52002DC0261

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εξαμηνιαία ενημέρωση του πίνακα αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση της προόδου οσον αφορά τη δημιουργία χώρου "ελευθερίας, ασφάλειας, και δικαιοσύνης" στην Ερωπαϊκή Ενωση (πρώτο εξάμηνο 2002) /* COM/2002/0261 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2002)

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Ο πίνακας αποτελεσμάτων για τη δημιουργία του χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης καταρτίζεται σε τακτά διαστήματα από την Επιτροπή για να παρακολουθήσει τις προόδους όσον αφορά τη θέσπιση και την εφαρμογή των μέτρων που είναι απαραίτητα για να επιτευχθούν οι στόχοι που ορίζονται από τη συνθήκη του Άμστερνταμ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 1999.

Η παρούσα έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων παρουσιάζει όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις τους στόχους και τις προθεσμίες που ορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε, και τις αρμοδιότητες που απονεμήθηκαν σε κάθε περίπτωση για να εξασφαλιστεί η έναρξη, η πρόοδος και η ολοκλήρωση της διαδικασίας. Για να διευκολυνθεί η ανάγνωση της προόδου που σημειώθηκε, οι πίνακες διακρίνουν μεταξύ των προτάσεων και των πρωτοβουλιών που υποβλήθηκαν, της κατάστασης των εργασιών στο Συμβούλιο, και ενδεχομένως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και των προβλεπόμενων για το μέλλον εργασιών. Ένα τμήμα "μεταφορά" στην εθνική νομοθεσία των πράξεων που θεσπίστηκαν παρέχει επίσης στοιχεία για την έναρξη ισχύος και την εφαρμογή των αποφάσεων και μέτρων που θεσπίστηκαν.

Όπως και στην προηγούμενη έκδοση, μια σύνοψη που ανακεφαλαιώνει τα κύρια επιτεύγματα μετά το Τάμπερε προστέθηκε για να βοηθήσει τον αναγνώστη να ερμηνεύσει την παρουσίαση υπό μορφή πίνακα που ακολουθεί.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1. Σύνοψη

2. Κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ

2.1. Σχέση εταιρικότητας με τις χώρες καταγωγής

2.2. Ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

2.3. Δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών

2.4. Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

3. Ένας αυθεντικός ευρωπαϊκός χώρος δικαιοσύνης

3.1. Καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη εντός της Ευρώπης

3.2. Αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων

3.3. Μεγαλύτερη σύγκλιση σε θέματα αστικού δικαίου

4. Καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλη την Ένωση

4.1. Πρόληψη του εγκλήματος στο επίπεδο της Ένωσης

4.2. Ενίσχυση της συνεργασίας κατά του εγκλήματος

4.3. Καταπολέμηση ορισμένων μορφών εγκλήματος

4.4. Ειδική δράση κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

5. Θέματα που αφορούν τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα και την πολιτική για τις θεωρήσεις, εφαρμογή του άρθρου 62 ΕΚ και μετατροπή του κεκτημένου Σένγκεν

6. Ιθαγένεια της Ένωσης

7. Συνεργασία κατά των ναρκωτικών

8. Ισχυρότερη εξωτερική δράση

9. Άλλες αναληφθείσες πρωτοβουλίες

1. συνοψη

Αυτό το τμήμα περιλαμβάνει σύνοψη των κυριότερων επιτευγμάτων που πραγματοποιήθηκαν κατά την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Τάμπερε από την τελευταία έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων που υποβλήθηκε από την Επιτροπή στις 30 Οκτωβρίου 2001 την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν. Αυτά τα επιτεύγματα περιλαμβάνονται λεπτομερώς στους πίνακες που ακολουθούν.

Η προ του Λάκεν έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων περιλάμβανε ενδιάμεση αξιολόγηση από την Επιτροπή της προόδου που πραγματοποιήθηκε κατά την υλοποίηση του προγράμματος που ορίστηκε στο Τάμπερε. Όπως ορίστηκε, οι λεπτομέρειες των προς λήψη μέτρων είναι πλέον γνωστές και το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ευρίσκεται ήδη στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Εντούτοις η αξιολόγηση της Επιτροπής ήταν πιο χαλαρή στους τομείς που συνεπάγονται τον καθορισμό κοινής πολιτικής και νομοθετικών πρωτοβουλιών και υπογράμμιζε ότι ορισμένες υπό συζήτηση προτάσεις αποτελούν έναν έλεγχο της βούλησης των κρατών μελών να προχωρήσουν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους.

