Σλοβακία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής COM(97) 2004 τελικό [Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(98) 703 τελικό [Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(1999) 511 τελικό [Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2000) 711 τελικό [Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1754 [Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (2002) 700 τελικό - SEC (2002) 1410 [Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση παρακολούθησης της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1209 [Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη, την οποίαν εξέδωσε τον Ιούλιο του 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε αναγκαία την παροχή περαιτέρω πληροφοριών για την νομοθετική κατάσταση στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων στη Σλοβακία. Ωστόσο δήλωσε ότι, εάν θεσπισθούν τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα με όλη την απαιτούμενη επιμέλεια και συνοδευτούν από τις επιβαλλόμενες βιομηχανικές διαρθρωτικές προσαρμογές, η Σλοβακία αναμένεται να ικανοποιεί μεσοπρόθεσμα τις κοινοτικές απαιτήσεις στον κλάδο των οπτικοακουστικών μέσων.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998 διαπιστώθηκε ότι η Σλοβακία έπρεπε να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 1999 υπογράμμιζε ότι ουδεμία πρόοδος είχε πραγματοποιηθεί στον τομέα και ότι η σλοβακική νομοθεσία εξακολουθούσε να μη συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 ανέφερε ότι η Σλοβακία είχε εναρμονίσει συνολικά τη νομοθεσία της με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 υπογράμμιζε ότι είχε σημειωθεί αισθητή πρόοδος στον οπτικοακουστικό και πολιτιστικό τομέα.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 ανέφερε ότι είχε σημειωθεί συνεχής πρόοδος στη Σλοβακία στον οπτικοακουστικό και πολιτιστικό τομέα.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 υπογραμμίζει ότι η Σλοβακία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης όσον αφορά την οπτικοακουστική και πολιτιστική πολιτική. Επομένως, η Σλοβακία θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το σχετικό κεκτημένο από τη στιγμή της προσχώρησής της.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Όσον αφορά τα οπτικοακουστικά μέσα, το κοινοτικό κεκτημένο συνίσταται στην παροχή και στην ελεύθερη κυκλοφορία οπτικοακουστικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στην προαγωγή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προγραμμάτων στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς. Το κεκτημένο αυτό περιέχεται στην οδηγία « Τηλεόραση χωρίς σύνορα » η οποία εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, ανεξαρτήτως του χρησιμοποιούμενου τρόπου μετάδοσης (ερτζιανά, δορυφόρος, καλώδιο) και του δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα της επιχείρησης, και καθορίζει τους βασικούς κανόνες διασυνοριακής μετάδοσης. Τα βασικά σημεία στον εν λόγω τομέα είναι τα ακόλουθα:

Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σλοβακίας προβλέπει την μεταξύ τους συνεργασία για την προαγωγή και τον εκσυγχρονισμό της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, καθώς και την εναρμόνιση των κανονιστικών πτυχών της πολιτικής των οπτικοακουστικών μέσων.

Η οδηγία «Τηλεόραση χωρίς σύνορα» περιλαμβάνεται στα μέτρα που οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καλούνται να εκδώσουν κατά την πρώτη φάση που καθορίζεται στη Λευκή Βίβλο για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την εσωτερική αγορά (1995).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το νομικό πλαίσιο του τομέα των οπτικοακουστικών μέσων απαρτίζεται από το σλοβακικό νόμο του 1991 περί τηλεόρασης και το νόμο του 1991 για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Η πρώτη πράξη καταργεί το κρατικό μονοπώλιο και θεσπίζει τους κανόνες, τα δικαιώματα και τις βασικές κανονιστικές ρυθμίσεις για τις εκπομπές και τις επιχειρήσεις, ενώ η δεύτερη συνιστά τηλεοπτικό συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει για την χορήγηση αδειών στις επιχειρήσεις της τηλεόρασης. Το Μάιο του 1998 τέθηκε σε ισχύ μια τροποποίηση, η οποία συνιστά τη μετάδοση ενός ελάχιστου ποσοστού οπτικοακουστικών έργων της Σλοβακίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την έκδοση το 2000 ενός νέου νόμου για τις εκπομπές η Σλοβακία ευθυγραμμίσθηκε με το κοινοτικό κεκτημένο. Κατόπιν της τροποποίησης του Απριλίου 2001, η Σλοβακία ευθυγραμμίσθηκε με τις διατάξεις της οδηγίας «Τηλεόραση χωρίς σύνορα».

Ο τροποποιημένος νόμος για τις εκπομπές και την αναμετάδοση άρχισε να ισχύει το Μάιο 2002. Αντικείμενο του είναι η επίλυση ενός διαδικαστικού προβλήματος εξ αιτίας του οποίου το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο δεν μπορούσε, στην πράξη, να επιβάλει κυρώσεις, σε περίπτωση προσφυγής, σχετικά με τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Σε ό,τι αφορά τις διοικητικές ικανότητες, το δυναμικό του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου ενισχύθηκε το 2002. Αυξήθηκε επίσης ο προϋπολογισμός του συμβουλίου για το 2002.

Το πρωτόκολλο που τροποποιεί τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διασυνοριακή τηλεόραση κυρώθηκε τον Οκτώβριο 2000. Το διοικητικό δυναμικό στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο καθώς και στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα πρέπει να ενισχυθούν.

Η Σλοβακία έλαβε μέτρα για τη συμμετοχή από το 2003 στα κοινοτικά προγράμματα Media Plus και Media Formation (es de en fr).

Το 2003, η σλοβακική νομοθεσία συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο στον οπτικοακουστικό τομέα.

Στον τομέα του πολιτισμού, εκδόθηκε τον Οκτώβριο 2001 η απόφαση του Συμβουλίου Σύνδεσης με την οποία επιτρέπεται στη Σλοβακία να συμμετάσχει πλήρως από το 2001 στο πρόγραμμα « Πολιτισμός 2000 ». Τα διοικητικά μέσα που διατίθενται στη διαχείριση του προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν. Κατά την περίοδο 2001-2002 η Σλοβακία ενίσχυσε σταδιακά τις διοικητικές της ικανότητες στον τομέα αυτόν. Το 2003, η σλοβακική νομοθεσία στον πολιτιστικό τομέα ανταποκρίνεται στα κριτήρια που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 15.01.2004