52014DC0228

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα /* COM/2014/0228 final */


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα

Περιεχόμενα

1..... Το πρόγραμμα πολιτικής της ΕΕ για το ραδιοφάσμα.. 3

1.1.     Απογραφή του ραδιοφάσματος. 4

1.2.     Ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες. 4

1.2.1.       Υλοποίηση της ζώνης των 800 MHz. 5

1.3.     Μερισμός (κοινή χρήση) 7

1.3.1.       Μη αδειοδοτημένο ραδιοφάσμα. 8

1.3.2.       Αδειοδοτούμενη κοινή (μεριζόμενη) πρόσβαση (LSA) 9

1.4.     Άλλες πολιτικές της ΕΕ.. 9

2..... Η απόφαση για το ραδιοφάσμα.. 9

3..... Συμπεράσματα.. 10

1.           Εισαγωγή

Η παρούσα έκθεση ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του άρθρου 15 της απόφασης 243/2012/ΕΕ[1] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση πολυετούς προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα («του προγράμματος»), η οποία προβλέπει ότι η Επιτροπή οφείλει εντός του Απριλίου 2014 να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν και τα μέτρα που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με την εναρμονισμένη χρήση του ραδιοφάσματος περιέχονται επίσης στο άρθρο 9 της απόφασης 676/2002/ΕΚ[2] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κανονιστικό πλαίσιο για την πολιτική του ραδιοφάσματος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (απόφαση για το ραδιοφάσμα)· η παρούσα έκθεση συγχωνεύει ακριβώς τις υποχρεώσεις αυτές σε μια συνοπτική έκθεση.

Το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων αποτελεί τη βάση για τις ασύρματες επικοινωνίες, όπως Wi-Fi και κινητά τηλέφωνα, καθώς και βασικό πόρο για άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, της μεταποίησης και των μεταφορών, καθώς και μη εμπορικών βασικών υπηρεσιών όπως η άμυνα, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η προστασία του περιβάλλοντος. Το ραδιοφάσμα αποτελεί πεπερασμένο φυσικό και επαναχρησιμοποιούμενο πόρο με υψηλή ζήτηση, ενώ οι συσκευές που το χρησιμοποιούν μπορούν εύκολα να διασχίσουν τα σύνορα. Για την αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση ραδιοφάσματος στο σύνολο  της εσωτερικής αγοράς, συμπεριλαμβανόμενου του μερισμού ραδιοφάσματος μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών και χρηστών, απαιτείται συντονισμός σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τον σχετικό αντίκτυπο στις πολιτικές της ΕΕ.

2.           Το πρόγραμμα πολιτικής της ΕΕ για το ραδιοφάσμα

Το πρόγραμμα καθορίζει βασικούς στόχους άσκησης πολιτικής και γενικές αρχές για το στρατηγικό σχεδιασμό και την εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος, με σκοπό την εξασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Με βάση τις αρχές αυτές, στο πρόγραμμα προσδιορίζονται οι προτεραιότητες για δράση στο πεδίο των ασύρματων ευρυζωνικών επικοινωνιών και των οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και σε άλλες πολιτικές της ΕΕ, όπως στο πρόγραμμα Galileo, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωσκόπησης Κοπέρνικος, στις μεταφορές, στην υγεία, την έρευνα, την πολιτική προστασία και την παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, στο περιβάλλον και στις εφαρμογές για εξοικονόμηση ενέργειας.

Κατ’ εφαρμογή της απόφασης για το ραδιοφάσμα και του προγράμματος, η Επιτροπή έχει εκδώσει εκτελεστικές αποφάσεις για τη στήριξη συγκεκριμένων πεδίων πολιτικής της ΕΕ. Τα ειδικά πεδία πολιτικής της ΕΕ περιλαμβάνουν:

Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη: Εναρμόνιση του ραδιοφάσματος για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες, καθώς και για συσκευές μικρής εμβέλειας προς διευκόλυνση εφαρμογών του «ίντερνετ των πραγμάτων».

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός: Εναρμόνιση του ραδιοφάσματος για κινητές επικοινωνίες επί αεροσκαφών

Θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές: Εναρμόνιση της χρήσης του ραδιοφάσματος, μεταξύ άλλων για ευφυή συστήματα μεταφορών, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών συστημάτων διοδίων και των ραντάρ μικρής εμβέλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τις εργασίες της σχετικά με την πολιτική ραδιοφάσματος, σε συνεργασία με την επιτροπή ραδιοφάσματος (RSC), την ομάδα πολιτικής για το ραδιοφάσμα (RSPG)[3] και την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Διοικήσεων Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (CEPT).[4]

Η Επιτροπή επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε διάφορες συναφείς με το ραδιοφάσμα προτεραιότητες που αναλύονται στη συνέχεια.

2.1.        Απογραφή του ραδιοφάσματος

Το άρθρο 9 του προγράμματος προβλέπει απογραφή του ραδιοφάσματος, προκειμένου να αναλυθούν οι διάφοροι τύποι χρήσης του, από δημόσιους και ιδιωτικούς χρήστες, με σκοπό την καλύτερη γνώση της τρέχουσας χρήσης του ραδιοφάσματος. Τούτο αναμένεται να παράσχει στην Επιτροπή τη δυνατότητα να προτείνει μέτρα για αποδοτικότερη χρήση του ραδιοφάσματος, με στόχο την εξασφάλιση αειφορικής ασύρματης συνδετικότητας. Εδώ θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται κοινές ευκαιρίες σε ζώνες με τους υφιστάμενους χρήστες ή ο εντοπισμός ζωνών που θα μπορούσαν να κατανεμηθούν ή να επανακατανεμηθούν, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση, να προωθηθεί η καινοτομία και να τονωθεί ο ανταγωνισμός. Το έργο αυτό θα βοηθήσει την Επιτροπή να προσδιορίσει επαρκή και κατάλληλα τμήματα του ραδιοφάσματος για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες, με στόχο τον καθορισμό των πρόσθετων 210 MHz που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου του προγράμματος για εναρμονισμένες ζώνες εύρους 1200 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες.

