52008PC0311

Πρόταση κανονισμου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θεσπιση εναρμονισμενων ορων εμποριασ των προϊοντων του τομεα των δομικων κατασκευων {SEC(2008) 1900} {SEC(2008) 1901} /* COM/2008/0311 τελικό - COD 2008/0098 */


EL

Βρυξέλλες, 23.5.2008

COM(2008) 311 τελικό

2008/0098 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΩΝ ΟΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

(υποβληθείσα από την Επιτροπή)

{SEC(2008) 1900}

{SEC(2008) 1901}

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Έπειτα από ευρεία διαβούλευση των ενδιαφερομένων και εκτίμηση αντικτύπου, η Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης/απλούστευσης της νομοθεσίας, προτείνει την αντικατάσταση της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου από κανονισμό, με σκοπό τον καλύτερο καθορισμό των στόχων της κοινοτικής νομοθεσίας και την ευκολότερη εφαρμογή της μέσω της πρόβλεψης απλουστευμένων μηχανισμών που θα αποσκοπούν ιδιαίτερα στην ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ.

1. Πλαισιο της προτασησ

1.1. Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Στόχος της οδηγίας για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών (89/106/ΕΟΚ) [1], η οποία εφεξής αναφέρεται ως «ΟΠΔΚ», είναι η εξασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας και χρήσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών στην εσωτερική αγορά.

Τον Οκτώβριο του 2005 η Επιτροπή δρομολόγησε ένα τριετές κυλιόμενο πρόγραμμα απλούστευσης στο πλαίσιο του προγράμματος «Βελτίωση της νομοθεσίας: στρατηγική απλούστευσης» [2]. Στόχος του είναι να καταστήσει τη νομοθεσία λιγότερο επαχθή, ευκολότερη στην εφαρμογή της και, ως εκ τούτου, πιο αποτελεσματική, διατηρώντας, παράλληλα, τους πολιτικούς στόχους της ΕΕ. Συμπεριλαμβάνεται εν προκειμένω η εξέταση του κατά πόσον η προσέγγιση που επελέγη αρχικά είναι η αποτελεσματικότερη για την επίτευξη των στόχων της νομοθεσίας. Η απλούστευση της ΟΠΔΚ είναι μια από τις πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, με σκοπό την αποσαφήνιση και τη μείωση του διοικητικού φόρτου που συνεπάγεται η ΟΠΔΚ, ιδίως για τις ΜΜΕ, μέσω της μεγαλύτερης ευελιξίας κατά τη διατύπωση και χρήση τεχνικών προδιαγραφών, της απλούστευσης των κανόνων πιστοποίησης και της εξάλειψης των εμποδίων εφαρμογής που παρεμπόδιζαν μέχρι τώρα τη δημιουργία μιας πλήρους εσωτερικής αγοράς για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών [3].

Τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών είναι ενδιάμεσα προϊόντα που προορίζονται να ενσωματωθούν στις δομικές κατασκευές. Συνεπώς, οι έννοιες της ασφάλειας ή του γενικού συμφέροντος εφαρμόζονται στα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών μόνο στο βαθμό κατά τον οποίο συμβάλλουν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των κατασκευών στις οποίες ενσωματώνονται.

Η νέα προσέγγιση δεν είναι η κατάλληλη νομοθετική τεχνική για να επιτευχθεί ο στόχος της εξασφάλισης της ελεύθερης κυκλοφορίας και χρήσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών. Εντούτοις, στον προτεινόμενο κανονισμό, το νέο νομοθετικό πλαίσιο, όπως καθορίζεται στο πακέτο μέτρων για την εσωτερική αγορά προϊόντων [4], εφαρμόζεται σε τομείς όπως τα κριτήρια κοινοποίησης φορέων που εκτελούν εργασίες ως τρίτοι στη διαδικασία πιστοποίησης της δηλωθείσας απόδοσης, ή οι διατάξεις για την εποπτεία της αγοράς.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η έννοια της σήμανσης CE, που καθορίζεται στην παρούσα πρόταση, αφορά ειδικά τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών: η εν λόγω σήμανση πιστοποιεί ότι οι πληροφορίες που συνοδεύουν το προϊόν ελήφθησαν σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό και, ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρούνται ακριβείς και αξιόπιστες.

Άλλες ιδιαιτερότητες όσον αφορά τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών, οι οποίες απαιτούν παρέκκλιση από το νέο νομικό πλαίσιο, περιλαμβάνουν τα συστήματα πιστοποίησης την δηλωθείσας απόδοσης. Οι ενότητες που προτείνονται στο νέο νομικό πλαίσιο δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς σημαντική αναπροσαρμογή για το συγκεκριμένο τομέα. Εντούτοις, προτείνονται ορισμένες ελαφρές τροποποιήσεις για τα συστήματα που ισχύουν σήμερα στο πλαίσιο της ΟΠΔΚ.

Με δυο λόγια, στόχος του κανονισμού δεν είναι να καθορίσει την ασφάλεια των προϊόντων, αλλά να εξασφαλίσει την παρουσίαση αξιόπιστης πληροφόρησης σε σχέση με τις αποδόσεις τους. Αυτό επιτυγχάνεται με την καθιέρωση κοινής τεχνικής γλώσσας που πρέπει να χρησιμοποιείται από τους κατασκευαστές όταν θέτουν τα προϊόντα σε κυκλοφορία στην αγορά και από τις δημόσιες αρχές όταν καθορίζουν τις τεχνικές απαιτήσεις των κατασκευών, οι οποίες επηρεάζουν, άμεσα ή έμμεσα, τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις εν λόγω κατασκευές. Η κοινή αυτή τεχνική γλώσσα καθορίζεται στις εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές [εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕΕΠ) και ευρωπαϊκά έγγραφα αξιολόγησης (ΕΕΑ)] που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού.

Οι βασικές απαιτήσεις των κατασκευών (ΒΑΚ) προτείνεται να συμπεριλάβουν τις εθνικές και ευρωπαϊκές κανονιστικές απαιτήσεις για τις δομικές κατασκευές. Η κοινή τεχνική γλώσσα των εναρμονισμένων τεχνικών προδιαγραφών θα προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για την περιγραφή και την αξιολόγηση των απαιτούμενων χαρακτηριστικών των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών. Συνεπώς, η χρήση της θα πρέπει να επιτρέψει στις εθνικές αρχές να πραγματοποιήσουν όλους τους απαραίτητους ελέγχους στα εν λόγω προϊόντα, καθώς και στους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία με τον καταλληλότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Όταν οι αποδόσεις των προϊόντων καθορίζονται από τις αρχές των κρατών μελών ή δηλώνονται από τους κατασκευαστές, αυτό πρέπει να γίνεται μέσω της εν λόγω κοινής τεχνικής γλώσσας.

1.2. Συνάφεια με άλλες πολιτικές και στόχους της Ένωσης

Ο γενικός πολιτικός στόχος και οι πιο ειδικοί/επιχειρησιακοί στόχοι που επιδιώκονται από την αναθεώρηση της ΟΠΔΚ δεν συνάδουν απλώς πλήρως με πολλές από τις βασικές κοινοτικές πολιτικές, όπως η στρατηγική της Λισαβόνας και οι πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση και την απλούστευση της νομοθεσίας, αλλά είναι μάλιστα μια άμεση και αναγκαία συνέπειά τους.

Ειδικότερα, οι στρατηγικές που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μέσω της εφαρμογής των ΒΑΚ, αποτελώντας τη βάση για την κατάρτιση τεχνικών προδιαγραφών για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών.

Συνεπώς, η κοινή τεχνική γλώσσα που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως ισχυρό εργαλείο στην υπηρεσία των περιβαλλοντικών πολιτικών της Ένωσης και των κρατών μελών σ’ αυτό τον τομέα.

2. Διαβουλευση με τα ενδιαφερομενα μερη και εκτιμηση αντίκτυπου

2.1. Μέθοδοι διαβούλευσης και γενικό προφίλ των απαντώντων

Πραγματοποιήθηκε ανοικτή διαβούλευση μέσω του Διαδικτύου από τις 17.03.2006 έως τις 15.06.2006. Ελήφθησαν συνολικά 319 απαντήσεις, οι οποίες θεωρούνται καλό ποσοστό ανταπόκρισης. Όλοι οι σχετικοί φορείς τους οποίους αφορά η ΟΠΔΚ, συμπεριλαμβανομένων της βιομηχανίας, των δημόσιων διοικήσεων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, αντιπροσωπεύθηκαν στις απαντήσεις της έρευνας, είτε μέσω ατομικών είτε μέσω ομαδοποιημένων απαντήσεων. Η εκπροσώπηση της βιομηχανίας στις απαντήσεις μπορεί να θεωρηθεί καλή: 94 τομεακές ενώσεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και 102 μεμονωμένοι κατασκευαστές ανταποκρίθηκαν στο ερωτηματολόγιο.

- Συνοπτική έκθεση των απαντήσεων που ελήφθησαν είναι διαθέσιμη στις ακόλουθες διευθύνσεις:

http://ec.europa.eu/enterprise/construction/cpdrevision/consultation_results_en.pdf http://ec.europa.eu/enterprise/construction/cpdrevision/consultation_statistics_en.pdf

- Οι κύριες διαπιστώσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

· Σχεδόν όλες οι απαντήσεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη για ένα εναρμονισμένο νομοθετικό πλαίσιο. Η αμοιβαία αναγνώριση θεωρείται γενικά μη επαρκής για την επίτευξη της ελεύθερης κυκλοφορίας.

· Επίσης επιβεβαιώνεται μια απόλυτη ανάγκη αποσαφήνισης όσον αφορά τα θεμελιώδη στοιχεία της ΟΠΔΚ: γενική προσέγγιση (προσέγγιση βασιζόμενη στην απόδοση έναντι κανονιστικής προσέγγισης), έννοια και καθεστώς (υποχρεωτική ή μη) της σήμανσης CE, αποδοχή της σήμανσης CE από τις εθνικές αρχές και τους χρήστες των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών ως αξιόπιστης σήμανσης, καθώς και ρόλος των προτύπων και των ευρωπαϊκών τεχνικών εγκρίσεων.

· Η ΟΠΔΚ αφήνει σαφώς περιθώριο για απλούστευση. Τα συστήματα πιστοποίησης της συμμόρφωσης πρέπει να απλουστευθούν και να μειωθεί ο αριθμός τους. Η ευρωπαϊκή τεχνική έγκριση θεωρείται αναγκαία για τη σήμανση CE, αλλά οι διοικητικές διαδικασίες για την εφαρμογή της πρέπει να εξορθολογιστούν και οι κατευθυντήριες γραμμές για την ευρωπαϊκή τεχνική έγκριση (ΚΓΕΤΕ) πρέπει να εξαφανιστούν. Η επιλογή «μη καθορισμένη απόδοση» (ΜΚΑ) πρέπει να διατηρηθεί, αλλά χρειάζεται καλύτερο ορισμό, προκειμένου να απλουστευθεί η εφαρμογή της ΟΠΔΚ για να αποφευχθεί το περιττό κόστος για τις επιχειρήσεις.

· Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με τις δυνητικές ειδικές επιπτώσεις της ΟΠΔΚ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη κατάλληλης αντιμετώπισης ειδικά για τα προϊόντα εκτός σειράς. Επιπλέον, οιεσδήποτε αλλαγές στην ΟΠΔΚ πρέπει να μην επιβάλλουν περιττό φόρτο στην επιχειρηματική δραστηριότητα των ΜΜΕ.

· Τέλος, ετέθη ένα ομόφωνο αίτημα για ενίσχυση της αξιοπιστίας ολόκληρου του συστήματος, κυρίως με την ενίσχυση των κριτηρίων ορισμού και κοινοποίησης των οργανισμών και με καλύτερο συντονισμό της εποπτείας της αγοράς.

2.2. Εκτίμηση του αντικτύπου των εναλλακτικών πολιτικών

Η Επιτροπή πραγματοποίησε, στο πλαίσιο της πολιτικής για τη βελτίωση της νομοθεσίας, εκτίμηση του αντικτύπου των εναλλακτικών πολιτικών. Εξετάστηκαν εν προκειμένω τρεις επιλογές: Επιλογή 1 – Μη ανάληψη δράσης από την ΕΕ: καμία αλλαγή· Επιλογή 2 – Καμία νομοθεσία· Επιλογή 3 – Αναθεώρηση της ΟΠΔΚ.

Επιλογή 1 – Μη ανάληψη δράσης από την ΕΕ: καμία αλλαγή

Αυτή η επιλογή είναι να εξακολουθήσει να ισχύει η ΟΠΔΚ όπως είναι σήμερα. Οι απαιτήσεις της δεν θα αποσαφηνιστούν ούτε θα απλουστευθούν με κανένα άλλο τρόπο πέραν των αλλαγών που σχετίζονται με τη φυσική εξέλιξη της νομοθεσίας στην τρέχουσα μορφή της και με τη νομοθεσία που εφαρμόζεται σ’ αυτό τον τομέα πέραν της ΟΠΔΚ.

Ωστόσο, ορισμένες από τις υπάρχουσες αποκλίσεις στις εθνικές απαιτήσεις και στα συστήματα δοκιμής και πιστοποίησης θα μπορούσαν να μειωθούν μέσω των ήδη δρομολογηθέντων μέτρων διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών.

Εντούτοις, η εις βάθος ανάλυση αυτής της επιλογής καταδεικνύει ότι πολλά από τα τρέχοντα προβλήματα, όπως η ασαφής έννοια της σήμανσης CE, οι διαφορετικές προσεγγίσεις στη σήμανση CE (υποχρεωτική, μη υποχρεωτική), η περιπλοκότητα του συστήματος, η ανεπαρκής αποδοχή της σήμανσης CE και η πληθώρα εθνικών σημάτων θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες και τις παραβάσεις σε τομείς που καλύπτονται ήδη από εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές. Συνεπώς, η ΟΠΔΚ θα εξακολουθήσει να μην μπορεί να επιτύχει το στόχο της ελεύθερης κυκλοφορίας και χρήσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών στην εσωτερική αγορά.

Επιλογή 2 – Καμία νομοθεσία

Η επιλογή αυτή θα είχε ως συνέπεια την κατάργηση της ΟΠΔΚ χωρίς αντικαταστάτη και την επιστροφή στην αμοιβαία αναγνώριση, λαμβανομένου υπόψη του νέου νομικού πλαισίου.

Στην πράξη, η εσωτερική αγορά θα βασιζόταν αποκλειστικά στην αρχή ότι ένα προϊόν που κυκλοφορεί νομίμως στην αγορά ενός κράτους μέλους μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά οιουδήποτε άλλου κράτους μέλους, ακόμη και αν το προϊόν δεν συμμορφώνεται πλήρως με τους τεχνικούς κανόνες του κράτους μέλους προορισμού, εφόσον το κράτος μέλος δεν έχει επαρκώς δικαιολογημένους λόγους για την απαγόρευση της κυκλοφορίας του προϊόντος στην αγορά της επικράτειάς του.

Το COM(1999) 299 τελικό, σχετικά με τη βελτίωση της εφαρμογής της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης στην ενιαία αγορά, προσδιόρισε τις δομικές κατασκευές ως έναν από τους πέντε πρώτους τομείς όσον αφορά τις παραβάσεις αμοιβαίας αναγνώρισης, μεταξύ 1996 και 1998, βάσει του άρθρου 28 (πρώην άρθρο 30) της Συνθήκης. Έως τη στιγμή της έκδοσης του COM(2002) 419 τελικό, ο αριθμός παραβάσεων στον τομέα των δομικών κατασκευών είχε αυξηθεί οριακά κατά την περίοδο 1998-2001 και συμπεριελήφθη στους τέσσερις πρώτους εν προκειμένω βιομηχανικούς τομείς. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτές τις τάσεις και καταδεικνύουν ότι η αμοιβαία αναγνώριση δεν αρκεί για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών.

Το Μάιο του 2006 η διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους κατέδειξε ότι οι κατασκευαστές, σχεδόν ομόφωνα, θεωρούν ότι η αμοιβαία αναγνώριση δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επίτευξη της ελεύθερης κυκλοφορίας και χρήσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών στην εσωτερική αγορά.

Η εξωτερική μελέτη [5] η οποία εκπονήθηκε βάσει σχετικής σύμβασης για την εκτίμηση του αντικτύπου της αναθεώρησης της ΟΠΔΚ προέβη σε ανάλυση του κατά πόσον η επιλογή «καμία νομοθεσία» θα έλυνε τα προβλήματα που προσδιορίζονται σε σχέση με την ΟΠΔΚ. Όπως αναμενόταν, σύμφωνα και με τα ανωτέρω, το συμπέρασμα ήταν ότι η εν λόγω επιλογή δεν θα επιτύγχανε το στόχο της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών στην εσωτερική αγορά.

Επιλογή 3 – Αναθεώρηση της ΟΠΔΚ: η προτιμώμενη επιλογή

Η επιλογή 3, η αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας είναι η προτιμώμενη επιλογή. Συνίσταται σε ένα πακέτο που αντικατοπτρίζει τις υπάρχουσες ανάγκες και έχει την καλύτερη βαθμολογία στην εκτίμηση αντικτύπου. Είναι η μόνη επιλογή που αντιστοιχεί πλήρως στα ζητήματα και στα προβλήματα που απαιτούν δράση, καθώς και στα πορίσματα της διαβούλευσης με τους ενδιαφερομένους η οποία πραγματοποιήθηκε εν προκειμένω. Αντιμετωπίζει τις κύριες αιτίες των προβλημάτων που εντοπίστηκαν με βέλτιστο τρόπο και επιτρέπει τις καλύτερες κατά το δυνατόν βελτιώσεις όσον αφορά εκείνους που επηρεάζονται. Επίσης, διαφυλάσσει το γενικό κεκτημένο και τις τεχνικές προδιαγραφές που θεσπίστηκαν βάσει της τρέχουσας ΟΠΔΚ. Τέλος, σέβεται την ισόρροπη επικουρικότητα η οποία επετεύχθη στον τομέα των δομικών κατασκευών, δηλαδή ότι τα κράτη μέλη είναι αρμόδια για τους κανόνες σχεδιασμού και δόμησης των κατασκευών, ενώ η νομοθεσία της ΕΕ διασφαλίζει την εσωτερική αγορά για τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις εν λόγω κατασκευές.

3. Αντιμετώπιση των προσδιορίσθέντων προβλημάτων

3.1. Ανάγκες αποσαφήνισης

Ο προτεινόμενος κανονισμός περιλαμβάνει ακριβή ορισμό του αντικειμένου του καθώς και ορισμούς των σημαντικότερων εννοιών στον τομέα της εσωτερικής αγοράς για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών. Ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι καθορίζεται σαφώς η ειδική έννοια της σήμανσης CE για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών: αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή σύγχυσης με άλλες νομοθετικές πράξεις που προβλέπουν την τοποθέτησή της.

Η σήμανση CE για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών συνεπάγεται τη δήλωση σχετικών πληροφοριών σε σχέση με την απόδοση του προϊόντος, η οποία συνοδεύει τη διάθεση του εν λόγω προϊόντος στην αγορά· επιπλέον, οι πληροφορίες αυτές πρέπει να έχουν ληφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού.

Προκειμένου να ελαφρυνθεί ο φόρτος των ΜΜΕ, προβλέπονται ειδικές διατάξεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τα μεμονωμένα προϊόντα.

Επιπλέον, αποσαφηνίζονται επίσης ο ειδικός ρόλος και η έννοια των εναρμονισμένων τεχνικών προδιαγραφών, δηλ. των εναρμονισμένων προτύπων και των ΕΕΑ: πρέπει να βασίζονται στην έννοια της απόδοσης. Κατά συνέπεια, ο ρόλος των εναρμονισμένων τεχνικών προδιαγραφών πρέπει να παρέχει μεθόδους δοκιμής και υπολογισμού που πρέπει να είναι οι καταλληλότερες για την αξιολόγηση και την επαλήθευση της σταθερότητας των αποδόσεων των αντίστοιχων προϊόντων.

Τέλος, η σήμανση CE θα είναι υποχρεωτική για τη δήλωση των αποδόσεων των προϊόντων που καλύπτονται από τα εναρμονισμένα πρότυπα. Εντούτοις, η πρόταση διατηρεί τον εθελοντικό χαρακτήρα των εναρμονισμένων προτύπων, προσφέροντας στους κατασκευαστές την εναλλακτική οδό της ευρωπαϊκής τεχνικής αξιολόγησης (ΕΤΑ) για τη λήψη της σήμανσης CE.

3.2. Ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος

Η πρόταση, ακολουθώντας το νέο νομικό πλαίσιο, εισάγει νέα και αυστηρότερα κριτήρια για την κοινοποίηση των οργανισμών που εκτελούν εργασίες ως τρίτοι στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης. Στο ίδιο πλαίσιο, η πρόταση καθορίζει επίσης αυστηρότερα κριτήρια για τον καθορισμό των οργανισμών τεχνικής αξιολόγησης (ΟΤΑ). Κατά συνέπεια, μπορεί κανείς να περιμένει μεγαλύτερη αποδοχή της σήμανσης CE από τις αρχές των κρατών μελών και από τους πελάτες (σχεδιαστές, συμβαλλομένους και ιδιοκτήτες), ως της μοναδικής σήμανσης που πιστοποιεί τη συμμόρφωση των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών με δηλωμένες αποδόσεις.

