52013PC0889

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 850/98, (ΕΚ) αριθ. 2187/2005, (ΕΚ) αριθ. 1967/2006, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 254/2002, (ΕΚ) αριθ. 2347/2002, (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και (ΕΚ) αριθ. 1434/98 του Συμβουλίου, καθώς και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1434/98, σχετικά με την υποχρέωση εκφόρτωσης /* COM/2013/0889 final - 2013/0436 (COD) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Ένας από τους κύριους στόχους της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)[1] είναι η σταδιακή εξάλειψη των απορρίψεων σε όλους τους τύπους αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέσω της καθιέρωσης υποχρέωσης εκφόρτωσης. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η καλύτερη χρήση των διαθέσιμων πόρων και ικανοποιείται η προσδοκία του κοινού για τερματισμό της πρακτικής της απόρριψης εμπορεύσιμων ιχθύων στη θάλασσα. Στην εκτίμηση επιπτώσεων[2] που εκπονήθηκε για την πρόταση του βασικού κανονισμού της ΚΑΠ, τα υψηλά επίπεδα απορρίψεων θεωρήθηκαν ως σημαντικός παράγοντας έλλειψης περιβαλλοντικής αειφορίας της ΚΑΠ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία της ολομέλειας τον Φεβρουάριο του 2012 συμφώνησε για την σταδιακή εισαγωγή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, αρχής γενομένης από το 2014, για την αλιεία των πελαγικών και των άκρως μεταναστευτικών ειδών καθώς και του σολομού στην Βαλτική και επέκταση της εν λόγω υποχρέωσης σε όλους του τύπους αλιείας της Ένωσης κατά τα επόμενα έτη. Αργότερα τον Φεβρουάριο, το Συμβούλιο έδωσε επίσης σαφή ένδειξη ότι υποστηρίζει την εν λόγω προσέγγιση και συμφώνησε παρόμοιο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή. Στη συνέχεια επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου επί του βασικού κανονισμού με νέα ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης την 1η Ιανουαρίου 2015.

Προκειμένου να καταστεί επιχειρησιακή η υποχρέωση εκφόρτωσης, πρέπει να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν ορισμένες διατάξεις των υφιστάμενων κανονισμών για τα τεχνικά μέτρα, τα μέτρα διαχείρισης και ελέγχου που αντιβαίνουν στην υποχρέωση εκφόρτωσης και αναγκάζουν τους αλιείς να απορρίπτουν αλιεύματα. Δήλωση με την οποία σημείωσε την σχετική του πρόθεση προς αυτή την κατεύθυνση έκανε το Συμβούλιο στη συνεδρίαση του Ιουνίου[3], με την οποία καλείται η Επιτροπή να ενεργήσει επειγόντως για να κάνει τις εν λόγω αλλαγές στους υφιστάμενους κανονισμούς μόλις συμφωνηθεί η μεταρρύθμιση.

Η Επιτροπή προτίθεται να καταρτίσει νέο πλαίσιο για τα τεχνικά μέτρα ως μέρος της μεταρρύθμισης το οποίο, με την πάροδο του χρόνου, αναμένεται να διευκολύνει την πλήρη εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης κατά τα προβλεπόμενα. Σε αυτό θα ενσωματωθεί επίσης η νέα προσέγγιση κατά περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης πολυετών σχεδίων και σχεδίων απορρίψεων. Ωστόσο, το νέο αυτό πλαίσιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα διατίθεται εγκαίρως για την πρώτη ομάδα τύπων αλιείας που θα καλυφθεί από την υποχρέωση εκφόρτωσης. Συνεπώς απαιτείται νομοθεσία για την κατάργηση των νομικών και πρακτικών εμποδίων που παρεμβάλλονται στην προσωρινή εφαρμογή και ενώ θα εκπονείται το εν λόγω νέο πλαίσιο.

Σχετικά με τους κανονισμούς για τα τεχνικά μέτρα, αρκετές διατάξεις περιεχόμενες στους ισχύοντες κανονισμούς αντιβαίνουν στην υποχρέωση εκφόρτωσης και υποχρεώνουν τους αλιείας να απορρίπτουν αλιεύματα. Πρόκειται για τα ελάχιστα μεγέθη εκφόρτωσης, τους κανόνες σύστασης των αλιευμάτων και τις διατάξεις για τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα.

Τα ελάχιστα μεγέθη εκφόρτωσης (ΕΜΕ) περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 850/98 του Συμβουλίου, για τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων μέσω τεχνικών μέτρων προστασίας των νεαρών θαλάσσιων οργανισμών[4] όπως τροποποιήθηκε ειδικότερα από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 227/2013[5], και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 για τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων μέσω τεχνικών μέτρων στα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, των Belts και του Sound, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1434/98 και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 88/98[6]. Με τα ΕΜΕ καθορίστηκαν τα νόμιμα μεγέθη των ιχθύων που μπορούν να διατηρηθούν επί του σκάφους. Οι ιχθείς μεγέθους μικρότερου από τα εν λόγω μεγέθη δεν επιτρέπεται να διατηρούνται επί του σκάφους ούτε να εκφορτώνονται. Βάσει της υποχρέωσης εκφόρτωσης, για όλα τα είδη που υπάγονται σε όρια αλιευμάτων, τα ΕΜΕ θα αντικατασταθούν από ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης (ΕΜΑΔ). Οι ιχθείς κάτω των εν λόγω ΕΜΑΔ θα πρέπει να εκφορτώνονται αλλά η πώληση αλιευμάτων κάτω των ΕΜΑΔ θα περιορίζεται σε χρήσεις πλην της ανθρώπινης κατανάλωσης. Ιδιαίτερη κατάσταση επικρατεί στη Μεσόγειο όπου ισχύει ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1967/2006, σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1624/94[7]. Ο εν λόγω κανονισμός προβλέπει ότι οι θαλάσσιοι οργανισμοί που είναι μικρότεροι από το ελάχιστο μέγεθος που καθορίζεται σε αυτόν αλιεύονται, διατηρούνται επί του σκάφους, μεταφορτώνονται, εκφορτώνονται, μεταφέρονται, αποθηκεύονται, πωλούνται, εκτίθενται ή προσφέρονται προς πώληση. Τα εν λόγω ελάχιστα μεγέθη θεσπίστηκαν το 2007 για να προωθηθούν βελτιώσεις στην επιλογή μεγέθους πέρα από τα ελάχιστα πρότυπα για τα χαρακτηριστικά των εργαλείων των σχετικών τύπων αλιείας. Στη Μεσόγειο όπου ισχύουν ελάχιστα μεγέθη αλιευμάτων, αυτά θα αντικατασταθούν επίσης από ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης ώστε να επιτευχθεί συνέπεια με την ίδια απαίτηση που προβλέπει ότι οι ιχθείς κάτω των ΕΜΑΔ θα πρέπει να εκφορτώνονται αλλά η χρήση τους θα περιορίζεται σε σκοπούς που δεν περιλαμβάνουν ανθρώπινη κατανάλωση.

Κανόνες σύνθεσης των αλιευμάτων περιλαμβάνονται στον κανονισμό (ΕΚ) 850/98 και τους συναφείς κανονισμούς (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα γάδου της Βαλτικής Θάλασσας και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων[8], κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1434/98 περί των όρων υπό τους οποίους επιτρέπεται να εκφορτώνεται ρέγγα για βιομηχανικούς σκοπούς, πλην της άμεσης ανθρώπινης κατανάλωσης[9], κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 254/2002, για τη θέσπιση μέτρων που θα εφαρμοσθούν το 2002 για την αποκατάσταση του αποθέματος γάδου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας (διαίρεση ICES VIIα)[10] και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2347/2002, για τη θέσπιση ειδικών απαιτήσεων πρόσβασης και συναφών όρων που εφαρμόζονται στην αλιεία αποθεμάτων βαθέων υδάτων[11]). Παρόμοια ποσοστά σύνθεσης αλιευμάτων υφίστανται στον κανονισμό της Βαλτικής (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2187/2005) αλλά όχι σε εκείνον της Μεσογείου.

Με τους κανόνες σύνθεσης αλιευμάτων τίθενται όρια τα οποία πρέπει να τηρούνται σε ημερήσια βάση και στο τέλος της αλιευτικής εξόρμησης. Εάν οι αλιείς βρίσκονται εκτός των ορίων υποχρεούνται να απορρίπτουν τις συνιστώσες του αλιεύματος ώστε τα διατηρηθέντα αλιεύματα να αντιστοιχούν στους κανόνες σύνθεσης αλιευμάτων. Βάσει της υποχρέωσης εκφόρτωσης, δεν θα επιτρέπεται πλέον στους αλιείς να απορρίπτουν, και συνεπώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η αντίφαση μεταξύ της συνεχιζόμενης ρύθμισης της σύνθεσης των αλιευμάτων και της υποχρέωσης των αλιέων να εκφορτώνουν όλα τα αλιεύματα. Αυτό θα επιτευχθεί απαιτώντας να εκφορτώνονται υποχρεωτικά και να προσμετρώνται στις ποσοστώσεις όλα τα ανεπιθύμητα αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης πέραν των επιτρεπόμενων ποσοστών σύνθεσης αλιευμάτων. Οι κανόνες σύνθεσης αλιευμάτων συνδέονται αναπόσπαστα με άλλες διατάξεις (π.χ. κατηγορίες μεγέθους ματιών, όροι χρήσης ορισμένων συνδυασμών μεγέθους ματιών), ενώ οι λεπτομερείς κανόνες διαλογής αλιευμάτων επί των σκαφών στηρίζονται επίσης στα ποσοστά της σύνθεσης αλιευμάτων. Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν ή να απαλειφτούν ώστε να αφαιρεθεί η υποχρέωση απόρριψης.

