Μάλτα

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 69 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 508 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 708 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1751 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1407 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1206 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στην έκθεση του 1999 αναφερόταν ότι η Μάλτα όφειλε να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του κεκτημένου στον τομέα των μεταφορών, ιδίως τις θαλάσσιες μεταφορές. Λαμβανομένης υπόψη της σημασίας της Μάλτας για τον εν λόγω κλάδο, η εφαρμογή και επιβολή του κεκτημένου στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών θα έπρεπε να αποτελέσει προτεραιότητα.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2000, υπογραμμιζόταν ότι, παρά ορισμένα βήματα προόδου στους τομείς των θαλάσσιων και οδικών μεταφορών, η Μάλτα θα έπρεπε ακόμη να καταβάλει προσπάθειες σε όλους τους τομείς του κοινοτικού κεκτημένου για τις μεταφορές, προτού καταστεί δυνατή η πλήρης ευθυγράμμισή της. Η Μάλτα θα έπρεπε επίσης να βελτιώσει τις διοικητικές δομές που είναι επιφορτισμένες με την θέση σε εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου του 2001, διαπιστωνόταν η ευθυγράμμιση της νομοθεσίας, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας των οδικών μεταφορών και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, αλλά διαπιστωνόταν επίσης ότι η Μάλτα σημείωσε μικρή πρόοδο στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου του 2002, τονίζεται ότι η Μάλτα επιτέλεσε πρόοδο στον τομέα των θαλάσσιων και των αεροπορικών μεταφορών. Παρ' όλα ταύτα, η Μάλτα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της και στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας, ιδίως στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Στην έκθεση του 2003 διαπιστώνεται ότι η Μάλτα τηρεί τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης όσον αφορά τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών καθώς και στους τομείς των οδικών και αεροπορικών μεταφορών. Οφείλει όμως να ενισχύσει τις διοικητικές της δυνατότητες στη διαχείριση έργων σχετικών με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, να ολοκληρώσει την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών και να ενισχύσει τη διοικητικές της δυνατότητες ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το κεκτημένο σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινή πολιτική μεταφορών είναι διαρθρωμένη γύρω από τρεις βασικούς άξονες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Όσον αφορά τις χερσαίες μεταφορές, τον Αύγουστο του 2000, εγκρίθηκε η αναθεώρηση του νόμου σχετικά με την αρχή εποπτείας των δημοσίων μεταφορών, με την οποία μεταφέρεται εν μέρει στην νομοθεσία της Μάλτας το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα των χερσαίων μεταφορών. Επιπλέον, θεσπίστηκαν διατάξεις σχετικά με την εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο όσον αφορά την άδεια οδήγησης.

Το 2001, τέθηκε σε ισχύ η νέα νομοθεσία σχετικά με την άδεια οδήγησης. Παράλληλα, είναι ήδη επιχειρησιακή η νέα αρχή εποπτείας των δημοσίων μεταφορών, η οποία ασχολείται με όλα τα ζητήματα που άπτονται των χερσαίων μεταφορών, και ιδίως με τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους.

Το 2002, οι κανονισμοί για τη μεταφορά στο εσωτερικό δίκαιο της οδηγίας σχετικά με την άδεια οδήγησης προβλέπουν την καθιέρωση της μορφής της πιστωτικής κάρτας για τις άδειες οδήγησης. Η Μάλτα άρχισε να ευθυγραμμίζει τη φορολογία των οχημάτων προς το φορολογικό κεκτημένο στον τομέα της φορολογίας των φορτηγών. Σε κοινωνικό επίπεδο η Μάλτα πρέπει να καταλήξει και να ευθυγραμμιστεί με το κεκτημένο, ιδίως όσον αφορά τα τρία κριτήρια πρόσβασης στο επάγγελμα για όλους τους επιχειρηματίες στον κλάδο των μεταφορών, νέους και υφιστάμενους.

Ως προς τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, η Μάλτα υιοθέτησε μια μεθοδολογία συλλογής πληροφοριών που καθιστά το σύστημά της για την τήρηση λογιστικής των δαπανών υποδομής σύμφωνο προς το κεκτημένο. Το διοικητικό δυναμικό που έχει αναλάβει την προετοιμασία των επενδύσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στον τομέα των υποδομών πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω τόσο από άποψη ποιοτική όσο και ποσοτική.

Στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών η ισχύουσα νομοθεσία πλαίσιο είναι γενικά ευθυγραμμισμένη στο κεκτημένο πρέπει όμως να υποστεί κάποιες τροποποιήσεις, ειδικότερα σχετικά με τη μείωση των εκπομπών θορύβου και την παροχή υπηρεσιών εδάφους. Το διοικητικό δυναμικό είναι ικανοποιητικό στο σύνολό του αλλά πρέπει να πληρωθούν κάποιες κενές θέσεις ενώ πρέπει να συνεχιστεί η κατάρτιση του προσωπικού.

Το 2001, τέθηκαν σε ισχύ οι κανονισμοί για την ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το καθεστώς αποζημίωσης των επιβατών σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης στο πλαίσιο των τακτικών αεροπορικών μεταφορών. Εγκαινιάσθηκε ένα νέο κέντρο ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας. Έχει ελαφρώς ενισχυθεί το προσωπικό της Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας, με την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων και τεχνικών. Το 2002, δημοσιεύθηκε κανονισμός για την ενσωμάτωση των κοινοτικών κανόνων που διέπουν την κατανομή του διαθέσιμου χρόνου χρήσης (slots) στους κοινοτικούς αερολιμένες.

Όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές, η αναθεώρηση του νόμου σχετικά με την εμπορική ναυτιλία, που ψηφίσθηκε τον Ιούλιο του 2000, αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της Μάλτας με το κοινοτικό κεκτημένο όσον αφορά τα επαγγελματικά προσόντα των πληρωμάτων και άλλες προδιαγραφές για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Με νέες νομοθετικές πράξεις θα πρέπει επίσης να ενσωματωθούν οι κανόνες ασφαλείας σχετικά με τα επιβατικά σκάφη. Θα πρέπει ακόμη να μεταφερθούν στην εσωτερική νομοθεσία οι διατάξεις σχετικά με τις θαλάσσιες ενδομεταφορές (cabotage). Υπάρχει πλέον πλήρες νηολόγιο σχετικά με τα σκάφη υπό τη σημαία της Μάλτας και βελτιώνεται συνεχώς η τήρηση στατιστικών στοιχείων. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να καταβληθούν ακόμη σημαντικές προσπάθειες στο θέμα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Η Μάλτα θα πρέπει συγκεκριμένα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στη συμμόρφωση με τις κοινοτικές διατάξεις σχετικά με τους ελέγχους από το κράτος λιμένα και τις επιθεωρήσεις από το κράτος της σημαίας, στην αύξηση της συχνότητας των επιθεωρήσεων και τη διαμόρφωση πλαισίου συνεργασίας με τους νηογνώμονες. Θα πρέπει επίσης να μεριμνήσει ώστε να διαθέτει επαρκή αριθμό επιθεωρητών με τα κατάλληλα προσόντα για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.

Το 2001, η Μάλτα υπέβαλε στην Επιτροπή σχέδιο δράσης για τις θαλάσσιες μεταφορές, με σκοπό την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την ευθυγράμμιση προς το κεκτημένο.

Το 2002, τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός της εμπορικής ναυτιλίας για τους ναυτικούς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Μάλτα προσχώρησε στη Σύμβαση για την καταστολή των παράνομων πράξεων κατά της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και στο Πρωτόκολλο για την καταστολή των παράνομων πράξεων κατά της ασφάλειας σταθερών εξέδρων που ευρίσκονται στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα. Το 2003 δημιουργήθηκαν οι διοικητικοί μηχανισμοί, που όμως πρέπει να ενισχυθούν με συμπληρωματικές προσλήψεις. Η Μάλτα πρέπει να εξακολουθήσει τις προσπάθειές της για την περαιτέρω βελτίωση των κανόνων ασφαλείας.

Όσον αφορά τα οριζόντια θέματα, η Μάλτα θα πρέπει να αξιολογήσει τις ανάγκες της σε υποδομές μεταφορών, ώστε να είναι έτοιμη για την συμμετοχή της στα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 01.03.2004