52012SC0210

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ EKΘΕΣΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΙΑΠΩΝΙΑΣ που συνοδεύει το έγγραφο Σύσταση για απόφαση του Συμβουλίου που εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας /* SWD/2012/0210 final */


ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ EKΘΕΣΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΙΑΠΩΝΙΑΣ

που συνοδεύει το έγγραφο

Σύσταση για απόφαση του Συμβουλίου που εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας

Αυτό το έγγραφο είναι έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λόγους ενημέρωσης. Δεν αποτελεί επίσημη θέση της Επιτροπής σχετικά με το εν λόγω θέμα, ούτε προδικάζει την επίσημη θέση της

1. Ορισμός του προβλήματος

Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα;

Το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, που αποτελούν μείζονες παγκόσμιους οικονομικούς παράγοντες, σημείωσε πτώση επί σειρά ετών. Κατά την περίοδο 2006/2010, οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 0,6% ετησίως, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 3,8% των παγκόσμιων εξαγωγών της ΕΕ. Κατά την ίδια περίοδο οι ιαπωνικές εξαγωγές προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά 3,2% ετησίως, ενώ οι παγκόσμιες εξαγωγές από την Ιαπωνία αυξήθηκαν κατά 3,1%.

Αυτή η χαμηλή απόδοση στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές και στις επενδύσεις μεταξύ των δύο αυτών μειζόνων αναπτυγμένων οικονομιών έχει ως συνέπεια απώλειες στην ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την ευημερία, τόσο σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο παγκόσμιας οικονομίας· μειωμένες επιλογές και υψηλότερες τιμές για καταναλωτές· αδύναμη στήριξη της απασχόλησης και μειωμένους μισθούς..

Από οικονομικές μελέτες και τη δημόσια διαβούλευση προκύπτει ότι οι διμερείς εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΕΕ/Ιαπωνίας δεν αξιοποιούν το δυναμικό τους. Οι κύριοι λόγοι είναι ένας συνδυασμός δασμών και μη δασμολογικών μέτρων [ΜΔΜ], εκ των οποίων τα ΜΔΜ αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα των εξαγωγέων της ΕΕ και των επενδυτών στην Ιαπωνία.

Ποιος θίγεται περισσότερο;

Οι οικονομίες της ΕΕ και της Ιαπωνίας θίγονται αρνητικά, καθώς και οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Οι τομείς της ΕΕ που θίγονται περισσότερο αναμένεται να επωφεληθούν από την κατάργηση των ΜΔΜ: π.χ. οι τομείς γεωργικών ειδών διατροφής, αυτοκίνησης, φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Γιατί είναι απαραίτητη η δημόσια παρέμβαση;

Χωρίς διαπραγμάτευση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μειώνουν τις εμπορικές συναλλαγές και τις επενδύσεις, ενδέχεται η κατάσταση να επιδεινωθεί. Αναγνωρίζοντας την κατάσταση αυτή, οι ηγέτες της συνόδου κορυφής Ιαπωνίας-ΕΕ στις 28 Mαΐου 2011 συμφώνησαν να αρχίσουν τη διαδικασία για παράλληλες διαπραγματεύσεις για:

· μια σε βάθος και ολοκληρωμένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ)/συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) που θα καλύπτει όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και για τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των δασμών, των μη δασμολογικών μέτρων, των υπηρεσιών, των επενδύσεων, των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, του ανταγωνισμού και των κρατικών προμηθειών, και

· μια δεσμευτική συμφωνία, που θα καλύπτει πλήρως τη συνεργασία επί πολιτικών, παγκόσμιων και άλλων τομεακών ζητημάτων, και θα διέπεται από την κοινή δέσμευση των δύο πλευρών σε θεμελιώδεις αξίες και αρχές.

Οι ηγέτες της συνόδου κορυφής αποφάσισαν επίσης να αρχίσει διερευνητική μελέτη συντομότερο δυνατό για τον ορισμό του πεδίου εφαρμογής και του επιπέδου φιλοδοξίας αμφότερων των διαπραγματεύσεων.

