Λεττονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(1997) 2005 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1998) 704 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 506 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 706 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001)1749 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002)1405 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1203 - Δεν δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα].Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη του Ιουλίου 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο του κοινοτικού κεκτημένου σχετικά με την άμεση φορολογία δεν αναμενόταν να δημιουργήσει προβλήματα στη Λεττονία. Αντίθετα, όσον αφορά την έμμεση φορολογία, η Επιτροπή τόνιζε ότι έπρεπε να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες προκειμένου η Λεττονία να συμμορφωθεί μεσοπρόθεσμα προς το κοινοτικό κεκτημένο σχετικά με τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η Επιτροπή θεωρούσε επίσης ότι η Λεττονία αναμενόταν να είναι σε θέση να συμμετάσχει στην αμοιβαία συνδρομή όταν η φορολογική της διοίκηση θα είχε αναπτύξει τη σχετική εμπειρογνωμοσύνη.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998 διαπιστωνόταν ότι η Λεττονία συνέχιζε τη διαδικασία ευθυγράμμισης της νομοθεσίας της στον τομέα αυτό, αλλά ότι έπρεπε να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες για να ενισχυθεί η διοικητική της ικανότητα. Στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, έπρεπε να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες όσον αφορά τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά.

Στην έκθεση του 1999, η Επιτροπή επισήμαινε ότι η Λεττονία είχε σημείωσε πρόοδο στη διαδικασία ευθυγράμμισης της νομοθεσίας της, αλλά έπρεπε να καταβάλλει και άλλες προσπάθειες όσον αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ζύθο, τα καπνά και τα ορυκτέλαια. Έπρεπε, επίσης, να συνεχίσει την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση των διοικητικών φορολογικών της δομών.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000, αναφερόταν ότι είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος της Λεττονίας στον τομέα της φορολογίας γενικά αλλά διευκρινιζόταν ότι έπρεπε να επιταχυνθεί η μεταρρύθμιση της διοικητικής ικανότητας. Όσον αφορά την έμμεση φορολογία, η έκθεση διαπίστωνε ότι σημειώθηκε πρόοδος στον τομέα του ΦΠΑ, υπό την έννοια ότι καταργήθηκε η εξαίρεση βάσει της οποίας επιτρεπόταν στα ιδρύματα που εμπίπτουν στον κρατικό προϋπολογισμό να μην ταξινομούνται στα μητρώα ΦΠΑ σε περίπτωση συναλλαγών που υπόκεινται σε φόρο, έστω και με πολλές εξαιρέσεις. Στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, το κείμενο τόνιζε τις βελτιώσεις που επήλθαν με την έγκριση της νομοθεσίας σχετικά με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην μπύρα, στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό.