Οι πρόοδοι που σημειώθηκαν κατά τους έξι τελευταίους μήνες, και κυρίως οι αποφάσεις που ελήφθησαν για τις προτάσεις του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και της απόφασης πλαισίου για την τρομοκρατία, που θα εγκριθούν τυπικά προσεχώς αποδεικνύουν την ικανότητα της Ένωσης να συγκεκριμενοποιήσει τους στόχους που ορίζονται από τη συνθήκη του Άμστερνταμ στις περιπτώσεις που η ανάγκη δράσης συνδυάζεται με την επιθυμία αποτελέσματος.

Όμως αυτές οι πραγματικές πρόοδοι πρέπει να αξιολογηθούν επίσης σε σχέση αφενός με ένα μέρος του χρονοδιαγράμματος που ορίστηκε κατά το Συμβούλιο του Τάμπερε και αυτών που εναπομένει να γίνουν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Τάμπερε εμπρόθεσμα, και αφετέρου με την πραγματική εφαρμογή τους από τα κράτη μέλη.

Σχετικά με το θέμα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου του Λάκεν επαναβεβαίωσε την προσήλωσή του στις πολιτικές κατευθύνσεις και τους στόχους τους Τάμπερε και σημείωσε ότι παρόλο που σημειώθηκε κάποια πρόοδος, "πρέπει ωστόσο να δοθούν νέες ωθήσεις και προσανατολισμοί προκειμένου να καλυφθεί η καθυστέρηση" σε ορισμένους τομείς. Τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ένωση να μεταφέρονται ταχέως και/ή να εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη [1] και ότι οι συμβάσεις που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος της συνθήκης του Μάαστριχ να επικυρώνονται χωρίς καθυστέρηση [2].

[1] Πρέπει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο θέσπισε στις 28.02.2002 την πρώτη του έκθεση σχετικά με την απόφαση πλαίσιο για την ενίσχυση με ποινικές κυρώσεις της προστασίας του ευρώ έναντι της παραχάραξης. Αυτή η έκθεση αποτελεί την πρώτη εργασία αξιολόγησης ενός νομικού μέσου θεσπιζόμενου δυνάμει του Τίτλου VI της ΣΕΕ.

[2] Η κατάσταση των κυρώσεων όπως αναφέρεται στον πίνακα αποτελεσμάτων προκύπτει από τις κοινοποιήσεις των κρατών μελών στη γενική γραμματεία του Συμβουλίου.

Ο αναγνώστης θα μπορεί, διαβάζοντας τους πίνακες, να έχει ποιο ακριβή εικόνα των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν καθώς και των προτεραιοτήτων της Επιτροπής για το επόμενο εξάμηνο στους τομείς κλειδιά για την υλοποίηση ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης που είναι το άσυλο, η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, τα εξωτερικά σύνορα, η ιθαγένεια, και η ενίσχυση της εξωτερικής δράσης.

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης

Οι στόχοι του Συμβουλίου του Τάμπερε επαναβεβαιώθηκαν κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν της 14 και 15ης Δεκεμβρίου 2001: η κοινή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση πρέπει να εγκριθεί "το συντομότερο δυνατόν".

Όσον αφορά το άσυλο, το Συμβούλιο συνεχίζει τις εργασίες του σχετικά με τις προτάσεις που του υποβλήθηκαν και οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση της πρώτης φάσης της εφαρμογής της κοινής πολιτικής που αποφασίστηκε στο Τάμπερε. Το Συμβούλιο κατά τη σύνοδό του τού Απριλίου 2002, δήλωσε τη συμφωνία του για την πρόταση οδηγίας που αποβλέπει στον καθορισμό ελάχιστων κοινών όρων για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Παράλληλα και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν η Επιτροπή θα υποβάλει προσεχώς τροποποιημένη πρόταση για τη θέσπιση ελάχιστων κοινών προδιαγραφών όσον αφορά τη διαδικασία χορήγησης ή ανάκλησης του καθεστώτος του πρόσφυγα. Όσον αφορά την πρόταση για τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, και μετά από διαβούλευση, η Επιτροπή και το Συμβούλιο συμφώνησαν να εξακολουθήσουν τις εργασίες του στη βάση της πρότασης της Επιτροπής.

