Γενικοί προσανατολισμοί των οικονομικών πολιτικών (2008-2010)

Η δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) όσον αφορά τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη πρέπει να ενισχυθεί με την εφαρμογή προσαρμοσμένων εθνικών πολιτικών. Το Συμβούλιο συνιστά στα κράτη μέλη να προσανατολίσουν τις μακροοικονομικές * και μικροοικονομικές * πολιτικές τους λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κοινωνικές μεταβολές της Ευρώπης και τις διακυμάνσεις της διεθνούς συγκυρίας.

ΠΡΑΞΗ

Σύσταση του Συμβουλίου 2008/390/ΕΚ της 14ης Μαΐου 2008, σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Κοινότητας (2008-2010) [Επίσημη Εφημερίδα L 137 της 27.05.2008].

ΣΥΝΟΨΗ

Η σύσταση περί γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών (ΓΠΟΠ) καθορίζει το πλαίσιο συντονισμού των πολιτικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Μακροοικονομικές πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Η τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών 1 έως 5 πρέπει να συμβάλλει:

Η κατευθυντήρια γραμμή 6 συνιστά στα κράτη της ζώνης του ευρώ να συντονίσουν καλύτερα τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές τους, προκειμένου να συμβάλουν σε μία δυναμική και εύρυθμα λειτουργούσα ζώνη του ευρώ. Θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη δημοσιονομική βιωσιμότητα ως προς το ΣΣΑ και να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην παραγωγικότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στην οικονομική προσαρμοστικότητα. Η ζώνη του ευρώ πρέπει επίσης να ενισχύσει την επιρροή και την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της Ευρώπης

Σε εφαρμογή της στρατηγικής της Λισσαβόνας, οι κατευθυντήριες γραμμές 7 έως 11 υπογραμμίζουν τη σημασία τής γνώσης και της καινοτομίας ως παράγοντες ανταγωνιστικότητας, οικονομικής μεγέθυνσης και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα κράτη μέλη και η Κοινότητα θα πρέπει να υιοθετήσουν μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια. Προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια του ανεφοδιασμού, η διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτής ενέργειας, και να καταπολεμηθεί η αλλαγή του κλίματος.

Τα μέτρα που θα λάβουν τα κράτη μέλη πρέπει να λειτουργήσουν ως βάση για:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να γίνει ελκυστικότερη στα μάτια των επενδυτών και των ξένων εργαζομένων. Οι κατευθυντήριες γραμμές 12 έως 16 συνιστούν:

Λέξεις-κλειδιά της πράξης

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Σύσταση 2009/531/ΕΚ του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2009 σχετικά με την επικαιροποίηση το 2009 των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών και της Κοινότητας και με την εφαρμογή των πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών [EE L 183, 15.7.2009]. Το Συμβούλιο απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη προκειμένου αυτά να λάβουν υπόψη την αναθεώρηση 2009 των ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι συστάσεις αυτές είναι ειδικά προσαρμοσμένες στην κατάσταση κάθε κράτους. Υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο τής οικονομικής κάμψης και της κάμψης της απασχόλησης λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τα κράτη μέλη πρέπει να προσαρμόσουν τα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων και να παρουσιάζουν τις προσαρμογές αυτές στις ετήσιες εκθέσεις για την εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων.

Οι παρούσες συστάσεις που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου (2008-2010) της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση έχουν τη μορφή μίας και μοναδικής πράξης. Η εν λόγω πράξη έχει ως στόχο την αναπροσαρμογή των γενικών προσανατολισμών των οικονομικών πολιτικών και των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση.

See also

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2009