52005DC0330




[pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ |

Βρυξέλλες, 20.7.2005

COM(2005) 330 τελικό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Κοινές δράσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση:το κοινοτικό πρόγραμμα της Λισσαβώνας

{SEC(2005) 981}

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ EΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Κοινές δράσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση: το κοινοτικό πρόγραμμα της Λισσαβώνας

1. Ενα μηνυμα εμπιστοσυνησ και αποφασιστικοτητας

Το κεντρικό μήνυμα της εταιρικής σχέσης της Λισσαβώνας είναι μήνυμα εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας: οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν η κοινωνία, η οικονομία και το περιβάλλον της Ευρώπης μπορούν να υπερνικηθούν. Εάν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούν να μετατραπούν σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και δημιουργίας περισσότερων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Επί του παρόντος, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές προκλήσεις. Αφενός, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση των γηρασκόντων πληθυσμών, που θα οδηγήσουν, μακροπρόθεσμα, σε σημαντική συρρίκνωση του επαγγελματικά ενεργού πληθυσμού και, παράλληλα, σε αύξηση του ποσοστού των συνταξιούχων. Εάν η μείωση του μεγέθους του εργατικού δυναμικού δεν αντισταθμιστεί από αυξήσεις της παραγωγικότητας, η δυνητική ανάπτυξη θα μειωθεί δραματικά σε ποσοστό περίπου 1% μέχρι το 2040, το οποίο είναι μόνο το μισό του σημερινού επιπέδου. Μια τέτοια μείωση της οικονομικής δραστηριότητας μαζί με την αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με την ηλικία θα έθετε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο υπό μεγάλη πίεση. Αφετέρου, ο αυξανόμενος ρυθμός της παγκοσμιοποίησης έχει εκθέσει την οικονομία της ΕΕ σε αυξανόμενο ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων που εκτίθενται στον εξωτερικό ανταγωνισμό έχει διευρυνθεί, συμπεριλαμβάνοντας τώρα την υψηλή τεχνολογία και τα αγαθά και υπηρεσίες έντασης εργασίας. Οι επενδύσεις για Ε&Α στην ΕΕ τείνουν σε στασιμότητα. Εάν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, οι επενδύσεις Ε&Α θα αποτελούν το 2010 το 2,2% του ΑΕγχΠ, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον συμφωνημένο στόχο του 3%. Σ’ αυτό το πλαίσιο, χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις οι οποίες θα καθορίσουν το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της Ευρώπης.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2005 η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο ξεκίνημα για τη στρατηγική της Λισσαβώνας , επικεντρώνοντας τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο κύριους στόχους: επίτευξη ισχυρότερης, βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης και δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας[1]. Από τότε, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρχίσει να μετατρέπουν την ώθηση για νέο ξεκίνημα σε συγκεκριμένη δράση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, καθώς επίσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι, υποστήριξαν πλήρως την πρόταση της Επιτροπής για νέο ξεκίνημα και επανεστίαση της στρατηγικής της Λισσαβώνας.

Ο στόχος της εταιρικής σχέσης της Λισσαβώνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι να εκσυγχρονιστεί η οικονομία μας προκειμένου να διασφαλισθεί το μοναδικό κοινωνικό μοντέλο μας παρά τις ολοένα και περισσότερο διεθνοποιημένες αγορές , τις τεχνολογικές αλλαγές, τις περιβαλλοντικές πιέσεις και τη γήρανση του πληθυσμού. Αυτή η στρατηγική πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της απαίτησης για βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με την οποία οι παρούσες ανάγκες πρέπει να ικανοποιηθούν χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιούν τις δικές τους ανάγκες.

Διαθέτουμε τους πόρους να στηρίξουμε τα υψηλά βιοτικά πρότυπά μας, αλλά πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να τους αποδεσμεύσουμε. Η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στη νεολαία της, στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να παράσχουμε στην κοινωνία μας τα στοιχεία και την προοπτική που χρειάζεται προκειμένου να παραγάγει πλούτο και να εξασφαλίσει την ασφάλεια του κάθε πολίτη. Θα προαγάγουμε περισσότερο τις ανοικτές αγορές, θα περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και θα επενδύσουμε σε σύγχρονες υποδομές έτσι ώστε οι επιχειρήσεις μας να μπορούν να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ακόμη, θα λάβουμε τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αναπτύξουμε ένα ικανό επιχειρηματικό εργατικό δυναμικό, έτσι ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη μιας κοινωνίας με υψηλή απασχόληση, υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και υγιές περιβάλλον. Όλα αυτά τα μέτρα θα ληφθούν σε ένα πλαίσιο υγιών μακροοικονομικών πολιτικών.