Στην περίπτωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1434/1998, οι κανόνες σύνθεσης αλιευμάτων και οι συναφείς περιορισμοί στη χρήση ρέγγας που περιλαμβάνονται στον εν λόγω κανονισμό θεωρούνται πλέον άνευ αντικειμένου. Η υποχρέωση εκφόρτωσης θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015 για όλους του τύπους πελαγικής και βιομηχανικής αλιείας στα ενωσιακά ύδατα, και απαιτεί να εκφορτώνονται όλες οι αλιευθείσες ποσότητες ρέγγας, και να προσμετρώνται στις ποσοστώσεις, και ότι οι ρέγκες κάτω του ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για σκοπούς εκτός της ανθρώπινης κατανάλωσης. Ο ανωτέρω κανονισμός θα πρέπει να καταργηθεί.

Στους κανονισμούς για τα τεχνικά μέτρα διατήρησης (κανονισμός (ΕΚ) 850/98 και συναφείς κανονισμοί (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1098/2007 και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 254/2002) για τα ενωσιακά ύδατα στον Ατλαντικό και ορισμένες άλλες συγκεκριμένες περιοχές, και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2187/200510 για τα ενωσιακά ύδατα στην Βαλτική Θάλασσα) περιέχονται επίσης πολυάριθμες διατάξεις για τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Οι εν λόγω διατάξεις είναι παρόμοιες με τους κανόνες σύνθεσης αλιευμάτων αλλά αφορούν συγκεκριμένες περιοχές ή εργαλεία. Τυπικά πρόκειται για παρεκκλίσεις για να επιτραπούν παρεμπίπτοντα αλιεύματα 5-10% για ορισμένα είδη σε περιοχές περιορισμένης αλιείας με ορισμένους τύπους εργαλείων σε συγκεκριμένους τύπους αλιείας. Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα που υπερβαίνουν τα εν λόγω όρια πρέπει σήμερα να απορρίπτονται. Όπως και με τους κανόνες σύνθεσης αλιευμάτων, αυτό αντιβαίνει στην υποχρέωση εκφόρτωσης επειδή απαιτούν επί του παρόντος από τους αλιείς να απορρίπτουν τα αλιεύματα που έχουν αλιεύσει καθ' υπέρβαση των διατάξεων περί παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, ενώ με βάση την υποχρέωση εκφόρτωσης τα εν λόγω αλιεύματα πρέπει να εκφορτώνονται Συνεπώς, πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως και οι κανόνες σύνθεσης αλιευμάτων για να απαλειφθεί η υποχρέωση απόρριψης.

Προτείνεται μία περαιτέρω τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 850/98 που δεν συνδέεται με την υποχρέωση εκφόρτωσης αλλά απαιτείται για λόγους ασφάλειας δικαίου. Αρκετά κράτη μέλη ανέφεραν ότι οι ισχύουσες διατάξεις σχετικά με την απαγόρευση αλιείας στη διαίρεση ICES VIb για την προστασία των ιχθυδίων εγκλεφίνου έχουν οδηγήσει σε παρερμηνείες με αποτέλεσμα να υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά τη διατήρηση του εγκλεφίνου στην εν λόγω περιοχή. Προτείνεται συνεπώς η τροποποίηση του αντίστοιχου άρθρου του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 850/98 επιστρέφοντας στην αρχική διατύπωση που περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 43/2009 και αποκλείοντας κάθε πιθανότητα παρερμηνείας.

Με την υποχρέωση εκφόρτωσης πρέπει επίσης να ευθυγραμμιστεί ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου της 20ής Νοεμβρίου 2009 περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006[12]. Οι τροποποιήσεις αφορούν αλλαγές στις άδειες αλιείας· καταγραφή των δεδομένων για όλα τα αλιεύματα, ιδίως όσα είναι μικρότερα από τα ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης· υψηλότερο περιθώριο ανοχής για τις εκτιμήσεις των αλιευμάτων κάτω των 50 χιλιογράμμων στα ημερολόγια και τις δηλώσεις μεταφόρτωσης· θέσπιση κανόνων για την ηλεκτρονική παρακολούθηση εξ αποστάσεως όσον αφορά την καταγραφή των δεδομένων για την παρακολούθηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης στη θάλασσα· χωριστή στοιβασία των αλιευμάτων και έλεγχος της εμπορίας αλιευμάτων που είναι μικρότερα από τα ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης· καθορισμός των όρων χρήσης παρατηρητών ελέγχου για σκοπούς παρακολούθησης· ορισμός της παραβίασης της υποχρέωσης εκφόρτωσης ως σοβαρής παράβασης. Η εισαγωγή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, σε συνδυασμό με ορισμένες νέες διαχρονικές ευελιξίες όσον αφορά τις ποσοστώσεις, καθιστά αναγκαία την προσαρμογή των υφιστάμενων κανόνων σχετικά με τον υπολογισμό των ποσοστώσεων και της αλιευτικής προσπάθειας. Όλες οι εν λόγω αλλαγές προκύπτουν από κανόνες της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ.

Επειδή η πρώτη ομάδα τύπων αλιείας θα υπαχθεί στην υποχρέωση εκφόρτωσης το 2015, οι σχετικές διατάξεις των κανονισμών για τα τεχνικά μέτρα και τα μέτρα διαχείρισης και ελέγχου πρέπει να τροποποιηθούν με τον παρόντα κανονισμό για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη κατάργηση των νομικών εμποδίων που εφαρμόζονται στην υποχρέωση εκφόρτωσης.

2.           ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Δεν διεξήχθη ειδική εκτίμηση επιπτώσεων επειδή οι επιπτώσεις της εισαγωγής της υποχρέωσης εκφόρτωσης είχαν ήδη αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εκτίμησης επιπτώσεων που συνόδευε τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Στο πλαίσιο της εν λόγω εκτίμησης επιπτώσεων[13] είχαν ποσοτικοποιηθεί οι επιπτώσεις των πολιτικών μείωσης της απόρριψης συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσής της. Η εν λόγω εκτίμηση περιλάμβανε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση περιλάμβανε σειρά θεωρητικών μελετών σχετικά με την έκταση των πρακτικών απόρριψης στην ΕΕ και περιέγραφε τις πολιτικές κατά των απορρίψεων σε σειρά τύπων αλιείας (στην Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σκωτία και τη Δανία). Επιπλέον, ταξινομήθηκε το επίπεδο των απορρίψεων στους ενωσιακούς τύπους αλιείας και εκπονήθηκαν ειδικές μελέτες για την απόρριψη στους μεσογειακούς τύπους αλιείας. Στη δεύτερη αναλυτική φάση εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις ποικιλίας εναλλακτικών επιλογών πολιτικής κατά των απορρίψεων στους ενωσιακούς τύπους αλιείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των αλλαγών στην επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων και της εισαγωγής νέων τεχνικών μέτρων όπως οι απαγορεύσεις αλιείας σε πραγματικό χρόνο. Από την εν λόγω ανάλυση προέκυψε ότι η εισαγωγή πολιτικής κατά των απορρίψεων βάσει αποτελεσματικότερων τεχνικών μέτρων και η κατάργηση των αναποτελεσματικών τεχνικών μέτρων που προκαλούν απορρίψεις θα είχε ως αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμες οικονομικές απώλειες αλλά μεσο- έως μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, κυρίως από περιβαλλοντικής και οικονομικής σκοπιάς.

Περαιτέρω εκτίμηση επιπτώσεων δεν θα είχε τίποτε να προσθέσει στις πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες από την προηγούμενη εκπονηθείσα εκτίμηση. Οι αλλαγές που απαιτούνται στους υφιστάμενους κανονισμούς είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή λειτουργία της νέας ΚΑΠ.

3.           ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Σύνοψη της προτεινόμενης δράσης

Η κύρια δράση αφορά τη διευκόλυνση της εφαρμογής της υποχρέωσης εκφόρτωσης που προβλέπεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής με την κατάργηση όλων των υφιστάμενων διατάξεων από τους ενωσιακούς κανονισμούς τεχνικών μέτρων και μέτρων ελέγχου που αντιβαίνουν στην υποχρέωση εκφόρτωσης.

Νομική βάση

Άρθρο 43 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρχή της επικουρικότητας

Η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρχή της αναλογικότητας

Η παρούσα πρόταση τροποποιεί μέτρα που ήδη υφίστανται· συνεπώς δεν προκύπτει ζήτημα όσον αφορά την αρχή της αναλογικότητας.

Επιλογή μέσου

Προτεινόμενο μέσο: Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Άλλα μέσα δεν θα ήταν κατάλληλα για τον εξής λόγο: ένας κανονισμός πρέπει να τροποποιείται με κανονισμό.

