52005DC0509




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 19.10.2005

COM(2005) 509 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

για την απλούστευση και βελτιωμένη νομοθετική κατάστρωση της κοινής γεωργικής πολιτικής

A. Εισαγωγή

Στην παρούσα ανακοίνωση εκτίθενται τα σχέδια της Επιτροπής για την απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) με σεβασμό, παράλληλα , των οικονομικών, περιβαλλοντικών και πολιτικών πραγματικοτήτων. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας στον τομέα των εκμεταλλεύσεων με την καθιέρωση κανόνων περισσότερο διαφανών και κατανοητών και λιγότερο επαχθών, θα μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις και θα διασφαλίσει στους ευρωπαίους πολίτες οικονομικά συμφέρουσες λύσεις.

Η ΚΓΠ έχει, από το χρόνο της θέσπισής της, αποκαταστήσει ένα συνολικό πολιτικό και νομικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή γεωργία· συνιστώντας μια πλήρως ολοκληρωμένη κοινοτική πολιτική, αντικαθιστά σημαντικό μέρος της εθνικής νομοθεσίας. Έχει σε μεγάλο βαθμό επιτύχει τους στόχους που προβλέπονται στη συνθήκη της ΕΚ απορροφώντας ταυτόχρονα τους κοινωνικούς κραδασμούς από την αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα. Συνακόλουθα όμως, οι αγρότες και οι διοικήσεις οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους ένα ιδιαίτερα περιεκτικό σύνολο κανόνων και μέτρων, πράγμα που μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο να αποτύχει η επίτευξη των στόχων πολιτικής, να καθίσταται δυσχερέστερη η διασφάλιση ορθής διαχείρισης των δαπανών βάσει των χρημάτων της ΕΕ και να μειώνεται η αποδοχή των μέτρων της ΚΓΠ.

Οι εργασίες απλούστευσης της ΚΓΠ, τις οποίες έχει αναλάβει η Επιτροπή ήδη από δεκαετία και πλέον, εισέρχονται τώρα σε ένα νέο στάδιο. Η Επιτροπή, βασιζόμενη στο πλαίσιο δράσης “Ενημέρωση και απλούστευση του κοινοτικού κεκτημένου ”[1], και μετά την ανακοίνωσή της “Συνεργασία για την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση – νέο ξεκίνημα για τη στρατηγική της Λισσαβώνας”[2], εξέδωσε τον Μάρτιο του 2005 ανακοίνωση για τη “Βελτίωση της νομοθεσίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση”[3], στην οποία τονίζεται η συμβολή της βελτιωμένης νομοθεσίας την επίτευξη των στόχων της Λισσαβώνας.

Στο Συμβούλιο Γεωργίας του Δεκεμβρίου 2004, η επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει την παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η ανακοίνωση αποτελεί μέρος της συμβολής της ΚΓΠ στην υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής της Λισσαβώνας και της γενικότερης ιδέας της Επιτροπής για τη διακυβέρνηση.

B. Ο στόχος της απλούστευσης

Σκοπός της απλούστευσης είναι να επισημανθούν και να αρθούν οι ανώφελες επιβαρύνσεις· μπορούμε να διακρίνουμε δύο είδη απλούστευσης:

τεχνική απλούστευση (δηλ. εντός ενός σταθερού πλαισίου πολιτικής) που συνεπάγεται αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, των διοικητικών διαδικασιών και των μηχανισμών διαχείρισης ώστε να επιτυγχάνεται ομαλή διεκπεραίωση και καλύτερη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας, και να επιτυγχάνονται αποτελεσματικότερα οι στόχοι της υφιστάμενης πολιτικής, χωρίς μεταβολή των εφαρμοζόμενων πολιτικών· |

«απλούστευση της ακολουθούμενης πολιτικής» με την οποία μειώνεται η πολυπλοκότητα, μέσω βελτιώσεων στα μέσα γεωργικής στήριξης και άσκησης πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη. Η απλούστευση αυτή μπορεί να περιγραφεί ως «ανάπτυξη της χαραχθείσας πολιτικής με απλουστευτικά αποτελέσματα». Εδώ, διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο η ανάλυση αντίκτυπου. |

- Με σκοπό να αποφευχθούν οι συζητήσεις για την ακολουθούμενη πολιτική, οι οποίες προκύπτουν στο πλαίσιο της απλούστευσης, είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε ότι η ανωτέρω διάκριση δεν θα αμβλύνεται. Η απλούστευση δεν πρέπει να αποτελέσει μια επιπλέον ευκαιρία για να συζητηθούν οι αποφάσεις πολιτικής.

Οι δυνατότητες τεχνικής απλούστευσης αποτελούν τον κύριο άξονα ενδιαφέροντος της παρούσας ανακοίνωσης, παρόλο που ορισμένες δράσεις, όπως ο εξορθολογισμός και η εναρμόνιση των μηχανισμών διαχείρισης των αγορών μπορούν να αποτελέσουν ζητήματα πολιτικής.

Γ. Περιορισμοί

Η απλούστευση της ΚΓΠ αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα, η επιδίωξη του οποίου απαιτεί πολιτική αποφασιστικότητα και ισχυρή δόση ρεαλισμού. Οι πολιτικές για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη είναι από τη φύση τους πολύπλοκες, στο μέτρο που αντανακλούν τόσο τους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς πολιτικούς στόχους που εξειδικεύονται στη συνθήκη της ΕΚ.

Η απλούστευση πρέπει να είναι συμβατή με τους ευρύτερους πολιτικούς στόχους, όπως το περιβάλλον, η ασφάλεια των τροφίμων, η συνοχή και η προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Κοινοτήτων.

