52002DC0619

΄Εκθεση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την οικονομική και κοινωνική επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης 1999/784/EK του Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1999 για συμμετοχή της Κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού Τομέα /* COM/2002/0619 τελικό */


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης 1999/784/EK του Συμβουλίου της 22ας Νοεμβρίου 1999 για συμμετοχή της Κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού Τομέα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Πρόλογος

1. Η παρούσα έκθεση αναφέρεται στην εφαρμογή της απόφασης 1999/784/EK [1] του Συμβουλίου σχετικά με την κοινοτική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού Τομέα. Πρόκειται για μια ενδιάμεση έκθεση, που περιγράφει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Επιτροπής και του Παρατηρητηρίου και απεικονίζει τις κύριες δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου.

[1] ΕΕ L 307, 2.12.1999, σ. 61

2. Το κεφάλαιο II υπενθυμίζει τους λόγους για την συμμετοχή της Κοινότητας στο Παρατηρητήριο και το ζήτημα της συνακόλουθης ανάπτυξης από την EUROSTAT μιας υποδομής στατιστικής ενημέρωσης.

3. Το κεφάλαιο III της έκθεσης συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του Παρατηρητηρίου, υπενθυμίζει τις κύριες νομικές πράξεις που είναι αναγκαίες για την οριστικοποίηση της συμμετοχής της Κοινότητας ως μέλους και παρέχει μια χρηματοοικονομική έκθεση για αυτή τη συμμετοχή της Κοινότητας.

4. Το κεφάλαιο IV παρέχει μια επισκόπηση της γενικής δραστηριότητας του Παρατηρητηρίου από το τέλος το 1999 έως τα μέσα του 2002. Εξετάζονται οι δύο κύριοι τομείς που καλύπτουν ζητήματα αγοράς και χρηματιστικά και νομικά ζητήματα.

5. Το κεφάλαιο V αναλύει τη διάδοση των πληροφοριών που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από το Παρατηρητήριο στα πλαίσια των κύριων επαγγελματικών κατηγοριών.

6. Το κεφάλαιο VI παρέχει μια γενική αξιολόγηση της κοινοτικής συμμετοχής όσον αφορά τους στόχους που καθορίστηκαν το 1999 και της εφαρμογής των διμερών σχέσεων Επιτροπής-Παρατηρητηρίου.

I. Εισαγωγή

Η παρούσα έκθεση αναφέρεται στην εφαρμογή της απόφασης 1999/784/EK [2] του Συμβουλίου για τη συμμετοχή της Κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού Τομέα. Πρόκειται για μια ενδιάμεση έκθεση που καλύπτει τόσο τις δραστηριότητες της Επιτροπής σχετικά με τις θεσμικές διμερείς σχέσεις με το Παρατηρητήριο όσο και τις κύριες ενέργειες του Παρατηρητηρίου που πραγματοποιήθηκαν όσον αφορά τη βιομηχανία και τις επαγγελματικές απαιτήσεις των δημόσιων αρχών μετά την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου.

[2] ΕΕ L 307, 2.12.1999, σ. 61

II. Κοινοτική συμμετοχή

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, με το ψήφισμα (92) 70 της Επιτροπής Υπουργών του που εγκρίθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1992, δημιούργησε το Παρατηρητήριο για μια αρχική περίοδο τριών ετών ως Μερική Συμφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με το ψήφισμα (97) 4 της 20ης Μαρτίου 1997, η Επιτροπή των Υπουργών επιβεβαίωσε τη συνέχιση του Παρατηρητηρίου επ' αόριστον.

Η νομική βάση για τη συμμετοχή της Κοινότητας στο Παρατηρητήριο είναι το άρθρο 157 παράγραφος (3) της Συνθήκης (πρώην άρθρο 130). Το εν λόγω άρθρο της Συνθήκης αναφέρεται στην κοινοτική δραστηριότητα όσον αφορά το βιομηχανικό οικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με το στόχο της νομικής βάσης της, η απόφαση της Κοινότητας για την πλήρη συμμετοχή στο Παρατηρητήριο είναι καθοριστική για τη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό οικονομικό τομέα τις πολύ απαραίτητες, λεπτομερείς, πληροφορίες σε τομείς όπως το μάρκετινγκ, η χρηματοδότηση, η νομοθεσία και η νομολογία.

Οι δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την άμεση διαχείριση των πληροφοριών αυτών και τη διάδοσή τους στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπλέον, το έργο του Παρατηρητηρίου αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη βιομηχανία της ΕΕ δεδομένου ότι καλύπτει μεγάλο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων χωρών καθώς και των χωρών του ΕΟΧ και των περισσότερων άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Το ευρύ πεδίο εφαρμογής των πληροφοριών που κατέστησαν διαθέσιμες από το Παρατηρητήριο και η ικανότητά του να παρέχει «προσαρμοσμένες στον πελάτη» έρευνες, δεν είναι μόνο αναγκαία για τη βιομηχανία, αλλά αποδείχθηκε σημαντική και για τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο.

Το Παρατηρητήριο δεν είναι η μόνη πηγή στατιστικών πληροφοριών σχετικά με τον οπτικοακουστικό τομέα. Από το 1999, η EUROSTAT έχει αναπτύξει μια στατιστική δομή που αφιερώνεται κυρίως στην εφαρμογή μιας περιεκτικής προσέγγισης ικανής να παρέχει, σε επίπεδο ΕΕ, ορισμένες εναρμονισμένες στατιστικές σειρές χρήσιμες για τη χάραξη πολιτικών και την παρακολούθηση του αντικτύπου τους, για την πραγματοποίηση διεθνών διαπραγματεύσεων και για την παρακολούθηση της ανάπτυξης "μη βασικών" οπτικοακουστικών τομέων.

Οι εμπειρογνώμονες του Παρατηρητηρίου και της EUROSTAT έχουν τακτικές συνεδριάσεις συντονισμού δύο φορές το χρόνο, προκειμένου να αποφευχθεί η επικάλυψη εργασιών στους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και των δύο οργάνων, ιδίως στις στατιστικές της αγοράς. Επιπλέον το Παρατηρητήριο παρακολουθεί τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας για τις οπτικοακουστικές στατιστικές της EUROSTAT και η EUROSTAT παρακολουθεί τη συμβουλευτική επιτροπή των επαγγελματικών οργανώσεων του Παρατηρητηρίου.

