Εταιρική σχέση για την προσχώρηση της Ουγγαρίας

Η εταιρική σχέση για την προσχώρηση είχε ως στόχο να βοηθήσει τις αρχές της υποψήφιας χώρας στις προσπάθειές τους ώστε να μπορέσει η χώρα να εκπληρώσει τα κριτήρια της προσχώρησης. Περιέγραφε λεπτομερώς τις προτεραιότητες της ενταξιακής προετοιμασίας της χώρας, ιδίως σχετικά με την υιοθέτηση του κεκτημένου, και αποτελούσε τη βάση του προγραμματισμού της προενταξιακής βοήθειας μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα Phare.

Μετά την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης, στις 16 Απριλίου 2003, και την επίσημη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαΐου 2004, η εταιρική σχέση για την προσχώρηση έπαψε να ισχύει.

Στην ανακοίνωση "Ατζέντα 2000 (es de en fr)", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε ορισμένες προτάσεις για τη ενίσχυση της προενταξιακής στρατηγικής για όλες τις υποψήφιες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ). Η στρατηγική αυτή έχει γενικό στόχο να παράσχει συνεκτικό πρόγραμμα προετοιμασίας των χωρών αυτών για την προσχώρησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα:

1) ΣΤΟΧΟΣ

Η εταιρική σχέση για την προσχώρηση (που θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 1998 και αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 1999 και τον Ιανουάριο του 2002) έχει ως στόχο να εντάξει σε ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο τους κατά προτεραιότητα τομείς εργασίας οι οποίοι προσδιορίζονται στη γνώμη της Επιτροπής για την αίτηση προσχώρησης της Ουγγαρίας, τα χρηματοδοτικά μέσα που διατίθενται για να συνδράμουν την Ουγγαρία στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων αυτών καθώς και τους όρους που ισχύουν για τη χορήγηση της βοήθειας αυτής. Η εν λόγω εταιρική σχέση αποτελεί το πλαίσιο μιας σειράς μέσων τα οποία προορίζονται να στηρίξουν την προσπάθεια των υποψήφιων χωρών κατά τη διαδικασία προσχώρησης.

Τα μέσα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εθνικό πρόγραμμα για την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου (ΕΠΥΚ),(που αναθεωρήθηκε τον Μάρτιο του 2002), κοινή αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής, το σύμφωνο καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, τα σχέδια εθνικής ανάπτυξης, καθώς και άλλα τομεακά προγράμματα απαραίτητα για τη συμμετοχή στα διαρθρωτικά ταμεία μετά την προσχώρηση, και για την εφαρμογή των ISPA και SAPARD πριν από την προσχώρηση. Το 2002, η εταιρική σχέση για την προσχώρηση αποτέλεσε την αφετηρία για την εκπόνηση σχεδίου δράσης με στόχο την ενίσχυση της διοικητικής και της δικαστικής ικανότητας της Ουγγαρίας.

Τα μέσα αυτά δεν θα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας εταιρικής σχέσης αλλά οι προτεραιότητές τους θα είναι σύμφωνες με αυτήν.

Η παρακολούθηση της υλοποίησης της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση θα εξασφαλίζεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουγγαρίας.

2) ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Οι προτεραιότητες κατανέμονται σε δύο κατηγορίες: βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες. Τα θέματα προτεραιότητας της πρώτης κατηγορίας είναι εκείνα τα οποία η Ουγγαρία επρόκειτο να διευθετήσει ή να προωθήσει κατά τη διάρκεια του 2000. Η διευθέτηση των θεμάτων της δεύτερης κατηγορίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους 2003.

Σε γενικές γραμμές, η Ουγγαρία έχει εν μέρει εφαρμόσει τις προτεραιότητες που συνδέονται με τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια. Η χώρα εφήρμοσε μεγάλο βαθμό τις προτεραιότητες όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των προσώπων και των κεφαλαίων, το εταιρικό δίκαιο, την κοινωνική πολιτική, την ενέργεια, τον πολιτισμό, την πολιτική στον οπτικοακουστικό τομέα και τη συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Οι προτεραιότητες στους υπόλοιπους τομείς έχουν εφαρμοστεί μόνον εν μέρει.