Είναι γι’ αυτό αναγκαία η χρηστή διαχείριση της πολιτικής. Η ΚΓΠ έχει μοναδικό χαρακτήρα, κατά το μέτρο που αυτή ρυθμίζεται κανονιστικά και χρηματοδοτείται σε επίπεδο ΕΕ. Χωρίς μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά την κοινή αγορά, τις γεωργικές ενισχύσεις και το εμπόριο με τις τρίτες χώρες, θα ήταν αδύνατο να εγγυηθούμε την επί ίσοις όροις λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και την επιδίωξη περαιτέρω απελευθέρωσης του παγκόσμιου εμπορίου. Χάρη σε ένα κανονιστικό πλαίσιο στο επίπεδο της ΕΕ, τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης τίθενται σε εφαρμογή σύμφωνα με κοινούς κανόνες, χωρίς να δημιουργούνται άνισα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Τα βασικά πρότυπα στους τομείς του περιβάλλοντος, της καλής διαβίωσης των ζώων, της βιολογικής γεωργίας και της σήμανσης πρέπει να εδράζονται σε κοινά θεμέλια, ώστε να μπορούν να θεωρηθούν ως δίκαια και ίσα. Προς τούτο απαιτείται μια στιβαρή νομοθεσία, όπως και αποτελεσματικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης και ελέγχου, ώστε να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και να εξασφαλίζεται η λογοδοσία.

Οι διάφορες πολιτικές πρέπει να εφαρμόζονται σε ένα ποικίλο φάσμα γεωργικών συνθηκών και διοικητικών παραδόσεων σε όλη την έκταση της διευρυμένης ΕΕ.

Η πολιτική συναίνεση γύρω από σημαντικές και πολύπλοκες πολιτικές απαιτεί την αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ της διοικητικής απλότητας και της ελαστικότητας απέναντι στις τοπικές ανάγκες ώστε να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα κι η επικουρικότητα, καθώς και η υποχρέωση λογοδοσίας στα άλλα θεσμικά κοινοτικά όργανα.

Τα ελεγκτικά καθήκοντα συχνά αναφέρονται ως ένας τομέας επωφελούς εφαρμογής της απλούστευσης. Εντούτοις, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαπενταετίας έχουν τεθεί σε εφαρμογή ορισμένες σύγχρονες, αποτελεσματικές και λογικές ελεγκτικές ρυθμίσεις· το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου επέτρεψε να παραμείνει ο διοικητικός φόρτος των γεωργών σε ανεκτά επίπεδα, ενώ παράλληλα διασφαλίζει υψηλό βαθμό δημοσιονομικής ασφάλειας και προστασίας του χρήματος των φορολογουμένων.

Παρά το ότι η απλούστευση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για την αποδυνάμωση αυτών των ελεγκτικών ρυθμίσεων, η Επιτροπή είναι έτοιμη, όπου αυτό ενδείκνυται, να εφαρμόσει ενδεχομένως περισσότερες απλουστευμένες διαδικασίες, υπό τον όρο ότι με αυτές δεν μειώνεται ο βαθμός της δημοσιονομικής ασφάλειας.

Δ. Απολογισμός

Οι εργασίες απλούστευσης της ΚΓΠ δεν αποτελούν νέα δραστηριότητα· η Επιτροπή έχει, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, προχωρήσει στην ανάληψη διαφόρων πρωτοβουλιών.

Οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις της ΚΓΠ παρείχαν ευκαιρίες απλουστεύσεων και μάλιστα, πιο πρόσφατα, με την ομαδική ένταξη ενός μεγάλου αριθμού πληρωμών άμεσης εισοδηματικής στήριξης και ένταξής τους σε ένα συνολικό καθεστώς αποσυνδεδεμένης ενιαίας ενίσχυσης.

Η Επιτροπή έχει γνωστοποιήσει τις δραστηριότητές της για απλούστευση της ΚΓΠ μέσα από εκθέσεις της προς το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, στις οποίες έχει τονίσει την προσήλωσή της στη συνέχιση των προσπαθειών της προς την κατεύθυνση αυτή[4].

Έχει συνεργαστεί στενά με τις εθνικές αρχές ώστε να εντοπιστούν οι δυνατότητες απλούστευσης. Στο πλαίσιο μιας συστηματικής ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1997 και 2000, οι οργανισμοί πληρωμών διατύπωσαν περίπου 200 συστάσεις, στις μισές από τις οποίες η Επιτροπή βρέθηκε σε θέση να λάβει θετικά μέτρα. Για τις υπόλοιπες δεν υπήρξε συγκεκριμένη συνέχεια στο μέτρο που θα ήταν υπερβολικά δαπανηρές, θα αντέβαιναν προς τις αρχές της ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, ή που κρίθηκαν ότι δεν παρουσιάζουν δυναμικό πραγματικής απλούστευσης.

Το εγχείρημα αυτό επαναλήφθηκε στο διάστημα 2001 – 2003. Οι υποδείξεις των κρατών μελών εξετάστηκαν αναλυτικά από την ομάδα απλούστευσης που είχε συσταθεί από την Επιτροπή, συγκροτούμενη από αντιπροσώπους των εθνικών διοικήσεων. Η διαδικασία αυτή συγχωνεύθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση του 2003 και δεν οδήγησε σε δημοσίευση χωριστής έκθεσης.

I Οριζόντια μέτρα

α) Το «κοσκίνισμα» της γεωργικής νομοθεσίας

Η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στη δυνατότητα του κοινού να έχει πρόσβαση στην κοινοτική νομοθεσία, όπως και στη βελτίωση της σαφήνειας και της διαφάνειάς της. Έχει καταβάλει προσπάθειες να μειώσει τον αριθμό των ισχυουσών πράξεων της γεωργικής νομοθεσίας και να βελτιώσει την παρουσίαση των νομικών κειμένων, ιδίως αυτών που έχουν τροποποιηθεί με διάφορες ευκαιρίες.

