52008DC0804

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβουλιο, την Ευρωπαϊκη Οικονομικη και Κοινωνικη Επιτροπη και την Επιτροπη των Περιφερειων - «Προς μια προσβάσιμη κοινωνία της /* COM/2008/0804 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 1.12.2008

COM(2008) 804 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

«Προς μια προσβάσιμη κοινωνία της πληροφορίας»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

«Προς μια προσβάσιμη κοινωνία της πληροφορίας»

[SEC(2008) 2915]

[SEC(2008) 2916]

1. Συνοψη

Καθώς η κοινωνία μας εξελίσσεται σε «κοινωνία της πληροφορίας», η καθημερινή μας ζωή εξαρτάται εγγενώς περισσότερο από προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνολογία. Ωστόσο, η κακή ηλεκτρονική προσβασιμότητα (ηλε-προσβασιμότητα) συνεπάγεται ότι πολλοί Ευρωπαίοι με αναπηρία εξακολουθούν να αποκλείονται από την πρόσβαση στα οφέλη της κοινωνίας της πληροφορίας.

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της ηλε-προσβασιμότητας έχει αποκτήσει υψηλή πολιτική προβολή και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον. Με τη «δήλωση της Ρίγας» που υπέγραψαν το 2006, οι ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν σε στόχους για την επίτευξη σημαντικής προόδου έως το 2010. Από συγκριτική αξιολόγηση που διεξήχθη το 2007 προέκυψε ότι ο ρυθμός της προόδου ήταν ακόμη ανεπαρκής και ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της Ρίγας. Η προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο Ιστό, ιδίως σε ιστότοπους της δημόσιας διοίκησης, έχει αναδειχτεί ως θέμα πρώτης προτεραιότητας, εξαιτίας της αυξανόμενης σημασίας του Διαδικτύου (Ίντερνετ) στην καθημερινή ζωή.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί μια πιο συνεκτική, κοινή και αποτελεσματική προσέγγιση στην ηλε-προσβασιμότητα, ιδίως στην προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό , ώστε να επιταχυνθεί η οικοδόμηση της προσβάσιμης κοινωνίας της πληροφορίας, όπως ανακοινώθηκε στo ανανεωμένο κοινωνικό πρόγραμμα δράσης[1]. Μέσω της ανακοίνωσης αυτής, η Επιτροπή περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση, θέτει το σκεπτικό για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκή κλίμακα και ορίζει τα βασικά βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν.

Για να επιτευχθεί κοινή και συνεκτική προσέγγιση στην ηλε-προσβασιμότητα :

- Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τυποποίησης (ESO) πρέπει να συνεχίσουν δραστηριότητες ευρύτερης τυποποίησης στην ηλε-προσβασιμότητα για να περιοριστεί ο κατακερματισμός της αγοράς και να διευκολυνθεί ταχύτερη έγκριση των προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ.

- Τα κράτη μέλη, τα ενδιαφερόμενα μέρη και η Επιτροπή πρέπει να ενθαρρύνουν υψηλότερα επίπεδα καινοτομίας και εισαγωγής λύσεων ηλε-προσβασιμότητας, ιδίως μέσω της χρήσης των κοινοτικών προγραμμάτων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και των διαρθρωτικών ταμείων.

- Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες για την αντιμετώπιση θεμάτων ηλε-προσβασιμότητας στο πλαίσιο της ισχύουσας κοινοτικής νομοθεσίας . Η Επιτροπή θα περιλάβει κατάλληλες απαιτήσεις ηλε-προσβασιμότητας σε αναθεωρήσεις ή σε νέες νομοθετικές πράξεις.

- Η Επιτροπή θα προωθήσει δραστηριότητες συνεργασίας με τους ενδιαφερομένους προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή, ο συντονισμός και ο αντίκτυπος των δράσεων. Συγκεκριμένα, μια νέα ομάδα ad hoc υψηλού επιπέδου θα εξουσιοδοτηθεί να παράσχει καθοδήγηση αναφορικά με συνολική συνεκτική προσέγγιση στην ηλε-προσβασιμότητα (συμπεριλαμβανομένης της προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό), και να προτείνει δράσεις προτεραιότητας για την υπέρβαση φραγμών στην ηλε-προσβασιμότητας.

Για να επιταχυνθεί η πρόοδος όσον αφορά την ειδική περίπτωση της προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο ιστό :

- Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης πρέπει να εγκρίνουν ταχέως τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο ιστό, ακολουθώντας την καθιέρωση επικαιροποιημένων κατευθυντήριων γραμμών (WCAG 2.0) από την κοινοπραξία του παγκόσμιου ιστού (World Wide Web Consortium).

- Τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις εργασίες ώστε οι δημόσιοι ιστότοποι να καταστούν προσβάσιμοι , και να προετοιμαστούν από κοινού για ταχεία θέσπιση των ευρωπαϊκών προτύπων προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό.

- Η Επιτροπή θα παρακολουθεί και θα κοινοποιεί την πρόοδο , ενδέχεται δε να δώσει συνέχεια σε μεταγενέστερο στάδιο αναλαμβάνοντας νομοθετική δράση.

2. Ηλε-προσβασιμοτητα

Ηλε-προσβασιμότητα σημαίνει υπέρβαση των τεχνικών εμποδίων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ηλικιωμένων, όταν προσπαθούν να συμμετάσχουν ισότιμα στην κοινωνία της πληροφορίας.

Για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στη σημερινή κοινωνία, πρέπει να είναι προσιτό ολόκληρο το φάσμα των αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ. Τούτο περιλαμβάνει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλέφωνα, τηλεοράσεις, επιγραμμική διακυβέρνηση, επιγραμμικές αγορές, τηλεφωνικά κέντρα, τερματικά αυτοεξυπηρέτησης, όπως οι αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ) και εκδοτήρια εισιτηρίων.

