Ουγγαρία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97)2001 τελικό - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98)700 τελικό - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999)505 τελικό - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000)705 τελικό - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000)700 τελικό - SEC (2001) 1748 - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002)700 τελικό - SEC (2001) 1404 - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1205 - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη που εξέδωσε τον Ιούλιο του 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούσε ότι η πλήρης μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα του περιβάλλοντος θα ήταν δυνατό να συντελεστεί στην Ουγγαρία μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, η γνώμη επισήμανε επίσης ότι η εφαρμογή ορισμένων νομοθετικών κειμένων απαιτούσε υψηλό επίπεδο επενδύσεων επί σειρά ετών και σημαντικές διοικητικές προσπάθειες και ότι η αποτελεσματική εναρμόνιση της ουγγρικής νομοθεσίας προς το κοινοτικό κεκτημένο θα αποτελεί, ως εκ τούτου, πραγματικότητα μόνο μακροπρόθεσμα. Η εναρμόνιση, σύμφωνα με τη γνώμη, θα έπρεπε να εξαρτάται ιδιαίτερα από τις μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν στη διάρθρωση και τα μέσα του συστήματος επιβολής του νόμου και από την ταυτόχρονη εφαρμογή της ενταξιακής στρατηγικής σε θέματα περιβάλλοντος. Θα έπρεπε επίσης να εξαρτάται από την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 1998 διαπιστωνόταν επιβράδυνση στη διαδικασία της νομοθετικής εναρμόνισης και επισημαίνoνταν ότι η Ουγγαρία δεν κατάφερε να τηρήσει τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες της ενταξιακής συνεργασίας. Το εθνικό πρόγραμμα εναρμόνισης της νομοθεσίας, καθώς και οι συνοδευτικές δημοσιονομικές διατάξεις ορίζουν την πλήρη μεταφορά όλου του κεκτημένου σχετικά με το περιβάλλον για την περίοδο 2000-2001.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999 διαπιστωνόταν πρόοδος στους τομείς της προστασίας της φύσης, της καταπολέμησης της ρύπανσης των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των μεγάλων εγκαταστάσεων καύσης, καθώς επίσης και στον τομέα της καταπολέμησης σοβαρών ατυχημάτων. Ωστόσο απαιτούνταν ακόμη σημαντικές προσπάθειες ιδίως στη διαχείριση των αποβλήτων, των υδάτων και της ποιότητας του αέρα. Για να επιτύχει το φιλόδοξο στόχο μεταφοράς όλου του κεκτημένου το 2001, η Ουγγαρία έπρεπε να επιταχύνει την προσέγγιση της νομοθεσίας της στην κοινοτική νομοθεσία και να εντατικοποιήσει τις επενδύσεις στις υποδομές και στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 επισήμαινε ότι απαιτούνταν ακόμη προσπάθειες ευθυγράμμισης με το κεκτημένο στους εξής τομείς: οριζόντια νομοθεσία, πρόσβαση στις πληροφορίες, διαχείριση των αποβλήτων, ποιότητα του πόσιμου νερού και των υδάτων κολύμβησης, επεξεργασία των λυμάτων, πρόληψη και μείωση της βιομηχανικής ρύπανσης, ηχορύπανση. Έπρεπε επίσης να ενισχυθεί το διοικητικό δυναμικό.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 υπογράμμιζε πολλά βήματα που επιτεύχθηκαν, ιδίως όσον αφορά του τομείς των υδάτων, τα απόβλητα, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την καταπολέμηση της βιομηχανικής ρύπανσης, την ακτινοπροστασία και τα χημικά προϊόντα.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 επισήμανε ότι η Ουγγαρία είχε προχωρήσει ικανοποιητικά στο νομοπαρασκευαστικό έργο, κυρίως μάλιστα με κείμενα νόμων που έχει ετοιμάσει για τον ατμοσφαιρικό αέρα, τους υδάτινους πόρους, τη βιομηχανική ρύπανση και τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς. Η χώρα ενίσχυσε τους διοικητικούς της μηχανισμούς ενόψει της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 αναφέρει ότι η Ουγγαρία τηρεί ουσιαστικά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στον τομέα του περιβάλλοντος κατά τις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση (που ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2002). Η χώρα αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή το μεγαλύτερο μέρος του κοινοτικού κεκτημένου την 1η Μαΐου 2004, κατά την ημερομηνία δηλαδή της προσχώρησής της στην Ένωση.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η περιβαλλοντική πολιτική της Κοινότητας, όπως προκύπτει από τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπεί στη διαρκή ανάπτυξη με βάση την ένταξη της πολιτικής περιβάλλοντος στις τομεακές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, τα προληπτικά μέτρα, την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», την αντιμετώπιση των οικολογικών καταστροφών στην πηγή τους και τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων. Το κοινοτικό κεκτημένο περιλαμβάνει περίπου διακόσιες νομικές πράξεις που καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων, εκ των οποίων τη ρύπανση των υδάτων και του αέρα, τη διαχείριση των αποβλήτων και των χημικών ουσιών, τη βιοτεχνολογία, την ακτινοπροστασία και την προστασία της φύσης. Τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι θα αξιολογούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις πριν από τη χορήγηση έγκρισης για την υλοποίηση ορισμένων δημόσιων ή ιδιωτικών έργων.