4.           ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Το μέτρο αυτό δεν συνεπάγεται πρόσθετες δαπάνες για την Ένωση.

2013/0436 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 850/98, (ΕΚ) αριθ. 2187/2005, (ΕΚ) αριθ. 1967/2006, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 254/2002, (ΕΚ) αριθ. 2347/2002, (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και (ΕΚ) αριθ. 1434/98 του Συμβουλίου, καθώς και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1434/98, σχετικά με την υποχρέωση εκφόρτωσης

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[14],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Κεντρικός στόχος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. [...] είναι η σταδιακή κατάργηση των απορρίψεων σε όλους τους τύπους αλιείας της ΕΕ μέσω της εισαγωγής υποχρέωσης εκφόρτωσης για τα αλιεύματα ειδών που υπόκεινται σε όρια αλιευμάτων και των ειδών που καλύπτονται από τα ελάχιστα μεγέθη στη Μεσόγειο. Για να καταστεί επιχειρησιακή η υποχρέωση εκφόρτωσης, πρέπει να απαλειφθούν ή να τροποποιηθούν ορισμένες διατάξεις των υφιστάμενων κανονισμών για τα τεχνικά μέτρα, τα μέτρα διαχείρισης και ελέγχου που αντιβαίνουν στην υποχρέωση εκφόρτωσης και αναγκάζουν τους αλιείς να απορρίπτουν ιχθείς.

(2)       Αναμένεται η κατάρτιση νέου πλαισίου τεχνικών μέτρων διατήρησης εκκρεμούσης της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Η έλλειψη πιθανότητας να έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο πλαίσιο μέχρι τις αρχές 2015 όταν θα εισαχθεί για πρώτη φορά η υποχρέωση εκφόρτωσης, δικαιολογεί την τροποποίηση ή εξάλειψη ορισμένων στοιχείων των υφιστάμενων κανονισμών για τεχνικά μέτρα προκειμένου να εξαλειφθεί η ασυμβατότητα μεταξύ των εν λόγω κανονισμών και της υποχρέωσης εκφόρτωσης.

(3)       Συγκεκριμένα, για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 850/98 για τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων μέσω τεχνικών μέτρων προστασίας των νεαρών θαλάσσιων οργανισμών πρέπει να τροποποιηθεί ώστε: να απαιτείται όλα τα ανεπιθύμητα αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών που έχουν αλιευθεί καθ' υπέρβαση των κανόνων περί σύνθεσης των αλιευμάτων να υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης και προσμέτρησης έναντι των ποσοστώσεων· να αντικατασταθούν τα ελάχιστα μεγέθη εκφόρτωσης για τους θαλάσσιους οργανισμούς που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης από ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης· και να απαιτείται όλα τα ανεπιθύμητα αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών που αλιεύονται καθ' υπέρβαση των διατάξεων για τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα σε συγκεκριμένες περιοχές, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και για συγκεκριμένους τύπους εργαλείων να εκφορτώνονται και να προσμετρώνται έναντι των ποσοστώσεων.

(4)       Επιπλέον, για να κατοχυρωθεί ασφάλεια δικαίου, πρέπει να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν την απαγόρευση αλιείας για την προστασία των ιχθυδίων εγκλεφίνου στη διαίρεση ICES VIb.

(5)       Για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 του Συμβουλίου, για τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων μέσω τεχνικών μέτρων στα ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, των Belts και του Sound, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1434/98 και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 88/98 πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε όλα τα ανεπιθύμητα αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης στην Βαλτική Θάλασσα και έχουν αλιευθεί καθ' υπέρβαση των κανόνων σύνθεσης αλιευμάτων να απαιτείται να εκφορτώνονται και να προσμετρώνται έναντι των ποσοστώσεων· να αντικατασταθούν τα ελάχιστα μεγέθη εκφόρτωσης για τους θαλάσσιους οργανισμούς που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης από μεγέθη αναφοράς διατήρησης· και να απαγορευθεί η αλίευση σολομού και θαλάσσιας πέστροφας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και σε συγκεκριμένες περιοχές πλην της αλίευσης με δίχτυα-παγίδες (νταλιάνια).

(6)       Για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1626/94 πρέπει να τροποποιηθεί για να αντικατασταθούν τα ελάχιστα μεγέθη εκφόρτωσης για τους θαλάσσιους οργανισμούς που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης από ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης χωρίς να αλλοιωθεί η ιδέα και εφαρμογή των υφιστάμενων ελάχιστων μεγεθών αλιευμάτων και για να απαλειφθούν οι κανόνες που διέπουν την αλιεία σαρδελίτσας που καθίστανται άνευ αντικειμένου με την εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης επειδή όλα τα εν λόγω αλιεύματα θα αποφεύγονται εφόσον είναι δυνατόν και στην περίπτωση ανεπιθύμητων αλιευμάτων θα εκφορτώνονται αλλά δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον για ανθρώπινη κατανάλωση.

(7)       Για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1098/2007 του Συμβουλίου για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου για τα αποθέματα γάδου της Βαλτικής Θάλασσας και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να προβλέπεται ότι όταν ασκείται αλιεία με παρασυρόμενα παραγάδια και με απλάδια δίχτυα, με δίχτυα εμπλοκής και με μανωμένα δίχτυα σε συγκεκριμένες περιοχές και κατά συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όλα τα ανεπιθύμητα αλιεύματα γάδου πρέπει να εκφορτώνονται και να προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.

(8)       Για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 254/2002 του Συμβουλίου για τη θέσπιση μέτρων που θα εφαρμοσθούν το 2002 για την αποκατάσταση του αποθέματος γάδου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας (διαίρεση ICES VIIα) πρέπει να τροποποιηθεί για να προβλέπεται ότι στην αλιεία βασιλικών χτενιών με τράτα όλα τα ανεπιθύμητα αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται σε υποχρέωση εκφόρτωσης και αλιεύονται επιπλέον των επιτρεπόμενων ποσοστών παρεμπιπτόντων αλιευμάτων πρέπει να εκφορτώνονται και να προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.

(9)       Για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2347/2002 του Συμβουλίου για τη θέσπιση ειδικών απαιτήσεων πρόσβασης και συναφών όρων που εφαρμόζονται στην αλιεία αποθεμάτων βαθέων υδάτων πρέπει να τροποποιηθεί για να προβλέπεται ότι όλα τα αλιεύματα ειδών βαθέων υδάτων πρέπει να εκφορτώνονται και να προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.

(10)     Για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, περί θεσπίσεως κοινοτικού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006 πρέπει να τροποποιηθεί για να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης. Προς τον σκοπό αυτό, οι άδειες αλιείας πρέπει να ισχύουν για τους τύπους αλιείας που υπόκεινται σε υποχρέωση εκφόρτωσης· πρέπει να καταγράφονται τα στοιχεία για τα αλιεύματα όλων των ειδών ανεξάρτητα από όρια βάρους· πρέπει να καταγράφονται χωριστά τα στοιχεία για τα αλιεύματα που είναι μικρότερα από τα ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης· λόγω της δυσκολίας επακριβούς καθορισμού της ποσότητας για μικρές ποσότητες αλιευμάτων επί αλιευτικού σκάφους, πρέπει να ισχύει μεγαλύτερο περιθώριο ανοχής για τις εκτιμήσεις μικρών ποσοτήτων αλιευμάτων στα ημερολόγια και τις δηλώσεις μεταφόρτωσης· πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για την ηλεκτρονική παρακολούθηση εξ αποστάσεως όσον αφορά την καταγραφή δεδομένων παρακολούθησης της υποχρέωσης εκφόρτωσης στη θάλασσα· πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για τη χωριστή στοιβασία αλιευμάτων και τον έλεγχο της εμπορίας αλιευμάτων που είναι μικρότερα από τα ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης· και πρέπει να καθοριστούν οι όροι χρήσης παρατηρητών ελέγχου για σκοπούς παρακολούθησης.

(11)     Δεδομένου ότι οι απορρίψεις αποτελούν σημαντική σπατάλη και επηρεάζουν αρνητικά την αειφόρο εκμετάλλευση των έμβιων θαλάσσιων πόρων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, και επειδή η γενική τήρηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης από τις επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της, η παράβαση της υποχρέωσης εκφόρτωσης πρέπει να οριστεί ως σοβαρή παράβαση. Η εισαγωγή της υποχρέωσης εκφόρτωσης, σε συνδυασμό με ορισμένες νέες διαχρονικές ευελιξίες όσον αφορά τις ποσοστώσεις, καθιστά αναγκαία την προσαρμογή των υφιστάμενων κανόνων σχετικά με τον υπολογισμό των ποσοστώσεων και της αλιευτικής προσπάθειας.

(12)     Ως εκ τούτου, πρέπει να τροποποιηθούν ανάλογα οι κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 850/98, (ΕΚ) αριθ. 2187/2005, (ΕΚ) αριθ. 1967/2006, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 254/2002, (ΕΚ) αριθ. 2347/2002 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009.