Σύμφωνα με το άρθρο 9, παράγραφος 2 του προγράμματος, τον Απρίλιο του 2013 η Επιτροπή εξέδωσε την εκτελεστική απόφαση 2013/195/ΕΕ[5], η οποία ορίζει τις πρακτικές ρυθμίσεις, τους ενιαίους μορφότυπους και τη μεθοδολογία για την απογραφή ραδιοφάσματος. Με την απόφαση αυτή καλούνται τα κράτη μέλη να συνεχίσουν την τηλεφόρτωση δεδομένων στο ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών συχνοτήτων (EFIS),[6] και να παράσχουν στην Επιτροπή κάθε πρόσθετο διαθέσιμο στοιχείο, δηλ. τα δεδομένα που δεν συλλέγονται στο EFIS, σε μηχανικά αναγνώσιμη μορφή στο χρονικό πλαίσιο 2013-2015.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 4 του προγράμματος, η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των τεχνολογικών τάσεων, τις μελλοντικές ανάγκες και τη ζήτηση για ραδιοφάσμα σε χωριστή έκθεση σχετικά με την απογραφή, η οποία έχει προγραμματιστεί για τα μέσα του 2014.

2.2.        Ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες

Το άρθρο 3, στοιχείο β) του προγράμματος καλεί τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συνεργαστούν για την κατανομή τουλάχιστον 1200 MHz ραδιοφάσματος έως το 2015 προς κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ασύρματη διαβίβαση δεδομένων. Έως σήμερα, μέσω αποφάσεων της Επιτροπής που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της απόφασης για το ραδιοφάσμα, έχουν εναρμονιστεί συνολικά 990 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες. Τα κράτη μέλη έχουν εκχωρήσει, κατά μέσο όρο, περίπου 600 MHz, με βάση τα εν λόγω μέτρα εφαρμογής.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 1200 MHz εκπονούνται μελέτες σε συνεργασία με τα κράτη μέλη. Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας είναι το μέλλον της ζώνης των UHF (470-790 MHz), όπου ανταγωνίζονται: οπτικοακουστικές και ευρυζωνικές υπηρεσίες, ασύρματα μικρόφωνα, δίκτυα πολιτικής προστασίας και παροχής βοήθειας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και συσκευές λευκού φάσματος. Η Επιτροπή επιδιώκει να συγκεντρώσει τις στρατηγικές συμβουλές του προγράμματος[7] και σύστησε ομάδα υψηλού επιπέδου ενδιαφερομένων[8] σχετικά με ενδεχόμενη μελλοντική χρήση του φάσματος UHF. Η Επιτροπή επιδιώκει τη δημιουργία αμοιβαία επωφελούς κατάστασης στους τομείς των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και των ασύρματων ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται επίσης πρόοδος για την επίτευξη βιώσιμης λύσης όσον αφορά τον ακουστικό εξοπλισμό των υπηρεσιών προγραμματισμού και ειδικών εκδηλώσεων (PMSE) (π.χ. ασύρματα μικρόφωνα), σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 6 του προγράμματος και την πρόβλεψη αποδοτικότερης χρήσης της ζώνης UHF. Είναι σκόπιμο και επίκαιρο να δοθούν εγγυήσεις στην κοινότητα του προγράμματος ως προς τη συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα ραδιοφάσματος για ασύρματα μικρόφωνα. Η Επιτροπή έχει αρχίσει συζητήσεις με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της επιτροπής ραδιοφάσματος, σχετικά με σχέδιο απόφασης της Επιτροπής για την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος για PMSE ήχου, η οποία προβλέπεται να εκδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Ως μέρος της διαδικασίας απογραφής, έχουν ήδη δρομολογηθεί τεχνικές μελέτες, ενώ συνεχίζεται η ανάλυση για να εξακριβωθεί αν θα μπορούσε να προβλεφθεί σε άλλες ζώνες συνύπαρξη των ασύρματων ευρυζωνικών με υφιστάμενες υπηρεσίες.

Το άρθρο 6 παράγραφος 2 του προγράμματος απαιτεί από τα κράτη μέλη να επιτρέψουν, το αργότερο έως το 2012, τη χρήση των ήδη εναρμονισμένων ζωνών συχνοτήτων σε επίπεδο ΕΕ.[9] Η Επιτροπή εργάζεται για να εξασφαλιστεί έγκαιρη υλοποίηση των υποχρεώσεων των κρατών μελών βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 2, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων των πιλοτικών επιστολών που εστάλησαν σε 23 κράτη μέλη, και της κίνησης μιας διαδικασίας παράβασης.

2.2.1.     Υλοποίηση της ζώνης των 800 MHz

Το άρθρο 6 παράγραφος 4 του προγράμματος απαιτεί από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε διαδικασία αδειοδότησης, προκειμένου να επιτραπεί η ζώνη των 800 MHz, η λεγόμενη ζώνη «ψηφιακού μερίσματος», να χρησιμοποιηθεί για παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών από την 1η Ιανουαρίου 2013. Βάσει δεόντως τεκμηριωμένων αιτημάτων, η Επιτροπή έχει χορηγήσει ειδικές παρεκκλίσεις για τα κράτη μέλη όπου, λόγω εξαιρετικών εθνικών ή τοπικών περιστάσεων ή προβλημάτων διασυνοριακού συντονισμού συχνοτήτων, εμποδίστηκε η διαθεσιμότητα της ζώνης (Πίνακας 1).