Ως εκ τούτου, η EUROSTAT έτεινε να επικεντρωθεί σε αναπτυσσόμενους τομείς όπου οι επίσημες στατιστικές έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα (όπως π.χ. οι στατιστικές από μεγάλης κλίμακας εναρμονισμένες έρευνες στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το εργατικό δυναμικό, ισοζύγιο πληρωμών, κ.τ.λ.) ενώ το Παρατηρητήριο έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στο πιο λεπτομερές επίπεδο που απαιτείται από τις εταιρίες της βιομηχανίας (όπως π.χ. κινηματογραφικά εισιτήρια μεμονωμένων ταινιών, λεπτομερή στοιχεία των κορυφαίων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν δημοσιευμένες πληροφορίες, κ.τ.λ.). Επιπλέον, οι δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου αναπτύχθηκαν κατά συγκεκριμένο τρόπο ώστε να καλύπτουν τομείς πέραν της συλλογής στατιστικών στοιχείων δεδομένου ότι περιλαμβάνουν επίσης τη συλλογή και τη διανομή νομικών πληροφοριών και την παροχή πληροφοριών επαγγελματικού ενδιαφέροντος.

III. Εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου

Το άρθρο 1 της απόφασης του Συμβουλίου ορίζει ότι η Κοινότητα καθίσταται μέλος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Οπτικοακουστικού Τομέα, μιας Μερικής Συμφωνίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το άρθρο 2 της απόφασης ορίζει ότι η Επιτροπή εκπροσωπεί την Κοινότητα στις σχέσεις της με το Παρατηρητήριο. Το άρθρο 5 ορίζει ότι η συμμετοχή της Κοινότητας θα διαρκέσει έως τα τέλη του 2004.

3.1. Η επισημοποίηση της συμμετοχής

Η Επιτροπή συμμετείχε στη δραστηριότητα του Παρατηρητηρίου ήδη από την ίδρυσή του και αντιπροσωπεύτηκε στα ιδρυτικά του όργανα. Συνέβαλε πάντα στη χρηματοδότηση του Παρατηρητηρίου στο ίδιο επίπεδο με τις μεγαλύτερες συμμετέχουσες χώρες.

Στις αρχές του 2000, η Επιτροπή άρχισε τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Παρατηρητήριο προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου. Τα κύρια υπό συζήτηση σημεία αφορούσαν τη συμμετοχή της Κοινότητας στο Παρατηρητήριο χωρίς να είναι συγχρόνως μέλος του «ΕΥΡΗΚΑ - Οπτικοακουστικός τομέας», όπως ίσχυε για άλλες χώρες και, μεταξύ άλλων, τη διευθέτηση ορισμένων ειδικών χρηματοοικονομικών απαιτήσεων από την Επιτροπή σχετικά κυρίως με, τον προορισμό των μη χρησιμοποιηθέντων πόρων και των υποχρεώσεων στην περίπτωση μεταγενέστερης απομάκρυνσης από το Παρατηρητήριο.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε το ψήφισμα (2000) 7 στις 21 Σεπτεμβρίου 2000 που προβλέπει την τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού και του χρηματοοικονομικού κανονισμού του Παρατηρητηρίου, αναθεωρημένων σύμφωνα με τις προαναφερόμενες απαιτήσεις από την Επιτροπή.

Περαιτέρω στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Επιτροπή, με την απόφαση C(2000)3308 [3], εξουσιοδότησε την κυρία Viviane Reding, ως αρμόδιο μέλος της Επιτροπής για την οπτικοακουστική πολιτική, να επισημοποιήσει τη συμμετοχή της Κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο του Οπτικοακουστικού Τομέα ως Συμφωνία, με τη μορφή Ανταλλαγής Επιστολών με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ανταλλαγή Επιστολών επισημοποιήθηκε στις 16 και 22 Νοεμβρίου 2000.

[3] Απόφαση C(2000)3308 δεν δημοσιεύθηκε

Στην Ανταλλαγή Επιστολών επισυνάφθηκε ένα ειδικό έγγραφο, που αποκαλείται Μνημόνιο Κατανόησης (MoU). Στόχος του εγγράφου αυτού είναι να θεσπίσει ορισμένους συγκεκριμένους όρους των ετήσιων αναλήψεων υποχρεώσεων της Επιτροπής που συνδέονται με τη συμμετοχή της Κοινότητας στο Παρατηρητήριο. Το έγγραφο αυτό επικαιροποιείται και επικυρώνεται κάθε χρόνο από την Επιτροπή και το Παρατηρητήριο.

3.2. Κοινοτική οικονομική συνεισφορά

Το δημοσιονομικό δελτίο που επισυνάπτεται στην πρόταση απόφασης του Συμβουλίου προσδιορίζει μια συνολική πρόβλεψη για τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και πληρωμών 1.325.000 EUR για εξαετή περίοδο.

Όπως προαναφέρθηκε, η συμμετοχή της Κοινότητας στο Παρατηρητήριο επισημοποιήθηκε μόλις το Νοέμβριο του 2000, περίπου ένα έτος μετά την έγκριση της απόφασης του Συμβουλίου. Προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή της συνεργασίας με το Παρατηρητήριο το 1999, η Επιτροπή, ενώ περίμενε τα συμπεράσματα των διαπραγματεύσεων για την επισημοποίηση της συμμετοχής ως μέλους στο Παρατηρητήριο, όρισε στις 31 Ιανουαρίου 2000 μια συμφωνία επιδότησης με το Παρατηρητήριο για ένα συνολικό ποσό ίσο με τη θεωρητική θεσμική συνεισφορά και χωρίς να υπερβαίνει το ποσό που προσδιορίστηκε το 1999 στο δημοσιονομικό δελτίο που επισυνάπτεται στην πρόταση απόφασης του Συμβουλίου.