Σχετικά με την άμεση φορολογία, η έκθεση επικροτούσε τη βελτίωση του συστήματος είσπραξης των φόρων μέσω λογιστικών και φορολογικών ελέγχων αλλά σημείωνε με λύπη ότι ο κώδικας δεοντολογίας για τη διοίκηση των επιχειρήσεων δεν είχε ακόμη εφαρμοστεί. Όσον αφορά τη διοικητική ικανότητα, η έκθεση θεωρούσε την εξέλιξη ενθαρρυντική δεδομένου ότι βρισκόταν ήδη στο στάδιο της υλοποίησης ένα πρόγραμμα συνολικού εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης και η δομή των φορολογικών υπηρεσιών είχε υποστεί αναδιοργάνωση. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία έκθεση, είχαν δημιουργηθεί μία υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου αρμόδια για τη φορολογική διοίκηση στο σύνολό της καθώς και ένα όργανο διαιτησίας των καταγγελιών και των διαφορών. Σχετικά με τη μηχανοργάνωση σημειώθηκε επίσης πρόοδος και η συνεργασία βελτιώθηκε καθώς όλα τα γραφεία συνδέονται μεταξύ τους μέσω του εθνικού δικτύου της φορολογικής διοίκησης.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 διαπίστωνε ότι η Λεττονία είχε σημειώσει πρόοδο στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της, κυρίως όσον αφορά τον ΦΠΑ, την ανάπτυξη της διοικητικής της ικανότητας και την είσπραξη των φόρων. Πράγματι, ο νόμος χρησιμοποιεί εις το εξής, όσον αφορά τον ΦΠΑ, την ίδια ορολογία με αυτήν των οδηγιών της ΕΚ και προσδιορίζει την έννοια της παροχής υπηρεσιών σε ορισμένους τομείς. Εξάλλου, οι νέες διατάξεις προβλέπουν για ορισμένα προϊόντα ενιαίες διαδικασίες είσπραξης. Τέλος, εγκρίθηκε ένα πρώτο μέτρο που στοχεύει στην εισαγωγή συστήματος επιστροφών για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα. Όσον αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τροποποιήθηκε η νομοθεσία για τα πετρελαιοειδή και οι συντελεστές σχετικά με τα ορυκτέλαια συμφωνούν με το ελάχιστο επίπεδο που έχει ορίσει η ΕΚ με εξαίρεση το πετρέλαιο ντίζελ, την κηροζίνη και το μαζούτ. Αντίθετα, δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σχετικά με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα. Στον τομέα της άμεσης φορολογίας, λήφθηκαν μέτρα για την εφαρμογή των αρχών της ΕΚ αλλά καμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε όσον αφορά τη διοικητική συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή. Όσον αφορά τη διοικητική συνεργασία αυξήθηκε η είσπραξη των φόρων και συνεχίστηκε η διοικητική μεταρρύθμιση της υπηρεσίας φορολογικών εσόδων συνεχίστηκε. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους φορολογούμενους βελτιώθηκε και έχει αρχίσει ένα πρότυπο πειραματικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής καταγραφής των δηλώσεων. Το εσωτερικό σύστημα μηχανοργάνωσης επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων σε απευθείας σύνδεση με άλλα σημαντικά μητρώα.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2002 παρατηρεί ότι η Λεττονία σημείωσε πρόοδο όσον αφορά την ευθυγράμμιση της φορολογικής της νομοθεσίας προς το κεκτημένο σχετικά με το ΦΠΑ. Η δημοσιονομική πειθαρχία βελτιώθηκε επίσης κατά τι. Αντίθετα, καμία πρόοδος δεν πραγματοποιήθηκε στον τομέα της άμεσης φορολογίας, της διοικητικής συνεργασίας και της αμοιβαίας συνδρομής.

Η έκθεση του 2003 αναφέρει ότι η Λεττονία τηρεί τις βασικότερες δεσμεύσεις της και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης και της άμεσης φορολογίας και πιστεύεται ότι θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το αντίστοιχο κεκτημένο αμέσως μετά την προσχώρηση. Αντίθετα, δεδομένου ότι τηρεί ένα μέρος μόνο των δεσμεύσεών της όσον αφορά τον ΦΠΑ, πρέπει οπωσδήποτε να επιταχύνει την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της στον τομέα αυτό. Όσον αφορά τις διοικητικές της ικανότητες, η Λεττονία πρέπει επίσης να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό των δομών της. Τέλος, όσον αφορά τη διοικητική συνεργασία και την αμοιβαία συνδρομή, εξακολουθούν να εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με το θέμα της εφαρμογής των συστημάτων πληροφορικής. Η Λεττονία πρέπει επειγόντως να επιταχύνει το ρυθμό των εργασιών της.

Η Λεττονία εμπίπτει σε ευεργετικές ρυθμίσεις σχετικά με μεταβατικές περιόδους, δυνάμει των οποίων εξουσιοδοτείται να διατηρεί τον μειωμένο της συντελεστή ΦΠΑ για την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης σε ιδιωτικά νοικοκυριά (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2004) και να εφαρμόζει απλουστευμένες διαδικασίες για την είσπραξη του ΦΠΑ στις πράξεις που αφορούν την ξυλεία κατασκευών (επί ένα έτος μετά την προσχώρηση). Η Λεττονία επωφελείται επίσης από παρεκκλίσεις που της επιτρέπουν να διατηρεί ένα κατώτατο όριο 17.857 ευρώ για την εγγραφή στους καταλόγους ΦΠΑ και την απαλλαγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και να παραχωρεί απαλλαγές από τον ΦΠΑ για τις διεθνείς μεταφορές επιβατών, καθώς και για τις παροχές υπηρεσιών συγγραφέων, καλλιτεχνών και ερμηνευτών έργων τέχνης.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Στον τομέα της άμεσης φορολογίας, το κοινοτικό κεκτημένο αφορά κατά κύριο λόγο ορισμένες πλευρές της φορολογίας εταιριών και κεφαλαίων. Οι τέσσερις ελευθερίες που προβλέπονται στη Συνθήκη έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στα εθνικά φορολογικά συστήματα.