Ο ίδιος ο στόχος είναι επιτακτικός, αλλά οι ενέργειες για την επίτευξή του χρειάζεται να εξηγηθούν. Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία μας προκαλούν αίσθημα αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας σε ορισμένους από τους πολίτες μας. Η κοινωνική και οικονομική πρόοδος συνεπάγεται συχνά σημαντικές αλλαγές στη ζωή των ατόμων, με κινδύνους αλλά και οφέλη. Οι εύλογες ανησυχίες των πολιτών πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Τα οφέλη της νέας στρατηγικής μας στην καθημερινή ζωή των πολιτών πρέπει να εξηγηθούν κατάλληλα.

Η προώθηση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι τα κλειδιά για την αποδέσμευση των πόρων που απαιτούνται προκειμένου να ικανοποιηθούν οι οικονομικές και οι κοινωνικές μας φιλοδοξίες και αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επίτευξη των περιβαλλοντικών μας στόχων. Οι πρόσφατες δημόσιες συζητήσεις κατέδειξαν ότι τα εν λόγω στοιχεία έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τους πολίτες μας. Η επαναδρομολόγηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου έχει ως στόχο να εξασφαλίσει και τα δύο. Ορισμένες δράσεις πολιτικής θα χρειαστούν χρόνο για να παραγάγουν αποτελέσματα. Άλλες θα παραγάγουν άμεσα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσεγγιστούν με έντονο αίσθημα επείγοντος χαρακτήρα και συλλογική ευθύνη. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

2. εντολη για δραση

Ένα σημαντικό στοιχείο της επαναδρομολόγησης της Λισσαβώνας είναι η λεπτομερής εξέταση της δομής διακυβέρνησής της προκειμένου να καθοριστούν σαφέστερα οι αντίστοιχες ευθύνες σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ των στόχων και των αρμοδιοτήτων. Η Επιτροπή πρέπει να συμπληρώσει τις προσπάθειες των κρατών μελών. Κατά συνέπεια, οι δράσεις πολιτικής σε κοινοτικό επίπεδο και σε επίπεδο κρατών χωρίστηκαν σε συμπληρωματικές αλλά χωριστές ατζέντες.

Μολονότι η επιτυχία της εταιρικής σχέσης της Λισσαβώνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση εξαρτάται κυρίως από τα κράτη μέλη και την αποφασιστικότητά τους να προβούν στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η κοινοτική διάσταση της στρατηγικής προσφέρει ουσιαστική προστιθέμενη αξία. Πράγματι, οι μέγιστες συνέργειες και η αποτελεσματικότητα μπορούν να επιτευχθούν μόνον εάν τα εθνικά μέτρα μεταρρύθμισης συμπληρωθούν από δράση σε κοινοτικό επίπεδο. Τα μέτρα πολιτικής που προβλέπονται στο κοινοτικό πρόγραμμα της Λισσαβώνας προσφέρουν όλα σαφή προστιθέμενη αξία λόγω της δράσης που αναλαμβάνεται ή συντονίζεται σε κοινοτικό επίπεδο. Αυτή η προστιθέμενη αξία είναι ιδιαίτερα εμφανής για τις κοινοτικές πολιτικές που σχετίζονται με την εσωτερική αγορά, τη βελτίωση των υποδομών και τη δημιουργία καλύτερων όρων-πλαισίων για τις επιχειρήσεις. Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί επίσης στις πολιτικές που προάγουν τη γνώση, την εκπαίδευση και τη δημιουργία δεξιοτήτων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και η βιώσιμη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικύρωσε τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την απασχόληση, οι οποίες αποτελούν βάση για τα εθνικά προγράμματα των κρατών μελών για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επίσης την Επιτροπή να υποβάλει, συμπληρωματικά προς τα εθνικά προγράμματα, ένα " κοινοτικό πρόγραμμα της Λισσαβώνας " που θα καλύπτει όλες τις δράσεις σε κοινοτικό επίπεδο. Αυτό το πρόγραμμα θα ακολουθήσει τη δομή των ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Τα μέτρα πολιτικής που προτείνονται στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος εμπίπτουν σε τρεις κύριους τομείς:

- Γνώση και καινοτομία για την ανάπτυξη,

- Να καταστεί η Ευρώπη ελκυστικότερος τόπος επενδύσεων και εργασίας,

- Δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Η πρόοδος τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο θα επανεξεταστεί σε μια ενιαία ετήσια έκθεση προόδου της ΕΕ. Όσον αφορά το κοινοτικό επίπεδο, η έκθεση θα βασίζεται στην τακτική παρακολούθηση των δράσεων που προβλέπονται στο εν λόγω κοινοτικό πρόγραμμα της Λισσαβώνας. Η ετήσια έκθεση προόδου της ΕΕ θα αξιολογήσει επίσης την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων των κρατών μελών. Με βάση αυτή την ετήσια αξιολόγηση η Επιτροπή θα προσδιορίσει, εφόσον απαιτείται, περαιτέρω δράσεις που χρειάζεται να αναληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο και θα αναθεωρήσει, αναλόγως, το κοινοτικό πρόγραμμα της Λισσαβώνας.