Ήδη από πολλών ετών, η Επιτροπή εξετάζει προσεκτικά το «κεκτημένο» ώστε να εντοπίζει την παρωχημένη γεωργική νομοθεσία, έργο που στηρίζεται από το διετές πρόγραμμα για την «ενημέρωση και απλούστευση του κοινοτικού κεκτημένου»[5]. Το 2003 και το 2004, και ως μέρος των διαρκών ενεργειών απλούστευσης, διαγράφηκαν από τον κατάλογο των ισχυουσών πράξεων, με επίσημη κατάργησή τους και αναγνώριση του παρωχημένου χαρακτήρα τους, περί τις 520 νομικές πράξεις του γεωργικού τομέα.

Η πρόσβαση στη γεωργική νομοθεσία έχει διευκολυνθεί από βελτιώσεις στα εργαλεία πληροφορικής. Όλη η κοινοτική νομοθεσία είναι τώρα ελεύθερα διαθέσιμη μέσω του δικτυακού τόπου EUR-Lex[6]. Η παγίωση και η κωδικοποίηση[7] των νομικών κειμένων αφενός κάνουν το κεκτημένο περισσότερο προσπελάσιμο και αφετέρου βελτιώνουν την ασφάλεια δικαίου. Οι περισσότερες διαθέσιμες σε απευθείας σύνδεση νομικές πράξεις του γεωργικού τομέα είναι στην παγιωμένη μορφή τους και ένας περιορισμένος αριθμός από αυτές έχει επίσημα εκδοθεί σε κωδικοποιημένη μορφή.

β) Κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις

Ήδη από το 1999, οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας έχουν γίνει απλούστεροι και διαφανέστεροι.

Δημιουργήθηκε μια ενιαία νομική βάση για την εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης[8]. Οι περισσότεροι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ενσωματώθηκαν στις «Κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας»[9], πράγμα που επέτρεψε την κατάργηση αρκετών κειμένων[10]. Για πρώτη φορά, οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στη γεωργία δημοσιεύθηκαν, στο σύνολό τους, στην Επίσημη Εφημερίδα. Η διαφάνεια βελτιώθηκε περαιτέρω με τη δημοσίευση των εγγράφων στο Διαδίκτυο[11].

Το 2001 έγινε διαρρύθμιση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις που αφορούν στην διαφήμιση γεωργικών προϊόντων[12], πράγμα που επέτρεψε την κατάργηση δύο κειμένων[13].

Οι κανόνες για τις ενισχύσεις για διάσωση και αναδιάρθρωση απλουστεύθηκαν και βελτιώθηκαν το 2004[14].

Η ανάγκη για προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής, πριν τη χορήγηση νέων κρατικών ενισχύσεων, μειώθηκε με την έκδοση ενός ευρείας εφαρμογής κανονισμού απαλλαγής[15]. Από το 2004, ποσοστό περίπου 30% όλων των νέων κρατικών ενισχύσεων μπορούσε να καταβληθεί εντός 10 ημερών από τη σχετική ενημέρωση της Επιτροπής, σε σύγκριση με παλαιότερες προθεσμίες που μπορούσαν να φθάνουν μέχρι και τους έξι μήνες.

Από το 2004 απλουστεύθηκαν οι απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, με βάση ένα νέο μορφότυπο ετησίων εκθέσεων[16].

Ένας κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ( de minimis) [17] άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2005, παρέχοντας στα κράτη μέλη μεγαλύτερα περιθώρια για την ταχεία χορήγηση στήριξης, ιδίως όταν αντιμετωπίζονται καταστάσεις κρίσεως.

γ) Υποβολή εκθέσεων

Από εσωτερικά εκπονηθείσα μελέτη σχετικά με τη θεμελίωση των υποχρεώσεων των κρατών μελών για υποβολή εκθέσεων, προέκυψαν ανεπίσημες κατευθυντήριες γραμμές και μειώθηκε ο αριθμός και η συχνότητα των υποβαλλομένων εκθέσεων, βελτιώθηκε η χρήση των εργαλείων πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας παγκόσμιου ιστού (δικτυακής επικοινωνίας) που ελέγχει αυτομάτως την ακεραιότητα των δεδομένων, όπως και στερεότυπα έντυπα και κάποια αναδιάρθρωση των νομικών πράξεων. Οι ενέργειες αυτές αποτελούν πλέον μέρος μιας συνεχούς διαδικασίας, ανεξάρτητης από την αρχική μελέτη.

Εξετάζονται τώρα ή πρόκειται να εξεταστούν, ορισμένες πράξεις για παρατυπίες στους τομείς των δαπανών της ΚΓΠ και των Διαρθρωτικών Ταμείων[18] με στόχο να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος των κρατών μελών.

II Μέτρα πολιτικής

Η Επιτροπή έχει κρίνει ενδεδειγμένο να ενσωματώσει την απλούστευση στις εργασίες της για τη γεωργική πολιτική, παρά να καταστρώσει ένα χωριστό πρόγραμμα απλούστευσης της ασκούμενης πολιτικής. Η ενσωμάτωση της απλούστευσης στα πλαίσια των τακτικών εργασιών θα καταστεί περισσότερο ορατή από το 2005 – καθώς, στα πλαίσια μιας βελτιωμένης μεθοδολογίας προγραμματισμού, θα εντοπίζονται οι πτυχές απλούστευσης και οι στοχευόμενοι δικαιούχοι όλων των προτεινόμενων μέτρων.

α ) Μεταρρύθμιση της ΚΓΠ του 2003

Η μεταρρύθμιση του 2003 επέφερε ριζικές αλλαγές στην ΚΓΠ, και ειδικότερα στην ασκούμενη πολιτική εισοδηματικής στήριξης. Καθιέρωσε το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης στις περιπτώσεις όπου η άμεση εισοδηματική στήριξη για τους γεωργούς είναι σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεδεμένη από την παραγωγή και θέσπισε επιτακτικές υποχρεώσεις πολλαπλής συμμόρφωσης. Έχει επίσης θεσπίσει μια πλήρη σειρά κοινών κανόνων που διέπουν τις άμεσες ενισχύσεις στους περισσότερους τομείς.

