Κύπρος

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Έκθεση της Επιτροπής COM(98)710 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM (1999) 502 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2000)702 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2001)700 τελικό - SEC(2001) 1745 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2002)700 τελικό - SEC(2002) 1401 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1202 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Η έκθεση του Οκτωβρίου 1998 διαπίστωνε ότι η κυπριακή νομοθεσία ήταν σύμφωνη με τις κοινοτικές διατάξεις. Από το 1997, η Κύπρος συμμετέχει επίσης στα κοινοτικά προγράμματα στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999 υπογραμμιζόταν ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και η αρχή των μη διακρίσεων, ιδίως λόγω ιθαγένειας, έπρεπε να εφαρμοστούν στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας. Η Κύπρος είχε την πρόθεση να συνεχίσει τη συμμετοχή της στα κοινοτικά προγράμματα του τομέα αυτού.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 υπογράμμιζε ότι η Κύπρος σημείωσε πρόοδο όσον αφορά την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της με το κεκτημένο και με τα μέτρα ενίσχυσης των ικανοτήτων της στον εν λόγω τομέα. Επίσης σημείωνε ότι ήταν απαραίτητο να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες στην επεξεργασία της στρατηγικής και την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 έκρινε ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην Κύπρο. Σε νομοθετικό επίπεδο η ψήφιση του νέου νόμου για τα διπλώματα μετέφερε πλήρως την οδηγία σχετικά με την εκπαίδευση για τα παιδιά των εργαζόμενων μεταναστών ενώ οι τροποποιήσεις στο νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση προώθησαν τη μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό. Επιπλέον η Κύπρος συμμετέχει στη δεύτερη γενιά των κοινοτικών προγραμμάτων (ΣΩΚΡΑΤΗΣ, LEONARDO και ΝΕΟΛΑΙΑ).

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 διαπιστώνει ότι έχει επιτευχθεί πρόσθετη πρόοδος στον τομέα αυτό. Ωστόσο η Κύπρος πρέπει την παρούσα στιγμή να προσανατολίσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ιδίως στην ανάπτυξη ενός συστήματος δια βίου μάθησης καθώς και της δευτεροβάθμιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 εκτιμά ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό με το κεκτημένο αλλά θα πρέπει να συνεχισθεί η κατάλληλη εφαρμογή του κεκτημένου στα θέματα σχολικής φοίτησης των παιδιών των διακινουμένων εργαζομένων.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η Συνθήκη Ε.E προβλέπει:

Αυτές οι ρυθμίσεις εκφράζονται κατά κύριο λόγο με την υλοποίηση τριών μεγάλων προγραμμάτων δράσης (Σωκράτης (es de en fr), Leonardo Da Vinci και Νεολαία για την Ευρώπη) που πρόσφατα εκσυγχρονίστηκαν με μια νέα γενιά προγραμμάτων (Σωκράτης, Leonardo και Nεολαία).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η Κύπρος σημείωσε σημαντική πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας. Όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων, το Νοέμβριο του 1999 ψηφίστηκε νέος νόμος που προβλέπει μεταξύ άλλων την επεξεργασία προδιαγραφών σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική πρόοδο στο θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης προσόντων. Επίσης δημιουργήθηκε ένα συμβούλιο για την αναγνώριση και την ισοδυναμία σε πανεπιστημιακό επίπεδο των διπλωμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Από την 1η Νοεμβρίου 1997 η Κύπρος συμμετέχει στα προγράμματα ΣΩΚΡΑΤΗΣ, Leonardo da Vinci και Νεολαία.

Η μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σημείωσε σημαντική πρόοδο χάρις στις τροποποιήσεις που έγιναν στο νόμο του Νοεμβρίου 2000. Οι τροποποιήσεις αυτές επέτρεψαν την προώθηση της αποκέντρωσης υπέρ των περιφερειών και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Γραμμάτων και του κέντρου για την εκπαίδευση εξ απόστασης και για τη δια βίου κατάρτιση. Εισήχθηκαν οι τεχνολογίες των πληροφοριών σε όλα τα δημοτικά σχολεία. Παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε, χρειάζεται να ενισχυθούν οι διοικητικές ικανότητες του υπουργείου Παιδείας και Επιστημών και η ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Όσον αφορά την εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος των υπηκόων της ΕΕ στον τομέα της εκπαίδευσης, προβλέπεται η αναγνώριση του ευρωπαϊκού απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως ισοδύναμου με τα αντίστοιχα απολυτήρια στην Κύπρο. Απαιτείται πρόσθετη ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο για την ισότητα στη μεταχείριση των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, π.χ. όσον αφορά τα δικαιώματα εγγραφής προκειμένου να αποφεύγεται οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ Κυπρίων και υπηκόων της ΕΕ. Όσον αφορά το θέμα αυτό, το 2002 υλοποιήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σχετικά με την κατάρτιση προτύπων για τα επαγγελματικά προσόντα.

Οι αρχές της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τη διδασκαλία των παιδιών των διακινούμενων εργαζομένων είναι σύμφωνες με το κεκτημένο. Εξάλλου, ισχύουν ήδη διατάξεις σχετικά με το εν λόγω θέμα στα δημόσια σχολεία. Ένας ορισμένος αριθμός διδασκόντων έχει ήδη καταρτιστεί ειδικά για τη διδασκαλία της τοπικής γλώσσας και για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης των παιδιών αυτών στο σχολικό σύστημα και ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης των διδασκόντων στον εν λόγω τομέα τελεί υπό επεξεργασία. Το Νοέμβριο του 2000 το κυπριακό κοινοβούλιο ψήφισε το νέο νόμο για τα διπλώματα που μεταφέρει πλήρως την οδηγία σχετικά με την εκπαίδευση για τα παιδιά των εργαζόμενων μεταναστών και που ενέγραψε ένα νέο κονδύλι στον προϋπολογισμό για το αντικείμενο αυτό. Θα πρέπει εντούτοις η Κύπρος να συνεχίσει την κατάλληλη εφαρμογή του κεκτημένου σε θέματα σχολικής φοίτησης των παιδιών των διακινουμένων εργαζομένων.

Οι κύριες γλώσσες της ΕΕ διδάσκονται ήδη στα δημόσια σχολεία.

Ύστερα από την έκθεση της Επιτροπής του 1998 η Κύπρος σημείωσε σταθερή πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το εν λόγω κεφάλαιο ολοκληρώθηκαν προσωρινά (βλέπε Έκθεση 2002).. Η Κύπρος δεν ζήτησε τη χορήγηση μεταβατικού καθεστώτος για τον τομέα αυτό.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 08.03.2004