Τον Δεκέμβριο του 1999, οι προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση αποτέλεσαν αντικείμενο αναθεώρησης (βλ. σ. 3 του παραρτήματος της απόφασης 99/850/ΕΚ). Μια τελευταία αναθεώρηση έγινε τον Ιανουάριο του 2002 (απόφαση 2002/87/ΕΚ). Αποτελεί την αναφορά στην οποία βασίστηκε η έκθεση της Επιτροπής για το 2002.

Οι τομείς προτεραιότητας είναι οι εξής:

(Για να έχετε πρόσβαση σε πιο πρόσφατη ενημέρωση μπορείτε να ανατρέξετε στην ανάλυση της ανάκτησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου)

3) ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Phare

Το πρόγραμμα Phare χορήγησε στην Ουγγαρία 1,030 δισεκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 1990-1999 και 96 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2000-2002. Το πρόγραμμα Phare 2001 χορηγούσε 89,9 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία. Συμπληρωματικό ποσό 19 εκατ. ευρώ προοριζόταν για προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, από τα οποία 10, 5, 2 και 2 εκατ. αντίστοιχα για τη συνεργασία με την Αυστρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Το πρόγραμμα Phare 2002 προέβλεπε 87 εκατ. ευρώ για την Ουγγαρία, και επιπλέον 24,7 εκατ. στο πλαίσιο της διευκόλυνσης υπέρ της θεσμικής ενίσχυσης. Συμπληρωματικό ποσό ύψους 19 εκατ. χορηγήθηκε στην Ουγγαρία ενόψει της διασυνοριακής συνεργασίας με την Αυστρία (10 εκατ.), τη Ρουμανία (5 εκατ.), τη Σλοβακία (2 εκατ.) και τη Σλοβενία (2 εκατ.).

Το 2002, η Επιτροπή χορήγησε ειδική χρηματοδοτική βοήθεια ανώτατου ποσού 250 εκατ. ευρώ στις χώρες που διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αρχές της χώρας εταίρου αναλαμβάνουν την ευθύνη των συμβάσεων και των πληρωμών που συνδέονται με τη βοήθεια. Ωστόσο, ο δημοσιονομικός κανονισμός των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων υποχρεώνει την Επιτροπή να επιθεωρεί τη διαδικασία ανάθεσης των συμβάσεων και να εγκρίνει κάθε σύμβαση που χρηματοδοτείται από το Phare και υπογράφεται από τη χώρα εταίρο, πριν από την έναρξη ισχύος της.

Βοήθεια κατά την προενταξιακή περίοδο

Από το έτος 2000, η χρηματοδοτική βοήθεια περιλαμβάνει βοήθεια στη γεωργία και στην αγροτική ανάπτυξη (SAPARD) και διαρθρωτικό μέσο (ISPA) που δίνει προτεραιότητα σε μέτρα στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος. Ο κανονισμός που συντονίζει τη βοήθεια του Phare, του SAPARD και του ISPA, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1999, θα επιτρέψει στην Επιτροπή να ασκεί εκ των υστέρων έλεγχο των συμβάσεων εφόσον κρίνει ότι ο δημοσιονομικός έλεγχος που πραγματοποιείται από τη χώρα εταίρο είναι ανεπαρκής.

Το ουγγρικό σχέδιο SΑPARD εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2000. Το πρόγραμμα ISPA, η εφαρμογή του οποίου άρχισε τον Ιανουάριο του 2000, προχωρεί καλά. Αυτή η εφαρμογή παρουσιάζει το ίδιο θεσμικό πλαίσιο με το πρόγραμμα Phare: το Εθνικό Ταμείο του Υπουργείου Οικονομικών έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση και πολλές υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την τεχνική υλοποίηση. Για τη διαχείριση του SAPARD αποφασίστηκε ένα διαφορετικό σύστημα.

Η συνολική προβλεπόμενη χρηματοδότηση του Sapard για την Ουγγαρία το 2002 ήταν 39,8 εκατ. ευρώ. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση του Ispa ήταν περίπου 93,9 εκατομμύρια.

4) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Απόφαση 99/850/ΕΚ, 6.12.1999Επίσημη Εφημερίδα L 335, 28.12.1999

Γνώμη της Επιτροπής COM(97) 2001 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 700 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 505 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 705 τελικόΔεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001) τελικό - SEC (2001)1748Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Απόφαση 2002/87/ΕΚ, 28.01.2002Επίσημη Εφημερίδα L 44, 14.02.2002

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1404Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.11.2004