52005DC0615

Ανακοίνωση της Επιτροπής - Εκθεση σχετικα με τις απτες προοδους που εχουν επιτευχθει βασει του πρωτοκολλου του Κυοτο (όπως απαιτείται δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 3 της απόφασης αριθ. 280/2004/ΕΚ για μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κυότο) {SEC(2005) 1564} /* COM/2005/0615 τελικό */


[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 01.12.2005

COM(2005) 615 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΤΕΣ ΠΡΟΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΥΟΤΟ

(όπως απαιτείται δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 3 της απόφασης αριθ. 280/2004/ΕΚ για μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κυότο) {SEC(2005) 1564}

Πίνακας περιεχομένων

1. Ιστορικό 3

2. Η πορεία της ΕΕ προς το Κυότο 4

3. Συμπέρασμα 8

4. ΑΝΑΦΟΡΕΣ 10

1. Ιστορικό

Η έκθεση για τις απτές προόδους είναι υποχρεωτική δυνάμει του άρθρου 6 παράγραφος 3 της απόφασης 280/2004/ΕΚ [[?]] σχετικά με ένα μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κυότο. Με την εν λόγω έκθεση επιδιώκεται πρωτίστως να αποδειχθούν οι πρόοδοι που έχουν επιτευχθεί εκ μέρους της Κοινότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις ενημερωμένες πληροφορίες που υπέβαλαν τα κράτη μέλη έως τις 15 Ιουνίου 2005.

Η Σύμβαση πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Αλλαγή του Κλίματος (UNFCCC) αποτελεί το θεμέλιο επί του οποίου έχουν οικοδομηθεί οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της ανόδου των θερμοκρασιών ανά την υφήλιο. Στόχο της αποτελεί η πρόληψη κάθε "επικίνδυνης" ανθρώπινης παρέμβασης στο κλιματικό σύστημα.

Το Πρωτόκολλο του Κυότο αποτελεί διεθνή συμφωνία η οποία βασίζεται στην UNFCCC. Βάσει αυτού θεσπίζονται νομικά δεσμευτικοί στόχοι ώστε έως το 2008-2012 οι βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως προς συγκεκριμένο έτος αναφοράς, υπολογίζοντας το μέσο όρο των προαναφερόμενων ετών. Τα εν λόγω 5 έτη είναι γνωστά ως πρώτη περίοδος υποχρεώσεων. Στην πράξη οι συζητήσεις αναφορικά με τις επιτευχθείσες προόδους συνήθως αναφέρονται στο 2010 το οποίο λαμβάνεται ως το μέσον του χρονικού φάσματος.

Το Πρωτόκολλο του Κυότο προσφέρει ευελιξία ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι επιμέρους χώρες δύνανται να επιτύχουν τους στόχους τους. Για παράδειγμα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν εν μέρει τις εκπομπές τους αυξάνοντας τις λεγόμενες "καταβόθρες" ήτοι τα δάση, τα οποία δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Οι χώρες δύνανται επίσης να επωμισθούν τα έξοδα για έργα που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω της λεγόμενης Κοινής Εφαρμογής (JI) και του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης (CDM) που συχνά αναφέρονται ως ευέλικτοι μηχανισμοί.

Βάσει του Πρωτοκόλλου του Κυότο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε την υποχρέωση να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο έδαφός της κατά 8% την πρώτη περίοδο ανάληψης υποχρεώσεων από το 2008 έως το 2012. Ο στόχος αυτός είναι κοινός για τις 15 χώρες που ήταν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την επικύρωση εκ μέρους της ΕΕ του εν λόγω Πρωτοκόλλου στις 31 Μαΐου 2001 βάσει συμφωνίας εσωτερικού καταμερισμού των υποχρεώσεων (ενίοτε αναφερόμενης και ως συμφωνία εσωτερικού επιμερισμού του φορτίου ή συμφωνία κατανομής βαρών) [[?]]. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένο στόχο εκπομπών για έκαστο των κρατών μελών της ΕΕ-15 βάσει του άρθρου 4 του Πρωτοκόλλου του Κυότο που επιτρέπει στις χώρες να συνάπτουν συμφωνίες για επίτευξη κοινού στόχου που να ισούται με το άθροισμα των επιμέρους στόχων που έχουν θεσπιστεί για τις εν λόγω συμμετέχουσες χώρες.