Όσον αφορά την έμμεση φορολογία, το κεκτημένο περιλαμβάνει κυρίως την εναρμόνιση της νομοθεσίας στους τομείς του φόρου προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Η εναρμόνιση αυτή συνεπάγεται την εφαρμογή ενός γενικού μη σωρευτικού φόρου στην κατανάλωση, που θα επιβάλλεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διανομής αγαθών και υπηρεσιών και προϋποθέτει ίση φορολογική μεταχείριση όλων των εσωτερικών συναλλαγών και των εισαγωγών.

Στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, το κεκτημένο περιλαμβάνει εναρμονισμένες φορολογικές διαρθρώσεις και κατώτατους συντελεστές, καθώς και κοινούς κανόνες που αφορούν την κατοχή και την κυκλοφορία των αγαθών (ιδιαίτερα τη χρησιμοποίηση φορολογικής αποθήκης).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Φόρος προστιθεμένης αξίας

Το καθεστώς ΦΠΑ που θέσπισε η Λεττονία το 1995, εμπνέεται ήδη από τις βασικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας. Ωστόσο, χαρακτηρίζεται από μια πολύ γενικευμένη εφαρμογή και από έλλειψη συνοχής στην εφαρμογή του. Εξάλλου, η προσέγγιση της Λεττονίας στο θέμα της απαλλαγής ορισμένων συναλλαγών απέχει σημαντικά από την αντίστοιχη προσέγγιση της κοινοτικής νομοθεσίας (τόσον όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής όσον και την ουσία της νομοθεσίας), και για το λόγο αυτό η χώρα προέβλεψε την τροποποίηση της νομοθεσίας της.

Από τον Ιούλιο του 1997, οι αρχές της Λεττονίας συνέχισαν την προσαρμογή της νομοθεσίας τους στον τομέα του ΦΠΑ. Οι τροποποιήσεις, που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 1998, αφορούν τη θέσπιση ειδικού καθεστώτος για ορισμένα είδη ευκαιρίας, την κατάργηση μέτρων που εισάγουν διακρίσεις όσον αφορά εισαγόμενα αγαθά όπως εφημερίδες και περιοδικά, τη θέσπιση ενός συστήματος επιστροφής του φόρου στους αλλοδαπούς τουρίστες και την κατάργηση ορισμένων ορίων σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ κατά τα προηγούμενα στάδια. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τον ορισμό του πεδίου εφαρμογής των απαλλασσόμενων συναλλαγών. Όσον αφορά την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας που συνδέεται με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, απομένει ακόμη να υλοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι η Λεττονία συνέχισε την αναμόρφωση της φορολογικής της διοίκησης.

Το 1999 αναμορφώθηκε ο νόμος για το ΦΠΑ προκειμένου να θεσπιστούν διατάξεις σχετικά με την εφαρμογή του ΦΠΑ στις προμήθειες ξυλείας, για θα εισαχθεί από το 2000 καθεστώς επιστροφής του ΦΠΑ στους αλλοδαπούς και για να καταργηθεί από το 2000 η απαλλαγή από τον ΦΠΑ που έχει χορηγηθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το 2000, ο νόμος για το ΦΠΑ τηρούσε σε μεγάλο βαθμό τις αρχές της ΕΚ αλλά οι τελευταίες διαφορές έπρεπε να καταργηθούν (μακροσκελέστατος κατάλογος απαλλαγών).

Το 2001, έπρεπε να συνεχιστούν να καταβάλλονται προσπάθειες στον τομέα των απαλλαγών.

