Βρυξέλλες, 4.10.2017

COM(2017) 568 final

2017/0249(NLE)

Πρόταση

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2011 όσον αφορά ορισμένες απαλλαγές συνδεόμενες με τις ενδοκοινοτικές πράξεις


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Στις 7 Απριλίου 2016, η Επιτροπή εξέδωσε το Σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ – Προς έναν ενιαίο χώρο ΦΠΑ στην ΕΕ - Η ώρα των αποφάσεων 1 (Σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ). Εκεί η Επιτροπή ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την πρόθεσή της να θεσπίσει ένα οριστικό σύστημα ΦΠΑ για το διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων εντός της Ένωσης με βάση την αρχή της φορολόγησης των αγαθών στο κράτος μέλος προορισμού, για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ΦΠΑ. Στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2017 συμπεριλήφθηκε νομοθετική πρόταση για ένα τέτοιο απλούστερο και θωρακισμένο έναντι της απάτης σύστημα ΦΠΑ για το ενδοενωσιακό εμπόριο 2 .

Στα συμπεράσματά του της 25ης Μαΐου 2016 3 , το Συμβούλιο έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις που διατύπωσε η Επιτροπή στο σχέδιο δράσης της για τον ΦΠΑ όσον αφορά την πορεία προς το οριστικό σύστημα ΦΠΑ, καθώς και την πρόθεσή της να υποβάλει νομοθετική πρόταση το 2017 για το οριστικό σύστημα ΦΠΑ στο διασυνοριακό εμπόριο, ως πρώτο βήμα. Επανέλαβε επίσης την άποψή του ότι η αρχή της «φορολόγησης των παραδόσεων αγαθών και των παροχών υπηρεσιών στο κράτος μέλος καταγωγής» θα πρέπει να αντικατασταθεί από την αρχή της «φορολόγησης στο κράτος μέλος προορισμού» για το οριστικό σύστημα ΦΠΑ όσον αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.

Στα συμπεράσματά του της 8ης Νοεμβρίου 2016 4 , το Συμβούλιο δήλωσε ότι, ενώ η Επιτροπή επεξεργάζεται το οριστικό σύστημα ΦΠΑ για το ενδοενωσιακό εμπόριο, θα πρέπει στο μεταξύ να γίνουν βελτιώσεις στο ισχύον σύστημα ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο ζήτησε να γίνουν τροποποιήσεις σε τέσσερις τομείς:

·Απόδειξη ενδοκοινοτικής παράδοσης: το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να διερευνήσει τις δυνατότητες για ένα κοινό πλαίσιο συνιστώμενων κριτηρίων σχετικά με τα αποδεικτικά έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να ζητηθεί απαλλαγή για ενδοκοινοτικές παραδόσεις.

·Αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ: το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση ώστε ο έγκυρος αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ του υποκείμενου στον φόρο ή μη υποκείμενου στον φόρο νομικού προσώπου που αποκτά τα αγαθά, ο οποίος έχει χορηγηθεί από κράτος μέλος διαφορετικό από το κράτος μέλος από το οποίο ξεκίνησε η αποστολή ή η μεταφορά των αγαθών, να συνιστά συμπληρωματική ουσιαστική προϋπόθεση για την εφαρμογή απαλλαγής όσον αφορά τις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών.

·Αλυσιδωτές συναλλαγές: το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να αναλύσει και να προτείνει ενιαία κριτήρια και κατάλληλες νομοθετικές βελτιώσεις που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου και σε εναρμονισμένη εφαρμογή των κανόνων περί ΦΠΑ, κατά τον καθορισμό του ΦΠΑ για τις αλυσιδωτές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των τριγωνικών συναλλαγών.