2.1. Η υφιστάμενη κατάσταση

Η κλίμακα της πρόκλησης που συνιστά η προσβασιμότητα είναι τεράστια και αυξανόμενη: περίπου 15% του πληθυσμού της Ευρώπης έχει κάποια αναπηρία και έως ένας στους πέντε Ευρωπαίους σε ηλικία εργασίας έχουν διαταραχές ή βλάβες που απαιτούν λύσεις ως προς την πρόσβαση. Συνολικά, τρεις στους πέντε ανθρώπους αναμένεται να επωφεληθούν από την ηλε-προσβασιμότητα, καθώς βελτιώνει τη γενική λειτουργικότητα[2].

Η ηλε-προσβασιμότητα έχει κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, τόσο για τους ιδιώτες όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Για παράδειγμα, προσιτές λύσεις ΤΠΕ μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας να συνεχίσουν να εργάζονται ενώ βελτιώνουν την υιοθέτηση επιγραμμικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως η ηλε-διακυβένηση και η ηλ-υγεία. Η έλλειψη ηλε-προσβασιμότητας αποκλείει σημαντικά τμήματα του πληθυσμού και τους εμποδίζει να εκπληρώσουν πλήρως τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, τη δημοκρατική συμμετοχή και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Η ενίσχυση της ηλε-προσβασιμότητας θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων οικονομικής και κοινωνικής ένταξης.

Πολλές χώρες έχουν θεσπίσει ορισμένα, τουλάχιστον, νομοθετικά ή μέτρα στήριξης για την προώθηση της ηλε-προσβασιμότητας ενώ τμήματα του κλάδου ΤΠΕ καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για βελτίωση της προσβασιμότητας των προϊόντων και υπηρεσιών τους[3].

Η ηλε-προσβασιμότητα αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ηλ-ένταξη[4]. Σε ευρύτερο πλαίσιο, οι ΤΠΕ εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης οδηγίας για την ίση μεταχείριση που αναφέρεται στην πρόσβαση και τον εφοδιασμό σε αγαθά και υπηρεσίες διαθέσιμες στο κοινό[5]. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη οφείλουν επίσης να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες σχετικά με την προσβασιμότητα των προϊόντων και υπηρεσιών ΤΠΕ. Σε ορισμένα νομοθετικά μέτρα της ΕΕ αντιμετωπίζονται ήδη, άμεσα ή έμμεσα, θέματα ηλε-προσβασιμότητας.

2.2. Το σκεπτικό για την ανάληψη περαιτέρω δράσης

Παρά τα οφέλη και το πολιτικό ενδιαφέρον, η πρόοδος στον τομέα της ηλε-προσβασιμότητας δεν είναι ακόμα ικανοποιητική. Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά παραδείγματα ελλειμμάτων προσβασιμότητας. Π.χ. υπηρεσίες αναμετάδοσης κειμένου, απαραίτητες για κωφούς και άτομα με προβλήματα ομιλίας, υπάρχουν μόνο στα μισά κράτη μέλη, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης άμεσα προσβάσιμες από κειμενοτηλέφωνο υπάρχουν μόνο σε επτά κράτη μέλη, τηλεοπτικές εκπομπές με ακουστική περιγραφή, υποτιτλισμένα τηλεοπτικά προγράμματα και προγράμματα νοηματικής γλώσσας παραμένουν πολύ περιορισμένα, ενώ μόνο το 8% των ΑΤΜ που έχουν εγκατασταθεί από τις δύο κύριες ευρωπαϊκές τράπεζες παρέχουν ομιλούσα εξυπηρέτηση[6].

Το κοινοτικό κεκτημένο σχετικά με την ηλε-προσβασιμότητα είναι περιορισμένο. Σε επίπεδο κρατών μελών, η αντιμετώπιση της ηλε-προσβασιμότητα είναι αρκετά αποσπασματική, τόσο στα θέματα που αντιμετωπίζονται (συνήθως υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, υπηρεσίες τηλεοπτικής μετάδοσης και προσβασιμότητα δημόσιων ιστότοπων) όσο και αναφορικά με την πληρότητα των μέσων πολιτικής που χρησιμοποιούνται. Αντιμέτωπος με διαφορετικές απαιτήσεις και αβεβαιότητες, ο κλάδος των ΤΠΕ πάσχει από αυτόν τον κατακερματισμό που δυσχεραίνει την επίτευξη των απαιτούμενων οικονομιών κλίμακας για τη στήριξη ευρύτερης καινοτομίας και την ανάπτυξη της αγοράς. Τμήματα του κλάδου συμμετέχουν ενεργά και συνεργάζονται με τους χρήστες (π.χ. για την προσβάσιμη ψηφιακή τηλεόραση), πάρα πολλοί όμως κρατούν στάση αναμονής.

Το βασικό θέμα στην ηλε-προσβασιμότητα είναι ότι οι τρέχουσες προσπάθειες έχουν ανεπαρκή αντίκτυπο εξαιτίας έλλειψης συνοχής, ασαφούς καθορισμού προτεραιοτήτων, και ανεπαρκούς νομοθετικής και οικονομικής στήριξης.

Η κοινή και συνεκτική ευρωπαϊκή προσέγγιση στην ηλε-προσβασιμότητα είναι, επομένως, το κλειδί για να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση.

2.3. Προτεινόμενες δράσεις

1. Υλοποίηση της αλλαγής - ενίσχυση των πολιτικών προτεραιοτήτων, του συντονισμού και της συνεργασίας των ενδιαφερόμενων φορέων

Τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί σε εφαρμογή διάφορες δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τώρα είναι η ώρα για την αύξηση της συνέργειας μεταξύ τους και για την ενίσχυση επιμέρους τομέων δράσης ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερος και συνεπέστερος αντίκτυπος.