Δεκατέσσερα κράτη μέλη ζήτησαν παρεκκλίσεις· δύο απορρίφθηκαν στο σύνολό τους, καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 παράγραφος 4. Η Επιτροπή περιόρισε στο απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα τη διάρκεια ισχύος των παρεκκλίσεων για τις υπόλοιπες 12 χώρες, κρίνοντας κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Δύο αιτήσεις παρέκκλισης εγκρίθηκαν μόνο εν μέρει, ενώ τέσσερις άλλες χορηγήθηκαν για μικρότερη διάρκεια από ό,τι είχε ζητηθεί. Επιδιώκοντας παράλληλα να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες για τα γειτονικά κράτη μέλη, οι παρεκκλίσεις δικαιολογούνταν κυρίως εξαιτίας δυσκολιών στην κατάργηση της αναλογικής τηλεόρασης λόγω συγκεκριμένων γεωγραφικών ή οικονομικών καταστάσεων, ή προβλημάτων συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και με τρίτες χώρες. Η διαθεσιμότητα του ραδιοφάσματος της ζώνης των 800 MHz θα καθυστερήσει στη Βουλγαρία, καθώς η συγκεκριμένη χώρα, σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 του προγράμματος, κοινοποίησε τη συνεχιζόμενη χρήση της ζώνης των 800 MHz από τον στρατό, μέχρις ότου καταργηθεί ο εν χρήσει εξοπλισμός. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διετίας το πρόγραμμα προσέφερε τις «καλές του υπηρεσίες» βοηθώντας τα κράτη μέλη σε προβλήματα διασυνοριακού συντονισμού εντός της Ένωσης· ωστόσο, η πολύτιμη αυτή μεσολάβηση εμποδίστηκε  από την απουσία σαφών εξουσιών επιβολής.

Πίνακας 1 — Εκχώρηση και παρεκκλίσεις της εναρμονισμένης ζώνης των 800 MHz

Καθεστώς || Κράτη μέλη || Αριθμός ΚΜ

Εκχώρηση το 2012 ή νωρίτερα || ES*, DK, DE, IE, FR, IT, LU, NL, PT, SE, HR || 11

Εκχώρηση το 2013 ** || LT, AT, SK, FI, CZ, BE, UK, EE*** || 8

Παρέκκλιση έως 1.1.2014 || ES || 1

Παρέκκλιση έως 5.4.2014 || RO || 1

Παρέκκλιση έως 30.6.2014 || HU || 1

Παρέκκλιση έως 30.10.2014 || EL || 1

Παρέκκλιση έως 31.12.2014 || MT || 1

Παρέκκλιση έως 30.6.2015 || LV || 1

Παρέκκλιση έως τα τέλη του 2015 || CY || 1

Δεν έχει ακόμα εκχωρηθεί || BG (στρατιωτική χρήση που κοινοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3). PL (παρέκκλιση έως τα τέλη του 2013, αλλά καθυστερημένα), SI. || 3

*          Παρά το γεγονός ότι εκχωρήθηκε το 2011, παρέκκλιση έως 1.1.2014.

**        Συμπεριλαμβανομένων παρεκκλίσεων έως την 1η Ιανουαρίου 2014

***      Εκχώρηση μόνο 40 MHz (20 MHz εκχωρήθηκαν τον Ιανουάριο 2014)

Όσον αφορά τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (ECS), το πρόγραμμα καλεί την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, να εξετάσουν τον πιθανό κίνδυνο κατακερματισμού της εσωτερικής αγοράς εξαιτίας διαφορετικών κριτηρίων και διαδικασιών επιλογής για την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος. Τούτο πρέπει να γίνει διευκολύνοντας τον προσδιορισμό και την ανταλλαγή βέλτιστης πρακτικής σχετικά με τους όρους και τις διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς και ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να αυξηθεί η συνοχή στο σύνολο της Ένωσης. Ωστόσο, από την αρχική πείρα που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή των διατάξεων του προγράμματος για τις ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες και με την παρακολούθηση των όρων και διαδικασιών εθνικής αδειοδότησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, προκύπτει ότι το πρόγραμμα δεν έχει τονώσει επαρκώς μιαν ενιαία αγορά που να οδηγεί σε σύγκλιση των όρων αδειοδότησης, στην ενσωμάτωση των δικτύων ή σε επενδύσεις και εγκατάσταση ασύρματων ευρυζωνικών επικοινωνιών με ρυθμούς συγκρίσιμους με εκείνους άλλων περιοχών ή απαιτούμενους για την επίτευξη των στόχων του ψηφιακού θεματολογίου για την Ευρώπη, δηλ. 30 Mbps για όλους μέχρι το 2020.

2.3.        Μερισμός (κοινή χρήση)

Το άρθρο 4 του προγράμματος ορίζει ότι τα κράτη μέλη και η Επιτροπή, εφόσον χρειαστεί, λαμβάνουν μέτρα ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία, ιδίως μέσω της συλλογικής και κοινής χρήσης του ραδιοφάσματος, με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας και των επενδύσεων. Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις απόψεις της σχετικά με την «προώθηση της από κοινού χρησιμοποίησης των πόρων ραδιοφάσματος στην ΕΕ»[10]. Όπως και το πρώτο έγγραφο πεπραγμένων αναφορικά με τις προτεραιότητες που τέθηκαν από το πρόγραμμα, η εν λόγω ανακοίνωση υπογραμμίζει τη σημασία των τεχνολογιών για τον μερισμό ραδιοφάσματος, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας κινήτρων και ασφάλειας δικαίου για τους φορείς καινοτομίας. Προτείνει δε τρόπους ώστε να προωθηθεί ένας αποδοτικότερος μερισμός του ραδιοφάσματος μέσω ασύρματων καινοτομιών.

