18.10.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 384/11


ΠΡΌΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΉΣ ΠΡΟΤΆΣΕΩΝ — EACEA 40/2016

στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

«KA3 — Συμπράξεις EEK και επιχειρήσεων για τη μάθηση σε εργασιακό περιβάλλον και τα προγράμματα μαθητείας»

(2016/C 384/06)

1.   Στόχοι και περιγραφή

Με δεδομένη την υψηλή ανεργία των νέων και την αναντιστοιχία των δεξιοτήτων, ο γενικός σκοπός της πρότασης είναι να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ εκπαίδευσης και αναγκών των επιχειρήσεων, να βελτιώσει τη συνάφεια της εκπαίδευσης και της κατάρτισης προς τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να αναδείξει την αριστεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος της πρόσκλησης είναι η υποβολή προτάσεων για συμπράξεις ΕΕΚ και επιχειρήσεων με σκοπό την ανάπτυξη της μάθησης σε εργασιακό περιβάλλον και, κατά συνέπεια, τη συνεισφορά στην επίτευξη του στόχου της Ρίγας για προώθηση της μάθησης σε εργασιακό περιβάλλον υπό κάθε μορφή, με ιδιαίτερη έμφαση στα προγράμματα μαθητείας.

Οι εν λόγω συμπράξεις αναμένεται να τονώσουν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων και των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό και στην παροχή της ΕΕΚ και να διασφαλίσουν για την ΕΕΚ ένα ισχυρό στοιχείο μάθησης σε εργασιακό περιβάλλον.

Η πρόσκληση αποσκοπεί επίσης στη βελτίωση της ποιότητας της μάθησης σε εργασιακό περιβάλλον και των προγραμμάτων μαθητείας μέσω της προώθησης των συμπράξεων με συμμετοχή επιχειρήσεων, παρόχων ΕΕΚ, άλλων σχετικών ενδιαφερόμενων και ενδιάμεσων οργανισμών για την ανάπτυξη πιο συναφών, συστηματικών και βιώσιμων προσεγγίσεων, μέσω της μεταφοράς γνώσης και της μάθησης βάσει αναγνωρισμένων μοντέλων και πρακτικών.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην περιφερειακή και τοπική διάσταση με στόχο την παραγωγή συγκεκριμένων και βιώσιμων αποτελεσμάτων επιτόπου.

2.   Επιλέξιμοι υποψήφιοι

Σκέλος 1:

Ο αιτών (συντονιστής του έργου) πρέπει να έχει μία από τις ακόλουθες ιδιότητες:

πάροχος ΕΕΚ (σε δευτεροβάθμιο ή μεταδευτεροβάθμιο επίπεδο)·

μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική)·

βιομηχανικό, εμπορικό ή βιοτεχνικό επιμελητήριο ή ανάλογη τομεακή/επαγγελματική οργάνωση·

τοπική ή περιφερειακή αρχή,

Η σύμπραξη πρέπει να απαρτίζεται από τουλάχιστον τρεις πλήρεις εταίρους από τουλάχιστον δύο διαφορετικές χώρες του προγράμματος Erasmus+.

Στις 3 αυτές οντότητες πρέπει να συγκαταλέγονται:

1 πάροχος ΕΕΚ,

1 τοπική ή περιφερειακή αρχή,

1 μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση (δημόσια ή ιδιωτική) ή 1 επιμελητήριο ή 1 τομεακή/επαγγελματική οργάνωση.

Επιπλέον, η σύμπραξη πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 1 οργάνωση εργοδοτών και 1 εργαζομένων (κοινωνικοί εταίροι) ως συνεργαζόμενους εταίρους.

Σκέλος 2:

Ο αιτών (συντονιστής του έργου) πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή κεντρική οργάνωση με μέλη ή συνδεόμενες οντότητες σε τουλάχιστον 12 χώρες του προγράμματος Erasmus+, εκ των οποίων τουλάχιστον 6 να συμμετέχουν στο έργο ως εταίροι.

