Επιστημονική γνωμοδότηση για την αλιευτική πολιτική της ΕΕ

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Απόφαση 2005/629/ΕΚ για την ίδρυση επιστημονικής, τεχνικής και οικονομικής επιτροπής αλιείας

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Η απόφαση προβλέπει την ίδρυση της επιστημονικής, τεχνικής και οικονομικής επιτροπής αλιείας. Η επιτροπή αυτή παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπήστοιχεία που τη βοηθούν να εφαρμόσει την κοινή αλιευτική πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Καθορίζει τον ρόλο, τη δομή και τις διαδικασίες για τον διορισμό των μελών της επιτροπής.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ρόλος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί τις συμβουλές της επιτροπής για όλα τα θέματα που αφορούν τη διατήρηση και τη διαχείριση των έμβιων υδρόβιων πόρων (θαλάσσια ζώα και φυτά), και συγκεκριμένα για τις βιολογικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και τεχνικές πτυχές.

Η γνώμη της επιτροπής είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της αλιευτικής πολιτικής της ΕΕ. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή συμβουλών σε θέματα όπως:

η μέγιστη βιώσιμη απόδοση (ΜΒΑ — το ανώτατο επίπεδο των αλιευμάτων που μπορούν να υποστούν συστηματική εκμετάλλευση χωρίς μακροπρόθεσμη εξάντληση των αλιευτικών πόρων)· και

τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα (TAC — οι μέγιστες ποσότητες συγκεκριμένου είδους ιχθύων που μπορούν να αλιεύονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε μια συγκεκριμένη περιοχή).

Σύνθεση και διορισμός

Περιλαμβάνει 30 έως 35 επιφανείς εμπειρογνώμονες και τεχνολόγους αλιείας στους τομείς της θαλάσσιας βιολογίας και οικολογίας, της αλιευτικής επιστήμης και των οικονομικών, στατιστικών και ερευνητικών θεμάτων που σχετίζονται με την αλιεία.

Τα μέλη διορίζονται με βάση κατάλογο που καταρτίζεται αφού δημοσιευθεί ανοικτή πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διορίζονται για 3 έτη, με δυνατότητα ανανέωσης σε κυλιόμενη βάση.

Η επιτροπή μπορεί να συγκροτήσει τις δικές της ομάδες εργασίας όσον αφορά ειδικά θέματα μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή. Οι αντιπρόσωποι της Επιτροπής και άλλοι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες δύνανται να παρίστανται σε συνεδριάσεις της επιτροπής και των ομάδων εργασίας της.

Λειτουργία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί τις συμβουλές της επιτροπής ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ή όποτε το κρίνει απαραίτητο, για θέματα που αφορούν τη διατήρηση και τη διαχείριση των έμβιων υδρόβιων πόρων.

Λαμβάνει υπόψη της τη γνώμη της επιτροπής κατά την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη διαχείριση της αλιείας. Η επιτροπή μπορεί επίσης, κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας, να παράσχει γνώμες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα αλιείας.

Η επιτροπή συντάσσει ετήσια έκθεση σχετικά με:

την κατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων και τις τάσεις στον αλιευτικό κλάδο, τονίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις της κατάστασης των αλιευτικών αποθεμάτων·

το έργο που επιτέλεσε στον συντονισμό της επιστημονικής, τεχνικής και οικονομικής έρευνας στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (δηλαδή ιχθυοκαλλιέργεια και οστρακοκαλλιέργεια).

Κανόνες διαδικασίας

Η επιτροπή εκδίδει τους εσωτερικούς κανόνες της μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το έργο της διέπεται από τις αρχές της αρτιότητας, της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας, με τήρηση της αρχής της εμπιστευτικότητας όσον αφορά φορολογικές και εμπορικές υποθέσεις. Οι εν λόγω κανόνες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Τέθηκε σε ισχύ στις 26 Αυγούστου 2005.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Επιστημονική, τεχνική και οικονομική επιτροπή αλιείας (ΕΤΟΕΑ)

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση 2005/629/ΕΚ της Επιτροπής, της 26ης Αυγούστου 2005 για την ίδρυση επιστημονικής, τεχνικής και οικονομικής επιτροπής αλιείας (ΕΕ L 225 της 31.8.2005, σ. 18-22)

Διαδοχικές τροποποιήσεις της απόφασης 2005/629/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

τελευταία ενημέρωση 11.01.2016