MISSOC- Σύστημα αμοιβαίας πληροφόρησης σχετικά με την κοινωνική προστασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη διαρκή και πλήρη ανταλλαγή πληροφοριών για την κοινωνική προστασία στην Ευρώπη, εγκαινίασε το 1990 το MISSOC: το «σύστημα αμοιβαίας πληροφόρησης σχετικά με την κοινωνική προστασία».

ΠΡΑΞΗ

Πρόγραμμα MISSOC: σύστημα αμοιβαίας πληροφόρησης σχετικά με την κοινωνική προστασία (Mutual Information System on Social Protection), που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο 1990.

ΣΥΝΟΨΗ

Το MISSOC (Mutual Information System on SOCial protection), που θεσπίστηκε το 1990 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει καταστεί σημαντική πηγή πληροφοριών για την κατάσταση της κοινωνικής προστασίας στην Ευρώπη. Σήμερα, στο MISSOC συμμετέχουν και τα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τα τρία κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δηλαδή η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία, από το 2000, καθώς και η Ελβετία από το 2002.

Το πρόγραμμα MISSOC στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης «Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις και κοινωνική ένταξη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενός δικτύου εκπροσώπων των συμμετεχόντων κρατών. Επίσης, το πρόγραμμα απαρτίζεται από μια Γραμματεία, που έχει διοριστεί από τη ΓΔ «Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις» της Επιτροπής, η οποία ασχολείται με το συντονισμό του δικτύου και την προετοιμασία των δημοσιεύσεών του, τη διοργάνωση των συνεδριάσεων, τη συλλογή πληροφοριών, τη διαχείριση του συστήματος πληροφορικής και την προετοιμασία και διάδοση των δημοσιεύσεων.

Κάθε συμμετέχον κράτος εκπροσωπείται από έναν ή δύο ανταποκριτές των εθνικών υπουργείων ή των εθνικών φορέων που είναι αρμόδιοι για την κοινωνική προστασία, προκειμένου να παρέχουν τις πληροφορίες και να διασφαλίζουν την αξιοπιστία των πληροφοριών που δημοσιεύονται. Το δίκτυο MISSOC συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο (τον Μάιο και τον Οκτώβριο) στο κράτος μέλος που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περιγραφή των δράσεων

Το MISSOC βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχουν τα υπουργεία και οι αρχές που είναι αρμόδιες για την κοινωνική προστασία. Δημοσιεύει συγκριτικούς πίνακες (DE) (EN) (FR) οι οποίοι επικαιροποιούνται τακτικά και καλύπτουν όλους τους τομείς της κοινωνικής προστασίας, καθώς και ενημερωτικά δελτία (DE) (EN) (FR) για ειδικά θέματα όπως η κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, η υγειονομική περίθαλψη ή τα συστήματα προστασίας ηλικιωμένων ή οι κύριες αλλαγές στα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

Όσον αφορά τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία σε θέματα κοινωνικής προστασίας στο πλαίσιο του έργου MISSCEEC II (DE) (EN) (FR) με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών κατά τρόπο συνεπή προς τους πίνακες MISSOC.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 21.03.2005