Κοινοτική στρατηγική πλαίσιο για την ισότητα ανδρών και γυναικών (2001-2005)

1) ΣΤΟΧΟΣ

Θέσπιση ενός πλαισίου δράσης που καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση του θέματος της ισότητας των ευκαιριών σε όλες τις κοινοτικές δράσεις, ώστε αυτές να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου εξάλειψης των ανισοτήτων και προαγωγής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

2) ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής, της 7ης Ιουνίου 2000, «Για μια κοινοτική στρατηγική πλαίσιο για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών (2001-2005)» [COM(2000) 335 τελικό - δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

3) ΣΥΝΟΨΗ

1.Η παρούσα ανακοίνωση στοχεύει να συμβάλει στην καταπολέμηση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή. Η προτεινόμενη στρατηγική πλαίσιο βασίζεται σε διπλή προσέγγιση. Αποσκοπεί, αφενός, στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον στόχο της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών (mainstreaming, δραστική παρέμβαση: ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου). Αφετέρου, παράλληλα με τη σφαιρική αυτή προσέγγιση, η στρατηγική πλαίσιο προτείνει την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων υπέρ των γυναικών που είναι αναγκαίες για την εξάλειψη των συνεχιζόμενων ανισοτήτων. Η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση σηματοδοτεί συνεπώς μια σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη κοινοτική δράση στον εν λόγω τομέα, η οποία βασιζόταν, ως επί το πλείστον, σε ξεχωριστές δραστηριότητες και προγράμματα.

2.Για την ανάπτυξη οριζόντιων και συντονιστικών δράσεων, η Επιτροπή προτείνει, επίσης, τη συμπλήρωση της στρατηγικής πλαισίου με πρόγραμμα στήριξης για την προώθηση της οργάνωσης εκστρατειών ευαισθητοποίησης, τη βελτίωση της συγκέντρωσης δεδομένων και την εφαρμογή διακρατικών προγραμμάτων.

3.Η προτεινόμενη στρατηγική πλαίσιο διαρθρώνεται γύρω από πέντε αλληλεξαρτώμενους τομείς παρέμβασης, έκαστος των οποίων περιλαμβάνει διαφορετικούς λειτουργικούς στόχους: οικονομική ζωή, ίση συμμετοχή και εκπροσώπηση, κοινωνικά δικαιώματα, πολιτική ζωή, καθώς και ρόλοι των δύο φύλων και στερεότυπα.

Προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικονομική ζωή

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβόνας, τον Μάρτιο του 2000, κάλεσε την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προωθήσουν όλα τα θέματα που άπτονται της ισότητας των ευκαιριών στις πολιτικές απασχόλησης, μεταξύ άλλων, με τον περιορισμό του επαγγελματικού διαχωρισμού και τη διευκόλυνση του συμβιβασμού της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική της Επιτροπής προτείνει τρεις στόχους:

Προώθηση της ισότητας όσον αφορά τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση

Η συνεχιζόμενη υποεκπροσώπηση των γυναικών στα όργανα λήψης πολιτικών αποφάσεων ενισχύει το δημοκρατικό έλλειμμα, για την εξάλειψη του οποίου απαιτείται η ανάληψη δράσης με τους εξής στόχους:

Προώθηση της ίσης πρόσβασης και της πλήρους ικανοποίησης των κοινωνικών δικαιωμάτων για τους άνδρες και τις γυναίκες

Η ίση πρόσβαση των γυναικών και η πλήρης ικανοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων αποτελούν τμήμα των θεμελίων κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Ωστόσο, πολλές γυναίκες στερούνται ίσης πρόσβασης στα κοινωνικά δικαιώματα εξαιτίας του γεγονότος ότι ορισμένα από αυτά τα δικαιώματα βασίζονται στο ανδρικό πρότυπο του στηρίγματος της οικογένειας και δεν λαμβάνουν υπόψη το σημαντικό βάρος που φέρουν οι γυναίκες όσον αφορά τον συνδυασμό της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή. Πολλά συστήματα κοινωνικής προστασίας θεωρούν το πρότυπο αυτό ξεπερασμένο, γεγονός που εξηγεί εν μέρει την εξάπλωση της φτώχειας στον γυναικείο πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ως εκ τούτου, οι δράσεις που αναλαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ αποσκοπούν στα εξής:

Προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στην πολιτική ζωή

Η θεματική αυτή ενότητα αποσκοπεί να ενισχύσει και να αναπτύξει τους μηχανισμούς εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά την ισότητα μεταχείρισης, διασφαλίζοντας συγχρόνως την αυξημένη ευαισθητοποίηση και την επιμόρφωση σε θέματα που αφορούν το δικαίωμα στην ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών. Οι προβλεπόμενες πράξεις προσανατολίζονται στην κατάρτιση των ασκούντων νομικά επαγγέλματα σε θέματα νομοθεσίας σχετικά με την ισότητα καθώς και στην ενημέρωση των ΜΚΟ σχετικά με αυτή τη νομοθεσία. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις γυναίκες θύματα διαφόρων μορφών διακριτικής μεταχείρισης (επί παραδείγματι, γυναίκες μετανάστες, γυναίκες με αναπηρία) ή που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία ή τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Σε επίπεδο ΕΕ, έχει θεσπιστεί κοινοτική πολιτική για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εμπορίας γυναικών, κυρίως στο πλαίσιο του προγράμματος STOP (es de en fr), και στη συνέχεια στο πλαίσιο του DAPHNE και του νέου προγράμματος DAPHNE (2002-2003). Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση των δράσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

Προώθηση της αλλαγής των ρόλων και των στερεοτύπων γυναικών και ανδρών

Ο τομέας αυτός παρέμβασης στοχεύει στην ικανοποίηση της ανάγκης αλλαγής συμπεριφοράς, στάσης, κανόνων και αξιών που ορίζουν και επηρεάζουν τους ρόλους των φύλων στην κοινωνία μέσω κυρίως της εκπαίδευσης, των μέσων ενημέρωσης, του πολιτισμού και των επιστημών. Η αντιστροφή των υφιστάμενων προκαταλήψεων και στερεοτύπων είναι ουσιαστική για την επίτευξη του στόχου της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Εφεξής, η Επιτροπή προτείνει την ανάληψη δράσεων που στοχεύουν στα εξής:

4) μετρα εφαρμογης

---

5) μεταγενεστερες εργασιες

Έκθεση [COM(2003) 98 τελικό - Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]Έκθεση της Επιτροπής, της 3ης Μαρτίου 2003, Ετήσια έκθεση για τις ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2002

Στο πλαίσιο των ετησίων εκθέσεων της Επιτροπής για τις ίσες ευκαιρίες για γυναίκες και άνδρες στην ΕΕ παρατίθεται ετήσια ανασκόπηση της στρατηγικής , μεταξύ των οποίων και η προαναφερόμενη έκθεση για το 2002 (es de en fr).

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 08.05.2003