Εκπαίδευση και κατάρτιση ενηλίκων: δεν είναι ποτέ αργά για μάθηση

Ανύψωση του γενικού επιπέδου δεξιοτήτων των πολιτών σημαίνει αύξηση των επαγγελματικών τους ευκαιριών και συμβολή στον αγώνα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Για το σκοπό αυτό, μέσω μιας ανακοίνωσης που αναλύει το θέμα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των ενηλίκων, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να πολλαπλασιάσουν και να παγιώσουν τις ευκαιρίες εκμάθησης για τους ενήλικους και να τις καταστήσουν προσπελάσιμες για κάθε πολίτη.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, της 23ης Οκτωβρίου 2006, σχετικά με την εκπαίδευση ενηλίκων [COM (2006) 614 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]

ΣΥΝΟΨΗ

Η προώθηση της δια βίου μάθησης συμπεριλαμβάνεται στη στρατηγική της Λισσαβόνας, που ορίζει τους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής ένταξης. Αν και τα κράτη μέλη αναγνωρίζουν τη σημασία της δια βίου εκπαίδευσης και της κατάρτισης, σήμερα στην Ευρώπη ο αριθμός των εκπαιδευομένων ενηλίκων παραμένει κατώτερος του στόχου που έχει τεθεί από τα κράτη μέλη. Με την παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να μεριμνήσουν για την ποιότητα του συστήματός τους εκπαίδευσης και κατάρτισης των ενηλίκων και για το γενικό επίπεδο δεξιοτήτων των πολιτών τους.

Μια καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση των ενηλίκων μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επαγγελματική κατάρτιση των ευρωπαίων πολιτών και την κοινωνική ένταξη των λιγότερο ευνοημένων κατηγοριών στην αγορά της εργασίας, όπως είναι οι μετανάστες και οι ηλικιωμένοι, που όλο και αυξάνεται ο αριθμός τους στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, η βελτίωση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των ενηλίκων αντιπροσωπεύει σημαντικό πλεονέκτημα τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Η ανύψωση του γενικού επιπέδου των δεξιοτήτων των πολιτών συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όπως η παραγωγικότητα και το ποσοστό ανεργίας, καθώς και των κοινωνικών δεικτών, όπως η συμμετοχή των πολιτών, η εγκληματικότητα και το κόστος των φροντίδων για την υγεία.

Αντιμετώπιση των προκλήσεων

Με σκοπό την ενίσχυση της δια βίου μάθησης, η Επιτροπή εντοπίζει τις ακόλουθες προκλήσεις:

Βελτιώνοντας την προσφορά κατάρτισης και εκπαίδευσης των ενηλίκων, τα κράτη μέλη δύνανται να συμβάλουν στην παγίωση των γλωσσικών, πολιτιστικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων των πολιτών, που είναι συχνά μη ευνοημένοι στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας. Τα κράτη μέλη οφείλουν να εφαρμόσουν τα σχέδια αυτά, χρησιμοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τους υφιστάμενους πόρους. Για το σκοπό αυτό, οφείλουν να αναπτύξουν καλύτερο συντονισμό μεταξύ των παραγόντων που συμμετέχουν στα σχέδια αυτά: των πολιτικών αρχών, οι οποίες λαμβάνουν τις αποφάσεις σε διάφορα επίπεδα, και όλων των εταίρων που συνεργάζονται για την εκπόνηση και την υλοποίηση των πολιτικών. Ο συντονισμός δύναται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην αναγνώριση των προτεραιοτήτων, την εκπόνηση των πολιτικών και την επικοινωνία με τους δυνητικούς εκπαιδευόμενους. Τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία δύνανται να συμβάλουν στη βελτίωση των υποδομών και της προσφοράς προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των ενηλίκων.

Τύποι ενεργειών

Η Επιτροπή διαπιστώνει πέντε τύπους ενεργειών που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις προαναφερθείσες προκλήσεις.

Πριν από το τέλος του 2007, η Επιτροπή έχει την πρόθεση να συντάξει σχέδιο δράσης που θα εμπνέεται από την παρούσα ανακοίνωση.

Πλαίσιο

Στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας που αποσκοπεί στην προαγωγή μιας κοινωνίας της γνώσης, η Επιτροπή υποστήριξε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω μιας πρώτης ανακοίνωσης το 2001.

Ομοίως, το Συμβούλιο προσέφερε τη συμβολή του στη στρατηγική της Λισσαβόνας μέσω ψηφίσματος το 2002. Πριν από το τέλος του 2007, ένα σχέδιο δράσης θα εκπονηθεί σύμφωνα με την παρούσα ανακοίνωση που θα λαμβάνει υπόψη την εμπειρία που αποκτήθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων Σωκράτης και Grundtvig.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 17.05.2007