Από τα δέκα κράτη μέλη τα οποία προσχώρησαν την 1η Μαΐου 2004, για οκτώ προβλέπονται χωριστοί στόχοι μείωσης των εκπομπών βάσει του Πρωτοκόλλου του Κυότο, κατά 6 ή 8% που θα πρέπει να επιτευχθούν χωριστά από το συλλογικό στόχο της μείωσης κατά 8% που ισχύει για την ΕΕ-15. Η Κύπρος και η Μάλτα αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη της UNFCCC που δεν καλύπτονται από το παράρτημα I και ως εκ τούτου δεν έχει καθορισθεί για τις χώρες αυτές στόχος βάσει του Πρωτοκόλλου του Κυότο.

2. Η πορεία της ΕΕ προς το Κυότο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα 25 κράτη μέλη της καταβάλλει σοβαρότατες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την αλλαγή του κλίματος μολονότι είναι υπεύθυνη μόνο για το 14% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Έντονες προσπάθειες όσον αφορά τη διαμόρφωση της εσωτερικής πολιτικής υποστηρίζουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραδειγματίζει με τη συμπεριφορά της, καθιερώνοντας γενική δέσμη πολιτικών και νομοθετικών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Αλλαγή του Κλίματος (ECCP - ΕΠΑΚ) [[?]]. Κάθε κράτος μέλος προβαίνει επίσης σε σειρά συμπληρωματικών εσωτερικών ενεργειών που αναφέρονται στην έκθεσή του.

Το ΕΠΑΚ καλύπτει ευρύ φάσμα τομέων της οικονομίας, διαμορφώνοντας την πολιτική για τομείς όπως τα νοικοκυριά, η βιομηχανία, το εμπόριο και οι μεταφορές. Τα σημαντικότερα μέτρα περιλαμβάνουν:

- Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας (EU ΕΤS) [[?]] για τη μείωση του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος περίπου από 12000 εγκαταστάσεις στο έδαφος των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-25).

- Την οδηγία σύνδεσης [[?]] βάσει της οποίας τροποποιείται η οδηγία για την εμπορία των εκπομπών ώστε να καθίσταται δυνατό για τα κράτη μέλη να επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης να χρησιμοποιούν τα πιστωτικά μόρια που συγκεντρώνουν μέσω των μηχανισμών του Κυότο (πιστοποιημένες μειώσεις εκπομπών και μονάδες μείωσης εκπομπών) για να αποδείξουν ότι έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους βάσει του EU ETS.

- Την απόφαση για τη θέσπιση του πολυετούς προγράμματος δράσης στο πεδίο της ενέργειας «Ευφυής ενέργεια—Ευρώπη» [[?]][?] με το οποίο προάγεται η αειφόρος ανάπτυξη σε ενεργειακό πλαίσιο που ενθαρρύνει τις βελτιώσεις ως προς την αποτελεσματική αξιοποίηση της ενέργειας, την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα των μεταφορών καθώς και την προαγωγή των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και την αποτελεσματική αξιοποίηση της ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

- Την οδηγία για την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια [[?]] που περιλαμβάνει ενδεικτικό στόχο αύξησης της αναλογίας της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται στην ΕΕ-25 από ανανεώσιμες πηγές σε 21% το 2010 (από 14% το 1997) με ειδικούς ενδεικτικούς στόχους για κάθε κράτος μέλος.

- Την οδηγία για τα βιοκαύσιμα [[?]] που ορίζει ως ενδεικτικό στόχο ότι 5,75% των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις μεταφορές θα πρέπει να είναι βιοκαύσιμα.

- Την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων [[?]], βάσει της οποίας τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να υιοθετούν πρότυπα ενεργειακών επιδόσεων, και καθιερώνουν την ενεργειακή σήμανση των κτιρίων ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση παράλληλα με απαιτήσεις αξιολόγησης των ευκαιριών για την εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμης ενέργειας σε κτίρια που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος.

- Την οδηγία για την προώθηση της συμπαραγωγής ενέργειας [[?]] που έχει ως στόχο να παρασχεθούν κίνητρα για την ανάπτυξη της συμπαραγωγής (που είναι επίσης γνωστή ως συνδυασμένη παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας (CHP)).

