Εσθονία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2006 τελικό - [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 705 τελικό - [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 504 τελικό - [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 704 τελικό - [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1747 τελικό - [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1403 τελικό - [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1201 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στην γνώμη της του Ιουλίου του 1997, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι η Εσθονία επετέλεσε ικανοποιητικά βήματα όσον αφορά την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας και την υιοθέτηση της βιομηχανικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτιμούσε επίσης ότι, εφόσον συνεχιστούν οι ήδη καταβαλλόμενες προσπάθειες και εξακολουθήσει η είσοδος ξένων κεφαλαίων, θα αναμενόταν ότι - μεσοπρόθεσμα - η βιομηχανία δεν θα είχε πλέον παρά μόνο έναν ιδιαίτερα περιορισμένο αριθμό προβλημάτων να αντιμετωπίσει προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική, και ως εκ τούτου δεν θα συνιστούσε πλέον εμπόδιο στην πλήρη συμμετοχή της Εσθονίας στην διευρυμένη αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 1998 διαπιστώνονταν βήματα προόδου στον τομέα αυτόν, ιδίως όσον αφορά την πολιτική βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας. Έπρεπε, ωστόσο, να καταβληθούν προσπάθειες για την εφαρμογή συστημάτων ποιότητας, συμβατών με τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τις ΜΜΕ, αυτές θεωρούνταν ως μία από τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της Εσθονίας.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999 υπογραμμιζόταν ότι η βιομηχανική ανάπτυξη συνεχιζόταν. Εφόσον η ιδιωτικοποίηση του μεταποιητικού κλάδου είχε ήδη περατωθεί, η Εσθονία ασχολήθηκε με την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι ΜΜΕ διαδραμάτιζαν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς αντιπροσώπευαν το 99% των επιχειρήσεων της χώρας.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2000 επισήμαινε ότι η Εσθονία έλαβε μέτρα για την εφαρμογή πραγματικής βιομηχανικής πολιτικής και ότι έπρεπε να καταβάλει ακόμη περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να υιοθετήσει διαφορετική βιομηχανική πολιτική από τη γενική οικονομική πολιτική που εφάρμοζε. Η Εσθονία εξακολουθούσε να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις. Η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων και βιομηχανικής αναδιάρθρωσης συνεχιζόταν. Η πολιτική υπέρ των ΜΜΕ απέδιδε ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στις λιγότερο ανεπτυγμένες και ενός μόνο βιομηχανικού κλάδου περιοχές.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου 2001 επισημαινόταν ότι η Εσθονία συνέχιζε να προοδεύει όσον αφορά την κατάρτιση μέτρων για τη βιομηχανική πολιτική. Οι κυριότερες προσπάθειες είχαν σημειωθεί στο πλαίσιο της πολιτικής για την καινοτομία, της τόνωσης των ξένων επενδύσεων και της ιδιωτικοποίησης του βιομηχανικού τομέα. Για τις ΜΜΕ, η γενική πολιτική εξακολουθούσε να ασκείται, ενώ η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και το περιβάλλον των επιχειρήσεων είχαν βελτιωθεί.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2002 παρουσιαζόταν η πρόοδος που πραγματοποίησε η Εσθονία όσον αφορά τη βιομηχανική πολιτική και την πολιτική υπέρ των ΜΜΕ.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 εκτιμά ότι η Εσθονία ανταποκρίνεται, ουσιαστικά, στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στον τομέα της πολιτικής για τις επιχειρήσεις.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η κοινοτική πολιτική για τη βιομηχανία έχει ως στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού, προκειμένου να επιτευχθεί άνοδος του βιοτικού επιπέδου και βελτίωση της απασχόλησης. Έχει επίσης ως στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάληψη πρωτοβουλιών, την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, τη βιομηχανική συνεργασία και τη βελτίωση της εκμετάλλευσης του βιομηχανικού δυναμικού των πολιτικών καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Η βιομηχανική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συνδυάζει σωρεία μέσων από πολλές επιμέρους κοινοτικές πολιτικές, που ορισμένες εξ αυτών αφορούν τη λειτουργία της αγοράς (προδιαγραφές προϊόντων και πρόσβαση στην αγορά, εμπορική πολιτική, κρατικές ενισχύσεις και πολιτική ανταγωνισμού) ενώ άλλες αφορούν την ικανότητα των εταιριών να προσαρμόζονται στις μεταβολές (μακροοικονομικό περιβάλλον, τεχνολογία, επιμόρφωση).