Τα κράτη μέλη, οι χρήστες και ο κλάδος πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να αναζητήσουν μεγαλύτερο αντίκτυπο μέσω βελτιωμένης συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καλύτερης αξιοποίησης των υφιστάμενων κοινοτικών μέσων πολιτικής. Για να στηρίξει και να ενισχύσει την συνοχή και την αποτελεσματικότητα μιας κοινής προσέγγισης και για να συμβάλει στον καθορισμό των προτεραιοτήτων, η Επιτροπή θα συστήσει μια ad hoc ομάδα υψηλού επιπέδου για την ηλε-προσβασιμότητα , η οποία θα υποβάλει έκθεση στην ομάδα υψηλού επιπέδου i2010, με συμμετοχή οργανώσεων καταναλωτών και εκπροσώπων των ατόμων με αναπηρίες και ηλικιωμένων χρηστών, των κλάδων των ΤΠΕ, της υποστηρικτικής τεχνολογίας και της παροχής υπηρεσιών, των πανεπιστημιακών και των αρμόδιων αρχών.

Στις αρχές του 2009, η Επιτροπή θα συστήσει μια ad hoc ομάδα υψηλού επιπέδου , με σκοπό την παροχή κατευθύνσεων για τις προτεραιότητες και μια πιο συνεκτική προσέγγιση για την ηλε-προσβασιμότητα. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς να δηλώσουν συμμετοχή στη συνεργασία αυτή.

Η Επιτροπή θα ενισχύσει την υφιστάμενη υποστήριξη για συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους καθώς και ανάμεσά τους. Ειδικότερα, οι ομάδες που παρακολουθούν την εφαρμογή της στρατηγικής i2010, θέματα τυποποίησης, θέματα τηλεπικοινωνιών και το σχέδιο δράσης για τις αναπηρίες πρέπει να χρησιμοποιούν τις κατευθύνσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου για την διαμόρφωση των προτεραιοτήτων τους. Είναι επίσης σημαντικό, οι χρήστες, οι αρμόδιες αρχές και ο κλάδος να ενισχύσει τη δέσμευση και τη συνεργασία τους σε θέματα ηλε-προσβασιμότητας.

Πρέπει να επιλεγούν οι προτεραιότητες για την ηλε-προσβασιμότητα. Η πρώτη είναι η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό, όπου μπορεί να εφαρμοστεί η προτεινόμενη συνεκτική και κοινή προσέγγιση. Επόμενη είναι η προσβασιμότητα της ψηφιακής τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πρόσβασης στον ενιαίο ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Προς τούτο πρέπει να αυξηθεί η συνεργασία των χρηστών και του κλάδου και, με τη βοήθεια της ομάδας υψηλού επιπέδου, να συνδεθεί καλύτερα με την υποστήριξη της νομοθετικής διαδικασίας και της καινοτομίας σε κοινοτικό επίπεδο.

Μια άλλη μεγάλη προτεραιότητα αποτελούν τα τερματικά αυτοεξυπηρέτησης και οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές[7]. Η στενότερη συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς θα συμβάλει στον καθορισμό των μελλοντικών προτεραιοτήτων και στην κατάρτιση κοινού προγράμματος μελλοντικών εργασιών.

Η Επιτροπή έχει ήδη ασχοληθεί με την ηλε-προσβασιμότητα στην πρότασή της σχετικά με μια νέα έκδοση του ευρωπαϊκού πλαισίου διαλειτουργικότητας για την ηλε-διακυβέρνηση[8], ενώ θα ακολουθήσουν η πρωτοβουλία i2010 και το σχέδιο δράσης για τις αναπηρίες

Η Επιτροπή θα εξασφαλίσει ότι η ηλε-προσβασιμότητα θα παραμείνει πολιτική προτεραιότητα στην συνέχεια που θα δοθεί στην πρωτοβουλία i2010 και στο σχέδιο δράσης για τις αναπηρίες.

Αυτός ο στενότερος συντονισμός και η συνεργασία θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσω καλύτερης αξιοποίησης των δραστηριοτήτων που αναφέρονται παρακάτω.

2. Παρακολούθηση της προόδου και ενίσχυση της ορθής πρακτικής

Η Επιτροπή θα δρομολογήσει το 2009 μελέτη για τη συνέχιση της παρακολούθησης της προόδου και της εφαρμογής όσον αφορά τη γενική ηλε-προσβασιμότητα και την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό, στη συνέχεια δύο μελετών που εκπονήθηκαν την περίοδο 2006-2008[9].

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP) του 2009, η Επιτροπή θα προτείνει ένα νέο θεματικό δίκτυο για την ηλε-προσβασιμότητα και την προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο ιστό με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των ενδιαφερόμενων φορέων και τη συγκρότηση πείρας και συλλογής ορθής πρακτικής. Θα επιδιώξει επίσης να ενισχύσει το δίκτυο ePractice για την ανταλλαγή βέλτιστης πρακτικής στην ηλε-διακυβέρνηση, την ηλ-υγεία και την ηλ-ένταξη, που έχει ήδη συγκεντρώσει ευρύτατη εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με την ηλε-προσβασιμότητα.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την πρόοδο και την εφαρμογή, της προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό και της ηλε-προσβασιμότητας, θα υποστηρίζει τη συνεργασία και την ανταλλαγή ορθής πρακτικής μέσω μελετών και θεματικού δικτύου CIP , που θα δρομολογηθεί το 2009.