Παρά την απουσία μιας συμφωνίας σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές για τα έτη 2007-2013 , η Επιτροπή ευελπιστεί σε μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αποφασίσουν την επαρκή χρηματοδότηση των δράσεων σχετικά με την ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

3. Το κοινοτικο προγραμμα της Λισσαβωνας - μια ατζεντα για την αναπτυξη και την απασχοληση

Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της μακροοικονομικής και μικροοικονομικής πολιτικής καθώς και της πολιτικής απασχόλησης εναπόκεινται πρωτίστως στα κράτη μέλη και θα περιληφθούν στα εθνικά προγράμματα μεταρρύθμισης το ερχόμενο φθινόπωρο. Οι ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την απασχόληση παρέχουν καθοδήγηση για τέτοιες πολιτικές.

Η Κοινότητα συμβάλλει στη συνολική ατζέντα για την οικονομική πολιτική και την πολιτική απασχόλησης, συμπληρώνοντας την εσωτερική αγορά και εφαρμόζοντας κοινές πολιτικές και δραστηριότητες που υποστηρίζουν και συμπληρώνουν τις εθνικές πολιτικές. Ειδικότερα, θα επικεντρωθεί σε διάφορες βασικές δράσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία:

- στήριξη της γνώσης και της καινοτομίας στην Ευρώπη,

- μεταρρύθμιση της πολιτικής για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων,

- βελτίωση και η απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου στο οποίο λειτουργεί η επιχείρηση,

- ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς υπηρεσιών,

- ολοκλήρωση μιας φιλόδοξης συμφωνίας στο Γύρο της Ντόχα,

- άρση των εμποδίων στην κινητικότητα φυσικών προσώπων, εργατικού δυναμικού και ακαδημαϊκού προσωπικού,

- ανάπτυξη μιας κοινής προσέγγισης για την οικονομική μετανάστευση,

- υποστήριξη των προσπαθειών αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής αναδιάρθρωσης.

Επισυνάπτεται ο πλήρης κατάλογος μέτρων του κοινοτικού προγράμματος της Λισσαβώνας[2], στον οποίο καθορίζονται τα μέτρα που προβλέπονται στον κανονιστικό τομέα, τα χρηματοοικονομικά μέσα και οι προτάσεις για τη χάραξη πολιτικής. Χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες για την τόνωση του αναπτυξιακού δυναμικού της Ένωσης σε ένα κλίμα υγιών μακροοικονομικών πολιτικών. Η προσφάτως συμφωνηθείσα βελτίωση όσον αφορά την εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης θα βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερης μακροοικονομικής σταθερότητας στην ΕΕ, στοιχείο απαραίτητο για την εξασφάλιση βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η Επιτροπή έχει προτείνει, τα προγράμματα που στηρίζονται από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής να στοχεύουν σε επενδύσεις που παρέχουν δυνατότητες γνώσης, καινοτομίας και έρευνας καθώς επίσης και στη βελτιωμένη εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, εξοπλίζοντας, κατά συνέπεια, τους εργαζομένους με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να προσαρμοστούν στις αλλαγές και να αναλάβουν νέες δραστηριότητες. Θα συμβάλουν στη βελτίωση της ελκυστικότητας των κρατών μελών, των περιφερειών και των πόλεων μέσω της υποστήριξης οικονομικών υποδομών. Σημαντικές επενδύσεις υποδομής στους τομείς των μεταφορών, του περιβάλλοντος και της ενέργειας απαιτούνται στις περιφέρειες που παρουσιάζουν υστέρηση, ιδίως δε στα νέα κράτη μέλη, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη και η μακροπρόθεσμη σύγκλιση με το υπόλοιπο τμήμα της Ένωσης. Βελτιώνοντας την προσβασιμότητα, τα αποτελεσματικά δίκτυα υποδομής είναι μια από τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις εν λόγω περιοχές.

Το νέο Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα επικεντρωθεί ειδικότερα στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις αγροτικές περιοχές, προστατεύοντας και ενισχύοντας, παράλληλα, τους φυσικούς πόρους. Οι πόροι θα επικεντρωθούν στις μακρόπνοες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, καινοτομία, τεχνογνωσία και κεφάλαια στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας, στην εφαρμογή ΤΠΕ στις αγροτικές περιοχές και στη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας μέσω της αγροτικής διαφοροποίησης, ιδίως για γυναίκες και νέους.

Η Επιτροπή μόλις παρουσίασε ένα σύνολο κοινοτικών στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών για το 2007-2013[3] που επικεντρώνεται στην επόμενη γενιά προγραμμάτων πολιτικής για τη συνοχή και προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι κατευθυντήριες γραμμές επιδιώκουν να ευθυγραμμίσουν την πολιτική συνοχής και αγροτικής ανάπτυξης με την ατζέντα της Λισσαβώνας και καθορίσουν ένα πλαίσιο προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι προτεραιότητες - ελκυστικότητα της Ευρώπης ως τόπου επενδύσεων και εργασίας, γνώση και καινοτομία, και περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους - αντικατοπτρίζονται σε λειτουργικά προγράμματα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Θα πρέπει να δοθεί επίσης έμφαση στην οριζόντια συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ.) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) όσον αφορά τη χρηματοδότηση – ιδίως μέσω της πρωτοβουλίας “Καινοτομία 2010” της ΕΤΕπ.