Οι διατάξεις αυτής της Συμφωνίας Επιδότησης ήταν σύμφωνες με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού της Επιτροπής σχετικά με τις επιδοτήσεις. Ειδικότερα, το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί στο Παρατηρητήριο υπολογίστηκε ως ποσοστό των συνολικών πραγματικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από το Παρατηρητήριο κατά το έτος αναφοράς (1999). Αυτό το σύστημα διαφέρει από τα χαρακτηριστικά του υπομνήματος κατανόησης, κατά το ότι δυνάμει του MoU το ποσό της ετήσιας οικονομικής εισφοράς δεν συνδέεται άμεσα με τις πραγματικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το ίδιο έτος, αλλά είναι σταθερό, ενώ η πληρωμή του επιπλέον ποσού αφαιρείται από την εισφορά του μεθεπόμενου έτους.

Η εφαρμογή το 1999 του δημοσιονομικού μηχανισμού της Συμφωνίας Επιδότησης επέτρεψε την πληρωμή μιας εισφοράς που ήταν κατά 8.528 EUR μικρότερη από το προβλεπόμενο μέγιστο ποσό. Το Παρατηρητήριο ζήτησε έκτοτε από την Επιτροπή να πληρώσει αυτό το ποσό που θεωρεί ως οφειλόμενη εισφορά. Η Επιτροπή αμφισβήτησε πάντα αυτήν την εκτίμηση υποστηρίζοντας σταθερά ότι εκπλήρωσε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Επί του παρόντος το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί και το εκτελεστικό Συμβούλιο του Παρατηρητηρίου πρόσφατα αποφάσισε να συγκροτήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να παράσχει επαρκείς προτάσεις για την επίλυση αυτής της αξίωσης. Είναι αναγκαίο να υπενθυμιστεί ότι η ίδια ομάδα απαιτείται να παράσχει προτάσεις για ακόμα μία αξίωση του Παρατηρητηρίου για συνεισφορές που χρονολογούνται από το 1993. Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση προς το Παρατηρητήριο στην περίπτωση αυτή. Σημειώνει ότι η συγκρότηση της ομάδας εμπειρογνωμόνων είναι μια πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου που δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα συμπεράσματα δεσμευτικά για την Επιτροπή.

Οι αναλήψεις υποχρεώσεων και πληρωμών κατά τα έτη 1999 ως 2002 ήταν σταθερά χαμηλότερες από τα ποσά που προβλέπονταν στην πρόταση της Επιτροπής για την απόφαση του Συμβουλίου. Το μερίδιο της Κοινότητας για τη χρηματοδότηση ήταν επίσης σταθερά χαμηλότερο από αυτό που προσδιορίστηκε από την Επιτροπή.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

IV. Δραστηριότητες παρατηρητηρίου

Σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του Παρατηρητηρίου, "ο στόχος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου του Οπτικοακουστικού Τομέα είναι η βελτίωση της μεταφοράς των πληροφοριών στο πλαίσιο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η προώθηση μιας σαφέστερης άποψης της αγοράς και η μεγαλύτερη διαφάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, το Παρατηρητήριο δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην εξασφάλιση της αξιοπιστίας, της συμβατότητας και της συγκρισιμότητας των πληροφοριών".

Προκειμένου να εκπληρώσει την αποστολή του, το Παρατηρητήριο ανέπτυξε τη δραστηριότητά του με βάση δύο κύριους άξονες: τη δημοσίευση των ετήσιων στατιστικών στοιχείων σχετικά με την αγορά του οπτικοακουστικού τομέα και ορισμένα χρηματοοικονομικά θέματα. τη δημοσίευση ενός περιοδικού νομικού ενημερωτικού δελτίου. Επιπλέον, κυκλοφόρησαν σε διάφορες περιπτώσεις αρκετές δημοσιεύσεις.

4.1. Αγορα και χρηματοδοτηση

Ο στόχος της δραστηριότητας του Παρατηρητηρίου στον τομέα της αγοράς και της χρηματοδότησης είναι η συλλογή και η διάθεση των πληροφοριών και των στοιχείων που είναι αναγκαία για τους επαγγελματίες ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν την κύρια ανάπτυξη των διάφορων κλάδων των ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών αγορών (ταινίες, τηλεόραση, βίντεο, πολυμέσα). Οι πληροφορίες αυτές είναι χρήσιμες για τους αναλυτές της αγοράς και παρέχουν οδηγίες στις επιχειρήσεις, κυρίως τις ΜΜΕ, κατά την κατάρτιση των επιχειρησιακών σχεδίων τους και τη χρηματοδότηση των σχεδίων τους.

Οι συνολικές χρηματοοικονομικές πηγές που είναι διαθέσιμες στο σύνολο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (με λεπτομερή ανάλυση της δημόσιας χρηματοδότησης και των καταναλωτικών δαπανών), η ποσοτική ανάλυση της παραγωγής και διανομής κινηματογραφικών και άλλων οπτικοακουστικών έργων, η καταναλωτική συμπεριφορά (κοινό, απόκτηση οπτικοακουστικού εξοπλισμού και προγραμμάτων, προσέλευση σε κινηματογραφικές αίθουσες, κ.τ.λ.) και οι ανταλλαγές μεταξύ της Ευρώπης και άλλων περιοχών του κόσμου είναι τα κύρια αντικείμενα της ανάλυσης του Παρατηρητηρίου.

Η στρατηγική για τη συλλογή δεδομένων βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο εταίρων και παροχέων πληροφοριών και περιλαμβάνει επίσης μια ποιοτική διάσταση της «έρευνας της αγοράς». Το Παρατηρητήριο συνέχισε τη στρατηγική της συνεργασίας με θεματικούς πανευρωπαϊκούς παροχείς πληροφοριών όπως π.χ. οι επαγγελματικές οργανώσεις, οι ιδιωτικές εταιρίες που διαχειρίζονται διεθνή δίκτυα ή οι ακαδημαϊκοί φορείς με δίκτυα ανταποκριτών. Όταν κρίθηκε αναγκαίο, το Παρατηρητήριο ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση δικτύων εθνικών πηγών όπως τα δίκτυα LUMIERE και KORDA για πληροφορίες σχετικά με την κινηματογραφική βιομηχανία. Η συνεργασία με ευρωπαϊκές και εθνικές διοικήσεις που είναι μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του Παρατηρητηρίου παρέχει επίσης συμπληρωματικές πληροφορίες από διάφορες εθνικές πηγές. Επιπλέον, το Παρατηρητήριο συνεργάζεται στενά με την επαγγελματική οργάνωση που αντιπροσωπεύεται στη συμβουλευτική του επιτροπή.