- Τις αυτοδεσμευτικές συμφωνίες (εκούσιας ανάληψης υποχρεώσεων) [[?]] εκ μέρους των ενώσεων των κατασκευαστών αυτοκινήτων με στόχο να βελτιωθούν κατά 25% οι επιδόσεις των νέων αυτοκινήτων όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα την περίοδο 2008/2009 συγκριτικά με τις αντίστοιχες επιδόσεις του έτους 1995.

- Την οδηγία για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων [[?]] η οποία αναμένεται να μειώσει τις ποσότητες των αποβλήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής καθώς και το μεθάνιο που οφείλεται στην αποδόμηση των εν λόγω αποβλήτων.

- Την οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας [[?]] η οποία υποστηρίζει περαιτέρω ορισμένες από τις προαναφερόμενες οδηγίες ενθαρρύνοντας την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ενέργειας και επιτρέποντας τη λήψη φορολογικών μέτρων για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο ΕΤΑ της ΕΕ για την περίοδο 2002-2006 [[?]] παρέχει περισσότερα από 3 δισεκατ. € για την ανάπτυξη και την επίδειξη νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την ενέργεια, τις μεταφορές και το περιβάλλον.

Άλλα σημαντικά μέτρα περιλαμβάνουν την οδηγία σχετικά με την καθιέρωση προτύπων ελαχίστων επιδόσεων για πολλά προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια [[?]] και την οδηγία περί της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση και των ενεργειακών υπηρεσιών [[?]]. Η τελευταία αυτή οδηγία θα συμβάλει στην εξάλειψη των φραγμών που παρεμποδίζουν την αποτελεσματική αξιοποίηση της ενέργειας, θα προάγει τις ενεργειακές υπηρεσίες και θα ενθαρρύνει την καθιέρωση προγραμμάτων αποτελεσματικής αξιοποίησης της ενέργειας. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι έχει κινηθεί η νομοθετική διαδικασία για την έκδοση κανονισμού σχετικά με ορισμένα φθοριούχα αέρια καθώς και οδηγίας για τα φθοριούχα αέρια στα κλιματιστικά συστήματα των αυτοκινήτων [[?]].

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα δεν τερματίζεται το 2012. Πολλές από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ήδη θεσπιστεί αναμένεται ότι θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και μετά την πρώτη περίοδο υποχρεώσεων του Πρωτοκόλλου του Κυότο. Το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπορία των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχιστεί αυτόματα και μετά το 2012. Το δεύτερο στάδιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Αλλαγή του Κλίματος εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2005 και θα περιλάβει τη δέσμευση και την αποθήκευση του άνθρακα, τις εκπομπές από τα οδικά οχήματα, την αεροπορία καθώς και στρατηγικές προσαρμογής στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Θα εξεταστεί επίσης ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη μείωση της ευπάθειας και την προαγωγή της προσαρμογής μας. Επιπλέον, προβλέπονται περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της αποτελεσματικής αξιοποίησης της ενέργειας και των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας. Το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο ΕΤΑ [[?]] παράλληλα με τις καθιερωμένες νέες τεχνολογικές πλατφόρμες, έχει επίσης απώτερο χρονικό ορίζοντα και θα παράσχει τα μέσα για μακροπρόθεσμη στροφή προς μία οικονομία απαλλαγμένη από το διοξείδιο του άνθρακα (αποτελεσματική αξιοποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, του υδρογόνου και των στοιχείων καυσίμου, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με μηδενικές εκπομπές, κλπ.).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία σκιαγραφούνται τα καθοριστικής σημασίας στοιχεία μίας στρατηγικής για την ανάληψη περαιτέρω δράσης μετά το 2012 [[?]]. Η εν λόγω ανακοίνωση ενώ αναφέρεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν ανοικτό διάλογο μεταξύ χωρών όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη ενός διεθνούς πλαισίου μετά το 2012, τονίζει παράλληλα και σειρά θεμελιώδους σημασίας στοιχείων για την άσκηση μίας επιτυχούς παγκόσμιας κλιματικής πολιτικής αναφερόμενη στην ανάγκη ευρύτερης συμμετοχής χωρών και τομέων, την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα, τη συνέχιση και τη διεύρυνση της χρήσης μέσων τα οποία να βασίζονται στην αγορά και την ανάγκη προσαρμογής στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος. Οι εν λόγω πολιτικές παρέχουν έντονα και μακροπρόθεσμα σήματα στη βιομηχανία, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και την ευρύτερη διεθνή κοινότητα που υποδηλώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την αλλαγή του κλίματος και περιμένει από όλα τα θεσμικά της όργανα, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της να διαδραματίσουν το ρόλο τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει τη δέσμευση να εφαρμόσει τα εν λόγω μέτρα για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος εξετάζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευζωία των πολιτών της. Συγκεκριμένα η Επιτροπή έχει δεσμευθεί με ανακοίνωση στην οποία προέβη το Φεβρουάριο του 2005 ότι «θα εξετάσει τα μέχρι σήμερα βήματα προόδου και θα διερευνήσει νέες δράσεις για τη συστηματική αξιολόγηση των οικονομικά αποδοτικών λύσεων μείωσης των εκπομπών, σε συνέργεια με τη στρατηγική της Λισαβόνας».

