Δικαιώματα των θυμάτων εγκληματικών πράξεων (πρόταση)

Η Επιτροπή προτείνει ελάχιστα πρότυπα που να εφαρμόζονται στα θύματα εγκληματικών πράξεων. Η πρόταση οδηγίας έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι οι ειδικές ανάγκες των θυμάτων λαμβάνονται υπόψη κατά την ποινική διαδικασία, ανεξάρτητα από το είδος του εγκλήματος ή τον τόπο όπου αυτό διαπράχθηκε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

ΠΡΟΤΑΣΗ

Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων εγκληματικών πράξεων [COM(2011) 275 τελικό – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Η Επιτροπή προτείνει μία οδηγία που στοχεύει να εξασφαλίσει στα θύματα * εγκληματικών πράξεων ίδιο επίπεδο προστασίας, στήριξης και πρόσβασης στη δικαιοσύνη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Θα αντικαταστήσει την απόφαση-πλαίσιο 2001/220/ΔΕΥ σχετικά με το καθεστώς των θυμάτων σε ποινικές διαδικασίες, και αποτελεί μέρος ενός συνόλου μέτρων που στόχο έχουν την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων.

Η οδηγία θα αναγνωρίζει το καθεστώς του θύματος όχι μόνο στα πρόσωπα τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω αξιόποινης πράξης, αλλά επίσης και σε ορισμένα μέλη της οικογενείας *, εφόσον ο θάνατος του προσώπου προκλήθηκε από την αξιόποινη πράξη.

Παροχή πληροφοριών και υποστήριξης στα θύματα

Τα θύματα, προκειμένου να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες υπό κατανοητή μορφή. Επίσης, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχολογικής και πρακτικής βοήθειας. Η πρόταση έχει ως στόχο να τους εξασφαλίζει:

Συμμετοχή των θυμάτων σε ποινική διαδικασία

Τα θύματα έχουν νόμιμο συμφέρον να αποδοθεί δικαιοσύνη. Από την άλλη, πρέπει να συμμετέχουν στην ποινική διαδικασία που τους αφορά. Για το σκοπό αυτό η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει μία σειρά δικαιωμάτων τα οποία πρέπει να διασφαλίζονται για λογαριασμό των θυμάτων:

Προστασία των θυμάτων και αναγνώριση του ευάλωτου χαρακτήρα τους

Η Επιτροπή προτείνει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των θυμάτων και των μελών τής οικογένειάς τους από καταστάσεις αντεκδίκησης ή εκφοβισμού εκ μέρους του δράστη της αξιόποινης πράξης. Έτσι, οι αρχές μεριμνούν ώστε να μειωθούν οι επαφές με τον δράστη, ιδίως στα κτίρια όπου διεξάγεται η ποινική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, τα θύματα εξετάζονται ταχέως και όχι περισσότερες φορές από αυτές που είναι αναγκαίες. Εάν το επιθυμούν, μπορούν να συνοδεύονται από νόμιμο εκπρόσωπο ή από πρόσωπο της επιλογής τους. Η ιδιωτική ζωή καθώς και η οικογένειά τους πρέπει να προστατεύονται.

Η πρόταση οδηγίας αναγνωρίζει ότι ορισμένα πρόσωπα διατρέχουν ιδιαιτέρως υψηλό κίνδυνο να υποφέρουν εκ νέου στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας. Στα ευάλωτα θύματα αυτά απονέμονται, κατόπιν αξιολόγησης των ατομικών αναγκών τους, ορισμένα επιπλέον δικαιώματα και υπηρεσίες. Η πρόταση θεωρεί ως ευάλωτα θύματα τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τα θύματα σεξουαλικής βίας ή εμπορίας ανθρώπων.

Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται ότι οι επαγγελματίες του δικαστικού κλάδου, οι αστυνομικοί υπάλληλοι και τα μέλη των υπηρεσιών βοήθειας προς τα θύματα λαμβάνουν κατάλληλη κατάρτιση, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των θυμάτων.

Λέξεις-κλειδιά της πράξης

Αναφορα

Πρόταση

Επίσημη Εφημερίδα

Διαδικασία

COM(2011) 275

-

2011/129/COD

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αμοιβαία αναγνώριση μέτρων προστασίας σε αστικές υποθέσεις [COM(2011) 276 τελικό – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Ο κανονισμός έχει ως στόχο να αναγνωρίζεται εύκολα στην υπόλοιπη ΕΕ ένα μέτρο προστασίας που λαμβάνεται σε κράτος μέλος, χωρίς να απαιτείται καμία άλλη διατύπωση παρά μόνο ένα τυποποιημένο και πολύγλωσσο πιστοποιητικό.

Διαδικασία συναπόφασης (2011/0130/COD)

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών της 18ης Μαΐου 2011 με τίτλο «Ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» [COM(2011) 274 τελικό – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 11.07.2011