Η βιομηχανία των υποψηφίων χωρών θα πρέπει να έχει επιτύχει συγκεκριμένο σταθερό επίπεδο ανταγωνιστικότητας κατά τη στιγμή της ένταξης, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην πίεση του ανταγωνισμού και στις δυνάμεις της αγοράς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποψήφιες χώρες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι ασκούν πολιτική με στόχο τη δημιουργία ανοικτών και ανταγωνιστικών αγορών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 157 (πρώην άρθρο 130) της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ομαλή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υποψηφίων χωρών σε θέματα βιομηχανίας, επενδύσεων, κανονιστικών ρυθμίσεων και αξιολόγησης της συμμόρφωσής της προς τους κοινοτικούς κανόνες, που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Συμφωνία, συνιστά έναν άλλο, καθοριστικής σημασίας, δείκτη για την πρόοδο των υποψηφίων χωρών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Όσον αφορά τη βιομηχανική στρατηγική, δεν έχουν ακόμη εκπονηθεί το έγγραφο για τη βιομηχανική πολιτική και το πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2003-2006. Οι προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα της βιομηχανικής πολιτικής εξακολουθούν να έχουν υπερβολικά κατακερματισμένο χαρακτήρα. Θα πρέπει να εφαρμοστεί συνολική βιομηχανική πολιτική. Οι ξένες επενδύσεις προοδεύουν αλλά παραμένουν επικεντρωμένες στην περιφέρεια του Ταλίν. Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αναδιαρθρώσεις μεταβλήθηκαν ελάχιστα σε σχέση με την περίοδο που καλύπτεται από την προηγούμενη έκθεση.

Η Εσθονία σημείωσε αξιόλογη πρόοδο όσον αφορά την προσαρμογή της βιομηχανικής πολιτικής της από τότε που εκδόθηκε η γνώμη του 1998. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει προσωρινά, δεν ζητήθηκε κανένα μεταβατικό καθεστώς και η Εσθονία τήρησε τις δεσμεύσεις της (βλ. έκθεση 2002). Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων για να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση στην ενιαία αγορά.

Για τις ΜΜΕ, η Εσθονία ενέκρινε, τον Ιανουάριο του 2002, το έγγραφο «Το επιχειρηματικό πρόσωπο της Εσθονίας». Σκοπός ήταν η προώθηση της επιχειρηματικότητας, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανταγωνιστικότητας των εσθονικών επιχειρήσεων. Εγκρίθηκε πρόγραμμα δράσης για το 2002.

Η Εσθονία προσχώρησε στον Ευρωπαϊκό χάρτη για τις μικρές επιχειρήσεις τον Απρίλιο του 2002.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώθηκε ιδίως χάρη στη μείωση των διοικητικών υποχρεώσεων που βάρυναν τις επιχειρήσεις.

Θα πρέπει, ωστόσο, να ενισχυθεί η ενημέρωση των επιχειρήσεων όταν η κυβέρνηση τροποποιεί τη νομοθεσία της και να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Από τη γνώμη του 1997, η Εσθονία σημείωσε αξιόλογη πρόοδο όσον αφορά την πολιτική υπέρ των ΜΜΕ. Το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει προσωρινά, δεν ζητήθηκε κανένα μεταβατικό καθεστώς και η Εσθονία τήρησε τις δεσμεύσεις της (βλ. έκθεση 2002). Η Εσθονία θα πρέπει ιδίως να ευνοήσει το διάλογο μεταξύ των επιχειρήσεων και τη διάδοση των πληροφοριών και να διευκολύνει τη δημιουργία και την ανάπτυξή των επιχειρήσεων.

Η Εσθονία συμμετέχει στο 3ο πολυετές πρόγραμμα της ΕΕ υπέρ των ΜΜΕ (1).

See also

(1) Απόφαση του Συμβουλίου Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών, αφενός, και της Δημοκρατίας της Εσθονίας, αφετέρου, της 4ης Νοεμβρίου 1998 για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και των διατυπώσεων συμμετοχής της Εσθονίας στο κοινοτικό πρόγραμμα των ΜΜΕ.

Επίσημη Εφημερίδα L 307, 17.11.1998.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 16.01.2003