Σλοβενία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2010 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 709 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής[COM(99) 512 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 712 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής[COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1755 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1411 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1208 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη που εξέδωσε τον Ιούλιο του 1997 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η πλήρης μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου στη Σλοβενία ήταν εφικτή μεσοπρόθεσμα, εφόσον υλοποιούνταν τα τρέχοντα σχέδια της νέας νομοθεσίας πλαίσιο και της νομοθεσίας εφαρμογής και εφόσον εγκρίνονταν γρήγορα το πρόγραμμα εθνικών ενεργειών στον τομέα του περιβάλλοντος και η στρατηγική περιβαλλοντικής ένταξης. Ωστόσο, επειδή ορισμένα νομικά κείμενα απαιτούσαν σταθερό επίπεδο επενδύσεων και σημαντικές διοικητικές προσπάθειες (επεξεργασία των αστικών λυμάτων, πόσιμο νερό, διαχείριση των αποβλήτων, νομοθεσία σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, κ.λπ.), η Επιτροπή υπογράμμιζε ότι η ουσιαστική συμμόρφωση προς την κατάσταση που επικρατεί στην Κοινότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μακροπρόθεσμα.

Στην έκθεσή της για το 1999 η Επιτροπή είχε κρίνει ότι το επίπεδο προσαρμογής της Σλοβενίας, στο περιβαλλοντικό κεκτημένο ποικίλλει ανάλογα με τους τομείς. Το επίπεδο αυτό είναι σχετικά υψηλό στους τομείς του νερού, της προστασίας της φύσης και της διαχείρισης των αποβλήτων ενώ έχουν παραμεληθεί οι τομείς της διαχείρισης των βιομηχανικών κινδύνων, των χημικών προϊόντων και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Απαιτούνται σημαντικές περαιτέρω προσπάθειες ιδίως από οικονομικής πλευράς. Η Επιτροπή πιστεύει ότι η Σλοβενία είναι σε θέση να κινητοποιήσει τους απαιτούμενους για το σκοπό αυτό πόρους.

Στην έκθεση για το έτος 2000 δόθηκε έμφαση στα σημαντικά βήματα προόδου που είχε πραγματοποιήσει η Σλοβενία στο θέμα της ευθυγράμμισης με το κεκτημένο, ιδίως στο πεδίο της οριζόντιας νομοθεσίας, των αποβλήτων και των χημικών ουσιών. Είχε επίσης σημειωθεί πρόοδος στην επεξεργασία προγραμμάτων για την υλοποίηση των διαφόρων οδηγιών. Παρόλα αυτά, χρειαζόταν να εγκριθούν πρόσθετα μέτρα για την αποτελεσματική υλοποίηση και έμπρακτη εφαρμογή του κεκτημένου. Έπρεπε επίσης να ενισχυθούν οι διοικητικές ικανότητες.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2001 επισημάνθηκαν τα βήματα προόδου που σημείωσε η Σλοβενία όσον αφορά τη μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου στο εθνικό της δίκαιο και την προετοιμασία της εφαρμογής του. Η ευθυγράμμιση είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί στους τομείς της οριζόντιας νομοθεσίας, της διαχείρισης των αποβλήτων, των χημικών ουσιών και του θορύβου.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2002 αναφέρεται η θέσπιση σημαντικών νόμων - πλαίσιο. Έχει ουσιαστικά περατωθεί η μεταφορά στο πεδίο του περιβάλλοντος, εκτός της οδηγίας για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης. Προβληματική παραμένει η εφαρμογή και ο έλεγχος της υλοποίησης του κοινοτικού κεκτημένου. Το διοικητικό δυναμικό είναι καλό και έχει ενισχυθεί περαιτέρω.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2002 αναφερόταν ότι είχαν θεσπισθεί σημαντικοί νόμοι - πλαίσια. Είχε ουσιαστικά περατωθεί η μεταφορά στο πεδίο του περιβάλλοντος, εκτός της οδηγίας για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης. Προβληματική παρέμενε η εφαρμογή και ο έλεγχος της υλοποίησης του κοινοτικού κεκτημένου. Το διοικητικό δυναμικό ήταν ικανοποιητικό και είχε ενισχυθεί περαιτέρω.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2003 επισημαίνεται ότι η Σλοβενία τηρεί, εν γένει, τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στον τομέα του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση (που ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2002). Η χώρα αυτή πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσει το κεκτημένο στο θέμα του περιβάλλοντος από την 1η Μαΐου 2004, ημερομηνία της προσχώρησής της στην Ένωση.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινοτική πολιτική στον τομέα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής πολιτικής στις τομεακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τα προληπτικά μέτρα, την εφαρμογή της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει", την κατά προτεραιότητα αποκατάσταση των ζημιών του περιβάλλοντος στη πηγή τους και τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων. Το κοινοτικό κεκτημένο περιέχει περίπου διακόσιες νομικές πράξεις που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, μεταξύ των οποίων είναι η ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιρας, η διαχείριση των αποβλήτων και των χημικών προϊόντων, η βιοτεχνολογία, η προστασία από τις ακτινοβολίες και η προστασία της φύσης. Πριν από την έκδοση άδειας για την εκτέλεση ορισμένων δημόσιων ή ιδιωτικών έργων, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ότι έχει πραγματοποιηθεί μελέτη αντίκτυπου με σκοπό την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία σύνδεσης ορίζει σαφώς ότι η πολιτική οικονομικής ανάπτυξης της Σλοβενίας πρέπει να βασίζεται στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης συμπεριλαμβάνοντας όλους τους προβληματισμούς σχετικά με το περιβάλλον.