3. Υποστήριξη της καινοτομίας και της εισαγωγής λύσεων

Υπάρχει ήδη εκτεταμένη υποστήριξη για την ηλε-προσβασιμότητα στην έρευνα και την καινοτομία. Το 2008, χρηματοδοτήθηκαν 13 νέα έργα με περίπου 43 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά ερευνητικά προγράμματα. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει ενεργά την ηλε-προσβασιμότητα και τις ΤΠΕ για την ανεξάρτητη διαβίωση ηλικιωμένων ατόμων μέσω των προγραμμάτων έρευνας της ΕΕ με μια ακόμη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, το 2009.

Η Επιτροπή θα εξασφαλίσει ότι η ηλε-προσβασιμότητα θα παραμείνει σημαντική προτεραιότητα στην έρευνα και καινοτομία το 2009 και μετέπειτα.

Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσουν το κοινό ερευνητικό πρόγραμμα Ambient Assisted Living (αυτόνομη διαβίωση υποβοηθούμενη από το περιβάλλον), που δρομολογήθηκε το 2008, για την ενθάρρυνση καινοτόμων λύσεων που βασίζονται σε ΤΠΕ όσον αφορά την ανεξάρτητη διαβίωση, την πρόληψη και τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων των ηλικιωμένων.

Στο πλαίσιο του CIP 2008, η Επιτροπή χρηματοδότησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για προσβάσιμη τηλεόραση και πιλοτικά έργα ΤΠΕ για ηλικιωμένους με σκοπό την επιτάχυνση της εισαγωγής τεχνολογικών λύσεων. Το 2009, η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει πιλοτικό έργο για την «περιεκτική συζήτηση» (συνδυασμός επικοινωνιών ήχου, βίντεο και κειμένου για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες), η οποία θα συμβάλει στην πρόσβαση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης "112" από άτομα με δυσχέρειες ακοής και ομιλίας.

Τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να τονώσουν την καινοτομία και την εισαγωγή λύσεων ηλε-προσβασιμότητας μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του 7ου ΠΠ, του προγράμματος AAL και εθνικών προγραμμάτων.

Ο κανονισμός για τα διαρθρωτικά ταμεία[10] ορίζει ότι τα κράτη μέλη θεωρούν την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες ως κριτήριο χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα καταρτίσει το 2009 «εργαλειοθήκη ΤΠΕ για άτομα με αναπηρίες», και θα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να εξασφαλίσουν ότι η προσβασιμότητα σε ΤΠΕ θα ενσωματωθεί στις συμβάσεις και τα κριτήρια χρηματοδότησης.

Η Επιτροπή θα καταρτίσει το 2009 εργαλειοθήκη ΤΠΕ για άτομα με αναπηρίες για τα διαρθρωτικά ταμεία και άλλα προγράμματα.

4. Διευκόλυνση δραστηριοτήτων τυποποίησης

Η Επιτροπή συνεχίζει την ισχυρή της υποστήριξη υπέρ της ηλε-προσβασιμότητας στο πρόγραμμα εργασιών τυποποίησης. Ειδικότερα, η εντολή 376 προς τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης είναι σημαντική δραστηριότητα τυποποίησης για την προώθηση της ηλε-προσβασιμότητας[11]. Η Επιτροπή θα προωθήσει τη χρήση των αποτελεσμάτων από τις εν λόγω εργασίες τυποποίησης και θα επιδιώξει την ταχεία συνέχιση της εντολής 376 για την παράδοση των προτύπων και των συναφών συστημάτων αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Αυτή η διαδικασία θα συμπληρωθεί και θα υποστηριχθεί από το διάλογο των ενδιαφερομένων, την ανταλλαγή ορθής πρακτικής και πιλοτικά έργα εισαγωγής-εγκατάστασης, όπως αναφέρεται στις προτεινόμενες δράσεις της παρούσας ανακοίνωσης.

Στο πλαίσιο της εντολής 376, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης πρέπει να εκπονήσουν ταχέως τα κοινοτικά πρότυπα για την ηλε-προσβασιμότητα, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, κατά τη διάρκεια του 2009 και μετέπειτα.

5. Αξιοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και θέσπιση νέας

Υπάρχει σαφής συσχετισμός σε εθνικό επίπεδο μεταξύ υφιστάμενης νομοθεσίας και του πραγματικού επιπέδου της προόδου στην ηλε-προσβασιμότητα[12]. Η έρευνα επισημαίνει τους κινδύνους νομικής αποσπασματικότητας στην ΕΕ λόγω διαφορετικών νομοθετικών μέτρων. Με βάση αυτά, καθώς και τις ανακοινώσεις του 2005 και του 2007, η Επιτροπή άρχισε να διερευνά μια γενικότερη νομοθετική προσέγγιση στην ηλε-προσβασιμότητα.

Ωστόσο, με δεδομένο τον εκτεταμένο και περίπλοκο χαρακτήρα του πεδίου της ηλε-προσβασιμότητας, δεν έχει ακόμα προκύψει σαφής συναίνεση σχετικά με την πιθανή κοινοτική νομοθεσία αναφορικά με την ηλε-προσβασιμότητα[13], π.χ. για στοιχεία όπως το πεδίο εφαρμογής, τα πρότυπα, οι μηχανισμοί συμμόρφωσης και οι συνδέσεις με την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον, μολονότι υφίσταται σαφής συναίνεση για την ανάγκη από κοινού δράσης για τη βελτίωση της ηλε-προσβασιμότητας, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις άμεσες προτεραιότητες. Η Επιτροπή κατέληξε επομένως στο συμπέρασμα ότι δεν έχει ακόμα ωριμάσει ο χρόνος για συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση στην ηλε-προσβασιμότητα, θα συνεχίσει όμως να αξιολογεί τη σκοπιμότητα και τη σημασία της, λαμβάνοντας υπόψη την επιτελούμενη πρόοδο στον τομέα.