Επιπλέον, οι διατάξεις του νέου νομικού πλαισίου που αφορούν τη διαδικασία διασφάλισης περιλαμβάνονται στην παρούσα πρόταση: αυτό θα ενισχύσει επίσης την αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος.

3.3. Ανάγκες απλούστευσης

Η απλούστευση είναι ο κύριος στόχος της παρούσας πρότασης. Η πρόταση, η οποία συμπίπτει με την εμπειρία που αποκτήθηκε μέσω της εφαρμογής της ΟΠΔΚ -και έπειτα από τις απλουστεύσεις λόγω της αποσαφήνισης- περιλαμβάνει επίσης σημαντικό αριθμό μέτρων που στοχεύουν στην απλούστευση της διαδικασίας για τη σήμανση CE, μειώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το διοικητικό φόρτο των επιχειρήσεων, και ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται απευθείας, όπως εκείνα που σχετίζονται με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες θα δοθεί απλουστευμένη πρόσβαση στη σήμανση CE, όταν τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά δεν δημιουργούν σημαντικές ανησυχίες ασφάλειας. Ειδικά απλουστευμένα μέτρα προβλέπονται επίσης για την αντιμετώπιση των μεμονωμένων προϊόντων και των προϊόντων εκτός σειράς.

Οι διαδικασίες για τη λήψη ευρωπαϊκής τεχνικής αξιολόγησης (ΕΤΑ) πρέπει επίσης να απλουστευθούν και να αποσαφηνιστούν. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης και οι οργανισμοί τεχνικής αξιολόγησης ενθαρρύνονται να αντικαταστήσουν τη δοκιμή στις εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές με άλλες λιγότερο επαχθείς μεθόδους, όπως η περιγραφικές μέθοδοι, και να εισαγάγουν κλάσεις, κατά το δυνατόν, στα εναρμονισμένα πρότυπα, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η χρήση των εννοιών «χωρίς δοκιμή» ή «χωρίς περαιτέρω δοκιμή».

Τέλος, η θέσπιση της ειδικής τεχνικής τεκμηρίωσης (ΕΤΤ) θα διευκολύνει την ανταλλαγή των αποτελεσμάτων των δοκιμών οι οποίες διενεργούνται από έναν τρίτο, καθώς και τη διαδοχική χρήση των αποτελεσμάτων των δοκιμών, δηλ. τη μεταφορά των αποτελεσμάτων των δοκιμών από ανοδικά σε καθοδικά στάδια της παραγωγής ή από έναν πάροχο συστημάτων ή σχεδιαστή μοντέλων στον κατασκευαστή-συναρμολογητή των εν λόγω συστημάτων ή μοντέλων.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το διοικητικό κόστος της διάθεσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς να μειωθούν τα επίπεδα ασφάλειας για τις δομικές κατασκευές. Τα σημαντικότερα μέτρα απλούστευσης που προβλέπονται στην πρόταση μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής:

3.3.1. Μέτρα γενικής εφαρμογής

Συστήματα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης

– Αλλαγή από 6 σε 5 συστήματα, με την κατάργηση του πρώην συστήματος 2.

– Απλούστευση του πρώην συστήματος 1+, με την κατάργηση της δοκιμής ελέγχου στο εργοτάξιο και στην αγορά. Το σύστημα αυτό, το οποίο είναι το πιο απαιτητικό σύμφωνα με την ΟΠΔΚ, απαιτεί, πέραν των δοκιμών που διενεργούνται στη μονάδα παραγωγής πριν από τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά, ένα σύνολο δοκιμών που μπορούν να διενεργηθούν στο προϊόν το οποίο είτε κυκλοφορεί ήδη στην αγορά είτε βρίσκεται στο εργοτάξιο. Η απαίτηση για τέτοιες δοκιμές αποσύρθηκε.

– Καθιέρωση των «δοκιμών μαρτυρίας», δηλαδή της δυνατότητας διενέργειας δοκιμών στη μονάδα παραγωγής του κατασκευαστή, προκειμένου να αποφευχθεί η μετακίνηση δειγμάτων των προϊόντων στο εργαστήριο του κοινοποιημένου οργανισμού.

Μέθοδοι που προορίζονται να μειώσουν το κόστος των δοκιμών

– Καθιέρωση ενός απλουστευμένου συστήματος, σύμφωνα με το οποίο η δήλωση αποδόσεων του κατασκευαστή υποστηρίζεται απλώς από μια ειδική τεχνική τεκμηρίωση (ΕΤΤ), την οποία ο κατασκευαστής φυλάσσει στο εργοστάσιο στη διάθεση των αρχών εποπτείας της αγοράς.

Μέσω της ΕΤΤ δημιουργούνται τα ακόλουθα εργαλεία:

– Χωρίς δοκιμή: υπό ορισμένους όρους, οι οποίοι θα καθοριστούν στις εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές ή με απόφαση της Επιτροπής, το προϊόν πρέπει να θεωρείται, χωρίς δοκιμή, ως κατάλληλο για ειδική χρήση ή ικανό να φθάσει ένα ειδικό επίπεδο ή κλάση απόδοσης.

– Χωρίς περαιτέρω δοκιμή: με τον ίδιο τρόπο, βάσει ενός αριθμού δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν από έναν τρίτο και υπό ορισμένους όρους, οι οποίοι θα καθοριστούν στις εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές ή με απόφαση της Επιτροπής, το προϊόν πρέπει να θεωρείται, χωρίς περαιτέρω δοκιμή, ως κατάλληλο για ειδική χρήση ή ικανό να φθάσει ένα ειδικό επίπεδο ή κλάση απόδοσης.

– Δοκιμή επιμεριστικού τύπου: ο κατασκευαστής θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα των δοκιμών που διενεργήθηκαν από έναν τρίτο, εφόσον το προϊόν του εμπεριέχει τους παράγοντες που καθορίζουν αυτόν τον τύπο προϊόντων, δηλαδή προϊόντων που χρησιμοποιούν τα ίδια βασικά υλικά και κατασκευάζονται με τη χρήση παρόμοιων συστημάτων παραγωγής.

– Δοκιμή με διαδοχική χρήση των αποτελεσμάτων: οι κατασκευαστές που συναρμολογούν σύνολα ή συστήματα μπορούν να χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των δοκιμών που διενεργούνται από τους παρόχους αυτών των συνόλων ή συστημάτων, με την άδειά τους και με τις οδηγίες τους. Επιπλέον, οι δοκιμές που διενεργούνται στα ανοδικά στάδια της παραγωγικής διαδικασίας δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται στα καθοδικά στάδια, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλονται τα χαρακτηριστικά της απόδοσης. Τα μέτρα αυτά θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κόστους των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά, χωρίς να μειωθεί η ασφάλεια. Οι ΜΜΕ θα έχουν εν προκειμένω ιδιαίτερο όφελος.

Πέραν των ανωτέρω συγκεκριμένων μέτρων, οι συντάκτες των τεχνικών προδιαγραφών καλούνται επισήμως να χρησιμοποιούν, στις τεχνικές προδιαγραφές τους, μεθόδους αξιολόγησης οι οποίες είναι λιγότερο επαχθείς από τις δοκιμές, όταν αυτό είναι δυνατόν.

3.3.2. Μέτρα ειδικής εφαρμογής

Αντιμετώπιση των προϊόντων που κατασκευάζονται μεμονωμένα

Η αντιμετώπιση των προϊόντων που κατασκευάζονται μεμονωμένα απλουστεύεται επίσης με τη χρήση της νέας ΕΤΤ. Και πάλι, αυτό το μέτρο απλούστευσης εφαρμόζεται σε όλες τις επιχειρήσεις που κατασκευάζουν τέτοια προϊόντα, αλλά αφορά ιδιαίτερα τις ΜΜΕ, και ακόμη ειδικότερα, τις βιοτεχνίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Αντιμετώπιση των πολύ μικρών επιχειρήσεων

Επιπλέον, η πρόταση προβλέπει ειδική αντιμετώπιση για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες παρέχεται η δυνατότητα να αντικαταστήσουν το εφαρμοζόμενο σύστημα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης με μια ΕΤΤ, χωρίς την παρέμβαση τρίτου, με εξαίρεση την περίπτωση των προϊόντων που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ποιότητας των κατασκευών.

3.3.3. Σύστημα ευρωπαϊκής τεχνικής αξιολόγησης (ΕΤΑ)

Σύμφωνα με την ΟΠΔΚ, το σύστημα των ευρωπαϊκών τεχνικών εγκρίσεων είναι ο τρόπος απόκτησης της σήμανσης CE για τα προϊόντα που δεν καλύπτονται από οιαδήποτε εναρμονισμένα πρότυπα. Το εν λόγω σύστημα έχει δεχθεί συχνά κριτική, κυρίως λόγω της περιπλοκότητάς του, του κόστους του και της έλλειψης διαφάνειας.

Πρώτον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, εάν δεν υπάρχει εναρμονισμένο πρότυπο, οι εργασίες της χορήγησης ευρωπαϊκής τεχνικής έγκρισης συνίστανται βασικά στη δημιουργία μιας νέας τεχνικής προδιαγραφής, δηλαδή στον καθορισμό των δοκιμών ή άλλων μεθόδων αξιολόγησης που πρέπει να εφαρμόζονται σε ένα προϊόν προκειμένου να αξιολογηθεί η απόδοσή του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα περίπλοκο και δύσκολο έργο, απαραίτητο προκειμένου να επιτραπεί η κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά με τη σήμανση CE. Η πρακτική αυτή υπάρχει στα κράτη μέλη εδώ και χρόνια, πράγμα που εξηγεί την ύπαρξη καθιερωμένων εθνικών οργανισμών στον συγκεκριμένο τομέα.

Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τους ενδιαφερομένους έδειξαν ότι ο τρόπος αυτός είναι ακόμη αναγκαίος και έγκυρος, αλλά ότι απαιτούνται βελτιώσεις. Συνεπώς, στόχος της αναθεώρησης είναι η απλούστευση του συστήματος κατά το δυνατόν, μέσω της απλούστευσης των διαδικασιών, έτσι ώστε το σύστημα να καταστεί πιο διαφανές, και μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του κατασκευαστή όσον αφορά τη λήψη απόφασης σχετικά με το περιεχόμενο της αξιολόγησης.

Οι κύριες αλλαγές που προτείνονται για το σύστημα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

1. Οι ευρωπαϊκές τεχνικές αξιολογήσεις (ΕΤΑ) θα συνεχιστούν ως εθελοντικός τρόπος για τη σήμανση CE, ως εναλλακτική επιλογή αντί της χρήσης των εναρμονισμένων προτύπων. Μια ΕΤΑ μπορεί να διενεργηθεί ακόμη και όταν υπάρχει εναρμονισμένο πρότυπο για το ίδιο προϊόν, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητες επιλογής στον κατασκευαστή.

2. Επί του παρόντος, η ΟΠΔΚ δεν περιλαμβάνει κριτήρια σχετιζόμενα με την τομεακή αρμοδιότητα των οργανισμών τεχνικής αξιολόγησης. Αντίθετα, η πρόταση θέτει ρητώς αυστηρά κριτήρια γι’ αυτούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την τομεακή αρμοδιότητα, αλλά επίσης και για τις τεχνικές αρμοδιότητες σε ένα ή περισσότερα από 11 καθορισμένα τομεακά πεδία.

3. Το τρέχον σύστημα αναγνωρίζει δύο τρόπους για τις ευρωπαϊκές τεχνικές εγκρίσεις, τις κατευθυντήριες γραμμές (ΚΓΕΤΕ) και τη διαδικασία αξιολόγησης με κοινή κατανόηση (ΔΑΚΚ). Οι δύο αυτοί τρόποι θα αντικατασταθούν από έναν ενιαίο απλουστευμένο τρόπο, το ευρωπαϊκό έγγραφο αξιολόγησης (ΕΕΑ).

4. Ανατίθεται στον κατασκευαστή σημαντικός ρόλος όσον αφορά την ανάπτυξη του ΕΕΑ, καθόσον αυτός αποφασίζει ποια χαρακτηριστικά πρέπει να περιλαμβάνει. Ο κατασκευαστής παρεμβαίνει στη διαδικασία και υπογράφει την οριστική σύμβαση μόνον όταν γνωρίζει το ακριβές πρόγραμμα εργασίας, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος της διαδικασίας.

5. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η προτεινόμενη διαδικασία προβλέπει, ως στόχους, 4,5 μήνες για την κατάρτιση του ΕΕΑ, έναντι εκτιμώμενων μέσων όρων (που δεν προβλέπονται στην ΟΠΔΚ) 14,5 μηνών για μια ΔΑΚΚ και περισσότερων από 24 μήνες για την προετοιμασία μιας ΚΓΕΤΕ.

4. Νομικα στοιχεια της προτασησ

4.1. Περίληψη της προτεινόμενης δράσης

Ο προτεινόμενος κανονισμός προβλέπει την κατάργηση της ΟΠΔΚ. Γενικά, όταν καταργείται μια πράξη, εφαρμόζεται η αρχή του «παραλληλισμού της νομικής μορφής των πράξεων», δηλαδή η κατάργηση μιας οδηγίας γίνεται με μια οδηγία που την αντικαθιστά. Εντούτοις, λόγω των ειδικών συνθηκών στην περίπτωση αυτή, και συγκεκριμένα:

· της επιχειρηματολογίας που συνδέεται με την αποτελεσματικότητα του κανονισμού όσον αφορά την επίτευξη των στόχων σχετικά με την εσωτερική αγορά·

· της εμπειρίας με την τρέχουσα ΟΠΔΚ, η οποία καταδεικνύει σημαντικές διαφορές ως προς το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών, οι οποίες είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών·

· των πρακτικών δυσκολιών που οφείλονται στις διαφορετικές μορφές μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο, τις οποίες (δυσκολίες) αντανακλά ξεκάθαρα η παρούσα κατάσταση σχετικά με το καθεστώς της σήμανσης CE. Η ΟΠΔΚ μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών κατά τέτοιο τρόπο ώστε η σήμανση CE να θεωρείται εθελοντική σε 4 κράτη μέλη και υποχρεωτική στα υπόλοιπα. Η βιομηχανία είναι πολύ δυσαρεστημένη με αυτή την κατάσταση· το δίλημμα που ανέκυψε δεν έχει ακόμη επιλυθεί μέχρι σήμερα·

θεωρείται ότι το αποτελεσματικότερο μέσο για την αντικατάσταση της ΟΠΔΚ είναι ένα μέσο με άμεση ισχύ στα κράτη μέλη. Συνεπώς, επιλέγεται να προταθεί ο κανονισμός ως η καταλληλότερη πράξη, η οποία ισχύει άμεσα στα κράτη μέλη. Κατ’ αυτό τον τρόπο, αναμένεται να αποφευχθεί το πρόβλημα της αποκλίνουσας ερμηνείας και εφαρμογής από τα κράτη μέλη.

4.2. Νομική βάση

Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 95 της Συνθήκης.

4.3. Επικουρικότητα

Η πρόταση βασίζεται σε μια καθαρή αρχή κατανομής αρμοδιοτήτων και ευθυνών μεταξύ της Ένωσης και των κρατών μελών στον τομέα της διαδικασίας των δομικών κατασκευών.

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εξασφάλιση του ότι τα δομικά έργα και τα έργα πολιτικού μηχανικού στην επικράτειά τους σχεδιάζονται και εκτελούνται κατά τρόπο που δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια ατόμων, οικόσιτων ζώων και περιουσιών, και, παράλληλα, τηρούνται άλλες βασικές απαιτήσεις για το κοινό καλό.

Από την άλλη πλευρά, στόχος της παρούσας πράξης κοινοτικής νομοθεσίας είναι να παράσχει το πλαίσιο για την επίτευξη της εσωτερικής αγοράς για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών, για την οποία η Συνθήκη καθιστά υπεύθυνη την Ένωση.

Η άρση των τεχνικών εμποδίων στον τομέα των δομικών κατασκευών, στο βαθμό που αυτά δεν μπορούν να αρθούν με αμοιβαία αναγνώριση ισοδυναμίας μεταξύ όλων των κρατών μελών, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την καθιέρωση μιας κοινής τεχνικής γλώσσας, με την οποία οι κατασκευαστές θα εκφράζουν την απόδοση σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών τα οποία θέτουν σε κυκλοφορία στην αγορά. Η προτεινόμενη νομοθεσία στοχεύει κυρίως στη θέσπιση των απαιτήσεων που είναι απαραίτητες για την καθιέρωση αυτής της εναρμονισμένης τεχνικής γλώσσας.

4.4. Αρχή της αναλογικότητας

Η πρόταση βασίζεται μάλλον, σε μεγάλο βαθμό, σε υπάρχουσες πρακτικές, διαδικασίες και υποδομές, τις οποίες παγιώνει, αποσαφηνίζει και απλουστεύει, παρά στην δημιουργία νέων μέτρων και υποδομών.

Όσον αφορά την ενίσχυση των κριτηρίων για την κοινοποίηση των οργανισμών που πραγματοποιούν εργασίες ως τρίτοι στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης, καθώς και τις διατάξεις για τη ρήτρα διασφάλισης, ακολουθείται αυστηρά το νέο νομικό πλαίσιο.

Τα κριτήρια για τον ορισμό και την κοινοποίηση των οργανισμών τεχνικής αξιολόγησης ακολουθούν την ίδια γραμμή, με ορισμένες αναπροσαρμογές, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών λειτουργιών που αναλαμβάνουν οι εν λόγω οργανισμοί.

2008/0098 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση εναρμονισμένων όρων εμπορίας των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)}

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 95,

την πρόταση της Επιτροπής [6],

τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [7],

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών [8],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 251 της Συνθήκης [9],

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Σύμφωνα με τους κανόνες των κρατών μελών, οι δομικές κατασκευές πρέπει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια ατόμων, οικόσιτων ζώων και περιουσιών.

(2) Οι εν λόγω κανόνες έχουν άμεση επίδραση στις απαιτήσεις των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών. Οι απαιτήσεις αυτές αντικατοπτρίζονται συνεπώς στα εθνικά πρότυπα για τα προϊόντα, στις εθνικές τεχνικές εγκρίσεις και σε άλλες εθνικές τεχνικές προδιαγραφές και διατάξεις που σχετίζονται με τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών. Οι απαιτήσεις αυτές, με τις αποκλίσεις που παρουσιάζουν, εμποδίζουν το ενδοκοινοτικό εμπόριο.

(3) Η οδηγία 89/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1988 για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών όσον αφορά τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών [10] αποσκοπούσε στην άρση των τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, προκειμένου να αυξηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία τους στην εσωτερική αγορά.

(4) Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η οδηγία 89/106/ΕΟΚ προέβλεπε τη θέσπιση εναρμονισμένων προτύπων για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών, καθώς και τη χορήγηση ευρωπαϊκών τεχνικών εγκρίσεων.

(5) Η οδηγία 89/106/ΕΟΚ πρέπει να αντικατασταθεί για να απλουστευθεί και να αποσαφηνιστεί το υπάρχον πλαίσιο, καθώς και να βελτιωθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων μέτρων.

(6) Είναι απαραίτητο να προβλεφθούν απλουστευμένες διαδικασίες για την κατάρτιση των δηλώσεων απόδοσης, προκειμένου να ελαφρυνθεί ο οικονομικός φόρτος των ΜΜΕ και ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

(7) Ο κανονισμός […] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και η απόφαση […] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για ένα κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων προβλέπουν ένα οριζόντιο νομικό πλαίσιο για την εμπορία των προϊόντων στην εσωτερική αγορά. Συνεπώς, ο παρών κανονισμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη το εν λόγω νομικό πλαίσιο.

(8) Η άρση των τεχνικών εμποδίων στον τομέα των δομικών κατασκευών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη θέσπιση εναρμονισμένων τεχνικών προδιαγραφών για τους σκοπούς της αξιολόγησης της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών.

(9) Οι εν λόγω εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές πρέπει να περιλαμβάνουν τη δοκιμή, τον υπολογισμό και άλλα μέσα, τα οποία καθορίζονται στο πλαίσιο των εναρμονισμένων προτύπων και των ευρωπαϊκών εγγράφων αξιολόγησης (ΕΕΑ) για την αξιολόγηση της απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών.

(10) Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τα κράτη μέλη στις απαιτήσεις τους για τις κατασκευές, καθώς και άλλοι εθνικοί κανόνες σχετικά με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, πρέπει να είναι σύμφωνα με τις εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές.

(11) Είναι απαραίτητο να θεσπιστούν οι βασικές απαιτήσεις για τις κατασκευές, προκειμένου να παρασχεθεί η βάση για την προετοιμασία των εντολών και των εναρμονισμένων προτύπων και για την κατάρτιση των ΕΕΑ για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών.

(12) Όπου απαιτείται, πρέπει να θεσπιστούν στις εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές επίπεδα απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να πληρούνται από τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών στα κράτη μέλη, έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη τα διάφορα επίπεδα βασικών κατασκευαστικών απαιτήσεων για ορισμένες κατασκευές, καθώς και οι διαφορές στο κλίμα, τη γεωλογία και τη γεωγραφία και άλλες διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στα κράτη μέλη.