Όσον αφορά το ζήτημα της λήψης συγκεκριμένων μέτρων σχετικά με την κοινή χρήση του ραδιοφάσματος, η Επιτροπή προάγει την καινοτομία με εναρμόνιση των ζωνών συχνοτήτων που υπόκεινται σε γενικές άδειες (μη αδειοδοτημένο ραδιοφάσμα) ή σε μεμονωμένα δικαιώματα χρήσης (αδειοδοτημένη μεριζόμενη πρόσβαση), όπως περιγράφεται στα τμήματα που ακολουθούν, παράλληλα με την αίτηση χορήγησης σχετικών προτύπων στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης[11].

2.3.1.     Μη αδειοδοτημένο ραδιοφάσμα

Οι συσκευές μικρής εμβέλειας (SRD) υπόκεινται συνήθως μόνο σε γενικές άδειες για εφαρμογές, όπως οι συσκευές ραδιοσυχνοτητικής αναγνώρισης (RFID) που υποστηρίζουν τον αυτοματισμό της αλυσίδας εφοδιασμού και εφαρμογές μηχανής με μηχανή· αναδυόμενα ευφυή συστήματα μεταφορών (ITS), συμπεριλαμβανομένων τηλεδιοδίων και ραντάρ μικρής εμβέλειας για αυτοκίνητα (SRR)· και εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι πολίτες, όπως συναγερμοί, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και δρομολογητές Wi-Fi. Η απόφαση 2006/771/EΚ[12] της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εναρμόνιση της χρήσης ραδιοφάσματος από συσκευές μικρής εμβέλειας καθορίζει τις εναρμονισμένες ζώνες συχνοτήτων και τους τεχνικούς όρους χρήσης υπό τους οποίους μπορούν αυτές να χρησιμοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη. Οι εφαρμογές που βασίζονται στις χωρίς αδειοδότηση ζώνες SRD επωφελούνται από την εύκολη πρόσβαση στο ραδιοφάσμα, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απαιτούνται άδειες ραδιοφάσματος. Η εναρμόνιση των ζωνών SRD σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά έχει επίσης ως αποτέλεσμα οικονομίες κλίμακας υπέρ των κατασκευαστών εξοπλισμού.

Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για εναρμονισμένες ζώνες SRD για διάφορες εφαρμογές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποιεί τακτικά τους όρους εναρμόνισης ραδιοφάσματος για SRD. Ως μέρος της τακτικής αυτής διαδικασίας επικαιροποίησης, το τεχνικό παράρτημα της απόφασης 2006/771/EC της Επιτροπής έχει τροποποιηθεί πέντε φορές αφότου πρωτοεκδόθηκε το 2006, και πιο πρόσφατα το 2013 (απόφαση 2013/752/ΕΕ της Επιτροπής[13]). Η τελευταία επικαιροποίηση εισάγει ευρύτερες κατηγορίες SRD ως βάση για εναρμονισμένα περιβάλλοντα ανταλλαγής, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης, της καινοτομίας και της ουδετερότητας τεχνολογίας και υπηρεσιών — σημαντικές αρχές που περιέχονται στο πρόγραμμα.

Ως μέρος της πρότασης Συνδεδεμένη Ήπειρος, η Επιτροπή πρότεινε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον και διοικητικό καθεστώς για την εγκατάσταση μικρών κυψελών, ώστε να υπάρξει ανταπόκριση σε μελλοντική ζήτηση χωρητικότητας για ευρυζωνική συνδετικότητα, καθώς και για την εξασφάλιση συνδετικότητας ασύρματου LAN (RLAN ή WiFi ) και την ομαδοποίηση πόρων RLAN διαφόρων χρηστών.

Επιπλέον, εκδόθηκε εντολή προς την CEPT σχετικά με πιθανή επέκταση των RLAN στη ζώνη των 5 GHz, με την επιφύλαξη της τεχνικής σκοπιμότητας, ώστε να είναι δυνατή η διατήρηση άλλων σημαντικών υπηρεσιών (GMES και ITS), οι οποίες είναι επίσης προτεραιότητες του προγράμματος. Η Επιτροπή επεξεργάζεται επίσης ένα μέτρο για τη διευκόλυνση της τεχνολογίας υπερευρείας ζώνης (UWB), που μεταδίδει ραδιοσήματα χαμηλής ισχύος σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων και υποστηρίζει εφαρμογές μικρής εμβέλειας, όπως επικοινωνίες έντασης δεδομένων, εντοπισμό θέσης και ραντάρ υπεδάφους.

2.3.2.     Αδειοδοτούμενη κοινή (μεριζόμενη) πρόσβαση (LSA)

Η έννοια της LSA συνεπάγεται τη χορήγηση δικαιωμάτων ραδιοφάσματος σε μεριζόμενη βάση σε κατόχους αδειών υπό τους όρους της ρυθμιστικής αρχής, ώστε να καθίσταται δυνατή η εξασφάλιση προβλέψιμης ποιότητας υπηρεσιών. Κάθε χρήστης χρειάζεται ατομικό (αλλά όχι αποκλειστικό) δικαίωμα πρόσβασης σε συγκεκριμένη ζώνη συχνοτήτων, ενώ ο καθορισμός των όρων αδειοδότησης αποτελεί ευθύνη της αρχής διαχείρισης του ραδιοφάσματος, η οποία ορίζει τις παραμέτρους πρόσβασης μέσω κανονιστικών ρυθμίσεων και όρων αδειοδότησης.