Το σύστημα Eurodac το οποίο θα επιτρέπει κυρίως την αντιπαραβολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και του οποίου η σημασία για μια πραγματική κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης τονίστηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν, ευρίσκεται υπό ανάπτυξη. Το Συμβούλιο θέσπισε τον Φεβρουάριο 2002 έναν κανονισμό για τον καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού του Δεκεμβρίου 2000 που δημιουργεί το σύστημα.

Στον τομέα της μετανάστευσης, η Επιτροπή υπέβαλε τον Μάιο 2002 τροποποιημένη πρόταση για την οικογενειακή επανένωση σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν.

Το Συμβούλιο του Τάμπερε είχε ορίσει ότι η προσέγγιση των προϋποθέσεων εισδοχής και διαμονής των υπηκόων τρίτων χωρών πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ των στόχων της μιας πολιτικής ένταξης βασισμένη κυρίως στην καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης. Η Επιτροπή επιθυμώντας να συμπληρώσει το υπάρχον νομοθετικό οπλοστάσιο παρουσίασε τον Νοέμβριο 2001 μια πρόταση απόφασης πλαισίου για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το Συμβούλιο Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις του Απριλίου 2002 ενέκρινε από την πλευρά του τα συμπεράσματα για την καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας.

Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης αποτέλεσε επίσης προτεραιότητα κατά τους τελευταίους μήνες. Η Επιτροπή παρουσίασε μια ανακοίνωση σχετικά με το θέμα τον Νοέμβριο 2001 και ενσωμάτωσε αυτή τη διάσταση στην πρόσφατη ανακοίνωση που παρουσίασε για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων (βλέπε παρακάτω). Προκειμένου να ενισχύσει τα μέσα καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, η Επιτροπή υπέβαλε, τον Φεβρουάριο 2002, πρόταση οδηγίας για την άδεια διαμονής μικρής διάρκειας που χορηγείται στα θύματα εμπορίας ανθρώπων και παράνομης μεταφοράς μεταναστών που συνεργάζονται για τη σύλληψη των δραστών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν, το Συμβούλιο από την πλευρά του θέσπισε το Φεβρουάριο του 2001 ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων στην Ένωση.

Όσον αφορά τη βοήθεια στις χώρες καταγωγής και διέλευσης, η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλλει πριν από τα τέλη του έτους πρόταση νομικής βάσης για την εφαρμογή του νέου δημοσιονομικού μέσου σχετικά με τη συνεργασία με αυτές τις χώρες που ξεκίνησε σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Μαρτίου 2000. Όσον αφορά την επανεισδοχή, και σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν, το Συμβούλιο και η Επιτροπή καθόρισαν ένα νέο κατάλογο προτεραιοτήτων για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη ευρωπαϊκών συμφωνιών επανεισδοχής. Μια συμφωνία συνάφθηκε με το Χονγκ-Κονγκ και συνεχίσθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, το Πακιστάν, το Σρι Λάνκα, το Μαρόκο και το Μακάο. Υποβλήθηκε επίσης από την Επιτροπή στο Συμβούλιο εντολή για τη διαπραγμάτευση συμφωνίας με την Ουκρανία

Όσον αφορά τον επαναπατρισμό η Επιτροπή παρουσίασε Πράσινη Βίβλο για μια κοινή πολιτική στον τομέα της επιστροφής των προσώπων που διαμένουν παράνομα, τον Απρίλιο 2002.

Τέλος, βάσει της εφαρμογής των ενεργειών που προβλέπονται από το σχέδιο δράσης κατά της τρομοκρατίας, πρέπει να τονιστεί ότι η Επιτροπή αξιολόγησε σε ένα έγγραφο εργασίας που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο το σύνολο των προτάσεων της για τη διασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας και την τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων και πράξεων περί προστασίας [3].