(13) Η ευρωπαϊκή επιτροπή τυποποίησης (CEN) και η ευρωπαϊκή επιτροπή ηλεκτροτεχνικής τυποποίησης (CENELEC) αναγνωρίζονται ως οι αρμόδιοι οργανισμοί για τη θέσπιση εναρμονισμένων προτύπων σύμφωνα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές περί συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των δύο αυτών οργανισμών που υπογράφηκαν στις 28 Νοεμβρίου 2003.

(14) Τα εν λόγω εναρμονισμένα πρότυπα πρέπει να παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία για την εναρμονισμένη αξιολόγηση της απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών. Τα εναρμονισμένα πρότυπα πρέπει να θεσπιστούν βάσει των εντολών που εξέδωσε η Επιτροπή, καλύπτοντας τις σχετικές οικογένειες των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας 98/34/ΕΚ.

(15) Οι διαδικασίες τις οποίες προβλέπει η οδηγία 89/106/ΕΟΚ για την αξιολόγηση της απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών που δεν καλύπτονται από εναρμονισμένο πρότυπο πρέπει να απλουστευθούν, προκειμένου να γίνουν πιο διαφανείς και να μειωθεί το κόστος των κατασκευαστών των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών.

(16) Προκειμένου να μπορέσουν οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών να καταρτίσουν δήλωση απόδοσης για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που δεν καλύπτονται από εναρμονισμένο πρότυπο, είναι απαραίτητο να προβλεφθεί μια ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση.

(17) Για να έχει ο κατασκευαστής και ο εισαγωγέας πρόσθετη ευελιξία για την αξιολόγηση της απόδοσης του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών που προτίθεται να διαθέσει στην αγορά, πρέπει να δικαιούται να ζητήσει ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση και στην περίπτωση που το προϊόν καλύπτεται από εναρμονισμένο πρότυπο.

(18) Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών πρέπει να δικαιούνται να ζητήσουν τη διενέργεια ευρωπαϊκών τεχνικών αξιολογήσεων για τα προϊόντα τους με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για την ευρωπαϊκή τεχνική έγκριση που θεσπίστηκαν βάσει της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ. Συνεπώς, πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχιση της ισχύος των εν λόγω κατευθυντήριων γραμμών ως ΕΕΑ.

(19) Η δημιουργία σχεδίων ΕΕΑ και η έκδοση ευρωπαϊκών τεχνικών αξιολογήσεων πρέπει να ανατεθούν στους οργανισμούς τεχνικής αξιολόγησης (ΟΤΑ) που ορίζονται από τα κράτη μέλη. Για να εξασφαλιστεί ότι οι οργανισμοί τεχνικής αξιολόγησης έχουν τις απαραίτητες αρμοδιότητες για την εκτέλεση των εν λόγω καθηκόντων, οι απαιτήσεις ορισμού τους πρέπει να καθοριστούν σε κοινοτικό επίπεδο. Συνεπώς, είναι επίσης απαραίτητο να προβλεφθούν περιοδικές αξιολογήσεις των ΟΤΑ από ΟΤΑ άλλων κρατών μελών.

(20) Οι ΟΤΑ πρέπει να θεσπίσουν έναν οργανισμό για το συντονισμό των διαδικασιών δημιουργίας σχεδίων ΕΕΑ και έκδοσης ευρωπαϊκών τεχνικών αξιολογήσεων.

(21) Η διάθεση στην αγορά προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών που καλύπτονται από εναρμονισμένο πρότυπο και για τα οποία εκδόθηκε ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος, σύμφωνα με τις σχετικές εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές.

(22) Ο κατασκευαστής πρέπει να έχει το δικαίωμα να μην υποβάλει δήλωση απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών για τα οποία δεν υπάρχουν απαιτήσεις όταν προτίθεται να διαθέσει το προϊόν στην αγορά.

(23) Εάν δεν υπάρχουν απαιτήσεις σχετικά με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών όταν ο κατασκευαστής προτίθεται να διαθέσει το προϊόν στην αγορά, πρέπει να μπορεί να το διαθέσει στην αγορά χωρίς δήλωση απόδοσης.

(24) Είναι απαραίτητο να προβλεφθούν απλουστευμένες διαδικασίες για την κατάρτιση των δηλώσεων απόδοσης, έτσι ώστε να ελαφρυνθεί ο οικονομικός φόρτος των ΜΜΕ, και ιδίως των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

(25) Προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η δήλωση απόδοσης είναι ακριβής και αξιόπιστη, πρέπει να αξιολογείται η απόδοση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών και πρέπει να ελέγχεται η παραγωγή στο εργοστάσιο με κατάλληλο σύστημα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών.

(26) Δεδομένης της ιδιαιτερότητας των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών και της ιδιαίτερης εστίασης του συστήματος όσον αφορά την αξιολόγησή τους, οι διαδικασίες για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης που προβλέπονται στην απόφαση (ΕΚ) ……… και οι ενότητες που καθορίζονται στην ίδια απόφαση δεν είναι κατάλληλες για τα εν λόγω προϊόντα. Συνεπώς, πρέπει να καθιερωθούν ειδικές μέθοδοι για την αξιολόγηση και την επαλήθευση της σταθερότητας της απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών.

(27) Λόγω της διαφοράς στην έννοια της σήμανσης CE για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών συγκριτικά με τις γενικές αρχές που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) ………, πρέπει να θεσπιστούν ειδικές διατάξεις για να εξασφαλιστεί η σαφήνεια της υποχρέωσης τοποθέτησης της σήμανσης CE στα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών και οι συνέπειες της εν λόγω τοποθέτησης.

(28) Τοποθετώντας ή μεριμνώντας για την τοποθέτηση της σήμανσης CE σε ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών, ο κατασκευαστής πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συμμόρφωση του εν λόγω προϊόντος με τη δηλωθείσα απόδοσή του.

(29) Η σήμανση CE πρέπει να τοποθετείται σε όλα τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών για τα οποία ο κατασκευαστής έχει καταρτίσει δήλωση απόδοσης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό. Εάν δεν έχει καταρτιστεί δήλωση απόδοσης, η σήμανση CE δεν πρέπει να τοποθετείται.

(30) Η σήμανση CE πρέπει να είναι η μόνη σήμανση η οποία βεβαιώνει τη συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών με τη δηλωθείσα απόδοση και με τις εφαρμοζόμενες απαιτήσεις. Συνεπώς, δεν πρέπει να επιβάλλονται στα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών τα οποία την φέρουν πρόσθετες σημάνσεις ούτε από τα κράτη μέλη ούτε από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς που ενεργούν ως δημόσιες επιχειρήσεις ή ως δημόσιοι οργανισμοί βάσει μονοπωλιακής θέσης ή με δημόσια εντολή, όταν οι απαιτήσεις γι’ αυτή τη χρήση στο συγκεκριμένο κράτος μέλος αντιστοιχούν στη δηλωθείσα απόδοση.

(31) Προκειμένου να αποφευχθούν περιττές δοκιμές των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών των οποίων η απόδοση έχει ήδη καταδειχθεί επαρκώς με σταθερά αποτελέσματα προηγούμενων δοκιμών ή με άλλα υπάρχοντα στοιχεία, πρέπει ο κατασκευαστής να μπορεί, υπό τους όρους που καθορίζονται στις εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές ή σε απόφαση της Επιτροπής, να δηλώσει ένα ορισμένο επίπεδο ή κλάση απόδοσης χωρίς τη διενέργεια δοκιμής ή χωρίς τη διενέργεια περαιτέρω δοκιμής.

(32) Για να αποφευχθούν οι αλληλεπικαλύψεις των δοκιμών που έχουν ήδη διενεργηθεί, πρέπει ο κατασκευαστής να μπορεί να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα των δοκιμών που έχει λάβει από έναν τρίτο.

(33) Για να μειωθεί το κόστος της διάθεσης των προϊόντων στην αγορά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν απλουστευμένες διαδικασίες αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης, όταν δεν υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια των εν λόγω προϊόντων.

(34) Για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί μεμονωμένα, ο κατασκευαστής πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει απλουστευμένες διαδικασίες για την αξιολόγηση και την επαλήθευση της σταθερότητας της απόδοσης, όταν μπορεί να αποδειχθεί η συμμόρφωση του προϊόντος που διατίθεται στην αγορά με τις εφαρμοζόμενες κανονιστικές διατάξεις.

(35) Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης στους εθνικούς τεχνικούς κανόνες, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι ΜΜΕ, να μπορούν να συγκεντρώνουν αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία που ισχύει στο κράτος μέλος στο οποίο προτίθενται να εμπορευθούν τα προϊόντα τους. Συνεπώς, τα σημεία επαφής για τα προϊόντα, τα οποία θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. …… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της […2008] για τη θέσπιση διαδικασιών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων εθνικών τεχνικών κανόνων στα προϊόντα που κυκλοφορούν νόμιμα στην αγορά άλλου κράτους μέλους και για την κατάργηση της απόφασης 3052/95/ΕΚ, πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και για τους κανόνες που εφαρμόζονται στην ενσωμάτωση, τη συναρμολόγηση ή την εγκατάσταση ένας συγκεκριμένου τύπου προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών.

(36) Για τους σκοπούς της εξασφάλισης ισοδύναμης και συνεκτικής επιβολής της κοινοτικής νομοθεσίας για την εναρμόνιση, τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. …… του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της […2008] για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων θεσπίζει τους βασικούς όρους για τη λειτουργία της εν λόγω εποπτείας της αγοράς.

(37) Η ευθύνη των κρατών μελών για την ασφάλεια, την υγεία και άλλα θέματα που καλύπτονται από τις βασικές απαιτήσεις για τις κατασκευές στην επικράτειά τους πρέπει να αναγνωριστεί σε μια ρήτρα διασφάλισης που θα προβλέπει κατάλληλα προστατευτικά μέτρα.

(38) Δεδομένου ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί σε όλη την Κοινότητα ενιαίο επίπεδο επιδόσεων των οργανισμών που διενεργούν την αξιολόγηση και την επαλήθευση της σταθερότητας της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, και αφού όλοι οι εν λόγω οργανισμοί πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους στον ίδιο βαθμό και με όρους θεμιτού ανταγωνισμού, πρέπει να καθοριστούν απαιτήσεις για τους οργανισμούς αξιολόγησης της απόδοσης που επιδιώκουν να κοινοποιηθούν για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού. Πρέπει επίσης να προβλεφθεί η διαθεσιμότητα επαρκών πληροφοριών σχετικά με τους οργανισμούς αυτούς και την επιτήρησή τους.

(39) Για να εξασφαλιστεί ένα συνεκτικό επίπεδο ποιότητας στην αξιολόγηση και την επαλήθευση της σταθερότητας της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, είναι επίσης αναγκαίο να θεσπιστούν απαιτήσεις που πρέπει να εφαρμόζονται στις αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κοινοποίηση των οργανισμών που εκτελούν τα εν λόγω καθήκοντα στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη.

(40) Δεδομένου ότι οι στόχοι της παρούσας πράξης, δηλαδή η επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών μέσω εναρμονισμένων τεχνικών προδιαγραφών για την έκφραση της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς από τα κράτη μέλη και μπορούν, συνεπώς, λόγω των διαστάσεων και των αποτελεσμάτων τους, να επιτευχθούν καλύτερα σε κοινοτικό επίπεδο, η Κοινότητα μπορεί να θεσπίσει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που προβλέπεται στο άρθρο, ο παρών κανονισμός δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των στόχων αυτών όρια.

(41) Τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού θα πρέπει να θεσπίζονται σύμφωνα με την απόφαση 1999/468/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή [11].

(42) Ειδικότερα, η Επιτροπή πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να θεσπίσει τους όρους υπό τους οποίους η δήλωση απόδοσης θα μπορεί να είναι διαθέσιμη σε ένα δικτυακό τόπο, να καθορίσει την περίοδο κατά την οποία οι κατασκευαστές, εισαγωγείς και διανομείς θα πρέπει να τηρούν την τεχνική τεκμηρίωση και τη δήλωση απόδοσης διαθέσιμες, να θεσπίσει κλάσεις απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, να θεσπίσει το σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης και επαλήθευσης της σταθερότητας της δηλωθείσας απόδοσης που πρέπει να εφαρμόζεται σε ένα δεδομένο προϊόν ή οικογένεια προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, να θεσπίσει το μορφότυπο της ευρωπαϊκής τεχνικής αξιολόγησης, να θεσπίσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια της αξιολόγησης των ΟΤΑ και να τροποποιήσει τα παραρτήματα I έως V. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά έχουν γενική εμβέλεια και αποσκοπούν στην τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, μεταξύ άλλων με τη συμπλήρωσή του με νέα μη ουσιώδη στοιχεία, πρέπει να θεσπιστούν σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο η οποία προβλέπεται στο άρθρο 5α της απόφασης 1999/468/ΕΚ.

(43) Δεδομένου ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για να εξασφαλιστεί ότι έχει τεθεί το πλαίσιο για την ορθή λειτουργία του παρόντος κανονισμού, η εφαρμογή του πρέπει να καθυστερήσει, με εξαίρεση τις διατάξεις που αφορούν τον ορισμό των ΟΤΑ, των κοινοποιουσών αρχών και των κοινοποιημένων οργανισμών, τη δημιουργία μιας οργάνωσης ΟΤΑ και τη σύσταση της μόνιμης επιτροπής,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Γενικές διατάξεις

Άρθρο 1

Αντικείμενο

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει κανόνες σχετικά με την έκφραση της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους και σχετικά με τη χρήση της σήμανσης CE στα εν λόγω προϊόντα.

Άρθρο 2

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1. «προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών»: κάθε προϊόν ή συνδυασμός προϊόντων που παράγεται και διατίθεται στην αγορά για μόνιμη ενσωμάτωση σε δομικές κατασκευές ή μέρη αυτών, κατά τρόπον ώστε η αφαίρεση του προϊόντος μειώνει την απόδοση των δομικών κατασκευών και η αφαίρεση ή η αντικατάσταση του προϊόντος συνιστούν κατασκευαστικές εργασίες·

2. «κατασκευές»: κτίρια και έργα πολιτικού μηχανικού·

3. «ουσιώδη χαρακτηριστικά»: τα χαρακτηριστικά του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών που σχετίζονται με τις βασικές απαιτήσεις των κατασκευών·

4. «εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές»: εναρμονισμένα πρότυπα και ευρωπαϊκά έγγραφα αξιολόγησης·

5. «διαθεσιμότητα στην αγορά»: κάθε προσφορά προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών για διανομή ή χρήση στην κοινοτική αγορά στο πλαίσιο μιας εμπορικής δραστηριότητας, είτε έναντι αντιτίμου είτε δωρεάν·

6. «διάθεση στην αγορά»: η πρώτη φορά κατά την οποία ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών καθίσταται διαθέσιμο στην κοινοτική αγορά·

7. «κατασκευαστής»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που κατασκευάζει ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών ή που αναθέτει σε άλλους την κατασκευή ενός τέτοιου προϊόντος υπό την επωνυμία ή το εμπορικό σήμα του·

8. «διανομέας»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτός από τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα, το οποίο καθιστά διαθέσιμο ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών στην αγορά·

9. «εισαγωγέας»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην Κοινότητα που διαθέτει ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών τρίτης χώρας στην κοινοτική αγορά·

10. «οικονομικοί φορείς»: ο κατασκευαστής, ο εισαγωγέας, ο διανομέας και ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος·

11. «εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπός»: κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στην Κοινότητα που έχει λάβει εντολή από τον κατασκευαστή να ενεργεί εξ ονόματός του για συγκεκριμένες εργασίες·

12. «εναρμονισμένο πρότυπο»: το πρότυπο που θεσπίζεται από έναν από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης που παρατίθενται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 98/34/EK σύμφωνα με το άρθρο 6 της εν λόγω οδηγίας·

13. «ευρωπαϊκό έγγραφο αξιολόγησης»: ένα έγγραφο που εκδίδεται από την οργάνωση των οργανισμών τεχνικής αξιολόγησης·

14. «διαπίστευση»: έχει την έννοια που της αποδίδεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. […]·

15. «απόσυρση»: κάθε μέτρο που έχει ως σκοπό να αποτρέψει τη διαθεσιμότητα στην αγορά ενός προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών από την εφοδιαστική αλυσίδα·

16. «ανάκληση»: κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην επιστροφή προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών που έχει ήδη καταστεί διαθέσιμο στην αγορά·

17. «τύπος προϊόντος»: η απόδοση ενός προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών, όταν χρησιμοποιείται ένας συγκεκριμένος συνδυασμός πρώτων υλών ή άλλων στοιχείων σε συγκεκριμένη διαδικασία παραγωγής·

18. «έλεγχος παραγωγής στο εργοστάσιο»: ο μόνιμος εσωτερικός έλεγχος της παραγωγής σε ένα εργοστάσιο·

19. «πολύ μικρή επιχείρηση»: μια πολύ μικρή επιχείρηση όπως ορίζεται στη σύσταση της Επιτροπής της 6ης Μαΐου 2003 σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων [12]·

20. «κύκλος ζωής»: τα διαδοχικά και αλληλοσυνδεόμενα στάδια της ζωής ενός προϊόντος, από την αγορά των πρώτων υλών ή τη δημιουργία από φυσικούς πόρους έως την τελική διάθεση.

Άρθρο 3

Βασικές απαιτήσεις των κατασκευών και ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων

1. Τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών καθορίζονται σε εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές σε σχέση με τις βασικές απαιτήσεις των κατασκευών που καθορίζονται στο παράρτημα I.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Δήλωση απόδοσης

και σήμανση CE

Άρθρο 4

Όροι κατάρτισης της δήλωσης απόδοσης

1. Ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας, όταν διαθέτει ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών στην αγορά, υποβάλλει δήλωση απόδοσης εάν πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:

α) το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών καλύπτεται από εναρμονισμένο πρότυπο ή έχει εκδοθεί γι’ αυτό ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση· και

β) οι απαιτήσεις σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του εν λόγω προϊόντος υπάρχουν όταν ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας προτίθεται να διαθέσει το προϊόν στην αγορά.

Ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας μπορεί να υποβάλει δήλωση απόδοσης όταν δεν υπάρχουν οι απαιτήσεις που αναφέρονται στο στοιχείο β).

2. Η δήλωση απόδοσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 καλύπτει τουλάχιστον τα ουσιώδη χαρακτηριστικά για τα οποία υπάρχουν οι απαιτήσεις που αναφέρονται στο στοιχείο β) της παραγράφου 1.

3. Τα κράτη μέλη τεκμαίρουν ότι η δήλωση απόδοσης που καταρτίζεται από τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα είναι ακριβής και αξιόπιστη.

Άρθρο 5

Περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης

1. Η δήλωση απόδοσης εκφράζει την απόδοση των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των εν λόγω προϊόντων σύμφωνα με τις σχετικές εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές.

2. Η δήλωση απόδοσης περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α) τον τύπο του προϊόντος για τον οποίο έχει καταρτιστεί·

β) τον κατάλογο των ουσιωδών χαρακτηριστικών του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών για το οποίο δηλώνεται η απόδοση και τα επίπεδα ή τις κλάσεις της εν λόγω απόδοσης·

γ) τον αριθμό αναφοράς του εναρμονισμένου προτύπου, το ευρωπαϊκό έγγραφο αξιολόγησης ή την ειδική τεχνική τεκμηρίωση που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση κάθε ουσιώδους χαρακτηριστικού.

Άρθρο 6

Μορφή της δήλωσης απόδοσης

1. Κάθε προϊόν που διατίθεται στην αγορά συνοδεύεται από αντίγραφο της δήλωσης απόδοσης.

Εντούτοις, όταν μια παρτίδα του ίδιου προϊόντος παραδίδεται σε έναν μεμονωμένο χρήστη, μπορεί να συνοδεύεται από ένα αντίγραφο της δήλωσης απόδοσης.

2. Το αντίγραφο της δήλωσης απόδοσης μπορεί να παρέχεται με ηλεκτρονικό τρόπο μόνο με τη ρητή σύμφωνη γνώμη του παραλήπτη.

3. Κατά παρέκκλιση από τις παραγράφους 1 και 2, το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης μπορεί να καθίσταται διαθέσιμο σε δικτυακό τόπο σύμφωνα με τους όρους που θεσπίζει η Επιτροπή.

Τα μέτρα αυτά, που προορίζονται για την τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, με τη συμπλήρωσή του, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 51 παράγραφος 2.

4. Η δήλωση απόδοσης καταρτίζεται με τη χρήση του υποδείγματος που παρατίθεται στο παράτημα III.

Άρθρο 7

Χρήση της σήμανσης CE

1. Η σήμανση CE τοποθετείται μόνο στα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών για τα οποία ο κατασκευαστής έχει καταρτίσει δήλωση απόδοσης σύμφωνα με τα άρθρα 4, 5 και 6.