Η πρόσφατη γνώμη της RSPG για την LSA μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για γενικότερη εφαρμογή της έννοιας. Τόσο η CEPT όσο και η RSPG έχουν εντοπίσει την ζώνη των 2,3 GHz ως δυνατή υποψήφια ζώνη για τις ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες στην ΕΕ. Η χρήση αυτή εξετάζεται στο πλαίσιο της LSA, δεδομένου ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη κατεστημένη χρήση της ζώνης στα κράτη μέλη που επιθυμούν να διατηρήσουν την υφιστάμενη χρήση, παρέχοντας παράλληλα ασφάλεια δικαίου για πρόσθετους δικαιοδόχους.

2.4.        Άλλες πολιτικές της ΕΕ

Στο άρθρο 8 παράγραφος 2, το πρόγραμμα ζητά από την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, να εντοπίσει δυνατότητες για τη χρήση του ραδιοφάσματος ως συμβολής σε μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Πρέπει επίσης να εξεταστεί η διάθεση ραδιοφάσματος για ασύρματες τεχνολογίες με δυναμικό αναβάθμισης της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και η αποτελεσματικότητα έξυπνων δικτύων διανομής ενέργειας και έξυπνων συστημάτων μέτρησης. Τον Απρίλιο του 2012, η Επιτροπή πραγματοποίησε «δημόσιο διάλογο σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος για αποδοτικότερη παραγωγή και διανομή ενέργειας», από τον οποίο προέκυψε η απουσία κοινού εδάφους όσον αφορά τη χρησιμοποίηση υποδομής των ΤΠΕ για έξυπνα δίκτυα και μετρητές, ούτε για αποκλειστική ή μεριζόμενη (κοινή) χρήση του ραδιοφάσματος, με ή χωρίς άδεια.

Επιπλέον, δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες καθοριστικής σημασίας. Προς το σκοπό αυτό, η Επιτροπή έχει δρομολογήσει μελέτη σχετικά με τη «χρήση εμπορικών κινητών δικτύων και εξοπλισμού για «καθοριστικής σημασίας» ευρυζωνικές επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας σε συγκεκριμένους τομείς». Στόχος της είναι να διερευνηθεί ο δυνητικός ρόλος των εμπορικών κινητών δικτύων για την εξασφάλιση της παροχής υπηρεσιών επικοινωνιών «καθοριστικής σημασίας», συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων ενεργειακών δικτύων. Η μελέτη αναμένεται να διατυπώσει συστάσεις για τις υποδομές και τη χρήση ραδιοφάσματος για τις εν λόγω εφαρμογές.

3.           Η απόφαση για το ραδιοφάσμα

H απόφαση για το ραδιοφάσμα προβλέπει μέσα κανονιστικής ρύθμισης προκειμένου να εξασφαλιστεί συντονισμός των προσεγγίσεων πολιτικών και εναρμονισμένοι όροι για τη διάθεση και αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος, που απαιτούνται για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Επίσης, θεσπίζεται η επιτροπή ραδιοφάσματος (RSC), ρόλος της οποίας είναι να επικουρεί την Επιτροπή κατά την άσκηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων οι οποίες βασίζονται σε εντολές προς τη CEPT για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων πολιτικής. Η επιτυχής εφαρμογή της απόφασης για το ραδιοφάσμα βασίστηκε στην καλλιέργεια καλών σχέσεων εργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών που εκπροσωπούνται στην RSC. Η συνεργασία αυτή συνεχίστηκε στην τρέχουσα υλοποίηση του προγράμματος. Όλα τα μέτρα που προτάθηκαν στην RSC για την ψηφοφορία έτυχαν θετικής γνωμοδότησης. Κατάλογος των αποφάσεων που εκδόθηκαν μεταξύ 2006 και 2013 παρέχεται στο παράρτημα 1.

Η απόφαση για το ραδιοφάσμα αποδείχθηκε επιτυχής όσον αφορά τη διάθεση πόρων εναρμονισμένου ραδιοφάσματος για στρατηγικούς τομείς της εσωτερικής αγοράς και αποτελεί θετικό παράδειγμα συνεργασίας με τα κράτη μέλη. Επιπλέον, το πρόγραμμα συνιστά ένα σημαντικό στρατηγικό πλαίσιο για την εφαρμογή της ενωσιακής πολιτικής για το ραδιοφάσμα, με χρήση των μηχανισμών που θέσπισε η απόφαση για το ραδιοφάσμα.