3.1. Γνώση και καινοτομία – κινητήριες δυνάμεις της βιώσιμης ανάπτυξης

Η γνώση είναι ένας βασικός παράγοντας με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει το διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της. Με τη συγκέντρωση των πόρων και την εξασφάλιση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για την έρευνα βασιζόμενου στην αριστεία, η ΕΕ μπορεί να συμβάλει καλύτερα στη βελτίωση του ερευνητικού δυναμικού της Ευρώπης. Απαιτούνται μεγαλύτερες και αποτελεσματικότερες επενδύσεις στη γνώση και την καινοτομία προκειμένου να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος της ΕΕ για επενδύσεις στην έρευνα ύψους 3% του ΑΕγχΠ και να αναπτυχθούν οι ικανότητες και τα εργαλεία που θα καταστήσουν την Ευρώπη ανταγωνιστικότερη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα εξασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μολονότι η κύρια ευθύνη για την ενθάρρυνση μεγαλύτερων και καλύτερων επενδύσεων βαρύνει τα κράτη μέλη, η Κοινότητα θα συμπληρώσει αυτή την προσπάθεια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προκειμένου να τονώσει, να οργανώσει και να αξιοποιήσει όλες τις μορφές κοινοτικής συνεργασίας στην έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Ένας συνδυασμός κοινοτικών κανονιστικών ρυθμίσεων και κοινοτικής χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας και την προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού και κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή έρευνα και στις καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Στον κανονιστικό τομέα, η Επιτροπή ανήγγειλε μια εκτενή μεταρρύθμιση της πολιτικής για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να προωθηθούν η ανάπτυξη, η απασχόληση και η συνοχή[4]. Προβλέπονται διάφορες αναθεωρήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η εστίαση των κρατικών ενισχύσεων στην υποστήριξη της γνώσης και της καινοτομίας. Το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την Ε&Α θα αναθεωρηθεί, ιδίως προκειμένου να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ των δημόσιων ερευνητικών ιδρυμάτων και της βιομηχανίας, και ενδέχεται να επεκταθεί ώστε να καλύψει νέες παροχές με σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Επιπλέον, προβλέπεται η διευκόλυνση της χορήγησης κρατικής υποστήριξης σε νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις, όχι μόνο με άμεση χρηματοδοτική υποστήριξη αλλά και διευκολύνοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια. Τα μέτρα υπέρ ενός περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την καινοτομία, συμπεριλαμβανομένων των ενισχύσεων για κατάρτιση, κινητικότητα και ομαδοποίηση, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από πιο ευέλικτες ρυθμίσεις. Συνολικά, η μεταρρύθμιση θα βελτιώσει τους γενικούς όρους για την καινοτομία σε ένα απλούστερο διοικητικό πλαίσιο για τα κράτη μέλη. Δεδομένου ότι οι ανταγωνιστικές αγορές παραμένουν το καλύτερο μέσο για την ενίσχυση της καινοτομίας και της γνώσης, οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα χορηγούνται μόνον όταν θα είναι σημαντικές οι επωφελείς συνέπειες για την κοινωνία και δεν θα στρεβλώνονται οι όροι ανταγωνισμού.

Όσον αφορά την κοινοτική χρηματοδότηση, η Επιτροπή πρότεινε δύο σημαντικά προγράμματα χρηματοδότησης για την περίοδο 2007 έως 2013, συγκεκριμένα το έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης (ΕΤΑ)[5] και το πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία[6].

Η πρόταση για ένα έβδομο πρόγραμμα-πλαίσιο ΕΤΑ εξετάζει την προώθηση της αριστείας και τον κατακερματισμό των ευρωπαϊκών ερευνητικών προσπαθειών, την ελεύθερη κυκλοφορία της γνώσης και των ερευνητών, την αδυναμία της Ευρώπης να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της έρευνας και την προώθηση των περιφερειακών ομάδων που κατευθύνονται από την Ε&Α. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένες με τις ανάγκες της βιομηχανίας, επωφελούνται δε από τις στρατηγικές ατζέντες έρευνας που αναπτύσσονται από τις πλατφόρμες τεχνολογίας που κατευθύνονται από τη βιομηχανία. Περιλαμβάνουν αυξημένες δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ). Επιπλέον, η πρωτοβουλία "i2010 - μια ευρωπαϊκή κοινωνία της πληροφορίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση" στοχεύει στην υποστήριξη της παραγωγής και της χρήσης των εν λόγω τεχνολογιών ως βασικού παράγοντα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα-πλαίσιο ΕΤΑ εισάγει μια νέα και πιο φιλόδοξη προσέγγιση στις εταιρικές σχέσεις ευρείας κλίμακας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σε τομείς μεγάλου ενδιαφέροντος για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα. Αυτοί θα προσδιοριστούν μέσω του διαλόγου με τη βιομηχανία - ειδικότερα μέσω κοινών πρωτοβουλιών τεχνολογίας, οι οποίες προβλέπονται προς το παρόν στους τομείς της καινοτόμου ιατρικής, της νανοηλεκτρονικής, των ενσωματωμένων συστημάτων, της αεροναυπηγικής και της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, του υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου και της παγκόσμιας παρακολούθησης για το περιβάλλον και την ασφάλεια[7]. Επίσης, εισάγει έναν νέο μηχανισμό καταμερισμού του κινδύνου προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στα δάνεια της ΕΤΕπ.