·Απόθεμα στη διάθεση συγκεκριμένου αγοραστή (Call-off stock): το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει τροποποιήσεις στους ισχύοντες κανόνες ΦΠΑ ώστε να καταστεί δυνατή η απλούστευση και η ενιαία αντιμετώπιση των ρυθμίσεων για το απόθεμα «call-off» στο διασυνοριακό εμπόριο. Εν προκειμένω, το απόθεμα «call-off» αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία ένας πωλητής μεταφέρει αγαθά σε αποθήκη στη διάθεση συγκεκριμένου αποκτώντος άλλου κράτους μέλους και ο εν λόγω αποκτών καθίσταται ο ιδιοκτήτης των αγαθών κατά την έξοδό τους από την αποθήκη.

Προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του Συμβουλίου, προτείνονται τροποποιήσεις του εκτελεστικού κανονισμού περί ΦΠΑ 5 για τον πρώτο τομέα. Για τους υπόλοιπους τρεις απαιτούνται τροποποιήσεις της οδηγίας περί ΦΠΑ 6 και αποτελούν, επομένως, το αντικείμενο χωριστής πρότασης.

Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η δημιουργία απλού, σύγχρονου και θωρακισμένου έναντι της απάτης συστήματος ΦΠΑ αποτελεί μία από τις δημοσιονομικές προτεραιότητες που έθεσε η Επιτροπή για το 2017 7 .

Η καταπολέμηση της απάτης του «αφανούς εμπόρου» στον τομέα του ΦΠΑ αποτελεί επίσης έναν από τους τομείς προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «Ένωση» ή «ΕΕ») στον χώρο του εγκλήματος, στο πλαίσιο του κύκλου πολιτικής της ΕΕ για την περίοδο 2014-2017 από την Ευρωπόλ 8 .

Η μείωση του διοικητικού φόρτου, ιδίως για τις ΜΜΕ, αποτελεί επίσης σημαντικό στόχο ο οποίος επισημαίνεται στη στρατηγική ανάπτυξης της Ένωσης 9 .

Η προτεινόμενη πρωτοβουλία και οι στόχοι της συνάδουν με την πολιτική της Ένωσης για τις ΜΜΕ, όπως καθορίζεται στη «Small Business Act» (SBA) 10 , ιδίως με την αρχή VII για την υποστήριξη των ΜΜΕ για να επωφεληθούν περισσότερο από τις ευκαιρίες που προσφέρει η ενιαία αγορά.

Συνάδει με τη στρατηγική για την ενιαία αγορά 11 και τους στόχους του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT).

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 397 της οδηγίας ΦΠΑ. Στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται ότι το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα μετά από πρόταση της Επιτροπής, θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της οδηγίας για τον ΦΠΑ.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), η ανάληψη δράσης σε επίπεδο Ένωσης είναι δυνατή μόνον εφόσον τα κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να επιτύχουν το καθένα ξεχωριστά επαρκώς τους επιδιωκόμενους στόχους και, συνεπώς, λόγω της κλίμακας ή των επιπτώσεων της προτεινόμενης δράσης, οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα στο επίπεδο της Ένωσης.

Ζητήματα που σχετίζονται με την απόδειξη ενδοκοινοτικής μεταφοράς για τους σκοπούς της απαλλαγής από τον ΦΠΑ στο διασυνοριακό εμπόριο μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης και όχι από μεμονωμένα κράτη μέλη, δεδομένου ότι, αναπόφευκτα, εμπλέκονται περισσότερα του ενός κράτη μέλη. Επιπλέον, ο ΦΠΑ αποτελεί φόρο εναρμονισμένο σε επίπεδο Ένωσης και, συνεπώς, οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία για την εφαρμογή συγκεκριμένου κανόνα της οδηγίας για τον ΦΠΑ απαιτεί πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού για τον ΦΠΑ.

Το προτεινόμενο μέτρο σχετικά με τα αποδεικτικά έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να ζητηθεί απαλλαγή για ενδοκοινοτικές παραδόσεις έχει ζητηθεί ομόφωνα από τα κράτη μέλη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η δράση σε επίπεδο Ένωσης ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματική, καθώς έχει αποδειχθεί πως, σε εθνικό επίπεδο, παρόμοιες δράσεις δεν υπήρξαν αρκετά επιτυχείς.

