Προαγωγή της πλήρους συμμετοχής των νέων στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνία

Λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, η εκπαίδευση και η επαγγελματική ένταξη των νέων αποτελούν μείζονες προκλήσεις για όλους τους ευρωπαίους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό, η κοινωνική και επαγγελματική ενσωμάτωση των νέων απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στην εκπαίδευση και την υγεία των νέων, μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στα κοινά και μέτρα για την ομαλή μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής της 5ης Σεπτεμβρίου 2007 στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών για την προαγωγή της πλήρους συμμετοχής των νέων στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την κοινωνία [COM(2007) 498 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Ο απολογισμός σχετικά με την εξέλιξη των γενικών συνθηκών για τους νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δείχνει ανάμικτα αποτελέσματα. Η Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερες και πιο έγκαιρες επενδύσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ενσωμάτωση των νέων Ευρωπαίων στην κοινωνία.

Το πολιτικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία (esdeenfr) το 2005 δεν αρκεί για να βοηθήσει τους νέους να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η παρούσα ανακοίνωση τονίζει τη σημασία που πρέπει να δοθεί στους νέους στο πλαίσιο των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και των πολιτικών που σχετίζονται με την ανανεωμένη στρατηγική της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Η Επιτροπή προτείνει μια εγκάρσια στρατηγική που συνεπάγεται τη συμμετοχή των φορέων χάραξης πολιτικής και των ενδιαφερόμενων μερών σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η στρατηγική αυτή αντικατοπτρίζεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να προωθήσουν την πλήρη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία μέσω της δημιουργίας γεφυρών μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.

Η εκπαίδευση των νέων και η μετάβαση στην αγορά εργασίας

Η μετάβαση των νέων στην αγορά εργασία βασίζεται κυρίως στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ωστόσο, ένας στους έξι νέους εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο στην ΕΕ. Οι ανεπάρκειες των μαθητών στις βασικές δεξιότητες (γραφή, ανάγνωση και αριθμητική) φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι σημαντικές, ενώ οι αναντιστοιχίες μεταξύ των αποτελεσμάτων της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας καθιστούν επίσης δύσκολη αυτή τη μετάβαση.

Για να μπορέσει το εκπαιδευτικό σύστημα να θεωρηθεί ως μέσο προετοιμασίας της εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα τα εφόδια ώστε να μπορούν να μετέχουν στη διά βίου εκπαίδευση, τα κράτη μέλη καλούνται:

Οι νέοι και η απασχόληση

Στην ΕΕ, ένας στους τρεις νέους (15 έως 24 ετών) παραμένει χωρίς απασχόληση ένα χρόνο μετά την αποχώρηση από το εκπαιδευτικό σύστημα. Το ποσοστό ανεργίας των νέων παραμένει υπερβολικά υψηλό και αποτελεί σημαντική απώλεια πόρων. Η πιθανότητα των νέων να βρεθούν χωρίς απασχόληση είναι υπερδιπλάσια από την πιθανότητα των νέων της κατεξοχήν παραγωγικής ηλικίας (25 έως 29 ετών) να βρεθούν χωρίς δουλειά. Οι νέες γυναίκες καταλαμβάνουν επίσης δυσανάλογα υψηλό ποσοστό στην κατηγορία αυτή.

Για να προωθήσουν την ομαλή μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, τα κράτη μέλη καλούνται:

Στήριξη της κοινωνικής ένταξης

Η κοινωνική ένταξη των νέων και η επαγγελματική τους ενσωμάτωση αλληλοσυμπληρώνονται. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη μέλη καλούνται:

Μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων στα κοινά

Η ενεργός συμμετοχή των νέων στην κοινωνία μπορεί να προωθηθεί μέσω:

Πλαίσιο

Η παρούσα ανακοίνωση προεκτείνει τα μέτρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία και παραπέμπει στις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης και στους στόχους της Ατζέντας για την κοινωνική πολιτική.

Η Επιτροπή στηρίζεται στο πολιτικό πλαίσιο για τους νέους που θεσπίστηκε στη Λευκή Βίβλο «Μια νέα πνοή για την ευρωπαϊκή νεολαία».

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 27.11.2007