Η Επετηρίδα είναι η κύρια έκδοση του Παρατηρητηρίου. Το 2002 σημείωσε την όγδοη έκδοσή του, που αποτελείται από πέντε τόμους που θα δημοσιευθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες εντός του έτους. Επιπλέον, μια επιγραμμική έκδοση καθιστά τις περισσότερες πληροφορίες που δημοσιεύονται στη "Επετηρίδα" εύκολα προσπελάσιμες για τους υπευθύνους εκείνους που χρειάζονται την άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και ένα ευέλικτο ηλεκτρονικό μορφότυπο.

Μια δεύτερη ετήσια δημοσίευση είναι η "FOCUS, Trends of the Film World Market (Τάσεις της παγκόσμιας αγοράς ταινιών)". Δημοσιεύθηκε από το 1997 και μετά σε συνεργασία με την «Αγορά ταινιών των Κανών» και διανεμήθηκε ευρέως στους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής.

Η έκθεση EUROFICTION είναι η τρίτη ετήσια δημοσίευση του Παρατηρητηρίου. Η έβδομη έκδοσή της θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2002. Η EUROFICTION είναι σχεδόν μοναδική παρέχοντας δεδομένα και ανάλυση τάσεων σχετικά με την εθνική τηλεοπτική παραγωγή ταινιών μυθοπλασία που παράγεται στις 5 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο). Κάθε χρόνο η έκθεση υποβάλλει επίσης μονογραφίες σχετικά με δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκτός των προαναφερόμενων δημοσιεύσεων που εκδίδονται σε τακτική βάση, το Παρατηρητήριο δημοσιεύει επίσης ένα ευρύ φάσμα εκθέσεων και μελετών. Μια σύνοψη των έργων αυτών για τα έτη 1999 ως 2002 περιέχεται στο παράρτημα 1.

Το Παρατηρητήριο ανέπτυξε δύο ειδικευμένες βάσεις δεδομένων, τη LUMIERE σχετικά με το αριθμό θεατών των ταινιών που προβάλλονται στην Ευρώπη και την KORDA σχετικά με τα εθνικά και περιφερειακά δημόσια χρηματοδότησης που διατίθενται στην κινηματογραφική και οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ευρώπη. Αυτές οι δύο βάσεις δεδομένων δίνουν στο Παρατηρητήριο ένα νέο μέσο για την εκπόνηση μιας νέας ανάλυσης που επιφέρει προστιθέμενη αξία και για την αποτελεσματική διάδοση πληροφοριών στους επαγγελματίες και στο κοινό.

Από το 2000 και μετά, το Παρατηρητήριο έχει επίσης αφιερώσει τις προσπάθειές του στην προσαρμογή και επέκταση της βάσης δεδομένων AMADEUS (που δημοσιεύθηκε αρχικά από εξωτερικό σύμβουλο), παραθέτοντας τα χρηματοοικονομικά μητρώα περίπου 5 εκατομμυρίων εταιρειών στην Ευρώπη, 25.000 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό τομέα. Το Παρατηρητήριο είναι πλέον σε θέση να παράσχει σε βάθος χρηματοοικονομική ανάλυση των διάφορων κλάδων της βιομηχανίας στα περισσότερα κράτη μέλη.

4.2. Νομικός τομέας

Προκειμένου να εξυπηρετηθεί η οπτικοακουστική βιομηχανία με πλήρεις πληροφορίες και σχόλια, το Παρατηρητήριο οικοδόμησε ένα ευρύ δίκτυο νομικών ανταποκριτών με αποδεδειγμένη εμπειρία στους συγκεκριμένους τομείς. Αυτό το δίκτυο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην πραγματοποίηση διαφόρων σχεδίων με την παροχή βασικών εισφορών που αργότερα συνδυάζονται, διαρθρώνονται και συντάσσονται από το Παρατηρητήριο. Το έργο του Παρατηρητηρίου διαδίδεται με τη μορφή έντυπων και επιγραμμικών δημοσιεύσεων / υπηρεσιών και επίσης μέσω εργαστηρίων, σεμιναρίων, παρουσιάσεων και σε απάντηση σε συγκεκριμένα αιτήματα για πληροφορίες. Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται εκπρόσωποι της βιομηχανίας (μεταξύ άλλων από επαγγελματικές ενώσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), νομικές εταιρίες, κυβερνητικά όργανα, θεσμικά όργανα της ΕΕ, εποπτικές αρχές, διοικητικές οντότητες, βουλευτές (τόσο εθνικοί όσο και ευρωπαϊκοί), ερευνητικά ιδρύματα, κ.τ.λ.

Το ενημερωτικό δελτίο IRIS είναι η δημοσίευση του Παρατηρητηρίου για νομικές πληροφορίες σχετικά με τη ραδιοτηλεόραση, τον κινηματογράφο, τα νέα μέσα / τεχνολογίες, και τους συναφείς τομείς του δικαίου. Περιέχει τακτικές εκθέσεις σχετικά με διεθνή και κοινοτικά θέματα καθώς και τις εξελίξεις σε κάθε μεμονωμένη ευρωπαϊκή χώρα. Καλύπτει επίσης ορισμένες μεγάλες μη ευρωπαϊκές αγορές. Από το 1999 και μετά, οι αναγνώστες του IRIS ενημερώνονταν σχετικά με τις πιο σημαντικές θεματολογικές εξελίξεις μέσω 10 περιοδικών εκδόσεων το χρόνο (6 τεύχη έως τα μέσα του 2002) που περιέχουν περίπου 850 άρθρα. Το IRIS διατίθεται επίσης επί γραμμής.