Οι αιτίες του προβλήματος

Ορισμένοι παράγοντες πιέζουν ή περιορίζουν το εμπορικό και επενδυτικό δυναμικό μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Μερικοί από αυτούς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την εμπορική πολιτική ή με εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών διαπραγματεύσεων, ενώ άλλοι παράγοντες (όπως είναι η γεωγραφική απόσταση, τα προβλήματα επικοινωνίας, και οι προτιμήσεις των καταναλωτών είναι λιγότερο πιθανόν να βελτιωθούν με τέτοιου είδους μέτρα.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν το δυναμικό να αλλάξουν τους δασμούς, τα μη δασμολογικά μέτρα και επίσης τα στοιχεία διακριτικής μεταχείρισης ή τα στοιχεία που επιβαρύνουν το κανονιστικό περιβάλλον, που επηρεάζουν το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, επενδύσεων και κρατικών προμηθειών.

Τόσο η ΕΕ όσο και η Ιαπωνία έχουν χαμηλούς δασμούς στα εμπορεύματα. Ωστόσο, οι δασμοί της Ιαπωνίας εξακολουθούν να είναι υψηλοί στους τομείς της γεωργίας και των μεταποιημένων τροφίμων και των ποτών, τομείς στους οποίους η ΕΕ είναι μείζων παγκόσμιος εξαγωγέας. Οι μέσοι δασμοί της Ιαπωνίας που εφαρμόζονται σε άλλες σημαντικές εξαγωγές της ΕΕ είναι γενικά χαμηλοί.

Οι δασμοί της ΕΕ για τις κύριες εξαγωγές της Ιαπωνίας είναι υψηλότεροι. Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας προς την ΕΕ αφορούν σε μεγάλο βαθμό λίγους μεταποιητικούς τομείς, π.χ. αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών και μηχανημάτων. Συνεπώς, τα επιθετικά συμφέροντα της Ιαπωνίας επικεντρώνονται στην κατάργηση των δασμών, ιδίως από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών ΕΕ-Κορέας, λόγω του ανταγωνισμού μεταξύ Ιαπωνίας και Κορέας σε παρόμοιους τομείς.

Στις δημόσιες διαβουλεύσεις και στις μελέτες τονίζεται ότι τα μη δασμολογικά μέτρα αποτελούν σημαντικούς φραγμούς στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Ιαπωνία. Μέρη της ιαπωνικής αγοράς, π.χ. ορισμένα γεωργικά προϊόντα και κάποια προϊόντα εξοπλισμού μεταφορών και αεροναυτικά προϊόντα, είναι σχεδόν πλήρως κλειστά σε εξαγωγές από την ΕΕ. Επτά τομείς επιχειρήσεων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της ΕΕ προς την Ιαπωνία είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τα υφιστάμενα ΜΔΜ: ο τομέας χημικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων), αυτοκινήτων οχημάτων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επεξεργασμένων τροφίμων, εξοπλισμού μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η έλλειψη διαφάνειας στις κρατικές προμήθειες και προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, έχουν επίσης εντοπιστεί ως σημαντικοί μη δασμολογικοί φραγμοί που καθιστούν την ιαπωνική αγορά εκ των πραγμάτων μη προσβάσιμη για τις εταιρείες της ΕΕ.

2. Ανάλυση της επικουρικότητας

Η εμπορική πολιτική και οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνιών διεθνών εμπορικών συναλλαγών αποτελούν τομείς που εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ: άρθρο 207 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ). Στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει η αρχή της επικουρικότητας. Η πρόταση πληροί επίσης τα κριτήρια της αναλογικότητας: ακόμη και η πιο ριζική επιλογή δεν υπερβαίνει την εκπλήρωση των διακηρυγμένων στόχων πολιτικής.