Υπάρχουν, μολαταύτα, διατάξεις βάσει της τρέχουσας κοινοτικής νομοθεσίας που παραμένουν αναξιοποίητες, ιδίως για ραδιο-τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, δημόσιες συμβάσεις, τα δικαιώματα δημιουργού στην κοινωνία της πληροφορίας, την ισότητα στην απασχόληση, το φόρο προστιθέμενης αξίας και τις εξαιρέσεις των κρατικών ενισχύσεων[14]. Η πλήρης αξιοποίηση των εν λόγω διατάξεων θα συνιστούσε ήδη σημαντική βελτίωση της ηλε-προσβασιμότητας στα κράτη μέλη. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν πλήρως την υφιστάμενη νομοθεσία προτού θεσπίσουν νέα.

Αρκετά από τα παραπάνω κοινοτικά νομοθετικά μέτρα είναι υπό εξέταση ή πρόκειται σύντομα να αναθεωρηθούν[15]. Η Επιτροπή θα εργαστεί για να εξασφαλίσει, κατά περίπτωση, την εξέταση και ενίσχυση των απαιτήσεων ηλε-προσβασιμότητας στο πλαίσιο αυτών των αναθεωρήσειων. Επιπλέον, οι νομοθετικές προτάσεις για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες ενισχύουν σημαντικά τις διατάξεις σχετικά με τους χρήστες με αναπηρίες στο ισχύον πλαίσιο. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει επίσης προσεκτικά τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο στην περίπτωση της οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας[16]και ιδίως το άρθρο 3γ που προβλέπει ότι τα κράτη μέλη ενθαρρύνουν τους παρόχους υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας υπό τη δικαιοδοσία τους να εξασφαλίσουν ότι οι υπηρεσίες τους καθίστανται σταδιακά προσιτές σε άτομα με οπτικές ή ακουστικές αναπηρίες.

Η Επιτροπή θα εξασφαλίσει ότι κατάλληλες διατάξεις ηλε-προσβασιμότητας έχουν ενσωματωθεί στην αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας. Τα κράτη μέλη, τα ενδιαφερόμενα μέρη και η Επιτροπή πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες της ισχύουσας νομοθεσίας για την ενίσχυση της ηλε-προσβασιμότητας.

3. Προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό

Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό αποτελεί σημαντική πτυχή της ηλε-προσβασιμότητας που παρέχει στα άτομα με αναπηρίες τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται, να κατανοούν, να εξερευνούν, να αλληλεπιδρούν και να συμβάλουν στον παγκόσμιο ιστό. Ωφελεί επίσης άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν οπτικούς, γνωστικούς ή περιορισμούς δεξιοτήτων, όπως οι ηλικιωμένοι. Η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντική λόγω της εκρηκτικής αύξησης της επιγραμμικής πληροφόρησης και των διαδραστικών υπηρεσιών: επιγραμμικές τραπεζικές υπηρεσίες, ψώνια, κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και επικοινωνία με συγγενείς ή φίλους από απόσταση.

3.1. Η υφιστάμενη κατάσταση

Παρά τη σημασία του, το συνολικό επίπεδο της προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό παραμένει περιορισμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκετές από τις εθνικές και ευρωπαϊκές έρευνες που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια έχουν διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία των ιστότοπων, δημόσιων και ιδιωτικών, δεν ανταποκρίνονται ούτε στις στοιχειώδεις διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές για την προσβασιμότητα[17]. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι μόνο το 5,3% της κυβερνητικών ιστότοπων και σχεδόν κανένας από τους εμπορικούς που εξετάστηκαν ήταν πλήρως συμβατοί με τις βασικές κατευθύνσεις προσβασιμότητας. Τούτο επιβεβαιώνει γιατί πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν σημαντικές ιστοσελίδες και επομένως κινδυνεύουν να αποκλειστούν πλήρως ή μερικώς, από την κοινωνία της πληροφορίας.

Η προσβασιμότητα των δημόσιων ιστότοπων έχει προσελκύσει την προσοχή της πολιτικής κατά τα τελευταία χρόνια στα κράτη μέλη[18]. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ανακοίνωση του 2001 για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό προέτρεψε τα κράτη μέλη να εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την προσβασιμότητα στο περιεχόμενο του παγκόσμιου ιστού (WCAG)[19]. Σε δύο ψηφίσματα[20], το Συμβούλιο τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό και στο περιεχόμενό του. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε το 2002 όλοι οι δημόσιοι ιστότοποι να έχουν καταστεί πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρίες το αργότερο έως το 2003[21]. Το 2006, η υπουργική δήλωση της Ρίγας για μια κοινωνία της πληροφορίας χωρίς αποκλεισμούς περιλάμβανε δέσμευση ότι, έως το 2010, το 100% των δημόσιων ιστότοπων θα είναι προσβάσιμο.

Διεθνώς, η πρώτη έκδοση των WCAG εγκρίθηκε το 1999 από την Κοινοπραξία του παγκόσμιου ιστού (W3C). Ωστόσο, ορισμένες ασάφειες είχαν ως αποτέλεσμα αποσπασματική εφαρμογή από τα κράτη μέλη, και ενόψει των νέων εξελίξεων στο Ίντερνετ (Διαδίκτυο), οι WCAG 1.0 είναι παρωχημένες. Η W3C έχει ασχοληθεί επί αρκετά έτη με μια νέα έκδοση των προδιαγραφών (WCAG 2.0), που σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης. Το πρόβλημα τη στιγμή αυτή συνίσταται στην αποφυγή αποσπασματικής εφαρμογής.