Το πρόγραμμα-πλαίσιο ΕΤΑ θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ΜΜΕ , βοηθώντας τις να διεξαγάγουν έρευνα ή να αναθέσουν τη διεξαγωγή της σε εξωτερικούς φορείς, να αναπτύξουν νέα προϊόντα και αγορές που να βασίζονται στην τεχνολογία, να επεκτείνουν τα δίκτυά τους, να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, να αποκτήσουν τεχνολογική τεχνογνωσία και να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους τους ώστε να αποκτήσουν τις δεξιότητες της αλλαγής – και, με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία θα προσανατολιστεί πρωτίστως στις ΜΜΕ και τους επιχειρηματίες. Με τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, στη χρηματοδότηση και στις υπηρεσίες υποστήριξης, θα στηρίξει τις καινοτόμες επιχειρήσεις, θα προωθήσει τη χρήση των ΤΠΕ και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών, και θα διευκολύνει τη χρηματοδότησή τους μέσω επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Τα κονδύλια των διευρωπαϊκών δικτύων υποστηρίζουν την πρακτική εφαρμογή των προγραμμάτων γνώσης και καινοτομίας ΕΤΑ μέσω βιομηχανικών έργων που θα βοηθήσουν να μειωθεί η συμφόρηση και να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Τα σημαντικότερα είναι το Galileo (δορυφορικό σύστημα πλοήγησης για όλους τους τρόπους μεταφοράς), ERTMS (σιδηρόδρομοι) και SESAME (έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας), καθώς και άλλες εφαρμογές ευφυών συστημάτων μεταφορών.

Υπάρχει σημαντικό οικονομικό δυναμικό, περιβαλλοντικό δυναμικό και δυναμικό απασχόλησης στις τεχνολογίες του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις ενεργειακά αποτελεσματικές τεχνολογίες . Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα ενισχύσει την προώθηση της ανάπτυξης και της εφαρμογής των περιβαλλοντικών τεχνολογιών και των οικολογικών καινοτομιών, ειδικότερα μέσω του προγράμματος δράσης για τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες (ETAP)[8]. Οι τεχνολογίες αυτές θα υποστηριχθούν με αυξημένες προσπάθειες διάδοσης της έρευνας και της τεχνολογίας, αφενός, και με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αφετέρου, ιδιαίτερα με σκοπό να προωθηθούν οι τεχνολογίες με περιορισμένη ανάλωση άνθρακα.

Η συμφωνία για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας παραμένει σημαντικό στοιχείο της δέσμευσης της Ένωσης να προωθήσει μια καινοτόμο οικονομία που θα βασίζεται στη γνώση. Η Κοινότητα θα υποστηρίξει τις προσπάθειες διατήρησης μιας ισχυρής βιομηχανικής ικανότητας, μεριμνώντας από κοινού για την έρευνα, τις κανονιστικές και τις χρηματοδοτικές προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπου, για λόγους κλίμακας ή πεδίου εφαρμογής, τα επιμέρους κράτη μέλη δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις αδυναμίες της αγοράς και της δημόσιας πολιτικής.

3.2. Να καταστεί η Ευρώπη ελκυστικότερος τόπος επενδύσεων και εργασίας

Προκειμένου να προσελκυστούν περισσότερες επενδύσεις, να δημιουργηθεί απασχόληση και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, είναι σημαντικό να διευκολυνθεί η είσοδος στην αγορά - μεταξύ διαφόρων τομέων και μεταξύ κρατών μελών. Ως εκ τούτου, η Κοινότητα θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και στη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος ως τους δύο σημαντικότερους μοχλούς πολιτικής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των αναπτυξιακών επιδόσεων της Ευρώπης.

Οι καλύτερες κανονιστικές ρυθμίσεις έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στους όρους-πλαίσια για την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την παραγωγικότητα. Βελτιώνοντας την ποιότητα της νομοθεσίας, δημιουργούνται κατάλληλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, περικόπτονται οι περιττές δαπάνες και αίρονται τα εμπόδια για την προσαρμογή και την καινοτομία. Τα μέτρα που προβλέπονται στις πρωτοβουλίες "καλύτερες κανονιστικές ρυθμίσεις" από την Επιτροπή και τις προεδρίες του Συμβουλίου χρειάζεται να εφαρμοστούν σύντομα.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της κυρίως σε τρεις τομείς:

- Οι νέες πρωτοβουλίες πολιτικής στο νομοθετικό πρόγραμμα και στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής, όπως Λευκές Βίβλοι, νομοθετικές προτάσεις και προγράμματα δαπανών, θα υπόκεινται όλες σε ενδελεχή αξιολόγηση επιπτώσεων.