Αναλογικότητα

Το προτεινόμενο μέτρο σε σχέση με την απόδειξη μεταφοράς αγαθών από το ένα κράτος μέλος στο άλλο αποτελεί στοχευμένη απάντηση σε συγκεκριμένο πρόβλημα όσον αφορά έναν κανόνα ΦΠΑ που έχει αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί με συστηματικό και ομοιόμορφο τρόπο και ο οποίος έχει δημιουργήσει προβλήματα στους υποκείμενους στον φόρο, καθώς και στις φορολογικές διοικήσεις.

Επιλογή του νομικού μέσου

Η παρούσα πρόταση τροποποιεί τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 282/2011 του Συμβουλίου.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η Επιτροπή συνέστησε δύο ομάδες εργασίας για συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τον ΦΠΑ, και συγκεκριμένα την ομάδα για το μέλλον του ΦΠΑ (GFV) και την ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα ΦΠΑ (VEG). Οι ομάδες αυτές συζήτησαν βελτιώσεις στο ισχύον σύστημα ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της απόδειξης μεταφοράς αγαθών από το ένα κράτος μέλος στο άλλο στο πλαίσιο της απαλλαγής από τον ΦΠΑ όσον αφορά τις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών μεταξύ επιχειρήσεων. Επιπλέον, διοργανώθηκε δημόσια διαβούλευση, από τις 20 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 20 Μαρτίου 2017, από την οποία προέκυψαν 121 εισηγήσεις 12 .

Εκτίμηση επιπτώσεων

Γίνεται αναφορά στη χωριστή εκτίμηση επιπτώσεων [SWD(2017)325 και η περίληψή της SWD(2017)326] που διενεργήθηκε σε σχέση, μεταξύ άλλων, με την παρούσα πρόταση.

Η εκτίμηση επιπτώσεων για την πρόταση εξετάστηκε από την επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου στις 14 Ιουλίου 2017 [Ares(2017)3573962-SEC(2017)423]. Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά υπέρ της πρότασης, με ορισμένες συστάσεις οι οποίες ελήφθησαν υπόψη. Η γνωμοδότηση της επιτροπής και οι συστάσεις της αναφέρονται στο παράρτημα 1 του εγγράφου εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής για την εκτίμηση επιπτώσεων που συνοδεύει την παρούσα πρόταση.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ενωσιακό προϋπολογισμό.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Το 1994, η Επιτροπή επέστησε την προσοχή του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 13 στο ζήτημα των αποδεικτικών στοιχείων που πρέπει να προσκομίζονται προκειμένου να αποδειχθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή μιας ενδοκοινοτικής παράδοσης αγαθών. Ήδη από τότε, λιγότερο από δύο χρόνια μετά τη θέσπιση των ισχύοντος μεταβατικού καθεστώτος για τη φορολόγηση των ενδοκοινοτικών συναλλαγών (σύμφωνα με τις οποίες προκύπτει ότι μια ενδοκοινοτική συναλλαγή επί αγαθών μεταξύ επιχειρήσεων συνεπάγεται απαλλαγή μιας παράδοσης αγαθών στο κράτος μέλος αναχώρησης και φορολόγηση μιας ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών στο κράτος μέλος άφιξης), η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι το θέμα αυτό προκαλούσε δυσχέρειες.

Οι μεταγενέστερες συζητήσεις σε επίπεδο Ένωσης δεν οδήγησαν σε πρακτικά αποτελέσματα. Επιπλέον, ο εκτελεστικός κανονισμός για τον ΦΠΑ δεν περιλαμβάνει επί του παρόντος καμία διάταξη σχετικά με αυτό το θέμα, παρά το γεγονός ότι επί σειρά ετών η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ασχολήθηκε με την απόδειξη της απαλλαγής για ενδοκοινοτικές παραδόσεις 14 .