3.2. Το σκεπτικό για την ανάληψη περαιτέρω δράσης

Η προσπάθεια να γίνουν οι ιστότοποι πιο προσιτοί μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες σε ορισμένες περιπτώσεις και να συνεπάγεται δαπάνες και εμπειρογνωμοσύνη. Ωστόσο, υπάρχουν ολοένα περισσότερα στοιχεία και τεκμηριωμένα παραδείγματα ότι ένας προσιτός ιστότοπος αποφέρει πραγματικά οφέλη, όχι μόνο για τους χρήστες με αναπηρίες, αλλά και για τους ιδιοκτήτες των ιστότοπων και τους χρήστες γενικότερα. Οι υπηρεσίες γίνονται πιο εύχρηστες, απλούστερες στη συντήρηση και περισσότερο προσβάσιμες από τους χρήστες[22]. Ως αποτέλεσμα, η βελτίωση της προσβασιμότητας των ιστότοπων βελτιώνει την κατάσταση για τα άτομα με αναπηρίες, καθώς επίσης και για τους άλλους, ενισχύοντας επομένως την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Μελέτη περίπτωσης: τα οφέλη από έναν προσβάσιμο ιστότοπο

Αφού κατέστησε προσβάσιμο τον ιστότοπό της, μια επιχείρηση παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε τα εξής οφέλη:

- Οι πελάτες εντόπιζαν ταχύτερα τις πληροφορίες και παρέμεναν περισσότερο χρόνο στον ιστότοπο.

- Νέοι πελάτες χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία, με αποτέλεσμα αύξηση των επιγραμμικών πωλήσεων.

- Η συντήρηση του ιστότοπου ήταν απλούστερη, ταχύτερη και φτηνότερη.

- Ο ιστότοπος προβαλλόταν πολύ ψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης.

- Εξέλιπαν τα προβλήματα συμβατότητας και βελτιώθηκε η πρόσβαση από κινητές συσκευές.

- Η επένδυση αποπληρώθηκε κατά 100% σε λιγότερο από 12 μήνες:

Ακόμη κι έτσι, η συνεχιζόμενη νομοθετική αποσπασματικότητα στα κράτη μέλη, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαφούς νομοθετικής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξακολουθεί να παρεμποδίζει την εσωτερική αγορά, προβάλλει εμπόδια για καταναλωτές και πολίτες σε αυτό το διασυνοριακό περιβάλλον, και εμποδίζει την ανάπτυξη του τομέα. Η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες προβλέπει υποχρεώσεις που σχετίζονται με το Διαδίκτυο, τα οποία τα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν να τηρήσουν. Η περαιτέρω δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κρίνεται, επομένως, σκόπιμη.

3.3. Προτεινόμενες δράσεις

Η πρωταρχική ευθύνη για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό εναπόκειται στα κράτη μέλη και τους επιμέρους φορείς παροχής υπηρεσιών. Ωστόσο, υπάρχουν δράσεις που η Επιτροπή μπορεί να αναλάβει ή να διευκολύνει και τα οποία θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της βελτίωσης της προσβασιμότητας στην Ευρώπη, ακόμα και χωρίς ειδικές νομοθετικές διατάξεις της ΕΕ για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό. Συνολική επιτυχία θα υπάρξει με κοινή και συνεκτική προσέγγιση. Οι βασικοί τομείς δράσης είναι:

6. Διευκόλυνση της ταχείας έγκρισης και εφαρμογής των διεθνών κατευθυντήριων γραμμών στην Ευρώπη

Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της WCAG 2.0 είναι οι τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται πιστά για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό. Μόλις η W3C καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές, γεγονός που αναμένεται στο εγγύς μέλλον, με την εντολή 376 θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί το έργο εναρμόνισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν δράσεις για να εξασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου της Ρίγας για προσβάσιμους δημόσιους ιστότοπους και να υπάρξει προετοιμασία για ταχεία ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των νέων προδιαγραφών διαδικτυακής προσβασιμότητας με κοινό και συνεκτικό τρόπο, με:

- Έκδοση, το 2009-2010, επικαιροποιημένων τεχνικών κατευθύνσεων και, κατά περίπτωση, μετάφραση των σχετικών προδιαγραφών της W3C.

- Προσδιορισμός, κατά τη διάρκεια του 2009, των σχετικών δημόσιων ιστότοπων και ενδοδικτύων[23] και, έως το 2010, επίτευξη της προσβασιμότητάς τους.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ιστότοπών της, επικαιροποιώντας τις εσωτερικές οδηγίες ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες προδιαγραφές.

Ενθαρρύνονται επίσης μη δημόσιοι πάροχοι υπηρεσιών, ιδίως ιδιοκτήτες ιστότοπων που παρέχουν υπηρεσίες γενικού συμφέροντος[24], καθώς και πάροχοι εμπορικών ιστότοπων που είναι απαραίτητοι για τη συμμετοχή στην οικονομία και την κοινωνία, να βελτιώσουν την προσβασιμότητα στον Παγκόσμιο ιστό (από το 2008 και ύστερα).

Τα κράτη μέλη πρέπει μέχρι το 2010 να έχουν επιτύχει δημόσιους ιστότοπους προσβάσιμους κατά 100% και να έχουν προετοιμαστεί για ταχεία μετάβαση σε επικαιροποιημένες προδιαγραφές δικτυακής προσβασιμότητας με κοινό και συνεκτικό τρόπο .

Ιδιοκτήτες ιστότοπων που παρέχουν υπηρεσίες γενικού συμφέροντος και άλλοι σχετικοί ιδιοκτήτες ιστότοπων πρέπει να βελτιώσουν την προσβασιμότητα των ιστότοπών τους.

Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, πρέπει να εκπονήσουν ταχέως κοινοτικά πρότυπα προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό με βάση τις WCAG 2.0.

Η Επιτροπή βελτιώνει την προσβασιμότητα των ιστότοπών της, επικαιροποιώντας τις εσωτερικές οδηγίες ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες προδιαγραφές

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί και θα στηρίξει αυτές τις εξελίξεις, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη να αναλάβουν άμεση δράση στις βασικές πτυχές της υλοποίησης, καθώς διευκολύνοντας τη συλλογή και ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών, κυρίως μέσω της πλατφόρμας ePractice[25]. Ανάλογα με την πρόοδο και την εγκατάσταση των προτύπων, η Επιτροπή θα εξετάσει την ανάγκη για κοινές κατευθύνσεις σε κοινοτική κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών μέτρων[26].

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί και θα δημοσιοποιεί την πρόοδο, επίσης θα εξετάσει την ανάγκη για θέσπιση κοινών κατευθυντήριων γραμμών σε κοινοτική κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων νομοθετικών μέτρων (από το 2009 και ύστερα).

7. Βελτίωση της κατανόησης και προώθηση της προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό

Υπάρχει έντονη ανάγκη για αυξημένη ορατότητα, κατανόηση και συνειδητοποίηση των αναγκών και των λύσεων όσον αφορά την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό. Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου, με:

- Ευρύτερη προώθηση της προσβασιμότητας των ιστότοπων παρέχοντας σαφή πληροφόρηση και καθοδήγηση αναφορικά με την προσβασιμότητα των ιστότοπων, συμπεριλαμβανομένων βοηθητικών τεχνολογιών[27], και ενθαρρύνοντας τη χρήση δηλώσεων περί προσβασιμότητας.[28]

- Υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ανταλλαγή γνώσεων και ορθής πρακτικής.

- Αγορά εργαλείων προσβασιμότητας και προσβάσιμων ιστότοπων στις δημόσιες συμβάσεις τους.

- Καθορισμός εθνικού σημείου επαφής για την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό, π.χ. μέσω ενός ιστότοπου, το 2009.

- Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων προόδου σχετικά με τη συμμόρφωση, την ικανοποίηση των χρηστών και το κόστος εφαρμογής της προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό, για δημόσιες και λοιπές ιστοσελίδες στην προτεινόμενη ομάδα υψηλού επιπέδου και στο ευρύ κοινό.

Τα κράτη μέλη πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας για βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης της προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό κατά συνεκτικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο και να υποβάλλουν έκθεση προόδου στην ομάδα υψηλού επιπέδου.

4. Συμπερασμα

Για την επίτευξη της ηλε-προσβασιμότητας απαιτείται ανάληψη κοινής και συνεκτικής δράση σε πολλά μέτωπα. Ειδικότερα, είναι απαραίτητη η επίτευξη άμεσης και ταχείας προόδου όσον αφορά την προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσουν για να φτάσουμε στον κοινό στόχο, μια γνήσια συμμετοχική κοινωνίας της πληροφορίας.

Η Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή των Περιφερειών και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν ώστε η κοινωνία της πληροφορίας να καταστεί προσιτή σε όλους.

Παράρτημα – Σύνοψη των δράσεων

Ηλε-προσβασιμότητα

Δράσεις | Χρόνος | Αρμόδιος |

Σύσταση ad hoc ομάδας υψηλού επιπέδου, με σκοπό την παροχή κατευθύνσεων για τις προτεραιότητες και συνεκτικότερης προσέγγισης στην ηλε-προσβασιμότητα. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς να αναλάβουν δέσμευση για συνεργασία. | αρχές 2009 | Eπιτροπή, ενδιαφερόμενοι |

Εξασφάλιση ότι η ηλε-προσβασιμότητα θα παραμείνει πολιτική προτεραιότητα στην συνέχεια που θα δοθεί στην πρωτοβουλία i2010 και στο σχέδιο δράσης για τις αναπηρίες | 2009- | Eπιτροπή |

Παρακολούθηση της προόδου και της εφαρμογής της προσβασιμότητας στον Παγκόσμιο ιστό και της ηλε-προσβασιμότητας, υποστήριξη της συνεργασίας και της ανταλλαγής ορθής πρακτικής μέσω μελετών και θεματικού δικτύου CIP. | 2009- | Eπιτροπή, κλάδος και ενδιαφερόμενοι |

Εξασφάλιση ότι η ηλε-προσβασιμότητα θα παραμείνει σημαντική προτεραιότητα στην έρευνα και καινοτομία. | 2009 - | Eπιτροπή |

Τόνωση της καινοτομίας και της εισαγωγής λύσεων ηλε-προσβασιμότητας μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του 7ου ΠΠ, του προγράμματος AAL και εθνικών προγραμμάτων. | 2009 - | Κράτη μέλη, λοιποί ενδιαφερόμενοι |

Παροχή εργαλειοθήκης ΤΠΕ για άτομα με αναπηρίες για τα διαρθρωτικά ταμεία και άλλα προγράμματα | 2009 | Eπιτροπή |

Στο πλαίσιο της εντολής 376, ταχεία εκπόνηση κοινοτικών προτύπων για την ηλε-προσβασιμότητα, σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς | 2009- | Ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης |

Εξασφάλιση ότι κατάλληλες διατάξεις ηλε-προσβασιμότητας έχουν ενσωματωθεί στην αναθεώρηση της κοινοτικής νομοθεσίας. | 2008- | Eπιτροπή |