Η Λευκή Βίβλος σχετικά με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την εσωτερική αγορά (1995) αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του κοινοτικού κεκτημένου σχετικά με το περιβάλλον, δηλαδή τη νομοθεσία που εφαρμόζεται στα προϊόντα, σε άμεση σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το εθνικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης της Σλοβενίας υιοθετήθηκε το Σεπτέμβριο του 1999. Με το πρόγραμμα εξασφαλίζεται η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στους υπόλοιπους τομείς. Συνεχίστηκε η εφαρμογή της στρατηγικής υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης της Σλοβενίας, ιδίως στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και της γεωργίας.

Η οριζόντια νομοθεσία έχει θεσπισθεί και είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, εξαιρουμένων ορισμένων διατάξεων σχετικά με την αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Τον Νοέμβριο του 2000 θεσπίστηκε στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών αερίων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τον Ιούνιο του 2002 εγκρίθηκε η πράξη κύρωσης του πρωτοκόλλου του Κιότο. Τον Απρίλιο του 2001 εγκρίθηκε η σύμβαση σχετικά με την προετοιμασία, την παρέμβαση και τη συνεργασία σε περίπτωση ρύπανσης από υδρογονάνθρακες. Δεν έχει ακόμη διορισθεί αρχή αρμόδια για την στρατηγική αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Όσον αφορά την προστασία της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, ολοκληρώθηκε η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και η νομοθεσία είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, εξαιρουμένων ορισμένων εκτελεστικών διατάξεων σχετικά με τον έλεγχο της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Το 2001 θεσπίστηκαν κανονισμοί σχετικοί με την ποιότητα των υγρών καυσίμων.

Όσον αφορά τα απόβλητα, θεσπίσθηκε η απαραίτητη νομοθεσία και είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, εξαιρουμένων ορισμένων διατάξεων σχετικά με τις οικονομικές εγγυήσεις για την εκμετάλλευση των χώρων υγειονομικής ταφής. Πρέπει να συνεχισθεί η δημιουργία συστημάτων συλλογής αποβλήτων και εγκαταστάσεων ανάκτησης και διάθεσής τους. Το Μάρτιο του 2002 εγκρίθηκε επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ανάκτηση και ανακύκλωση των αποβλήτων από συσκευασίες, με διάρκεια έως το 2007. Εγκρίθηκαν τα διατάγματα σχετικά με το φόρο για τη συλλογή αποβλήτων και τη χρήση λιπαντικών ελαίων. Χορηγήθηκε μεταβατική περίοδος, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2007, για τα απόβλητα από συσκευασίες.

Θεσπίσθηκε νομοθεσία στον τομέα της ποιότητας των υδάτων. Η νομοθεσία αυτή είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο, εκτός όσον αφορά τις πλέον πρόσφατες διατάξεις σχετικά με τα ύδατα Πρέπει να ολοκληρωθούν ο κατάλογος των τοποθεσιών απόρριψης επικινδύνων ουσιών και το πρόγραμμα για τη μείωση της ρύπανσης σε αυτόν τον τομέα. Εγκρίθηκαν δύο προγράμματα που αφορούν τη συλλογή και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων καθώς και την εκτέλεση έργων συνδεόμενων με την υδροδότηση. Στο πλαίσιο της οδηγίας για τη νιτρορύπανση, το σύνολο της σλοβενικής επικράτειας χαρακτηρίστηκε ως ευπρόσβλητη ζώνη. Ο νόμος για τα ύδατα εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2002. Αφορά τη διαχείριση των υδάτων στο σύνολό τους και προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου υδάτων. Εγκρίθηκε μεταβατική περίοδος, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, για τα αστικά λύματα.

Θεσπίσθηκε νομοθεσία για την προστασία της φύσης, εξαιρουμένων των διατάξεων εφαρμογής των οδηγιών για τα ενδιαιτήματα και τα πτηνά. Θεσπίστηκαν νόμοι με τους οποίους κυρώνονται η σύμβαση για το διεθνές εμπόριο των άγριων ειδών χλωρίδας και πανίδας που απειλούνται από εξάλειψη (CITES) και η σύμβαση για την προστασία των φυτών. Σημειώθηκαν βήματα προόδου ενόψει της εφαρμογής της σύμβασης CITES. Οι κατάλογοι των ζωνών ειδικής προστασίας, που προβλέπονται στις οδηγίες για τα ενδιαιτήματα και τα πτηνά, και των τόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος πρέπει να έχουν καταρτιστεί πριν από την προσχώρηση της Σλοβενίας στην Ένωση. Πρέπει εξάλλου να εφαρμοσθεί η προστασία αυτών των τοποθεσιών. Εν προκειμένω, πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες διαβούλευσης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διοικητικό δυναμικό.