Από τον Ιανουάριο του 2001, κάθε δεύτερο μήνα, το IRIS συμπληρώνεται με μια έκδοση του IRIS Plus, μια συγκριτική και νομική επισκόπηση με βάση το πλαίσιο σε επιλεγμένα θέματα ιδιαίτερης σημασίας. Επιπλέον, το ενημερωτικό δελτίο IRIS περιλαμβάνει τρεις επικαιροποιήσεις (κάθε χρόνο το Μάιο) των "State of Signatures and Ratifications of relevant European Conventions and other International Treaties" και (το Μάρτιο του 2001) ένα πίνακα επισκόπησης σχετικά με την εθνική ρύθμιση των "Γεγονότων μείζονος σημασίας για την κοινωνία".

Περαιτέρω, η σταθερή παρακολούθηση των σημαντικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας περιεκτικής νομικής βάσης δεδομένων. Αυτή η βάση δεδομένων, που φέρει τον τίτλο εργασίας IRIS Merlin, θα προσφέρεται επί γραμμής στο κοινό για την έρευνα της συλλογής άρθρων του IRIS και του μητρώου των συναφών εγγράφων. Το σχέδιο έχει προχωρήσει καλά και αναμένεται να είναι διαθέσιμο στο κοινό έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον της συστηματικής μηνιαίας ενημέρωσης μέσω του ενημερωτικού δελτίου IRIS, η διεύθυνση νομικής πληροφόρησης του Παρατηρητηρίου ανέλαβε διάφορα σχέδια σε επιλεγμένα θέματα (παράρτημα 2). Δύο σε βάθος έρευνες αξίζουν την ιδιαίτερη προσοχή μας, "Τηλεόραση και συγκέντρωση μέσων - Ρυθμιστικά μοντέλα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο" και "Δικαιοδοσία επί των ραδιοτηλεοπτικών φορέων στη Ευρώπη". Και οι δύο έρευνες δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της σειράς IRIS Special.

V. Διάδοση του έργου του παρατηρητηρίου

Αποτελεί κοινή πεποίθηση στα πλαίσια της βιομηχανίας ότι τα τελευταία έτη το Παρατηρητήριο βελτίωσε σημαντικά την αποτελεσματικότητά του ως παροχέας περιεκτικών πληροφοριών σε πολλούς τομείς της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε χάρη στη συνεκτική πολιτική διάδοσης που, σε συνδυασμό με την πηγή χρηματοδότησης, δεν ευνοεί τις εμπορικές πωλήσεις αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δωρεάν παροχές. Η αναδιοργάνωση του 2001 του δικτυακού τόπου του Παρατηρητηρίου (www. obs. coe. int), που παρέχει επίσης συνδέσμους προς δικτυακούς τόπους επιλεγμένων πηγών θεματικών πληροφοριών, συνέβαλε στην καθιερωμένη πολιτική του επικοινωνίας και διάδοσης.

Τέλος, το Παρατηρητήριο απαντά σε τακτική βάση σε αιτήματα πληροφόρησης που προκύπτουν πολύ συχνά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και από επαγγελματικές ενώσεις, ερευνητικά ιδρύματα, εποπτικές αρχές, μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου και της συμβουλευτικής επιτροπής του Παρατηρητηρίου, και βουλευτές (τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς).

Οι εργασίες του Παρατηρητηρίου δημοσιεύονται γενικά στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά

5.1. Αγορά και χρηματοδοτηση

Οι αρκετές δημοσιεύσεις του Παρατηρητηρίου στον τομέα αυτό έχουν διαφορετικό βαθμό διάδοσης.

Οι στατιστικές πωλήσεις της Επετηρίδας κυμαίνονται γενικά στο επίπεδο των 700- 800 αντιτύπων ενώ περισσότερα από 1000 αντίτυπα δίδονται δωρεάν στα μέλη των θεσμικών οργάνων του Παρατηρητηρίου (εκτελεστικό συμβούλιο, συμβουλευτική επιτροπή, κ.λπ....) στο δίκτυό του των επαγγελματικών εταίρων, καθώς και φορείς όπως οι εθνικές βιβλιοθήκες και τα γραφεία MEDIA. Το 2001, οι πωλήσεις της Επετηρίδας έπεσαν λόγω της καθυστερημένης έκδοσής της η οποία με τη σειρά της, συνδεόταν με τη διαθεσιμότητα ορισμένων σημαντικών στοιχείων. Προκειμένου να επανορθωθούν αυτές οι μη ικανοποιητικές τάσεις, ξεκινώντας από το 2002 η Επετηρίδα χωρίστηκε σε πέντε θεματικές δημοσιεύσεις που θα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους μόλις τα ουσιώδη στατιστικά δεδομένα καταστούν διαθέσιμα.

Η Premium Service της Επετηρίδας έχει μεταξύ 50 και 100 εμπορικούς πελάτες, κυρίως συμβούλους και τμήματα ανάπτυξης των ραδιοτηλεοπτικών εταιριών.

Το FOCUS. The World Film Market διανέμεται ελεύθερα σε 10.000 αναγνώστες, συμπεριλαμβανομένων 7.500 πελατών της «Αγοράς ταινιών των Κανών».

Η μελέτη EUROFICTION έχει ένα πιο στοχοθετημένο στόχο (20 έως 30 αντίτυπα πωλούνται κάθε χρόνο) και διανέμεται δωρεάν σε περίπου 250 μέλη του δικτύου του Παρατηρητηρίου.

5.2. Νομικός τομέας

Οι πωλήσεις των αρκετών δημοσιεύσεων IRIS βασίζονται κυρίως σε εξωτερικούς διανομείς που απορροφούν αποθέματα περίπου 800 αντιτύπων. Οι άμεσες πωλήσεις του Παρατηρητηρίου είναι πολύ μικρές: λιγότερο από εκατό συνδρομές. Το Παρατηρητήριο επιδιώκει στην πράξη μια πολιτική της δωρεάν διάδοσης, κυρίως με την ευκαιρία συνεδρίων και φεστιβάλ. Σε τακτική βάση, το ενημερωτικό δελτίο IRIS διανέμεται σε δημόσια ιδρύματα και αρμόδιους χάραξης πολιτικής.