Πλήρης αξιοποίηση των ευκαιριών της ισχύουσας νομοθεσίας για την ενίσχυση της ηλε-προσβασιμότητας. | 2008- | Κράτη μέλη, Eπιτροπή κλάδος και ενδιαφερόμενοι |

Προσβασιμότητα στον παγκόσμιο ιστό

Επίτευξη δημόσιων ιστότοπων προσβάσιμων κατά 100% και προετοιμασία ταχείας μετάβασης σε επικαιροποιημένες προδιαγραφές δικτυακής προσβασιμότητας με κοινό και συνεκτικό τρόπο. | 2009-2010 | Κράτη μέλη |

Ταχεία εκπόνηση κοινοτικών προτύπων προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό με βάση τις WCAG 2.0. | 2009- | Ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης (και ενδιαφερόμενοι) |

Βελτίωση της προσβασιμότητα των ιστότοπων της Επιτροπής, επικαιροποιώντας τις εσωτερικές κατευθύνσεις ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες προδιαγραφές | 2009- | Eπιτροπή |

Ιδιοκτήτες ιστότοπων που παρέχουν υπηρεσίες γενικού συμφέροντος και λοιποί σχετικοί ιδιοκτήτες ιστότοπων βελτιώνουν την προσβασιμότητα των ιστότοπών τους. | 2009- | Λοιποί ενδιαφερόμενοι |

Παρακολούθηση και δημοσιοποίηση της προόδου, και εξέταση της ανάγκης για θέσπιση κοινών κατευθυντήριων γραμμών σε κοινοτική κλίμακα, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών μέτρων. | 2009- | Eπιτροπή |

Πρωτοπορία στην προσπάθεια για βελτίωση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης της προσβασιμότητας στον παγκόσμιο ιστό κατά συνεκτικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο και υποβολή έκθεσης προόδου στην ομάδα υψηλού επιπέδου. | 2008- | Κράτη μέλη |

[1] COM(2008)412.

[2] The Demographic Change — Impacts of New Technologies and Information Society (Η δημογραφική αλλαγή – ο αντίκτυπος από τις νέες τεχνολογίες και την Κοινωνία της Πληροφορίας).

[3] Βλ. στοιχεία στο συνοδευτικό έγγραφο των υπηρεσιών της Επιτροπής.

[4] Ανακοίνωση για την πρωτοβουλία i2010, COM(2005) 229, ανακοίνωση για την ηλε-προσβασιμότητα, COM(2005) 425, και ανακοίνωση για την ηλ-ένταξη, COM(2007) 694.

[5] COM(2008) 426.

[6] Για περαιτέρω στοιχεία βλ. τη μελέτη MeAC (Measuring progress of e-accessibility in Europe, Μέτρηση της προόδου στην ηλε-προσβασιμότητα στην Ευρώπη).

[7] Βλ. την έκθεση σχετικάμε τη δημόσια διαβούλευση.

[8] http://ec.europa.eu/idabc/en/document/7728

[9] Μελέτη MeAC και μελέτη για την προσβασιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών για άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους.

[10] Κανονισμός (EC) 1083/2006 του Συμβουλίου.

[11] Σκοπός της 3ντολής 376 είναι να καταστεί δυνατή η χρήση δημοσίων συμωβάσεων και πρακτικών ώστε με τις ΤΠΕ να αρθούν για τα άτομα με αναπηρίες και τους ηλικιωμένους οι φραγμοί για τη συμμετοχή τους στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η εντολή απευθύνθηκε από την Επιτροπή στoυς ESO ώστε να προτείνουν λύσεις για κοινές απαιτήσεις (π.χ. προσδιορίζοντας λειτουργικές απαιτήσεις για μεγέθη κειμένου, αντίθεση οθόνης, μεγέθη πληκτρολογίου) και αξιολόγηση της συμμόρφωσης.

[12] Βλ. μελέτη MeAC και μελέτη για την προσβασιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών για άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένους.

[13] Στη δημόσια διαβούλευση, ποσοστό 90% των οργανισμών των χρηστών θεώρησαν τη θέσπιση δεσμευτικής νομοθεσίας ως υψηλή πρωτεραιότητα, έναντι 33% στον κλάδο και στις δημόσιες αρχές.

[14] Οδηγίες 2000/78/EΚ, 2002/21/EΚ, 1999/5/EΚ, 2004/18/EΚ, 2001/29/ΕΚ, 2007/65/EΚ.

[15] Π.χ., η οδηγία 1999/5/EΚ για τον τερματικό εξοπλισμό τελεί υπό αναθεώρηση: στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή θα φροντίσει να διατηρήσει τη δυνατότητα αναργοποίησης του σχετικού άρθρου 3 παράγραφος 3(στ).

[16] Οδηγία 2007/65/EΚ.

[17] Μελέτη MeAC.

[18] Βλ. σχετικό έγγραφο των υπηρεσιών της Επιτροπής.

[19] COM(2001) 529.

[20] 2002/C 86/02 και 2003/C 39/03.

[21] C5-0074/2002-2002/2032(COS).

[22] Έγγραφο των υπηρεσιών της Επιτροπής.

[23] Σύμφωνα με την οδηγία 2000/78/EΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία.

[24] Όπως αναφέρεται στο COM(2007) 725.

[25] www.epractice.eu.

[26] Βλ. εκτίμηση του αντίκτυπου, COM 2007 (694)

[27] Εξοπλισμός ΤΠΕ που υποστηρίζει λειτουργικές ικανότητες ατόμων με αναπηρίες.

[28] Παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών, όπως πολιτική προσβασιμότητας του ιστότοπου, συμμόρφωση με τις σχετικές προδιαγραφές, υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, διαδικασίες υποβολής παραπόνων.