Εμπορεύματα που είναι ύποπτα ότι παραβιάζουν ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Για την αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών και των δικαιούχων, το Συμβούλιο υιοθέτησε μια νέα νομοθεσία καταπολέμησης των απομιμήσεων και της πειρατείας. Ο εν λόγω κανονισμός καθιστά σαφέστερα τα μέσα και τους όρους παρέμβασης των τελωνειακών αρχών ως προς τα εμπορεύματα που είναι ύποπτα ότι παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1383/2003 του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, για την παρέμβαση των τελωνειακών αρχών έναντι εμπορευμάτων που είναι ύποπτα ότι παραβιάζουν ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται έναντι των εμπορευμάτων που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν παρόμοια δικαιώματα.

ΣΥΝΟΨΗ

Ο παρών κανονισμός επιτρέπει στις τελωνειακές αρχές σε συνεργασία με τους δικαιούχους των δικαιωμάτων να βελτιώσουν τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.

Απλουστεύεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων παρέμβασης στις τελωνειακές αρχές, ειδικότερα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), και η διαδικασία καταστροφής των προϊόντων απάτης.

Ο παρών κανονισμός καθιερώνει ένα αποτελεσματικότερο σύστημα, καθορίζοντας αφενός τους όρους παρέμβασης των τελωνειακών αρχών όταν τα εμπορεύματα είναι ύποπτα ότι παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και αφετέρου τα απαιτούμενα μέτρα όταν αποδειχθεί ότι τα εμπορεύματα παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της προστασίας των προϊόντων διατροφής, ο κανονισμός επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής δράσης με νέους τύπους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας: τις φυτικές ποικιλίες, τις γεωγραφικές ενδείξεις και τις ονομασίες προελεύσεως.

Πεδίο εφαρμογής

Ο κανονισμός εφαρμόζεται:

Αίτηση παρέμβασης των τελωνειακών αρχών

Όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι τα εμπορεύματα παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ο δικαιούχος δύναται να υποβάλει γραπτή αίτηση στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Η αίτηση παρέμβασης πρέπει να περιέχει λεπτομερή τεχνική περιγραφή των εν λόγω εμπορευμάτων, πληροφορίες σχετικά με τον τύπο της απάτης και τα στοιχεία του προσώπου που έχει οριστεί από τον δικαιούχο για την επικοινωνία. Επιπροσθέτως, ο δικαιούχος δύναται να ζητήσει την παρέμβαση των τελωνειακών αρχών ενός ή περισσότερων κρατών μελών, εάν είναι δικαιούχος κοινοτικού σήματος, σχεδίου ή υποδείγματος, κοινοτικά προστατευόμενης φυτικής ποικιλίας, ονομασίας προελεύσεως, γεωγραφικής ενδείξεως ή γεωγραφικής ονομασίας που προστατεύεται από την Ένωση.

Η παραβίαση δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας αποδεικνύεται με βάση το ισχύον δίκαιο στο κράτος μέλος όπου εντοπίστηκε το ύποπτο εμπόρευμα. Σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και με τη συναίνεση του δικαιούχου, τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να ακολουθήσουν μια απλουστευμένη διαδικασία που επιτρέπει στις τελωνειακές αρχές να καταστρέψουν τα εν λόγω εμπορεύματα. Εάν η παραβίαση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας δεν αποδειχθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, χορηγείται άδεια παραλαβής ή παύει η δέσμευση, υπό τον όρο ότι έχουν διεκπεραιωθεί οι απαραίτητες τελωνειακές διατυπώσεις. Η προθεσμία είναι συντομότερη για τα αλλοιώσιμα εμπορεύματα.

Για τα εμπορεύματα που παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται:

Εάν οι τελωνειακές αρχές έχουν επαρκείς λόγους να υποψιάζονται ότι το εμπόρευμα παραβιάζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, μπορούν να αναστείλουν τη χορήγηση άδειας παραλαβής του εμπορεύματος ή να το δεσμεύσουν για τρεις εργάσιμες ημέρες. Στο διάστημα αυτό, ο δικαιούχος πρέπει να καταθέσει αίτηση παρέμβασης. Σεβόμενοι τους ισχύοντες κανόνες στο εκάστοτε κράτος μέλος, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να ζητήσουν πληροφορίες από τοv δικαιούχο προς διευκόλυνση της έρευνάς τους.

Η αρμόδια τελωνειακή αρχή ορίζει την περίοδο κατά την οποία πρέπει να γίνει η παρέμβαση και η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει ένα έτος. Η απόφαση παρέμβασης κοινοποιείται στο τελωνείο του εκάστοτε κράτους μέλους ή των εκάστοτε κρατών μελών. Το κράτος μέλος δύναται να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες.

Η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή τελωνειακού κώδικα κατά την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού.

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2004 και καταργεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 3295/94 μόλις παρέλθει αυτή η ημερομηνία.

Λέξεις-κλειδιά της πράξης

Παραπομπες

Πράξη

Θέση σε ισχύ

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1383/2003

9.8.2003

-

EE L 196 της 2.8.2003

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1891/2004 της Επιτροπής, της 21ης Οκτωβρίου 2004, για τη θέσπιση διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1383/2003 του Συμβουλίου για την παρέμβαση των τελωνειακών αρχών έναντι εμπορευμάτων που είναι ύποπτα ότι παραβιάζουν ορισμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται έναντι των εμπορευμάτων που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν παρόμοια δικαιώματα [Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 328 της 30.10.2004]. Ο εν λόγω κανονισμός αποσαφηνίζει τις διατάξεις υλοποίησης του κανονισμού (EK) αριθ. 1383/2003 του Συμβουλίου. Καθορίζει τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που μπορούν να εκπροσωπήσουν τους δικαιούχους ή κάθε άλλο πρόσωπο εξουσιοδοτημένο για τη χρήση των δικαιωμάτων. Είναι επίσης απαραίτητο να προσδιοριστούν τα δικαιολογητικά ύπαρξης δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας.

Με τον κανονισμό καθιερώνεται υπόδειγμα εντύπου και το γλωσσικό καθεστώς που θα εφαρμόζεται για την αίτηση παρέμβασης, ώστε να εξασφαλιστεί η εναρμόνιση και η ομοιομορφία στο πεδίο αυτό. Επιπροσθέτως χρειάζεται να διευκρινιστεί ο τύπος των πληροφοριών που πρέπει να αναγράφονται στην αίτηση παρέμβασης, ώστε να μπορούν οι τελωνειακές διοικήσεις να αναγνωρίζουν ευκολότερα τα εμπορεύματα που ενδέχεται να παραβιάζουν δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας. Διευκρινίζεται επίσης ο τύπος της δήλωσης που αποσκοπεί στην ανάληψη ευθύνης από τοv δικαιούχο. Η δήλωση αυτή επισυνάπτεται στην αίτηση παρέμβασης.

Για λόγους ασφάλειας δικαίου, ο κανονισμός ορίζει την έναρξη των προθεσμιών που αφορούν την απόδειξη παραβίασης δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τέλος, με τον κανονισμό θεσπίζονται οι διαδικασίες ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, προκειμένου να μπορεί αφενός η Επιτροπή να παρακολουθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας και να αναγνωρίζει τα φαινόμενα απάτης, και αφετέρου τα κράτη μέλη να προβαίνουν σε ανάλυση του ενυπάρχοντος κινδύνου.

See also

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.05.2007