Η διάδοση των ειδικών εκδόσεων του IRIS πραγματοποιείται απευθείας από το Παρατηρητήριο. Το IRIS Focus σχετικά με το νόμο περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή έτυχε μεγάλης (σχεδόν 800 αντίτυπα) δωρεάν διανομής επιπλέον των άνω των εκατό εμπορικών πωλήσεων από το 2000 και μετά. Η έκθεση διατίθεται επίσης δωρεάν στο δικτυακό τόπου του Παρατηρητηρίου.

Περισσότερα από 500 δωρεάν αντίτυπα διανεμήθηκαν για κάθε ένα από τα δύο IRIS Specials που δημοσιεύθηκαν το 2001 και την άνοιξη του 2002 σχετικά με τη "Συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης" και σχετικά με τη "Δικαιοδοσία επί των ραδιοτηλεοπτικών φορέων", αντίστοιχα. Το πρώτο έργο πωλήθηκε επίσης σε πάνω από εκατό εμπορικούς πελάτες.

Τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο του IRIS plus διανέμονται δωρεάν σε ειδικές εκδηλώσεις και συνέβαλαν αποτελεσματικά στην αύξηση της ενημέρωσης του κοινού ηια αυτήν την οικογένεια εκδόσεων.

5.3. Διαδίκτυο

Σχεδόν όλες οι εργασίες και οι δημοσιεύσεις που εκδόθηκαν από το Παρατηρητήριο διατίθενται επίσης δωρεάν ή σε εμπορική βάση στους δικτυακούς τόπους του Παρατηρητηρίου, η σελίδα υποδοχής του οποίου καταγράφει το συνεχές δημόσιο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, οι μηνιαίες "επισκέψεις" υπερβαίνουν γενικά το όριο των 11.000.

Πρόσφατα, προκειμένου να δοθεί η μέγιστη δυνατή δημόσια πρόσβαση στις υπηρεσίες ενημέρωσης του Παρατηρητηρίου, άνοιξαν δύο επιπλέον ειδικοί δικτυακοί τόποι του κυρίου τόπου του Παρατηρητηρίου, οι οποίοι καλύπτουν ζητήματα μάρκετινγκ και χρηματοοικονομικά ζητήματα. Ενώ ο ειδικός δικτυακός τόπος "Lumiere" που ασχολείται με τα στατιστικά στοιχεία των εισιτηρίων των ταινιών ανέρχεται περίπου στο επίπεδο των 4.000 "επισκέψεων" το μήνα, ο πιο πρόσφατος δικτυακός τόπος "Korda" σχετικά με τα χρηματοοικονομικά στατιστικά στοιχεία τείνει προς το επίπεδο των 800 "επισκέψεων".

Η ανάλυση των επαφών του Διαδικτύου δείχνει ότι ένα μεγάλο φάσμα των χρηστών από πολλές χώρες έχει τακτικά πρόσβαση στο δικτυακό τόπο του Παρατηρητηρίου. Ορισμένοι από αυτούς μπήκαν στο δικτυακό τόπο από τον τόπο της οπτικοακουστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου υπάρχει ένας ειδικός σύνδεσμος.

5.4. Άλλες δραστηριότητες διάδοσης και συνέδρια

Το Παρατηρητήριο θεωρεί πολύ σημαντικό για τη διάδοση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητάς του την ενεργό συμμετοχή σε συνέδρια και εργαστήρια. Προωθεί επίσης και διοργανώνει ορισμένες επαγγελματικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τα ιδρύματα εταίρους του. Σε πολλές περιπτώσεις το Παρατηρητήριο εκπονεί ειδικές εκθέσεις και τις διανέμει στους συμμετέχοντες των εκδηλώσεων ως υποστηρικτικά έγγραφα συζήτησης.

Επιπλέον, το Παρατηρητήριο δημοσιεύει περίπου 10 ανακοινώσεις τύπου κάθε χρόνο. Αυτά τα έγγραφα χρησιμοποιούνται ευρέως από επαγγελματίες και αρμόδιους χάραξης πολιτικής, και σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνή Τύπο.

Παράρτημα 3. Περιέχει μια σύνοψη των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν με τη συμμετοχή του Παρατηρητηρίου.

VI. Συμπεράσματα

Πέρα από το γεγονός της επίσημης συμμετοχής σε έναν πολυμερή διεθνή οργανισμό - επί του παρόντος, 35 χώρες και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι πλήρη μέλη του Παρατηρητηρίου, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το «ΕΥΡΗΚΑ-Οπτικοακουστικός τομέας» έχουν καθεστώς παρατηρητή - η Επιτροπή και το Παρατηρητήριο ανέπτυξαν μια υγιή επαγγελματική συνεργασία προς όφελος τόσο της βιομηχανίας, που λαμβάνει μια ροή έγκαιρων πληροφοριών ενισχύοντας τη διαφάνεια όσο και των δημόσιων αρχών, που μπορούν να ξεκινήσουν επικερδείς συζητήσεις με τον εκπρόσωπο της βιομηχανίας με βάση την καλύτερη γνώση της αγοράς.

Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν χάρη στη συνεχή ανάπτυξη ενός καλά δομημένου και αποτελεσματικού δικτύου πηγών που επιτρέπει στο Παρατηρητήριο να συνεργάζεται στενά με τις πιο ικανές πηγές ενημέρωσης στους διάφορους κλάδους της βιομηχανίας.