Η Ευρωπαϊκή Συμφωνία καθορίζει ότι η πολιτική οικονομικής ανάπτυξης της Ουγγαρίας πρέπει να διαπνέεται από την αρχή της διαρκούς ανάπτυξης και να ενσωματώνει πλήρως τους προβληματισμούς σχετικά με το περιβάλλον.

Η Λευκή Βίβλος για τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και την εσωτερική αγορά (1995) αφορά μόνο ένα μικρό μέρος του κοινοτικού κεκτημένου σχετικά με το περιβάλλον, και συγκεκριμένα τη νομοθεσία για τα προϊόντα, που έχει άμεση σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το διοικητικό δυναμικό του Υπουργείου περιβάλλοντος ενισχύθηκε. Συγκροτήθηκε διυπουργική επιτροπή για την αειφόρο ανάπτυξη, στην οποία συμμετέχουν σημαίνοντες παράγοντες των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Γεωργίας, Μεταφορών και άλλων οργανισμών. Η διαχείριση των υδάτινων πόρων και της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα ανατέθηκαν στο Υπουργείο περιβάλλοντος. Αυξήθηκε το προσωπικό που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα. Διοργανώνονται κύκλοι επιμόρφωσης σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.

Τον Απρίλιο του 2000 οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Σλοβακίας υπέγραψαν δήλωση σχετικά με την αναγκαιότητα συνεργασίας προς αποφυγήν των οικολογικών καταστροφών στην περιοχή, καθώς και προς εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και προσδιορισμό των απειλούμενων ζωνών. Από την άλλη πλευρά, οι υπουργοί της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας υπέγραψαν δήλωση σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για τις οικονομικές συνέπειες της προσαρμογής στην κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον, καθώς και σχετικά με τους πλέον ενδεδειγμένους τρόπους εφαρμογής της νομοθεσίας.

Η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στον ορισμό και την εφαρμογή άλλων πολιτικών και η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης ανατέθηκαν στο Εθνικό συμβούλιο περιβάλλοντος, ο ρόλος του οποίου είναι συμβουλευτικός για την κυβέρνηση. Στα προγράμματα οικονομικής στρατηγικής και τομεακής ανάπτυξης που βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας, τα περιβαλλοντικά ζητήματα συνεκτιμώνται.

