Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την κινητικότητα στην εργασία (2007-2010)

Η Επιτροπή, στο σχέδιο δράσης της, προτείνει μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση της κινητικότητας στην εργασία που βασίζεται σε τέσσερα στοιχεία: τη βελτίωση της νομοθεσίας και των διοικητικών πρακτικών, την υποστήριξη της κινητικότητας από τις δημόσιες αρχές, την ενίσχυση του δικτύου EURES και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών, της 6ης Δεκεμβρίου 2007 με τίτλο «Κινητικότητα, ένα μέσο για περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας: το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την κινητικότητα στην εργασία (2007-2010)» [COM(2007) 773 τελικό – Δεν δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Αν και οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι φαίνεται ότι είναι πιο πρόθυμοι να μετακινηθούν από παλιά, το ποσοστό της κινητικότητας στην εργασία παρουσιάζει σχετικά μικρή αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Αιτίες είναι η αβεβαιότητα όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της κινητικότητας και τα πολυάριθμα διοικητικά και νομικά εμπόδια. Εξ ου και η ανάγκη εφαρμογής νέων ενεργειών υπέρ της κινητικότητας. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, προτείνει ένα σχέδιο δράσης που χωρίζεται σε τέσσερα μέρη.

Σχέδιο δράσης 2007-2010

Η βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας και των διοικητικών πρακτικών είναι ο πρώτος στόχος. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται τέσσερεις ενέργειες:

Ο συνδυασμός της ευελιξίας και της κινητικότητας (ευελιξία με ασφάλεια) αναμένεται να συμβάλει στη στρατηγική της Λισαβόνας, επειδή επιτρέπει σε περισσότερους εργαζομένους να έχουν περισσότερες και καλύτερης ποιότητας θέσεις εργασίας.

Η μέριμνα ώστε οι εθνικές περιφερειακές και τοπικές αρχές να ενθαρρύνουν την κινητικότητα στο επίπεδό τους είναι ο δεύτερος άξονας δράσης. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη μέλη πρέπει:

Εξάλλου, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές, τα κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης και η κοινωνία των πολιτών θα ενθαρρυνθούν ώστε να εξαλείψουν τα πρακτικά εμπόδια και να προωθήσουν μια «δίκαιη κινητικότητα» με σεβασμό προς τα πρότυπα εργασίας και τις νομικές διατάξεις.

Προτείνονται πολλές ενέργειες ώστε να επεκταθεί η εμβέλεια και να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από το EURES όσον αφορά την κινητικότητα των εργαζομένων, δηλαδή:

Προβλέπεται δράση σε τρία επίπεδα, με σκοπό την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά την κινητικότητα:

Πλαίσιο

Η κινητικότητα στην απασχόληση αναμένεται να επιτρέψει την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που συνδέονται με μια γηράσκουσα κοινωνία και με τη συνεχώς εξελισσόμενη αγορά, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται στους εργαζομένους και στους εργοδότες μετά τη διεύρυνση της ΕΕ. Στη στρατηγική της Λισαβόνας και στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση αναγνωρίζεται εξάλλου επίσημα η αυξημένη γεωγραφική και επαγγελματική κινητικότητα ως βασικός παράγοντας προσαρμογής στο πλαίσιο των αγορών εργασίας που μεταβάλλονται γρήγορα. Η παρούσα ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο της παράτασης της σειράς πρωτοβουλιών υπέρ της κινητικότητας. Η Επιτροπή επιθυμεί πράγματι να αξιοποιήσει την πείρα που έχει αποκτήσει χάρη στο σχέδιο δράσης 2002 για τις δεξιότητες και την κινητικότητα και στο ευρωπαϊκό έτος 2006 της κινητικότητας των εργαζομένων.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 22.05.2008