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαβούλευσης που διεξήχθη σε σχέση με την Πράσινη Βίβλο σχετικά με το μέλλον του ΦΠΑ 15 , το συγκεκριμένο ζήτημα υποδείχθηκε από πολλές εισηγήσεις ως σημαντικό πρόβλημα του ισχύοντος συστήματος ΦΠΑ. Απαιτούνται σαφείς και σταθεροί κανόνες που να παρέχουν ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, οι φορολογικές διοικήσεις πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν και να διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή της απαλλαγής, ιδίως από τη στιγμή που οι απαλλαγές για ενδοκοινοτικές παραδόσεις αποτελούν συχνά βασικό στοιχείο των μηχανισμών αλυσιδωτής διασυνοριακής απάτης.

Η προτεινόμενη λύση συνίσταται στην εισαγωγή ενός μαχητού τεκμηρίου σε δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν την ιδιότητα του πιστοποιημένου υποκείμενου στον φόρο. Όσον αφορά την ιδιότητα του πιστοποιημένου υποκείμενου στον φόρο, γίνεται αναφορά στην προτεινόμενη νομοθεσία σχετικά με το οριστικό καθεστώς ΦΠΑ για το ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Στην πρώτη περίπτωση, κατά την οποία τα αγαθά έχουν μεταφερθεί ή αποσταλεί από τον προμηθευτή, απευθείας ή από τρίτο για λογαριασμό του και ο προμηθευτής διαθέτει την ιδιότητα του πιστοποιημένου υποκείμενου στον φόρο, καθιερώνεται τεκμήριο σύμφωνα με το οποίο τα αγαθά μεταφέρθηκαν από το κράτος μέλος παράδοσης (αναχώρησης) σε άλλο κράτος μέλος σε περίπτωση που ο προμηθευτής έχει στην κατοχή του δύο μη αντιφατικά έγγραφα (κατάλογος των οποίων περιλαμβάνεται στον κανονισμό) που επιβεβαιώνουν τη μεταφορά. Ωστόσο, η φορολογική αρχή μπορεί να αντικρούσει αυτό το τεκμήριο βάσει αποδεικτικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι τα αγαθά δεν μεταφέρθηκαν από το κράτος μέλος παράδοσης σε άλλο κράτος μέλος.

Στη δεύτερη περίπτωση, όταν ο πελάτης είναι πιστοποιημένος υποκείμενος στον φόρο και τα αγαθά έχουν μεταφερθεί ή αποσταλεί από τον εν λόγω πελάτη, απευθείας ή από τρίτο για λογαριασμό του, καθιερώνεται τεκμήριο σύμφωνα με το οποίο τα αγαθά μπορεί να θεωρηθεί ότι μεταφέρθηκαν από το κράτος μέλος παράδοσης σε άλλο κράτος μέλος εάν ο προμηθευτής έχει στην κατοχή του i) γραπτή δήλωση από τον αποκτώντα ότι τα αγαθά μεταφέρθηκαν από τον αποκτώντα ή για λογαριασμό του, με αναφορά στο κράτος μέλος άφιξης των αγαθών (χωρίς ωστόσο να υπάρχει η ανάγκη γνωστοποίησης του ακριβούς προορισμού προκειμένου να διατηρηθεί η εμπιστευτικότητα των δραστηριοτήτων του αποκτώντα)· και ii) δύο μη αντιφατικά έγγραφα (από αυτά που αναφέρονται στον κατάλογο που περιλαμβάνεται στον κανονισμό) που επιβεβαιώνουν τη μεταφορά. Η δήλωση του σημείου i), η οποία καταχωρίζεται από τον προμηθευτή, πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο τη δέκατη ημέρα του μήνα που έπεται της παράδοσης. Η προθεσμία αυτή θα πρέπει να παρέχει στον αποκτώντα επαρκή χρόνο για τη διαβίβαση των πληροφοριών, ενώ ταυτόχρονα δεν υπερβαίνει την προθεσμία έκδοσης τιμολογίου από τον προμηθευτή (το αργότερο τη δέκατη πέμπτη ημέρα του μήνα που έπεται της παράδοσης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 222 της οδηγίας για τον ΦΠΑ).