Η μεταφορά της οριζόντιας νομοθεσίας ολοκληρώθηκε. Η νομοθεσία αυτή ανταποκρίνεται στο κοινοτικό κεκτημένο εκτός των πλέον πρόσφατων διατάξεων για την στρατηγική αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εκκρεμεί ο ορισμός της αρχής που είναι αρμόδια για την στρατηγική αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Τον Απρίλιο 2001 εγκρίθηκε νόμος σχετικά με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το ίδιο έτος, η Ουγγαρία κύρωσε και ενσωμάτωσε τη σύμβαση του Aarhus για την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Η εθνική στρατηγική όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος επί του παρόντος τελεί υπό επανεξέταση.

Στον τομέα των υδάτινων πόρων έχει ήδη μεταφερθεί η σχετική νομοθεσία η οποία ανταποκρίνεται στο κοινοτικό κεκτημένο, εξαιρουμένων των νέων διατάξεων πλαίσιο για τα θέματα του ύδατος. Οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν πριν από την 1η Μαΐου 2004, ημερομηνία προσχώρησης της Ουγγαρίας στην Ένωση. Τα προγράμματα σχετικά με τις απορρίψεις των επικινδύνων ουσιών και τα σχέδια όσον αφορά τα επιφανειακά ύδατα θα πρέπει επίσης να οριστικοποιηθούν πριν από την προσχώρηση. Η Ουγγαρία οφείλει να εξακολουθήσει να βελτιώνει το σύστημα επιτήρησης της ποιότητας του ύδατος. Παράλληλα επιβάλλεται να βελτιωθεί περαιτέρω και ο συντονισμός μεταξύ των Υπουργείων και των περιφερειακών εξουσιών. Συστήματα συλλογής λυμάτων και μονάδες επεξεργασίας λυμάτων εγκαταστάθηκαν σε πολλούς μεγάλους δήμους. Το Μάρτιο του 2000 εγκαταστάθηκαν τρεις σταθμοί ελέγχου της ποιότητας των υδάτων. Νέα νομοθεσία θεσπίστηκε για την ποιότητα του πόσιμου νερού, τις απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών, την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, τη συλλογή ακαθάρτων, τα αστικά λύματα και τα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας για τα ακάθαρτα.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της βιομηχανικής ρύπανσης και τη διαχείριση των κινδύνων, η ρύπανση που οφείλεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης μειώθηκε προοδευτικά. Η ουγγρική νομοθεσία ευθυγραμμίστηκε με το κοινοτικό κεκτημένο, εξαιρουμένων των διατάξεων σχετικά με τις εθνικές οριακές τιμές εκπομπής. Οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν πριν την 1η Μαΐου 2004. Ιδρύθηκε μια υπηρεσία με αποστολή να συμβάλει στην εφαρμογή της οδηγίας για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης. Αποδεικνύεται ότι θα είναι απαραίτητο να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες για να εξασφαλισθεί η χορήγηση αδειών για τις εγκαταστάσεις που καλύπτονται από την εν λόγω οδηγία.

Η οδηγία Seveso II για την αντιμετώπιση των κινδύνων από σοβαρά ατυχήματα ενσωματώθηκε τον Ιούνιο του 2001. Ο αντίστοιχος νόμος τέθηκε σε ισχύ το 2002. Εντούτοις η συγκρότηση συστήματος κοινοποίησης, μηχανισμού ταυτοποίησης και ανάλυσης των εκθέσεων με θέμα την ασφάλεια θα πρέπει να συνεχιστούν. Παράλληλα επιβάλλεται να καταρτιστούν προγράμματα αντιμετώπισης εξωτερικών εκτάκτων καταστάσεων. Η Ουγγαρία είναι μια από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε και κύρωσε τη σύμβαση ΕΟΚ/ΟΗΕ σχετικά με τα βιομηχανικά ατυχήματα. Προβλέφθηκαν μεταβατικές περίοδοι όσον αφορά την αποτέφρωση των αποβλήτων και τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης (έως τον Ιούνιο του 2005 και τον Δεκέμβριο του 2004 αντιστοίχως).