Αν μια δήλωση απόδοσης δεν έχει καταρτισθεί από τον κατασκευαστή σύμφωνα με τα άρθρα 4, 5 και 6, η σήμανση CE δεν μπορεί να τοποθετηθεί στα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών.

Ο κατασκευαστής, τοποθετώντας τη σήμανση CE ή μεριμνώντας για την τοποθέτησή της, αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών με τη δηλωθείσα απόδοση.

2. Η σήμανση CE είναι η μόνη σήμανση που βεβαιώνει τη συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών με τη δηλωθείσα απόδοση.

Τα κράτη μέλη δεν θεσπίζουν εθνικά μέτρα ή αποσύρουν τυχόν αναφορές σε σήμανση συμμόρφωσης πλην της σήμανσης CE.

3. Τα κράτη μέλη δεν απαγορεύουν ούτε εμποδίζουν, εντός της επικράτειάς τους ή υπό την ευθύνη τους, τη διαθεσιμότητα στην αγορά ή τη χρήση των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών που φέρουν τη σήμανση CE, όταν οι απαιτήσεις για τη χρήση αυτή στο συγκεκριμένο κράτος μέλος αντιστοιχούν στη δηλωθείσα απόδοση.

4. Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι η χρήση των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών που φέρουν τη σήμανση CE δεν εμποδίζεται από κανόνες ή όρους οι οποίοι επιβάλλονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς που ενεργούν ως δημόσιες επιχειρήσεις ή ως δημόσιοι οργανισμοί βάσει μονοπωλιακής θέσης ή με δημόσια εντολή, όταν οι απαιτήσεις για τη χρήση αυτή στο συγκεκριμένο κράτος μέλος αντιστοιχούν στη δηλωθείσα απόδοση.

Άρθρο 8

Κανόνες και όροι για την τοποθέτηση της σήμανσης CE

1. Η σήμανση CE υπόκειται στις γενικές αρχές που καθορίζονται στο άρθρο 26α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. …

2. Η σήμανση CE τοποθετείται κατά τρόπο εμφανή, ευανάγνωστο και ανεξίτηλο στο προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών ή στην πινακίδα με τα στοιχεία του. Όταν αυτό δεν είναι δυνατόν ή δεν διασφαλίζεται λόγω της φύσης του προϊόντος, τοποθετείται στη συσκευασία ή στα συνοδευτικά έγγραφα.

3. Η σήμανση CE ακολουθείται από τα δύο τελευταία ψηφία του έτους κατά το οποίο τοποθετήθηκε, το όνομα ή το σήμα ταυτοποίησης του παραγωγού, τον ενιαίο κωδικό ταυτοποίησης του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών και τον αριθμό της δήλωσης απόδοσης.

4. Η σήμανση CE τοποθετείται προτού διατεθεί το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών στην αγορά. Μπορεί να συνοδεύεται από εικονόγραμμα ή οποιοδήποτε άλλο σήμα που να υποδεικνύει ειδικό κίνδυνο ή χρήση.

Άρθρο 9

Σημεία επαφής για τα προϊόντα

Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει ότι τα σημεία επαφής για τα προϊόντα, τα οποία θεσπίστηκαν με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. ……, παρέχουν επίσης τις πληροφορίες για τυχόν τεχνικούς κανόνες ή κανονιστικές διατάξεις που εφαρμόζονται στην ενσωμάτωση, τη συναρμολόγηση ή την εγκατάσταση ενός συγκεκριμένου τύπου προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών στην επικράτεια του εν λόγω κράτους μέλους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Υποχρεώσεις των οικονομικών φορέων

Άρθρο 10

Υποχρεώσεις των κατασκευαστών

1. Οι κατασκευαστές καταρτίζουν την απαιτούμενη τεχνική τεκμηρίωση, περιγράφοντας όλα τα σχετικά στοιχεία που σχετίζονται με την εφαρμοζόμενη βεβαίωση της δήλωσης απόδοσης.

Οι κατασκευαστές καταρτίζουν τη δήλωση απόδοσης σύμφωνα με τα άρθρα 4,5 και 6 και τοποθετούν τη σήμανση CE σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8.

2. Οι κατασκευαστές φυλάσσουν την τεχνική τεκμηρίωση και τη δήλωση απόδοσης για την περίοδο που καθορίζεται από την Επιτροπή για κάθε οικογένεια προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, με βάση την αναμενόμενη ζωή και το ρόλο του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών στις κατασκευές.

Τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν στην τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, συμπληρώνοντάς τον, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο όπως προβλέπεται στο άρθρο 51 παράγραφος 2.

3. Οι κατασκευαστές διασφαλίζουν την ύπαρξη διαδικασιών έτσι ώστε η παραγωγή σειράς να διατηρεί τη δηλωθείσα απόδοση. Οι αλλαγές στον τύπο του προϊόντος και οι αλλαγές στις εφαρμοζόμενες εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές λαμβάνονται δεόντως υπόψη.

Οι κατασκευαστές διενεργούν, σε όλες τις περιπτώσεις όπου αυτό ενδείκνυται, δοκιμές με δειγματοληψία στα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που έχουν διατεθεί στην αγορά, ερευνούν τις σχετικές καταγγελίες και διατηρούν, εφόσον χρειαστεί, αρχείο με τις καταγγελίες και τηρούν ενήμερους τους διανομείς για τις έρευνές τους.

4. Οι κατασκευαστές εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους του τομέα των δομικών κατασκευών φέρουν αριθμό τύπου, παρτίδας ή σειράς ή οιοδήποτε άλλο στοιχείο επιτρέπει την ταυτοποίησή τους ή, όταν δεν το επιτρέπει το μέγεθος ή η φύση του προϊόντος, εξασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες αυτές αναγράφονται στη συσκευασία ή σε έγγραφο που συνοδεύει το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών.

5. Οι κατασκευαστές σημειώνουν το όνομά τους, την εμπορική τους επωνυμία, το κατατεθέν σήμα τους και τη διεύθυνση επικοινωνίας τους στο προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, στη συσκευασία του ή σε έγγραφο που το συνοδεύει.

6. Οι κατασκευαστές που θεωρούν ή έχουν λόγο να πιστεύουν ότι ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών που έχουν διαθέσει στην αγορά δεν συμμορφώνεται με τη δηλωθείσα απόδοση λαμβάνουν αμέσως τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών ή το αποσύρουν από την αγορά και το ανακαλούν από τους τελικούς χρήστες, κατά περίπτωση. Ενημερώνουν αμέσως σχετικά με το θέμα αυτό τις εθνικές αρχές των κρατών μελών στα οποία καθιστούν διαθέσιμο το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών και παραθέτουν λεπτομέρειες, ιδίως για τη μη συμμόρφωση και τα διορθωτικά μέτρα που έλαβαν.

7. Οι κατασκευαστές, βάσει αιτιολογημένης αίτησης των αρμόδιων εθνικών αρχών, τους παρέχουν όλες τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που απαιτούνται για να αποδειχθεί η συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών με τη δηλωθείσα απόδοση. Συνεργάζονται με τις αρχές, έπειτα από αίτηση των τελευταίων, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι από τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που έχουν διαθέσει στην αγορά.

Άρθρο 11

Εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποι

1. Oι κατασκευαστές μπορούν να ορίσουν, με γραπτή εντολή, εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο.

H κατάρτιση της τεχνικής τεκμηρίωσης δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της εντολής του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου.

2. Όταν ο κατασκευαστής ορίζει εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο, ο τελευταίος εκτελεί τουλάχιστον τα ακόλουθα:

α) φυλάσσει τη δήλωση απόδοσης και την τεχνική τεκμηρίωση στη διάθεση των εθνικών εποπτικών αρχών για την περίοδο που αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2·

β) παρέχει στις αρμόδιες εθνικές αρχές, κατόπιν αιτήματός τους, όλες τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που απαιτούνται για να αποδειχθεί η συμμόρφωση του προϊόντος με τη δηλωθείσα απόδοση·

γ) συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές, κατόπιν αιτήματος των τελευταίων, για τυχόν ενέργειες προς αποφυγή των κινδύνων που ενέχουν τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που καλύπτει η εντολή τους.

Άρθρο 12

Υποχρεώσεις των εισαγωγέων

1. Όταν οι εισαγωγείς διαθέτουν ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών στην αγορά, ενεργούν με τη δέουσα προσοχή σε σχέση με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

2. Πριν από τη διάθεση ενός προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών στην αγορά, οι εισαγωγείς εξασφαλίζουν ότι έχουν διενεργηθεί από τον κατασκευαστή η αξιολόγηση και η επαλήθευση της σταθερότητας της δηλωθείσας απόδοσης. Εξασφαλίζουν ότι ο κατασκευαστής έχει καταρτίσει την τεχνική τεκμηρίωση που αναφέρεται στο πρώτο εδάφιο του άρθρου 10 παράγραφος 1. Καταρτίζουν τη δήλωση απόδοσης σύμφωνα με τα άρθρα 4, 5 και 6. Επίσης, εξασφαλίζουν ότι το προϊόν φέρει την απαιτούμενη σήμανση CE, συνοδεύεται από τα απαιτούμενα έγγραφα, καθώς και ότι ο κατασκευαστής έχει τηρήσει τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 10 παράγραφος 4 και 10 παράγραφος 5.

Όταν ένας εισαγωγέας θεωρεί ή έχει λόγο να πιστεύει ότι το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών δεν συμμορφώνεται με τη δήλωση απόδοσης, δεν μπορεί να διαθέσει το εν λόγω προϊόν στην αγορά έως ότου αυτό συμμορφωθεί με τη δήλωση απόδοσης που το συνοδεύει ή έως ότου η δήλωση απόδοσης διορθωθεί.

3. Οι εισαγωγείς σημειώνουν το όνομά τους, την εμπορική τους επωνυμία, το κατατεθέν σήμα τους και τη διεύθυνση επικοινωνίας τους στο προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών ή, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, στη συσκευασία του ή σε έγγραφο που το συνοδεύει.

4. Οι εισαγωγείς εξασφαλίζουν ότι, όταν ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών είναι υπό την ευθύνη τους, οι συνθήκες αποθήκευσης ή μεταφοράς δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συμμόρφωσή του με τη δηλωθείσα απόδοση.

5. Οι εισαγωγείς που θεωρούν ή έχουν λόγο να πιστεύουν ότι ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών που έχουν διαθέσει στην αγορά δεν συμμορφώνεται με τη δήλωση απόδοσης λαμβάνουν αμέσως τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών ή το αποσύρουν από την αγορά και το ανακαλούν από τους τελικούς χρήστες, κατά περίπτωση. Ενημερώνουν αμέσως σχετικά με το θέμα αυτό τις εθνικές αρχές των κρατών μελών στα οποία καθιστούν διαθέσιμο το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών και παραθέτουν λεπτομέρειες, ιδίως για τη μη συμμόρφωση και τα διορθωτικά μέτρα που έλαβαν.

6. Οι εισαγωγείς τηρούν, για την περίοδο που αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2, αντίγραφο της δήλωσης απόδοσης στη διάθεση των αρχών που είναι αρμόδιες για την εποπτεία της αγοράς και εξασφαλίζουν ότι η τεχνική τεκμηρίωση μπορεί να καταστεί διαθέσιμη στις εν λόγω αρχές, κατόπιν αιτήματός τους.

7. Οι εισαγωγείς, βάσει αιτιολογημένης αίτησης των αρμόδιων εθνικών αρχών, τους παρέχουν όλες τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που απαιτούνται για να αποδειχθεί η συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών με τη δηλωθείσα απόδοση. Συνεργάζονται με τις αρχές, έπειτα από αίτηση των τελευταίων, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι από τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που έχουν διαθέσει στην αγορά.

Άρθρο 13

Υποχρεώσεις των διανομέων

1. Όταν οι διανομείς καθιστούν ένα προϊόν διαθέσιμο στην αγορά, ενεργούν με τη δέουσα προσοχή σε σχέση με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού.

2. Πριν οι διανομείς καταστήσουν ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών διαθέσιμο στην αγορά, εξασφαλίζουν ότι το προϊόν φέρει την απαιτούμενη σήμανση CE και συνοδεύεται από τα έγγραφα που απαιτούνται βάσει του παρόντος κανονισμού και από τις οδηγίες και τις πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια, σε γλώσσα που κατανοείται εύκολα από τους χρήστες στο κράτος μέλος στην αγορά του οποίου το προϊόν καθίσταται διαθέσιμο, και ότι ο κατασκευαστής και ο εισαγωγέας έχουν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 10 παράγραφος 4, στο άρθρο 10 παράγραφος 5 και στο άρθρο 12 παράγραφος 3 αντίστοιχα.

Όταν ένας διανομέας θεωρεί ή έχει λόγο να πιστεύει ότι ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών δεν συμμορφώνεται με τη δήλωση απόδοσης, μπορεί να καταστήσει το προϊόν διαθέσιμο στην αγορά μόνο μετά τη συμμόρφωσή του με τη δήλωση απόδοσης που το συνοδεύει ή αφού διορθωθεί η δήλωση απόδοσης. Ο διανομέας ενημερώνει εν προκειμένω τον κατασκευαστή ή τον εισαγωγέα καθώς και τις αρχές εποπτείας της αγοράς, όταν το προϊόν παρουσιάζει κίνδυνο.

3. Ένας διανομέας εξασφαλίζει ότι, όταν ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών είναι υπό την ευθύνη του, οι συνθήκες αποθήκευσης ή μεταφοράς δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συμμόρφωσή του με τη δηλωθείσα απόδοση.

4. Οι διανομείς που θεωρούν ή έχουν λόγο να πιστεύουν ότι ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών που έχουν καταστήσει διαθέσιμο στην αγορά δεν συμμορφώνεται με τη δήλωση απόδοσης λαμβάνουν αμέσως τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση του προϊόντος ή το αποσύρουν από την αγορά και το ανακαλούν από τους τελικούς χρήστες, κατά περίπτωση. Ενημερώνουν αμέσως σχετικά με το θέμα αυτό τις εθνικές αρχές των κρατών μελών στα οποία καθιστούν διαθέσιμο το προϊόν και παραθέτουν λεπτομέρειες, ιδίως για τη μη συμμόρφωση και τα διορθωτικά μέτρα που έλαβαν.

5. Οι διανομείς, βάσει αιτιολογημένης αίτησης των αρμόδιων εθνικών αρχών, τους παρέχουν όλες τις πληροφορίες και την τεκμηρίωση που απαιτούνται για να αποδειχθεί η συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών με τη δηλωθείσα απόδοση. Συνεργάζονται με τις αρχές, έπειτα από αίτηση των τελευταίων, για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι από τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που έχουν καταστήσει διαθέσιμα στην αγορά.

Άρθρο 14

Περιπτώσεις στις οποίες οι υποχρεώσεις των κατασκευαστών εφαρμόζονται στους εισαγωγείς και στους διανομείς

Ένας εισαγωγέας ή διανομέας θεωρείται κατασκευαστής για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, όταν διαθέτει ένα προϊόν στην αγορά με την επωνυμία ή το κατατεθέν σήμα του ή τροποποιεί ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών που έχει ήδη διατεθεί στην αγορά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επηρεαστεί η συμμόρφωση με τη δηλωθείσα απόδοση, και, κατά συνέπεια, υπόκειται στις υποχρεώσεις του κατασκευαστή βάσει του άρθρου 10.

Άρθρο 15

Γνωστοποίηση των οικονομικών φορέων

Οι οικονομικοί φορείς είναι σε θέση, έπειτα από αίτηση, να γνωστοποιήσουν στις αρχές εποπτείας της αγοράς, για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2, τα ακόλουθα:

α) κάθε οικονομικό φορέα ο οποίος τους έχει προμηθεύσει ένα προϊόν·

β) κάθε οικονομικό φορέα στον οποίο έχουν προμηθεύσει ένα προϊόν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές

Άρθρο 16

Εναρμονισμένα πρότυπα

1. Τα εναρμονισμένα πρότυπα θεσπίζονται από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης που παρατίθενται στο παράρτημα Ι της οδηγίας 98/34/EK βάσει εντολών που εκδίδονται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 6 της εν λόγω οδηγίας.

2. Τα εναρμονισμένα πρότυπα καθορίζουν τις μεθόδους και τα κριτήρια για την αξιολόγηση της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους.

Τα εναρμονισμένα πρότυπα, κατά περίπτωση, θεσπίζουν μεθόδους λιγότερο επαχθείς από τη διενέργεια δοκιμών για την αξιολόγηση της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους.

3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης καθορίζουν στα εναρμονισμένα πρότυπα τον εφαρμοστέο έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο, κατά τον οποίο λαμβάνονται υπόψη οι ειδικοί όροι της διαδικασίας κατασκευής των σχετικών προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών.

4. Η Επιτροπή αξιολογεί τη συμμόρφωση των εναρμονισμένων προτύπων που θεσπίζονται από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης με τη σχετική εντολή.

Η Επιτροπή δημοσιεύει στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον κατάλογο των αναφορών των εναρμονισμένων προτύπων που συμμορφώνονται με τις σχετικές εντολές και καθορίζει την ημερομηνία εφαρμογής των εν λόγω προτύπων.

Η Επιτροπή δημοσιεύει τυχόν επικαιροποιήσεις του εν λόγω καταλόγου.

Άρθρο 17

Επίσημη ένσταση κατά εναρμονισμένων προτύπων

1. Όταν ένα κράτος μέλος ή η Επιτροπή θεωρεί ότι ένα εναρμονισμένο πρότυπο δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις που προβλέπονται στη σχετική εντολή, η Επιτροπή ή το εν λόγω κράτος μέλος παραπέμπει το θέμα στην επιτροπή που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 5 της οδηγίας 98/34/ΕΚ, αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά της(-ου). Η επιτροπή, έπειτα από διαβούλευση με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης, διατυπώνει τη γνώμη της χωρίς καθυστέρηση.

2. Με βάση τη γνωμοδότηση της εν λόγω επιτροπής, η Επιτροπή αποφασίζει να δημοσιεύσει, να μη δημοσιεύσει, να δημοσιεύσει υπό περιορισμούς, να διατηρήσει, να διατηρήσει υπό περιορισμούς ή να αποσύρει τα στοιχεία αναφοράς του σχετικού εναρμονισμένου προτύπου στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Η Επιτροπή ενημερώνει τον σχετικό ευρωπαϊκό οργανισμό τυποποίησης και, εάν χρειαστεί, ζητεί την αναθεώρηση του οικείου εναρμονισμένου προτύπου.

Άρθρο 18 [17]

Επίπεδα ή κλάσεις απόδοσης

1. Η Επιτροπή μπορεί να θεσπίσει κλάσεις απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών.

Τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν στην τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, συμπληρώνοντάς τον, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 51 παράγραφος 2.

2. Όταν δεν θεσπίζονται από την Επιτροπή κλάσεις απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, αυτές μπορούν να θεσπιστούν από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης στα εναρμονισμένα πρότυπα.

Εάν η Επιτροπή έχει θεσπίσει κλάσεις απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης χρησιμοποιούν τις εν λόγω κλάσεις στα εναρμονισμένα πρότυπα.

3. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης μπορούν να καθορίζουν στις εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές τους όρους υπό τους οποίους ένα προϊόν θεωρείται ότι ικανοποιεί ένα ορισμένο επίπεδο ή κλάση απόδοσης χωρίς δοκιμή ή χωρίς περαιτέρω δοκιμή.

4. Τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν τα επίπεδα ή τις κλάσεις απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών μόνο σύμφωνα με τα συστήματα ταξινόμησης που θεσπίζονται από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης στα εναρμονισμένα πρότυπα ή από την Επιτροπή.

Άρθρο 19 [18]

Αξιολόγηση και επαλήθευση της σταθερότητας της απόδοσης

1. Η αξιολόγηση και η επαλήθευση της σταθερότητας της δηλωθείσας απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά τους διενεργείται σύμφωνα με ένα από τα συστήματα που καθορίζονται στο παράρτημα V.

2. Η Επιτροπή καθορίζει ποιο σύστημα εφαρμόζεται σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή σε μια οικογένεια προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

α) τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει το προϊόν όσον αφορά τις βασικές απαιτήσεις των κατασκευών·

β) τη φύση του προϊόντος·

γ) τις συνέπειες της διακύμανσης των ουσιωδών χαρακτηριστικών του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών κατά τη διάρκεια της ζωής του προϊόντος·

δ) την ευπάθεια σε ελαττώματα στην κατασκευή του προϊόντος.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή επιλέγει το λιγότερο επαχθές σύστημα που συνάδει με την ασφάλεια.

Τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν στην τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, συμπληρώνοντάς τον, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 51 παράγραφος 2.

3. Το σύστημα που καθορίζεται με τον τρόπο αυτό αναγράφεται στις εντολές για τα εναρμονισμένα πρότυπα και στις εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές.

Άρθρο 20 [19]

Ευρωπαϊκό έγγραφο αξιολόγησης

1. Το ευρωπαϊκό έγγραφο αξιολόγησης (ΕΕΑ) θεσπίζεται από την οργάνωση των οργανισμών τεχνικής αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 έπειτα από αίτηση για ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση η οποία υποβάλλεται από έναν κατασκευαστή ή εισαγωγέα, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο παράρτημα II.

