Λιθουανία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97)2007 τελικό -Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(98)706 τελικό -Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999)507 τελικό-Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 706 τελικό- Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1750 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1406 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1204 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνώμη της του Ιουλίου 1997 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι η Λιθουανία είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ορισμένους τομείς. Ωστόσο, η Επιτροπή ζήτησε να καταβληθούν συμπληρωματικές προσπάθειες, ειδικότερα στον τομέα της εναρμόνισης των τεχνικών κανόνων καθώς και στον τομέα της τυποποίησης και της αξιολόγησης της πιστότητας και στον τομέα της ελευθέρωσης των τιμών και των απαιτήσεων για την έκδοση αδειών. Η Επιτροπή κατέληγε στο ότι εάν συνεχιστούν οι σημερινές προσπάθειες και εάν βελτιωθούν οι τεχνικές γνώσεις, θα μπορέσει να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Επίσης, καλούσε τις λιθουανικές αρχές να εξασφαλίσουν ότι, στους τομείς που δεν καλύπτονται από την κοινοτική εναρμόνιση, η εθνική νομοθεσία δεν θα δημιουργεί εμπόδια στις συναλλαγές, επαληθεύοντας κυρίως την αναλογικότητα των ισχυόντων μέτρων προς τους επιδιωκόμενους στόχους.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998 αναφερόταν ότι ελάχιστη πρόοδος είχε σημειωθεί σχετικά με τα παραπάνω, και ειδικότερα όσον αφορά την προσέγγιση της εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των οδηγιών "νέας προσέγγισης". Αντίθετα, έχει ήδη δημιουργηθεί η αναγκαία υποδομή για την εφαρμογή της "νέας προσέγγισης".

Στην έκθεσή της του 1999, η Επιτροπή ανέφερε ότι είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος στον τομέα της τυποποίησης. Πράγματι, παρά τη θέσπιση νόμου για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης και για την ασφάλεια των προϊόντων, και παρά τη συνέχιση της μεταφοράς των ευρωπαϊκών προτύπων, έπρεπε να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες σε πολλούς τομείς: στον τομέα της εναρμόνισης της βασικής νομοθεσίας για την τυποποίηση, της οργάνωσης της εποπτείας της αγοράς, καθώς και στον τομέα της μεταφοράς των οδηγιών "νέας προσέγγισης" και του συντονισμού μεταξύ των φορέων οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την έγκριση και εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2000, η Επιτροπή ανέφερε ότι η Λιθουανία είχε σημειώσει τακτική πρόοδο στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και στον τομέα της Τελωνειακής Ένωσης.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2001 ανέφερε ότι η Λιθουανία είχε προοδεύσει όσον αφορά την τυποποίηση και την εποπτεία της αγοράς αλλά έπρεπε, ωστόσο, να επιταχύνει την υιοθέτηση των εναρμονισμένων ευρωπαϊκών κανόνων. Η ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της Τελωνειακής Ένωσης είχε προοδεύσει αρκετά

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 αναφέρει σημαντική πρόοδο και στους δύο τομείς.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2003, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Λιθουανία τηρεί εν γένει τις απαιτήσεις του κεκτημένου.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων προϋποθέτει την κατάργηση των μέτρων που περιορίζουν τις συναλλαγές, τουτέστιν, όχι μόνο των δασμών και των ποσοτικών περιορισμών κατά τις συναλλαγές αλλά και όλων των μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος που έχουν προστατευτικές συνέπειες.

Στο βαθμό που οι τεχνικές απαιτήσεις δεν έχουν εναρμονιστεί, υπερισχύει η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης των εθνικών ρυθμίσεων (σε συμφωνία με τη νομολογία που προκύπτει από την απόφαση "Cassis de Dijon").

Για λόγους εναρμόνισης, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ανέπτυξε μία " νέα προσέγγιση ". Αντί να επιβάλλει τεχνικές λύσεις, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας καθορίζει απλώς τις ελάχιστες απαιτήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκρίνονται τα προϊόντα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Τον Οκτώβριο του 1998,το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας θέσπισε νόμο με τον οποίο καθορίζονται οι θεμελιώδεις αρχές του συστήματος διαπίστωσης της συμμόρφωσης. Εξάλλου, συνεχίστηκε η μεταφορά των εναρμονισμένων ευρωπαϊκών προτύπων, αν και η βασική νομοθεσία όσον αφορά την τυποποίηση δεν έχει ακόμα εναρμονιστεί. Τον Φεβρουάριο του 2001, η κυβέρνηση της Λιθουανίας ενέκρινε το πρόγραμμα σχετικά με την ανάπτυξη υποδομής αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Επιταχύνθηκε η υιοθέτηση των κανόνων.

