Σλοβενία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2010 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (98) 709 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (1999) 512 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2000) 712 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2003) 675 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη γνώμη που εξέδωσε τον Ιούλιο 1997, κρίνει ότι η Σλοβενία πρέπει να συνεχίσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη δρομολογήσει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, και να αναπτύξει τον κοινωνικό διάλογο. Επιβεβαιώνει ότι η Σλοβενία πρέπει να είναι σε θέση μεσοπρόθεσμα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ένταξή της, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της

Στην έκθεση το Νοέμβριο 1998 διαπιστώθηκε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο θέμα της ευθυγράμμισης της νομοθεσίας της Σλοβενίας με τα κοινοτικά κεκτημένα ήταν ανεπαρκείς. Χρειαζόταν συνεπώς να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων στον τομέα αυτό. Επίσης ήταν αναγκαία η ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών απασχόλησης.

Στις εκθέσεις της του Οκτωβρίου 1999 και 2000, η Επιτροπή έκρινε ότι η γενική κατάσταση της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων βελτιώθηκε χάρη στην επιτάχυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, έκρινε ότι ορισμένοι τομείς παρουσίαζαν ακόμη κάποια καθυστέρηση.

Στην έκθεσή της του 2003, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η Σλοβενία τηρεί σε μεγάλο βαθμό τις υποχρεώσεις και απαιτήσεις που προέκυψαν κατά τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στους τομείς του εργασιακού δικαίου, της ίσης μεταχείρισης μεταξύ γυναικών και ανδρών, της υγείας και της ασφάλειας εργασίας, του κοινωνικού διαλόγου, της δημόσιας υγείας, της πολιτικής απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής προστασίας. Αναμένεται να είναι σε θέση να εφαρμόσει αυτά τα κεκτημένα μετά την προσχώρησή της.

Αντιθέτως, όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την καταπολέμηση των διακρίσεων χρειάζεται να δοθεί ακόμη ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη και συνολική εφαρμογή.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Στον κοινωνικό τομέα, πέρα από τα διάφορα ειδικά προγράμματα δράσης, ιδίως στον τομέα της δημόσιας υγείας, και πέρα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το νομοθετικό κεκτημένο καλύπτει την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, το εργατικό δίκαιο και τις συνθήκες εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών, το συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης για τους μετανάστες και τα προϊόντα καπνού.

Σε όλους αυτούς τους τομείς η κοινωνική νομοθεσία στην Ένωση χαρακτηρίζεται από τη θέσπιση ελάχιστων προδιαγραφών, τα οποία συνοδεύονται από ρήτρες διασφάλισης για τα πλέον προηγμένα κράτη μέλη.

Επιπλέον, ο κοινωνικός διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπεται ρητά στη συνθήκη (άρθρο 139, πρώην άρθρο 118Β), ενώ η συμφωνία για την κοινωνική πολιτική αναφέρεται στη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Σύμφωνα με την έκθεση του 2003, όσον αφορά το εργασιακό δίκαιο, η νομοθεσία της Σλοβενίας είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με το κεκτημένο, εκτός από τις ώρες εργασίας των ναυτικών και των εργαζομένων στην πολιτική αεροπορία. Στη νομοθεσία σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις πρέπει να ρυθμιστούν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες. Η Σλοβενία ενέκρινε τις νομοθετικές διατάξεις με στόχο την ολοκλήρωση της ευθυγράμμισης με τα κεκτημένα στον τομέα της νεολαίας. Το νέο κεκτημένο που συμπληρώνει το καθεστώς της ευρωπαϊκής εταιρείας θα πρέπει να μεταφερθεί μετά την προσχώρηση.

Τον Οκτώβριο του 1998, ψηφίστηκε μια νέα έκδοση του νόμου περί απασχόλησης και ασφάλισης ανεργίας που αποσκοπεί στο να καταστεί ικανή η Σλοβενία να χαράξει μια «ενεργητική» πολιτική για την απασχόληση, να προωθήσει την επανένταξη στην ενεργό ζωή και να αποθαρρύνει την αδήλωτη εργασία. Στο τέλος του 1999 ψηφίστηκε εθνικό πρόγραμμα απασχόλησης για τα έτη 2000 και 2001.

Στην έκθεση του 2003 διευκρινίζεται ότι πρέπει να καταβληθούν ακόμη προσπάθειες για να εφαρμοστούν αποτελεσματικά οι προτεραιότητες που καθορίζονται στην από κοινού αξιολόγηση των προτεραιοτήτων της πολιτικής απασχόλησης. Ιδίως, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα υπέρ των προσώπων που είναι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας να συνεχιστεί η μεταρρύθμιση των συστημάτων της διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η Σλοβενία πρέπει επίσης να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανεπίσημης εργασίας και για την προώθηση της ενεργούς γήρανσης.