2. Η οργάνωση των οργανισμών τεχνικής αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 καθορίζει στο ΕΕΑ τις μεθόδους και τα κριτήρια για την αξιολόγηση της απόδοσης σε σχέση με τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών τα οποία σχετίζονται με τη χρήση που προβλέπεται από τον κατασκευαστή.

3. Η οργάνωση των οργανισμών τεχνικής αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 καθορίζει στο ΕΕΑ τον ειδικό έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο που πρέπει να εφαρμόζεται, λαμβάνοντας υπόψη τους ειδικούς όρους της διαδικασίας κατασκευής του συγκεκριμένου προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών.

Άρθρο 21 [20]

Ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση

1. Η ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση (ΕΤΑ) εκδίδεται από οργανισμό τεχνικής αξιολόγησης, για οιοδήποτε προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών, έπειτα από αίτηση ενός κατασκευαστή ή εισαγωγέα βάσει ενός ΕΕΑ, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο παράρτημα II.

2. Η επιτροπή καθορίζει το μορφότυπο της ΕΤΑ.

Τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν στην τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, συμπληρώνοντάς τον, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 51 παράγραφος 2.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Οργανισμοί τεχνικής αξιολόγησης

Άρθρο 22 [21]

Ορισμός των οργανισμών τεχνικής αξιολόγησης

1. Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν οργανισμούς τεχνικής αξιολόγησης (ΟΤΑ) για τους τομείς προϊόντων που απαριθμούνται στον πίνακα 1 του παραρτήματος IV.

Τα κράτη μέλη που έχουν ορίσει έναν ΟΤΑ ανακοινώνουν στα άλλα κράτη μέλη και στην Επιτροπή το όνομα, τη διεύθυνση του ΟΤΑ και τους τομείς προϊόντων για τους οποίους έχει οριστεί ο εν λόγω ΟΤΑ.

2. Η Επιτροπή δημοσιοποιεί τον κατάλογο των ΟΤΑ, αναφέροντας τους τομείς προϊόντων για τους οποίους έχουν οριστεί.

Η Επιτροπή δημοσιοποιεί τυχόν επικαιροποιήσεις του εν λόγω καταλόγου.

Άρθρο 23 [22]

Απαιτήσεις για τους ΟΤΑ

1. Οι ΟΤΑ ικανοποιούν τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον πίνακα 2 του παραρτήματος IV.

2. Όταν ένας ΟΤΑ δεν συμμορφώνεται πλέον με τις απαιτήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, το κράτος μέλος αποσύρει τον ορισμό του εν λόγω ΟΤΑ.

3. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με τις εθνικές διαδικασίες τους για την αξιολόγηση των ΟΤΑ, την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους και τυχόν αλλαγές σχετικά με αυτές τις πληροφορίες. Η Επιτροπή δημοσιοποιεί τις εν λόγω πληροφορίες.

Άρθρο 24 [23]

Αξιολόγηση των ΟΤΑ

1. Οι ΟΤΑ επαληθεύουν κατά πόσον οι άλλοι ΟΤΑ πληρούν τα αντίστοιχα κριτήρια που καθορίζονται στον πίνακα 2 του παραρτήματος IV.

Η αξιολόγηση διοργανώνεται από την οργάνωση που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 και διενεργείται κάθε τέσσερα έτη στους τομείς προϊόντων που απαριθμούνται στον πίνακα 1 του παραρτήματος IV για τους οποίους έχουν οριστεί οι ΟΤΑ.

2. Η Επιτροπή θεσπίζει διαδικασίες για τη διενέργεια της αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων διαδικασιών προσφυγής κατά αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει της αξιολόγησης.

Τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν στην τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, συμπληρώνοντάς τον, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο που προβλέπεται στο άρθρο 51 παράγραφος 2.

Η αξιολόγηση ενός ΟΤΑ δεν μπορεί να διενεργηθεί από ΟΤΑ του ίδιου κράτους μέλους.

3. Η οργάνωση που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 ανακοινώνει τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των ΟΤΑ σε όλα τα κράτη μέλη και στην Επιτροπή.

Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, παρακολουθεί την τήρηση των κανόνων και την ορθή διεξαγωγή της αξιολόγησης των ΟΤΑ.

Άρθρο 25 [24]

Συντονισμός των ΟΤΑ

1. Οι ΟΤΑ δημιουργούν μια οργάνωση για τεχνική αξιολόγηση, εφεξής «οργάνωση των ΟΤΑ».

2. Η οργάνωση των ΟΤΑ αναλαμβάνει την εκτέλεση των ακόλουθων καθηκόντων:

α) συντονισμός της εφαρμογής των κανόνων και διαδικασιών που καθορίζονται στο άρθρο 19 και στο παράρτημα II, καθώς και παροχή της στήριξης που απαιτείται γι’ αυτό το σκοπό·

β) ενημέρωση της Επιτροπής δύο φορές το χρόνο για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την κατάρτιση των ΕΕΑ και για οιεσδήποτε πτυχές σχετίζονται με την ερμηνεία των κανόνων και των διαδικασιών που καθορίζονται στο άρθρο 19 και στο παράρτημα II·

γ) έκδοση των ΕΕΑ·

δ) οργάνωση της αξιολόγησης των ΟΤΑ·

ε) εξασφάλιση του συντονισμού των ΟΤΑ.

3. Η Επιτροπή μπορεί να παρέχει βοήθεια στην οργάνωση των ΟΤΑ όσον αφορά την εκτέλεση των καθηκόντων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχείο ε). Η Επιτροπή μπορεί να συνάψει εν προκειμένω συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης με την οργάνωση των ΟΤΑ.

4. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι ΟΤΑ συμβάλλουν με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους στην οργάνωση των ΟΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI

ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Άρθρο 26 [25]

Χρήση ειδικής τεχνικής τεκμηρίωσης

1. Όταν ο κατασκευαστής καθορίζει τον τύπο του προϊόντος, μπορεί να αντικαταστήσει τη δοκιμή ή τον υπολογισμό του τύπου με μια ειδική τεχνική τεκμηρίωση (ΕΤΤ) η οποία αποδεικνύει ότι:

α) για ένα ή περισσότερα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών που διαθέτει στην αγορά, το εν λόγω προϊόν έχει επιτύχει ένα ορισμένο επίπεδο ή κλάση απόδοσης χωρίς δοκιμή ή υπολογισμό, ή χωρίς περαιτέρω δοκιμή ή υπολογισμό, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στη σχετική εναρμονισμένη τεχνική προδιαγραφή ή απόφαση της Επιτροπής·

β) το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών που διαθέτει στην αγορά έχει τον ίδιο τύπο προϊόντος με άλλο προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών, το οποίο κατασκευάζεται από άλλον κατασκευαστή και έχει ήδη υποβληθεί σε δοκιμή σύμφωνα με τη σχετική εναρμονισμένη τεχνική προδιαγραφή. Όταν πληρούνται αυτοί οι όροι, ο κατασκευαστής δικαιούται να δηλώσει την απόδοση που αντιστοιχεί σε όλα ή σε μέρος των αποτελεσμάτων της δοκιμής αυτού του άλλου προϊόντος·

γ) το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών που διαθέτει στην αγορά είναι ένα σύστημα αποτελούμενο από συστατικά μέρη, το οποίο συναρμολογεί δεόντως ακολουθώντας ακριβείς οδηγίες οι οποίες παρέχονται από τον πάροχο ενός τέτοιου συστήματος ή ενός συστατικού μέρους του, ο οποίος έχει ήδη υποβάλει το εν λόγω σύστημα ή συστατικό μέρος σε δοκιμή για ένα ή περισσότερα από τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του σύμφωνα με τη σχετική εναρμονισμένη τεχνική προδιαγραφή. Όταν πληρούνται αυτοί οι όροι, ο κατασκευαστής δικαιούται να δηλώσει την απόδοση που αντιστοιχεί σε όλα ή σε μέρος των αποτελεσμάτων της δοκιμής για το σύστημα ή το συστατικό μέρος που του παρέχεται.

Ο κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα της δοκιμής που έλαβε από άλλον κατασκευαστή μόνο έπειτα από άδεια του εν λόγω κατασκευαστή, ο οποίος παραμένει υπεύθυνος για την ακρίβεια, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα των εν λόγω αποτελεσμάτων της δοκιμής.

2. Αν το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών το οποίο αναφέρεται στην παράγραφο 1 ανήκει σε οικογένεια προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών για τα οποία το εφαρμοστέο σύστημα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης είναι το σύστημα 1 ή 2, όπως καθορίζεται στο παράρτημα V, η ETT επαληθεύεται από σχετικό οργανισμό πιστοποίησης, όπως αναφέρεται στο παράρτημα V.

Άρθρο 27 [26]

Χρήση ειδικής τεχνικής τεκμηρίωσης από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

1. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αντικαταστήσουν το εφαρμοστέο σύστημα αξιολόγησης της δηλωθείσας απόδοσης ενός προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών με μια ΕΤΤ. Η ΕΤΤ αποδεικνύει τη συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις.

2. Αν ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών ανήκει σε οικογένεια προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών για τα οποία το εφαρμοστέο σύστημα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης είναι το σύστημα 1 ή 2, όπως καθορίζεται στο παράρτημα V, η ETT επαληθεύεται από σχετικό οργανισμό πιστοποίησης, όπως αναφέρεται στο παράρτημα V.

Άρθρο 28 [27]

Χρήση ειδικής τεχνικής τεκμηρίωσης για τα προϊόντα που κατασκευάζονται μεμονωμένα

1. Για ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών το οποίο σχεδιάζεται και κατασκευάζεται με μη βιομηχανοποιημένη παραγωγική διαδικασία, κατόπιν ειδικής παραγγελίας, και εγκαθίσταται σε μια ενιαία ταυτοποιημένη κατασκευή, ο κατασκευαστής μπορεί να αντικαταστήσει το εφαρμοστέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης με μια ΕΤΤ, η οποία αποδεικνύει τη συμμόρφωση του εν λόγω προϊόντος με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις.

2. Αν ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών ανήκει σε οικογένεια προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών για τα οποία το εφαρμοστέο σύστημα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης είναι το σύστημα 1 ή 2, όπως καθορίζεται στο παράρτημα V, η ETT επαληθεύεται από σχετικό οργανισμό πιστοποίησης, όπως αναφέρεται στο παράρτημα V.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII

Κοινοποίούσες αρχές και κοινοποιημένοι οργανισμοί

Άρθρο 29 [28]

Κοινοποίηση

Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη τους οργανισμούς που έχουν την άδεια να εκτελούν καθήκοντα τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης βάσει του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 30 [29]

Κοινοποιούσες αρχές

1. Τα κράτη μέλη ορίζουν μια κοινοποιούσα αρχή η οποία είναι υπεύθυνη για την κατάρτιση και τη διενέργεια των διαδικασιών που είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση και την κοινοποίηση των οργανισμών οι οποίοι έχουν την άδεια να εκτελούν καθήκοντα τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της δηλωθείσας απόδοσης για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού, καθώς και για την παρακολούθηση των κοινοποιημένων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις διατάξεις του άρθρου 33.

2. Όταν η κοινοποίηση βασίζεται σε πιστοποιητικό διαπίστευσης, τα κράτη μέλη δύνανται να αποφασίζουν ότι η αξιολόγηση και η παρακολούθηση που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διεξάγονται από τους εθνικούς τους οργανισμούς διαπίστευσης, κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. … και σύμφωνα με αυτόν.

3. Στην περίπτωση που η κοινοποιούσα αρχή εκχωρήσει, αναθέσει υπεργολαβικά ή με άλλο τρόπο την αξιολόγηση, την κοινοποίηση ή την παρακολούθηση που αναφέρονται στην παράγραφο 1 σε οργανισμό που δεν είναι κρατική υπηρεσία, ο οργανισμός στον οποίο εκχωρήθηκαν ή ανατέθηκαν υπεργολαβικά ή με άλλο τρόπο τα εν λόγω καθήκοντα είναι νομικό πρόσωπο και συμμορφώνεται mutatis mutandis με τις απαιτήσεις που προβλέπονται στο άρθρο 30. Επιπλέον, ο οργανισμός αυτός προβαίνει σε διευθετήσεις ώστε να καλύπτει τις ευθύνες που προκύπτουν από τις δραστηριότητές του.

4. Η κοινοποιούσα αρχή αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα καθήκοντα που εκτελούνται από οργανισμό στον οποίο αυτά εκχωρήθηκαν ή ανατέθηκαν υπεργολαβικά ή με άλλο τρόπο.

Άρθρο 31 [30]

Απαιτήσεις σχετικές με τις κοινοποιούσες αρχές

1. Η κοινοποιούσα αρχή συγκροτείται κατά τρόπο που δεν συνεπάγεται σύγκρουση συμφερόντων με τους κοινοποιημένους οργανισμούς.

2. Η κοινοποιούσα αρχή οργανώνεται και λειτουργεί κατά τρόπον ώστε να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα και η αμεροληψία των δραστηριοτήτων της.

3. Η κοινοποιούσα αρχή οργανώνεται κατά τρόπον ώστε κάθε απόφαση που αφορά την κοινοποίηση ενός οργανισμού αξιολόγησης της απόδοσης να λαμβάνεται από αρμόδια πρόσωπα που είναι διαφορετικά από τα πρόσωπα που διενήργησαν την αξιολόγηση.

4. Η κοινοποιούσα αρχή δεν προσφέρει ούτε παρέχει τυχόν δραστηριότητες τις οποίες εκτελούν οι κοινοποιημένοι οργανισμοί, ούτε υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε εμπορική ή ανταγωνιστική βάση.

5. Η κοινοποιούσα αρχή διασφαλίζει την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που λαμβάνει.

6. Η κοινοποιούσα αρχή διαθέτει επαρκές προσωπικό, το οποίο διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα, για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων της.

Άρθρο 32 [31]

Υποχρέωση ενημέρωσης για τις κοινοποιούσες αρχές

Τα κράτη μέλη ενημερώνουν την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη σχετικά με τις εθνικές διαδικασίες τους για την αξιολόγηση και την κοινοποίηση των οργανισμών αξιολόγησης της απόδοσης και την παρακολούθηση των κοινοποιημένων οργανισμών και σχετικά με τυχόν αλλαγές στις πληροφορίες αυτές.

Η Επιτροπή δημοσιοποιεί τις πληροφορίες αυτές.

Άρθρο 33 [32]

Απαιτήσεις για τους κοινοποιημένους οργανισμούς

1. Για τους σκοπούς της κοινοποίησης, ένας οργανισμός αξιολόγησης της απόδοσης πληροί τις απαιτήσεις των παραγράφων 2 έως 11.

2. Ο οργανισμός αξιολόγησης της απόδοσης συγκροτείται βάσει της εθνικής νομοθεσίας και διαθέτει νομική προσωπικότητα.

3. Ο οργανισμός αξιολόγησης της απόδοσης είναι τρίτος οργανισμός, ανεξάρτητος από τον οργανισμό ή το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών που αξιολογεί.

Ένας οργανισμός που ανήκει σε ένωση επιχειρήσεων ή σε επαγγελματική ομοσπονδία η οποία αντιπροσωπεύει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό, την κατασκευή, την παροχή, τη συναρμολόγηση, τη χρήση ή τη συντήρηση προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών τα οποία αξιολογεί μπορεί, εφόσον αποδείξει την ανεξαρτησία του και την απουσία οιασδήποτε σύγκρουσης συμφερόντων, να θεωρηθεί ως τέτοιος.

4. Ο οργανισμός αξιολόγησης της απόδοσης, τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη του και το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των καθηκόντων τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της δηλωθείσας απόδοσης δεν είναι ο σχεδιαστής, ο κατασκευαστής, ο προμηθευτής, ο εγκαταστάτης, ο αγοραστής, ο ιδιοκτήτης, ο χρήστης ή ο συντηρητής των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών τα οποία αξιολογούν, ούτε ο εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ουδενός από τα μέρη αυτά. Αυτό δεν αποκλείει τη χρήση των αξιολογηθέντων προϊόντων που είναι απαραίτητα για τις λειτουργίες του κοινοποιημένου οργανισμού ή τη χρήση των προϊόντων για ατομικούς σκοπούς.

Οι ανωτέρω δεν εμπλέκονται άμεσα στο σχεδιασμό, την παραγωγή ή την κατασκευή, την εμπορία, την εγκατάσταση, τη χρήση ή τη συντήρηση των εν λόγω προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών ούτε εκπροσωπούν τα μέρη που εμπλέκονται στις δραστηριότητες αυτές. Δεν αναλαμβάνουν καμία δραστηριότητα η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, την κρίση και την ακεραιότητά τους σε σχέση με τις δραστηριότητες για τις οποίες έχουν κοινοποιηθεί.

Ο κοινοποιημένος οργανισμός εξασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες των θυγατρικών ή των υπεργοληπτών του δεν επηρεάζουν την εμπιστευτικότητα, την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία των δραστηριοτήτων του αξιολόγησης ή/και επαλήθευσης.

5. Ο κοινοποιημένος οργανισμός και το προσωπικό του εκτελούν τα καθήκοντα τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης με τη μεγαλύτερη επαγγελματική ακεραιότητα και την απαιτούμενη τεχνική επάρκεια στο συγκεκριμένο τομέα και οφείλουν να είναι απαλλαγμένοι από κάθε πίεση και προτροπή, κυρίως οικονομικής φύσης, που θα ήταν δυνατόν να επηρεάσει την κρίση τους ή τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων τους αξιολόγησης ή/και επαλήθευσης, ιδιαίτερα από πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που έχουν συμφέρον από τα αποτελέσματα των εν λόγω δραστηριοτήτων.

6. Ο κοινοποιημένος οργανισμός μπορεί να εκτελεί όλα τα καθήκοντα τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης, τα οποία ανατίθενται σε ένα τέτοιο οργανισμό σύμφωνα με το παράρτημα V και για τα οποία έχει κοινοποιηθεί, ανεξάρτητα από το εάν τα εν λόγω καθήκοντα εκτελούνται από τον ίδιο τον κοινοποιημένο οργανισμό ή εξ ονόματός του και υπό την ευθύνη του.

Ο κοινοποιημένος οργανισμός, ανά πάσα στιγμή και για κάθε σύστημα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης και για κάθε είδος ή κατηγορία προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, χαρακτηριστικών και καθηκόντων για τα οποία έχει κοινοποιηθεί, έχει στη διάθεσή του:

α) το απαιτούμενο προσωπικό με τεχνικές γνώσεις και επαρκή και κατάλληλη πείρα για να εκτελέσει τα καθήκοντα τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης·

β) την απαιτούμενη περιγραφή των διαδικασιών σύμφωνα με τις οποίες διενεργείται η αξιολόγηση της απόδοσης, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την ικανότητα αναπαραγωγής των εν λόγω διαδικασιών. Έχει στη διάθεσή του κατάλληλες πολιτικές και διαδικασίες, οι οποίες διακρίνονται μεταξύ καθηκόντων τα οποία εκτελεί ως κοινοποιημένος οργανισμός και οιασδήποτε άλλης δραστηριότητας·

γ) τις απαιτούμενες διαδικασίες για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του, λαμβανομένων υπόψη του μεγέθους, του τομέα και της δομής των επιχειρήσεων, του βαθμού περιπλοκότητας της συγκεκριμένης τεχνολογίας του προϊόντος και της μαζικής ή σειριακής χρήσης της παραγωγικής διαδικασίας.

Διαθέτει τα αναγκαία μέσα για την εκτέλεση των τεχνικών και διοικητικών καθηκόντων που συνδέονται με τις δραστηριότητες για τις οποίες είναι κοινοποιημένος με κατάλληλο τρόπο και έχει πρόσβαση σε όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις.

7. Το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των δραστηριοτήτων για τις οποίες έχει κοινοποιηθεί ο οργανισμός διαθέτει τα ακόλουθα:

α) επαρκή τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, που καλύπτει όλα τα καθήκοντα τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της δηλωθείσας απόδοσης του σχετικού πεδίου για το οποίο έχει κοινοποιηθεί ο οργανισμός·

β) ικανοποιητική γνώση των απαιτήσεων των αξιολογήσεων και επαληθεύσεων που διενεργεί και επαρκές κύρος για την εκτέλεση των λειτουργιών αυτών·

γ) κατάλληλες γνώσεις και κατανόηση των εφαρμοστέων εναρμονισμένων προτύπων και των σχετικών διατάξεων του κανονισμού·

δ) την απαιτούμενη ικανότητα να καταρτίζει τα πιστοποιητικά, τα πρακτικά και τις εκθέσεις που αποδεικνύουν τη διεξαγωγή των αξιολογήσεων και των επαληθεύσεων.

8. Η αμεροληψία του κοινοποιημένου οργανισμού, των διευθυντικών στελεχών του και του προσωπικού αξιολόγησης είναι εγγυημένη.

Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών του κοινοποιημένου οργανισμού και του προσωπικού αξιολόγησης δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των αξιολογήσεων που διενεργούνται ή από τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αυτών.