Προηγουμένως, η Λιθουανία είχε ήδη δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για την εφαρμογή της "νέας προσέγγισης" (οργανισμοί τυποποίησης, διαπίστευσης και διαπίστωσης της συμμόρφωσης, εργαστήρια δοκιμών και αρχές εποπτείας της αγοράς). Είχε επίσης εξασφαλίσει το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων οργανισμών. Ωστόσο, έπρεπε να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ενισχύσει τους οργανισμούς αυτούς και, ιδίως, τις αρμοδιότητές τους. Έπρεπε επίσης να αυξήσει την τεχνική και οικονομική συμμετοχή της βιομηχανίας της στις δραστηριότητες τυποποίησης, ούτως ώστε ο λιθουανικός οργανισμός τυποποίησης να μην εξαρτάται πλέον από κρατικά κεφάλαια. Όσον αφορά την ανάπτυξη της απαραίτητης διοικητικής ικανότητας για την εφαρμογή των οριζόντιων μέτρων, των διαδικασιών και της ειδικής τομεακής νομοθεσίας, πραγματοποιήθηκε πρόοδος κατά το 2001 στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου.

Η Λιθουανία είχε επίσης καθιερώσει ένα ενισχυμένο σύστημα εποπτείας της αγοράς με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης. Ο νέος νόμος του Ιουνίου 1999 σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων καλύπτει επίσης ορισμένες πτυχές της εποπτείας της αγοράς, αλλά απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες όσον αφορά τη γενική και τομεακή προσέγγιση. Ο νόμος για την ασφάλεια των προϊόντων άρχισε να ισχύει τον Ιανουαρίου του 2000 και ο νόμος για την τυποποίηση υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο της Λιθουανίας τον Απρίλιο του 2000.

Η έκθεση του 2003 σημειώνει ότι έχουν δημιουργηθεί οι δομές εφαρμογής για τη μετρολογία, την έγκριση, την αξιολόγηση της συμμόρφωσης και την εποπτεία της αγοράς αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν περισσότερο.

Στον τομέα των οδηγιών "νέας προσέγγισης", έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος από το 1998 όσον αφορά τη δημιουργία του γενικού πλαισίου της νέας - και συνολικής - προσέγγισης, καθώς και την καθιέρωση μιας υποχρεωτικής διαδικασίας για την πιστοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών και των ηλεκτρονικών εξοπλισμών. Αντίθετα, η πρόοδος στον τομέα της μεταφοράς των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων υπήρξε πολύ περιορισμένη.

Η έκθεση του 2002 αναφέρει στον τομέα της τυποποίησης, επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων.

Το 2003, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Λιθουανία μετέφερε εξ ολοκλήρου το κεκτημένο σχετικά με την τομεακή νομοθεσία στο πλαίσιο της «νέας προσέγγισης».

Όσον αφορά τις οδηγίες "παλαιάς προσέγγισης", σημειώθηκε πρόοδος στον τομέα της εναρμόνισης της νομοθεσίας για τα είδη διατροφής, τα χημικά προϊόντα, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα υποδήματα. Το 2003, η Επιτροπή σημείωσε ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταφορά των οδηγιών "παλαιάς προσέγγισης" χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα εμπόδια, παρόλο που η μεταφορά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί στους τομείς των καλλυντικών (es de en fr) και των οχημάτων με κινητήρα. Η μεταφορά της νομοθεσίας για τα φαρμακευτικά προϊόντα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά τη νομοθεσία για την επισιτιστική ασφάλεια και τα επισιτιστικά προϊόντα, η Λιθουανία σημείωσε συμπληρωματική πρόοδο κατά το 2002. Η έκθεση του 2003 σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση της διοργανικής συνεργασίας σ' αυτόν τον τομέα.

Όσον αφορά τον μη εναρμονισμένο τομέα, η Λιθουανία υιοθέτησε ένα πρόγραμμα δράσης τον Ιούνιο του 2001. Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει την κατάργηση των υποχρεώσεων έγκρισης εισαγωγής για το αλκοόλ, τον καπνό και τα πετρελαϊκά προϊόντα πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2003 καθώς και τη μεταφορά της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2003.

Υιοθετήθηκε, τον Μάιο του 2002, μία αναθεώρηση του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις πράγμα που επέτρεψε την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας της Λιθουανίας με το κοινοτικό κεκτημένο στον εν λόγω τομέα.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το κεφάλαιο της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων έχουν ολοκληρωθεί. Χορηγήθηκε μεταβατικό καθεστώς μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2007 όσον αφορά την ανανέωση των εγκρίσεων για τη διάθεση στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων.

Όσον αφορά την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της τελωνειακής Ένωσης, υιοθετήθηκαν πολλά νομοθετικά κείμενα εφαρμογής που εξασφαλίζουν μία συμπληρωματική ευθυγράμμιση όσον αφορά τον κοινοτικό τελωνειακό κώδικα και τις διατάξεις εφαρμογής καθώς και τη συνδυασμένη ονοματολογία των εμπορευμάτων. Η προσέγγιση σε σχέση με το κεκτημένο προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Η έκθεση του 2002 αναφέρει ότι οι σημερινές διατάξεις του λιθουανικού τελωνειακού κώδικα είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με εκείνες του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα. Η έκθεση του 2003 θεωρεί απαραίτητη τη λήψη ενισχυμένων μέτρων για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και της εφαρμογής του ηλεκτρονικού τελωνειακού συστήματος και την επίλυση προβλημάτων διασύνδεσης.

Οι διαπραγματεύσεις του κεφαλαίου "Τελωνειακή Ένωση" έχουν ολοκληρωθεί. Η Λιθουανία δεν έχει ζητήσει μεταβατικό καθεστώς.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 23.02.2004