Κύπρος

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(93) 313 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 710 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 502 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM (2000) 702 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1745 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1401 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1202 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη της του Ιουλίου 1993, η Επιτροπή επισήμαινε ορισμένα σημεία, ιδίως στους τομείς των οδικών και θαλάσσιων μεταφορών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Νοεμβρίου 1998; είχαν σημειωθεί βήματα προόδου σε θέματα αεροπορικών και οδικών μεταφορών, αλλά θεωρήθηκε επίσης αναγκαία η καταβολή σημαντικών προσπαθειών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999, η Επιτροπή σημείωνε ότι στην Κύπρο είχε σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της εναρμόνισης της νομοθεσίας της με το κεκτημένο σε όλους τους τομείς των μεταφορών, αλλά απομένει προς μεταφορά σημαντικό τμήμα της νομοθεσίας (στους τομείς της θαλάσσιας ασφάλειας και της λειτουργίας του νηολογίου, ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο του κράτους της σημαίας).

Η έκθεση του 2000 αναφέρει ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στους τομείς των οδικών, των αεροπορικών και, ιδίως, των θαλάσσιων μεταφορών. Όσον αφορά τα οριζόντια θέματα, η μόνη πρόοδος που αξίζει να σημειωθεί είναι η ολοκλήρωση, τον Οκτώβριο του 1999, της διαδικασίας TINA (Αξιολόγηση των αναγκών σε υποδομές μεταφορών), η οποία θα αποτελούσε την βάση για την επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων σε αυτήν την χώρα.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 διαπιστώνει την επιτευχθείσα πρόοδο στην εναρμόνιση του νομοθετικού και διοικητικού πλαισίου. Η Κύπρος πραγματοποίησε σημαντικές βελτιώσεις σε σχεδόν όλους τους τομείς της πολιτικής των μεταφορών.

Η έκθεση του2002 διαπιστώνει την ευθυγράμμιση προς το κοινοτικό κεκτημένο. Η Κύπρος συνέχισε να προοδεύει, συγκεκριμένα στον τομέα των θαλάσσιων και οδικών μεταφορών και ενίσχυσε το διοικητικό της δυναμικό στον τομέα αυτό.

Στην έκθεση του 2003 υπογραμμίζεται ότι η Κύπρος ανταποκρίνεται στις περισσότερες υποχρεώσεις και απαιτήσεις στον τομέα των οδικών και αεροπορικών μεταφορών. Ωστόσο, η Κύπρος πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στη θέσπιση των διατάξεων εφαρμογής και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διοικητική της ικανότητα, κυρίως με μηχανοργάνωση, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το κεκτημένο στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινή πολιτική μεταφορών διαρθρώνεται γύρω από τρεις μεγάλους άξονες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Στον τομέα των οδικών μεταφορών σημειώθηκε πρόοδος, κυρίως στα θέματα της τεχνολογίας και της ασφάλειας. Το 2002 θεσπίσθηκε πληθώρα διατάξεων σχετικά με την τοποθέτηση ταχογράφων στα νεοταξινομούμενα οχήματα, τα πούλμαν και τα φορτηγά. Θεσπίστηκε νόμος σχετικά με τη φορολόγηση των οχημάτων ο οποίος συμπληρώνει την ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο σχετικά με τη φορολόγηση των φορτηγών οχημάτων.

Θεσπίσθηκε νόμος και διατάξεις σχετικά με το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο κατάρτισης των επαγγελματιών οδηγών οδικών οχημάτων. Από τον Ιανουάριο του 2002 όλα τα καινούργια οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ζώνες ασφαλείας στα εμπρός και πίσω καθίσματα.

Ωστόσο, η ευθυγράμμιση δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί στον τομέα των μεταφορών επικινδύνων ουσιών και απαιτείται να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το κεκτημένο σε κοινωνικό και τεχνικό επίπεδο.

Η Κύπρος έτυχε μεταβατικού καθεστώτος έως το τέλος του 2003 όσον αφορά την υποχρέωσή της να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει συσκευές ελέγχου των υφισταμένων οχημάτων για τις εθνικές μεταφορές.