3. Στόχοι

Οι γενικοί στόχοι της πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις είναι

· η βελτίωση και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών συναλλαγών,

· η κατάργηση υφιστάμενων περιορισμών στο εμπόριο και στις επενδύσεις στο εξωτερικό, και

· χαμηλότεροι δασμοί και άλλοι φραγμοί.

Συνεπώς, στους γενικούς στόχους της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής περιλαμβάνονται:

· έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη μέσω της επέκτασης του εμπορίου·

· δημιουργία θέσεων εργασίας και ευκαιριών εργασίας και αύξηση της ευημερίας·

· χαμηλότερες τιμές καταναλωτή και άλλα οφέλη για τον καταναλωτή·

· βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα στις παγκόσμιες αγορές.

Όσον αφορά τις μελλοντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας, οι ειδικοί στόχοι πολιτικής της ΕΕ είναι:

· η αύξηση των διμερών εμπορικών συναλλαγών σε εμπορεύματα και υπηρεσίες με τη μείωση των φραγμών·

· η αύξηση της ροής επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας με τη μείωση των φραγμών·

· η επίτευξη ισορροπημένης πρόσβασης στις αγορές κρατικών προμηθειών αμφότερων των μερών.

Οι ειδικοί στόχοι στη συνάρτηση αυτών των τεσσάρων θεμάτων μεταφράζονται σε πιο αναλυτικούς επιχειρησιακούς στόχους στην κύρια έκθεση.

4. Επιλογές πολιτικής

Με στόχο την επίτευξη αυτών των στόχων εξετάστηκαν διάφορα πολιτικά σενάρια. Αυτά περιλαμβάνουν:

α) τη συνέχιση του σημερινού πλαισίου στο σχέδιο δράσης του 2001, με διμερείς οικονομικούς διαλόγους και προγράμματα συνεργασίας επιχειρήσεων, όπως είναι ο διάλογος κανονιστικής μεταρρύθμισης, και ο διάλογος υψηλού επιπέδου στον τομέα του εμπορίου και άλλων διμερών κλαδικών διαλόγων (π.χ. διάλογος βιομηχανικής πολιτικής, διάλογος χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, διμερής διάλογος για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας), με πιθανή βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητάς τους.

β) μια συνολική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ιαπωνίας (ΣΕΣ) με κατάργηση δασμών, απελευθέρωση του εμπορίου υπηρεσιών και απελευθέρωση και διευκόλυνση της ροής επενδύσεων στους τομείς παροχής υπηρεσιών ή άλλους, μαζί με τη μείωση του κόστους των ΜΔΜ. Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής, η ανάλυση εξετάζει τέσσερα διαφορετικά πιθανά σενάρια που προτείνουν διαφορετικούς βαθμούς απελευθέρωσης του εμπορίου: δύο συντηρητικά και δύο φιλόδοξα σενάρια, με ένα συμμετρικό και ένα ασυμμετρικό σενάριο σε κάθε περίπτωση.

Τα συντηρητικά και φιλόδοξα σενάρια σχετικά με τις μειώσεις του κόστους σχετικά με τα ΜΔΜ αναμένεται να προσφέρουν σειρά δυνατών αποτελεσμάτων. Η μείωση κατά 20% θεωρείται ελάχιστη και σημαντικά χαμηλότερη από τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη διαπραγμάτευση της ΣΕΣ μεταξύ ΕΕ/Κορέας, ενώ η μείωση του κόστους κατά 50% αξιολογεί τη δυνατότητα ενός πολύ φιλόδοξου αποτελέσματος όσον αφορά τα ΜΔΜ[1]. Τα αποτελέσματα στο πλαίσιο αυτού του φάσματος θεωρούνται γενικά θετικά, ενώ παρουσιάζουν διαφορές μόνον στον βαθμό του γενικού οφέλους.