9. Ο κοινοποιημένος οργανισμός συνάπτει ασφάλεια αστικής ευθύνης, εάν η ευθύνη αυτή δεν καλύπτεται από το κράτος βάσει του εθνικού δικαίου ή εάν η διενεργούμενη αξιολόγηση ή/και επαλήθευση δεν πραγματοποιείται υπό την άμεση ευθύνη του κράτους μέλους.

10. Το προσωπικό του κοινοποιημένου οργανισμού δεσμεύεται να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο για κάθε πληροφορία που περιέρχεται σε γνώση του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του σύμφωνα με το παράρτημα V, εξαιρουμένης της σχέσης με τις αρμόδιες διοικητικές αρχές του κράτους μέλους στο οποίο διεξάγονται οι δραστηριότητές του. Τα δικαιώματα κυριότητας προστατεύονται.

11. Ο κοινοποιημένος οργανισμός συμμετέχει στις σχετικές δραστηριότητες τυποποίησης και στις δραστηριότητες της ομάδας συντονισμού των κοινοποιημένων οργανισμών, η οποία έχει συσταθεί δυνάμει του παρόντος κανονισμού, ή εξασφαλίζει ότι το προσωπικό αξιολόγησης ενημερώνεται για τις δραστηριότητες αυτές, και εφαρμόζει ως γενικές οδηγίες τις διοικητικές αποφάσεις και τα έγγραφα που είναι το αποτέλεσμα των εργασιών της εν λόγω ομάδας.

Άρθρο 34

Τεκμήριο συμμόρφωσης

Όταν ένας οργανισμός αξιολόγησης της απόδοσης δεν μπορεί να αποδείξει τη συμμόρφωση του με τα κριτήρια που καθορίζονται στα σχετικά εναρμονισμένα πρότυπα ή σε μέρη αυτών, οι αναφορές των οποίων έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τεκμαίρεται ότι αυτός συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 33, στο βαθμό που τα εφαρμοστέα εναρμονισμένα πρότυπα καλύπτουν τις εν λόγω απαιτήσεις.

Άρθρο 35 [33]

Θυγατρικές και υπεργολήπτες των κοινοποιημένων οργανισμών

1. Όταν ο κοινοποιημένος οργανισμός αναθέτει σε υπεργολήπτες συγκεκριμένα καθήκοντα που συνδέονται με τα καθήκοντα τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης ή προστρέχει σε θυγατρική, εξασφαλίζει ότι ο εργολήπτης ή η θυγατρική πληροί τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 33 και ενημερώνει την κοινοποιούσα αρχή.

2. Ο κοινοποιημένος οργανισμός αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα καθήκοντα που εκτελούν οι υπεργολήπτες ή οι θυγατρικές, όπου κι αν είναι εγκατεστημένοι.

3. Οι δραστηριότητες μπορούν να ανατίθενται σε υπεργολήπτη ή να εκτελούνται από θυγατρική μόνον εάν συμφωνεί ο πελάτης.

4. Ο κοινοποιημένος οργανισμός τηρεί στη διάθεση των εθνικών αρχών τα έγγραφα σχετικά με την αξιολόγηση των προσόντων του υπεργολήπτη ή της θυγατρικής και σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποίησε ο υπεργολήπτης ή η θυγατρική βάσει του παραρτήματος V.

Άρθρο 36 [34]

Δοκιμές μαρτυρίας

1. Όταν δικαιολογείται από τεχνικούς, οικονομικούς ή οργανωτικούς λόγους, οι κοινοποιημένοι οργανισμοί μπορούν να αποφασίσουν να διενεργήσουν τις δοκιμές που αναφέρονται στο παράρτημα V ή να μεριμνήσουν ώστε οι εν λόγω δοκιμές να διενεργηθούν υπό την εποπτεία τους, είτε στις εγκαταστάσεις του κατασκευαστή χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό δοκιμών του εσωτερικού εργαστηρίου του κατασκευαστή είτε, αφού προηγουμένως συναινέσει ο κατασκευαστής, σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό δοκιμών του εν λόγω εργαστηρίου.

2. Πριν από τη διενέργεια των εν λόγω δοκιμών, ο κοινοποιημένος οργανισμός ελέγχει εάν ο εξοπλισμός δοκιμών διαθέτει κατάλληλο σύστημα βαθμονόμησης και εάν το σύστημα αυτό είναι εν λειτουργία.

Άρθρο 37 [35]

Αίτηση κοινοποίησης

1. Για να δοθεί σε έναν οργανισμό άδεια να εκτελεί καθήκοντα τρίτων μερών στη διαδικασία αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης, ο εν λόγω οργανισμός υποβάλλει αίτηση κοινοποίησης στην κοινοποιούσα αρχή του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος.

2. Η αίτηση συνοδεύεται από περιγραφή των δραστηριοτήτων που πρέπει να εκτελεστούν, των διαδικασιών αξιολόγησης ή/και επαλήθευσης για τις οποίες ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι είναι αρμόδιος, καθώς και από πιστοποιητικό διαπίστευσης, όταν αυτό υπάρχει, το οποίο εκδόθηκε από τον εθνικό οργανισμό διαπίστευσης κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. ..., ο οποίος βεβαιώνει ότι ο οργανισμός πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 33.

3. Αν ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν μπορεί να προσκομίσει πιστοποιητικό διαπίστευσης, προσκομίζει στην κοινοποιούσα αρχή όλη την τεκμηρίωση που είναι αναγκαία για την επαλήθευση, την αναγνώριση και την τακτική παρακολούθηση της συμμόρφωσής του με τις απαιτήσεις του άρθρου 33.

Άρθρο 38 [36]

Διαδικασία κοινοποίησης

1. Οι κοινοποιούσες αρχές μπορούν να κοινοποιούν μόνο τους οργανισμούς που πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου 33.

2. Τους κοινοποιούν στην Επιτροπή και στα λοιπά κράτη μέλη με τη χρήση του ηλεκτρονικού μέσου κοινοποίησης που έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται η Επιτροπή.

Κατ’ εξαίρεση, για τις οριζόντιες κοινοποιήσεις που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3, για τις οποίες δεν είναι διαθέσιμο το κατάλληλο ηλεκτρονικό μέσο, γίνεται δεκτή η κοινοποίηση σε χαρτί.

3. Η κοινοποίηση περιλαμβάνει πλήρεις λεπτομέρειες των λειτουργιών που πρέπει να εκτελεστούν, αναφορά στη σχετική εναρμονισμένη τεχνική προδιαγραφή και, για τους σκοπούς του συστήματος που καθορίζεται στο σημείο 1.4 του παραρτήματος V, τα ουσιώδη χαρακτηριστικά για τα οποία είναι αρμόδιος ο οργανισμός.

Εντούτοις, δεν απαιτείται αναφορά στη σχετική εναρμονισμένη τεχνική προδιαγραφή στις ακόλουθες περιπτώσεις ουσιωδών χαρακτηριστικών:

α) αντίδραση στη φωτιά·

β) αντίσταση στη φωτιά·

γ) απόδοση σε περίπτωση έκθεσης σε εξωτερική φωτιά·

δ) απορρόφηση θορύβου.

4. Όταν μια κοινοποίηση δεν βασίζεται σε πιστοποιητικό διαπίστευσης, η κοινοποιούσα αρχή παρέχει στην Επιτροπή και στα άλλα κράτη μέλη όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που βεβαιώνουν την επάρκεια του κοινοποιημένου οργανισμού και τις υπάρχουσες ρυθμίσεις για την εξασφάλιση του ότι ο οργανισμός θα παρακολουθείται τακτικά και θα εξακολουθήσει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 33.

5. Ο εν λόγω οργανισμός μπορεί να εκτελεί τις δραστηριότητες ενός κοινοποιημένου οργανισμού μόνο όταν δεν έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις από την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη εντός δύο εβδομάδων έπειτα από κοινοποίηση σε περίπτωση που χρησιμοποιείται πιστοποιητικό διαπίστευσης και εντός δύο μηνών έπειτα από κοινοποίηση σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται διαπίστευση.

Μόνο ένας τέτοιος οργανισμός θεωρείται κοινοποιημένος οργανισμός για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού.

6. Η Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη ενημερώνονται για τυχόν επακόλουθες αλλαγές στην κοινοποίηση.

Άρθρο 39 [37]

Αριθμοί ταυτοποίησης και κατάλογοι κοινοποιημένων οργανισμών

1. Η Επιτροπή χορηγεί αριθμό ταυτοποίησης σε κάθε κοινοποιημένο οργανισμό.

Χορηγεί μόνο έναν τέτοιο αριθμό, ακόμη και αν ο οργανισμός είναι κοινοποιημένος βάσει διαφόρων κοινοτικών πράξεων.

2. Η Επιτροπή δημοσιοποιεί τον κατάλογο των οργανισμών που κοινοποιούνται βάσει του παρόντος κανονισμού, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών ταυτοποίησης που τους έχουν χορηγηθεί και των δραστηριοτήτων για τις οποίες έχουν κοινοποιηθεί.

Η Επιτροπή μεριμνά για την επικαιροποίηση του εν λόγω καταλόγου.

Άρθρο 40 [38]

Αλλαγές στην κοινοποίηση

1. Όταν μια κοινοποιούσα αρχή έχει διαπιστώσει ή έχει πληροφορηθεί ότι ένας κοινοποιημένος οργανισμός δεν ικανοποιεί πλέον τις απαιτήσεις που καθορίζονται στο άρθρο 33, ή ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, η κοινοποιούσα αρχή περιορίζει, αναστέλλει ή ανακαλεί την κοινοποίηση, κατά περίπτωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα της μη τήρησης των εν λόγω απαιτήσεων ή της μη εκπλήρωσης των εν λόγω υποχρεώσεων. Ενημερώνει αμέσως σχετικά την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη.

2. Στην περίπτωση ανάκλησης, περιορισμού ή αναστολής της κοινοποίησης ή όταν ο κοινοποιημένος οργανισμός παύσει τη δραστηριότητά του, το κοινοποιούν κράτος μέλος λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι τα αρχεία υποβάλλονται σε επεξεργασία από άλλο κοινοποιημένο οργανισμό ή καθίστανται διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές κοινοποίησης και εποπτείας της αγοράς, κατόπιν αιτήματος.

Άρθρο 41 [39]

Αμφισβήτηση της επάρκειας των κοινοποιημένων οργανισμών

1. Η Επιτροπή ερευνά όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες έχει αμφιβολίες ή περιέρχονται σε γνώση της αμφιβολίες όσον αφορά την επάρκεια ενός κοινοποιημένου οργανισμού ή την ικανότητα συνεχούς εκπλήρωσης από έναν κοινοποιημένο οργανισμό των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων που υπέχει.

2. Το κοινοποιούν κράτος μέλος παρέχει στην Επιτροπή, εάν αυτή το ζητήσει, όλες τις πληροφορίες σχετικά με την αιτιολόγηση της κοινοποίησης ή της επάρκειας του εν λόγω οργανισμού.

3. Η Επιτροπή διασφαλίζει τον εμπιστευτικό χαρακτήρα όλων των πληροφοριών που λαμβάνει από τις έρευνες αυτές.

4. Όταν η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ένας κοινοποιημένος οργανισμός δεν πληροί ή δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις κοινοποίησής του, ενημερώνει το κοινοποιούν κράτος μέλος σχετικά και ζητεί από το τελευταίο να λάβει τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της κοινοποίησης, εφόσον είναι αναγκαίο.

Άρθρο 42 [40]

Λειτουργικές υποχρεώσεις των κοινοποιημένων οργανισμών

1. Οι κοινοποιημένοι οργανισμοί εκτελούν καθήκοντα τρίτων μερών, σύμφωνα με τα συστήματα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης που προβλέπονται στο παράρτημα V.

2. Οι αξιολογήσεις και οι επαληθεύσεις της σταθερότητας της απόδοσης διενεργούνται με αναλογικό τρόπο, αποφεύγοντας τον περιττό φόρτο για τους οικονομικούς φορείς. Οι κοινοποιημένοι οργανισμοί εκτελούν τις δραστηριότητές τους λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τον τομέα, τη δομή των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, τη σχετική περιπλοκότητα της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών και το σειριακό χαρακτήρα της παραγωγής.

Εντούτοις, τηρούν το βαθμό αυστηρότητας που απαιτείται για το προϊόν από τον παρόντα κανονισμό και το ρόλο του προϊόντος στην ασφάλεια των κατασκευών.

3. Εάν, κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας παρακολούθησης που έχει ως στόχο την επαλήθευση της σταθερότητας των αποδόσεων των κατασκευαζόμενων προϊόντων, ένας κοινοποιημένος οργανισμός διαπιστώσει ότι ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών δεν έχει πλέον την ίδια απόδοση σε σύγκριση με εκείνη του τύπου του προϊόντος, απαιτεί από τον κατασκευαστή να λάβει κατάλληλα διορθωτικά μέτρα και αναστέλλει ή ανακαλεί το πιστοποιητικό του, αν χρειαστεί.

4. Εάν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα ή αυτά δεν έχουν το απαιτούμενο αποτέλεσμα, ο κοινοποιημένος οργανισμός περιορίζει, αναστέλλει ή ανακαλεί τυχόν πιστοποιητικό, κατά περίπτωση.

Άρθρο 43 [41]

Υποχρέωση ενημέρωσης για τους κοινοποιημένους οργανισμούς

1. Οι κοινοποιημένοι οργανισμοί ενημερώνουν την κοινοποιούσα αρχή για τα ακόλουθα:

α) τυχόν άρνηση, περιορισμό, αναστολή ή ανάκληση των πιστοποιητικών·

β) τυχόν καταστάσεις που επηρεάζουν το πεδίο εφαρμογής και τους όρους κοινοποίησης·

γ) τυχόν αίτηση για πληροφόρηση σχετικά με εκτελούμενες δραστηριότητες αξιολόγησης ή/και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης, την οποία έλαβαν από τις αρχές εποπτείας της αγοράς·

δ) εφόσον τους ζητηθεί, τα καθήκοντα τρίτων μερών, σύμφωνα με τα συστήματα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης, τα οποία εκτελούν εντός του πεδίου της κοινοποίησής τους, και τυχόν άλλες εκτελούμενες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών δραστηριοτήτων και των υπεργοληπτικών αναθέσεων.

2. Οι κοινοποιημένοι οργανισμοί παρέχουν στους άλλους οργανισμούς που κοινοποιούνται βάσει του παρόντος κανονισμού και οι οποίοι εκτελούν παρόμοια καθήκοντα τρίτων μερών σύμφωνα με τα συστήματα αξιολόγησης και επαλήθευσης της σταθερότητας της απόδοσης και καλύπτουν τα ίδια προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών τις σχετικές πληροφορίες για θέματα που αφορούν τα αρνητικά και, εφόσον τους ζητηθεί, τα θετικά αποτελέσματα των εν λόγω αξιολογήσεων ή/και επαληθεύσεων.

Άρθρο 44 [42]

Ανταλλαγή εμπειριών

Η Επιτροπή μεριμνά για την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των εθνικών αρχών των κρατών μελών που είναι αρμόδιες για την πολιτική κοινοποίησης.

Άρθρο 45 [43]

Συντονισμός των κοινοποιημένων οργανισμών

Η Επιτροπή εξασφαλίζει τη θέσπιση και την ομαλή λειτουργία ενός μηχανισμού κατάλληλου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών που κοινοποιούνται βάσει του άρθρου 29, με τη μορφή ομάδων κοινοποιημένων οργανισμών τόσο σε τομεακό όσο και σε διατομεακό επίπεδο.

Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι κοινοποιημένοι από αυτά οργανισμοί συμμετέχουν στις εργασίες των εν λόγω ομάδων, απευθείας ή μέσω εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII

Εποπτεία της αγοράς και διαδικασίες διασφάλισης

Άρθρο 46 [44]

Διαδικασία αντιμετώπισης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών που παρουσιάζουν κίνδυνο σε εθνικό επίπεδο

1. Εάν οι αρχές εποπτείας της αγοράς ενός κράτους μέλους έχουν ενεργήσει σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. … ή όταν έχουν επαρκείς λόγους να πιστεύουν ότι ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών δεν επιτυγχάνει τις δηλωθείσες αποδόσεις ή/και παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια των προσώπων ή για άλλα ζητήματα προστασίας του δημόσιου συμφέροντος που καλύπτονται από τον παρόντα κανονισμό, διενεργούν αξιολόγηση για το εν λόγω προϊόν που καλύπτει όλες τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού. Οι σχετικοί οικονομικοί φορείς συνεργάζονται, με οιονδήποτε αναγκαίο τρόπο, με τις αρχές εποπτείας της αγοράς.

Εάν, κατά την εν λόγω αξιολόγηση, οι αρχές εποπτείας της αγοράς διαπιστώσουν ότι το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του παρόντος κανονισμού, ζητούν αμέσως από το σχετικό οικονομικό φορέα να λάβει όλα τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για να θέσει το προϊόν σε συμμόρφωση με τις εν λόγω απαιτήσεις ή να αποσύρει το προϊόν από την αγορά ή να το ανακαλέσει εντός εύλογης χρονικής περιόδου, την οποία θα ορίσουν αυτές, ανάλογης με τη φύση του κινδύνου.

Οι αρχές εποπτείας της αγοράς ενημερώνουν το σχετικό κοινοποιημένο οργανισμό.

Το άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. … εφαρμόζεται στα προαναφερθέντα μέτρα.

2. Εάν οι αρχές εποπτείας της αγοράς θεωρούν ότι η μη συμμόρφωση δεν περιορίζεται στην εθνική επικράτεια, ενημερώνουν την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και τα μέτρα που ζήτησαν να λάβει ο οικονομικός φορέας.

3. Ο οικονομικός φορέας εξασφαλίζει ότι λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα για όλα τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που έχει καταστήσει διαθέσιμα στην αγορά σε ολόκληρη την Κοινότητα.

4. Εάν ο σχετικός οικονομικός φορέας, εντός της περιόδου που αναφέρεται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1, δεν λάβει επαρκή διορθωτικά μέτρα, οι αρχές εποπτείας της αγοράς λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα προσωρινά μέτρα για να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν τη διαθεσιμότητα στην εθνική αγορά του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών ή να αποσύρουν το προϊόν από την αγορά ή να το ανακαλέσουν.

Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για τα μέτρα αυτά.

5. Οι πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 4 παρέχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ιδίως τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την ταυτοποίηση του μη συμμορφούμενου προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών, την καταγωγή του, τη φύση του σχετικού κινδύνου, τη φύση και τη διάρκεια των εθνικών μέτρων που ελήφθησαν καθώς και τις απόψεις που προβλήθηκαν από το σχετικό οικονομικό φορέα. Ειδικότερα, οι αρχές εποπτείας της αγοράς αναφέρουν κατά πόσον η έλλειψη συμμόρφωσης οφείλεται σε κάποιον από τους ακόλουθους λόγους:

α) το προϊόν δεν πληροί τις απαιτήσεις που σχετίζονται με την υγεία ή την ασφάλεια των προσώπων ή άλλα ζητήματα προστασίας του δημόσιου συμφέροντος που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό·

β) ελλείψεις στις εναρμονισμένες τεχνικές προδιαγραφές ή στην ΕΤΤ.

6. Τα κράτη μέλη, πλην του κράτους μέλους που κίνησε τη διαδικασία, ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη για τα μέτρα που έλαβαν και για τις τυχόν πρόσθετες πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με τη μη συμμόρφωση του συγκεκριμένου προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών και, σε περίπτωση διαφωνίας με τα εθνικά μέτρα που κοινοποιήθηκαν, για τις αντιρρήσεις τους.

7. Εάν, εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από τη λήψη των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 4, δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από ένα κράτος μέλος ή από την Επιτροπή σε σχέση με προσωρινό μέτρο που έχει λάβει ένα κράτος μέλος για το συγκεκριμένο προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών, το μέτρο θεωρείται δικαιολογημένο.

8. Τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν τη λήψη των κατάλληλων περιοριστικών μέτρων για το συγκεκριμένο προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών, όπως απόσυρση του προϊόντος από την αγορά, χωρίς καθυστέρηση.

Άρθρο 47 [45]

Κοινοτική διαδικασία διασφάλισης

1. Εάν, κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του άρθρου 46 παράγραφοι 3 και 4, διατυπωθούν αντιρρήσεις για ένα εθνικό μέτρο που έχει λάβει ένα κράτος μέλος ή εάν η Επιτροπή θεωρήσει ότι το εθνικό μέτρο είναι αντίθετο με την κοινοτική νομοθεσία, η Επιτροπή διαβουλεύεται αμελλητί με τα κράτη μέλη και τον(-ους) σχετικό(-ούς) οικονομικό(-ούς) φορέα(-είς) και διενεργεί αξιολόγηση του εθνικού μέτρου. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της αξιολόγησης, η Επιτροπή εκδίδει απόφαση, αναφέροντας εάν το μέτρο είναι δικαιολογημένο ή όχι.

Η Επιτροπή απευθύνει την απόφασή της σε όλα τα κράτη μέλη και την ανακοινώνει αμέσως σε αυτά και στον(τους) σχετικό(-ούς) οικονομικό(-ούς) φορέα(-είς).