Η Ουγγαρία μετέφερε στην εθνική της νομοθεσία όλο το κοινοτικό δίκαιο σχετικά με την ποιότητα του αέρα του περιβάλλοντος. Η νομοθεσία της είναι πλέον σύμφωνη προς το κοινοτικό κεκτημένο αλλά θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα προγράμματα για την ποιότητα του αέρα ενώ παράλληλα επιβάλλεται να βελτιωθεί και η παρακολούθησή τους. Εγκρίθηκε νομοθεσία σύμφωνη με τις κοινοτικές διατάξεις σχετικά με την ποιότητα της βενζίνης και του πετρελαίου ντίζελ, και επεβλήθη απαγόρευση της εμπορίας βενζίνης με μόλυβδο. Δημιουργήθηκε δε βάση δεδομένων για την ποιότητα του αέρα. Κυρώθηκε το πρωτόκολλο του Goteborg της σύμβασης για τη διασυνοριακή ατμοσφαιρική ρύπανση σε μεγάλες αποστάσεις. Όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος, η Ουγγαρία κύρωσε τη σύμβαση του 1995 για το κλίμα, επιπλέον δε προσχώρησε στο πρωτόκολλο του Κιότο και το κύρωσε. Έγινε ευθυγράμμιση για τα μη οδικά κινητά μηχανήματα, τις πληροφορίες σχετικά με την εξοικονόμηση καυσίμου και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Έχει επιτευχθεί ευθυγράμμιση στον τομέα του θορύβου, εκτός των νέων διατάξεων σχετικά με τον περιβαλλοντικό θόρυβο. Οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν πριν την 1η Μαΐου 2004. Θεσπίστηκαν πρότυπα για το θόρυβο που εκπέμπουν οι χορτοκοπτικές μηχανές και οι οικιακές συσκευές. Το 1998 θεσπίστηκε ο έλεγχος και η διασφάλιση της ποιότητας. Δημιουργήθηκε επιπλέον εργαστήριο ακουστικής. Εγκρίθηκαν οι οδηγίες σχετικά με τις ηχητικές εκπομπές του υπαίθριου εξοπλισμού και των οικιακών συσκευών. Βρίσκεται στο στάδιο της εφαρμογής ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης δεδομένων για την κυκλοφορία και τις βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες. Το 2002 τέθηκε σε ισχύ νομοθεσία σχετική με τις ηχητικές εκπομπές εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους κτιρίων.

Στον τομέα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και των χημικών ουσιών, το μεγαλύτερο μέρος της κοινοτικής νομοθεσίας έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο το οποίο πλέον ανταποκρίνεται στο κοινοτικό κεκτημένο. Εντούτοις, εκκρεμεί ακόμη η μεταφορά των διατάξεων σχετικά με τον αμίαντο καθώς και η πλέον πρόσφατη νομοθεσία όσον αφορά τη διάδοση των ΓΤΟ. Πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που ισχύουν για τους ΓΤΟ. Επιβάλλεται επίσης να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων οργανισμών στον εν λόγω τομέα. Δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων με πληροφορίες για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν ΓΤΟ, και συστάθηκε όργανο αρμόδιο για την έκδοση αδειών. Τον Απρίλιο 2000 θεσπίστηκε νόμος για τις χημικές ουσίες. Ιδρύθηκε το ινστιτούτο για την ασφάλεια των χημικών προϊόντων, το οποίο θα επιταχύνει την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Στον ίδιο τομέα βελτιώθηκαν οι λειτουργικές δυνατότητες του εργαστηρίου του ινστιτούτου διαχείρισης του περιβάλλοντος. Θεσπίστηκε νόμος με σκοπό τον περιορισμό της εμπορίας και χρησιμοποίησης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών και παρασκευασμάτων.