Ο νόμος σχετικά με τον ΦΠΑ τροποποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2001. Οι τροποποιήσεις που επήλθαν προβλέπουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ για τις παραδόσεις εμπορευμάτων και τις παροχές υπηρεσιών που μέχρι τότε υπόκεινταν σε ατέλεια χωρίς να προβλέπεται το ίδιο και στην κοινοτική νομοθεσία. Οι τροποποιήσεις επίσης καθιερώνουν ένα καθεστώς επιστροφής του ΦΠΑ στους αλλοδαπούς φορολογούμενους που δεν είναι εγκατεστημένοι στη Λεττονία. Ο τροποποιημένος αυτός νόμος θα αρχίσει να ισχύει τον Ιανουάριο του 2003.

Μετά το 2003, η Λεττονία πρέπει να ευθυγραμμίσει προς το κεκτημένο τον ορισμό του καθεστώτος του φορολογουμένου όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες καθώς και τον ορισμό του τόπου φορολόγησης, να καθιερώσει το ειδικό καθεστώς που εφαρμόζεται στον χρυσό για επενδυτικούς σκοπούς και να ευθυγραμμιστεί προς το ειδικό καθεστώς που εφαρμόζεται για τα μεταχειρισμένα αντικείμενα. Πρέπει επίσης να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο του καθεστώτος που διέπει τις ενδοκοινοτικές πράξεις. Πρέπει να εξαλείψει τις αποκλίσεις που υπάρχουν όσον αφορά τη φύση των πράξεων που απαλλάσσονται και των πράξεων που τυγχάνουν μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, με εξαίρεση τους τομείς για τους οποίους ισχύουν μεταβατικά καθεστώτα. Τέλος, πρέπει να καταργήσει τις αποκλίσεις όσον αφορά τις διατάξεις που διέπουν τα δώρα ασήμαντης αξίας, τις υπηρεσίες μεταφορών και το δικαίωμα έκπτωσης για τα αγαθά επενδύσεων.

Ειδικοί φόροι κατανάλωσης

Στη Λεττονία επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε ευρύ φάσμα προϊόντων, πέραν αυτών που επιβαρύνονται με αυτούς τους φόρους στην Κοινότητα (ορυκτέλαια, αλκοόλ, αλκοολούχα ποτά και μεταποιημένα καπνά). Για κάθε κατηγορία προϊόντων, ο φόρος συναρτάται με τη φύση του προϊόντος. Για ορισμένα προϊόντα, πάντως, και ιδίως για ορισμένες κατηγορίες καπνών, επιβάλλεται φόρος ad valorem.

Τον Ιανουάριο του 1998, τέθηκε σε εφαρμογή ένας νέος φόρος σχετικός με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στα ορυκτέλαια, ο οποίος είναι σχεδόν αντίστοιχος με τις κοινοτικές απαιτήσεις. Ο νόμος αυτός καθιερώνει ένα σύστημα φορολογικών αποθηκών για τα ορυκτέλαια και προβλέπει την υιοθέτηση ελάχιστων κοινοτικών συντελεστών μέχρι το 2001.

Τον Ιανουάριο του 1999 τέθηκαν σε ισχύ οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επί των προϊόντων καπνού και των οινοπνευματωδών ποτών. Η νέα νομοθεσία συνεχίζει την ευθυγράμμιση όσον αφορά τη βάση επιβολής και το επίπεδο των εφαρμοζόμενων συντελεστών.

Το 2000, σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για την μπύρα, αλλά η ευθυγράμμιση έπρεπε να προχωρήσει περισσότερο για τον καπνό και τα προϊόντα καπνού καθώς και για ορισμένα καύσιμα.

Το 2001, αν και ευθυγραμμίστηκαν οι συντελεστές, παραμένουν χαμηλότεροι από αυτούς που προβλέπει το κεκτημένο. Η Λεττονία έπρεπε επίσης να ασχοληθεί με το θέμα, αφενός, της δομής της φορολογίας που εφαρμόζεται στα τσιγάρα και, αφετέρου, ορισμένων μέτρων προστασίας σχετικά με τα ορυκτέλαια.

