Στρατηγική έκθεση σχετικά με την ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση: κύκλος 2008-2010

Η Επιτροπή παρουσιάζει μια σειρά δράσεων που θα πρέπει να επιτρέψουν την έναρξη του δεύτερου κύκλου (2008-2010) μεταρρυθμίσεων της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση και την επίτευξη των στόχων της. Προς το σκοπό αυτό, η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της πρέπει να ενισχυθεί σε τέσσερις βασικούς τομείς: την ελευθέρωση του δυναμικού των επιχειρήσεων, την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και τον εκσυγχρονισμό των αγορών εργασίας, τη γνώση και την καινοτομία, την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και την ενεργειακή απόδοση.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, της 11ης Δεκεμβρίου 2007 «Στρατηγική έκθεση σχετικά με την ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση: έναρξη του νέου κύκλου (2008-2010)» μέρος I [COM(2007) 803 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Το έγγραφο αυτό παρουσιάζει την έναρξη ενός δεύτερου κύκλου δράσεων στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να υλοποιήσουν πλήρως τους στόχους που καθορίζει η ανανεωμένη στρατηγική της Λισαβόνας. Πράγματι, μολονότι ο απολογισμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του πρώτου κύκλου (2005-2008) είναι γενικά θετικός, είναι αναγκαίο να υπάρξει μεγαλύτερη εμβάθυνση.

Πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τους ακόλουθους τομείς:

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η αρχή της «ευελιξίας με ασφάλεια ("flexicurity")», μολονότι εφαρμόζεται στις μεταρρυθμίσεις της κοινωνικής ασφάλισης που πραγματοποιούνται στα μισά κράτη μέλη, δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μεταξύ άλλων λόγω της απουσίας συνοδευτικών διατάξεων.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα και στους κινδύνους χρηματοοικονομικών αναταραχών που συνδέονται ιδίως με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, η στρατηγική της Λισαβόνας θα πρέπει να προχωρήσει περισσότερο, ιδίως όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τους ακόλουθους τομείς:

Δράσεις στους τέσσερις βασικούς τομείς

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου μεταρρυθμίσεων της Λισαβόνας (2008-2010), η Επιτροπή προτείνει να εφαρμοστεί μια σειρά δράσεων σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο. Τα μέτρα αυτά αφορούν τους τέσσερις βασικούς τομείς που έχει καθορίσει η Επιτροπή.

Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και ο εκσυγχρονισμός των αγορών εργασίας, ιδίως στον τομέα της ευελιξίας με ασφάλεια, θα πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζομένους και τους εργοδότες να επωφεληθούν από την παγκοσμιοποίηση. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η Επιτροπή προτείνει δράσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η Κοινότητα:

Από την πλευρά τους, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να εφαρμόσουν ορισμένες δράσεις, και συγκεκριμένα:

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί επίσης στην ελευθέρωση του δυναμικού των επιχειρήσεων, και ιδίως των ΜΜΕ. Προς τον σκοπό αυτό, προτείνονται πολλές δράσεις σε κοινοτικό επίπεδο:

Απαιτείται επίσης ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα:

Η επένδυση στη γνώση και στην καινοτομία πρέπει να εντείνει τη μετάβαση της ΕΕ προς μια δημιουργική οικονομία της γνώσης. Η «πέμπτη ελευθερία», δηλαδή η ελεύθερη κυκλοφορία της γνώσης, πρέπει να μπορέσει να συγκεκριμενοποιηθεί. Προς τον σκοπό αυτό, η Κοινότητα θα πρέπει:

Προβλέπονται επίσης δράσεις για τα κράτη μέλη, τα οποία θα πρέπει:

Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η μεταμόρφωση της Ευρώπης σε μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει να υποδείξει η ΕΕ τη σωστή κατεύθυνση με τις ακόλουθες δράσεις:

Αλλά και τα κράτη μέλη θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό, και συγκεκριμένα:

Πλαίσιο

Με την ανανέωση της στρατηγικής της Λισαβόνας το 2005, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της εισήλθαν σε νέα σχέση συνεργασίας με σκοπό την εξασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης και απασχόλησης. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου (2005-2008), έχουν γίνει ήδη αισθητά τα αποτελέσματα σχετικά με το ποσοστό ανάπτυξης (ιδίως χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας. Ο σημαντικός ρόλος της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισαβόνας επιβεβαιώθηκε κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε στη Λισαβόνα τον Οκτώβριο του 2007. Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης την εμβάθυνση της στρατηγικής κατά τη διάρκεια του επόμενου κύκλου. Το μέρος ΙΙ της ανακοίνωσης περιλαμβάνει αξιολόγηση της προόδου που έχει επιτελεστεί σε κάθε κράτος μέλος. Το πακέτο μέτρων της Λισαβόνας περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, ένα μέρος IV στο οποίο εκτίθενται οι ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την απασχόληση (2008-2010). Το σύνολο των εγγράφων αυτών θα πρέπει να επιτρέψει στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2008 να εγκαινιάσει ένα νέο φιλόδοξο κύκλο, ιδίως εγκρίνοντας τις παρούσες δράσεις που προτείνει η Επιτροπή.

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Συμπεράσματα της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών (13/14 Μαρτίου 2008) [Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. Με βάση τα έγγραφα της Επιτροπής και το έργο που έχει επιτελεστεί στις αρμόδιες συνθέσεις του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξαγγέλλει την έναρξη του δεύτερου τριετούς κύκλου της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση (2008-2010). Σχετικά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές, ενέκρινε τις συστάσεις ανά χώρα και επιβεβαίωσε τους τέσσερις τομείς προτεραιότητας της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισαβόνας . Βάσει των δράσεων που πρότεινε η Επιτροπή και του έργου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης μια σειρά συγκεκριμένων δράσεων προς υλοποίηση.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 11.06.2008