(13)     Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1434/98 του Συμβουλίου περί των όρων υπό τους οποίους επιτρέπεται να εκφορτώνεται ρέγγα για βιομηχανικούς σκοπούς, πλην της άμεσης ανθρώπινης κατανάλωσης πρέπει να καταργηθεί επειδή οι κανόνες σύνθεσης των αλιευμάτων και οι συναφείς περιορισμοί χρήσης της ρέγγας που περιλαμβάνει ο εν λόγω κανονισμός είναι πλέον άνευ αντικειμένου βάσει της υποχρέωσης εκφόρτωσης, επειδή όλα τα αλιεύματα ρέγγας πρέπει να εκφορτώνονται και να προσμετρώνται στις ποσοστώσεις και οι ρέγκες που είναι μικρότερες από τα ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπούς εκτός της ανθρώπινης κατανάλωσης,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

Τεχνικά μέτρα

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 850/98

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 850/98 τροποποιείται ως εξής:

(1)          Στο άρθρο 3 προστίθεται το ακόλουθο σημείο θ):

«θ)       ως ανεπιθύμητα αλιεύματα νοούνται τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων οργανισμών η αλιεία των οποίων απαγορεύεται στις συγκεκριμένες περιστάσεις.»

(2)          Το άρθρο 4 τροποποιείται ως εξής:

α)         Στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Η αλιεία όλων των ειδών που απαριθμούνται στα παραρτήματα I έως V χρησιμοποιώντας μεγέθη ματιών που δεν προβλέπονται στα εν λόγω παραρτήματα για τα αντίστοιχα είδη απαγορεύεται.»

β)         Στην παράγραφο 4α) προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, δεν απαγορεύονται οι εκφορτώσεις στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι όροι που καθορίζονται στο παράρτημα Χ λόγω ανεπιθύμητων αλιευμάτων θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx]. Τα εν λόγω ανεπιθύμητα αλιεύματα εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

γ)         Στην παράγραφο 4β) προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, δεν απαγορεύονται οι εκφορτώσεις στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι όροι που καθορίζονται στα παραρτήματα I έως V λόγω ανεπιθύμητων αλιευμάτων θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx]. Τα εν λόγω ανεπιθύμητα αλιεύματα εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

δ)         Στην παράγραφο 5α) προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στην περίπτωση θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], οι ποσότητες που διατηρούνται επί τους σκάφους ή μεταφορτώνονται, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο, περιλαμβάνουν όλους τους αλιευθέντες θαλάσσιους οργανισμούς.»

(3)          Στο άρθρο 5 παράγραφος 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στην περίπτωση θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], οι ποσότητες που διατηρούνται επί τους σκάφους μετά τη διαλογή ή την εκφόρτωση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο, περιλαμβάνουν όλους τους αλιευθέντες θαλάσσιους οργανισμούς.»

(4)          Στο άρθρο 7 παράγραφος 5 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Το πρώτο εδάφιο δεν ισχύει όταν τα οστρακοειδή του γένους Pandalus υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], Ωστόσο, απαγορεύεται η αλιεία των εν λόγω οστρακοειδών με τα δίχτυα που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο τα οποία δεν είναι εξοπλισμένα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εν λόγω εδάφιο. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα που αλιεύονται με τέτοια δίχτυα εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(5)          Στο άρθρο 10 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κατά παρέκκλιση από το στοιχείο β) του πρώτου εδαφίου, δεν απαγορεύεται η διατήρηση επί του σκάφους και η εκφόρτωση στις περιπτώσεις που το ελάχιστο ποσοστό δίθυρων μαλακίων δεν επιτυγχάνεται λόγω ανεπιθύμητων αλιευμάτων θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx]. Τα εν λόγω ανεπιθύμητα αλιεύματα εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(6)          Το άρθρο 11 τροποποιείται ως εξής:

Στην παράγραφο 1 στοιχείο α) προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κατά παρέκκλιση από το στοιχείο α) του πρώτου εδαφίου, δεν απαγορεύεται η χρήση ή η διατήρηση επί του σκάφους στάσιμων απλαδιών βυθού, διχτυών εμπλοκής ή μανωμένων διχτυών, όταν δεν είναι δυνατόν να πληρούνται οι προϋποθέσεις που καθορίζονται στο στοιχείο α) λόγω ανεπιθύμητων αλιευμάτων θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx]. Τα εν λόγω ανεπιθύμητα αλιεύματα εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(7)          Στο άρθρο 12 παράγραφος 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στην περίπτωση θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], οι θαλάσσιοι οργανισμοί που διατηρούνται επί τους σκάφους μετά την διαλογή ή κατά την εκφόρτωση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο, περιλαμβάνουν όλους τους αλιευθέντες θαλάσσιους οργανισμούς.»

(8)          Το άρθρο 15 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 15

1.         Οι θαλάσσιοι οργανισμοί οι οποίοι αλιεύονται επιπλέον των επιτρεπόμενων ποσοστών που προσδιορίζονται στο άρθρο 20 παράγραφος 2, το άρθρο 21 παράγραφος 2, το άρθρο 22 παράγραφος 2β), το άρθρο 27 παράγραφος 2, το άρθρο 29δ παράγραφοι 5δ), 6δ), 7γ), το άρθρο 29ζ παράγραφος 2, το άρθρο 34β παράγραφοι 3γ) και 11 και τα παραρτήματα I έως VII, X και XI και οι οποίοι δεν υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] δεν εκφορτώνονται αλλά απορρίπτονται στη θάλασσα πριν από κάθε εκφόρτωση.

2.         Οι θαλάσσιοι οργανισμοί οι οποίοι αλιεύονται επιπλέον των επιτρεπόμενων ποσοστών που προσδιορίζονται στο άρθρο 20 παράγραφος 2, το άρθρο 21 παράγραφος 2, το άρθρο 22 παράγραφος 2β), το άρθρο 27 παράγραφος 2, το άρθρο 29δ παράγραφοι 5δ), 6δ), 7γ), το άρθρο 29ζ παράγραφος 2, το άρθρο 34β παράγραφοι 3γ) και 11 και τα παραρτήματα I έως VII, X και XI και οι οποίοι υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.

3.         Πριν ξεκινήσουν την αλίευση σε κάθε περιοχή διαχείρισης σε συγκεκριμένο αλιευτικό ταξίδι, οι πλοίαρχοι αλιευτικών σκαφών μεριμνούν ώστε να διαθέτουν ποσοστώσεις για τα αποθέματα που υπόκεινται σε ανώτατα όρια, οι οποίες επαρκούν για να καλύψουν την πιθανή σύνθεση αλιευμάτων και τα επιτρεπόμενα ποσοστά κατά τη διάρκεια του ταξιδίου.»

(9)          Το άρθρο 17 τροποποιείται ως εξής:

«Ένας θαλάσσιος οργανισμός θεωρείται ότι δεν έχει το απαιτούμενο μέγεθος εάν οι διαστάσεις του είναι μικρότερες από το ελάχιστο μέγεθος αναφοράς διατήρησης που ορίζεται στο παράρτημα XII για τα ανάλογα είδη και τη σχετική γεωγραφική περιοχή.»

(10)        Το άρθρο 19 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 19

1.         Οι μικρότεροι του κανονικού μεγέθους θαλάσσιοι οργανισμοί οι οποίοι ανήκουν σε είδη τα οποία δεν υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] δεν διατηρούνται επί του σκάφους, δεν μεταφορτώνονται, εκφορτώνονται, μεταφέρονται, αποθηκεύονται, πωλούνται, εκτίθενται ή προσφέρονται προς πώληση αλλά απορρίπτονται αμέσως στη θάλασσα.

2.         Οι μικρότεροι του κανονικού μεγέθους θαλάσσιοι οργανισμοί οι οποίοι ανήκουν σε είδη τα οποία υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] διατηρούνται επί του σκάφους, εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις. Δεν πωλούνται, δεν εκτίθενται ούτε προσφέρονται προς πώληση για ανθρώπινη κατανάλωση.»