Το 2002, καμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε όσον αφορά την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με το κεκτημένο στον τομέα των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Στο τέλος του 2003, η Λεττονία πρέπει να προσαρμόσει τη δομή των συντελεστών που εφαρμόζονται στη μπύρα, το πεδίο εφαρμογής των απαλλαγών και των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ορυκτέλαια και τα προϊόντα καπνού, να θεσπίσει διατάξεις σχετικά με τις ατέλειες των ταξιδιωτών και να επεκτείνει στις ενδοκοινοτικές πράξεις το καθεστώς κυκλοφορίας με αναστολή δασμών. Πρέπει επίσης να καταργήσει ορισμένες αποκλίσεις που εξακολουθούν να ισχύουν σε σχέση με το κεκτημένο, όσον αφορά τον ορισμό των αλκοολούχων ποτών, ορισμένων ορυκτελαίων και των πούρων κάθε είδους. Η σταδιακή εξάλειψη των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα πραγματοποιείται βάσει των συμφωνηθέντων ώστε να έχει επιτευχθεί ο στόχος του ελάχιστου συντελεστή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Άμεση φορολογία

Η Λεττονία πρέπει να εξακολουθήσει την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της προς το κεκτημένο σχετικά με την άμεση φορολογία. Πρέπει να επανεξετάσει τη νομοθεσία αυτή προκειμένου να καταργήσει τα φορολογικά μέτρα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν ζημία και να συμμορφωθεί, τη στιγμή της προσχώρησης, με τον κώδικα δεοντολογίας όσον αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Η νομοθεσία για τις ειδικές οικονομικές ζώνες και τους ελεύθερους λιμένες πρέπει επίσης να ευθυγραμμιστεί με το κεκτημένο, κυρίως όσον αφορά την είσπραξη του ΦΠΑ για τις παραδόσεις αγαθών και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα καύσιμα που καταναλώνονται στις ελεύθερες ζώνες. Θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία αυτή με τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Στο τέλος του 2003, η Λεττονία πρέπει ακόμη να μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο τις οδηγίες για τους τόκους και τα τέλη και για την φορολόγηση των καταθέσεων.

Διοικητική συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή

Η Λεττονία έχει συνάψει νέες διμερείς φορολογικές συμβάσεις με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι χώρες της Βαλτικής έχουν συνάψει συμφωνία για τη διοργάνωση ταυτόχρονων λογιστικών ελέγχων σχετικά με τους άμεσους φόρους, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 1999. Στη συμφωνία προβλέπεται ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των φορολογικών διοικήσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός έλεγχος των φορολογουμένων στις τρεις χώρες. Εξάλλου, πρέπει, σύμφωνα με την Επιτροπή, να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να ολοκληρωθεί η ευθυγράμμιση στον τομέα της μηχανοργάνωσης και της διασύνδεσης των υπηρεσιών. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να γίνουν περισσότερο κατανοητές οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις προδιαγραφές λειτουργίας του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για τον ΦΠΑ.

Το 2003, δημιουργήθηκε ένα κεντρικό γραφείο σύνδεσης για το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η πρόσληψη του προσωπικού. Το γραφείο σύνδεσης για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Στον τομέα της εφαρμογής των τεχνολογιών της πληροφορίας, η Λεττονία προέβη πρόσφατα στην αγορά ενός εξωτερικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για τον ΦΠΑ, ώστε να μην δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις επιπλέον των ήδη συσσωρευμένων. Η Λεττονία πρέπει, επειγόντως, να επιταχύνει τις προσπάθειές της στον τομέα αυτό.

Διοικητικές ικανότητες

Παρά τις πρόσφατες ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες, η Λεττονία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο επίπεδο των διοικητικών ικανοτήτων και πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς. Το 2001, τα μέτρα που λήφθηκαν βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω το δυναμικό, να αναπτυχθούν οι ικανότητες αλλά και να αυξηθεί η εξειδίκευση των τοπικών εφοριών. Πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον φορολογούμενο και να εισαχθεί το δικαίωμα προσφυγής κατά των φορολογικών αρχών. Πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της εθνικής φορολογικής υπηρεσίας.

Στο τέλος του 2003, έχει δημιουργηθεί η αναγκαία διοικητική ικανότητα. Ωστόσο, η Λεττονία πρέπει να ενισχύσει τις υπηρεσίες λογιστικού και εσωτερικού ελέγχου που δεν έχουν ακόμη στελεχωθεί επαρκώς.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 14.01.2004