Όσον αφορά την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας, παρατηρείται πτώση από το 1988 και μετά. Από το 7,4% που ήταν το 1998 μειώθηκε στο 7,2% το 1999 και μετά στο 6,6% το 2000. Στη διάρκεια του 2002 ανερχόταν στο 6%.

Στην έκθεση το 2000 διαπιστώθηκε ήδη ότι ο τριμερής κοινωνικός διάλογος λειτουργούσε ομαλά, μολονότι στο διμερή κοινωνικό διάλογο χρειάζονταν ακόμη προσπάθειες για την επίτευξη προόδου. Στην έκθεση του 2003 αναφέρεται ότι στον τομέα αυτό, στα πρόθυρα της προσχώρησης το διοικητικό πλαίσιο έχει εγκατασταθεί και ότι ο κοινωνικός διάλογος σημείωσε πρόοδο, ιδίως σε τριμερές επίπεδο. Ωστόσο, ο αυτόνομος διμερής κοινωνικός διάλογος και οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων, στις οποίες η συμμετοχή είναι προαιρετική θα πρέπει να προωθηθεί ακόμη περισσότερο τόσο σε κλαδικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Τον Ιούνιο του 1999 ψηφίστηκε ένας νέος νόμος για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας. Έκτοτε ψηφίστηκαν οκτώ πράξεις εφαρμογής για τη μεταφορά των διατάξεων της Ένωσης. Η Σλοβενία συμμετέχει στα κοινοτικά προγράμματα για την προαγωγή της υγείας, την καταπολέμηση του καρκίνου, την καταπολέμηση της τοξικομανίας και την πρόληψη του AIDS από το Μάιο του 2000. Στην έκθεση του 2003, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η Σλοβενία έχει ευθυγραμμίσει σε μεγάλο βαθμό τη νομοθεσία της στο κοινοτικό κεκτημένο. Έχει λάβει μεταβατικές περιόδους για τις οδηγίες σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους της έκθεσης στο θόρυβο, σε χημικούς και βιολογικούς παράγοντες στο χώρο εργασίας.

Στον τομέα της δημόσιας υγείας, η Σλοβενία ολοκλήρωσε την διαδικασία της ευθυγράμμισης στο κεκτημένο. Η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας πρέπει να συνεχιστεί στη διάρκεια του 2004 προκειμένου να εφαρμοστούν οι απαιτήσεις της Ένωσης στον τομέα της παρακολούθησης και του ελέγχου των μεταδοτικών νόσων. Αξιόλογη πρόοδος σημειώθηκε από το 2001 για τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης του πληθυσμού και στον τομέα των δαπανών στον τομέα της υγείας

Όσον αφορά την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, το 2000, η Σλοβενία πρέπει ακόμη να ψηφίσει ένα νέο νόμο για τα επιδόματα που χορηγούνται στις οικογένειες και στους γονείς και να εξασφαλίσει την ισότητα μεταχείρισης στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στον επαγγελματικό τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση του 2003, η Σλοβενία μετέφερε το σύνολο των νομοθετικών διατάξεων στον τομέα της ίσης μεταχενρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών και η νομοθετική μεταφορά είναι σύμφωνη με το κεκτημένο. Ένας ειδικός φορέας εφαρμογής επιφορτισμένος με την ακρόαση προσώπων που θεωρούν ότι είναι θύματα άνισης μεταχείρισης και την έκδοση γνωμοδοτήσεων δημιουργήθηκε εντός της Υπηρεσίας για την ισότητα ευκαιριών.

Στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων, η νομοθετική ευθυγράμμιση έχει σίγουρα σημειώσει πρόοδο αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Εξάλλου, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ο οργανισμός για την ισότητα ευκαιριών.

Στη διάρκεια του 2004, η Επιτροπή και η Σλοβενία πρέπει να περατώσουν από κοινού υπόμνημα σχετικά με την κοινωνική ένταξη στο οποίο πρέπει να ορίζονται οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και οι πιθανές κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής στον τομέα αυτόν. Με βάση το υπόμνημα αυτό πρέπει να εκπονηθούν σε εθνικό επίπεδο μια ενσωματωμένη στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη.

Στον τομέα της κοινωνικής προστασίας οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να διακοπεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η βελτίωση του επιπέδου και της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής προστασίας.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 19.01.2004