[3] COM(2001) 743 της 5.12.2001

Πολιτική συνόρων, θεωρήσεων, εφαρμογή του άρθρου 62 ΕΚ και μετατροπή του κεκτημένου του Σένγκεν

Πέραν της θέσπισης τεχνικών αποφάσεων από το Συμβούλιο, όσον αφορά την προξενική εγκύκλιο ή τη θεώρηση ενιαίου τύπου, ξεκίνησε η συζήτηση για την εφαρμογή ενός κοινού συστήματος αναγνώρισης των θεωρήσεων (η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει προσεχώς μελέτη σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο θέμα) και, σύμφωνα με το αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν, για τη δυνατότητα δημιουργίας κοινών προξενικών γραφείων.

Όσον αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν ζήτησε να καθοριστούν μηχανισμοί συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και να μελετηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ή κοινές υπηρεσίες ελέγχου. Η Επιτροπή υπέβαλε τον Μάιο 2002 ανακοίνωση για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων στην οποία εξετάζει κυρίως τους πιθανούς τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ εθνικών υπηρεσιών καθώς και τις συνθήκες δημιουργίας ενός μηχανισμού ή κοινών υπηρεσιών ελέγχου των εξωτερικών συνόρων.

Τέλος, η Επιτροπή εξέδωσε στις 18 Δεκεμβρίου 2001 ανακοίνωση για την ανάπτυξη του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς το οποίο θα πρέπει από το 2006 να αντικαταστήσει το ισχύον σύστημα, επιτρέποντας την πρόσβαση νέων κρατών μελών, χρησιμοποιώντας πιο πρόσφατες τεχνολογίες και ενσωματώνοντας νέες λειτουργίες οι οποίες συζητώνται επί του παρόντος από το Συμβούλιο. Παράλληλα το Συμβούλιο ενέκρινε τη νομική βάση που θα επιτρέψει στην Επιτροπή να αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης του σχεδίου τεχνικής ανάπτυξης από τον Ιανουάριο 2002 με τη συνδρομή επιτροπής απαρτιζόμενης από εμπειρογνώμονες των κρατών μελών.

Ένας αυθεντικός ευρωπαϊκός χώρος δικαιοσύνης

Στους δύο τομείς προτεραιότητας για τους οποίους το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε αξίωνε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, οι οποίοι είναι η βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη και η αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων, σημειώθηκαν πρόοδοι κατά τη διάρκεια των έξι τελευταίων μηνών.

Όσον αφορά την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, η Επιτροπή υπέβαλε τον Νοέμβριο 2001 τροποποιημένη πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη θέσπιση ενός γενικού πλαισίου κοινοτικών δραστηριοτήτων με σκοπό να διευκολυνθεί η δημιουργία Ευρωπαϊκού Χώρου για τις αστικές υποθέσεις, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Απρίλιο 2002. Σε ένα άλλο σημαντικό σκέλος της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, η Επιτροπή υπέβαλε τον Ιανουάριο 2002 πρόταση οδηγίας για το ευεργέτημα πενίας και άλλα οικονομικά ζητήματα της πολιτικής δικονομίας.

Συνεχίζοντας τις εργασίες της για την εναλλακτική επίλυση των διαφορών μετά την έναρξη λειτουργίας, τον Οκτώβριο 2001, του ευρωπαϊκού εξωδικαστικού δικτύου για τους καταναλωτές (EEJ-net), η Επιτροπή παρουσίασε τον Απρίλιο 2002 μια Πράσινη Βίβλο με σκοπό την επεξεργασία ελάχιστων προδιαγραφών ποιότητας στον τομέα της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.

Η Επιτροπή υπέβαλε επίσης, τον Απρίλιο 2002, μια πρόταση κανονισμού για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εκτελεστού τίτλου για τις μη αμφισβητούμενες αξιώσεις που θα επιτρέψει την κατάργηση οποιουδήποτε ενδιάμεσου μέτρου προκειμένου να επιτευχθεί η εκτέλεση. Προτίθεται εξάλλου να υποβάλλει Πράσινη Βίβλο με σκοπό την μεγαλύτερη προσέγγιση των διαδικαστικών κανόνων που αφορούν τις μη αμφισβητούμενες αξιώσεις και τις αξιώσεις μικρού ποσού.

Τέλος, η Επιτροπή και τα κράτη μέλη ξεκίνησαν τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου για αστικές υποθέσεις που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο 2001 και το οποίο θα λειτουργήσει από τον Δεκέμβριο 2002.

Όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων, η οποία, όπως τόνισε το Συμβούλιο του Λάκεν, θα επιτρέψει την "υπέρβαση των δυσκολιών που έχουν σχέση με τα διαφορετικά νομικά συστήματα", οι εργασίες προχώρησαν τόσο στον αστικό όσον και στον ποινικό τομέα.

Το πρόγραμμα αμοιβαίας αναγνώρισης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Νοέμβριο 2002 αποτελεί το πλαίσιο εντός του οποίου εδραιώνεται σταδιακά η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης.

Στον τομέα της οικογένειας, η Επιτροπή υπέβαλε, τον Μάιο 2002, πρόταση με σκοπό τη συγχώνευση της πρότασης κανονισμού για τη γονική μέριμνα που είχε υποβάλει τον Σεπτέμβριο 2001, της γαλλικής πρωτοβουλίας για το δικαίωμα επικοινωνίας με τα τέκνα και του κανονισμού (EΚ) αριθ. 1347/2000 ("κανονισμός Βρυξέλλες II").

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εκτελεστού τίτλου, η οποία προαναφέρεται, θα αποτελέσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης στον αστικό τομέα.

Σε συνδυασμό με τις διεθνείς διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση αστικών και εμπορικών αποφάσεων, το Συμβούλιο θέσπισε τον Μάρτιο 2002 βάσει προτάσεων της Επιτροπής, νέες οδηγίες διαπραγμάτευσης για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Χάγη με σκοπό τη σύναψη διεθνούς σύμβασης. Η Επιτροπή υπέβαλε εξάλλου, τον Μάρτιο 2002, πρόταση εντολής διαπραγμάτευσης προκειμένου να δοθεί στην Κοινότητα η δυνατότητα να διαπραγματευθεί συμφωνία με τα κράτη μέλη της Σύμβασης του Λουγκάνο.

Στον ποινικό τομέα, η αναμενόμενη μετά την κατ´ αρχήν συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν τυπική έγκριση της πρότασης απόφασης πλαισίου για τη δημιουργία ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, η οποία προβλέπει διαδικασία παράδοσης, μεταξύ κρατών μελών, θα δώσει ασφαλώς τη δυνατότητα να σημειωθεί σημαντική πρόοδος, επειδή θα αντικαταστήσει τις ισχύουσες διαδικασίες έκδοσης. Αποτελεί επίσης συγκεκριμένη απόδειξη της εφαρμογής της αμοιβαίας αναγνώρισης στον ποινικό τομέα.

Όσον αφορά την εφαρμογή της αμοιβαίας αναγνώρισης σε αποφάσεις που προηγούνται της δικαστικής φάσης, το Συμβούλιο συμφώνησε καταρχήν τον Φεβρουάριο 2002 για μια απόφαση πλαίσιο σχετικά με την εκτέλεση στην Ένωση των αποφάσεων δέσμευσης των περιουσιακών και των αποδεικτικών στοιχείων της οποίας αναμένεται η τυπική έγκριση. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της του Ιουλίου 2000 για την αμοιβαία αναγνώριση των οριστικών αποφάσεων ποινικού δικαίου, η Επιτροπή προετοιμάζει ανακοίνωση για τον καθορισμό των κριτηρίων διεθνούς δικαιοδοσίας στον ποινικό τομέα η οποία θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου. Εξάλλου συμπληρωματικά με το πρόγραμμα για την αμοιβαία αναγνώριση η Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει προσεχώς ανακοίνωση με την οποία θα προτείνει ελάχιστους κανόνες για ορισμένα θέματα της ποινικής διαδικασίας. Ξεκίνησε επίσης ανάλυση των προτύπων προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στις ποινικές διαδικασίες με σκοπό να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία είναι ουσιαστική προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης.