Η ΕΕ αναπτύσσει επίσης δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο με στόχο να διευκολύνει τις χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Σήμερα αναπτύσσει δράσεις σε 140 χώρες και έξι περιφέρειες της υφηλίου με σκοπό να συμβάλει στην αξιοποίηση των πηγών ανανεώσιμων μορφών ενέργειας καθώς και στην καλή αξιοποίηση της ενέργειας επιδιώκοντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αειφόρο ανάπτυξη. Η ΕΕ παρέχει χρηματοοικονομική στήριξη σε προγράμματα που μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια για την παροχή καθαρού πόσιμου ύδατος στο Sahel, υπέρ της βελτίωσης της αξιοποίησης της ενέργειας και της χρήσης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στην Κίνα, σε έργα δασοφύτευσης για την παραγωγή εισοδημάτων μέσω του μηχανισμού καθαρής ανάπτυξης στη Νότια Αμερική και για τη βελτίωση των θεσμικών ικανοτήτων όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος στην Ινδία.

Παρά τις επιτευχθείσες δραστικές μειώσεις σειράς ρύπων στον τομέα των μεταφορών, ο εν λόγω τομέας εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το 20% των εκπομπών της ΕΕ-25. Ειδικότερα η ανάλωση της ενέργειας από τον τομέα των μεταφορών εξακολουθεί να συνεπάγεται αύξηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Μεταξύ των πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών που οφείλονται στις μεταφορές περιλαμβάνεται η συμφωνία για τον περιορισμό των μέσων εκπομπών από τα νέα αυτοκίνητα [11] καθώς και η οδηγία με την οποία ενθαρρύνεται η χρήση των βιοκαυσίμων [8]. Η ΕΕ έχει κατορθώσει να επιτύχει σοβαρή πρόοδο ως προς τη μείωση των εκπομπών ανά διανυόμενο χιλιόμετρο οχήματος. Εντούτοις η αύξηση του αριθμού των οχημάτων και των αντιστοίχως διανυόμενων χιλιομέτρων από αυτά υπερκάλυψε τις προαναφερόμενες μειώσεις με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αύξηση των εκπομπών αν και με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά προς το παρελθόν.

Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλες δράσεις των κρατών μελών μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, συνέβαλαν στη μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος περίπου κατά 350 εκατ. τόνους (5,5%) στο έδαφος της ΕΕ-25 έως το 2003.

