Mάλτα

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 69 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 508 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 708 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1751 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1407 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1206 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στην έκθεση του Φεβρουαρίου 1999 διαπιστώθηκε ότι η νομοθεσία της Μάλτας περί της ευθύνης για τα προϊόντα δεν ήταν συγκρίσιμη με τα αντίστοιχα κοινοτικά πρότυπα. Εντούτοις, ένα νομοσχέδιο βρισκόταν στο στάδιο της εκπόνησης. Σε άλλους τομείς όπως εκείνους που αφορούν τα παιχνίδια, τις συσκευές αερίου, τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τα απλά δοχεία πίεσης, τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα τρόφιμα και τα χημικά προϊόντα, τα νομικά κείμενα που προσκόμισαν οι αρχές της Μάλτας δεν έφεραν καμία απόδειξη ότι εξασφαλίζεται πλήρης συμφωνία με το κεκτημένο. Τέλος, όσον αφορά τη θεσμική πλευρά της νέας προσέγγισης δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί οριστικά.

Στην έκθεσή της του Οκτωβρίου 1999, η Επιτροπή εκτιμά ότι η νομοθεσία της Μάλτας δεν συμφωνεί σε ικανοποιητικό βαθμό με το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων. Ωστόσο, υπογραμμίζει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την έγκριση ενός χρονοδιαγράμματος για την κατάργηση των φόρων στα μη γεωργικά προϊόντα και τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο ορισμένων τομεακών κοινοτικών οδηγιών σχετικά με τα τρόφιμα, τον ηλεκτρικό εξοπλισμό χαμηλής τάσεως, την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα και τις συσκευές που προορίζονται για χρήση σε εκρηκτικές ατμόσφαιρες. Εντούτοις, διαπιστώνει επίσης ότι πρέπει να σημειωθεί ακόμη σημαντική πρόοδος προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η νομοθεσία των άλλων τομέων και να τεθούν κατάλληλες διοικητικές δομές επιφορτισμένες με την εφαρμογή του κεκτημένου.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000 σημειώθηκε ότι η Μάλτα πραγματοποίησε μικρή πρόοδο στην υιοθέτηση του κεκτημένου στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και διαπιστώθηκε κάποια πρόοδος στον τομέα της τελωνειακής ένωσης.

Στην έκθεσή της του Νοεμβρίου 2001, η Επιτροπή τόνιζε την αισθητή πρόοδο που πραγματοποιήθηκε όσον αφορά την υιοθέτηση του κεκτημένου.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 κρίνει ότι η χώρα συνέχισε να σημειώνει σημαντική πρόοδο στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων καθώς και στον τελωνειακό τομέα.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2003, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Μάλτα ικανοποιεί, γενικά, τις απαιτήσεις σχετικά με την προσχώρηση.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων προϋποθέτει την άρση των μέτρων που περιορίζουν το εμπόριο, τα οποία δεν είναι μόνο οι τελωνειακοί δασμοί και οι ποσοτικοί περιορισμοί κατά τις συναλλαγές, αλλά επίσης και όλα τα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος που έχουν προστατευτικά αποτελέσματα.

Στο μέτρο που οι τεχνικές απαιτήσεις δεν είναι εναρμονισμένες, προέχει η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών κανονιστικών ρυθμίσεων (σε συμφωνία με τις αρχές της νομολογίας "Cassis de Dijon").

Με σκοπό την εναρμόνιση, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ανέπτυξε μια "νέα προσέγγιση". Αντί να επιβάλλει τεχνικές λύσεις, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας περιορίζεται στο να καθορίσει απλώς τις βασικές απαιτήσεις που θα πρέπει να πληρούν τα προϊόντα.

Η συμφωνία σύνδεσης προβλέπει αποκλειστικά την κατάργηση των δασμών και την εναρμόνιση των συνοδευτικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της εναρμόνισης της νομοθεσίας. Εκτός από τις διατάξεις αυτές, η Μάλτα θα πρέπει να εφαρμόσει ολόκληρο το κεκτημένο στον εν λόγω τομέα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ενόψει της κατάργησης των φορολογικών επιβαρύνσεων στις εισαγωγές προέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η κυβέρνηση της Μάλτας, τον Ιούλιο του 1999, ενέκρινε χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση των φόρων στα μη γεωργικά προϊόντα. Τώρα, πρέπει να πράξει το ίδιο για την κατάργηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα γεωργικά προϊόντα.