Τα συμμετρικά και τα ασυμμετρικά σενάρια παρέχουν μια πιο πλήρη άποψη των φιλοδοξιών και των στόχων αμφότερων των μερών. Τα συμμετρικά σενάρια παρέχουν μια άποψη πλήρους ισότητας. Στα ασυμμετρικά σενάρια αναγνωρίζεται ότι ενώ η μείωση του βάρους που προκαλούν τα ΜΔΜ είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ, η κύρια προτεραιότητα της Ιαπωνίας είναι οι δασμοί της ΕΕ σε σημαντικούς για την Ιαπωνία τομείς. Χρειάζεται ενδεχομένως ένας βαθμός ασυμμετρίας για να επιτευχθεί αποδεκτή ισορροπία του πραγματικά διαπραγματευμένου αποτελέσματος. Στα ασυμμετρικά σενάρια που εξετάστηκαν, ένα τρίτο του ποσού μείωσης στο κόστος των ΜΔΜ σε αγαθά που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από την πλευρά της Ιαπωνίας υποτίθεται ότι πραγματοποιούνται από την πλευρά της ΕΕ.

Στα φιλόδοξα σενάρια προβλέπεται μια συμφωνία με βάση τη νέα γενεά εμπορικών συμφωνιών τις οποίες η ΕΕ διαπραγματεύεται σήμερα με εμπορικούς εταίρους όπως ο Καναδάς. Πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ έχουν την τάση να υπερβαίνουν τις ιαπωνικές ΣΕΣ τόσο σε επίπεδο εφαρμογής όσο και σε επίπεδο φιλοδοξίας. Μια ολοκληρωμένη ΣΕΣ μεταξύ ΕΕ–Ιαπωνίας θα χρειαστεί να καλύπτει πολλά θέματα πρόσβασης στην αγορά που ενδιαφέρουν αμφότερους τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των δασμών, των μη δασμολογικών μέτρων που επηρεάζουν το εμπόριο αγαθών (συμπεριλαμβάνοντας τις πτυχές ΤΕΕ και ΥΦΠ) και το εμπόριο παροχής υπηρεσιών, περαιτέρω πρόσβαση στην αγορά παροχής υπηρεσιών, επενδύσεων και κρατικών προμηθειών και κάλυψη της προστασίας επενδύσεων, ανταγωνισμός και δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Μια ολοκληρωμένη ΣΕΣ μεταξύ ΕΕ–Ιαπωνίας υποδείχθηκε ως δυνατότητα επιλογής της ΕΕ και της Ιαπωνίας με την απόφασή τους στη σύνοδο κορυφής της 28ης Mαΐου 2011 για την έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για ΣΕΣ, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι σωστές συνθήκες.

Ενδέχεται τόσο η ΕΕ όσο και η Ιαπωνία να συνάψουν διάφορες ΣΕΣ με τρίτες χώρες στα επόμενα έτη. Έχουν ληφθεί υπόψη οι συμφωνίες τις οποίες διαπραγματεύεται σήμερα η ΕΕ με άλλους εμπορικούς εταίρους (Καναδάς, Ινδία, χώρες Mercosur και ASEAN) ή έχει ολοκληρώσει πρόσφατα (π.χ. η ΣΕΣ ΕΕ-Κορέας).

Τα διάφορα σενάρια αναλύθηκαν με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ωστόσο, συμπεριλήφθηκαν και εξετάστηκαν διαθέσιμα στοιχεία για λόγους σύγκρισης σχετικά με την απελευθέρωση του διμερούς εμπορίου χωρίς την επίδραση μελλοντικής συμφωνίας στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα.

5. Εκτίμηση των επιπτώσεων

Η επιλογή α), συνέχιση παρόμοιων ρυθμίσεων με αυτές που ισχύουν σήμερα, δεδομένων των άκρως περιορισμένων αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα επί πολλά έτη, δεν είναι πιθανόν να παράγει σημαντική ανάπτυξη στο διμερές εμπόριο και στους όγκους επενδύσεων. Συνεπώς, δεν μπορούν να αναμένονται σημαντικά οφέλη στο ΑΕΠ ούτε στην ΕΕ ούτε στην Ιαπωνία.