4.           Συμπεράσματα

Το πρόγραμμα συνέβαλε στην αποδοτικότερη χρήση του ραδιοφάσματος, με την προώθηση προσεγγίσεων μερισμού του ραδιοφάσματος π.χ. με τον καθορισμό του στόχου των 1 200 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες, καθώς και με την ενεργοποίηση της διαδικασίας απογραφής του ραδιοφάσματος που θα αποτελέσει εργαλείο στη διάθεση της Επιτροπής και των κρατών μελών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν περισσότερο τεκμηριωμένη πολιτική. Έχει συμβάλει επίσης στην προώθηση της καινοτομίας και του ανταγωνισμού, μέσω της αποδοτικότερης χρήσης του ραδιοφάσματος, με αποτέλεσμα τη διάθεση ραδιοφάσματος για καινοτομικές υπηρεσίες. Με την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος δημιουργείται η δυνατότητα πραγματοποίησης οικονομιών κλίμακας, ενώ η πρόβλεψη των ευρύτερων δυνατών όρων χρήσης του ραδιοφάσματος επιτρέπει την πρόσβαση σε πολλές νέες εφαρμογές, χωρίς να επηρεάζονται οι υφιστάμενες χρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα συνάντησε περιορισμούς εξαιτίας του γενικού χαρακτήρα ορισμένων από τις κανονιστικές αρχές που θέσπισε, οι οποίες πρέπει να διατυπωθούν ακριβέστερα προς το συμφέρον της αποτελεσματικής υλοποίησής τους. Εφόσον κάθε κράτος μέλος εξακολουθεί να καθορίζει τους όρους και τις διαδικασίες χορήγησης της άδειας για το ραδιοφάσμα, οι μεγάλες διαφορές στους εν προκειμένω όρους και διαδικασίες συμβάλλουν στον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς, με αρνητικό αντίκτυπο στην πέραν των συνόρων ολοκλήρωση των δικτύων, στις διαθέσιμες ικανότητες των χειροσυσκευών και με περαιτέρω μειονεκτήματα για τους καταναλωτές.[14] Η απλή ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών με βάση τις γενικές αρχές και τους όρους του τρέχοντος πλαισίου δεν φαίνεται να επαρκεί για την άρση των εν λόγω φραγμών στην ενιαία αγορά. Η ασφάλεια δικαίου σε παγιωμένες κοινές αρχές και κριτήρια που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη κατά συντονισμένο τρόπο στο σύνολο της Ένωσης δείχνει να είναι η ελάχιστη απαραίτητη.

Οι καθυστερήσεις στην εκχώρηση της ζώνης των 800 MHz καταδεικνύουν την ανάγκη να αναληφθούν περισσότερο ευκίνητοι και ευέλικτοι μηχανισμοί για τον εναρμονισμένο χρονοπρογραμματισμό της εκχώρησης σε ολόκληρη την Ένωση ή για κατηγορίες κρατών μελών με βάση τα χαρακτηριστικά της ασύρματης ευρυζωνικής αγοράς, καθώς και για την εναρμονισμένη διάρκεια δικαιωμάτων χρήσης του ραδιοφάσματος. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και έγκαιρη διάθεση του υφιστάμενου εναρμονισμένου ραδιοφάσματος, ώστε να προκύψουν τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη που μπορούν να αποφέρουν οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω ασύρματων ευρυζωνικών δικτύων.

Στα πεδία αυτά πρέπει επειγόντως να εξειδικευτούν οι διατάξεις. Για την αντιμετώπιση των εν λόγω αδυναμιών, η Επιτροπή πρότεινε συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων Συνδεδεμένη ήπειρος.[15] Οι τροποποιήσεις αυτές προβλέπουν ένα σύνολο κοινών αρχών και κριτηρίων αδειοδότησης ραδιοφάσματος σε συνδυασμό με έναν επίσημο και χρονικά περιορισμένο μηχανισμό για την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων από ομότιμους, με στόχο την εξασφάλιση βέλτιστων πρακτικών.

Επιπλέον, η ασφάλεια δικαίου σχετικά με κοινό χρονοδιάγραμμα και διάρκεια της εκχώρησης ραδιοφάσματος για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες θα είναι επωφελής για τους φορείς εκμετάλλευσης κατά την αξιολόγηση των επιχειρηματικών τους μοντέλων, όπως και στις διασυνοριακές τους στρατηγικές, ενώ θα τους επιτρέπει να έχουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα όσον αφορά τις δυνατότητες πρόσβασης στο ραδιοφάσμα και τους επενδυτικούς όρους.

Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική συμβολή της πολιτικής ραδιοφάσματος στις πολιτικές της ΕΕ, πρέπει να αναβαθμιστούν τόσο ο συντονισμός των προσπαθειών που καταβάλλονται στο πλαίσιο των στρατηγικών κατευθύνσεων του προγράμματος, όσο και η επιτυχής τεχνική εφαρμογή, μέσω της απόφασης για το ραδιοφάσμα· προς τούτο επιβάλλεται βελτιωμένος συντονισμός της αδειοδότησης στην Ευρώπη. Περί τα τέλη του 2015 προβλέπεται τελική έκθεση σχετικά με το πρώτο πρόγραμμα και την πρόοδο που σημειώθηκε στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων. Παράρτημα1 – Κατάλογοι αποφάσεων σχετικών με το ραδιοφάσμα, 2006-2013

Πρόγραμμα πολιτικής και ορισμός

Ημερομηνία || Απόφαση || Περιεχόμενο

16 Δεκ. 2009 || Απόφαση 2009/978/ΕΚ της Επιτροπής || για τροποποίηση της απόφασης 2002/622/ΕΚ σχετικά με τη σύσταση ομάδας για την πολιτική ραδιοφάσματος

14 Μαρ. 2012 || Οδηγία 243/2012/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου || σχετικά με τη θέσπιση πολυετούς προγράμματος πολιτικής για το ραδιοφάσμα

Ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες

Ημερομηνία || Πράξη της Ένωσης || Περιεχόμενο

12 Φεβ. 2007 || Απόφαση 2007/90/ΕΚ της Επιτροπής || Για την τροποποίηση της απόφασης 2005/513/ΕΚ σχετικά με τη χρήση της ζώνης των 5 GHz για την υλοποίηση συστημάτων ασύρματης πρόσβασης, και τοπικών δικτύων  ραδιοεπικοινωνιών

14 Φεβ. 2007 || Απόφαση 2007/98/ΕΚ της Επιτροπής || Εναρμόνιση ραδιοφάσματος στη ζώνη των 2 GHz για συστήματα που παρέχουν δορυφορικές υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών

21 Μαΐου 2008 || Απόφαση 2008/411/ΕΚ της Επιτροπής || Εναρμόνιση της ζώνης συχνοτήτων των 3400-3 800 MHz για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών

13 Ιουν. 2008 || Απόφαση 2008/477/ΕΚ της Επιτροπής || Εναρμόνιση της ζώνης συχνοτήτων των 2500-2 690 MHz για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών

5 Αυγ. 2008 || Απόφαση 2008/671/ΕΚ της Επιτροπής || Εναρμόνιση των ζωνών συχνοτήτων των 5875-5905 MHz για συναφείς με την ασφάλεια εφαρμογές των ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS)

16 Σεπτ. 2009 || Οδηγία 2009/114/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου || Τροποποίηση της οδηγίας GSM, ώστε η ζώνη των 900 MHz να καταστεί διαθέσιμη για επίγεια συστήματα ικανά να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συμβατά με τα συστήματα GSM

16 Οκτ. 2009 || Απόφαση 2009/766/ΕΚ της Επιτροπής || Εναρμόνιση των ζωνών των 900 MHz και των 1 800 MHz για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών

6 Μαΐου 2010 || Απόφαση 2010/267/ΕΕ της Επιτροπής || Εναρμόνιση των τεχνικών προϋποθέσεων χρήσης στη ζώνη των 790-862 MHz για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών

18 Απρ. 2011 || Απόφαση 2011/251/ΕΕ της Επιτροπής || Για την τροποποίηση της απόφασης 2009/766/ΕΚ σχετικά με την εναρμόνιση των ζωνών συχνοτήτων των 900 MHz και των 1 800 MHz για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών

5 Νοεμ. 2012 || Εκτελεστική απόφαση 2012/688/ΕΕ της Επιτροπής. || Εναρμόνιση των ζωνών των 1920-1 980 MHz και 2110-2 170 MHz για υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Πληροφορίες για τη χρήση του ραδιοφάσματος

Ημερομηνία || Απόφαση της Επιτροπής || Περιεχόμενο

16 Μαΐου 2007 || 2007/344/ΕΚ: || για την εναρμονισμένη διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος στην Κοινότητα

23 Απρ. 2013 || 2013/195/ΕΕ || για τον καθορισμό πρακτικών ρυθμίσεων, ενιαίων μορφότυπων και μεθοδολογίας όσον αφορά την απογραφή του ραδιοφάσματος

Μερισμός (κοινή χρήση)

Ημερομηνία || Απόφαση της Επιτροπής || Περιεχόμενο

9 Νοεμ. 2006 || 2006/771/ΕΚ: || σχετικά με την εναρμόνιση της χρήσης ραδιοφάσματος από συσκευές μικρής εμβέλειας

23 Νοεμ. 2006 || 2006/804/ΕΚ: || σχετικά με την εναρμόνιση του ραδιοφάσματος για συσκευές ταυτοποίησης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) που λειτουργούν στη ζώνη υπερυψηλών συχνοτήτων (UHF)

21 Φεβ. 2007 || 2007/131/ΕΚ || σχετικά με την έγκριση εναρμονισμένης χρήσης του ραδιοφάσματος για εξοπλισμό τεχνολογίας υπερευρείας ζώνης

23 Μαΐου 2008 || 2008/432/ΕΚ || για τροποποίηση της απόφασης 2006/771/ΕΚ σχετικά με την εναρμόνιση της χρήσης ραδιοφάσματος από συσκευές μικρής εμβέλειας

5 Αυγ. 2008 || 2008/673/ΕΚ || Για την τροποποίηση της απόφαση¦ 2005/928/ΕΚ σχετικά με την εναρμόνιση της ζώνης συχνοτήτων των 169,4-169,8125 MHz για ορισμένους τύπους συσκευών μικρής εμβέλειας

13 Μαΐου 2009 || 2009/381/ΕΚ || για τροποποίηση της απόφασης 2006/771/ΕΚ σχετικά με την εναρμόνιση της χρήσης ραδιοφάσματος από συσκευές μικρής εμβέλειας

21 Απρ. 2009 || 2009/343/ΕΚ || για τροποποίηση της απόφασης 2007/131/ΕΚ σχετικά με την εναρμόνιση της χρήσης ραδιοφάσματος για εξοπλισμό τεχνολογίας υπερευρείας ζώνης

30 Ιουν. 2010 || 2010/368/ΕΕ || για τροποποίηση της απόφασης 2006/771/ΕΚ σχετικά με την εναρμόνιση της χρήσης ραδιοφάσματος από συσκευές μικρής εμβέλειας

29 Ιουλ. 2011 || 2011/485/ΕΕ || Για την τροποποίηση της απόφασης 2005/50/ΕΚ σχετικά με τη ζώνη των 24 GHz για χρονικά περιορισμένη χρήση εξοπλισμού ραντάρ μικρής εμβέλειας για αυτοκίνητα

8 Δεκ. 2011 || 2011/829/ΕΕ || για τροποποίηση της απόφασης 2006/771/ΕΚ σχετικά με την εναρμόνιση της χρήσης ραδιοφάσματος από συσκευές μικρής εμβέλειας

11 Δεκ. 2013 || 2013/752/ΕΕ || για την τροποποίηση της απόφασης 2006/771/ΕΚ σχετικά με την εναρμόνιση της χρήσης ραδιοφάσματος από συσκευές μικρής εμβέλειας και για την κατάργηση της απόφασης 2005/928/ΕΚ

Επικοινωνίες επί αεροσκαφών και πλοίων

Ημερομηνία || Απόφαση της Επιτροπής || Περιεχόμενο

7 Απρ. 2008 || 2008/294/ΕΚ || Εναρμονισμένοι όροι χρήσης του ραδιοφάσματος για υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών επί αεροσκαφών

19 Μαρ. 2010 || 2010/166/ΕΕ || Εναρμόνιση των όρων χρήσης του ραδιοφάσματος για υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών σε πλοία

12 Νοεμ. 2013 || 2013/654/ΕΕ || για την τροποποίηση της απόφασης 2008/294/ΕΚ της Επιτροπής, ώστε να συμπεριλάβει επιπλέον τεχνολογίες πρόσβασης και ζώνες συχνοτήτων για την παροχή υπηρεσιών κινητών επικοινωνιών επί αεροσκαφών (υπηρεσίες MCA).