Η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας της κοινοτικής νομοθεσίας - καταργήθηκαν 9 κανονισμοί του Συμβουλίου και πολυάριθμες άλλες διατάξεις· οι βασικοί κανονισμοί για τις κοινές οργανώσεις αγοράς (ΚΟΑ) στον τομέα των σιτηρών, του ρυζιού και των αποξηραμένων ζωοτροφών, όπως και ο κανονισμός για τις ποσοστώσεις γάλακτος, έχουν αναδιατυπωθεί. Με την ίδρυση μιας ενιαίας επιτροπής διαχείρισης όλων των άμεσων ενισχύσεων έχει επιτευχθεί διαδικαστική απλούστευση.

Αρχικά, η Επιτροπή πρότεινε ένα και μόνο μοντέλο αποσύνδεσης, δύο τύπους δικαιωμάτων καταβολής ενισχύσεων, αποσυνδεδεμένων από την παραγωγή, χωρίς δυνατότητα επανασύνδεσης και καμία μεταβατική περίοδο ή παρέκκλιση. Στη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας ζητήθηκαν από τα κράτη μέλη και έγιναν αποδεκτές από το Συμβούλιο πολυάριθμες εναλλακτικές λύσεις και ειδικές ρυθμίσεις. Τα κράτη μέλη μπορούν πλέον να επιλέγουν μεταξύ δύο μοντέλων αποσύνδεσης με ορισμένο αριθμό επιμέρους μοντέλων, να εφαρμόζουν μερική αποσύνδεση ή να αποκλείουν ορισμένα καθεστώτα στήριξης από την αποσύνδεση, να θέτουν σε εφαρμογή χωριστό σύστημα στήριξης και να κάνουν χρήση διαφόρων παρεκκλίσεων.

Παραταύτα, εξακολουθεί να είναι σημαντικό το δυναμικό της μεταρρύθμισης για απλούστευση του τρόπου με τον οποίο χορηγείται η εισοδηματική στήριξη, γίνεται η διαχείριση και ελέγχεται ο τρόπος χορήγησής της. Στην πλήρως αποσυνδεδεμένη μορφή της, οι γεωργοί χρειάζεται να υποβάλουν μία και μόνον αίτηση ενίσχυσης και οι έλεγχοι εφαρμόζονται βάσει μιας προσέγγισης που αφορά ολόκληρη τη γεωργική εκμετάλλευση.

Το κατά πόσον πραγματώνεται αυτό το δυναμικό απλούστευσης για τους γεωργούς εξαρτάται από τις επιλογές των κρατών μελών. Υπάρχουν ήδη ορισμένα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το αποσυνδεδεμένο σύστημα θα είναι κατά πολύ απλούστερο στη διαχείρισή του, όταν θα έχουν καταστεί πλήρως επιχειρησιακά τα αναγκαία πληροφορικά συστήματα.

Πολλά κράτη μέλη έχουν επιλέξει να κάνουν χρήση ολόκληρου του φάσματος επιλογών που παρέχει η ελαστικότητα που έχει προσδοθεί στο καθεστώς αυτό. Αυτή η ανομοιογενής εφαρμογή της μεταρρύθμισης έχει συμβάλει στην πολυπλοκότητα και έχει αυξήσει το φόρτο για τους γεωργούς και τις διοικήσεις.

β) Το Καθεστώς της Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης (SAPS-ΚΕΣΕ) [19] για τα νέα κράτη μέλη

Συμφωνήθηκε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων διεύρυνσης, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής, ότι για διάστημα το πολύ 5 ετών από την προσχώρηση των νέων κρατών μελών μπορεί να χορηγείται μια απλουστευμένη άμεση εισοδηματική ενίσχυση. Το ΚΕΣΕ επιτρέπει τη χορήγηση ενός κατ’ αποκοπή ποσού ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, υπολογιζόμενο με διαίρεση της συνολικής διαθέσιμης εισοδηματικής στήριξης δια το συνολικό αριθμό των χρησιμοποιούμενων για γεωργική παραγωγή εκταρίων. Βάσει του ΟΣΔΕ απαιτούνται έλεγχοι σχετιζόμενοι μόνο με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ οι πολύπλοκοι έλεγχοι των κτηνοτροφικών πριμοδοτήσεων γίνονται παρωχημένοι. Το σύστημα αυτό μείωσε το κόστος των προπαρασκευαστικών εργασιών πριν και κατά τη διάρκεια της προσχώρησης. Θα επιτρέψει στα οκτώ ενδιαφερόμενα νέα κράτη μέλη να περάσουν ομαλά στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης.

γ) Αγροτική ανάπτυξη

Ο νέος κανονισμός του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το 2007 έως το 2013 θα απλουστεύσει το περιεχόμενο, το πεδίο εφαρμογής και τη θέση σε εφαρμογή της πολιτικής αυτής.

Η στρατηγική προσέγγιση (κοινοτικές στρατηγικές κατευθύνσεις – εθνικά στρατηγικά σχέδια – προγράμματα) θα επιτρέψει να τεθούν σαφείς προτεραιότητες και να δρομολογηθεί ο προγραμματισμός με ταυτόχρονο καθορισμό του πεδίου εφαρμογής της πολιτικής, μέσω προγραμμάτων προσδιοριζόμενων γύρω από τέσσερις άξονες. Με τη σειρά του, κάθε άξονας μπορεί να διαμορφωθεί βάσει μιας σειράς μέτρων που έχουν προκαθοριστεί. Με σκοπό να διασφαλίζεται ισορροπία μεταξύ των προγραμμάτων, θα εφαρμόζονται ελάχιστα ποσοστά δαπανών σε καθένα από τους άξονες αυτούς.