- Η λεπτομερής εξέταση των προτάσεων που εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου/του Κοινοβουλίου θα οδηγήσει ενδεχομένως στην τροποποίηση, την αντικατάσταση ή την απόσυρση τέτοιων προτάσεων.

- Θα απλουστευθεί η βασική υπάρχουσα νομοθεσία και θα δρομολογηθεί μια νέα φάση του προγράμματος απλούστευσης με βάση τα τομεακά προγράμματα δράσης.

Οι μη αποτελεσματικές κανονιστικές ρυθμίσεις, η δύσκολη πρόσβαση στην αγορά και οι ανεπαρκείς ανταγωνιστικές πιέσεις μπορούν να εμποδίσουν την καινοτομία στους τομείς με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό και να μειώσουν τα οφέλη των καταναλωτών. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή έχει δρομολογήσει μια σειρά τομεακών αναθεωρήσεων προκειμένου να εντοπίσει τα εμπόδια στην ανάπτυξη και την καινοτομία στους βασικούς τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ. Επιπλέον, η Επιτροπή θα υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση προκειμένου να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΜΜΕ κατά την κατάρτιση προτάσεων κοινοτικής νομοθεσίας και πολιτικών.

Η εσωτερική αγορά για τις υπηρεσίες πρέπει να γίνει πλήρως λειτουργική, διατηρώντας, παράλληλα, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Στον τομέα των υπηρεσιών αναλογεί σχεδόν το σύνολο των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στην ΕΕ στην περίοδο 1997-2002. Οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν πλέον το 70% της προστιθέμενης αξίας στην ΕΕ. Εντούτοις, οι υπηρεσίες αποτελούν μόνο το 20% περίπου του ενδοκοινοτικού εμπορίου. Η ολοκλήρωση μιας ενιαίας αγοράς υπηρεσιών θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να οδηγήσει σε αύξηση του επιπέδου του ΑΕγχΠ κατά 0,6% και του επιπέδου της απασχόλησης κατά 0,3% (έως 600.000 θέσεις εργασίας). Η Επιτροπή θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και άλλους ενδιαφερομένους στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση όσον αφορά την τροποποιημένη οδηγία για τις υπηρεσίες.

Η παροχή αποτελεσματικών και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος (ΥΓΟΣ) αποτελεί βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας, είναι ουσιαστική για την εξασφάλιση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής και συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα. Ακολουθώντας τη Λευκή Βίβλο του 2004 σχετικά με τις ΥΓΟΣ, η Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να παράσχει πληρέστερη καθοδήγηση σχετικά με αυτή την αρχή.

Η πλήρης ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών θα συμβάλει επίσης στην αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη κατανομή των κεφαλαίων και εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος της νομοθεσίας έχει ήδη θεσπιστεί, η προσοχή πρέπει τώρα να μετατοπιστεί στην εκτέλεση και τη συνεπή εφαρμογή των κανόνων. Παράλληλα, είναι σημαντικό να αρθούν τυχόν υπόλοιπα εμπόδια όσον αφορά την είσοδο στην αγορά.

Προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά η ενιαία αγορά, η ελεύθερη ροή αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων απαιτεί επαρκείς και βιώσιμες υποδομές, οι οποίες, με τη σειρά τους, αποτελούν σημαντικό παράγοντα χωροθέτησης για τις επιχειρηματικές επενδύσεις. Τα κοινοτικά κεφάλαια και η νομοθεσία θα συμπληρώσουν τις εθνικές προσπάθειες για τη βελτίωση της διασύνδεσης, της διαλειτουργικότητας και της προσβασιμότητας των εθνικών δικτύων. Η Ένωση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να συγκεντρώσει τη διαθέσιμη υποστήριξη από το κονδύλιο του προϋπολογισμού των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και άλλα κοινοτικά χρηματοδοτικά μέσα για τους 30 κύριους άξονες προτεραιότητας και τα σχέδια που επιλέχθηκαν στην απόφαση για τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές[9]. Τα κράτη μέλη πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και να αρχίσουν τις εργασίες για τα 45 διασυνοριακά έργα "ταχείας έναρξης" στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ευρυζωνικών δικτύων, της Ε&Α και της καινοτομίας . Ο συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανά μεμονωμένο έργο πρέπει να συμβαδίσει με μια σαφή δέσμευση εκ μέρους των ενδιαφερόμενων κρατών μελών όσον αφορά την έναρξη της διαδικασίας σχεδιασμού και χρηματοδότησης.

Προκειμένου να υπερνικηθούν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διάφορα κράτη μέλη λόγω της ύπαρξης διαφορετικών κανόνων που διέπουν τη φορολογία των επιχειρήσεων σε κάθε ένα από τα 25 κράτη μέλη, η Επιτροπή προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία για μια κοινή ενοποιημένη εταιρική φορολογική βάση και την εφαρμογή της.

