Βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών: Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης εναντίον τους

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ;

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, που οφείλεται στις οικονομικές ανισότητες και στις ανισότητες στην εξουσία μεταξύ των φύλων, στα έθιμα, στις παραδόσεις, στις θρησκευτικές αξίες, στην πολιτική αστάθεια και στις ένοπλες συγκρούσεις.

Έχει σοβαρές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων, καθώς και για την κοινωνία εν γένει.

Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν τρεις στόχους που είναι αλληλένδετοι:

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σε συνεργασία με τις χώρες της ΕΕ, οι κατευθυντήριες γραμμές επιδιώκουν:

Η ΕΕ θα θέτει τακτικά το ζήτημα εκτός της ΕΕ, για παράδειγμα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Επίσης, μνεία θα γίνεται στα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις θητείες των ειδικών εντεταλμένων και απεσταλμένων της ΕΕ. Ειδικότερα, η ΕΕ θα ενθαρρύνει τις χώρες να επικυρώσουν τη Σύμβαση του ΟΗΕ για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών.

Η ΕΕ στοχεύει στην αποτροπή της βίας και στην παροχή βοήθειας στα θύματα μέσω της στήριξης για:

Σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, για παράδειγμα όπου διαπράττεται βία ή γίνεται ανεκτή από μια χώρα ενάντια στις διεθνείς δεσμεύσεις, η ΕΕ μπορεί να λάβει ειδικά μέτρα.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε σειρά μελετών και πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένης της εμπεριστατωμένης μελέτης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών (2006), της εργασίας του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών (2008), του ψηφίσματος 61/143 του ΟΗΕ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (2006) και των ψηφισμάτων 1325 (2000) και 1820 (2008) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Βασίζονται επίσης στο ψήφισμα 2005/2215 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση των γυναικών στις ένοπλες συρράξεις και τον ρόλο τους στην ανασυγκρότηση.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε επίσης:

* ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Βία κατά των γυναικών: κάθε πράξη βίας λόγω φύλου που προκαλεί, ή είναι πιθανό να προκαλέσει, σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο σε γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων απειλών για τέτοιες πράξεις, εξαναγκασμού ή αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας. Μπορεί να ασκείται εντός της οικογένειας ή της ευρύτερης κοινότητας, να διαπράττεται ή να γίνεται ανεκτή από τη χώρα συνολικά.
Ατιμωρησία: εξαίρεση ή απαλλαγή από ποινή για προκληθείσα βλάβη.
Υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων: άτομα ή ομάδες που προωθούν και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως τα ατομικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών.

ΚΥΡΙΑ ΠΡΑΞΗ

Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης εναντίον τους, Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 8ης Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Οδηγία 2012/29/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2001/220/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 315 της 14.11.2012, σ. 57–73)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1381/2013του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του Προγράμματος «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» για την περίοδο 2014-2020 (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 62–72)

τελευταία ενημέρωση 27.06.2016