Έκτο πρόγραμμα-πλαίσιο (2000-2006): τεχνολογίες της κοινωνίας της πληροφορίας

Αυτό το ειδικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη των τεχνολογιών στον τομέα των υλικών, του λογισμικού και των εφαρμογών προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και να δοθεί στους Ευρωπαίους πολίτες η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην κοινωνία της γνώσης.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2002/835/ΕΚ του Συμβουλίου, της 30ής Σεπτεμβρίου 2002, για τη θέσπιση ειδικού προγράμματος έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης: «Ενίσχυση και ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας» (2002-2006) [Επίσημη Εφημερίδα L 294, 29.10.2002].

ΣΥΝΟΨΗ

Το 2000, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας χαρακτήρισε την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας ως το γρήγορο μέσο προς μια ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία της γνώσης, ικανή για αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα συνοδεύεται από ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της απασχόλησης και από μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.

Ο εν λόγω προσανατολισμός συγκεκριμενοποιήθηκε από την πρωτοβουλία eEurope 2002 (ηλεκτρονική Ευρώπη 2002), η οποία δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την προώθηση της έλευσης μιας «κοινωνίας της πληροφορίας για όλους». Παράλληλα, η πρωτοβουλία eEurope 2005 (ηλεκτρονική Ευρώπη 2005) επιφορτίστηκε με το καθήκον να καταστήσει προσιτές από τώρα έως το 2010 τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας σε κάθε πολίτη, σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε σχολείο και σε κάθε επιχείρηση.

Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας δημιουργούν νέους τρόπους παραγωγής, ανταλλαγών και επικοινωνίας. Ο εν λόγω τομέας κατέστη ο δεύτερος οικονομικός τομέας της Ένωσης και απασχολεί στην Ευρώπη πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα. Εν προκειμένω, το έκτο πρόγραμμα-πλαίσιο επιδιώκει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των αγορών, των δημόσιων πολιτικών και των πολιτών.

Προκειμένου να μεγιστοποιηθούν από οικονομική και κοινωνική άποψη οι προσπάθειες στον εν λόγω τομέα, η μελλοντική γενιά των τεχνολογιών θα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό ενσωματωμένη στο περιβάλλον και θα είναι πιο προσιτή, προσφέροντας ευκολότερα μια ποικιλία υπηρεσιών και εφαρμογών.

Τελικός σκοπός είναι να τεθούν σε εφαρμογή πιο φιλικές προς το χρήστη τεχνολογίες, σε όλους τους τομείς: ασφάλεια και προστασία της ιδιωτικής ζωής, εκπαίδευση και επιμόρφωση, πρόσβαση για τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τηλεργασία, ηλεκτρονικό εμπόριο και διοίκηση, υγεία σε απευθείας σύνδεση (ηλεκτρονική υγεία), έξυπνες μεταφορές, κ.λπ.

Το συνολικό ποσό του προγράμματος «τεχνολογίες της κοινωνίας της πληροφορίας» (EN) ανέρχεται σε 3.625 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα εργασίας 2003-2004 έχει διατεθεί συνολικό ποσό 1.725 εκατ. ευρώ. Προϋπολογισμός της τάξεως των 90 εκατομμυρίων ευρώ διατίθεται για τους συμμετέχοντες των ακόλουθων χωρών: Ρωσία και Νέα Ανεξάρτητα Κράτη, χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, και αναπτυσσόμενες χώρες. Για την κάλυψη του εν λόγω προϋπολογισμού προβλέπεται η προκήρυξη δύο προσκλήσεων υποβολής προτάσεων.

Οι δράσεις που έχουν αναληφθεί αφορούν τις ακόλουθες τέσσερις τεχνολογικές προτεραιότητες.

Α) Έρευνες με ζητούμενο την ολοκλήρωση σε τεχνολογικούς τομείς προτεραιότητας που ενδιαφέρουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις

Στόχος είναι να εξευρεθούν λύσεις στις μείζονες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η νέα κοινωνία που βασίζεται στη γνώση, συμπεριλαμβανομένων των συνεπειών στις επαγγελματικές δραστηριότητες και στο εργασιακό περιβάλλον.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς:

Β) Υποδομές επικοινωνιών και επεξεργασίας πληροφοριών

Στόχος είναι η ανάπτυξη κινητών, ασύρματων, οπτικών και ευρυζωνικών τεχνολογιών επικοινωνίας, οι οποίες θα είναι αξιόπιστες, θα εφαρμόζονται ευρέως και θα μπορούν να προσαρμόζονται ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών.

Οι ερευνητικές προσπάθειες έχουν σκοπό να αναπτύξουν:

Γ) Κατασκευαστικά στοιχεία και μικροσυστήματα

Σκοπός είναι η ενίσχυση της έρευνας που αφορά τα μικρογραφικά κατασκευαστικά στοιχεία χαμηλού κόστους, τα οποία βασίζονται στα νέα υλικά. Οι άξονες της έρευνας είναι οι εξής:

Δ) Διαχείριση της πληροφορίας και διεπαφές

Στόχος είναι η ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης τα οποία έχουν σκοπό να διευκολύνουν τη διάδραση με τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές που βασίζονται στη γνώση, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Οι ερευνητικές δραστηριότητες επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς:

Παραπομπες

Πράξη

Ημερομηνία έναρξης ισχύος

Τελευταία προθεσμία μετατροπής στα κράτη μέλη

Απόφαση1513/2002/EΚ

Ημερομηνία εφαρμογής: 01.01.2003Ημερομηνία λήξης: 31.12.2006

-

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 04.01.2007