(11)        Στο άρθρο 20 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 4:

«4. Στις περιπτώσεις που η ρέγγα υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση διατήρησης επί του σκάφους που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Ωστόσο, απαγορεύεται η αλίευση του εν λόγω είδους εντός των γεωγραφικών περιοχών και κατά τις χρονικές περιόδους που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα ρέγγας εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(12)        Στο άρθρο 20α προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στις περιπτώσεις που η ρέγγα υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση εκφόρτωσης ή διατήρησης επί του σκάφους που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου. Ωστόσο, απαγορεύεται η αλίευση του εν λόγω είδους εντός των γεωγραφικών περιοχών και κατά τις χρονικές περιόδους που αναφέρονται στο εν λόγω εδάφιο. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα ρέγγας εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(13)        Στο άρθρο 21 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

«3. Στις περιπτώσεις που η σαρδελλόρεγγα υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση διατήρησης επί του σκάφους που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Ωστόσο, απαγορεύεται η αλίευση του εν λόγω είδους εντός των γεωγραφικών περιοχών και κατά τις χρονικές περιόδους που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα σαρδελλόρεγγας εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(14)        Στο άρθρο 22 παράγραφος 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στις περιπτώσεις που το σκουμπρί υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση διατήρησης επί του σκάφους που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου. Ωστόσο, απαγορεύεται η αλίευση του εν λόγω είδους εντός των γεωγραφικών περιοχών που αναφέρονται στο εν λόγω εδάφιο. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα σαρδελλόρεγγας εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(15)        Στο άρθρο 23 παράγραφος 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στις περιπτώσεις που ο γαύρος υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση διατήρησης επί του σκάφους που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου. Ωστόσο, απαγορεύεται η αλίευση του εν λόγω είδους με τα αλιευτικά εργαλεία και εντός των γεωγραφικών περιοχών που αναφέρονται στο εν λόγω εδάφιο. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα γαύρου εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(16)        Στο άρθρο 27 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

«3. Στις περιπτώσεις που το σύκο Νορβηγίας υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση διατήρησης επί του σκάφους που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου. Ωστόσο, απαγορεύεται η αλίευση του εν λόγω είδους με τα αλιευτικά εργαλεία και εντός των γεωγραφικών περιοχών που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα σύκου Νορβηγίας εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(17)        Στο άρθρο 29α παράγραφος 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στις περιπτώσεις που το αμμόχελο υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση εκφόρτωσης ή διατήρησης επί του σκάφους που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου. Ωστόσο, απαγορεύεται η αλίευση του εν λόγω είδους εντός των γεωγραφικών περιοχών που αναφέρονται στο εν λόγω εδάφιο. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα αμμόχελου εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(18)        Το άρθρο 29γ αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 29γ

Αλιεία μπακαλιάρου του Rockall στην υποπεριοχή ICES VI

1.         Η αλιεία, με εξαίρεση την αλιεία με παραγάδι, απαγορεύεται στις περιοχές που περικλείονται από διαδοχικές λοξοδρομικές γραμμές που ενώνουν τα εξής σημεία, τα οποία μετρώνται σύμφωνα με το σύστημα συντεταγμένων WGS84:

– 57o00' Β, 15o00' Δ

– 57o00' Β, 14o00' Δ

– 56o30' Β, 14o00' Δ

– 56o30' Β, 15o00' Δ

– 57o00' Β, 15o00' Δ.»

(19)        Το άρθρο 29δ τροποποιείται ως εξής:

α)         Στην παράγραφο 3 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στις περιπτώσεις που οι ιχθείς ή τα οστρακόδερμα που αναφέρονται στο σημείο β) του πρώτου εδαφίου υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], ο όρος που καθορίζεται στο σημείο β) αντικαθίσταται από τον όρο να μην αποτελούν οι εν λόγω ιχθείς ή τα εν λόγω οστρακόδερμα στόχο της αλιείας. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα των εν λόγω ιχθύων ή οστρακόδερμων εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

β)         Στην παράγραφο 4 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στις περιπτώσεις που οι ιχθείς που αναφέρονται στο σημείο β) του πρώτου εδαφίου υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], ο όρος που καθορίζεται στο σημείο β) αντικαθίσταται από τον όρο να μην αποτελούν οι εν λόγω ιχθείς στόχο της αλιείας. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα των εν λόγω ιχθύων εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(20)        Στο άρθρο 29ε παράγραφος 2 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στις περιπτώσεις που οι ιχθείς που αναφέρονται στο σημείο β) του πρώτου εδαφίου υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], ο όρος που καθορίζεται στο σημείο β) αντικαθίσταται από τον όρο να μην αποτελούν οι εν λόγω ιχθείς στόχο της αλιείας. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα των εν λόγω ιχθύων εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(21)        Στο άρθρο 29στ παρεμβάλλεται η ακόλουθη παράγραφος 1α:

«1α. Στις περιπτώσεις που η μουρούνα υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση διατήρησης επί του σκάφους που προβλέπεται στην παράγραφο 1. Ωστόσο, κατά τη χρονική περίοδο και εντός των περιοχών που αναφέρονται στην εν λόγω παράγραφο, η αλιεία του εν λόγω είδους απαγορεύεται. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα μουρούνας εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(22)        Στο άρθρο 32 παράγραφος 2 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στην περίπτωση θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], τα αλιεύματα είναι δυνατόν να διατηρούνται νομίμως επί τους σκάφους, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο στοιχείο β) σημείο (i) του πρώτου εδαφίου του παρόντος άρθρου, περιλαμβάνουν όλους τους αλιευθέντες θαλάσσιους οργανισμούς.»

(23)        Το άρθρο 35 διαγράφεται.

(24)        Τα παραρτήματα τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα I του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 2

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2187/2005

O κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2187/2005 τροποποιείται ως εξής:

(1)          Στο άρθρο 2 προστίθεται το ακόλουθο σημείο o):

«o)       ως «ανεπιθύμητα αλιεύματα» νοούνται τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων οργανισμών η αλιεία των οποίων απαγορεύεται στις συγκεκριμένες περιστάσεις.»

(2)          Το άρθρο 3 τροποποιείται ως εξής:

α)         Στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Απαγορεύεται η αλιεία όλων των ειδών που απαριθμούνται στα παραρτήματα I έως V χρησιμοποιώντας μεγέθη ματιών που δεν προβλέπονται στα εν λόγω παραρτήματα για τα αντίστοιχα είδη.»

β)         Στην παράγραφο 3 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, δεν απαγορεύονται η διατήρηση επί τους σκάφους και η εκφόρτωση στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι όροι που καθορίζονται στο εν λόγω εδάφιο λόγω ανεπιθύμητων αλιευμάτων θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx]. Τα εν λόγω ανεπιθύμητα αλιεύματα εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

γ)         Στην παράγραφο 6 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, δεν απαγορεύονται οι εκφορτώσεις στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι όροι που καθορίζονται στο εν λόγω εδάφιο λόγω ανεπιθύμητων αλιευμάτων θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx]. Τα εν λόγω ανεπιθύμητα αλιεύματα εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.» »

(3)          Το άρθρο 4 τροποποιείται ως εξής:

α)         Στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στην περίπτωση θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], οι ποσότητες που διατηρούνται επί τους σκάφους μετά την διαλογή ή την εκφόρτωση, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο, περιλαμβάνουν όλους τους αλιευθέντες θαλάσσιους οργανισμούς.»

β)         Στην παράγραφο 2 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στην περίπτωση θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], οι ποσότητες που διατηρούνται επί τους σκάφους, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο, περιλαμβάνουν όλους τους αλιευθέντες θαλάσσιους οργανισμούς.»

(4)          Το άρθρο 12 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 12 Επίτευξη των απαιτούμενων ποσοστών αλιευμάτων

«1.       Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών επιπλέον των επιτρεπόμενων ποσοστών που προσδιορίζονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ και τα οποία υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις. 2.            Πριν ξεκινήσουν την αλίευση σε κάθε περιοχή διαχείρισης σε συγκεκριμένο αλιευτικό ταξίδι, οι πλοίαρχοι αλιευτικών σκαφών μεριμνούν ώστε να διαθέτουν ποσοστώσεις, για τα αποθέματα που υπόκεινται σε ανώτατα όρια, οι οποίες επαρκούν για να καλύψουν την πιθανή σύνθεση αλιευμάτων και τα επιτρεπόμενα ποσοστά που περιλαμβάνονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ.

3.         Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών επιπλέον των επιτρεπόμενων ποσοστών που προσδιορίζονται στα παραρτήματα ΙΙ και ΙΙΙ και τα οποία δεν υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] απαγορεύεται να εκφορτωθούν αλλά απορρίπτονται στη θάλασσα πριν από κάθε εκφόρτωση.»

(5)          Το άρθρο 14 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

«1.       Ένας θαλάσσιος οργανισμός θεωρείται ότι δεν έχει το απαιτούμενο μέγεθος εάν οι διαστάσεις του είναι μικρότερες από το ελάχιστο μέγεθος αναφοράς διατήρησης που ορίζεται στο παράρτημα IV για τα ανάλογα είδη και τη σχετική γεωγραφική περιοχή.»

(6)          Το άρθρο 15 τροποποιείται ως εξής:

α)         Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.       Οι μικρότεροι του κανονικού μεγέθους θαλάσσιοι οργανισμοί οι οποίοι ανήκουν σε είδη τα οποία δεν υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] δεν διατηρούνται επί του σκάφους, δεν μεταφορτώνονται, εκφορτώνονται, μεταφέρονται, αποθηκεύονται, πωλούνται, εκτίθενται ή προσφέρονται προς πώληση αλλά απορρίπτονται αμέσως στη θάλασσα.»

β)         Προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3:

«3.       Οι μικρότεροι του κανονικού μεγέθους θαλάσσιοι οργανισμοί οι οποίοι ανήκουν σε είδη τα οποία υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] διατηρούνται επί του σκάφους, εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις. Δεν πωλούνται, δεν εκτίθενται ούτε προσφέρονται προς πώληση για ανθρώπινη κατανάλωση.»

