Λεττονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2005 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 704 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 506 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 706 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 1749 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC (2003) 1203 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη που εξέδωσε τον Ιούλιο του 1997 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι η Λεττονία έπρεπε να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της προστασίας των καταναλωτών και συνεπώς να τροποποιήσει ή να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος της ισχύουσας νομοθεσίας με νέους νόμους ώστε να συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για το θέμα αυτό. Εξάλλου τόνιζε την ανάγκη να δημιουργηθούν αποτελεσματικότερες θεσμικές δομές για την παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας. Ωστόσο, κατέληγε ότι η υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου στη Λεττονία δεν αναμενόταν να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα μεσοπρόθεσμα.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 διαπίστωνε ότι είχε σημειωθεί μικρή πρόοδος στη μεταφορά του κεκτημένου στον τομέα αυτόν. Εξάλλου, παρά τη σχετική βελτίωση των θεσμικών δομών, ήταν αναγκαία η συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωσή τους.

Στην έκθεσή της του Οκτωβρίου 1999 η Επιτροπή ανέφερε ότι είχε πραγματοποιηθεί σταθερή πρόοδος στη νομοθετική εναρμόνιση. Εκτός του νόμου πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, είχαν εκδοθεί πολλοί ειδικοί νόμοι. Εξακολουθούσε να υπάρχει ανάγκη βελτιώσεων στο θεσμικό πλαίσιο.

Στην έκθεσή της του Οκτωβρίου 2002 η Επιτροπή ανέφερε ότι η Λεττονία έχει προσωρινά κλείσει τις διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο που αφορά την προστασία των καταναλωτών και δεν ζήτησε μεταβατικά μέτρα.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2003 επιβεβαιώνει ότι η Λεττονία τηρεί το μεγαλύτερο μέρος του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά τη νομοθεσία για την ασφάλεια, την εποπτεία της αγοράς και τις οργανώσεις των καταναλωτών. Ωστόσο, πρέπει να βελτιώσει περισσότερο τους τομείς αυτούς, ιδίως μέσω της μεταφοράς των μέτρων που δεν συνδέονται με την ασφάλεια και της εξασφάλισης της πλήρους εφαρμογής τόσο αυτών των μέτρων, όσο και των μέτρων που συνδέονται με την ασφάλεια.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Το κοινοτικό κεκτημένο καλύπτει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών (ιδιαίτερα τον έλεγχο της παραπλανητικής διαφήμισης, την ένδειξη των τιμών, την καταναλωτική πίστη, τους αθέμιτους όρους συμβάσεων, την εξ αποστάσεως πώληση, τα οργανωμένα ταξίδια, την τηλεπώληση και τη χρονομεριστική ιδιοκτησία), τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, καθώς και τους τομείς των καλλυντικών, των ονομασιών των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των παιχνιδιών.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία σύνδεσης προβλέπει την εναρμόνιση της νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο και συνεργασία για την απόλυτη συμμόρφωση των καθεστώτων προστασίας των καταναλωτών Λεττονίας και Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Τα μέτρα της πρώτης φάσης του Λευκού Βιβλίου σχετικά με τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και της εσωτερικής αγοράς (1995) έχουν ως βασικό άξονα τη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων, ιδιαίτερα των καλλυντικών, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των παιχνιδιών, και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, ιδιαίτερα με μέτρα που αφορούν την παραπλανητική διαφήμιση, την καταναλωτική πίστη, τους αθέμιτους όρους συμβάσεων και την ένδειξη των τιμών. Τα μέτρα της δεύτερης φάσης αφορούν τα οργανωμένα ταξίδια, την τηλεπώληση και τη χρονομεριστική ιδιοκτησία. Η νέα κοινοτική νομοθεσία που θεσπίστηκε προσφάτως (πωλήσεις εξ αποστάσεως, συγκριτική διαφήμιση και αναγραφή των τιμών) θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Μέτρα που συνδέονται με την ασφάλεια

Η λεττονική νομοθεσία είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο όσον αφορά τα μέτρα που συνδέονται με την ασφάλεια, αλλά η νέα οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων δεν έχει μεταφερθεί ακόμη. Όσον αφορά το μηχανισμό εποπτείας της αγοράς που είναι αναγκαίος για την εφαρμογή του κεκτημένου, απομένει να τεθεί σε εφαρμογή το αναγκαίο σύστημα ενημέρωσης και να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό και οι οικονομικοί πόροι των οργανισμών που είναι αρμόδιοι για τα καθήκοντα αυτά.

Μέτρα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια

Η Λεττονία έχει ήδη μεταφέρει τα μέτρα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια, εκτός από ένα θέμα που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί: το κεκτημένο σχετικά με την καταναλωτική πίστη. Απαιτούνται, επίσης, συμπληρωματικές προσπάθειες για την κατά 100% εκτέλεση του κεκτημένου σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών. Είναι επίσης αναγκαίο να ενισχυθούν οι αρμόδιοι φορείς, καθώς και οι φορείς διαιτησίας των διαφορών, που είναι αρμόδιοι για την επίλυση των παραπόνων που υποβάλλουν οι καταναλωτές.

Σε θεσμικό επίπεδο, η πολιτική για τους καταναλωτές υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας. Τα άλλα όργανα που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα είναι η επιτροπή για τον έλεγχο του εμπορίου, το κέντρο προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών (κεντρική αρμόδια αρχή για τη γενική ασφάλεια των περισσότερων προϊόντων που δεν ανήκουν στα τρόφιμα) και το συμβούλιο εποπτείας της αγοράς.

Οργανώσεις των καταναλωτών

Σε ό,τι αφορά τις ενώσεις, οι ενώσεις προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών διαδραματίζουν όλο και πιο ενεργό ρόλο αλλά χρειάζονται περισσότερη στήριξη για να μπορούν να υπερασπίζονται αποτελεσματικά τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, οι ενώσεις αυτές πρέπει να συμμετέχουν πιο ενεργά στον καθορισμό των προτύπων ασφάλειας για τα καταναλωτικά προϊόντα.

Εξάλλου, πρέπει να συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών και των παραγωγών για τα αντίστοιχα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 15.01.2004