Ουγγαρία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97)2001 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98)700 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999)505 τελικό -Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000)705 τελικό -Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [SEC(2001)1748 -Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό -Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό- SEC(2003) 1205 -- Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνωμοδότησή της του Ιουλίου 1997 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι η Ουγγαρία προσπαθούσε να εισαγάγει στην εθνική της νομοθεσία τις απαιτήσεις των κοινοτικών οδηγιών που εφαρμόζονται στον τομέα των καταναλωτών. Εκτιμούσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να είναι σε θέση να υιοθετήσει, μεσοπρόθεσμα, το σύνολο του κοινοτικού κεκτημένου για το θέμα αυτό, με την προϋπόθεση να συνεχίσει τις προσπάθειές της. Οι εργασίες πρέπει να συγκεντρωθούν στην ολοκλήρωση, την ενημέρωση και την ενοποίηση της νομοθεσίας καθώς και στη διαμόρφωση των αναγκαίων δομών για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 1998 διαπιστώνεται η επίτευξη σημαντικής προόδου σε αυτόν τον τομέα και εκτιμάται ότι η μεταφορά θα συνεχιστεί τα προσεχή έτη.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 1999 επιβεβαίωσε την προηγούμενη ανάλυση, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στην ευθυγράμμιση της ουγγρικής νομοθεσίας όσον αφορά το κοινοτικό κεκτημένο. Παρά ταύτα οι θεσμοί πρέπει να ενισχυθούν.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 2002 σημείωνε ότι είχαν κλείσει προσωρινά οι διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο αυτό και ότι η Ουγγαρία δεν είχε ζητήσει μεταβατικές διατάξεις.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 2003 αναφέρει ότι η Ουγγαρία έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του κοινοτικού κεκτημένου σχετικά με τα μέτρα που συνδέονται με την ασφάλεια (π.χ. εποπτεία της αγοράς, που ωστόσο πρέπει να βελτιωθεί) αλλά και με τα μέτρα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια και με τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Το κοινοτικό κεκτημένο καλύπτει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών (ιδιαίτερα τον έλεγχο της παραπλανητικής διαφήμισης, την ένδειξη των τιμών, την καταναλωτική πίστη, τους αθέμιτους όρους συμβάσεων, την εξ αποστάσεως πώληση, τα οργανωμένα ταξίδια, την τηλεπώληση και τη χρονομεριστική ιδιοκτησία), τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, καθώς και τους τομείς των καλλυντικών, των ονομασιών των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των παιχνιδιών.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία σύνδεσης προβλέπει την εναρμόνιση της νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο και συνεργασία για την απόλυτη συμμόρφωση των καθεστώτων προστασίας των καταναλωτών Ουγγαρίας και Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Τα μέτρα της πρώτης φάσης του Λευκού Βιβλίου σχετικά με τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και της εσωτερικής αγοράς (1995) έχουν ως βασικό άξονα τη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων, ιδιαίτερα των καλλυντικών, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των παιχνιδιών, και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, ιδιαίτερα με μέτρα που αφορούν την παραπλανητική διαφήμιση, την καταναλωτική πίστη, τους αθέμιτους όρους συμβάσεων και την ένδειξη των τιμών. Τα μέτρα της δεύτερης φάσης αφορούν τα οργανωμένα ταξίδια, την τηλεπώληση και τη χρονομεριστική ιδιοκτησία. Η νέα κοινοτική νομοθεσία που θεσπίστηκε προσφάτως (πωλήσεις εξ αποστάσεως, συγκριτική διαφήμιση και αναγραφή των τιμών) θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Μέτρα που συνδέονται με την ασφάλεια

Η Ουγγαρία θα πρέπει ακόμη να μεταφέρει στη νομοθεσία της και να εφαρμόσει το κεκτημένο που αφορά τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. Προς την ίδια κατεύθυνση, θα πρέπει να ενισχύσει τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους των διοικητικών δομών (των δομών διαχείρισης και του συστήματος πληροφοριών) που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή αυτού του μέρους του κεκτημένου.

Από το 2002 και μετά το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ουγγαρίας δημιούργησε ένα συμβούλιο εποπτείας της αγοράς.

Ο οργανισμός αυτός αποτελεί βήμα διαβούλευσης και συντονισμού, συνεργάζεται με τις αρχές εποπτείας της αγοράς και συμβάλλει στη χάραξη στρατηγικών στον τομέα αυτό. Στον εν λόγω οργανισμό συμμετέχουν, ιδίως, αντιπρόσωποι των υπουργείων που είναι αρμόδια για την εποπτεία της αγοράς, της υπηρεσίας τελωνειακού και οικονομικού ελέγχου, της εθνικής ένωσης για την προστασία των καταναλωτών, της αντιπροσωπείας της ΕΚ και της Γενικής Επιθεώρησης για την Προστασία των Καταναλωτών (ΓΕΠΚ). Το 2002 το κεντρικό σύστημα πληροφοριών για την εποπτεία της αγοράς (ΚΣΠΕΑ) ξεκίνησε επίσης τις δραστηριότητές του.

Προστασία των καταναλωτών (μέτρα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια)

Απομένουν ακόμη πολλά νομοθετικά μέτρα που θα πρέπει να μεταφερθούν στην εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία των καταναλωτών και ιδίως:

Όσον αφορά την ενσωμάτωση, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την εφαρμογή του κεκτημένου σχετικά με την ένδειξη των τιμών και τα οργανωμένα ταξίδια.

Τέλος, απομένει να προαχθεί και να αναπτυχθεί ο ρόλος των ενώσεων καταναλωτών με σκοπό την ενεργητική συμμετοχή τους στην εκπόνηση και στην εφαρμογή της πολιτικής καταναλωτών.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 21.01.2004