(7)          Το άρθρο 17 τροποποιείται ως εξής:

α)         Στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στις περιπτώσεις που ο σολομός (Salmo salar) ή η θαλάσσια πέστροφα (Salmo trutta) υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση εκφόρτωσης ή διατήρησης επί του σκάφους των εν λόγω ειδών που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου. Ωστόσο, απαγορεύεται η αλίευση των εν λόγω ειδών εντός των γεωγραφικών περιοχών και κατά τις χρονικές περιόδους που αναφέρονται στο εν λόγω εδάφιο. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα σολομού (Salmo salar) ή θαλάσσιας πέστροφας (Salmo trutta) εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

β)         Στην παράγραφο 3 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«3.       Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 και 3, επιτρέπεται η διατήρηση επί του σκάφους και η αλιεία σολομού (Salmo salar) και θαλάσσιας πέστροφας (Salmo trutta) που αλιεύονται με νταλιάνια.»

(8)          Τα παραρτήματα τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα IΙ του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 3

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 τροποποιείται ως εξής:

(1)          Στο άρθρο 2 προστίθεται το ακόλουθο σημείο 18):

«18)     ως «ανεπιθύμητα αλιεύματα» νοούνται τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων οργανισμών η αλιεία των οποίων απαγορεύεται στις συγκεκριμένες περιστάσεις.»

(2)          Το άρθρο 15 τροποποιείται ως εξής:

α)         Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.       Απαγορεύεται η αλιεία θαλάσσιων οργανισμών που ανήκουν στα είδη τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ, οι οποίοι είναι μικρότεροι από το ελάχιστο μέγεθος αναφοράς διατήρησης που ορίζεται στο παράρτημα για τα ανάλογα είδη και τη σχετική γεωγραφική περιοχή (εφεξής «μικρότεροι του κανονικού μεγέθους θαλάσσιοι οργανισμοί»).

Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα μικρότερων του κανονικού μεγέθους θαλάσσιων οργανισμών οι οποίοι υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] διατηρούνται επί του σκάφους και εκφορτώνονται. Δεν πωλούνται, δεν εκτίθενται ούτε προσφέρονται προς πώληση για ανθρώπινη κατανάλωση.

Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα μικρότερων του κανονικού μεγέθους θαλάσσιων οργανισμών οι οποίοι δεν υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] δεν διατηρούνται επί του σκάφους, δεν μεταφορτώνονται, εκφορτώνονται, μεταφέρονται, αποθηκεύονται, πωλούνται, εκτίθενται ούτε προσφέρονται προς πώληση.»

β)         Η παράγραφος 3 διαγράφεται.

(3)          Το άρθρο 16 παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 15 παράγραφος 1, μικρότεροι του κανονικού μεγέθους θαλάσσιοι οργανισμοί επιτρέπεται να αλιεύονται, να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να προσφέρονται για πώληση ζώντες για τον σκοπό άμεσου εμπλουτισμού ή μετεγκατάστασης του αποθέματος με την άδεια και υπό την εποπτεία του κράτους μέλους στο οποίο πραγματοποιούνται οι εν λόγω δραστηριότητες.»

(4)          Τα παραρτήματα τροποποιούνται σύμφωνα με το παράρτημα IΙΙ του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 4

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1098/2007

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1098/2007 τροποποιείται ως εξής:

(1)          Στο άρθρο 3 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ζ):

«ζ)       ως «ανεπιθύμητα αλιεύματα» νοούνται τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων οργανισμών η αλιεία των οποίων απαγορεύεται στις συγκεκριμένες περιστάσεις.»

(2)          Στο άρθρο 8 παράγραφος 2 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στις περιπτώσεις που ο γάδος υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση διατήρησης επί του σκάφους που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο. Ωστόσο, απαγορεύεται η αλίευση του εν λόγω είδους με παρασυρόμενα παραγάδια εντός των γεωγραφικών περιοχών και κατά τις χρονικές περιόδους που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα γάδου εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(3)          Στο άρθρο 9 παράγραφος 3 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Στις περιπτώσεις που ο γάδος υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], δεν ισχύει η απαγόρευση διατήρησης επί του σκάφους που προβλέπεται στο πρώτο εδάφιο. Ωστόσο, απαγορεύεται η αλίευση του εν λόγω είδους με εργαλεία των τύπων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 εντός των γεωγραφικών περιοχών και κατά τη χρονική περίοδο που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Τα ανεπιθύμητα αλιεύματα γάδου εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

Άρθρο 5

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 254/2002

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 254/2002 τροποποιείται ως εξής:

(1)          Στο άρθρο 3 παράγραφος 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, δεν απαγορεύονται οι εκφορτώσεις στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι όροι που καθορίζονται στο εν λόγω εδάφιο λόγω ανεπιθύμητων αλιευμάτων θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx]. Τα εν λόγω ανεπιθύμητα αλιεύματα εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

(2)          Στο άρθρο 4 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κατά παρέκκλιση από το πρώτο εδάφιο, δεν απαγορεύονται οι εκφορτώσεις στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι όροι που καθορίζονται στο εν λόγω εδάφιο λόγω ανεπιθύμητων αλιευμάτων θαλάσσιων οργανισμών που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx]. Τα εν λόγω ανεπιθύμητα αλιεύματα εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

Άρθρο 6

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2347/2002

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2347/2002 τροποποιείται ως εξής:

(1)          Στο άρθρο 2 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο στ):

«στ)     ως «ανεπιθύμητα αλιεύματα» νοούνται τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων οργανισμών η αλιεία των οποίων απαγορεύεται στις συγκεκριμένες περιστάσεις.»

(2)          Στο άρθρο 3 παράγραφος 1, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Τα αλιευτικά σκάφη που δεν διαθέτουν άδεια βαθέων υδάτων απαγορεύεται να αλιεύουν για είδη βαθέων υδάτων καθ' υπέρβαση των 100 kg ανά αλιευτικό ταξίδι. Τα είδη βαθέων υδάτων που έχουν αλιευθεί καθ' υπέρβαση των 100 kg από τα εν λόγω σκάφη δεν διατηρούνται επί του σκάφους, δεν μεταφορτώνονται ούτε εκφορτώνονται.

Κατά παρέκκλιση από το δεύτερο εδάφιο, δεν απαγορεύονται η διατήρηση επί τους σκάφους, η μεταφόρτωση και η εκφόρτωση στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί το όριο των 100 kg που καθορίζεται στο εν λόγω εδάφιο λόγω ανεπιθύμητων αλιευμάτων ειδών βαθέων υδάτων που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx]. Τα εν λόγω ανεπιθύμητα αλιεύματα εκφορτώνονται και προσμετρώνται στις ποσοστώσεις.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

Μέτρα όσον αφορά τον έλεγχο

Άρθρο 7

Τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1224/2009

O κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 τροποποιείται ως εξής:

1)           Το άρθρο 7 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)         το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ε)       υποχρέωση εκφόρτωσης σε τμήμα του τύπου αλιείας ή σε όλους τους τύπους αλιείας όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx].»

β)         Παρεμβάλλεται το ακόλουθο στοιχείο στ):

«στ)     άλλες περιπτώσεις οι οποίες προβλέπονται βάσει της ενωσιακής νομοθεσίας.»

2)           Το άρθρο 14 τροποποιείται ως εξής:

α)         Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.       Με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων που περιλαμβάνονται σε πολυετή σχέδια, οι πλοίαρχοι ενωσιακών αλιευτικών σκαφών συνολικού μήκους 10 μέτρων και άνω τηρούν ημερολόγιο αλιείας σχετικά με τις δραστηριότητές τους, όπου αναφέρουν συγκεκριμένα όλες τις ποσότητες κάθε είδους το οποίο αλιεύεται και διατηρείται επί του σκάφους.»

β)         Στην παράγραφο 2 το στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«στ)     τις κατ’ εκτίμηση ποσότητες κάθε είδους σε χιλιόγραμμα βάρους ζωντανών αλιευμάτων ή, κατά περίπτωση, τον αριθμό των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων σε χωριστή εγγραφή των ποσοτήτων ή των ατόμων κάτω του ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης∙»

γ)         Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το επιτρεπόμενο περιθώριο ανοχής όσον αφορά τις εκτιμήσεις που καταγράφονται στο ημερολόγιο αλιείας σχετικά με τις ποσότητες σε χιλιόγραμμα των ιχθύων που διατηρούνται επί του σκάφους είναι ποσοστό 10 % για όλα τα είδη. Στις περιπτώσεις που για ένα ή περισσότερα είδη η αντίστοιχη συνολική ποσότητα αλιευμάτων είναι κάτω των 50 χιλιογράμμων, το επιτρεπόμενο περιθώριο ανοχής είναι 20%.»

δ)         Η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.       Οι πλοίαρχοι ενωσιακών αλιευτικών σκαφών καταγράφουν επίσης στο ημερολόγιο αλιείας τους όλες τις εκτιμώμενες απορρίψεις σε όγκο για όλα τα είδη.»

3)           Στο άρθρο 17 παράγραφος 1, τα στοιχεία ε) και στ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«ε)       τις ποσότητες κάθε είδους που καταγράφονται στο ημερολόγιο αλιείας, συμπεριλαμβανομένων, ως χωριστής πληροφορίας, όσων είναι κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης

στ) τις προς εκφόρτωση ή μεταφόρτωση ποσότητες κάθε είδους, συμπεριλαμβανομένων, ως χωριστής πληροφορίας, όσων είναι κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης.»