Για τις περιπτώσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από τα εν λόγω τεκμήρια, π.χ. επειδή οι εμπλεκόμενοι υποκείμενοι στον φόρο δεν διαθέτουν την ιδιότητα του πιστοποιημένου υποκείμενου στον φόρο, οι ισχύοντες κανόνες, όπως έχουν ερμηνευθεί από το ΔΕΕ, εξακολουθούν να ισχύουν.

2017/0249 (NLE)

Πρόταση

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2011 όσον αφορά ορισμένες απαλλαγές συνδεόμενες με τις ενδοκοινοτικές πράξεις

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 16 , και ιδίως το άρθρο 397,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Στο σχέδιο δράσης της για τον ΦΠΑ 17 , η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποβάλει πρόταση για ένα οριστικό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) όσον αφορά το διασυνοριακό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη. Στα συμπεράσματά του της 8ης Νοεμβρίου 2016 18 , το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει στο μεταξύ ορισμένες βελτιώσεις στους ενωσιακούς κανόνες περί ΦΠΑ για διασυνοριακές συναλλαγές, μεταξύ άλλων για τους σκοπούς των απαλλαγών όσον αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

(2)Η οδηγία 2006/112/ΕΚ καθορίζει μια σειρά προϋποθέσεων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των παραδόσεων αγαθών στο πλαίσιο ορισμένων ενδοκοινοτικών πράξεων. Μία από τις εν λόγω προϋποθέσεις είναι τα αγαθά να μεταφέρονται ή να αποστέλλονται από ένα κράτος μέλος σε άλλο.

(3)Ωστόσο, η αποκλίνουσα προσέγγιση μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την εφαρμογή των εν λόγω απαλλαγών για διασυνοριακές πράξεις δημιούργησε προβλήματα και νομική αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι αντίθετο προς τον στόχο της ενίσχυσης του ενδοενωσιακού εμπορίου και της κατάργησης των φορολογικών συνόρων. Είναι επομένως σημαντικό να διευκρινιστούν και να εναρμονιστούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να εφαρμοστούν οι απαλλαγές.

(4)Δεδομένου ότι η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ συνδέεται πρωτίστως με την απαλλαγή για τις ενδοκοινοτικές παραδόσεις, είναι αναγκαίο να προσδιοριστούν ορισμένες περιστάσεις κατά τις οποίες τα αγαθά πρέπει να θεωρείται ότι έχουν μεταφερθεί ή αποσταλεί από το έδαφος του κράτους μέλους παράδοσης.

(5)Προκειμένου να παρασχεθεί μια πρακτική λύση για τις επιχειρήσεις και διασφάλιση για τις φορολογικές διοικήσεις, στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 282/2011 19 καθιερώνονται δύο μαχητά τεκμήρια όσον αφορά τις πράξεις στις οποίες συμμετέχουν πιστοποιημένοι υποκείμενοι στον φόρο .

(6)Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στον παρόντα κανονισμό συνδέονται με τις τροποποιήσεις που εισάγονται με την οδηγία [...] 20 /ΕΕ του Συμβουλίου όσον αφορά τον πιστοποιημένο υποκείμενο στον φόρο, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να εφαρμοστεί από την ημερομηνία εφαρμογής των εν λόγω τροποποιήσεων.

(7)Συνεπώς, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2011 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Στο κεφάλαιο VIII του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2011, προστίθεται το ακόλουθο ΤΜΗΜΑ 2α:

«ΤΜΗΜΑ 2α

Απαλλαγές συνδεόμενες με τις ενδοκοινοτικές πράξεις

(Άρθρα 138 έως 142 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ)

Άρθρο 45α

1.Για τους σκοπούς της εφαρμογής των απαλλαγών που προβλέπονται στο άρθρο 138 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, τεκμαίρεται ότι τα αγαθά έχουν αποσταλεί ή μεταφερθεί σε προορισμό εκτός του αντίστοιχου εδάφους τους, αλλά εντός της Κοινότητας, σε οιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)ο πωλητής, που είναι πιστοποιημένος υποκείμενος στον φόρο κατά την έννοια του άρθρου 13α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, δηλώνει ότι τα εμπορεύματα έχουν μεταφερθεί ή αποσταλεί από τον ίδιο ή από τρίτο για λογαριασμό του, και ότι έχει στην κατοχή του τουλάχιστον δύο μη αντιφατικά αποδεικτικά στοιχεία που απαριθμούνται στην παράγραφο 3 και επιβεβαιώνουν τη μεταφορά ή την αποστολή·