Όσον αφορά τη βιομηχανική ρύπανση και τη διαχείριση των κινδύνων, έχει θεσπισθεί εν μέρει νομοθεσία η οποία πληροί το κεκτημένο. Πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο όσον αφορά τις διατάξεις εφαρμογής για την ολοκληρωμένη πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης (IPPC), τις πτητικές οργανικές ενώσεις, τους κινδύνους μεγάλων ατυχημάτων, καθώς και της πρόσφατης νομοθεσίας σχετικά με τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών και τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης. Πρέπει να ενισχυθεί το διοικητικό δυναμικό για την έκδοση αδειών για τις εγκαταστάσεις που υπόκεινται στην οδηγία IPPC. Το Μάιο του 2002 εγκρίθηκε το εθνικό πρόγραμμα προστασίας από καταστροφές, με διάρκεια έως το 2007. Εγκρίθηκε μεταβατική περίοδος, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, για ορισμένες εγκαταστάσεις που υπόκεινται στην οδηγία IPPC.

Θεσπίσθηκε η αναγκαία νομοθεσία στους τομείς των χημικών ουσιών και των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ), η οποία είναι σύμφωνη με το κεκτημένο, εξαιρουμένων των πρόσφατων διατάξεων σχετικά με τη σκόπιμη ελευθέρωση γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον. Ιδρύθηκε το εθνικό γραφείο χημικών ουσιών, ενώ συγκροτήθηκε ομάδα εκτίμησης των κινδύνων που ενέχουν οι χημικές ουσίες. Εκδόθηκε κώδικας δεοντολογίας σχετικά με τις δοκιμές με χρήση πειραματόζωων. Το Νοέμβριο του 1999 θεσπίσθηκε νόμος για την προστασία των ζώων, που καλύπτει επίσης τους ΓΤΟ. Το 2002 θεσπίστηκε ειδικός νόμος για τους ΓΤΟ. Αφορά την προστασία από τα αρνητικά αποτελέσματα στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς επίσης και ζητήματα εισαγωγών και εξαγωγών. Πρέπει να ενισχυθεί το διοικητικό δυναμικό στον τομέα των βιοκτόνων. Πρέπει επίσης να ενισχυθεί ο συντονισμός των εμπλεκομένων οργανισμών.

Όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια, μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο η νομοθεσία πλαίσιο και είναι σύμφωνη με το κεκτημένο. Ωστόσο, λείπουν ακόμη οι εκτελεστικές διατάξεις, συγκεκριμένα στους τομείς των βασικών προτύπων ασφαλείας, των εξωτερικών συνεργατών, της μεταφοράς ραδιενεργών αποβλήτων και της έκθεσης σε ακτινοβολία για ιατρικούς σκοπούς. Άρχισε επίσης να λειτουργεί η βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται για την επιτήρηση των ακτινοβολιών στις οποίες εκτίθενται οι εργαζόμενοι. Τον Ιούλιο του 2002 θεσπίστηκε νόμος για την προστασία έναντι ιονιζουσών ακτινοβολιών και για την πυρηνική ασφάλεια.

Εγκρίθηκαν κανόνες σχετικοί με τις εκπομπές θορύβου των οικιακών συσκευών. Η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο συνεχίζεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τον τομέα του θορύβου. Η θεσπισθείσα νομοθεσία είναι σύμφωνη με το κεκτημένο, εκτός από την πιο πρόσφατη νομοθεσία σχετικά με το θόρυβο στο περιβάλλον. Απομένει η έγκριση των προς κοινοποίηση οργανισμών.

Το συνολικό κόστος της ευθυγράμμισης στον τομέα του περιβάλλοντος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 2.720 εκατ. ευρώ μέσα σε μια δεκαπενταετία. Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις - και μεσοπρόθεσμης διάρκειας - ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του κεκτημένου.

Το διοικητικό δυναμικό ενισχύθηκε σε διάφορους τομείς. Τον Απρίλιο του 2001 δημιουργήθηκε οργανισμός περιβάλλοντος, αρμόδιος για την εφαρμογή του κεκτημένου και είναι πλέον σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Τον Ιανουάριο του 2002 άρχισε να λειτουργεί ινστιτούτο για την προστασία της φύσης. Απλοποιήθηκε και εξορθολογίστηκε η διάρθρωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η Σλοβενία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και στο ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης και παρακολούθησης του περιβάλλοντος.

Οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά το εν λόγω κεφάλαιο έχουν κλείσει.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.02.2004