Η Κοινότητα έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει μια φιλόδοξη συμφωνία στο πλαίσιο του Γύρου της Ντόχα , η οποία συμπληρώνεται με διμερείς και περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες. Η Επιτροπή θα συνεχίσει τον κανονιστικό και διοικητικό της διάλογο σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συμφωνιών σχετικά με την παροχή αεροπορικών και θαλάσσιων υπηρεσιών, δεδομένου ότι αυτός είναι ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι τα πρότυπά μας θα διατηρηθούν και θα εφαρμοστούν αλλού. Επιπλέον, η Επιτροπή θα προωθήσει τη στρατηγική της για την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε τρίτες χώρες σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αύξηση της πειρατείας και της απομίμησης. Επίσης, θα δρομολογηθεί μια νέα πρωτοβουλία η οποία θα πιέσει για καλύτερη πρόσβαση στις αγορές προμηθειών τρίτων χωρών.

3.3. Δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας

Αν η Ευρώπη θέλει να επιτύχει πλήρη απασχόληση, βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, πρέπει να προσελκύσει και να διατηρήσει περισσότερους ανθρώπους στην απασχόληση, να αυξήσει την προσφορά εργατικού δυναμικού, να εκσυγχρονίσει τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, να βελτιώσει την προσαρμοστικότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και να αυξήσει τις επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό μέσω καλύτερης εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων.

Αυτοί οι στόχοι και προτεραιότητες αποτελούν επίσης το επίκεντρο της προσφάτως θεσπισθείσας κοινωνικής ατζέντας [10] και αντικατοπτρίζονται στις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Μολονότι η κύρια ευθύνη για τις πολιτικές απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας, εκπαίδευσης και κατάρτισης βαρύνει τις εθνικές δημόσιες αρχές, η Επιτροπή θα συμπληρώσει τις προσπάθειές τους. Οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι θα κληθούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Η Κοινότητα έχει αναλάβει την υποχρέωση να βελτιώσει την προσδοκία και τη διαχείριση της οικονομικής αναδιάρθρωσης. Η αναδιάρθρωση και η μετεγκατάσταση είναι αναπόφευκτες συνέπειες της οικονομικής προόδου και της ολοκλήρωσης της αγοράς. Ωστόσο, όταν εμφανίζονται, μπορεί να έχουν αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τους πολίτες και τις κοινότητες. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να κινητοποιούνται όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να βοηθούνται οι θιγόμενοι να ελέγξουν τις αλλαγές και να τις μετατρέψουν σε νέες ευκαιρίες, παρέχοντας, παράλληλα, επαρκή δίκτυα προστασίας και ασφάλειας. Από αυτή την άποψη, η Επιτροπή θα δώσει συνέχεια στην ανακοίνωσή της σχετικά με την αναδιάρθρωση και την απασχόληση[11] σε τομεακή και περιφερειακή βάση. Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα ταμείο για την παροχή βοήθειας στα άτομα και τις περιφέρειες που θίγονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της διαδικασίας της οικονομικής αναδιάρθρωσης, καθώς και ένα αποθεματικό για απρόβλεπτες συνέπειες της διαρθρωτικής αλλαγής.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η επαγγελματική και γεωγραφική κινητικότητα και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης που προκύπτουν από μια πανευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η Κοινότητα θα άρει τα εμπόδια στην κινητικότητα των εργαζομένων. Η Επιτροπή θα δώσει συνέχεια στην έκδοση της οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και θα προτείνει ένα πλαίσιο ευρωπαϊκών προσόντων, υποστηρίζοντας την αναγνώριση των προσόντων και δεξιοτήτων μέσω της δημιουργίας των προϋποθέσεων για διαφάνεια και αμοιβαία εμπιστοσύνη, διευκολύνοντας έτσι την ακαδημαϊκή και επαγγελματική κινητικότητα σε ένα πλαίσιο ευρύτερο από τα νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα.

Προκειμένου να αξιοποιηθεί το παγκόσμιο ανθρώπινο δυναμικό και ο πλούτος των γνώσεών του, η Επιτροπή θα εργαστεί για τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για τη διαχείριση της οικονομικής μετανάστευσης σε επίπεδο ΕΕ και προτείνει ταχείες διαδικασίες υποδοχής για μεγαλύτερης διάρκειας παραμονές ερευνητών από τρίτες χώρες και τη διευκόλυνση ομοιόμορφων θεωρήσεων σύντομης παραμονής.

Για να αυξηθεί η απασχόληση και η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, η Κοινότητα στηρίζει και συμπληρώνει τις προσπάθειες των κρατών μελών στους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού, της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση των νέων, όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη νεολαία[12] . Προκειμένου να προσελκυστούν και να διατηρηθούν περισσότερα άτομα στην απασχόληση, η Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν στρατηγικές για την παράταση του επαγγελματικού βίου, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για να αυξηθούν τα υγιή έτη ζωής. Για να συμπληρώσει τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η Επιτροπή πρότεινε ένα πρόγραμμα δια βίου μάθησης που θα υποστηρίζει τις δραστηριότητες και τη δικτύωση σε επίπεδο ΕΕ στον εν λόγω τομέα.