β)ο αποκτών είναι πιστοποιημένος υποκείμενος στον φόρο κατά την έννοια του άρθρου 13α της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και ο πωλητής έχει στην κατοχή του τα ακόλουθα:

i) γραπτή δήλωση από τον αποκτώντα, σύμφωνα με την οποία τα αγαθά έχουν μεταφερθεί ή αποσταλεί από αυτόν ή από τρίτο για λογαριασμό του, και στην οποία αναφέρεται το κράτος μέλος προορισμού των αγαθών·

ii) δύο μη αντιφατικά αποδεικτικά στοιχεία που απαριθμούνται στην παράγραφο 3 και επιβεβαιώνουν τη μεταφορά ή την αποστολή.

Ο αποκτών υποβάλει στον πωλητή γραπτή δήλωση η οποία αναφέρεται στο στοιχείο β) σημείο i), το αργότερο τη δέκατη ημέρα του μήνα που έπεται της παράδοσης.

2.Μια φορολογική αρχή μπορεί να αντικρούσει τεκμήριο βάσει της παραγράφου 1 όταν υπάρχουν ενδείξεις κακής χρήσης ή κατάχρησης από τον πωλητή ή τον αποκτώντα.

3.Για τους σκοπούς της παραγράφου 1, γίνονται δεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία της μεταφοράς ή της αποστολής τα ακόλουθα:

α)έγγραφο υπογεγραμμένο από τον αποκτώντα, ή από πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί για λογαριασμό του, με το οποίο επιβεβαιώνεται η παραλαβή των αγαθών στο κράτος μέλος προορισμού·

β)έγγραφα σχετικά με τη μεταφορά ή αποστολή των αγαθών, όπως υπογεγραμμένο έγγραφο ή δελτίο παράδοσης CMR, φορτωτική, τιμολόγιο αερομεταφοράς, τιμολόγιο από τον μεταφορέα των αγαθών, ασφαλιστήριο συμβόλαιο σχετικά με τη μεταφορά ή αποστολή των αγαθών ή τραπεζικά έγγραφα που αποδεικνύουν την πληρωμή της μεταφοράς ή της αποστολής των αγαθών·

γ)επίσημα έγγραφα που εκδίδονται από δημόσια αρχή, όπως συμβολαιογράφο, με τα οποία επιβεβαιώνεται η άφιξη των αγαθών στο κράτος μέλος προορισμού·

δ)απόδειξη παραλαβής που εκδίδεται στο κράτος μέλος προορισμού, με την οποία επιβεβαιώνεται η αποθήκευση των αγαθών στο εν λόγω κράτος μέλος·

ε)πιστοποιητικό που εκδίδεται στο κράτος μέλος προορισμού από επαγγελματικό οργανισμό στο εν λόγω κράτος μέλος, όπως εμπορικό ή βιομηχανικό επιμελητήριο, με το οποίο επιβεβαιώνεται ο προορισμός των αγαθών·

στ)σύμβαση μεταξύ του πωλητή και του αποκτώντα, ή εντολή αγοράς που αναφέρει τον προορισμό των αγαθών·

ζ)αλληλογραφία μεταξύ των μερών που συμμετέχουν στη συναλλαγή, στην οποία αναφέρεται ο προορισμός των αγαθών·

η)η δήλωση ΦΠΑ του αποκτώντα, στην οποία δηλώνεται η ενδοκοινοτική απόκτηση των αγαθών.»

