Εσθονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97)2006 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98)705 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 504 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 704 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [SEC(2001) 1747 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2003) 675 τελικό- SEC (2003) 1201 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη της του Ιουλίου του 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην Εσθονία όσον αφορά της ευθυγράμμιση της εφαρμοστέας νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών με το κοινοτικό κεκτημένο και ότι η Εσθονία φαινόταν ότι διαθέτει τις αναγκαίες δομές και τα αναγκαία όργανα για την εφαρμογή της πολιτικής για τους καταναλωτές. Η συμμόρφωση μεσοπρόθεσμα με την αντίστοιχη κοινοτική πολιτική δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες δυσχέρειες. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθύμιζε επίσης την ανάγκη για συνέχιση της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας, καθώς οι ισχύοντες νόμοι ανταποκρίνονται σε μικρό μόνον βαθμό στο κοινοτικό κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης διαπίστωνε την ύπαρξη ορισμένων αποκλειστικών ή ειδικών δικαιωμάτων, τα οποία δεν συμβαδίζουν με το κοινοτικό κεκτημένο.

Η έκθεση του Νοεμβρίου του 1998 διαπιστώνει ότι η προσέγγιση των νομοθεσιών προχωρεί με ικανοποιητικό τρόπο. Πάντως είναι αναγκαία η ενίσχυση του Συμβουλίου προστασίας των καταναλωτών καθώς και η ενθάρρυνση των υπαρχουσών οργανώσεων των καταναλωτών, οι οποίες είναι ελάχιστα αναπτυγμένες.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 1999 τόνιζε, αντίθετα, ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σε αυτό τον τομέα και ότι οι οργανώσεις των καταναλωτών εξακολουθούσαν να είναι ελάχιστα αναπτυγμένες.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2002, η Επιτροπή τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις έκλεισαν προσωρινά για το κεφάλαιο αυτό και ότι η Εσθονία δεν ζήτησε καμία μεταβατική διάταξη.

Η έκθεση του Οκτωβρίου του 2003 σημειώνει ότι η Εσθονία συμμορφώνεται ουσιαστικά με το κοινοτικό κεκτημένο τόσο όσον αφορά τα μέτρα που συνδέονται με την ασφάλεια (π.χ. επιτήρηση της αγοράς), όσο και τα μέτρα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια (π.χ. οργανώσεις των καταναλωτών). Ωστόσο, πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω την επιτήρηση της αγοράς και να ολοκληρώσει τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία και την εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Το κοινοτικό κεκτημένο καλύπτει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών (ιδιαίτερα τον έλεγχο της παραπλανητικής διαφήμισης, την ένδειξη των τιμών, την καταναλωτική πίστη, τους αθέμιτους όρους συμβάσεων, την εξ αποστάσεως πώληση, τα οργανωμένα ταξίδια, την τηλεπώληση και τη χρονομεριστική ιδιοκτησία), τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, καθώς και τους τομείς των καλλυντικών, των ονομασιών των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των παιχνιδιών.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία σύνδεσης προβλέπει την εναρμόνιση της νομοθεσίας με το κοινοτικό δίκαιο και συνεργασία για την απόλυτη συμμόρφωση των καθεστώτων προστασίας των καταναλωτών Εσθονίας και Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Τα μέτρα της πρώτης φάσης του Λευκού Βιβλίου σχετικά με τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και της εσωτερικής αγοράς (1995) έχουν ως βασικό άξονα τη βελτίωση της ασφάλειας των προϊόντων, ιδιαίτερα των καλλυντικών, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των παιχνιδιών, και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, ιδιαίτερα με μέτρα που αφορούν την παραπλανητική διαφήμιση, την καταναλωτική πίστη, τους αθέμιτους όρους συμβάσεων και την ένδειξη των τιμών. Τα μέτρα της δεύτερης φάσης αφορούν τα οργανωμένα ταξίδια, την τηλεπώληση και τη χρονομεριστική ιδιοκτησία. Η νέα κοινοτική νομοθεσία που θεσπίστηκε προσφάτως (πωλήσεις εξ αποστάσεως, συγκριτική διαφήμιση και αναγραφή των τιμών) θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η κατάσταση το 2003 άλλαξε λίγο σε σύγκριση με το 2002.

Επιτήρηση της αγοράς (μέτρα που συνδέονται με την ασφάλεια) Ενδείκνυται να συνεχιστούν οι δραστηριότητες επιτήρησης της αγοράς και να ενισχυθούν οι δυνατότητες των κύριων δομών εφαρμογής.

Στόχος είναι, αφενός να αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών που συμμετέχουν στις δραστηριότητες επιτήρησης της αγοράς και αφετέρου να βελτιωθεί η ικανότητα των εργαστηρίων που αναλαμβάνουν τις δοκιμές για την ασφάλεια των μη εδώδιμων προϊόντων.

Προστασία των καταναλωτών (μέτρα που δεν συνδέονται με την ασφάλεια) Ο νόμος για την ασφάλεια των καταναλωτών δεν έχει ευθυγραμμιστεί ακόμα με το κοινοτικό κεκτημένο. Η υπηρεσία προστασίας των καταναλωτών αποδείχθηκε πολύ αποτελεσματική αλλά θα χρειαστεί να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους.

Οι προσπάθειες για την ενίσχυση της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης των καταναλωτών είχαν ως αποτέλεσμα ήδη το 2002 τη δημιουργία δωρεάν τηλεφωνικής υπηρεσίας και τη χρηματοδοτική υποστήριξη που χορηγήθηκε το 2002 από την κυβέρνηση στην ένωση καταναλωτών της Εσθονίας. Ωστόσο, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο ρόλος των ενώσεων καταναλωτών στην προώθηση των συμφερόντων των καταναλωτών, για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά την ασφάλεια των προϊόντων και την ασφάλεια των τροφίμων.

Τέλος, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση των οργανώσεων των καταναλωτών, οι οποίες είναι ακόμη ελάχιστα αναπτυγμένες, κυρίως λόγω της ανεπάρκειας δραστήριων μελών.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 14.01.2004