Όσον αφορά την οδηγία περί της ευθύνης για τα προϊόντα, το δίκαιο των καταναλωτών της Μάλτας δεν περιλαμβάνει κανένα κανόνα συγκρίσιμο με εκείνον της κοινοτικής νομοθεσίας. Οι αρχές της Μάλτας βεβαιώνουν, ωστόσο, ότι εκπονείται νομοσχέδιο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πλήρης ευθυγράμμιση με την κοινοτική νομοθεσία σε θέματα ευθύνης για τα προϊόντα.

Η θεσμική πλευρά της νέας προσέγγισης δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί οριστικά. Επί του παρόντος, η Αρχή Τυποποίησης της Μάλτας (MSA) διαδραματίζει κεντρικό και κυρίαρχο ρόλο. Η αρχή αυτή είναι υπεύθυνη για την τεχνική έγκριση και τη μετρολογία, καθώς και για διάφορα θέματα επιτήρησης της αγοράς. Έχει επίσης την εξουσία να θεσπίζει πρότυπα δυνάμει της Πράξης της Αρχής της Τυποποίησης της Μάλτας (Μalta Standardisation Authority Act). Επιπλέον, συντονίζει ένα σύστημα διαπίστωσης της συμμόρφωσης (κοινοποιημένοι οργανισμοί). Η Μάλτα πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες που αποσκοπούν στον καθορισμό του απαραίτητου νομικού πλαισίου για την εφαρμογή των κοινοτικών αρχών σε θέματα έγκρισης, μετρολογίας, επιτήρησης της αγοράς και διαπίστωσης της συμμόρφωσης.

Όσον αφορά τα οριζόντια μέτρα και τις διαδικασίες, η Μάλτα σημείωσε σημαντική πρόοδο στη θέσπιση του γενικού πλαισίου που απαιτείται για την εφαρμογή των αρχών της νέας προσέγγισης και της συνολικής προσέγγισης το 2001. Στην τελική έκθεση του 2003 επισημαίνεται ότι εγκρίθηκαν τα οριζόντια μέτρα και οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διοικητική διαχείριση του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά τα προϊόντα του τομέα που εμπίπτει στη νέα προσέγγιση.

Τα πρότυπα της Μάλτας είναι προαιρετικά. Η MSA, συνδεδεμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN) και πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τυποποίησης στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών (ETSI) και του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO), καταβάλλει προσπάθειες για την επιτάχυνση της μεταφοράς των κοινοτικών προτύπων στο εθνικό δίκαιο. Ωστόσο, το 1999 δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος σε θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης. Λόγω του κυρίαρχου ρόλου της ΜSA, είναι επί του παρόντος αδύνατον να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία των διαφόρων δραστηριοτήτων στον τομέα, δηλαδή της τυποποίησης, της πιστοποίησης, της έγκρισης και της μετρολογίας. Το 2000, θεσπίστηκε νέος νόμος για την Αρχή Τυποποίησης, ο οποίος παρέχει τη βάση για την εφαρμογή του κεκτημένου σε θέματα τυποποίησης. Το 2002, καθορίστηκε προκαταρκτικό πρόγραμμα επιτήρησης της αγοράς για ορισμένους τομείς προϊόντων, σε συντονισμό με την MSA και τη διεύθυνση καταναλωτών και ανταγωνισμού του Υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά την τομεακή κοινοτική νομοθεσία, εφαρμόστηκαν οι οδηγίες για τον ηλεκτρικό εξοπλισμό χαμηλής τάσεως, την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα και τις συσκευές που προορίζονται για χρήση σε εκρηκτικές ατμόσφαιρες, τους διαλύτες εκχύλισης, τις τροφές με τις οποίες επιδιώκονται στόχοι ιδιαίτερης διατροφής, τα ζάχαρα, το μέλι, τις μαρμελάδες, τα ζελέ και τις μαρμελάδες εσπεριδοειδών και την κρέμα καστάνου.

Αντίθετα, όσον αφορά τη νομοθεσία για τα παιχνίδια, τις συσκευές αερίου, τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τα απλά δοχεία πίεσης, τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα άλλα τρόφιμα και τα χημικά προϊόντα, οι αρχές της Μάλτας δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν, με βάση τα νομικά κείμενα που προσκόμισαν, ότι εξασφαλίζεται πλήρης συμφωνία με το κεκτημένο. Στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων, υπάρχει εθνική νομοθεσία μόνο όσον αφορά τα δίκτυα διανομής, ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί κανένα κείμενο σχετικά με την έγκριση των προϊόντων.

Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης, η Επιτροπή θεωρούσε ότι η Μάλτα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα έγκρισης ενός προγράμματος για την προσέγγιση της εσωτερικής αγοράς. Στην έκθεση του 2002 αναφερόταν ότι η Μάλτα έχει ολοκληρώσει τη μεταφορά όλων των ισχυόντων εναρμονισμένων ευρωπαϊκών προτύπων ακολουθώντας τη μέθοδο της ενσωμάτωσης. Στην έκθεση του 2003 διαπιστώνεται ότι η Μάλτα μετέφερε όλη την τομεακή νομοθεσία σχετικά με τη νέα προσέγγιση εκτός από τη νομοθεσία που αφορά τις εκρηκτικές ύλες εμπορικής χρήσης. Ως προς τη νομοθεσία που εμπίπτει στην παλαιά προσέγγιση, η Μάλτα μετέφερε το κύριο μέρος του κεκτημένου όσον αφορά τα προϊόντα των σχετικών τομέων.

Ο νόμος περί ασφάλειας των προϊόντων, ο οποίος άρχισε να ισχύει το 2001, συνέβαλε στη δημιουργία της Διεύθυνσης επιτήρησης της αγοράς στο πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών και αποτελεί τη νομική βάση της επιτήρησης της αγοράς. Το Κοινοβούλιο, τον Ιούλιο του 2002, ενέκρινε το νόμο περί επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά στην έκθεση του 2003 επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω προόδου ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Μάλτα, αφού εξέτασε διεξοδικά τη νομοθεσία της στους μη εναρμονισμένους τομείς, διαπίστωσε σημαντικό αριθμό διατάξεων μη συμβατών με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, οι οποίες, κατά συνέπεια, πρέπει να τροποποιηθούν. Καταρτίστηκε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της εναρμόνισής τους πριν από την προσχώρηση, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση του 2003. Η Μάλτα πρέπει επίσης να εγκρίνει την οριζόντια νομοθεσία για τη θέσπιση ρήτρας αμοιβαίας αναγνώρισης που να καλύπτει την ισχύουσα νομοθεσία.

Όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, η Μάλτα συντάσσει τις νέες νομοθετικές πράξεις που έχουν στόχο την ολοκλήρωση της εναρμόνισης με το κεκτημένο. Στην έκθεση του 2003 επισημαίνεται ότι οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι τροποποιήθηκαν επανειλημμένως με σκοπό την πλήρη ευθυγράμμιση προς το κεκτημένο, δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.

Οι διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων έχουν ολοκληρωθεί. Χορηγήθηκε μεταβατικό καθεστώς για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων (μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2006).

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση, στην έκθεση του 2000 σημειώνεται κάποια πρόοδος στην υιοθέτηση του κεκτημένου, ιδίως όσον αφορά τον τελωνειακό κώδικα και τις διατάξεις εφαρμογής του, τους εισαγωγικούς δασμούς και τη συνδυασμένη ονοματολογία. Το ενιαίο διοικητικό έγγραφο (ΕΔΕ) καθιερώθηκε την 1η Ιανουαρίου 2001. Το Μάρτιο του 2002, εγκρίθηκε νέος ενοποιημένος τελωνειακός κώδικας, σύμφωνος με τον κοινοτικό, ο οποίος καλύπτει τη δασμολογητέα αξία, τις διατυπώσεις εισαγωγής, τις απλουστευμένες διαδικασίες, τα οικονομικά δασμολογικά καθεστώτα, τις ελεύθερες ζώνες και τις ελεύθερες αποθήκες, την τελωνειακή οφειλή, τη διαγραφή και την επιστροφή των δασμών, τη διαμετακόμιση και τις προσφυγές που ασκούνται κατά των αποφάσεων των τελωνειακών αρχών. Στην έκθεση του 2003 αναφέρεται ότι η Μάλτα πρέπει να ολοκληρώσει τη μηχανογράφηση των τελωνείων και να επιλύσει όλα τα άλλα προβλήματα διασυνδεσιμότητας. Γενικά, η Μάλτα τηρεί τις δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο αυτό ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2002. Η Μάλτα έλαβε μεταβατική περίοδο, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008, όσον αφορά την εφαρμογή του κοινού δασμολογίου στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 10.03.2004