Η απλούστευση θα συνίσταται στο πέρασμα από δύο πηγές χρηματοδότησης, πέντε συστήματα προγραμματισμού και τρία συστήματα διαχείρισης και ελέγχου σε ένα ενιαίο πλαίσιο χρηματοδότησης, προγραμματισμού και χρηματοδοτικής διαχείρισης και ελέγχου. Θα υπάρχει ένα ενιαίο ταμείο (ΕΓΤΑΑ) με κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης και ελέγχου προσαρμοσμένες σύμφωνα με τον πολυετή προγραμματισμό. Η επιχειρησιακή και δημοσιονομική διαχείριση των προγραμμάτων θα απλουστευθεί με καθορισμό του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο επίπεδο των αξόνων, αφήνοντας στα κράτη μέλη την ελευθερία να μεταφέρουν πιστώσεις μεταξύ μέτρων εντός των πλαισίων ενός άξονα. Έχει μειωθεί ο αριθμός των όρων επιλεξιμότητας όσον αφορά τα μεμονωμένα μέτρα.

Η οργανωτική διάρθρωση έχει επίσης διατηρηθεί σε απλή μορφή: κάθε πρόγραμμα θα έχει μια αρχή διαχείρισης (επιχειρησιακή υλοποίηση) και έναν οργανισμό πληρωμών (δημοσιονομική εφαρμογή), με σαφώς προσδιορισμένες λειτουργίες και ευθύνες.

Ένα απλό σύστημα σύνταξης και υποβολής εκθέσεων, βασιζόμενο σε ένα κοινό πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης, θα δώσει τη δυνατότητα μέτρησης των επιτελούμενων προόδων στην εφαρμογή των στρατηγικών και των προγραμμάτων.

δ ) Χρηματοδότηση της ΚΓΠ

Με τον νέο κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 του Συμβουλίου,[20] οι κανόνες χρηματοδότησης και των δύο πυλώνων της ΚΓΠ εντάσσονται σε ένα και μόνο νομικό κείμενο. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει τη σύσταση δύο ταμείων (ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ) τα οποία, στο μέτρο του δυνατού, θα εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες, παραδείγματος χάρη όσον αφορά το ρόλο των οργανισμών πληρωμών και τη διαδικασία εκκαθάρισης των λογαριασμών· επίσης, θα διευκολύνει τη διαδικασία αντιμετώπισης των περιπτώσεων παρατυπιών. Με τους νέους κανόνες θα απλουστευθεί η δημοσιονομική διαχείριση της πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη στην επόμενη περίοδο προγραμματισμού.

Ο υπό επεξεργασία εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής αποσκοπεί στην ομαδοποίηση άνω των δώδεκα χωριστών κανονισμών που περιλαμβάνουν όλα τα μέτρα τα συναφή με τους οργανισμούς πληρωμών, τη χρηματοδοτική και δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαβίβαση και αρχειοθέτηση των εγγράφων. Ο κανονισμός αυτός θα περιλαμβάνει επίσης, εφόσον κριθεί ενδεδειγμένο, τα μέτρα ελέγχου και αμοιβαίας συνδρομής των κρατών μελών.

E . ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Η Επιτροπή διαθέτει μακρά πείρα όσον αφορά τη χρησιμοποίηση αξιολογήσεων των επιπτώσεων στους τομείς της γεωργικής πολιτικής και της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης. Επί αρκετά έτη, όλες οι σημαντικές προτάσεις στο γεωργικό τομέα έχουν συνοδευθεί από αξιολόγηση των επιπτώσεων. Το 2002, η Επιτροπή, βασιζόμενη στην προσέγγιση αυτή, αντικατέστησε τις κατά τομείς αξιολογήσεις επιπτώσεων με μία ολοκληρωμένη και διατομεακή προσέγγιση[21] σε πέντε βασικά στάδια[22]:

ανάλυση των προβλημάτων, |

καθορισμός των στόχων, |

εντοπισμός των διαφόρων επιλογών, |

ανάλυση των επιπτώσεών τους, |

σύγκριση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων τους. |

- Η αρχή της «κατ’ αναλογία ανάλυσης» είναι κεντρικής σημασίας για τις εργασίες της Επιτροπής στον τομέα της αξιολόγησης επιπτώσεων, με την έννοια ότι η αξιολόγηση των επιπτώσεων είναι ευθέως ανάλογη προς τα δυνητικά αποτελέσματα των λαμβανόμενων μέτρων.

Οι διαδικασίες αυτές αντιπροσωπεύουν μία ιδανική ευκαιρία διαβούλευσης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τη διαβούλευση των ενδιαφερομένων μερών από την Επιτροπή[23].

Η συμβολή τους είναι ουσιώδους σημασίας για να εξασφαλίζεται η ποιότητα της αξιολόγησης και ο προσήκων χαρακτήρας των όποιων τελικών προτάσεων. Οι μέθοδοι διαβούλευσης έχουν πρόσφατα προσλάβει περισσότερο διαφοροποιημένη μορφή, συμπεριλαμβάνοντας διάφορα ad hoc φόρα και ακροάσεις.

Σε συμφωνία με την προσέγγιση της Επιτροπής σε θέματα αξιολόγησης των επιπτώσεων, έχει ουσιώδη σημασία να είναι το πεδίο τους ευρύ και να συμπεριλαμβάνει ζητήματα που άπτονται των πολιτικών που αφορούν το περιβάλλον, την οικονομία, την προστασία του καταναλωτή, τον ανταγωνισμό και τα κοινωνικά θέματα. Αυτή η διατομεακή προσέγγιση αντανακλά καλύτερα την ποικιλομορφία της πραγματικότητας.