Η επιλογή β), μια ολοκληρωμένη ΣΕΣ, παρουσιάζει σημαντικά οφέλη για το ΑΕΠ της ΕΕ έως το 2020: 0,75% στην περίπτωση του συντηρητικού, συμμετρικού σεναρίου, ή 0,34% για το συντηρητικό, ασυμμετρικό σενάριο· και 1,9% για το φιλόδοξο, συμμετρικό σενάριο, ή 0,8% για το φιλόδοξο, ασυμμετρικό σενάριο[2]. Για την Ιαπωνία η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 0, 27% για αμφότερα συντηρητικά σενάρια και στο 0,7% για αμφότερα τα φιλόδοξα σενάρια.

Στο πλαίσιο τόσο του συντηρητικού όσο και του φιλόδοξου σεναρίου, οι παγκόσμιες εξαγωγές της ΕΕ προβλέπεται να αυξηθούν στους ίδιους τομείς με μεγάλες αυξήσεις στους τομείς μεταποίησης τροφίμων, ηλεκτρικών μηχανημάτων και επιχειρηματικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο του φιλόδοξου σεναρίου, οι παγκόσμιες εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά στους τομείς μεταποίησης τροφίμων, αερομεταφορών, και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και να μειωθούν στον τομέα ηλεκτρικών μηχανημάτων. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα σημειώσει αύξηση τόσο στις παγκόσμιες εξαγωγές της ΕΕ [6,73%/ασυμμετρικά] όσο και στις εισαγωγές [2,6%/ασυμμετρικά].

Για την Ιαπωνία, οι παγκόσμιες εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κυρίως στους τομείς ηλεκτρικών μηχανημάτων, αυτοκινήτων, άλλων μηχανημάτων, άλλου εξοπλισμού μεταφορών και άλλων κατασκευαστικών τομέων. Η Ιαπωνία θα σημειώσει σημαντική αύξηση στις παγκόσμιες εισαγωγές στους τομείς μεταποίησης τροφίμων, χημικών ουσιών, εξοπλισμού μεταφορών, αυτοκινήτων, μετάλλων και υπηρεσιών προς επιχειρήσεις.

Οι ΜΜΕ της ΕΕ αναμένεται να επωφεληθούν από μια ΣΕΣ μεταξύ ΕΕ/Ιαπωνίας επειδή το κόστος της κανονιστικής συμμόρφωσης είναι πιο επαχθή για τις ΜΜΕ και επειδή οι ΜΜΕ διαπρέπουν σε τομείς οι οποίοι ενδέχεται να επωφεληθούν, όπως τα μεταποιημένα τρόφιμα.

Για το περιβάλλον, ενδέχεται να μετριαστούν σε κάποιο βαθμό οι αρνητικές επιπτώσεις στα απορρίμματα, στη βιοποικιλότητα και στους φυσικούς πόρους με την αύξηση του εμπορίου σε περιβαλλοντικά βιώσιμα αγαθά και υπηρεσίες. Όσον αφορά τις παγκόσμιες εκπομπές τυχόν αύξηση λόγω της ΣΕΣ αναμένεται να είναι σχεδόν μηδενική [1,5 εκατομμύρια τόνοι CO2].

Το αυξανόμενο εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης εργασίας και μεγαλύτερη ευημερία για αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη: όσο μεγαλύτερη η απελευθέρωση, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη ευημερίας. Η απασχόληση στην ΕΕ προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά π.χ. στον τομέα ηλεκτρικών μηχανημάτων, με περιορισμένες απώλειες στον τομέα των αυτοκινήτων [μεταξύ -0,40% για μια συντηρητική, ασυμμετρική ΣΕΣ και -0,10% για μια φιλόδοξη, ασυμμετρική ΣΕΣ].

Επειδή πρόκειται για δύο υψηλά αναπτυγμένες δημοκρατίες, μια ΣΕΣ ΕΕ και Ιαπωνίας δεν αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία και τρίτες χώρες θα επωφεληθούν από τις συνέπειες απλούστευσης που θα προκύψει από τη μείωση των ΜΔΜ σε αμφότερες τις χώρες, μειώνοντας το διοικητικό κόστος όταν πραγματοποιούνται εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ ή την Ιαπωνία.

