Eσθονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2006 τελικό- Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98)702 τελικό-Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(99)504 τελικό-Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2000) 700 τελικό-Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1747-Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2002) 700 τελικό - -SEC (2002) 1403 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2003) 675 τελικό - -SEC (2003) 1201 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στην γνώμη της του Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι, με προοπτική την προσχώρηση, η Εσθονία δεν αναμένεται να συναντήσει σοβαρά προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 επιβεβαίωσε πάντως ότι, παρόλο που έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο εν λόγω πεδίο, ήταν αναγκαίες περαιτέρω προσπάθειες για την πλήρη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 1999 τονίζει ότι πραγματοποιήθηκαν ορισμένα βήματα προόδου, κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 διαπίστωσε ότι η Εσθονία είχε λάβει νέα μέτρα για την αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος κατάρτισης της και για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 επιβεβαίωσε ότι η Εσθονία είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά έπρεπε να καταβάλει προσπάθειες για την περαιτέρω μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού της συστήματος και του συστήματος κατάρτισης της. Η Εσθονία συμμετείχε στη δεύτερη γενιά των προγραμμάτων Leonardo, Σωκράτης και Νεολαία για την Ευρώπη.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 διαπίστωνε ότι η Εσθονία είχε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο. Προσέθετε, ωστόσο, η Εσθονία έπρεπε να καταβάλει προσπάθειες για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κυρίως με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 εκτιμά ότι η Εσθονία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στον τομέα αυτόν. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για την εφαρμογή του κεκτημένου στον τομέα της εκπαίδευσης των παιδιών των διακινούμενων εργαζομένων.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η συνθήκη ΕΚ προβλέπει:

Οι διατάξεις αυτές βρίσκουν εφαρμογή κυρίως σε τρία μεγάλα προγράμματα δράσης: ΣΩΚΡΑΤΗΣ (es de en fr), LEONARDO DA VINCI και «Νεολαία για την Ευρώπη», που ενημερώθηκαν πρόσφατα στη νέα γενιά προγραμμάτων (ΣΩΚΡΑΤΗΣ, LEONARDO DA VINCI και « Νεολαία για την Ευρώπη »).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ύστερα από τη γνώμη της Επιτροπής του 1997, η Εσθονία ευθυγράμμισε τη νομοθεσία της με το κεκτημένο. Τροποποίησε τη νομοθεσία της σχετικά με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να μην ζητούν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από του αλλοδαπούς πολίτες υψηλότερα τέλη εγγραφής. Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο νόμος για τα πανεπιστήμια και η οικεία εφαρμοστέα νομοθεσία τροποποιήθηκαν για να αποσαφηνισθούν οι διαδικασίες χορήγησης κρατικών υποτροφιών, η αρχική κατάρτιση των ιατρών και η μετάβαση από την δευτεροβάθμια επαγγελματική στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι εργασίες συνεχίστηκαν για να βελτιωθεί η ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Εσθονία πραγματοποίησε σημαντική πρόοδο στον τομέα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Το 1999 θεσπίστηκε το αναγκαίο νομικό πλαίσιο και τον Ιούνιο του 2001 συγκροτήθηκε ένα ίδρυμα - η εσθονική αρχή η αρμόδια για τους επαγγελματικούς τίτλους. Ωστόσο θα μπορούσε να δοθεί στον τομέα αυτό μεγαλύτερη χρηματική συνδρομή.

Η συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα Σωκράτης, Leonardo da Vinci και Νεολαία είναι ικανοποιητική. Οι εθνικές υπηρεσίες συντονισμού έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Επιπλέον, προκειμένου να ενισχυθεί η κινητικότητα των σπουδαστών και των βοηθών στις βαλτικές χώρες, υπογράφηκε συμφωνία, το Φεβρουάριο του 2000, μεταξύ της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας σχετικά με την αναγνώριση των τίτλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα βαλτικά κράτη. Η εσθονική νομοθεσία σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των διακινούμενων εργαζομένων συνάδει με το κεκτημένο, πρέπει όμως να καταβληθούν προσπάθειες για την εφαρμογή της στην πράξη.

Η ανάπτυξη του εθνικού συστήματος τίτλων συνεχίζεται: το 2001 εγκρίθηκαν 181 επαγγελματικά πρότυπα· τον Ιούνιο του 2002 το Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοθετικές τροποποιήσεις για τη δημιουργία της δομής του τυποποιημένου διπλώματος [πρώτος και δεύτερος κύκλος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (licence-maξtrise)].

Αφότου εκδόθηκε η γνώμη της Επιτροπής, το 1997, η πρόοδος της Εσθονίας ήταν συνεχής. Οι διαπραγματεύσεις που αφορούν αυτό το κεφάλαιο έχουν κλείσει προσωρινά (βλέπε Έκθεση 2002). Η Εσθονία δεν ζήτησε μεταβατικό καθεστώς στον τομέα αυτόν.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 05.03.2004