Το Παρατηρητήριο αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων των δημόσιων φορέων και του ιδιωτικού τομέα από αρκετές χώρες, που είναι σε θέση να παρέχει πολύτιμα αποτελέσματα σε ένα μεγάλο φάσμα χρηστών σε λογικό κόστος όσον αφορά το ποσό των χρηματοοικονομικών εισφορών - για τους συμμετέχοντες φορείς - και πρόσβαση σε πληροφορίες για τη βιομηχανία

Παράρτημα 1. Κύριες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου σχετικά με ζητήματα της αγοράς και της χρηματοδότησης

"Public Aid Mechanisms for the Film and the Audiovisual Industry in Europe- (Μηχανισμοί δημόσιας βοήθειας για την κινηματογραφική και οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ευρώπη)". τόμος I: "Comparative Analysis of National Aid Mechanisms - (Συγκριτική ανάλυση των εθνικών μηχανισμών βοήθειας". τόμος II: εθνικές μονογραφίες. Αυτή η έκθεση, που συντάχθηκε από κοινού το 1999 από το Παρατηρητήριο και το γαλλικό CNC (Κέντρο εθνικού κινηματογράφου), παρείχε μια πλήρη άποψη των δημόσιων συστημάτων υποστήριξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Developments of digital television in the European Union- (Εξελίξεις της ψηφιακής τηλεόραση στην Ευρωπαϊκή Ένωση)". Το 1999 συντάχθηκε έκθεση από το Παρατηρητήριο για ένα συνέδριο που οργάνωσε η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Radio and Television Systems in Europe 2000/2001 - (Συστήματα ραδιοφώνου και τηλεόρασης στην Ευρώπη 2000/2001)". Το έργο αυτό, μια αγγλική και γαλλική μετάφραση μιας αρχικής δημοσίευσης στα γερμανικά συντάχθηκε από το Hans-Bredow-Institut και παρουσιάζει το οπτικοακουστικό τοπίο σε 33 ευρωπαϊκές χώρες.

"European Films on European Televisions - (Ευρωπαϊκές ταινίες στις ευρωπαϊκές τηλεοράσεις)". Αυτή η έκθεση, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη Mιdiamιtrie και τις ETS το 2000, παρείχε λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και την προέλευση των ταινιών που προβλήθηκαν από τα κύρια μη κωδικοποιημένα τηλεοπτικά κανάλια στην Ευρώπη, καθώς επίσης και τη βαθμολόγηση ενός δείγματος εκπομπής επιτυχημένων ταινιών από ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κανάλια.

"Economy of European TV Fiction - Market Value and Producers / Broadcasters Relations - Οικονομία των ευρωπαϊκών τηλεοπτικών ταινιών μυθοπλασίας - Αξία αγοράς και σχέσεις παραγωγών ραδιοτηλεοπτικών φορέων)". Η έκθεση αυτή, που συγχρηματοδοτήθηκε και δημοσιεύθηκε από το Παρατηρητήριο το 2000, πραγματοποιήθηκε από το INA σε συνεργασία με τις ομάδες Eurofiction και συγχρηματοδοτήθηκε από το γαλλικό CNC. Το έργο αυτό βασίζεται σε μια πρωτότυπη μεθοδολογία και παρέχει για πρώτη φορά αξιολόγηση της οικονομικής αξίας της τηλεοπτικής παραγωγής στην Ευρώπη. Επί του παρόντος εκπονείται μια επικαιροποίηση της έκθεσης αυτής από το INA (με συγχρηματοδότηση από το Παρατηρητήριο και το γαλλικό CNC και τη DDMA).

"The Film Industry in the Russian Federation - (Η κινηματογραφική βιομηχανία στη Ρωσική Ομοσπονδία)" και "The Video industry in the Russian Federation - (Η βιομηχανία του βίντεο στη Ρωσική Ομοσπονδία)" δημοσιεύθηκαν το 2001. Αυτές οι δύο εκθέσεις ανατέθηκαν από το Παρατηρητήριο σε δύο ρώσους αναγνωρισμένους συμβούλους.

"Distribution of Third Country Films in the European Union (1996-2002) - (Η διανομή ταινιών τρίτων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1996-2002))". Έκθεση που εκπονήθηκε για το συνέδριο "The Film and Television Sector in the European Union and Third Countries - (Ο κινηματογραφικός και τηλεοπτικός τομέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες)" που οργάνωσε η ισπανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Μαδρίτη, 18-19 Απριλίου 2002).

Διάφορες εθνικές εκθέσεις σχετικά με την κινηματογραφική βιομηχανία που παρασχέθηκαν από εθνικές διοικήσεις ή εμπειρογνώμονες δημοσιεύθηκαν στο δικτυακό τόπο του Παρατηρητηρίου. Στις χώρες που καλύφθηκαν περιλαμβάνονται το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο της ψηφιακής τεχνολογίας στη διανομή των ταινιών βρίσκεται υπό εκπόνηση.

Παράρτημα 2 Κύριες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου σχετικά με νομικά ζητήματα

Θέμα: Δικαιοδοσία επί των ραδιοτηλεοπτικών φορέων στην Ευρώπη (οδηγία για την τηλεόραση χωρίς σύνορα(TVwF), σύμβαση CoE (Συμβούλιο της Ευρώπης)

Το IRIS Special, που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2002 βασίστηκε στο εργαστήριο του Νοεμβρίου με τα IViR και EPRA καλύπτοντας την περιγραφή των νομικών ζητημάτων και της υφιστάμενης νομολογίας.

Θέμα: Τηλεόραση και συγκέντρωση μέσων

Το IRIS Special που δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2001 καλύπτει: τα κανονιστικά μοντέλα που επιλέχθηκαν από τις χώρες DE, GΒ, ES, IT, FR. το πλαίσιο που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μέσω νομοθεσίας και νομολογίας). η ρύθμιση στις ΗΠΑ. η κατάσταση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Θέμα: Σύγκλιση

Το 2001, η σειρά IRIS plus έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της σύγκλισης επιδιώκοντας έτσι δύο κύριες πτυχές: τη δυνατότητα εφαρμογής του κανονισμού των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης (ιδιαίτερα της ραδιοφωνίας) σε νέα μέσα. την καταλληλότητα της τρέχουσας οργανωτικής δομής, και της κατανομής της εξουσίας στις κανονιστικές αρχές και άλλους φορείς ελέγχου (π.χ. δυνάμει του δικαίου περί ανταγωνισμού) για συγκλίνοντα μέσα ενημέρωσης.

Πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών και ιδεών για ένα σύνολο τεσσάρων δημοσιεύσεων στο πλαίσιο του IRIS plus σχετικά με το ζήτημα τη σύγκλισης (IRIS plus 2001-6, IRIS plus 2001-8, IRIS plus 2001-10, IRIS plus 2002-2)

Θέμα: Πρόσβαση υπό όρους

IRIS plus 2001-2 σχετικά με τη μη διακριτική πρόσβαση σε ψηφιακές «Υπηρεσίες ελέγχου πρόσβασης».