Όσον αφορά τις αεροπορικές μεταφορές, η Κύπρος κύρωσε, τον Ιούνιο του 2000, την αναθεωρημένη σύμβαση Eurocontrol και τις πλέον πρόσφατες τροποποιήσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, το 2001 άρχισαν να ισχύουν ορισμένες διατάξεις που υιοθετούν τα πρότυπα Εurocontrol σε θέματα εξοπλισμού και συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Κοινότητας και Κύπρου για την υπογραφή του σχεδίου πολυμερούς συμφωνίας σχετικά με την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κοινού Εναέριου Χώρου ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2000. Ως προς το διοικητικό δυναμικό, η Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΠΑ) ενέκρινε την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Οι διατάξεις σχετικά με τον εξοπλισμό και τα συστήματα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, που θα καταστήσουν δυνατή την υιοθέτηση των προτύπων Εurocontrol σε αυτό το πεδίο, τέθηκαν σε ισχύ το 2002. Η Κύπρος πρέπει ακόμη να γίνει πλήρες μέλος του συνδέσμου αρχών πολιτικής αεροπορίας (JAA) και να ενισχύσει τη διοικητική της ικανότητα.

Στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, στις αρχές του 2000, η κυβέρνηση θέσπισε πολιτική αυστηρότερων κριτηρίων σχετικά με την νηολόγηση των κυπριακών σκαφών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των σκαφών υπό κυπριακή σημαία, καθώς και το επίπεδο ασφαλείας εν γένει. Τον Φεβρουάριο του 2000, τέθηκε σε ισχύ το εναρμονισμένο σύστημα επιθεωρήσεων και χορήγησης πιστοποιητικών (HSSC), ώστε να ρυθμιστεί καλύτερα ο ρόλος των νηογνωμόνων.

Το 2001, η Κύπρος ευθυγράμμισε τη νομοθεσία της, ιδίως σχετικά με τους ελέγχους της ασφάλειας. Κατά τη νηολόγηση, όμως, πεπαλαιωμένων σκαφών επιβάλλονται αυστηρότερα πρότυπα και εφαρμόζεται αυστηρότερη πολιτική για τα σκάφη που δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα. Τα ποσοστά ακινητοποίησης που διαπιστώθηκαν για τα κυπριακά σκάφη, μετά από ελέγχους που διενεργήθηκαν από το κράτος λιμένα, παραμένουν εντούτοις σαφώς υψηλότερα από τον μέσο όρο των σκαφών υπό σημαία κράτους μέλους της ΕΕ.

Το 2002 η Κύπρος μετέφερε στο εθνικό της δίκαιο τη νομοθεσία σχετικά με τον ναυτιλιακό εξοπλισμό. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας άρχισε να χορηγεί θεωρήσεις πιστοποιητικών επαγγελματικών προσόντων σε όλους τους αξιωματικούς που υπηρετούν σε κυπριακά πλοία.

Όσον αφορά το διοικητικό δυναμικό, ενισχύθηκε το παγκόσμιο δίκτυο επιθεωρητών που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της κατάστασης των πλοίων.

Το 2003, η κυπριακή σημαία συνεχίζει να περιλαμβάνεται στον μαύρο πίνακα του μνημονίου , του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων από το κράτος του λιμένα. Υφίστανται οι κατάλληλες διοικητικές δομές στον τομέα αυτό αλλά πρέπει ακόμη να ενισχυθούν.

Από την άλλη πλευρά, επείγει η μηχανοργάνωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ιδίως, όσον αφορά τη διαχείριση των φακέλων των σκαφών. Η Κύπρος οφείλει επίσης να ολοκληρώσει τη θέσπιση των διατάξεων εφαρμογής σε όλους τους τομείς που αφορούν τις λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής και το σύστημα υποχρεωτικών επιθεωρήσεων για την ασφαλή εκτέλεση τακτικών δρομολογίων με οχηματαγωγά και ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 13.01.2004