ΣΤ. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

I Τεχνική απλούστευση

α) Το κοσκίνισμα της γεωργικής νομοθεσίας

Θα συνεχιστεί ο εντοπισμός και η κατάργηση των παρωχημένων νομικών πράξεων του Συμβουλίου και της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα διερευνήσει νέους τρόπους βελτίωσης της διάρθρωσης και της παρουσίασης της γεωργικής νομοθεσίας. Θα εξετάσει τη δυνατότητα διενέργειας ενός «ελέγχου των κανονιστικών ρυθμίσεων» που να αποσκοπεί στην κατάργηση των μη αναγκαίων διατάξεων, στην αντικατάσταση από οριζόντιους κανόνες των κανόνων που αφορούν πολλαπλούς τομείς και, όπου είναι ενδεδειγμένο, στη δυνατότητα θέσπισης ρητρών λήξης ισχύος.

Θα υπάρξουν έτσι νέες ευκαιρίες για απλούστευση των μηχανισμών διαχείρισης που άπτονται ορισμένων ειδικών διαδικασιών εισαγωγών και εξαγωγών, ιδιωτικής αποθεματοποίησης, δημόσιας αποθεματοποίησης, των διαδικασιών δημοπρασιών και διαγωνισμών, των δημοσιονομικών μέσων και διαδικασιών, των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων κλπ. Ήδη ευρίσκονται υπό εξέλιξη ορισμένες εργασίες που αφορούν τις παραδοσιακές ΚΟΑ. Η προτεινόμενη ενιαία ΚΟΑ (βλέπε κατωτέρω σημείο β)) θα επιτρέψει περαιτέρω προόδους των εργασιών αυτών στο πλαίσιο μιας συνολικής επανεκτίμησης των μηχανισμών της αγοράς.

β) Ένας ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ

Η μεταρρύθμιση του 2003 απλούστευσε το νομοθετικό περιβάλλον της ΚΓΠ με τη θέσπιση ενός οριζόντιου νομικού πλαισίου για όλες τις άμεσες ενισχύσεις και με τη συγχώνευση ενός ολόκληρου συνόλου συστημάτων παροχής στήριξης σε ένα ενιαίο καθεστώς ενισχύσεων.

Σχεδιάζεται η επέκταση αυτής της οριζόντιας προσέγγισης στις 21 ΚΟΑ, καθεμιά από τις οποίες διέπεται από ένα χωριστό βασικό κανονισμό του Συμβουλίου, συχνά συνοδευόμενο από ένα συνακόλουθο σύνολο άλλων κανόνων του Συμβουλίου.

Οι περισσότεροι βασικοί κανονισμοί έχουν την ίδια κατάστρωση και πολυάριθμες κοινές διατάξεις. Συχνά, προβλέπουν διαφορετικές λύσεις για ταυτόσημα ή παρεμφερή προβλήματα. Θα πρέπει να εξεταστεί η έκταση στην οποία είναι δυνατή η εναρμόνιση και το μέτρο στο οποίο μπορούν οι τομεακές προσεγγίσεις να αντικατασταθούν από οριζόντιες.

Θα αποκατασταθεί έτσι ένα ενιαίο σύνολο εναρμονισμένων κανόνων στους κλασσικούς τομείς χάραξης πολιτικής στις αγορές, όπως ο τομέας των παρεμβάσεων, της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, των δασμολογικών ποσοστώσεων στις εισαγωγές, των επιστροφών κατά τις εξαγωγές, των μέτρων διασφάλισης, της προώθησης των γεωργικών προϊόντων, των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, των διαβιβάσεων και αναφορών δεδομένων.

Τα υπάρχοντα μέσα και οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν θα υποστούν ουσιώδεις αλλαγές, πέραν από τις περιπτώσεις στις οποίες αυτό δικαιολογείται βάσει των πλεονεκτημάτων της εναρμόνισης και δεν αλλοιώνει ουσιωδώς την αποτελεσματικότητά τους.

Το να τεθεί υπό εξέταση ο λόγος ύπαρξης διατάξεων που, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν από δεκαετίες, είναι σύμφυτο με το καθήκον της Επιτροπής να εγκαθιδρύσει ένα βελτιωμένο νομοθετικό περιβάλλον.

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μια απλούστερη και πλέον εύρυθμη νομοθετική διάρθρωση του πρώτου πυλώνα της ΚΓΠ.

Θα τεθεί σε εφαρμογή μια βήμα προς βήμα προσέγγιση:

αρχικά, σε μια πρώτη πρόταση της Επιτροπής θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι διατάξεις εκείνες που είναι κοινές στους περισσότερους βασικούς κανονισμούς και εκείνοι οι κανόνες των ΚΟΑ που δεν θα αποτελέσουν, στο προβλέψιμο μέλλον, το αντικείμενο ουσιαστικών αναθεωρήσεων της πολιτικής· |

στη συνέχεια, ο ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ θα μπορεί να συμπληρωθεί από κανονισμούς που δεν θα συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας αυτής (π.χ. οπωροκηπευτικά, οίνος). |

- Αυτό θα ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση που ακολουθείται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου για τις άμεσες ενισχύσεις.

Η Επιτροπή θα εξετάσει την πιθανότητα να υποβάλει εντός του 2006 μια πρώτη πρόταση ενιαίας ΚΟΑ.

γ) Διοικητικές δαπάνες

Η Επιτροπή είναι έτοιμη, στο πλαίσιο της σημερινής πρωτοβουλίας, να μελετήσει τη σκοπιμότητα μιας «μεθόδου καθαρού διοικητικού κόστους της ΕΕ» για να συζητηθούν οι εναλλακτικές λύσεις παροχής στήριξης στις εθνικές διοικήσεις προκειμένου να ποσοτικοποιηθεί και να μειωθεί το διοικητικό κόστος που συνεπάγονται για τους γεωργούς οι μηχανισμοί της ΚΓΠ.

δ ) Κρατικές ενισχύσεις

Με τη διεύρυνση του πεδίου των απαλλαγών του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1/2004 θα επιταχυνθούν οι πληρωμές κρατικών ενισχύσεων στους γεωργούς.

Οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις θα απλοποιηθούν με μείωση των ισχυόντων επτά κειμένων σε τρία: τον κανονισμό απαλλαγών, ένα σύνολο κατευθυντηρίων γραμμών και τον κανονισμό de minimis .

Στις 30 Μαΐου 2005, κλήθηκαν τα κράτη μέλη να υποβάλουν προτάσεις για την απλούστευση των κρατικών ενισχύσεων.

ε) Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών

Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αποκατάστασης ενός δικτύου γεωργικών εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στα πλαίσια εφαρμογής της νομοθεσίας της ΚΓΠ. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες διαρθρώσεις, όπως η εξαμηνιαία διάσκεψη των οργανισμών πληρωμών, « Panta Rhei» ” και οι συμβουλευτικές και λοιπές επιτροπές διαχείρισης.

II Μέτρα πολιτικής

α) Μεταρρύθμιση της ΚΟΑ στον τομέα της ζάχαρης

Η πρόταση της Επιτροπής για μεταρρύθμιση του τομέα της ζάχαρης[24] παρουσιάζει ένα σημαντικό αριθμό απλουστεύσεων:

καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος ποσοστώσεων· |

οι κυμαινόμενες σε συνάρτηση με τις ποσοστώσεις εισφορές στην παραγωγή ζάχαρης αντικαταστάθηκαν από σταθερές επιβαρύνσεις μη εξαρτώμενες από πολύπλοκους υπολογισμούς βασιζόμενους στην πλεονάζουσα κατανάλωση· |

η παρέμβαση αντικαταστάθηκε από την ιδιωτική αποθεματοποίηση· |

οι κανόνες για τις συναλλαγές με τρίτες χώρες απλουστεύθηκαν με κατάργηση των εξαγωγών ζάχαρης εκτός ποσοστώσεων και με απλούστευση της διαχείρισης των εισαγωγών· |

ενσωμάτωση της παρεχόμενης στον τομέα της ζάχαρης άμεσης εισοδηματικής στήριξης, στο καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης. |

- β) Καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης

Θα εξετασθεί η απλούστευση των πρόσφατων ρυθμίσεων της μεταρρύθμισης της ΚΓΠ και της εφαρμογής τους, όπως προβλέπεται στις ρήτρες αναθεώρησης του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου.

γ) Άλλοι τομείς

Η απλούστευση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διάφορες προγραμματισθείσες αναθεωρήσεις της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ΚΟΑ στον τομέα του οίνου, της βιολογικής γεωργίας και της πολιτικής για την ποιότητα. Η απλούστευση των τομέων νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, στο πλαίσιο της υπό εξέλιξη μεταρρύθμισης, θα συμπεριλάβει εξέταση των τεχνικών προτύπων και της σχέσης τους με τα υφιστάμενα διεθνή πρότυπα.

Οι κανονισμοί[25] σχετικά με τις προδιαγραφές εμπορίας για τα αυγά θα πρέπει να αντικατασταθούν από απλουστευμένες και πιο ορθολογικές διατάξεις, τα δε τεχνικά στοιχεία τους πρέπει να μεταφερθούν στον εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής.

δ) Μελέτη επιπτώσεων και αξιολόγηση

Όπως αναφέρεται στις νέες κατευθυντήριες γραμμές[26], η «κατ’ αναλογία ανάλυση» αποτελεί κεντρικής σημασίας στοιχείο της προσέγγισης της Επιτροπής σε θέματα αξιολόγησης των επιπτώσεων. Στον τομέα της γεωργίας, όπου προτείνονται αρκετά μέτρα ήσσονος σημασίας, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Η απλούστευση θα ενσωματωθεί στη σαφώς αποκατεστημένη πολιτική αξιολόγησης των μέτρων της ΚΓΠ, και ιδιαίτερα της εκ των προτέρων (ex-ante) αξιολόγησης, η οποία διενεργείται για όλες τις υποβαλλόμενες προτάσεις.

III Διαδικασίες

Η απλούστευση της ΚΓΠ θα πρέπει να ενταχθεί σε μια διαδικασία ευαισθητοποίησης, διαλόγου και προγραμματισμού.

α) Διαβούλευση των ενδιαφερομένων μερών. Ενδελεχής εξέταση (screening), πρόγραμμα δράσης

Οι υποδείξεις απλούστευσης που διατύπωσαν κράτη μέλη και ενδιαφερόμενοι στη διάρκεια της παρούσας διαδικασίας διαβούλευσης, οι οποίες είναι ενδεδειγμένες και συνοδεύονται από επαρκείς αιτιολογήσεις, θα ληφθούν υπόψη για την ανάπτυξη ενός σχεδίου δράσης για την ΚΓΠ, που θα καταρτιστεί στο επίπεδο των υπηρεσιών της Επιτροπής εντός του 2006.

Παρά το γεγονός ότι η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη πραγματοποιείται πρωταρχικά στα πλαίσια των διαδικασιών αξιολόγησης των επιπτώσεων, η Επιτροπή επανεπιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εξετάσει όλες τις βάσιμες υποδείξεις απλούστευσης που έχουν υποβληθεί από τους παράγοντες του γεωργικού τομέα.

Θα εξεταστούν επίσης, πέραν από τους τομείς εκείνους που έχουν επισημάνει τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι διάφορες λύσεις αναζήτησης δυνατοτήτων περαιτέρω απλούστευσης. Η πρόσφατη τροποποίηση του οργανογράμματος της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη και η προγραμματισθείσα εκπόνηση ενός ευρετηρίου μηχανισμών διαχείρισης θα διευκολύνουν τις εργασίες αυτές.

