Ουγγαρία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2001 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 700 τελικό- Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 505 τελικό- Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 705 τελικό- Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC(2001) 1748 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2002) 700 τελικό - SEC(2002) 1404 - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής [COM(2003) 675 τελικό - SEC(2003) 1205] - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Η γνώμη του Ιουλίου του 1997 έκρινε ότι η Ουγγαρία έπρεπε να λάβει περαιτέρω μέτρα ευθυγράμμισης προς το κοινοτικό κεκτημένο, παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την έγκριση των μέτρων που αναφέρονται στο Λευκό Βιβλίο για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την εσωτερική αγορά (1995).

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 έκρινε ικανοποιητική την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αλλά ζητά επίσης να συνεχιστεί η αναληφθείσα δράση και να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες. Όσον αφορά τον τομέα της αλιείας, η Επιτροπή ζήτησε να ενισχυθούν οι θεσμοί και οι αρχές επιτήρησης, αν και έχει ήδη δημιουργηθεί μία νομική βάση.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 1999 επιβεβαιώνει ότι η Ουγγαρία σημείωσε μικρή πρόοδο στην εφαρμογή της μεσοπρόθεσμης γεωργικής πολιτικής καθώς και στην προσέγγιση της νομοθεσίας της με το κοινοτικό κεκτημένο. Όσον αφορά τον τομέα της αλιείας, απαιτούνται και άλλες προσπάθειες, παρόλο που ο εν λόγω τομέας διαδραματίζει πολύ περιορισμένο ρόλο, λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ουγγαρίας.

Η έκθεση Νοεμβρίου 2000 επισημαίνει ότι η Ουγγαρία διαθέτει καλές βάσεις για να εφαρμόσει το κοινοτικό κεκτημένο αλλά η καθυστέρηση όσον αφορά την έγκριση των μηχανισμών κοινών οργανώσεων αγοράς και των δομών που έχουν σχέση με το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων παρεμπόδισαν την ενίσχυση της διοικητικής της ικανότητας. Όσον αφορά την αλιεία καμιά πρόοδος δεν έχει σημειωθεί από το 1999.

Η έκθεση Νοεμβρίου 2001 αναφέρει ότι η Ουγγαρία έχει συνεχίσει την προσαρμογή της στο κοινοτικό κεκτημένο. Πάντως, απομένουν ακόμη να επιτελεστούν πολλές πρόοδοι. Έτσι, η γεωργία δεν είναι επαρκώς ανταγωνιστική. Ο αναδασμός και η κτηματαγορά εξακολουθούν να θέτουν ορισμένα προβλήματα.

Όσον αφορά την αλιεία, οι εργασίες για τη θέση σε εφαρμογή του κεκτημένου δεν έχουν προοδεύσει αν και έχουν σημειωθεί ορισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση του διοικητικού δυναμικού, ιδίως με την πρόσληψη προσωπικού που τοποθετείται στον τομέα αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η έκθεση του Οκτωβρίου 2002 καταδεικνύει ότι ελάχιστη είναι η πρόοδος που πραγματοποίησε η Ουγγαρία στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας από την προηγούμενη έκθεση.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 2003 αποδεικνύει την πρόοδο που επιτέλεσε η Ουγγαρία, σε σχέση με τις προηγούμενες εκθέσεις, στους περισσότερους τομείς. Όσον αφορά τον κλάδο της αλιείας, η Ουγγαρία φαίνεται ότι είναι πλέον σε θέση να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της σχεδόν στο ακέραιο.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) αποσκοπεί στη διατήρηση και στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου γεωργικού συστήματος που θα εξασφαλίζει ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο στο γεωργικό πληθυσμό και την προμήθεια ειδών διατροφής σε λογικές τιμές για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία, η οποία αποτελεί το νομικό πλαίσιο των συναλλαγών γεωργικών προϊόντων μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, έχει ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του εκσυγχρονισμού, της αναδιάρθρωσης και της ιδιωτικοποίησης του γεωργικού τομέα της Ουγγαρίας καθώς και της βιομηχανίας γεωργικών ειδών διατροφής και των φυτοϋγειονομικών προτύπων. Το Λευκό Βιβλίο για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την εσωτερική αγορά καλύπτει τη νομοθεσία στον τομέα των κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων και αφορά τη διατροφή των ζώων καθώς και τους όρους εμπορίας των προϊόντων. Ο στόχος της εν λόγω νομοθεσίας είναι η προστασία των καταναλωτών, η δημόσια υγεία καθώς και η υγεία των ζώων και των φυτών.

Η κοινή αλιευτική πολιτική περιλαμβάνει τις κοινές οργανώσεις αγοράς, τη διαρθρωτική πολιτική, τις συμφωνίες που συνήφθησαν με τις τρίτες χώρες, τη διαχείριση και τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων και την επιστημονική έρευνα που αφορά αυτές τις δραστηριότητες.

Η ευρωπαϊκή συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με το εμπόριο των αλιευτικών προϊόντων με την Κοινότητα. Το Λευκό Βιβλίο δεν προβλέπει μέτρα σε αυτό τον τομέα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Γεωργία

Η Ουγγαρία έχει προοδεύσει σημαντικά σε σχέση με την τελευταία έκθεση, κυρίως όσον αφορά το δίκτυο γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (RICA), τις κρατικές ενισχύσεις, την πολιτική ποιότητας και τη βιολογική γεωργία. Στον κτηνιατρικό και στο φυτοϋγειονομικό τομέα, η Ουγγαρία μπορεί να εγγυηθεί την τήρηση των μέτρων που αφορούν τα ζώα τα οποία έχουν απομονωθεί από τα συστήματα κτηνιατρικού ελέγχου, καθώς και των κοινών και φυτοϋγειονομικών μέτρων. Αντίθετα, σοβαρές είναι οι καθυστερήσεις όσον αφορά τη λειτουργία του οργανισμού πληρωμών και του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ). Καθυστερήσεις σημειώνονται επίσης στους τομείς της αγροτικής ανάπτυξης, της δημόσιας υγείας και της σύστασης οργανώσεων παραγωγών.

Αλιεία

Η Ουγγαρία δεν έχει προσυπογράψει καμία διεθνή συμφωνία στον κλάδο της αλιείας. Εν γένει, τηρεί τις υποχρεώσεις της αλλά πρέπει να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με το κεκτημένο. Πρέπει επίσης να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με τη διαχείριση και να θεσπίσει μια συνεκτική αλιευτική πολιτική. Εξάλλου, η Ουγγαρία ενθαρρύνεται ιδιαιτέρως να θεσπίσει οργανώσεις παραγωγών.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 27.02.2004