Θέμα: Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας που συνδέονται με την ηλεκτρονική διανομή

Η σειρά IRIS Focus (2000) παρουσιάζει τέσσερα άρθρα που πραγματεύονται: τα νομικά μέσα του ΠΟΔΙ και τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί πνευματικής ιδιοκτησίας. τη νομολογία διαφόρων χωρών σχετικά με το σε ποιον ανήκουν τα ηλεκτρονικά δικαιώματα. το συμβατικό και νομικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά δικαιώματα σε εθνικό επίπεδο. τα διάφορα συστήματα για τη διαδικτυακή διανομή οπτικοακουστικών έργων (MP3, Napster, Scour, Gnutella).

Επιπλέον το IRIS plus 2002-4 επικεντρώθηκε σε προβλήματα που συνδέονται με το "Movies on-line" (δηλ. τη διανομή ταινιών μέσω του Διαδικτύου)

Θέμα: Αυτορρύθμιση

Το IRIS plus 2002-6 σχετικά με τη συρρύθμιση των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη. εργαστήριο στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2002 σχετικά με αυτό το ζήτημα, που φιλοξενήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα και συνδιοργανώθηκε από το IViR και το EMR.

Θέμα: Παραγωγή ταινιών και χρηματοδότηση

Η παραγωγή και η διανομή ταινιών στην Ευρώπη: Το πρόβλημα της εθνικότητας. Χώρες που καλύφθηκαν: Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (επιγραμμική έκδοση Ιανουάριος 2000) IRIS plus 2001-4 σχετικά με την εθνική ενίσχυση παραγωγής ταινιών: νομοθετικά χαρακτηριστικά και τάσεις (στις χώρες DE, FR, IT, ES, UK και κάποιο υπόβαθρο ΕΕ)

Θέμα: Δημόσια ραδιοτηλεόραση

Το IRIS Focus 2000-6 σχετικά με τη χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε επιλεγμένες χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης (BG, SK, CZ, PO, HU). ερευνητική συμβολή για μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Hans Bredow και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην «Der schweizerische Φffentliche Rundfunk im Netzwerk (IPMZ Ζυρίχη 2001)» και στην «Der φffentliche Rundfunk im Netzwerk von Politik, Wirtschaft und Gesellschaft" (NOMOS Baden-Baden/Hamburg 2001)».

Θέμα: Διαφήμιση

Regulation on Advertising Aimed at Children in EU-Member States and some Neighbouring States (May 2000) - (Ρύθμιση σχετικά με τη διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε ορισμένες γειτονικές χώρες (Μάιος 2000)). Η παρεμβολή μικρών διαφημίσεων κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αγώνων (Μάιος 2002)

Θέμα: Εθνικές εκθέσεις

Τουρκία: Νόμος σχετικά με τον οπτικοακουστικό τομέα (επιγραμμική δημοσίευση Ιούλιος 2001). Ρωσική ομοσπονδία: Το ρωσικό σύστημα αδειοδότησης σταθμών τηλεόρασης και ραδιοφώνου (επιγραμμική δημοσίευση Ιούλιος 2001).

Στα μέσα του 2002 ήταν υπό εκπόνηση ορισμένα σχέδια, συμπεριλαμβανομένων της βάσης δεδομένων IRIS Merlin και μια συλλογής υπερσυνδέσμων σε νομικές πηγές. Η πρώτη είναι μια περιεκτική συλλογή άρθρων του IRIS, και συναφών αναφορών σε πηγές, που κατέστη διαθέσιμη στο κοινό μέσω του Διαδικτύου ως μέσο πραγματοποίησης ερευνών στο νομικό τομέα. Η δεύτερη είναι μια οργανωμένη απαρίθμηση συνδέσμων προς πηγές στο νομικό τομέα που παρέχουν πρόσβαση σε νομοθετικά έγγραφα και έγγραφα πολιτικής.

Παράρτημα 3 Εργαστήρια που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο

Αγορά και χρηματοδότηση

Το "Film Information and Statistics - (Πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τις ταινίες)" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου "Audio-visual Policies and their Implementation in the European Union and in Turkey - (Οπτικοακουστικές πολιτικές και η εφαρμογή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία)" που διοργάνωσε το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού (Εσκί Σεχίρ, 4 Απριλίου 2001)

"Case studies of success in European film distribution - (Περιπτωσιολογικές μελέτες επιτυχίας στη διανομή ταινιών) " (διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού φόρουμ ταινιών» (Στρασβούργο, 8-13 Νοεμβρίου 2001).

"The Film and Video industry in the Russian Federation and their relations with other European countries -(Η βιομηχανία κινηματογράφου και βίντεο στη Ρωσική Ομοσπονδία και οι σχέσεις τους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες)" (διοργανώθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ της Μόσχας) (Μόσχα, 26 Ιουνίου 2002)

Τομέας νομικών πληροφοριών

"How to distinguish between broadcasting and new media services - Broadcasters' access to new Media markets - (Τρόπος διαχωρισμού μεταξύ υπηρεσιών ραδιοτηλεόρασης και νέων μέσων - Η πρόσβαση των ραδιοτηλεοπτικών φορέων στις αγορές νέων μέσων)" (Άμστερνταμ, 16 Ιουνίου 2001)

"Media Supervision on the threshold of the 21st century - Structure and powers of regulatory authorities in the era of convergence - (Η εποπτεία των μέσων ενημέρωσης στο κατώφλι του 21ου αιώνα - Δομή και εξουσίες των εποπτικών αρχών στην εποχή της σύγκλισης)" (Saarbrόcken, 6 Νοεμβρίου 2001)

"Jurisdiction over Broadcasters in Europe - (Δικαιοδοσία επί των ραδιοτηλεοπτικών φορέων στην Ευρώπη)" (Άμστερνταμ, 24 Νοεμβρίου 2001)

"Workshop on co-regulation of the Media in Europe - (Εργαστήριο με θέμα τη συρρύθμιση των μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη)" (Φλωρεντία, 6-7 Σεπτεμβρίου 2002)