4)           Το άρθρο 21 τροποποιείται ως εξής:

α)         Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων που περιλαμβάνονται σε πολυετή σχέδια, οι πλοίαρχοι ενωσιακών αλιευτικών σκαφών συνολικού μήκους 10 μέτρων και άνω που συμμετέχουν σε δραστηριότητα μεταφόρτωσης συμπληρώνουν δήλωση μεταφόρτωσης, στην οποία αναφέρουν συγκεκριμένα όλες τις ποσότητες κάθε είδους που μεταφορτώθηκαν ή παρελήφθησαν.»

β)         Στην παράγραφο 2 το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)       τις κατ’ εκτίμηση ποσότητες κάθε είδους σε χιλιόγραμμα βάρους προϊόντος ανά τύπο παρουσίασης προϊόντος ή, κατά περίπτωση, τον αριθμό των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων σε χωριστή εγγραφή των ποσοτήτων ή των ατόμων κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης·»

γ)         Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Το επιτρεπόμενο περιθώριο ανοχής όσον αφορά τις εκτιμήσεις που καταγράφονται στη δήλωση μεταφόρτωσης σχετικά με τις ποσότητες σε χιλιόγραμμα των ιχθύων που μεταφορτώνονται είναι ποσοστό 10 % για όλα τα είδη. Στις περιπτώσεις που για ένα ή περισσότερα είδη η αντίστοιχη συνολική ποσότητα αλιευμάτων είναι κάτω των 50 χιλιογράμμων, το επιτρεπόμενο περιθώριο ανοχής είναι 20%.»

5)           Στο άρθρο 23, η παράγραφος 2 στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)       τις κατ’ εκτίμηση ποσότητες κάθε είδους σε χιλιόγραμμα βάρους προϊόντος ανά τύπο παρουσίασης προϊόντος ή, κατά περίπτωση, τον αριθμό των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων σε χωριστή εγγραφή των ποσοτήτων ή των ατόμων κάτω του ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης·»

6)           Μετά το άρθρο 25 προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 25α:

«Άρθρο 25a

Ηλεκτρονική παρακολούθηση εξ αποστάσεως

1.

Τα αλιευτικά σκάφη, τα οποία δυνάμει ενωσιακής νομοθεσίας ή απόφασης κράτους μέλους υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ηλεκτρονική παρακολούθηση εξ αποστάσεως για την παρακολούθηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], εγκαθιστούν συσκευές συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως. Το εν λόγω σύστημα εξασφαλίζει την ανά πάσα στιγμή καταγραφή με κάμερες των δεδομένων σχετικά με τις αλιευτικές και τις συναφείς με αυτές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της μεταποίησης των αλιευμάτων.

2. Τα αλιευτικά σκάφη που αναφέρονται στην παράγραφο 1 είναι επίσης εξοπλισμένα με:

α)      αφαιρούμενες συσκευές αποθήκευσης δεδομένων εγκεκριμένες από τις αρμόδιες αρχές όπου αποθηκεύονται ανά πάσα στιγμή όλες οι εικόνες των αλιευτικών δραστηριοτήτων· και

β)      ανιχνευτές συνδεδεμένους με τα συστήματα λειτουργίας των αλιευτικών εργαλείων και με το βαρούλκο ή το τύμπανο περιέλιξης των διχτυών, οι οποίοι καταγράφουν όλες τις κινήσεις πόντισης και ανάσυρσης των αλιευτικών εργαλείων.

3.         Τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως που είναι εγκατεστημένα επί αλιευτικών σκαφών λειτουργούν πλήρως αυτόματα, δεν επιτρέπουν την εισαγωγή ή εξαγωγή εσφαλμένου στίγματος και δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακαμφθούν χειροκίνητα.

4.         Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι έχουν την τεχνική ικανότητα ανάλυσης και αποτελεσματικής χρήσης των πληροφοριών που παρέχει το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως.

5.         Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 119α όσον αφορά:

α)      τα δεδομένα που καταγράφουν και επεξεργάζονται τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως·

β)      τις αρμοδιότητες των πλοιάρχων σχετικά με τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως·

γ)      τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση τεχνικής αστοχίας ή μη λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως·

δ)      τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων των κρατών μελών σχετικά με τη χρήση συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως.

6.         Η Επιτροπή θεσπίζει, με εκτελεστικές πράξεις, λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα εξής:

α)      τις απαιτήσεις όσον αφορά τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως·

β)      τις προδιαγραφές των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως·

γ)      τα μέτρα ελέγχου που πρέπει να θεσπίζονται από το κράτος μέλος σημαίας·

δ)      την πρόσβαση της Επιτροπής στα δεδομένα των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης εξ αποστάσεως.

Οι σχετικές εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 119 παράγραφος 2.»

7)           Το άρθρο 33 τροποποιείται ως εξής:

α)         Στην παράγραφο 2, το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«α) τα συγκεντρωτικά δεδομένα για τις ποσότητες κάθε αποθέματος ή ομάδας αποθεμάτων που υπόκειται σε TAC ή ποσοστώσεις και εκφορτώνεται κατά τον προηγούμενο μήνα συμπεριλαμβανομένων, ως χωριστών πληροφοριών, των ποσοτήτων όσων είναι κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης· και

β)         Η παράγραφος 6 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«6.       Τα αλιεύματα που λαμβάνονται στο πλαίσιο επιστημονικής έρευνας και διατίθενται και πωλούνται στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, όσων είναι κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης, καταλογίζονται στην ποσόστωση που ισχύει για το κράτος μέλος σημαίας όταν υπερβαίνουν το 2 % των οικείων ποσοστώσεων. Το άρθρο 12 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 199/2008 του Συμβουλίου, της 25ης Φεβρουαρίου 2008, σχετικά με τη θέσπιση κοινοτικού πλαισίου για τη συλλογή, διαχείριση και χρήση δεδομένων στον τομέα της αλιείας και τη στήριξη όσον αφορά τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την κοινή αλιευτική πολιτική[15], δεν εφαρμόζεται για τα ταξίδια επιστημονικής έρευνας κατά τη διάρκεια των οποίων λαμβάνονται τα εν λόγω αλιεύματα.»

(8)          Παρεμβάλλονται τα ακόλουθα άρθρα 49α, 49β και 49γ:

«Άρθρο 49a

Χωριστή στοιβασία αλιευμάτων κάτω των ελάχιστων μεγεθών αναφοράς διατήρησης

1.         Όλα τα αλιεύματα κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης που διατηρούνται σε ενωσιακό αλιευτικό σκάφος τοποθετούνται σε δοχεία, διαμερίσματα ή περιέκτες, κάθε απόθεμα χωριστά και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διακρίνονται από άλλα δοχεία, διαμερίσματα ή περιέκτες.

2.         Απαγορεύεται η διατήρηση επί ενωσιακού αλιευτικού σκάφους, εντός οιουδήποτε δοχείου, διαμερίσματος ή περιέκτη, τυχόν ποσότητας αλιευμάτων κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης, αναμεμειγμένης με οποιοδήποτε άλλο αλιευτικό προϊόν.

3.         Οι παράγραφοι 2 και 3 δεν ισχύουν:

– όταν τα αλιεύματα περιέχουν άνω του 80% σύκο της Νορβηγίας και αμμόχελο που έχουν αλιευθεί για σκοπούς μη ανθρώπινης κατανάλωσης ή ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα είδη:

– σκουμπρί·

– ρέγκα·

– σαφρίδι·

– προσφυγάκι·

– βασιλάκης·

– γαύρος·

– γουρλομάτης·

– σαρδέλα·

– σαρδελόρεγγα.

– για αλιευτικά σκάφη μέγιστου συνολικού μήκους κάτω των 12 μέτρων όταν τα αλιεύματα κάτω του ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης έχουν υποστεί διαλογή, έχουν ζυγιστεί και έχουν καταχωριστεί στο ημερολόγιο.

4.         Για τα αλιεύματα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 τα κράτη μέλη παρακολουθούν τη σύνθεση αλιευμάτων μέσω δειγματοληψίας.»

«Άρθρο 49β

Κανόνας de minimis

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι τα αλιεύματα που υπάγονται στην απαλλαγή των «ελάχιστων ποσοτήτων» (de minimis) που προβλέπεται στο άρθρο 15 παράγραφος 5 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] δεν υπερβαίνει το ποσοστό της απαλλαγής που καθορίζεται στο σχετικό ενωσιακό μέτρο.»

«Άρθρο 49γ

Εκφόρτωση αλιευμάτων κάτω των ελάχιστων μεγεθών αναφοράς διατήρησης

Σε περίπτωση εκφόρτωσης αλιευμάτων κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης οι αρμόδιες αρχές εξασφαλίζουν ότι τα εν λόγω αλιεύματα αποθηκεύονται έτσι ώστε να διακρίνονται από αλιευτικά προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.»