Στην EΕ-15, τα ήδη ληφθέντα μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, δίχως να λαμβάνονται υπόψη η χρήση της γης, οι μεταβολές της χρήσης της γης και η δασοκομία (LULUCF), να υπολογίζεται ότι το 2010 θα είναι κατά 1,6% χαμηλότερες των επιπέδων του έτους αναφοράς. Οι εξοικονομήσεις από συμπληρωματικές εσωτερικές πολιτικές και μέτρα που έχουν προγραμματισθεί από την ΕΕ-15 αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε μειώσεις των εκπομπών κατά 6,8%. Επιπλέον τα κράτη μέλη προβλέπουν ότι θα επιτύχουν μειώσεις που θα υπερβαίνουν τα 100 Mt ισοδυνάμου CO2 ετησίως αξιοποιώντας τους μηχανισμούς του Κυότο. Ο συνυπολογισμός των μηχανισμών του Κυότο αναμένεται να μειώσει τις προβλεπόμενες εκπομπές το 2010 κατά 9,3% ως προς τα επίπεδα του έτους αναφοράς.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 25, από τις συνολικές προβλέψεις των κρατών μελών προκύπτει ότι οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δίχως LULUCF το 2010 θα είναι 5% χαμηλότερες ως προς τα επίπεδα του έτους αναφοράς συνεπεία των ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων. Η λήψη συμπληρωματικών μέτρων αναμένεται έως το 2010 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ-25 κατά 9,3% συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990 και με την αξιοποίηση των μηχανισμών του Κυότο σε 11,3%.

Σχήμα 1: Διαπιστωμένες και προβλεπόμενες εκπομπές (δίχως LULUCF), για την ΕΕ-15 και την ΕΕ-25.[?]

[pic]

3. Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Πρωτόκολλο του Κυότο έχει τεθεί μόλις πρόσφατα σε ισχύ (16.02.2005), η ΕΕ έχει επιτύχει ουσιαστικές προόδους όσον αφορά την ανταπόκρισή της στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα και την πληρότητα της εφαρμογής εκ μέρους των κρατών μελών της κοινοτικής νομοθεσίας και των εσωτερικών μέτρων. Από το σύνολο των προβλέψεων για τα κράτη μέλη της ΕΕ-15 προκύπτει ότι ο στόχος που έχει θεσπιστεί με βάση το Κυότο για μείωση κατά 8% μπορεί να επιτευχθεί εάν τα κράτη μέλη λάβουν συμπληρωματικά εσωτερικά μέτρα και αξιοποιήσουν τους ευέλικτους μηχανισμούς όπως προβλέπεται.

Η επίτευξη των στόχων του Κυότο δεν αποτελεί το τέλος των προσπαθειών της ΕΕ. Η ΕΕ έχει τεθεί υπέρ δραστικότερης περιστολή των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου με στόχο να σταματήσει η παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει να επωμισθεί το μερίδιο που της αναλογεί από τις προσπάθειες που καταβάλλονται παγκοσμίως για τη μείωση των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο κλιματικό σύστημα και έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή όπως αναφέρεται ανωτέρω.

4. ΑΝΑΦΟΡΕΣ

[1] Ως πρόγραμμα θεωρείται κάθε μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή χρηματοοικονομικής ενίσχυσης σε έργα που συμβάλλουν στην πραγμάτωση των συνολικών στόχων του εν λόγω προγράμματος. Η επιλεξιμότητα των χρηματοδοτήσεων εξαρτάται από το πρόγραμμα αλλά γενικά είναι ευρέος φάσματος.

[2] Ο άξονας y αναφέρεται στο έτος αναφοράς. Πρόκειται για το 1990 για τα περισσότερα από τα κράτη μέλη όσον αφορά το CO2, το μεθάνιο (CH4) και το υποξείδιο (πρωτοξείδιο του αζώτου) (N2O) και το 1995 για τα φθοριούχα αέρια, με τις εξής εξαιρέσεις: έτος αναφοράς για το CO2,CH4 και N2O για την Ουγγαρία είναι ο μέσος όρος των ετών 1985-1987, για τη Σλοβενία το έτος 1986 και για την Πολωνία το 1988. Το έτος αναφοράς για τα φθοριούχα αέρια είναι το 1990 για τη Γαλλία και τη Φιλανδία. Αυτό σημαίνει ότι για την ΕΕ-15 και την ΕΕ-25, η τιμή του 1990 δεν είναι ακριβώς 100. Οι αναφερόμενες συνήθεις επιχειρηματικές συνθήκες αφορούν τις προβλεπόμενες εκπομπές δίχως την εφαρμογή των αντίστοιχων πολιτικών και μέτρων.