Αυτό το σχέδιο δράσης θα λάβει επίσης υπόψη του το αποτέλεσμα των συζητήσεων γύρω από την παρούσα ανακοίνωση. Θα αναφέρει τα μελετώμενα συγκεκριμένα μέτρα, και θα συζητηθεί στα πλαίσια της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής για την απλούστευση της ΚΓΠ.

β) Συνέδριο

Προγραμματίζεται για το 2006 η διοργάνωση ενός συνεδρίου για την απλούστευση, με επίκεντρο τις απόψεις και τις ανάγκες των ενδιαφερομένων μερών, και ιδιαίτερα των κρατών μελών και εκπροσώπων γεωργικών οργανώσεων. Το συνέδριο αυτό πρόκειται επίσης να ενισχύσει σε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών, το αίσθημα ενδιαφέροντος και ευθύνης για την απλούστευση. Θα πρέπει να κληθούν τα νέα κράτη μέλη να συμβάλουν, αντλώντας από την εμπειρία τους, στη θέσπιση και εφαρμογή της ΚΓΠ ήδη από την προσχώρησή τους.

γ) Κατάρτιση

Μαζί με τη διαδικασία ενδελεχούς εξέτασης (screening), η εσωτερική επαγγελματική κατάρτιση και η ευαισθητοποίηση αποτελούν σημαντικό τμήμα των συνεχιζόμενων εργασιών απλούστευσης. Σ’ αυτό περιλαμβάνονται τα μαθήματα εκπαίδευσης του προσωπικού σε θέματα σύνταξης νομικών κειμένων και τα σεμινάρια με θέμα τους σκοπούς και τους στόχους της απλούστευσης.

δ) Πληροφορικά συστήματα

Η χρησιμοποίηση των εργαλείων πληροφορικής είναι ουσιώδους σημασίας για την ανάπτυξη μηχανισμών που εξασφαλίζουν την αξιόπιστη, έγκαιρη και διαφανή συλλογή και διαβίβαση δεδομένων προς όφελος των κρατών μελών και της Επιτροπής (π.χ. το σύστημα CIRCA για τη διανομή των εγγράφων και το AMIS-Quota, που είναι ένα νέο υπό επεξεργασία σύστημα διαχείρισης των δασμολογικών ποσοστώσεων. Επίσης, τα εργαλεία πληροφορικής βοηθούν παρέχοντας τα απαραίτητα ηλεκτρονικά μέσα για μια βελτιωμένη ανταλλαγή πληροφοριών με τις εθνικές αρχές.

Ζ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η παρούσα ανακοίνωση συνιστά ένα από τα στάδια μιας εξελισσόμενης διαδικασίας που αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι η βελτιωμένη νομοθετική ρύθμιση, και ειδικότερα η απλούστευση, παραμένει στο επίκεντρο της ασκούμενης πολιτικής και της θεσπιζόμενης νομοθεσίας στο γεωργικό τομέα.

Η ενεργός συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Οργάνων της ΕΕ είναι ουσιώδους σημασίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πρέπει να έχουν συνείδηση της κρίσιμης σημασίας που έχει η τήρηση ισορροπίας μεταξύ της υπεράσπισης συγκεκριμένων συμφερόντων αφενός και της αποφυγής υπερβολικής πολυπλοκότητας αφετέρου, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνονται διαπραγματεύσεις για την επίτευξη δυσχερών πολιτικών συμβιβασμών.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει ενεργό μέρος στη διαδικασία αυτή, αλλά δεν δύναται να επιτύχει τους στόχους της απλούστευσης μόνη της. Καλεί τα κράτη μέλη και τα άλλα Ευρωπαϊκά Όργανα να συμμεριστούν την ευθύνη μείωσης του διοικητικού φόρτου που βαρύνει τους γεωργούς και αποφυγής της δημιουργίας επιπλέον φόρτου.

[1] COM(2003) 71.

[2] COM(2005) 24.

[3] COM(2005) 97.

[4] COM(1999) 156; COM(2001) 48.

[5] COM(2003) 71.

[6] http://europa.eu.int/eur-lex/lex/en/repert/index_03.htm.

[7] Με την παγίωση παράγονται ενημερωμένα μεν αλλά όχι νομικά δεσμευτικά κείμενα. Με την κωδικοποίηση δημιουργούνται νέα νομικά δεσμευτικά κείμενα.

[8] Άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1257/1999 (ΕΕ L 160 της 26.6.1999, σ. 80).

[9] ΕΕ C 232 της 12.8.2000, σ. 19.

[10] Βλ. σημείο 22 των κατευθυντηρίων γραμμών.

[11] http://europa.eu.int/agriculture/state aid.

[12] ΕΕ C 252 της 12.9.2001, σ. 5

[13] Βλ. παράγραφο. 75 των κατευθυντηρίων γραμμών για τις διαφημίσεις προϊόντων.

[14] ΕΕ C 244 της 1.10.2004, σ. 2

[15] Κανονισμός της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 1/2004 (ΕΕ L 1 της 3.1.2004, σ. 1).

[16] Παράρτημα III B του κανονισμού της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 794/2004 (ΕΕ L 140 της 30.4.2004, σ. 1).

[17] Κανονισμός της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 1860/2004 (ΕΕ L 325 της 28.10.2004, σ. 4).

[18] Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 595/91 του Συμβουλίου (ΕΕ L 67 της 14.3.1991, σ. 11)· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1469/95 του Συμβουλίου (ΕΕ L 145 της 29.6.1995, σ. 1)· κανονισμός της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 1681/94 (ΕΕ L 178 της 12.7. 1994 , σ. 43).

[19] Βλ. άρθρο 143β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003.

[20] ΕΕ L209 της 11.8.2005, σ. 1.

[21] COM(2002) 276.

[22] SEC(2005) 791.

[23] COM(2002) 704.

[24] COM(2005) 263.

[25] Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1907/90 του Συμβουλίου· κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2295/2003 της Επιτροπής.

[26] SEC(2005) 791.