Η σύγκλιση των νομικών συστημάτων θα συμπληρώσει τις προόδους που υλοποιήθηκαν στον τομέα της αμοιβαίας αναγνώρισης. Σε συνδυασμό με τη συζήτηση για την εναρμόνιση των κυρώσεων, βάσει της οποίας το Συμβούλιο θέσπισε τον Απρίλιο 2002 συμπεράσματα για την προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί για την εναρμόνιση των ποινών, η οποία θα διευκολύνει τη συζήτηση των υφιστάμενων (βλέπε επόμενο τμήμα) ή μελλοντικών προτάσεων και πρωτοβουλιών, η Επιτροπή ξεκίνησε την άνοιξη 2002 μια προπαρασκευαστική μελέτη για τον έλεγχο των στερητικών ελευθερίας μέτρων στα κράτη μέλη.

Καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανόμενης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας

Η καταπολέμηση του εγκλήματος, συμπεριλαμβανόμενης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αποτελεί προτεραιότητα της Ένωσης η οποία σημείωσε ουσιαστικές προόδους, τόσο στο επίπεδο της λειτουργικής συνεργασίας όσο και στο επίπεδο του επεξεργασμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο νομοθετικού πλαισίου για να προωθηθεί και να διευκολυνθεί αυτή τη συνεργασία.

Στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η δράση της Ένωσης είναι πολύμορφη και εγγράφεται στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που εγκρίθηκε κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνήλθε στις 21 Σεπτεμβρίου 2001. Αυτή αναφέρεται στο μηνιαίο χάρτη πορείας που συντάσσεται από την προεδρία του Συμβουλίου [4].

[4] Όταν τα λαμβανομένα βάσει των συμπερασμάτων του Τάμπερε μέτρα αναφέρονται εξίσου στο σχέδιο δράσης κατά της τρομοκρατίας, υπάρχει υποσημείωση που παραπέμπει στο σχέδιο δράσης της 21.09.2001.

Η Eurojust, μονάδα απαρτιζόμενη από εισαγγελείς, δικαστές και αξιωματικούς της αστυνομίας με ανάλογα καθήκοντα, υπήρχε υπό προσωρινή μορφή από τον Μάρτιο 2001 και δημιουργήθηκε υπό την οριστική μορφή της μετά την απόφαση του Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου 2002. Η λειτουργία της, που προβλέπεται το αργότερο τον Σεπτέμβριο 2003 αποτελεί σημαντικό στοιχείο για να εξασφαλιστεί ο καλός συντονισμός μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι επιφορτισμένες με την άσκηση δικαστικής δίωξης και να διευκολυνθούν οι έρευνες σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας.

Μετά από την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από πολλά κράτη μέλη, και μετά από γνώμη του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο δήλωσε την καταρχήν συμφωνία του τον Δεκέμβριο του 2001 για τη σύσταση κοινών ερευνητικών ομάδων, η οποία προβλέπεται από τη σύμβαση σχετικά με τη δικαστική αλληλοβοήθεια στον ποινικό τομέα που θεσπίστηκε τον Μάιο 2000. Αυτή η νέα απόφαση πλαίσιο, της οποίας αναμένεται η τυπική έγκριση, προορίζεται να καλύψει την καθυστέρηση της έναρξης ισχύος της σύμβασης του 2000 για τη δικαστική αλληλοβοήθεια, η οποία μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί μόνο από την Πορτογαλία..

Ο ρόλος της Eυρωπόλ ενισχύθηκε επίσης επειδή το Συμβούλιο θέσπισε τον Δεκέμβριο 2001 επέκταση των αρμοδιοτήτων της σε όλες τις μορφές διεθνούς εγκληματικότητας όπως αναφέρονται στη σύμβαση Ευρωπόλ. Επιπλέον, το Συμβούλιο δήλωσε την καταρχήν συμφωνία του τον Απρίλιο 2002 για την τροποποίηση της σύμβασης Ευρωπόλ προκειμένου αφενός να επιτρέψει τη συμμετοχή της στις κοινές ερευνητικές ομάδες και αφετέρου να μπορεί να ζητά από τις εθνικές αρχές τη διεξαγωγή ή τον συντονισμό ερευνών, σύμφωνα με τις διατάξεις της συνθήκης του Άμστερνταμ (άρθρο 30, παρ. 2, της ΣΕΕ).

Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης τον Απρίλιο 2002 σε μια προσωρινή λύση για την εγκατάσταση, στην Κοπεγχάγη, της γραμματείας της ευρωπαϊκής αστυνομικής ακαδημίας.