Η Επιτροπή προτίθεται να υποστηρίξει τα πανεπιστήμια και τους φορείς παροχής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις προσπάθειές τους να συμβάλουν πληρέστερα στην επίτευξη των στόχων της Λισσαβώνας, π.χ. κινητοποιώντας όλες τις πηγές κοινοτικής χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό τους και ενισχύοντας τη συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισης 2010 για τη συμπλήρωση της διαδικασίας της Μπολόνια. Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Τεχνολογίας προκειμένου να προσελκύσει τα καλύτερα μυαλά και ιδέες από όλο τον κόσμο.

4. Συμπερασμα

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της ανανεωμένης εταιρικής σχέσης της Λισσαβώνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση και η συνεχής υποστήριξη των ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να αναληφθεί αμέσως δράση ώστε να επιτευχθούν απτά αποτελέσματα. Ειδικότερα, τα μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο πρέπει να επικεντρωθούν στις βασικές δράσεις, όπως η στήριξη της γνώσης και της καινοτομίας στην Ευρώπη, η μεταρρύθμιση της πολιτικής για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων, οι καλύτερες νομοθετικές ρυθμίσεις, η εσωτερική αγορά υπηρεσιών, η ολοκλήρωση του Γύρου της Ντόχα, η άρση των εμποδίων στην κινητικότητα, η οικονομική μετανάστευση και οι κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής αναδιάρθρωσης. Είναι επίσης σημαντικό να ευθυγραμμιστούν η πολιτική συνοχής και η πολιτική αγροτικής ανάπτυξης καλύτερα με τη σύμπραξη της Λισσαβώνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Επιτροπή καλεί τα υπόλοιπα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθούν γρήγορα αποτελέσματα όσον αφορά τις εν λόγω πολιτικές.

Οι συνέργειες και οι συμπληρωματικότητες μεταξύ του κοινοτικού προγράμματος και των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων των κρατών μελών είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία της ανανεωμένης στρατηγικής της Λισσαβώνας. Στο πνεύμα της εταιρικής σχέσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση και προκειμένου να υλοποιηθεί το εν λόγω πρόγραμμα με επιτυχία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών και θα αξιοποιήσει την πείρα των υπόλοιπων οργάνων της ΕΕ, όπως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, της Επιτροπής των Περιφερειών και, στο χρηματοοικονομικό τομέα, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων .

Η εταιρική σχέση της Λισσαβώνας απαιτεί μακροπρόθεσμη στρατηγική επικοινωνίας, η οποία όχι μόνο θα τηρεί τους πολίτες μας ενήμερους, αλλά θα τους εμπλέκει και στη διαδικασία. Η κύρια ώθηση των επικοινωνιακών μας προσπαθειών πρέπει να είναι σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει στενός και συνεχής συντονισμός με τις εθνικές κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, τις περιφέρειες, τους δήμους και τις κοινότητες και την κοινωνία των πολιτών. Έτσι θα εξασφαλιστεί η δημοκρατική νομιμοποίηση της ίδιας της στρατηγικής και θα εδραιωθεί η βάση για την επιτυχία της.

Έχουμε εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση, τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική άποψη. Προσδοκούμε ότι τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν με αξιόπιστα και φιλόδοξα προγράμματα δράσης που θα υλοποιήσουν την εταιρική σχέση της Λισσαβώνας. Η Ευρώπη πρέπει να ανοίξει το δρόμο. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να επιλέξει. Πρέπει να τεκμηριώσει τις επιλογές της. Οι επιλογές πρέπει να είναι φιλόδοξες αλλά και ρεαλιστικές. Τηρώντας ηγετική στάση, η Επιτροπή μπορεί να τονώσει και να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να πράξουν το ίδιο. Μόνο με τις συνδυασμένες δυνάμεις της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών μπορεί η Ευρώπη να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που τίθενται στην ανανεωμένη ατζέντα της Λισσαβώνας. Έφθασε η ώρα των αποτελεσμάτων.

[1] COM(2005) 24 της 2.2.2005.

[2] SEC(2005) 981 της 20.7.2005.

[3] COM(2005) 299 της 5.7.2005 και COM(2005) 304 της 5.7.2005.

[4] COM(2005) 107 της 7.6.2005.

[5] COM(2005) 119 της 6.4.2005.

[6] COM(2005) 121 της 6.4.2005.

[7] SEC(2005) 800 της 10.6.2005.

[8] COM(2004) 38 της 28.1.2004 και COM(2005) 16 της 27.1.2005.

[9] Απόφαση 29.4.2004 για την τροποποίηση της απόφασης 1692/96/ΕΚ.

[10] COM(2005) 33 της 9.2.2005.

[11] COM(2005) 120 της 31.3.2005.

[12] COM(2005) 206 της 30.5.2005.