6. Σύγκριση επιλογών

Με την επιλογή α), τη συνέχιση της σημερινής κατάστασης, δεν επιτυγχάνονται οι επιχειρησιακοί στόχοι που ορίζονται ανωτέρω. Η συνέχιση διμερών προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας όπως ο διάλογος κανονιστικής μεταρρύθμισης, με περαιτέρω συνεργασία σε τομείς στους οποίους έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες, δεν αναμένεται να αποδώσουν καλύτερα αποτελέσματα. Η αποτελεσματικότητά της για την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων μπορεί να θεωρηθεί μηδενική ή ακόμη και ενδεχομένως αρνητική.

Η επιλογή β), με τα διάφορα σενάριά της, απαιτεί διαπραγματεύσεις για ΣΕΣ πλήρους κλίμακας, με διαφορετικούς βαθμούς απελευθέρωσης του εμπορίου, και μειώσεις στο κόστος του εμπορίου, στοιχεία τα οποία θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο για την ΕΕ όσο και την Ιαπωνία. Στα οφέλη περιλαμβάνονται αυξήσεις του ΑΕΠ, αυξήσεις των εξαγωγών, γενικές αυξήσεις στην απασχόληση, αυξήσεις στους μισθούς τόσο για ημι-ειδικευμένους και ειδικευμένους εργαζομένους, καθώς και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και καλύτερη θέση τόσο για την ΕΕ όσο και για την Ιαπωνία σε σχέση με άλλους παγκόσμιους ανταγωνιστές.

Στο παράρτημα 1 περιλαμβάνεται με μορφή πίνακα σύγκριση των κύριων αποτελεσμάτων για τις διάφορες επιλογές μιας ΣΕΣ.

7. Παρακολούθηση και αξιολόγηση

Στο παράρτημα 2 ορίζεται πίνακας των κυρίων δεικτών που προτείνονται για τη διαδικασία παρακολούθησης της διαδικασίας προς την επίτευξη των δηλωμένων γενικών, ειδικών και επιχειρησιακών στόχων.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

Κριτήριο || Επιλογές πολιτικής

|| A || B1 || B2 || B3 || B4

Πιο γρήγορη και πιο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη || 0 || + || + || + || +

Βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης και οφέλη για καταναλωτές και μεγαλύτερη ευημερία || 0 || + || + || ++ || ++

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στις παγκόσμιες αγορές || 0 || + || + || ++ || +++

Αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών σε αγαθά με τη μείωση των φραγμών || 0 || + || + || ++ || +++

Αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών σε υπηρεσίες με τη μείωση των φραγμών || 0 || + || + || ++ || +++

Αύξηση της ροής επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας με τη μείωση των φραγμών· || 0 || + || + || ++ || ++

Επίτευξη πρόσβασης στην ιαπωνική αγορά κρατικών προμηθειών συγκρίσιμη με αυτή που προσφέρεται από την ΕΕ || 0 || + || + || ++ || ++

(Συνολική) αποτελεσματικότητα || 0/- || + || + || ++ || +++

Απόδοση (χρόνος και πόροι που δαπανούνται σε σχέση με την εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα) || 0/- || + || + || ++ || ++

Συνοχή με τους γενικούς στόχους της πολιτικής της ΕΕ (π.χ. που περιγράφονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020») || 0 || + || + || ++ || ++

Ικανότητα αξιοποίησης των αποτελεσμάτων συνέργειας (π.χ., ανταλλαγή πραγματογνωμοσύνης) || 0 || + || + || ++ || ++

Οφέλη από τα αποτελέσματα απλούστευσης (π.χ. μέσω της μείωσης των ΜΔΜ) || 0 || + || + || ++ || ++

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

Γενικοί στόχοι || Δείκτες

Οικονομική ανάπτυξη || - ποσοστό αλλαγής στο ΑΕΠ - απόλυτη αλλαγή στο εθνικό εισόδημα

