ARTEMIS

Τα ενσωματωμένα συστήματα υπολογιστών, αν και δεν φαίνονται, συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Πέραν αυτού, προσφέρουν βιομηχανικές εφαρμογές αιχμής που έχουν θετικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία. Προκειμένου να προωθηθούν οι οικονομίες κλίμακας, να μειωθούν οι δαπάνες και να ενθαρρυνθεί η εμπορευματοποίηση προϊόντων που βασίζονται σε αυτές τις τεχνολογίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δρομολογεί μια σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στον τομέα της έρευνας στα ενσωματωμένα συστήματα υπολογιστών, υπό τη μορφή κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας υλοποιούμενης από την κοινή επιχείρηση ARTEMIS.

ΠΡΑΞΗ

Kανονισμός (ΕΚ) αριθ. 74/2008 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2007, σχετικά με τη σύσταση της κοινής επιχείρησης ARTEMIS για την υλοποίηση κοινών τεχνολογικών πρωτοβουλιών στα ενσωματωμένα συστήματα υπολογιστών.

ΣΥΝΟΨΗ

Τα ενσωματωμένα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν κατακλείσει την καθημερινότητά μας, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται ευρέως σε διάφορα καθημερινά αντικείμενα, από τα κινητά τηλέφωνα και τις τραπεζικές κάρτες έως τα αυτοκίνητα ή τα αεροπλάνα.

Εξάλλου, αντιπροσωπεύουν ένα ολοένα και σημαντικότερο κομμάτι της αξίας των τελικών προϊόντων σε πολλούς καίριους βιομηχανικούς κλάδους.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι τεχνολογίες αυτές αντιπροσωπεύουν μια πραγματικά αναπτυσσόμενη αγορά:

Πρόκειται για μια αγορά στην οποία στοχεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), επενδύοντας σε μια νέα κοινή επιχείρηση με την ονομασία ARTEMIS.

Η κοινή επιχείρηση ARTEMIS υλοποιεί την κοινή τεχνολογική πρωτοβουλία (ΚΤΠ) για τα ενσωματωμένα συστήματα υπολογιστών.

Αυτή η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα έχει κύριο σκοπό να υποστηρίξει τη συγχρηματοδότηση πρωτοβουλιών έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων του κλάδου.

Η κοινή επιχείρηση είναι κοινοτικός οργανισμός με νομική προσωπικότητα και έδρα τις Βρυξέλλες. Συστήνεται για χρονική περίοδο η οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Τα ιδρυτικά μέλη της κοινής επιχείρησης είναι η Κοινότητα (εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή), η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Φινλανδία, καθώς και η ένωση ARTEMISIA, η οποία εκπροσωπεί εταιρείες και φορείς έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ενσωματωμένων συστημάτων υπολογιστών. Η κοινή επιχείρηση ARTEMIS είναι επίσης ανοιχτή στην προσχώρηση νέων μελών.

Στόχοι

Η ARTEMIS συμβάλλει στην υλοποίηση του ειδικού προγράμματος «Συνεργασία» του έβδομου προγράμματος-πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (7ο ΠΠ ΕΤΑ).

Έχει ως κύριο στόχο:

Λειτουργία

Τα όργανα της κοινής επιχείρησης είναι τα ακόλουθα:

Οι πόροι της ARTEMIS προέρχονται από τις συνεισφορές των μελών και της Κοινότητας, καθώς και από τα έσοδα που αποφέρει η ίδια η επιχείρηση. Κάθε νομική οντότητα που δεν είναι μέλος μπορεί να συνεισφέρει, σε είδος ή σε χρήμα, στους πόρους της ARTEMIS.

Οι δαπάνες της ARTEMIS συνίστανται:

Οι δραστηριότητες Ε&Α υλοποιούνται μέσω έργων τα οποία δρομολογούνται έπειτα από προκηρύξεις σχετικών διαγωνισμών. Αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται από τις οικονομικές συνεισφορές της Κοινότητας και των συμμετεχόντων κρατών μελών και από τις συνεισφορές σε είδος των οργανισμών Ε&Α που συμμετέχουν στα έργα της κοινής επιχείρησης.

Δεδομένου ότι πρόκειται για κοινοτική πρωτοβουλία, στην κοινή επιχείρηση και το προσωπικό της εφαρμόζεται η κοινοτική νομοθεσία. Το Δικαστήριο των ΕΚ είναι αρμόδιο να αποφαίνεται επί οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ των μελών και επί προσφυγών που ασκούνται κατά της κοινής επιχείρησης ARTEMIS. Η Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο διενεργούν ελέγχους στους αποδέκτες της χρηματοδότησης της κοινής επιχείρησης.

Πλαίσιο

Το θεματολόγιο της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων στη γνώση και την καινοτομία. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργούνται βάσει του 7ου ΠΠ ΕΤΑ συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, υπό μορφή ΚΤΠ υλοποιούμενων από κοινές επιχειρήσεις. Οι εν λόγω ΚΤΠ απορρέουν από τις εργασίες στις ευρωπαϊκές τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες καθιερώθηκαν με το 6ο ΠΠ ΕΤΑ.

Παράλληλα με την ΚΤΠ «ARTEMIS», προβλέπονται άλλες πέντε ΚΤΠ στους τομείς της νανοηλεκτρονικής (ENIAC), των καινοτόμων φαρμάκων (ΠΚΦ), της αεροναυτικής και των αερομεταφορών (CLEAN SKY), των κυψελών καυσίμου και του υδρογόνου (ΚΚΥ (EN)) και της παγκόσμιας παρακολούθησης του περιβάλλοντος και της ασφάλειας (GMES).

Παραπομπες

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 74/2008 [έγκριση: διαβούλευση CNS/ 2007/ 088]

7.2.2008

-

ΕΕ L 30 της 4.2.2008

See also

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 03.06.2008