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1) COM(2016) 148 final.
(2) Βλέπε Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2017: Δημιουργία μιας Ευρώπης που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται τους πολίτες της, COM(2016) 710 final.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1487237841093&uri=CELEX%3A52016DC0710
(3) Βλέπε: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/05/25-conclusions-vat-action-plan/
(4) Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2016, για τη βελτίωση των ισχυόντων κανόνων περί ΦΠΑ της ΕΕ όσον αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές (αριθ. 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023 της 9ης Νοεμβρίου 2016)
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14257-2016-INIT/el/pdf
(5) Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2011 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2011, για τη θέσπιση μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (αναδιατύπωση) (ΕΕ L 77 της 23.3.2011, σ. 1).
(6) Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1).
(7) Ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης 2017· βλ. https://ec.europa.eu/info/publications/2017-european-semester-annual-growth-survey_en
(8) Προτεραιότητες EMPACT (Ευρωπαϊκή πολυκλαδική πλατφόρμα κατά των εγκληματικών απειλών)
(9) Ευρώπη 2020 – Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη: Βλ. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:2020:FIN:EL:PDF
(10) Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών - Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις. Μια «Small Business Act» για την Ευρώπη, COM(2008) 394 τελικό.
(11) Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών – «Αναβάθμιση της ενιαίας αγοράς: περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις» (COM(2015) 550 final).
(12) Βλ., σχετικά με τη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, το παράρτημα 2 του εγγράφου εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής - Εκτίμηση επιπτώσεων που συνοδεύει το έγγραφο «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την εναρμόνιση και την απλούστευση ορισμένων κανόνων στο σύστημα του φόρου προστιθεμένης αξίας και τη θέσπιση του οριστικού συστήματος για τη φορολόγηση των συναλλαγών μεταξύ κρατών μελών», καθώς και τα αποτελέσματα της σχετικής ανοικτής δημόσιας διαβούλευσης: https://ec.europa.eu/taxation_customs/consultations-get-involved/tax-consultations_en  
(13) Έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τη λειτουργία του μεταβατικού φορολογικού καθεστώτος ΦΠΑ κατά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές (COM (94) 515 τελικό της 23ης Νοεμβρίου 1994).
(14) Βλ. π.χ. απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2007, Teleos, C-409/04, ECLI:EU:C:2007:548· απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2007, Collée, C-146/05, ECLI:EU:C:2007:549· απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2007, Twoh International, C-184/05, ECLI:EU:C:2007:550· απόφαση της 16ης Δεκεμβρίου 2010, Euro Tyre Holding, C-430/09, ECLI:EU:C:2010:786· απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2012, VSTR, C-587/10, ECLI:EU:C:2012:592· απόφαση της 6ης Σεπτεμβρίου 2012, Mecsek-Gabona, C-273/11, ECLI:EU:C:2012:547· απόφαση της 9 Οκτωβρίου 2014, Traum, C-492/13, ECLI:EU:C:2014:2267.
(15) Πράσινη Βίβλος σχετικά με το μέλλον του ΦΠΑ– Προς ένα απλούστερο, ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα ΦΠΑ COM(2010)695· Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που συνοδεύει την Πράσινη Βίβλο σχετικά με το μέλλον του ΦΠΑ - Προς ένα απλούστερο, ισχυρότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα ΦΠΑ (SEC (2010) 1455 της 1.12.2010).
(16) ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
(17) Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με ένα σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ- Προς έναν ενιαίο χώρο ΦΠΑ στην ΕΕ - Η ώρα των αποφάσεων (COM(2016)148 final της 7.4.2016).
(18) Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2016, για τη βελτίωση των ισχυόντων κανόνων περί ΦΠΑ της ΕΕ όσον αφορά τις διασυνοριακές συναλλαγές (αριθ. 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023 της 9ης Νοεμβρίου 2016)
(19) Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2011 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2011, για τη θέσπιση μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 77 της 23.3.2011, σ. 1).
(20) Οδηγία [...]/ΕΕ του Συμβουλίου, της [...], για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με την εναρμόνιση και απλούστευση ορισμένων κανόνων στο σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας και τη θέσπιση του οριστικού συστήματος για τη φορολόγηση των συναλλαγών μεταξύ των κρατών μελών (ΕΕ L [...]).