Κύπρος

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Έκθεση της Επιτροπής COM(1998) 710 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 502 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000) 702 τελικό [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής SEC(2001) 1745 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]·

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1401 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1202 [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Το κεκτημένο στον τομέα της έρευνας δεν απαιτεί την θέσπιση εθνικών μέτρων μεταφοράς. Η Κύπρος συμμετέχει στο 5o κοινοτικό πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης. Η σύνδεση εξελίσσεται ικανοποιητικά. Ο προϋπολογισμός που διατίθεται για τα εθνικά προγράμματα έρευνας τετραπλασιάσθηκε μέσα σε τρία χρόνια. Η Κύπρος σημειώνει πρόοδο στις τηλεπικοινωνίες, η απελευθέρωση όμως που επιτελείται με πολύ αργούς ρυθμούς αμαυρώνει τη συνολική εικόνα.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Οι δράσεις σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (ΕΤΑ) σε κοινοτικό επίπεδο, όπως προβλέπονται από τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και το πρόγραμμα-πλαίσιο, αποβλέπουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της ποιότητας ζωής, στην ενθάρρυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην συμβολή στην διαμόρφωση των άλλων κοινοτικών πολιτικών.

Η τηλεπικοινωνιακή πολιτική της κοινότητας έχει ως στόχο την εξάλειψη των φραγμών που παρεμποδίζουν την καλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς ειδών εξοπλισμού, υπηρεσιών και δικτύων τηλεπικοινωνίας, το άνοιγμα των ξένων αγορών στις κοινοτικές επιχειρήσεις και την παροχή προσπελάσιμων συγχρόνων υπηρεσιών στους υπηκόους και τις επιχειρήσεις της Ένωσης. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν μέσω της εναρμόνισης των προτύπων και των προϋποθέσεων παροχής υπηρεσιών, της ελευθέρωσης των αγορών των τερματικών, των υπηρεσιών και των δικτύων καθώς και της έγκρισης των απαραίτητων κανονιστικών μέτρων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Κύπρος τροποποίησε την οικεία πολιτική έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (ΕΤΑ) το 1994 με στόχο να αναπροσαρμόσει τις υφιστάμενες τεχνολογίες και να ενθαρρύνει την τεχνολογική πρόοδο σε ορισμένους τομείς ειδικότητας. Στο πλαίσιο της νέας αυτής προσέγγισης, αύξησε τις δαπάνες για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη. Οι σχετικοί χρηματοδοτικοί πόροι συνέβαλαν επίσης στην ίδρυση του πανεπιστήμιου της Κύπρου και στην ανάπτυξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων του κυπριακού ιδρύματος νευρολογίας και γενετικής. Στον βαθμό που το πέμπτο πρόγραμμα-πλαίσιο, στο οποίο συμμετέχει η Κύπρος από το 1999, στηρίζεται στην αμοιβαιότητα, όλα τα κυπριακά προγράμματα έρευνας είναι πλέον ανοικτά στα ιδρύματα και τους ερευνητές των κρατών μελών της ΕΕ.

Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι πλήρως συνδεδεμένη με το πέμπτο πρόγραμμα πλαίσιο και επίσης εκδήλωσε την επιθυμία να συνδεθεί με το έκτο πρόγραμμα πλαίσιο ΕΤΑ (2002-2006). Εξακολούθησε να αυξάνει τις οικείες δαπάνες ΕΤΑ ώστε να καλύψει την καθυστέρηση που παρουσιάζει σε σχέση με τις μέσες δαπάνες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στον τομέα αυτό.

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Κύπρος έχει ήδη θεσπίσει σειρά μέτρων για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, ιδίως όσον αφορά την ελευθέρωση της αγοράς τερματικών, τον ενιαίο κώδικα πρόσβασης στο διεθνές τηλεφωνικό δίκτυο, τον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό και τον ευρωπαϊκό αριθμό για τις επείγουσες τηλεφωνικές κλήσεις. Άλλα μέτρα αφορούν τη δέσμευση ζωνών συχνοτήτων για την κινητή τηλεφωνία, το δημόσιο πανευρωπαϊκό σύστημα επίγειων κλήσεων στην Κοινότητα (ERMES) και τις ασύρματες ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες [DECT (es de en fr)].