[i] Απόφαση αριθ. 280/2004/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για μηχανισμό παρακολούθησης των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου στην Κοινότητα και εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κυότοhttp://www.europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2004/l_049/l_04920040219en00010008.pdf

[ii] Απόφαση του Συμβουλίου 2002/358/ΕΚ (ΕΕ L 130 της 15.05.2002), της 25ης Απριλίου 2002, για την έγκριση, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του Πρωτοκόλλου του Κυότο στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές και την από κοινού τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l28060.htm

[iii] COM(2001)580 τελικό, της 23.10.2001 - Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την ενεργοποίηση της πρώτης φάσης του ευρωπαϊκού προγράμματος για την αλλαγή του κλίματος

http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/pdf/2001/com2001_0580en01.pdf

[iv] Οδηγία 2003/87/ΕΚ (ΕΕ L της 25.10.2003) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίουτης 13ης Οκτωβρίου 2003 σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας και την τροποποίηση της οδηγίας 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου

http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l28012.htm

[v] Οδηγία 2004/101/EΚ (ΕΕ L 338 της 13.11.2004) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2004 για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας, όσον αφορά τους μηχανισμούς έργων του πρωτοκόλλου του Κυότο

http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l28012.htm

[vi] Απόφαση 1230/2003 (ΕΕ L 176 της 15.07.2003) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2003, για θέσπιση πολυετούς προγράμματος δράσης στο πεδίο της ενέργειας: "Ευφυής ενέργεια - Ευρώπη" (2003-2006)

http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2003/l_176/l_17620030715en00290036.pdf

[vii] Οδηγία 2001/77/EΕ ( ΕΕ L 283 της 27.10.2001) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Σεπτεμβρίου 2001, για την προαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/2001/l_283/l_28320011027en00330040.pdf

[viii] Οδηγία 2003/30/ΕΚ (ΕΕ L 123 της 17.5.2003) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συβουλίου, της 8ης Μαΐου 2003, σχετικά ε την προώθηση της χρήσης βιοκαυσίων ή άλλων ανανεώσιων καυσίων για τις μεταφορές http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l21046.htm

[ix] Οδηγία 2002/91/ΕΚ (ΕΕ L 001 της 04.01.2003) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l27042.htm

[x] Οδηγία 2004/8/ΕΚ ( ΕΕ L 052 της 21.02.2004) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2004, για την προώθηση της συμπαραγωγής ενέργειας βάσει της ζήτησης για χρήσιμη θερμότητα στην εσωτερική αγορά ενέργειας και για την τροποποίηση της οδηγίας 92/42/ΕΟΚ

http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l27021.htm

[xi] http://europa.eu.int/comm/environment/co2/co2_home.htm

[xii] Οδηγία 1999/31/ΕΚ του Συμβουλίου ( ΕΕ L 182 της 16.07.1999) 26ης Απριλίου 1999 περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων

http://europa.eu.int/eur-lex/pri/en/oj/dat/1999/l_182/l_18219990716en00010019.pdf

[xiii] Οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 283 της 31.10.2003) της 27ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας

http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l27019.htm

[xiv] Απόφαση αριθ. 1513/2002/ΕΚ (ΕΕ L 232 της 29.08.2002) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2002, για το έκτο πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με σκοπό τη συμβολή στη δημιουργία του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και στην καινοτομία (2002-2006)

http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/i23012.htm

[xv] Οδηγία 2005/32/EΚ(ΕΕ L 191 της 22.7.2005) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6 Ιουλίου 2005, για θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού όσον αφορά τα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια και για τροποποίηση της οδηγίας 92/42/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών 96/57/ΕΚ και 2000/55/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίουhttp://europa.eu.int/comm/enterprise/eco_design/dir2005-32.htm

[xvi] COM(2003)739 τελικό της 10.12.2003 - Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση και των ενεργειακών υπηρεσιών

http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/pdf/2003/com2003_0739en01.pdf

[xvii] COM(2003)492 τελικό της 11.08.2003 - Πρόταση κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για ορισμένα φθοριούχα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου

http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/site/en/com/2003/com2003_0492en01.pdf

[xviii] COM(2005)119 τελικό της 06.04.2005 - Πρόταση για αποφαση του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για το έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (2007 έως 2013)

http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUriServ/site/en/com/2005/com2005_0119en01.pdf

[xix] COM(2005)35 τελικό της 09.02.2005 - Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών - Επιτυχής καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος του πλανήτη”

http://europa.eu.int/comm/environment/climat/pdf/comm_en_050209.pdf