2. Εάν το εθνικό μέτρο θεωρηθεί δικαιολογημένο, όλα τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι το μη συμμορφούμενο προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών αποσύρεται από τις αγορές τους. Τα κράτη μέλη ενημερώνουν εν προκειμένω την Επιτροπή. Εάν το εθνικό μέτρο δεν θεωρηθεί δικαιολογημένο, το οικείο κράτος μέλος ανακαλεί το μέτρο.

3. Εάν το εθνικό μέτρο θεωρηθεί δικαιολογημένο και η μη συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών αποδοθεί σε ελλείψεις των εναρμονισμένων προτύπων, όπως αναφέρεται στο άρθρο 45 παράγραφος 5 στοιχείο β), η Επιτροπή πρέπει να ενημερώσει το(-ούς) σχετικό(-ούς) ευρωπαϊκό(-ούς) οργανισμό (-ούς) τυποποίησης και να υποβάλει το μέτρο στην επιτροπή που έχει συσταθεί βάσει του άρθρου 5 της οδηγίας 98/34/ΕΚ. Η επιτροπή πρέπει να προβεί σε διαβούλευση με το σχετικό ευρωπαϊκό οργανισμό τυποποίησης και να διατυπώσει τη γνώμη της χωρίς καθυστέρηση.

Όταν το εθνικό μέτρο θεωρείται δικαιολογημένο και η μη συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών αποδίδεται σε ελλείψεις του ΕΕΑ ή της ΕΤΤ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 46 παράγραφος 5 στοιχείο β), η Επιτροπή θεσπίζει τα κατάλληλα μέτρα.

Άρθρο 48 [46]

Συμμορφούμενα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που, παρά τη συμμόρφωση, παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια

1. Όταν ένα κράτος μέλος διαπιστώσει, αφού έχει διενεργήσει αξιολόγηση βάσει του άρθρου 46 παράγραφος 1, ότι ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών, μολονότι συμμορφώνεται με τον παρόντα κανονισμό, παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια των προσώπων ή για άλλα ζητήματα προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, απαιτεί από το σχετικό οικονομικό φορέα να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι το συγκεκριμένο προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών, όταν διατεθεί στην αγορά, δεν παρουσιάζει πλέον τον εν λόγω κίνδυνο ή για να αποσύρει το προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών από την αγορά ή να το ανακαλέσει εντός εύλογης περιόδου που αυτό ορίζει, ανάλογης με τη φύση του κινδύνου.

2. Ο οικονομικός φορέας εξασφαλίζει ότι λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα για όλα τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που έχει καταστήσει διαθέσιμα στην αγορά σε ολόκληρη την Κοινότητα.

3. Το κράτος μέλος ενημερώνει αμέσως την Επιτροπή και τα άλλα κράτη μέλη. Οι πληροφορίες παρέχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ιδίως τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την ταυτοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών, την καταγωγή του και την εφοδιαστική αλυσίδα του προϊόντος, τη φύση του σχετικού κινδύνου, τη φύση και τη διάρκεια των εθνικών μέτρων που ελήφθησαν.

4. Η Επιτροπή διαβουλεύεται αμελλητί με τα κράτη μέλη και τον(-ους) σχετικό(-ούς) οικονομικό(-ούς) φορέα(-είς) και διενεργεί αξιολόγηση του εθνικού μέτρου. Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της αξιολόγησης, η Επιτροπή εκδίδει απόφαση και αναφέρει εάν το μέτρο είναι δικαιολογημένο ή όχι και, εφόσον χρειαστεί, προτείνει τα κατάλληλα μέτρα.

5. Η Επιτροπή απευθύνει την απόφασή της σε όλα τα κράτη μέλη και την ανακοινώνει αμέσως σε αυτά και στον(-ους) σχετικό(-ούς) οικονομικό(-ούς) φορέα(-είς).

Άρθρο 49 [47]

Τυπική μη συμμόρφωση

1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 46, όταν ένα κράτος μέλος προβεί σε μία από τις ακόλουθες διαπιστώσεις, απαιτεί από τον σχετικό οικονομικό φορέα να θέσει τέλος στην προκειμένη μη συμμόρφωση:

α) η σήμανση CE έχει τοποθετηθεί κατά παράβαση του άρθρου 7 ή του άρθρου 8·

β) η σήμανση CE δεν έχει τοποθετηθεί, όταν απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 1·

γ) η δήλωση απόδοσης δεν έχει καταρτιστεί, όταν απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 4·

δ) η δήλωση απόδοσης δεν έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τα άρθρα 4, 5 και 6·

ε) η τεχνική τεκμηρίωση είτε δεν είναι διαθέσιμη είτε δεν είναι πλήρης.

2. Εάν η μη συμμόρφωση της παραγράφου 1 εξακολουθήσει να υφίσταται, το κράτος μέλος λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να περιορίσει ή να απαγορεύσει τη διαθεσιμότητα στην αγορά του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών ή να εξασφαλίσει την ανάκληση ή την απόσυρσή του από την αγορά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX

Τελικές διατάξεις

Άρθρο 50 [48]

Τροποποίηση των παραρτημάτων

1. Η Επιτροπή δύναται να τροποποιήσει τα παραρτήματα I έως V.

2. Τα μέτρα αυτά, που αποσκοπούν σε τροποποίηση μη ουσιωδών στοιχείων του παρόντος κανονισμού, θεσπίζονται σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο η οποία αναφέρεται στο άρθρο 51 παράγραφος 2.

Άρθρο 51 [49]

Επιτροπή

1. Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή, αποκαλούμενη «μόνιμη επιτροπή δομικών κατασκευών».

2. Όταν γίνεται παραπομπή στην παρούσα παράγραφο, εφαρμόζονται το άρθρο 5α παράγραφοι 1 έως 4 και το άρθρο 7 της απόφασης 1999/468/EΚ, τηρουμένων των διατάξεων του άρθρου 8 αυτής.

Άρθρο 52 [50]

Κατάργηση

1. Η οδηγία 89/106/ΕΟΚ καταργείται.

2. Οι παραπομπές στην καταργούμενη οδηγία θεωρούνται παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.

Άρθρο 53 [51]

Μεταβατικές διατάξεις

1. Τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών τα οποία διατέθηκαν στην αγορά σύμφωνα με την οδηγία 89/106/ΕΟΚ πριν από την 1η Ιουλίου 2011 θεωρείται ότι συμμορφώνονται με τον παρόντα κανονισμό.

2. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς μπορούν να υποβάλλουν δήλωση απόδοσης βάσει δήλωσης συμμόρφωσης ή πιστοποιητικού συμμόρφωσης που εκδόθηκε πριν από την 1η Ιουλίου 2011 σύμφωνα με την οδηγία 89/106/ΕΟΚ.

3. Οι κατευθυντήριες γραμμές για την ευρωπαϊκή τεχνική έγκριση που δημοσιεύθηκαν πριν από την 1η Ιουλίου 2011 σύμφωνα με το άρθρο 11 της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ΕΕΑ.

4. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς μπορούν να χρησιμοποιούν τις ευρωπαϊκές τεχνικές εγκρίσεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 9 της οδηγίας 89/106/ΕΟΚ πριν από την 1η Ιουλίου 2011 ως ευρωπαϊκές τεχνικές αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου ισχύος των εν λόγω εγκρίσεων.

Άρθρο 54 [52]

Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εντούτοις, τα άρθρα 3 έως 21, 26, 27 και 28, τα άρθρα 46 έως 50, 52 και 53 καθώς και τα παραρτήματα I, II, III και V εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2011.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Βασικές απαιτήσεις των κατασκευών

Οι δομικές κατασκευές στο σύνολό τους και στα ξεχωριστά τους μέρη πρέπει να είναι κατάλληλες για τη χρήση για την οποία προορίζονται.

Mε την προϋπόθεση ότι οι κατασκευές συντηρούνται κανονικά, πρέπει να ικανοποιούνται οι βασικές απαιτήσεις που τις αφορούν για οικονομικά εύλογo χρόνο ζωής.

1. Μηχανική αντοχή και ευστάθεια

Oι δομικές κατασκευές πρέπει να σχεδιάζονται και να κτίζονται κατά τρόπον ώστε οι μηχανικές φορτίσεις που ενδέχεται να ασκηθούν κατά την κατασκευή και τη χρήση τους να μην προκαλούν κανένα από τα ακόλουθα περιστατικά:

α) κατάρρευση της όλης κατασκευής ή μέρους της·

β) μείζονες παραμορφώσεις σε απαράδεκτο βαθμό·

γ) φθορά σε άλλα μέρη της κατασκευής ή σε εξαρτήματα ή σε εγκατεστημένο εξοπλισμό ως αποτέλεσμα σημαντικής παραμόρφωσης της φέρουσας κατασκευής·

δ) φθορά, λόγω κάποιου γεγονότος, η οποία είναι δυσανάλογη σε σχέση με το γενεσιουργό αίτιο.

2. Πυρασφάλεια

Oι δομικές κατασκευές πρέπει να σχεδιάζονται και να κτίζονται κατά τρόπον ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς:

α) να θεωρείται ότι διατηρείται, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η στατική αντοχή του κτίσματος,

β) η γένεση και η εξάπλωση της φωτιάς και του καπνού στο εσωτερικό της κατασκευής να είναι περιορισμένες,

γ) η εξάπλωση της φωτιάς σε γειτονικές κατασκευές να είναι περιορισμένη,

δ) να λαμβάνεται υπόψη η ασφάλεια των ομάδων διάσωσης.

3. Υγιεινή, υγεία και περιβάλλον

Oι δομικές κατασκευές πρέπει να σχεδιάζονται και να κτίζονται κατά τρόπον ώστε να μην αποτελούν απειλή ούτε για την υγιεινή ούτε για την υγεία των ενοίκων και των γειτόνων, ούτε να έχουν υπερβολικά μεγάλο αντίκτυπο κατά τη συνολική διάρκεια του κύκλου ζωής τους στην ποιότητα του περιβάλλοντος ή στο κλίμα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, της χρήσης και της κατεδάφισής τους, ιδίως λόγω των ακόλουθων:

α) έκλυση τοξικού αερίου·

β) εκπομπή επικίνδυνων ουσιών, πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ), αερίων του θερμοκηπίου ή επικίνδυνων σωματιδίων στον αέρα εντός ή εκτός του κτιρίου·

γ) εκπομπή επικίνδυνων ακτινοβολιών·

δ) απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών στο πόσιμο νερό, στα υπόγεια ύδατα, στα θαλάσσια ύδατα ή στο έδαφος·

ε) πλημμελής διάθεση των λυμάτων, των καυσαερίων και των στερεών ή υγρών αποβλήτων·

στ) εμφάνιση υγρασίας σε μέρη των κατασκευών ή σε επιφάνειες στο εσωτερικό των κατασκευών.

4. Ασφάλεια χρήσης

Oι δομικές κατασκευές πρέπει να σχεδιάζονται και να κτίζονται κατά τρόπον ώστε η χρήση τους να μη συνεπάγεται απαράδεκτους κινδύνους ατυχημάτων κατά το χειρισμό ή τη λειτουργία του, όπως γλίστρημα, πτώση, σύγκρουση, έγκαυμα, ηλεκτροπληξία, τραυματισμός από έκρηξη.

5. Προστασία κατά του θορύβου

Oι δομικές κατασκευές πρέπει να σχεδιάζονται και να κτίζονται κατά τρόπον ώστε ο θόρυβος που γίνεται αισθητός από τους ενοίκους ή τους γείτονες να διατηρείται σε επίπεδο που να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία και που να επιτρέπει τον ύπνο, την ανάπαυση και την εργασία των προσώπων αυτών υπό ικανοποιητικές συνθήκες.

6. Εξοικονόμηση ενέργειας και διατήρηση της θερμότητας

Oι δομικές κατασκευές και οι εγκαταστάσεις θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται κατά τρόπον ώστε η απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας κατά τη χρησιμοποίηση του έργου να είναι χαμηλή, ανάλογα με τα κλιματικά δεδομένα του τόπου αλλά και τους χρήστες.

7. Βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων

Oι δομικές κατασκευές πρέπει να σχεδιάζονται, να κτίζονται και να κατεδαφίζονται κατά τρόπον ώστε να είναι βιώσιμη η χρήση των φυσικών πόρων και να εξασφαλίζονται τα ακόλουθα:

α) δυνατότητα ανακύκλωσης των δομικών κατασκευών, των υλικών και των μερών τους μετά την κατεδάφιση·

β) ανθεκτικότητα των δομικών κατασκευών·

γ) χρήση περιβαλλοντικά συμβατών πρώτων υλών και δευτερογενών υλικών στις δομικές κατασκευές.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

Διαδικασία έγκρισης του ευρωπαϊκού εγγράφου αξιολόγησης και έκδοσης της ευρωπαϊκής τεχνικής αξιολόγησης

1. Ο οργανισμός τεχνικής αξιολόγησης (ΟΤΑ) διενεργεί αξιολόγηση και εκδίδει την ευρωπαϊκή τεχνική αξιολόγηση (ΕΤΑ) στον τομέα του προϊόντος για τον οποίο έχει οριστεί.

Οι διατάξεις του παρόντος παραρτήματος για τους κατασκευαστές εφαρμόζονται επίσης στους εισαγωγείς.

2. Η κατάρτιση και η έγκριση του ευρωπαϊκού εγγράφου αξιολόγησης διενεργείται σύμφωνα με τα σημεία 2.1. έως 2.9.

2.1. Ο ΟΤΑ που λαμβάνει αίτηση για ΕΤΑ (εφεξής «αρμόδιος ΟΤΑ») για ένα προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών ενημερώνει την οργάνωση των ΟΤΑ που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1 και την Επιτροπή σχετικά με το περιεχόμενο της αίτησης και την αναφορά στην απόφαση της Επιτροπής για αξιολόγηση και επαλήθευση της σταθερότητας της απόδοσης, την οποία ο ΟΤΑ προτίθεται να εφαρμόσει για το συγκεκριμένο προϊόν, ή την απουσία τέτοιας απόφασης της Επιτροπής.

2.2. Ο αρμόδιος ΟΤΑ, σε συνεργασία με τον κατασκευαστή, λαμβάνει τις σχετικές πληροφορίες για το προϊόν και την προτεινόμενη χρήση του. Ο αρμόδιος ΟΤΑ ενημερώνει τον κατασκευαστή για το αν το προϊόν καλύπτεται, πλήρως ή εν μέρει, από άλλη εναρμονισμένη τεχνική προδιαγραφή. Ο αρμόδιος ΟΤΑ συντάσσει ένα πρώτο σχέδιο σύμβασης με τον κατασκευαστή, καθορίζοντας τους όρους για την κατάρτιση του προγράμματος εργασίας.

2.3. Εντός ενός μηνός από τη σύναψη της πρώτης σύμβασης, ο κατασκευαστής υποβάλλει στον αρμόδιο ΟΤΑ τεχνικό φάκελο, στον οποίο περιγράφεται το προϊόν, η προτεινόμενη χρήση του και λεπτομέρειες του ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο τον οποίο εφαρμόζει.

2.4. Εντός ενός μηνός από την παραλαβή του τεχνικού φακέλου, ο αρμόδιος ΟΤΑ καταρτίζει και αποστέλλει στον κατασκευαστή το δεύτερο σχέδιο σύμβασης και το σχέδιο προγράμματος εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι λεπτομερείς πτυχές και οι ενέργειες τις οποίες θα αναλάβει για την αξιολόγηση της απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος σε σχέση με την προτεινόμενη χρήση. Το σχέδιο προγράμματος εργασίας περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ακόλουθα μέρη:

α) μέρος 1: το πρόγραμμα αξιολόγησης, στο οποίο αναφέρονται οι μέθοδοι δοκιμής, οι μέθοδοι υπολογισμού, οι περιγραφικές μέθοδοι, οι παράμετροι και όλα τα υπόλοιπα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων αξιολόγησης που θεωρούνται κατάλληλα για την ταυτοποίηση του προϊόντος, για την αξιολόγηση της απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του σε σχέση με την προτεινόμενη χρήση, και των πτυχών ανθεκτικότητας για τα σχετικά ουσιώδη χαρακτηριστικά·

β) μέρος 2: τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την αρχική επιθεώρηση της μονάδας στην οποία κατασκευάζεται το προϊόν που καλύπτεται από την αίτηση·

γ) μέρος 3: τους τόπους στους οποίους θα διενεργηθούν οι δοκιμές·

δ) μέρος 4: τον αναμενόμενο χρόνο και το αναμενόμενο κόστος.

2.5. Μετά τη σύναψη της δεύτερης σύμβασης, συμπεριλαμβανομένου του συμφωνηθέντος προγράμματος εργασίας, μεταξύ του αρμόδιου ΟΤΑ και του κατασκευαστή, ο αρμόδιος ΟΤΑ αποστέλλει το μέρος 1 του προγράμματος εργασίας, μαζί με το μέρος του τεχνικού φακέλου που σχετίζεται με την περιγραφή του προϊόντος και την προτεινόμενη χρήση του, σε όλους τους υπόλοιπους ΟΤΑ οι οποίοι έχουν οριστεί για τον ίδιο κλάδο προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών που αναφέρονται στον πίνακα 1 του παραρτήματος IV. Οι εν λόγω ΟΤΑ συστήνουν ομάδα εργασίας, η οποία συντονίζεται από τον αρμόδιο ΟΤΑ.

Εντός δύο εβδομάδων από την παραλαβή, από όλους τους σχετικούς ΟΤΑ, των εν λόγω εγγράφων που αποστέλλει ο αρμόδιος ΟΤΑ, η ομάδα εργασίας καταρτίζει το σχέδιο ΕΕΑ, το οποίο περιλαμβάνει τις μεθόδους αξιολόγησης και τα κριτήρια απόδοσης για τα σχετικά ουσιώδη χαρακτηριστικά, με βάση το μέρος 1 του προγράμματος εργασίας και τις κατάλληλες και αιτιολογημένες τεχνικές συνεισφορές των μελών της.

2.6. Κατόπιν, το σχέδιο ΕΕΑ ανακοινώνεται από τον αρμόδιο ΟΤΑ, μαζί με το σχετικό μέρος του τεχνικού φακέλου που περιέχει την περιγραφή του προϊόντος και της προτεινόμενης χρήσης του, σε όλους τους άλλους ΟΤΑ.

Εντός δύο εβδομάδων, οι εν λόγω άλλοι ΟΤΑ ανακοινώνουν στον αρμόδιο ΟΤΑ τις σχετικές πληροφορίες που σχετίζονται με τους εθνικούς οικοδομικούς κανονισμούς τους και άλλες νομικές ή διοικητικές διατάξεις που εφαρμόζονται στο προϊόν και στην προτεινόμενη χρήση του, κατά περίπτωση. Ο αρμόδιος ΟΤΑ ενημερώνει τα μέλη της ομάδας εργασίας και τον κατασκευαστή σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των συνεισφορών.

2.7. Ο αρμόδιος ΟΤΑ περιλαμβάνει αυτές τις συνεισφορές, έπειτα από διαβούλευση με την ομάδα εργασίας, στο σχέδιο ΕΕΑ, το οποίο αποστέλλει στην οργάνωση των ΟΤΑ που αναφέρεται στο άρθρο 25 παράγραφος 1. Μετά την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου ΕΕΑ στον κατασκευαστή, ο οποίος έχει στη διάθεσή του μία εβδομάδα για να αντιδράσει, η οργάνωση των ΟΤΑ εγκρίνει το ΕΕΑ ως προσωρινό έγγραφο. Η οργάνωση των ΟΤΑ αποστέλλει αντίγραφο του εγκεκριμένου προσωρινού ΕΕΑ στον κατασκευαστή και στην Επιτροπή. Εάν η Επιτροπή ανακοινώσει, εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του, στην οργάνωση των ΟΤΑ τις παρατηρήσεις της σχετικά με το προσωρινό ΕΕΑ, αυτό τροποποιείται ανάλογα από την οργάνωση των ΟΤΑ. Έπειτα από αυτή την περίοδο, ο αρμόδιος ΟΤΑ αρχίζει τις προετοιμασίες για τη διενέργεια της αξιολόγησης.

2.8. Ο αρμόδιος ΟΤΑ διενεργεί την αξιολόγηση σύμφωνα με τις διατάξεις του εγκριθέντος προσωρινού ΕΕΑ και στη συνέχεια εκδίδει την αντίστοιχη ΕΤΑ.

2.9. Μόλις εκδοθεί η πρώτη ΕΤΑ βάσει ενός δεδομένου προσωρινού ΕΕΑ από τον αρμόδιο ΟΤΑ, το εν λόγω ΕΕΑ αναπροσαρμόζεται, κατά περίπτωση, από την οργάνωση των ΟΤΑ βάσει πρότασης του αρμόδιου ΟΤΑ. Κατόπιν, το τελικό ΕΕΑ εγκρίνεται από την οργάνωση των ΟΤΑ και αποστέλλεται στην Επιτροπή. Η Επιτροπή δημοσιεύει τα στοιχεία αναφοράς του τελικού ΕΕΑ στη σειρά C της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3. Όταν τα στοιχεία αναφοράς του τελικού ΕΕΑ έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι προετοιμασίες για ΕΤΑ, βάσει τυχόν μεταγενέστερων αιτήσεων, σχετικά με προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών με παρόμοια ουσιώδη χαρακτηριστικά σε σχέση με την προτεινόμενη χρήση τους, διενεργούνται σύμφωνα με το εν λόγω τελικό ΕΕΑ.

4. Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας που αναφέρεται στο σημείο 2.5.

5. Εάν δεν έχουν συμφωνήσει όλοι οι ΟΤΑ και ο κατασκευαστής σχετικά με το ΕΕΑ, η οργάνωση των ΟΤΑ παραπέμπει το θέμα στην Επιτροπή για εξεύρεση κατάλληλης λύσης.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III

Δήλωση απόδοσης

Αριθ. ...................

1. Αριθ. ........................... (ενιαίος κωδικός ταυτοποίησης του προϊόντος)

2. Όνομα ή στοιχεία ταυτοποίησης και διεύθυνση του (εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του) κατασκευαστή:

.................................................................................................................................

.................................................................................................................................

3. Η παρούσα δήλωση απόδοσης εκδίδεται με αποκλειστική ευθύνη του κατασκευαστή:

.................................................................................................................................

.................................................................................................................................

4. Ταυτοποίηση του προϊόντος (που επιτρέπει την ανιχνευσιμότητα):

.................................................................................................................................

.................................................................................................................................

5. Η απόδοση του προϊόντος που ταυτοποιείται ανωτέρω είναι σύμφωνη με τις αποδόσεις που δηλώνονται στο σημείο 7.

6. Ο .................................................. (όνομα, αριθμός του κοινοποιημένου οργανισμού, κατά περίπτωση)

διενήργησα .............................................................… (περιγραφή της παρέμβασης)

και εξέδωσα …...................................... (το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του προϊόντος, το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο, τις εκθέσεις των δοκιμών, κατά περίπτωση):

........................................................................................................................

........................................................................................................................

7. Δήλωση απόδοσης (κατάλογοι, επίπεδα ή κλάσεις και αναφορά στην αντίστοιχη εναρμονισμένη τεχνική προδιαγραφή/ειδική τεχνική τεκμηρίωση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της απόδοσης για τα δηλούμενα ουσιώδη χαρακτηριστικά)

Όνομα των δηλούμενων ουσιωδών χαρακτηριστικών | Επίπεδο ή κλάση απόδοσης για τα δηλούμενα ουσιώδη χαρακτηριστικά | Αναφορά της εναρμονισμένης τεχνικής προδιαγραφής/ειδικής τεχνικής τεκμηρίωσης |

| | |

| | |

| | |

Υπογραφή για και εκ μέρους ………………………….

............................................ ...............................................

(τόπος και ημερομηνία έκδοσης) (όνομα, θέση) (υπογραφή)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV

Τομείς προϊόντων και απαιτήσεις για τους οργανισμούς τεχνικής αξιολόγησης

Πίνακας 1 - Τομείς προϊόντων

Κωδικός τομέα | Τομέας προϊόντων | Οικογένειες προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών |

Α | έργα πολιτικού μηχανικού | Γεωυφάσματα και σχετικά προϊόντα - Εξοπλισμός οδών - Επενδύσεις δαπέδων, επιστρώσεις με πλάκες και τελειώματα οδών - Αδρανή υλικά - Προϊόντα οδοποιίας – Σωλήνες, δεξαμενές και διάφορα βοηθητικά εξαρτήματα που δεν έρχονται σε επαφή με το νερό που προορίζεται για κατανάλωση από τον άνθρωπο - Επιδαπέδια υποστρώματα, συμπεριλαμβανομένων των αναρτημένων δαπέδων, οδών και άλλων οδικών τμημάτων - Ασφαλτοσκυρόδεμα για εξαιρετικά λεπτές στρώσεις - Προϊόντα για κατασκευές στον τομέα των λυμάτων - Συστήματα προστασίας από πτώσεις βράχων - Συστήματα στεγανοποίησης καταστρώματος γεφυρών - Αρμοί διαστολής για οδογέφυρες |

Β | συνολικά/μερικά προκατασκευασμένΑ δομικά στοιχεία | Προκατασκευασμένα δομικά έτοιμα συστήματα ξύλινων πλαισίων και δοκών - Έτοιμα συστήματα ψυκτικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης και έτοιμα συστήματα περιβλημάτων ψυκτικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης - Προκατασκευασμένα δομικά στοιχεία - Δομικά έτοιμα συστήματα πλαισίων σκυροδέματος - Δομικά έτοιμα συστήματα μεταλλικών πλαισίων |

Γ | φέροντα υλικά και στοιχεία | Προϊόντα δομικής ξυλείας και τα συμπαρομαρτούντα – Τσιμέντο, δομικοί υδράσβεστοι και άλλα υδραυλικά κολλητικά υλικά - Χάλυβας ενίσχυσης και προέντασης για σκυρόδεμα - Δομικά μεταλλικά προϊόντα και βοηθητικά υλικά - Προϊόντα σχετιζόμενα με το σκυρόδεμα, τα κονιάματα και τα ενέματα - Εφέδρανα - Προκατασκευασμένα προϊόντα σκυροδέματος - Συναρμολογούμενες προκατασκευασμένες κλίμακες - Ελαφρές σύνθετες δοκοί και υποστυλώματα με βάση το ξύλο - Εξαρτήματα και υλικά τάνυσης για προεντεταμένες κατασκευές - Αγκιστρώσεις |

Δ | στέγη και κτιριακό κέλυφος | Συστήματα τοιχοπετασμάτων - Επικαλύψεις στεγών, φεγγίτες, παράθυρα στεγών και παρελκόμενα - Προϊόντα από επίπεδη ύαλο, ύαλο μορφοποιημένης διατομής και υαλόπλινθους - Εξωτερικές και εσωτερικές θύρες και παράθυρα, ανοίγματα οροφής και φωτισμός οροφής - Ρευστά στεγανωτικά στεγών - Συστήματα επένδυσης εξωτερικών τοίχων - Συστήματα δομικών υαλοστασίων με σφραγιστικά - Συστήματα μηχανικά προσαρμοζόμενων εύκαμπτων στεγανωτικών μεμβρανών στέγης - Αυτοφερόμενα έτοιμα συστήματα διαφώτιστων στεγών - Προκατασκευασμένα φέροντα πετάσματα με βάση το ξύλο με τεταμένη επιφάνεια και αυτοφερόμενα σύνθετα ελαφρά πετάσματα |

Ε | εσωτερικά/εξωτερικά δομικά στοιχεία/συστήματα | Είδη υγιεινής - Πλάκες με βάση το ξύλο - Τοιχοποιία και σχετικά προϊόντα - Τελειώματα εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων και οροφών – Γύψινα είδη - Συστήματα εσωτερικών διαχωριστικών τοίχων - Συστήματα στεγάνωσης δαπέδων και τοίχων υγρών χώρων – Μη φέροντα συστήματα μόνιμων τύπων (καλουπιών) που αποτελούνται από κοίλα στοιχεία ή φατνώματα από μονωτικά υλικά ή/και σκυρόδεμα |

ΣΤ | θέρμανση/αερισμός/μόνωση | Καπνοδόχοι, καπναγωγοί και ειδικά προϊόντα - Συσκευές θέρμανσης χώρων - Θερμομονωτικά προϊόντα - Σύνθετα εξωτερικά θερμομονωτικά συστήματα - Ανεστραμμένα μονωτικά συστήματα στέγης – Μονωτικές επενδύσεις |

Ζ | μηχανισμοί σφραγίσματος/αυτοκόλλητα στοιχεία | Κόλλες δομικών κατασκευών - Περόνες δομικών αρμών / Συνδετικά στοιχεία - Τρισδιάστατες καρφόπλακες - Κοχλίες / Βίδες - Πλάκες από ανοξείδωτο χάλυβα για τοίχους - Μεμβράνες υδατοστεγάνωσης ανοιγμάτων σε τοιχοποιίες με διάκενα - Μηχανισμός τοποθέτησης επενδύσεων εξωτερικών τοίχων και επίπεδων ή σαγματοειδών στεγών - Συνδετικό για πολυστρωματικά στοιχεία σκυροδέματος – Αεριοστεγείς και υδατοστεγείς σφραγίδες για σωλήνες σε ανοίγματα τοίχων και δαπέδων - Έτοιμα συστήματα, διατομές και ταινίες σφράγισης - Υλικά και διατομές σφράγισης αρμών - Ελαστικές αναρτήσεις στερέωσης - Ράβδοι τάνυσης - Συνδετικό σημείων - Μονωτικά επιφανειών και υλικά επίστρωσης - Συνδετήρες στάθμισης για οροφές, τοίχους και εσωτερικές εφαρμογές – Στεγανωτικά υλικά / κατεργασίες |

Η | πυροπροστασία και σχετικά προϊόντα | Συναγερμός πυρκαγιάς, πυρανίχνευση, σταθερός εξοπλισμός πυρόσβεσης, προϊόντα ελέγχου φωτιάς και καπνού και καταστολής εκρήξεων - Προϊόντα πυροφραγμού, πυροσφράγισης και πυροπροστασίας. |

Θ | Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις | Οιοδήποτε προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών που σχετίζεται με τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. |

Ι | ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ φυσικού αερίου | Οιοδήποτε προϊόν του τομέα των δομικών κατασκευών που σχετίζεται με τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. |

ΙΑ | ύδρευση και αποχέτευση | Σύστημα αποτελούμενο από παγίδα με μερικώς μηχανικό κλείσιμο, προσαρμοσμένη σε μη παγιδευμένο φρεάτιο απορροής - Σύστημα κάλυψης φρεατίου επίσκεψης, αποτελούμενο από κάλυμμα και πρόσθετους δακτυλίους από πλαστικό για διάφορους σκοπούς - Έτοιμα συστήματα σωληνώσεων για κρύο και ζεστό νερό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο - Συστήματα σωληνώσεων αποχέτευσης με ή χωρίς πίεση - Εύκαμπτο σύστημα ζεύξης για αποχετευτικούς σωλήνες βαρύτητας και πίεσης - Tουαλέτες λιπασματοποίησης |

Πίνακας 2 - απαιτήσεις για τους οργανισμούς τεχνικής αξιολόγησης

Αρμοδιότητα | Περιγραφή αρμοδιότητας | Απαίτηση |

1 Ανάλυση κινδύνων | Προσδιορισμός των πιθανών κινδύνων και οφελών για τη χρήση καινοτόμων προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, αν δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες/ενοποιημένες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με την απόδοσή τους όταν εγκαθίστανται σε δομικές κατασκευές. | Ο ΟΤΑ είναι ανεξάρτητος από τους ενδιαφερομένους και από τυχόν ιδιαίτερα συμφέροντα.Επιπλέον, ο ΟΤΑ διαθέτει προσωπικό με:α) αντικειμενικότητα και ορθή τεχνική κρίση·β) λεπτομερή γνώση των κανονιστικών διατάξεων και άλλων απαιτήσεων που ισχύουν στα κράτη μέλη όσον αφορά τους τομείς προϊόντων για τους οποίους ορίζεται·γ) γενική κατανόηση της δομικής πρακτικής και λεπτομερείς τεχνικές γνώσεις σχετικά με τους τομείς προϊόντων για τους οποίους ορίζεται·δ) λεπτομερείς γνώσεις των υφιστάμενων ειδικών κινδύνων και των τεχνικών πτυχών της διαδικασίας δόμησης·ε) λεπτομερείς γνώσεις των υφιστάμενων εναρμονισμένων προτύπων και μεθόδων δοκιμής στους τομείς προϊόντων για τους οποίους ορίζεται·στ) κατάλληλες γλωσσικές δεξιότητες. |

2 Καθορισμός τεχνικών κριτηρίων | Μετατροπή του αποτελέσματος της ανάλυσης κινδύνου σε τεχνικά κριτήρια για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς και της απόδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών όσον αφορά την ικανοποίηση των εφαρμοστέων εθνικών απαιτήσεων·τεχνικές πληροφορίες που απαιτούνται από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία δόμησης ως δυνητικούς χρήστες των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών (κατασκευαστές, σχεδιαστές, συμβαλλόμενοι, εγκαταστάτες). | |

3 Καθορισμός μεθόδων αξιολόγησης | Σχεδιασμός και επικύρωση κατάλληλων μεθόδων (δοκιμών ή υπολογισμών) αξιολόγησης της απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών, λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας κατάστασης της τεχνολογίας. | |

4 Καθορισμός του ειδικού ελέγχου της παραγωγής στο εργοστάσιο | Κατανόηση και αξιολόγηση της κατασκευαστικής διαδικασίας του συγκεκριμένου προϊόντος, προκειμένου να προσδιοριστούν κατάλληλα μέτρα για την εξασφάλιση της σταθερότητας του προϊόντος μέσω της δεδομένης κατασκευαστικής διαδικασίας. | Ο ΟΤΑ διαθέτει προσωπικό με κατάλληλες γνώσεις όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των κατασκευαστικών διαδικασιών και των χαρακτηριστικών του προϊόντος που σχετίζονται με τον έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο. |

5 Αξιολόγηση του προϊόντος | Αξιολόγηση της απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών βάσει εναρμονισμένων μεθόδων έναντι εναρμονισμένων κριτηρίων. | Πέραν των απαιτήσεων που απαριθμούνται στα σημεία 1, 2 και 3, ο ΟΤΑ έχει πρόσβαση στα απαραίτητα μέσα και τον εξοπλισμό για την αξιολόγηση της απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών στους τομείς προϊόντων για τους οποίους ορίζεται. |

6 Γενική διαχείριση | Εξασφάλιση της συνεκτικότητας, της αξιοπιστίας, της αντικειμενικότητας και της ανιχνευσιμότητας, μέσω της συνεχούς εφαρμογής κατάλληλων διαχειριστικών μεθόδων. | Ο ΟΤΑ διαθέτει:α) αποδεδειγμένο ιστορικό ορθής διοικητικής συμπεριφοράς·β) πολιτική και σχετικές διαδικασίες για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας όσον αφορά τις ευαίσθητες πληροφορίες στους κόλπους του ΟΤΑ και όλων των εταίρων του·γ) σύστημα ελέγχου των εγγράφων, για την εξασφάλιση της καταχώρισης, της ανιχνευσιμότητας, της διατήρησης και της αρχειοθέτησης όλων των σχετικών εγγράφων·δ) μηχανισμό εσωτερικού ελέγχου και επανεξέτασης της διαχείρισης, για να εξασφαλίσει την τακτική παρακολούθηση της συμμόρφωσης με κατάλληλες διαχειριστικές μεθόδους·ε) διαδικασία αντικειμενικού χειρισμού των προσφυγών και των καταγγελιών. |

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V

Αξιολόγηση και επαλήθευση της σταθερότητας της απόδοσης

1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ αξιολόγησης και επαλήθευσηΣ της σταθερότητας της απόδοσης

1.1. Σύστημα 1 - Δήλωση της απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος από τον κατασκευαστή με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ο κατασκευαστής διενεργεί:

i) έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο (ΕΠΕ)·

ii) περαιτέρω δοκιμές των δειγμάτων που λαμβάνονται στο εργοστάσιο σύμφωνα με το προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα δοκιμών·

β) ο κοινοποιημένος οργανισμός εκδίδει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του προϊόντος με βάση:

i) τον προσδιορισμό του τύπου του προϊόντος βάσει της δοκιμής τύπου (συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας), του υπολογισμού τύπου, των πινακοποιημένων τιμών ή της περιγραφικής τεκμηρίωσης του προϊόντος·

ii) την αρχική επιθεώρηση της μονάδας παραγωγής και του ΕΠΕ·

iii) τη συνεχή εποπτεία, την εξέταση και την αξιολόγηση του ΕΠΕ·

iv) τον έλεγχο-δοκιμή των δειγμάτων που λαμβάνονται στο εργοστάσιο.

1.2. Σύστημα 2 - Δήλωση της απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος από τον κατασκευαστή με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ο κατασκευαστής διενεργεί:

i) έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο·

ii) περαιτέρω δοκιμές των δειγμάτων που λαμβάνονται στο εργοστάσιο από τον κατασκευαστή σύμφωνα με το προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα δοκιμών·

β) ο κοινοποιημένος οργανισμός εκδίδει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του προϊόντος με βάση:

i) τον προσδιορισμό του τύπου του προϊόντος βάσει της δοκιμής τύπου (συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας), του υπολογισμού τύπου, των πινακοποιημένων τιμών ή της περιγραφικής τεκμηρίωσης του προϊόντος·

ii) την αρχική επιθεώρηση της μονάδας παραγωγής και του ΕΠΕ·

iii) τη συνεχή εποπτεία, την εξέταση και την αξιολόγηση του ΕΠΕ.

1.3. Σύστημα 3 - Δήλωση της απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος από τον κατασκευαστή με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ο κατασκευαστής διενεργεί:

i) προσδιορισμό του τύπου του προϊόντος βάσει της δοκιμής τύπου (συμπεριλαμβανομένης της δειγματοληψίας), του υπολογισμού τύπου, των πινακοποιημένων τιμών ή της περιγραφικής τεκμηρίωσης του προϊόντος·

ii) έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο·

iii) δοκιμές των δειγμάτων που λαμβάνονται στο εργοστάσιο σύμφωνα με το προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα δοκιμών·

β) ο κοινοποιημένος οργανισμός εκδίδει το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του προϊόντος με βάση:

i) την αρχική επιθεώρηση της μονάδας παραγωγής και του ΕΠΕ·

ii) τη συνεχή εποπτεία, την εξέταση και την αξιολόγηση του ΕΠΕ.

1.4. Σύστημα 4 - Δήλωση της απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος από τον κατασκευαστή με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ο κατασκευαστής διενεργεί έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο·

β) ο κοινοποιημένος οργανισμός διενεργεί προσδιορισμό του τύπου του προϊόντος βάσει της δοκιμής τύπου (βάσει της δειγματοληψίας που διενήργησε), του υπολογισμού τύπου, των πινακοποιημένων τιμών ή της περιγραφικής τεκμηρίωσης του προϊόντος·

1.5. Σύστημα 5 - Δήλωση της απόδοσης για τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του προϊόντος από τον κατασκευαστή με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ο κατασκευαστής διενεργεί:

i) προσδιορισμό του τύπου του προϊόντος βάσει της δοκιμής τύπου, του υπολογισμού τύπου, των πινακοποιημένων τιμών ή της περιγραφικής τεκμηρίωσης του προϊόντος·

ii) έλεγχο της παραγωγής στο εργοστάσιο·

β) δεν υπάρχουν καθήκοντα για τον κοινοποιημένο οργανισμό.

2. οργανισμοί που εμπλέκονται στην αξιολόγηση και την επαλήθευση της σταθερότητας της απόδοσης

Όσον αφορά τη λειτουργία των κοινοποιημένων οργανισμών που εμπλέκονται στην αξιολόγηση και την επαλήθευση της σταθερότητας της απόδοσης του προϊόντος του τομέα των δομικών κατασκευών, γίνεται διάκριση μεταξύ των ακόλουθων:

(1) οργανισμός πιστοποίησης: κοινοποιημένος οργανισμός, κρατικός ή μη κρατικός, που έχει την απαραίτητη ικανότητα και αρμοδιότητα να διενεργεί πιστοποίηση σύμφωνα με δεδομένους κανόνες διαδικασίας και διαχείρισης·

(2) οργανισμός επιθεώρησης: κοινοποιημένος οργανισμός που διαθέτει την οργάνωση, το προσωπικό, την ικανότητα και την επάρκεια να εκτελεί, σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια, τις ακόλουθες λειτουργίες: αξιολόγηση, σύσταση αποδοχής και επακόλουθο έλεγχο των πράξεων ελέγχου της ποιότητας των κατασκευαστών, καθώς και επιλογή και αξιολόγηση των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών στο εργοστάσιο , σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια·

(3) εργαστήριο δοκιμών: κοινοποιημένο εργαστήριο το οποίο μετρά, εξετάζει, δοκιμάζει, βαθμονομεί ή καθορίζει με άλλο τρόπο τα χαρακτηριστικά ή την απόδοση των υλικών ή των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών.

[1] ΕΕ L 40 της 11.2.1989, σ. 12, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 93/68/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 220 της 30.8.1993, σ. 1).

[2] Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2005): COM(2005) 535 τελικό: Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος της Λισσαβώνας - Στρατηγική για την απλούστευση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, Βρυξέλλες.

[3] EC MEMO/05/394 και MEMO/06/426.

[4] COM(2007) 36 τελικό.

[5] Από την Risk & Policy Analysts Ltd (RPA), Ηνωμένο Βασίλειο.

[6] ΕΕ C της , σ. .

[7] ΕΕ C της , σ. .

[8] ΕΕ C της , σ. .

[9] ΕΕ C της , σ. .

[10] ΕΕ L 40 της 11.2.1989, σ. 12. Οδηγία όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1882/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 284 της 31.10.2003, σ.1).

[11] ΕΕ L 184 της 17.7.1999, σ. 23. Απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2006/512/ΕΚ (ΕΕ L 200 της 22.7.2006, σ. 11).

[12] ΕΕ L 124 της 20.5.2003, σ. 36.

--------------------------------------------------