Μεταβατικές περίοδοι/ρυθμίσεις μερισμού — άρθρο 4.5 της απόφασης για το ραδιοφάσμα

Ημερομηνία || Απόφαση της Επιτροπής || Περιεχόμενο

22 Μαΐου 2007 || 2007/346/ΕΚ || Γαλλία — περιορισμός της ισχύος εκπομπής για RFID

16 Δεκ. 2008 || 2009/1/ΕΚ || Βουλγαρία — εναρμόνιση της ζώνης των 2500-2690 MHz

25 Φεβ. 2009 || 2009/159/ΕΚ || Αυστρία — χρήση της ζώνης των 5875-5905 MHz για  συναφείς με την ασφάλεια εφαρμογές ITS

6 Οκτ. 2009 || 2009/740/ΕΚ || Γαλλία — εναρμόνιση της ζώνης των 2500-2690 MHz

26 Οκτ. 2009 || 2009/812/ΕΚ || Γαλλία — εναρμόνιση της χρήσης ραδιοφάσματος από συσκευές μικρής εμβέλειας

31 Μαρ. 2010 || 2010/194/ΕΕ || Βουλγαρία — εναρμόνιση της ζώνης των 2500-2690 MHz

Παρεκκλίσεις βάσει του άρθρου 6 παράγραφος 4 της απόφασης για το πρόγραμμα σχετικά με τη ζώνη των 800 MHz

Ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, || Απόφαση της Επιτροπής που κοινοποιείται στα κράτη μέλη || Περιεχόμενο

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4546 || Ισπανία — 12 μήνες

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4547 || Πολωνία —12 μήνες

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4569 || Ουγγαρία — 18 μήνες

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4570 || Αυστρία — 9 μήνες

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4590 || Μάλτα — 24 μήνες

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4592 || Σλοβακία — δεν χορηγήθηκε παρέκκλιση

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4593 || Ρουμανία — έως 5.4.2014

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4594 || Σλοβενία — δεν χορηγήθηκε παρέκκλιση

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4595 || Κύπρος — 36 μήνες

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4608 || Φινλανδία — 12 μήνες

23 Ιουλ. 2013 || C (2013) 4613 || Λιθουανία — 6 μήνες*

17 Οκτ. 2013 || C (2013) 6765 || Ελλάδα – 30.10. 2014

17 Οκτ. 2013 || C (2013) 6764 || Λετονία — 30 μήνες

9 Δεκ. 2013 || C (2013) 8690 || Τσεχική Δημοκρατία — 6 μήνες **

*          * 30 μήνες για την υποζώνη των 820-821 MHz

**        Μόνο δύο επαρχίες

[1]       ΕΕ L 81 της 21.3.2012, σ. 7-17.

[2]       ΕΕ L 108 της 24.4.2002, σ. 1-6.

[3]       Η ομάδα πολιτικής για το ραδιοφάσμα αποτελεί συμβουλευτική ομάδα της Επιτροπής που συστάθηκε με την απόφαση 2002/622/ΕΚ

[4]       Η CEPT συνιστά τεχνική πλατφόρμα συνεργασίας των μελών της, προερχόμενων από 48 ευρωπαϊκές χώρες, στα πεδία των ταχυδρομείων, του ραδιοφάσματος και των τηλεπικοινωνιακών δικτύων

[5]       ΕΕ L 113 της 25.4.2013, σ. 18-21.

[6]       Το EFIS είναι ηλεκτρονική βάση δεδομένων κατ’ εφαρμογήν της απόφασης 2007/344/ΕΚ σχετικά με την εναρμονισμένη διαθεσιμότητα πληροφοριών σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος στην Ευρώπη, την οποία διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Γραφείο επικοινωνιών (ECO) στην Κοπεγχάγη.

[7]       Έγγραφο RSPG13-543 (Παράρτημα 1): Δημόσια διαβούλευση προγράμματος εργασιών 2014, σ.2

[8]       Δελτίο τύπου ομάδας υψηλού επιπέδου, IP/14/14 της 13ης Ιανουαρίου 2014

[9]       ΕΕ L 144 της 4.6.2008, σ. 77-81· ΕΕ L 163 της 24.6.2008, σ. 37-41· ΕΕ L 274 της 20.10.2009, σ. 32-35

[10]     Προώθηση της κοινής χρήσης των πόρων ραδιοφάσματος στην ΕΕ

[11]     Εντολή τυποποίησης M 512 στη CEN, στη CENELEC και στο ETSI για αναδιαρθρώσιμα ραδιοσυστήματα

[12]     ΕΕ C 11,11 της 13.12.2013, σ. 66-70.

[13]     ΕΕ L 334 της 13.12.2013, σ. 17-36.

[14]     Εκτίμηση του αντίκτυπου, η οποία συνοδεύει την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση μέτρων σχετικά με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών και για την επίτευξη μιας συνδεδεμένης ηπείρου, SWD (2013) 331 final

[15]     Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, COM (2013) 634 τελικό.