Στους επιλέξιμους συμμετέχοντες οργανισμούς (σκέλος 1 και σκέλος 2) περιλαμβάνονται:

δημόσιες τοπικές και περιφερειακές αρχές·

κοινωνικοί εταίροι (οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων)·

μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις (δημόσιες ή ιδιωτικές)·

βιομηχανικά, εμπορικά και βιοτεχνικά επιμελητήρια ή ανάλογες τομεακές/επαγγελματικές οργανώσεις·

δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης·

σχολές ΕΕΚ και πάροχοι, οργανισμοί και κέντρα ΕΕΚ (συμπεριλαμβανομένης της μεταδευτεροβάθμιας ΕΕΚ)·

οργανώσεις νέων·

σύλλογοι γονέων·

άλλοι σχετικοί οργανισμοί.

Οι επιλέξιμες χώρες είναι:

Για το σκέλος 1 και το σκέλος 2:

Οι χώρες του προγράμματος Erasmus+:

τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

τα κράτη ΕΖΕΣ/ΕΟΧ: Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία,

οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες: Αλβανία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία.

Είναι δυνατή η επιλογή προτάσεων από υποψηφίους προερχόμενους από χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ ή από υποψήφιες ή συνδεδεμένες χώρες, υπό τον όρο ότι, κατά την ημερομηνία της ανάθεσης, θα έχουν υπογραφεί συμφωνίες οι οποίες θα καθορίζουν τις ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των χωρών αυτών στο πρόγραμμα.

3.   Επιλέξιμες δραστηριότητες

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων διακρίνει μεταξύ δύο διαφορετικών ειδών σύμπραξης. Ως εκ τούτου, οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν στο πλαίσιο ενός από τα ακόλουθα δύο σκέλη:

1.   Τοπικές και περιφερειακές συμπράξεις (σκέλος 1)

Η πρόσκληση υποστηρίζει συμπράξεις μεταξύ i) ενός παρόχου ΕΕΚ, ii) μιας μικρής, μεσαίας ή μεγάλης επιχείρησης (δημόσιας ή ιδιωτικής) ή ενός επιμελητηρίου ή άλλης τομεακής/επαγγελματικής οργάνωσης, και iii) μιας τοπικής ή περιφερειακής αρχής.

Τα εν λόγω έργα αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των συμπράξεων ΕΕΚ και επιχειρήσεων για μάθηση σε εργασιακό περιβάλλον και για προγράμματα μαθητείας σε τοπικό ή περιφερειακό πλαίσιο.

Η σύμπραξη πρέπει να περιλαμβάνει μια οργάνωση εργοδοτών και μια εργαζομένων (κοινωνικοί εταίροι) ως συνεργαζόμενους εταίρους.

2.   Συμπράξεις μεταξύ μιας ευρωπαϊκής κεντρικής οργάνωσης και των εθνικών μελών ή συνεργαζόμενων οντοτήτων της (σκέλος 2)

Η πρόσκληση υποστηρίζει επίσης έναν περιορισμένο αριθμό έργων εκτελούμενων από ευρωπαϊκές κεντρικές οργανώσεις. Τα εν λόγω έργα αποσκοπούν στο να υποστηρίξουν στοχοθετημένες και στρατηγικές δραστηριότητες μεταξύ των συγκεκριμένων κεντρικών οργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των εθνικών μελών ή συνεργαζόμενων οντοτήτων τους με σκοπό την ενδυνάμωση των συμπράξεων ΕΕΚ και επιχειρήσεων για μάθηση σε εργασιακό περιβάλλον και για προγράμματα μαθητείας σε τοπικό ή περιφερειακό πλαίσιο.

Οι δικαιούχοι πρέπει να αναλάβουν τις ακόλουθες δραστηριότητες:

Και στα δύο σκέλη οι δικαιούχοι θα δημιουργήσουν και θα υλοποιήσουν νέες δομές συνεργασίας για βιώσιμες συμπράξεις ΕΕΚ και επιχειρήσεων βάσει αξιολόγησης των αναγκών σε δεξιότητες και, πιθανώς, λαμβάνοντας υπόψη κάποια τομεακή διάσταση.

Οι δραστηριότητες συνδέονται με στρατηγικές διασυνοριακής ή διαπεριφερειακής συνεργασίας, στρατηγικές τοπικής ή περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης ή μακροπεριφερειακές στρατηγικές.

Αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να συνεπάγονται ανάπτυξη ικανοτήτων, μεταφορά γνώσης και ανταλλαγή εμπειριών ή να καθιστούν την υφιστάμενη συμμετοχή πιο συστηματική, στοχοθετημένη και βιώσιμη για τη βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων προγραμμάτων μαθητείας και μάθησης σε εργασιακό περιβάλλον.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν δύο από τις ακόλουθες τρεις δραστηριότητες για αμφότερα τα σκέλη:

σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών, κύκλων και ενοτήτων μαθημάτων, υλικού κατάρτισης για τη μάθηση σε εργασιακό περιβάλλον και προγράμματα μαθητείας αναλόγως των αναγκών σε δεξιότητες, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μέσα διαφάνειας (π.χ. το ΕΠΔ/EQF, το EQAVET ή το ECVET) και με τη χρήση ψηφιακών και καινοτόμων τεχνολογιών κατά περίπτωση·

ανάπτυξη δομών αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ διδασκόντων της ΕΕΚ και ενδοεπιχειρησιακών εκπαιδευτών για τη μάθηση σε εργασιακό περιβάλλον και την υλοποίηση των προγραμμάτων μαθητείας·

θέσπιση προγραμμάτων μαθητείας στην ανώτερη ΕΕΚ σε τριτοβάθμιο επίπεδο και ενίσχυση της μάθησης σε εργασιακό περιβάλλον (1) μέσω της διευκόλυνσης της συνεργασίας μεταξύ παρόχων ΕΕΚ σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο επίπεδο και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης επαφών με πανεπιστήμια ή ακαδημαϊκά ιδρύματα εφαρμοσμένων επιστημών με σκοπό την έρευνα, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων και την ανάπτυξη του θεματολογίου της αριστείας (2).

4.   Κριτήρια ανάθεσης

Οι επιλέξιμες αιτήσεις θα αξιολογηθούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

1.

Συνάφεια του έργου (μέγιστη βαθμολογία 30 βαθμοί – βάση 16 βαθμοί)

2.

Ποιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου (μέγιστη βαθμολογία 25 βαθμοί — βάση 13 βαθμοί)

3.

Ποιότητα της κοινοπραξίας του έργου και των όρων συνεργασίας (μέγιστη βαθμολογία 25 βαθμοί — βάση 13 βαθμοί)

4.

Απήχηση και διάδοση (μέγιστη βαθμολογία 20 βαθμοί — βάση 11 βαθμοί)

Η ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία για την εξέταση των προτάσεων από την επιτροπή αξιολόγησης είναι τουλάχιστον 60 (στα 100).

5.   Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός που προορίζεται για τη συγχρηματοδότηση των έργων εκτιμάται σε 6 εκατ. ευρώ κατά μέγιστο (4,5 εκατ. ευρώ για το σκέλος 1 και 1,5 εκατ. ευρώ για το σκέλος 2).

Κάθε επιχορήγηση θα ανέρχεται μεταξύ 250 000 και 350 000 ευρώ. Ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα χρηματοδοτηθούν περίπου 20 προτάσεις (έως 15 έργα στο πλαίσιο του σκέλους 1 και έως 5 έργα στο πλαίσιο του σκέλους 2).

Ο Οργανισμός επιφυλάσσεται του δικαιώματος να μη χορηγήσει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια.

6.   Προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την 17η Ιανουαρίου 2017, πριν από τις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Βρυξελλών).

Οι αιτήσεις πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

πρέπει να υποβληθούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της κατάλληλης επίσημης αίτησης·

πρέπει να έχουν συνταχθεί σε οποιαδήποτε επίσημη γλώσσα της ΕΕ.

Η μη συμμόρφωση προς τις ως άνω απαιτήσεις συνεπάγεται την απόρριψη της αίτησης.

7.   Περισσότερες πληροφορίες

Οι κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης διατίθενται στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/actions/vet-business-partnerships-apprenticeshipswork-based-learning_en

Οι αιτήσεις πρέπει να πληρούν το σύνολο των όρων που προβλέπονται στις κατευθυντήριες γραμμές.


(1)  Το πεδίο εφαρμογής της ΕΕΚ υπερβαίνει το επίπεδο της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καλύπτει τη μεταδευτεροβάθμια και τη μη τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μια ισχυρή συνιστώσα μάθησης σε εργασιακό περιβάλλον.

(2)  Σχετικά με την αριστεία στην ΕΕΚ βλέπε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης» (2012) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1389778594543&uri=CELEX:52012DC0669