Δημιουργία θέσεων εργασίας και αύξηση της ευημερίας || - ποσοστό αλλαγής σε απασχόληση υψηλής ή χαμηλής εξειδίκευσης - ποσοστό αλλαγής σε μισθούς υψηλής ή χαμηλής εξειδίκευσης

Βελτίωση της σχετικής ανταγωνιστικότητας της ΕΕ || βαθμολόγηση των κρατών μελών της ΕΕ για τη μέτρηση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, όπως είναι η «έκθεση παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας» του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ

Ειδικοί στόχοι ||

Αύξηση του διμερούς εμπορίου αγαθών || - σχετική και απόλυτη/ποσοστό αλλαγής στην αξία των διμερών εξαγωγών και εισαγωγών αγαθών ανά τομέα

Αύξηση του διμερούς εμπορίου υπηρεσιών || - σχετική και απόλυτη/ποσοστό αλλαγής στην αξία των διμερών εξαγωγών και εισαγωγών υπηρεσιών ανά τομέα

Αύξηση διμερών επενδύσεων || - σχετική και απόλυτη/ποσοστό αλλαγής της ροής διμερών επενδύσεων

Αύξηση της πρόσβασης στην αγορά, ιδίως για την ΕΕ στον τομέα των κρατικών προμηθειών || Αύξηση του αριθμού των υποβαλλόντων προσφορά που κατατίθενται από εταιρείες της ΕΕ

Επιχειρησιακοί στόχοι ||

Κατάργηση των δασμών στα βιομηχανικά αγαθά και στα γεωργικά προϊόντα || Δασμολόγια της Ιαπωνίας

Μείωση των ΜΔΜ σχετικά με το εμπόριο αγαθών || - σύγκλιση προτύπων/τεχνικών κανονισμών - ειδικά παραρτήματα - αλλαγή κανονισμών/νόμων - αύξηση διαφάνειας/διαθεσιμότητας πληροφοριών - έρευνες επιχειρήσεων

Μείωση ΜΔΜ και αύξηση πρόσβασης στην αγορά στο εμπόριο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών || - σύγκλιση προτύπων/τεχνικών κανονισμών - αλλαγή κανονισμών/νόμων - κατάλογος δεσμεύσεων και ειδικά παραρτήματα - αύξηση διαφάνειας/διαθεσιμότητας πληροφοριών - έρευνες επιχειρήσεων

Μείωση των ΜΔΜ σχετικά με ξένες άμεσες επενδύσεις || - σύγκλιση προτύπων/τεχνικών κανονισμών - κατάλογος δεσμεύσεων και ειδικά παραρτήματα - αλλαγή κανονισμών/νόμων - αύξηση διαφάνειας/διαθεσιμότητας πληροφοριών - έρευνες επιχειρήσεων

Μείωση των ΜΔΜ και αύξηση πρόσβασης στην αγορά των κρατικών προμηθειών της Ιαπωνίας || - σύγκλιση προτύπων/τεχνικών κανονισμών - αλλαγή κανονισμών/νόμων - αύξηση διαφάνειας/διαθεσιμότητας πληροφοριών - κατάλογος δεσμεύσεων και ειδικό παράρτημα έρευνες επιχειρήσεων

[1]               Δεδομένου ότι υπάρχουν διάφοροι νόμιμοι λόγοι για εθνικούς κανονισμούς, δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι μπορούν να καταργηθούν όλα τα ΜΔΜ, ή ακόμη ότι μπορούν να ευθυγραμμιστούν όλες οι κανονιστικές παρεκκλίσεις. Μια μείωση του κόστους κατά 50% μπορεί συνεπώς να θεωρηθεί φιλόδοξη.

[2]               Σημείωση: Στο ασυμμετρικό σενάριο, το ποσό μείωσης του κόστους των ΜΔΜ στα αγαθά από την πλευρά της ΕΕ προβλέπεται να είναι το ένα τρίτο της μείωσης από την πλευρά της Ιαπωνίας.