9)           Στο άρθρο 56, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.       Κάθε κράτος μέλος είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής στην επικράτειά του, σε όλα τα στάδια της εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, από την πρώτη πώληση έως τη λιανική πώληση, περιλαμβανομένης της μεταφοράς. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ιδίως ότι η χρήση αλιευτικών προϊόντων κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης που υπόκεινται στην υποχρέωση εκφόρτωσης όπως προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] περιορίζεται σε σκοπούς εκτός της άμεσης ανθρώπινης κατανάλωσης.»

10)         Στο άρθρο 58 παράγραφος 5, το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ε)       οι ποσότητες κάθε είδους σε χιλιόγραμμα καθαρού βάρους ή, κατά περίπτωση, ο αριθμός ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ως χωριστής πληροφορίας των ποσοτήτων ή των ατόμων κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης·»

11)         Το άρθρο 64 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)         το στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«στ)     τις ποσότητες κάθε είδους σε χιλιόγραμμα βάρους προϊόντος ανά τύπο παρουσίασης προϊόντος ή, κατά περίπτωση, τον αριθμό των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων σε χωριστή εγγραφή των ποσοτήτων ή των ατόμων κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης·»

β)         Παρεμβάλλεται το ακόλουθο στοιχείο η-α):

«η-α)    όπου ενδείκνυται, τον προορισμό των αλιευτικών προϊόντων κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης η χρήση των οποίων υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx] για σκοπούς εκτός της άμεσης ανθρώπινης κατανάλωσης.»

12)         Στο άρθρο 66 παράγραφος 3, το στοιχείο ε) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ε)       τις ποσότητες κάθε είδους σε χιλιόγραμμα, εκφραζόμενες σε βάρος προϊόντος, αναλυτικά ανά τύπο παρουσίασης προϊόντος ή, κατά περίπτωση, τον αριθμό των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων σε χωριστή εγγραφή των ποσοτήτων ή των ατόμων κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης·»

13)         Στο άρθρο 68 παράγραφος 5, το στοιχείο δ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«δ)       οι ποσότητες κάθε μεταφερόμενου είδους σε χιλιόγραμμα, εκφραζόμενες σε βάρος προϊόντος, αναλυτικά ανά τύπο παρουσίασης προϊόντος ή, κατά περίπτωση, τον αριθμό των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων σε χωριστή εγγραφή των ποσοτήτων ή των ατόμων κάτω του ισχύοντος ελάχιστου μεγέθους αναφοράς διατήρησης·»

14)         Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 73α:

«Άρθρο 73a

Παρατηρητές ελέγχου για την παρακολούθηση της υποχρέωσης εκφόρτωσης

Με την επιφύλαξη του άρθρου 73 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη δύνανται να τοποθετούν παρατηρητές επί των αλιευτικών σκαφών που φέρουν τη σημαία τους για την παρακολούθηση τύπων αλιείας στους οποίους εφαρμόζεται η υποχρέωση εκφόρτωσης που προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx]. Στους εν λόγω παρατηρητές ελέγχου εφαρμόζεται το άρθρο 73 παράγραφοι 2 έως 9.»

15)         Στο άρθρο 90 παράγραφος 1, το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«γ)       η μη ανάσυρση και η μη διατήρηση επί του αλιευτικού σκάφους και η εκφόρτωση ειδών υπαγόμενων σε ποσόστωση ή στην υποχρέωση εκφόρτωσης που προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], εκτός αν η ανάσυρση και η διατήρηση επί του σκάφους και η εκφόρτωση θα ήταν αντίθετη στις υποχρεώσεις που προβλέπουν οι κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής για τους τύπους αλιείας ή τις αλιευτικές ζώνες όπου εφαρμόζονται οι εν λόγω κανόνες.»

16)         Στο άρθρο 92, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.       Τα κράτη μέλη εφαρμόζουν σύστημα επιβολής μορίων για σοβαρές παραβάσεις σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1005/2008, και για παράβαση της υποχρέωσης ανάσυρσης, διατήρησης επί του αλιευτικού σκάφους και εκφόρτωσης ειδών υπαγόμενων σε ποσόστωση ή στην υποχρέωση εκφόρτωσης που προβλέπεται στο άρθρο 15 του κανονισμού (ΕΕ) [xxxx], σύστημα σύμφωνα με το οποίο ο κάτοχος αλιευτικής άδειας λαμβάνει τα ανάλογα μόρια σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής.»

17)         Το άρθρο 105 τροποποιείται ως εξής:

α)         Στην παράγραφο 2, ο πίνακας αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«

Βαθμός της υπεραλίευσης σε σχέση με τις επιτρεπόμενες εκφορτώσεις || Πολλαπλασιαστικός συντελεστής

Τμήμα έως 10 % || Υπεραλίευση * 1,0

Από 10 % έως 20 % || Υπεραλίευση * 1,2

Από 20 % έως 40 % || Υπεραλίευση * 1,4

Από 40 % έως 50 % || Υπεραλίευση * 1,8

Τυχόν περαιτέρω υπεραλίευση σε ποσοστό άνω του 50% || Υπεραλίευση * 2,0

»

β)         Η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3.       Πέραν του πολλαπλασιαστικού συντελεστή που αναφέρεται στην παράγραφο 2, και εφόσον η έκταση της υπεραλίευσης σε σχέση με τις επιτρεπόμενες εκφορτώσεις υπερβαίνει το 10%, εφαρμόζεται πολλαπλασιαστικός συντελεστής 1,5:

(1) σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος έχει επανειλημμένως υπερβεί την ποσόστωσή του, την παραχωρούμενη ποσότητα ή το διαθέσιμο μερίδιο του αποθέματος ή της ομάδας αποθεμάτων του κατά την προηγούμενη διετία και οι υπεραλιεύσεις αυτές υπάγονται στις μειώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2·

(2) σε περίπτωση που τα διαθέσιμα επιστημονικά, τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, και ιδίως οι εκθέσεις που συντάσσει η επιστημονική, τεχνική και οικονομική επιτροπή αλιείας (ΕΤΟΕΑ), αποδεικνύουν ότι η υπεραλίευση συνιστά σοβαρή απειλή για τη διατήρηση του συγκεκριμένου αποθέματος, ή

(3) εάν το απόθεμα υπάγεται σε σχέδιο διαχείρισης.»

γ)         Η παράγραφος 3α απαλείφεται·

18)         Το άρθρο 106 τροποποιείται ως εξής:

α)         Στην παράγραφο 2, ο πίνακας αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«

Βαθμός της υπέρβασης σε σχέση με τη διαθέσιμη αλιευτική προσπάθεια || Πολλαπλασιαστικός συντελεστής

Τμήμα έως 10 % || Υπέρβαση * 1,0

Από 10 % έως 20 % || Υπέρβαση * 1,2

Από 20 % έως 40 % || Υπέρβαση * 1,4

Από 40 % έως 50 % || Υπέρβαση * 1,8

Τυχόν περαιτέρω υπέρβαση άνω του 50% || Υπέρβαση * 2,0

 »

(19)        Παρεμβάλλεται το ακόλουθο άρθρο 119α:

«Άρθρο 119a

Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.         Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.         Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 25α παράγραφος 5 χορηγείται επ' αόριστον.

3.         Η εξουσιοδότηση κατά το άρθρο 25α παράγραφος 5 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της ημέρας δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των ήδη εν ισχύι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

4.         Μόλις εκδώσει μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή την κοινοποιεί ταυτοχρόνως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

5.         Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη η οποία εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 25ε παράγραφος 5 τίθεται σε ισχύ μόνον εφόσον δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της πράξης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ή εφόσον, πριν από τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενημερώσουν αμφότερα την Επιτροπή ότι δεν θα προβάλουν αντιρρήσεις. Η περίοδος αυτή παρατείνεται κατά 2 μήνες κατόπιν πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή του Συμβουλίου.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 8

Καταργήσεις

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 14234/98 καταργείται.

Οι παραπομπές στον καταργούμενο κανονισμό θεωρούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 9

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την [xxx] ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από την ….

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                     Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Πρόεδρος

[1]               COM(2011) 425 τελικό. Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την κοινή αλιευτική πολιτική

[2]               http://ec.europa.eu/fisheries/reform/sec_2011_891_en.pdf

[3]               «Το Συμβούλιο επιδοκιμάζει την πρόθεση της Επιτροπής να επανεξετάσει τα συναφή μέτρα ελέγχου και τεχνικά μέτρα και, εφόσον σκόπιμο, να προτείνει τη άρση τους εγκαίρως πριν από την έναρξη ισχύος των υποχρεώσεων εκφόρτωσης».

[4]               ΕΕ L 125 της 27.4.1998, σ. 1.

[5]               ΕΕ L 78 της 20.3.2013, σ. 1.

[6]               ΕΕ L 349 της 31.12.2005, σ. 1.

[7]               ΕΕ L 409 της 30.12.2006, σ. 11.

[8]               ΕΕ L 248 της 22.9.2007, σ. 1.

[9]               ΕΕ L 191 της 7.7.1998, σ. 10.

[10]             ΕΕ L 41 της 13.2.2002, σ. 1.

[11]             ΕΕ L 351 της 28.12.2002, σ. 6.

[12]             ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1.

[13]             SEC(2011) 891

[14]             ΕΕ C της , σ. .

[15]             ΕΕ L 60 της 5.3.2008, σ. 1.