Ουγγαρία

1) ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Γνώμη της Επιτροπής [COM(97) 2001 τελικό-δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(98) 700 τελικό - δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(1999) 505 τελικό-δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2000) 705 τελικό -δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM(2001) 700 τελικό - SEC (2001) 1748- δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2002) 700 τελικό- SEC (2002) 1404- δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Έκθεση της Επιτροπής [COM (2003) 675 τελικό- SEC (2003) 1205 τελικό- δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

Συνθήκη προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Επίσημη Εφημερίδα L 236 της 23.09.2003]

2) ΣΥΝΟΨΗ

Στη γνωμοδότησή της του Ιουλίου 1997 η Επιτροπή εκτιμούσε ότι αν η Ουγγαρία εξακολουθήσει τις προσπάθειές της, θα είναι μεσοπρόθεσμα σε θέση να ενσωματώσει το κοινοτικό κεκτημένο στον κοινωνικό τομέα.

Η έκθεση του Νοεμβρίου 1998 διαπίστωσε την επίτευξη σημαντικής προόδου, όμως ζητούσε ακόμα την καταβολή επιπλέον προσπαθειών για την πλήρη μεταφορά του κεκτημένου.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 1999 επιβεβαιώθηκε ότι η Ουγγαρία είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο στη μεταφορά του κεκτημένου στον τομέα αυτόν. Ωστόσο συνιστούσε ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή του κεκτημένου σε θέματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στο χώρο εργασίας καθώς και στην εφαρμογή των κοινοτικών προτύπων σχετικά με το εργατικό δίκαιο.

Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2000 επιβεβαιωνόταν η πρόοδος αυτή, παρά την ύπαρξη ορισμένων επιφυλάξεων, ιδίως όσον αφορά τους δείκτες υγείας που φαίνονταν να υστερούν κατά πολύ σε σχέση με τους δείκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, εξακολουθούσε να απαιτείται η καταβολή ιδιαίτερων προσπαθειών για την εφαρμογή του κεκτημένου σε θέματα υγείας και ασφάλειας, καθώς και σε θέματα ίσης μεταχείρισης.

Κατά τη διάρκεια των δύο επομένων ετών, η Ουγγαρία σημείωσε ουσιαστική πρόοδο. Στους τομείς του εργατικού δικαίου, της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας, η Ουγγαρία μετέφερε ένα μεγάλο μέρος του κεκτημένου στην εθνική νομοθεσία.

Η έκθεση του 2003 επιβεβαιώνει ότι η Ουγγαρία τηρεί το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και ικανοποιεί τις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις της προσχώρησης όσον αφορά το εργατικό δίκαιο, την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, τον κοινωνικό διάλογο, τη δημόσια υγεία, την πολιτική για την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία. Αναμένεται να είναι σε θέση να εφαρμόσει το αντίστοιχο κεκτημένο μετά την προσχώρησή της.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την καταπολέμηση των διακρίσεων, η Ουγγαρία ικανοποιεί τις περισσότερες απαιτήσεις που έχουν οριστεί για την προσχώρηση και πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες.

Η συνθήκη προσχώρησης υπογράφηκε στις 16 Απριλίου 2003 και η προσχώρηση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου 2004.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

Στον κοινωνικό τομέα, πέρα από τα διάφορα ειδικά προγράμματα δράσης, ιδίως στον τομέα της δημόσιας υγείας, και πέρα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το νομικό κεκτημένο καλύπτει την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, το εργατικό δίκαιο και τις συνθήκες εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών, το συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης για τους μετανάστες και τα προϊόντα καπνού.

Σε όλους αυτούς τους τομείς η κοινωνική νομοθεσία στην Ένωση χαρακτηρίζεται από τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων, τα οποία συνοδεύονται από ρήτρες διασφάλισης για τα πλέον προηγμένα κράτη μέλη.

Επιπλέον, ο κοινωνικός διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβλέπεται ρητά στη συνθήκη (άρθρο 139, πρώην άρθρο 118Β), ενώ η συμφωνία για την κοινωνική πολιτική αναφέρεται στη διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να μειώνεται: από 7,8% το 1998 μειώθηκε σε 5,7% στο τέλος του 2001 (σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας). Πρόκειται κυρίως για μακροχρόνια ανεργία, η οποία χαρακτηρίζεται από σημαντικές περιφερειακές ανισότητες. Το 2002, το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 5,6%.

Η έκθεση του 2003 υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητες συμπληρωματικές προσπάθειες για να εφαρμοστούν στην πράξη τα συμπεράσματα της κοινής αξιολόγησης των προτεραιοτήτων της πολιτικής για την απασχόληση της Ουγγαρίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αυξηθεί το ποσοστό απασχόλησης, ιδιαίτερα των εργαζομένων μιας ορισμένης ηλικίας, των γυναικών, των ανειδίκευτων και μειονεκτούντων ατόμων καθώς και να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες. Πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα προώθησης της κινητικότητας και να ενισχυθούν τα κίνητρα για την εργασία. Τέλος, χρειάζεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της αδήλωτης και της άτυπης εργασίας.

Όσον αφορά το εργατικό δίκαιο, η ουγγρική νομοθεσία έχει εν μέρει εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2001, μεταφέρθηκε η οδηγία που αφορά την αφερεγγυότητα του εργοδότη.

Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι η Ουγγαρία μετέφερε σχεδόν το σύνολο του κοινοτικού κεκτημένου όσον αφορά το εργατικό δίκαιο, ιδίως με την έγκριση του νέου κώδικα εργασίας το Μάρτιο του 2003. Χρειάζονται ακόμα ορισμένες προσαρμογές ώστε να ολοκληρωθεί η ευθυγράμμιση της ουγγρικής νομοθεσίας με το κεκτημένο για την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων και το ωράριο εργασίας. Το νέο κεκτημένο που αφορά την ενημέρωση και τη διαβούλευση με τους εργαζομένους, καθώς και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην ευρωπαϊκή κοινωνία, αναμένεται να μεταφερθεί μετά την προσχώρηση.

Σε θέματα κοινωνικού διαλόγου, από το 1998 βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες αλλαγές. Ο συνδικαλισμός γνωρίζει ύφεση από τις αρχές της οικονομικής μετάβασης, ακόμα και αν ο αριθμός των συνδικάτων και των οργανώσεων των εργοδοτών είναι πολύ υψηλός για να διευκολύνει τον κοινωνικό διάλογο. Το τριμερές εθνικό συμβούλιο εργασίας, που αντικατέστησε το συμβούλιο συμβιβασμού συμφερόντων στις αρχές του 1999, είναι επιφορτισμένο με θέματα που αφορούν την εργασία, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, ωστόσο, αντίθετα με τον προκάτοχό του, δεν ασχολείται πλέον με δημοσιονομικά ή φορολογικά θέματα ούτε με τους κανονισμούς περί κοινωνικής ασφάλισης. Το 2003, δημιουργήθηκαν τριμερείς εθνικές οργανώσεις και αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό ο τριμερής κοινωνικός διάλογος.

Ακόμη και αν ο αυτόνομος διμερής κοινωνικός διάλογος χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης, ο τομέας αυτός έχει βελτιωθεί αισθητά, ιδίως σε σχέση με τον Μάιο του 2002. Η σύναψη συλλογικών συμβάσεων πρέπει να ενισχυθεί σε επίπεδο κλάδων και επιχειρήσεων.

Στην έκθεση του 2002, αναφέρεται ότι η Ουγγαρία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Την παραμονή της προσχώρησής της η Ουγγαρία ενέκρινε όλες τις απαιτούμενες νομοθετικές διατάξεις σχετικά. Στο εξής οφείλει να συνεχίσει να ενισχύει τις δομές που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Ύστερα από τη μεταφορά της οδηγίας για τη χειρωνακτική διακίνηση φορτίων, η Ουγγαρία συνέχισε τις προσπάθειές της στους τομείς που αφορούν την έκθεση σε βιολογικούς παράγοντες, τον εξοπλισμό με οθόνη οπτικής απεικόνισης, καθώς και τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας. Η Ουγγαρία κατέβαλε επίσης σημαντικές προσπάθειες για τη μεταφορά του κεκτημένου, ιδίως όσον αφορά τους χώρους εργασίας, τον τομέα των οικοδομών και το μεταλλευτικό τομέα.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2003, έχει ήδη εκδοθεί το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας και θα αρχίσει να ισχύει μετά την προσχώρηση. Χρειάζονται ακόμα τροποποιήσεις για να επιτευχθεί πλήρης ευθυγράμμιση, ιδίως όσον αφορά την υποχρέωση του εργοδότη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζητά τη γνώμη, να ενημερώνει και να επιτρέπει τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Από το 1998, η Ουγγαρία συμμετέχει σε κοινοτικά προγράμματα για την προαγωγή της υγείας, την καταπολέμηση του καρκίνου, την πρόληψη του AIDS και άλλων μεταδοτικών ασθενειών και την πρόληψη της τοξικομανίας. Έκτοτε έχει προχωρήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας.

Η Ουγγαρία εξέδωσε το 2003 νόμο με σκοπό τη μεταφορά του κεκτημένου όσον αφορά το κάπνισμα. Όσον αφορά την εποπτεία και τον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών, η νομοθεσία της Ουγγαρίας είναι σύμφωνη με το κεκτημένο. Ωστόσο, οι προσπάθειες που καταβάλλονται σήμερα για την ενίσχυση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου πρέπει να συνεχιστούν.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τα κύρια στοιχεία της διοικητικής δομής που απαιτούνται υπάρχουν ήδη. Ωστόσο είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ικανότητα λήψης αποφάσεων και ο διυπουργικός συντονισμός.

Η έκθεση του 2003 ορίζει ότι η Ουγγαρία πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, ιδίως όσον αφορά το υγειονομικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου και της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής προστασίας.

Στη διάρκεια του 2004, η Επιτροπή και η Ουγγαρία πρέπει να ολοκληρώσουν το κοινό υπόμνημα για την κοινωνική ένταξη που ορίζει τις κύριες προκλήσεις που συνδέονται με την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης και τις πιθανές κατευθύνσεις της πολιτικής σε αυτόν τον τομέα. Σε αυτή τη βάση πρέπει να εκπονηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για την κοινωνική ένταξη.

Στον τομέα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας, η έκθεση του 2003 καλεί την Ουγγαρία να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης της μειονότητας των ρομ η οποία, παρά τις προσπάθειες των προηγούμενων ετών, παραμένει δύσκολη.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 09.01.2004