Η κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την διαχείριση των αποβλήτων μεταφέρθηκε, με αποτέλεσμα να τηρείται πλέον το κοινοτικό κεκτημένο εξαιρουμένων των διατάξεων σχετικά με τα οχήματα εκτός χρήσης. Οι διατάξεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν πριν από την προσχώρηση στην Ένωση. Εξακολουθούν επίσης να υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τα τοπικά προγράμματα διαχείρισης των αποβλήτων. Θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση των αποβλήτων στις περιφερειακές επιθεωρήσεις και τους δήμους και τις κοινότητες. Επιβάλλεται να δημιουργηθούν συστήματα επιτήρησης της μεταφοράς των αποβλήτων καθώς και καταχώρισης και αποκαταχώρισης των οχημάτων. Όσον αφορά τα συστήματα συλλογής, αξιοποίησης και εξάλειψης των αποβλήτων, θα πρέπει να συνεχισθεί η συγκρότησή τους. Θεσπίστηκε νόμος για τη διαχείριση των αποβλήτων τον Ιούνιο του 2000. Δημιουργήθηκαν σύγχρονοι χώροι ταφής αποβλήτων στην περιφέρεια. Δημιουργήθηκε μηχανογραφημένο μητρώο των αδειών διαχείρισης αποβλήτων, στο πλαίσιο του νόμου για τα στερεά απόβλητα στoυς δήμους. Η Ουγγαρία υπέγραψε το πρωτόκολλο της Βασιλείας για τις διασυνοριακές αποστολές επικίνδυνων αποβλήτων. Υφίσταται νόμος που προβλέπει την επιβολή προστίμων σε περίπτωση παράβασης των νομοθετικών διατάξεων για τα απόβλητα. Εγκρίθηκε μεταβατική περίοδος για τα απόβλητα συσκευασιών έως το Δεκέμβριο του 2005.

Στα θέματα ακτινοπροστασίας ολοκληρώθηκε η μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου εξαιρουμένων των νομοθετικών διατάξεων σχετικά με την ενημέρωση για τις έκτακτες καταστάσεις. Η νομοθεσία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί πριν από την ημερομηνία προσχώρησης. Η Ουγγαρία επικύρωσε την κοινή σύμβαση για τη διαχείριση των καυσίμων και την ασφαλή διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων. Τον Απρίλιο του 2002 τέθηκε σε ισχύ νόμος που επιτρέπει τις διασυνοριακές μεταφορές ραδιενεργών αποβλήτων.

Στον τομέα της προστασίας της φύσης ολοκληρώθηκε η μεταφορά του κοινοτικού δικαίου στην εθνική νομοθεσία η οποία πλέον είναι σύμφωνη προς το κοινοτικό κεκτημένο εκτός των εκτελεστικών διατάξεων για τα οικολογικά ενδιαιτήματα (οικοτόπους) και τα πτηνά. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί η διαδικασία διαβουλεύσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Ουγγαρία είναι ενεργό μέλος της σύμβασης της Ουάσιγκτον για την εμπορία ειδών απειλουμένων με εξαφάνιση (CITES) στην οποία απαιτούνται ρυθμίσεις εφαρμογής παρόμοιες με αυτές του κεκτημένου. Τον Μάιο 2001 θεσπίστηκε νέο πρότυπο με το οποίο απαγορεύεται η σύλληψη, η θανάτωση, η μεταφορά, η διατάραξη, η εμπορία κ.λπ. των προστατευόμενων ειδών. Η κυβέρνηση υπέδειξε 53 τοποθεσίες ως ζώνες ειδικής προστασίας. Οι κατάλογοι των τοποθεσιών κοινοτικής σημασίας και των ζωνών ειδικής προστασίας θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την προσχώρηση στην Ένωση. Επιβάλλεται να ενισχυθεί περαιτέρω το διοικητικό δυναμικό στον τομέα της προστασίας της φύσης.

Για θέματα που αφορούν την πυρηνική ασφάλεια, βλ. κεφάλαιο « Ενέργεια ».

Οι διαπραγματεύσεις σ' αυτό το κεφάλαιο έχουν προσωρινά κλείσει.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 11.02.2004