Τον Απρίλιο του 2002, η κυπριακή κυβέρνηση διεξήγαγε ευρεία δημόσια διαβούλευση σχετικά με την εισαγωγή του ανταγωνισμού στην κινητή τηλεφωνία. Κοινοποίησε επίσης πρόθεση χορήγησης άδειας GSM σε έναν δεύτερο φορέα εκμετάλλευσης κατόπιν πλειοδοτικής διαδικασίας τον Νοέμβριο του 2002. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2002, τέθηκε σε ισχύ ένα νέο σχέδιο αριθμοδότησης. Το σχέδιο τιμολογιακής αναπροσαρμογής ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2002, αλλά δεν εφαρμόζεται ακόμη η τιμολόγηση βάσει των δαπανών.

Η Κύπρος οφείλει να ολοκληρώσει τη μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου, να καθιερώσει την τιμολόγηση βάσει κόστους και να εξασφαλίσει αδεσμοποίητη πρόσβαση στον τοπικό βρόχο. Οι προσπάθειες θα πρέπει να προσανατολίζονται στην πλήρη ελευθέρωση των αγορών των τηλεπικοινωνιών.

Όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο, ο νόμος περί ρυθμίσεως τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών του 2002 θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2002 και ο νόμος για τις ραδιοεπικοινωνίες τον Ιούλιο του 2002. Εντούτοις, δεδομένου ότι ο νόμος περί ρυθμίσεως τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών θα τεθεί σε ισχύ μόνο μετά την έκδοση των αντίστοιχων διαταγμάτων εφαρμογής, το κεκτημένο στον εν λόγω τομέα δεν θα τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις αρχές του 2003. Προκειμένου για την εθνική εποπτική αρχή, ο επίτροπος και βοηθός επίτροπος Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανέλαβαν καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2002. Η Κύπρος διόρισε επίσης συμβουλευτική επιτροπή αρμόδια να συμβουλεύει τον επίτροπο σε θέματα σχετικά με τη γενική οργάνωση και τη λειτουργία του γραφείου του. Το 2002 θεσπίστηκε νέο πλαίσιο κανονιστικής ρύθμισης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Όσον αφορά το Διαδίκτυο, η Κύπρος προέβη σε αναθεώρηση των εθνικών προτεραιοτήτων της ούτως ώστε να ενσωματώσει σε αυτές τα ειδικά μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο δράσης eEurope 2002. Χρειάζεται να καταβληθούν πολλές προσπάθειες στον τομέα αυτό, δεδομένου κυρίως ότι η Κύπρος είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό διείσδυσης του Διαδικτύου.

Στο πλαίσιο των ταχυδρομικών υπηρεσιών, ο προαναφερόμενος νόμος περί ρυθμίσεως τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών απελευθέρωσε τη χορήγηση αδειών και προβλέπει την παροχή καθολικών υπηρεσιών. Ο διορισμός του επιτρόπου ρυθμίσεως τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων επέτρεψε την εγκαθίδρυση ενός κατάλληλου εποπτικού οργάνου στον τομέα αυτό. Τέλος, η Κύπρος θέσπισε ένα πενταετές σχέδιο (2000-2006) με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και την εισαγωγή συστήματος λογιστικής διαχείρισης για το τέλος του 2002. Η Κύπρος θα πρέπει ωστόσο να ολοκληρώσει την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το κοινοτικό κεκτημένο, ιδίως σε ό,τι αφορά το σύστημα αδειοδότησης, τα συστήματα λογιστικής για την καθολική υπηρεσία, τις άδειες εμπορικής εκμετάλλευσης, τα διοικητικά τέλη και την ποιότητα των υπηρεσιών.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 13.01.2004