Ως επιστέγασμα αυτής της εξέλιξης, το ζήτημα του δημοκρατικού ελέγχου της Ευρωπόλ αποτέλεσε το αντικείμενο ανακοίνωσης της Επιτροπής που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο 2002.

Εξάλλου, προκειμένου να ενισχυθεί η δικαστική και αστυνομική συνεργασία, κυρίως με τους εξωτερικούς εταίρους της Ένωσης, το Συμβούλιο θέσπισε τον Φεβρουάριο 2002 μια τροποποίηση της πράξης που θεσπίζει τους κανόνες που αφορούν τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Ευρωπόλ σε τρίτες χώρες και σε τρίτες αρχές..

Παράλληλα, και προκειμένου να απλοποιηθούν οι διαβιβάσεις εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλλει προσεχώς πρόταση για τις εγγυήσεις που παρέχονται όσον αφορά τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας στον ποινικό τομέα.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το συμβούλιο δήλωσε την καταρχήν συμφωνία του τον Δεκέμβριο 2001 για την πρόταση απόφασης πλαισίου η οποία είχε υποβληθεί από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο 2001. Η έγκριση αυτής της πρότασης, η οποία αναμένεται μετά την άρση των τελευταίων εθνικών κοινοβουλευτικών επιφυλάξεων, θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός για την επεξεργασία πιο ολοκληρωμένης ποινικής προσέγγισης της Ένωσης για την αντιμετώπιση διεθνικών και ιδιαίτερα σοβαρών εγκληματικών φαινομένων. Θα δώσει έναυσμα σε άλλους τομείς προτεραιότητας για την καταπολέμηση του σοβαρού ή οργανωμένου εγκλήματος που ευρίσκονται επί του παρόντος υπό εξέταση όπως το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, για τα οποία υπάρχουν προτάσεις που εξετάζονται επί του παρόντος από το Συμβούλιο.

Όσον αφορά την καταπολέμηση επιθέσεων κατά των συστημάτων πληροφοριών, η Επιτροπή, μετά την ανακοίνωσή της του Ιανουαρίου 2001 για το έγκλημα πληροφορικής, υπέβαλε τον Απρίλιο 2002 πρόταση απόφασης πλαισίου.

Από κοινού με την καταπολέμηση των εγκληματικών κυκλωμάτων που ενέχονται στην εμπορία ανθρώπων και στη λαθρομετανάστευση (βλ. παραπάνω), η καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατέχει πρωτεύουσα θέση στην ημερήσια διάταξη των ευρωπαϊκών οργάνων. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκριναν τοιουτοτρόπως τον Δεκέμβριο 2001 την πρόταση της Επιτροπής η οποία τροποποιεί την οδηγία για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και το Συμβούλιο δήλωσε, τον Φεβρουάριο 2002, την καταρχήν συμφωνία του για μια πρωτοβουλία που αφορά τη δέσμευση περιουσιακών και αποδεικτικών στοιχείων που υπεβλήθη από τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Σουηδία (βλ. το σημείο για την αμοιβαία αναγνώριση) και η τυπική έγκριση της οποίας αναμένεται προσεχώς μετά την άρση των τελευταίων εθνικών κοινοβουλευτικών επιφυλάξεων.

Όσον αφορά την ποινική προστασία των κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας, η Επιτροπή, θέσπισε τον Δεκέμβριο 2001, Πράσινη Βίβλο για την ποινική προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας και για τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής, η οποία πρέπει να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν στο Τάμπερε, όσον αφορά για παράδειγμα την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τη συνεργασία με την Eurojust και Europol. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν κάλεσε τα κράτη μέλη να την εξετάσουν το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει εξάλλου να τονισθεί ότι η πρόταση οδηγίας που υποβλήθηκε την άνοιξη 2001 από την Επιτροπή για την ενίσχυση της ποινικής προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας έλαβε, τον Νοέμβριο 2001, ευνοϊκή γνώμη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Ένωση συνέχισε επίσης τη δράση της για την διεθνή συνεργασία κατά του οργανωμένου εγκλήματος στο πλαίσιο των διεθνών οργάνων. Η Επιτροπή υπέβαλε τον Απρίλιο 2001 σύσταση στο Συμβούλιο για τις οδηγίες διαπραγμάτευσης για το σχέδιο σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς που ευρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Όσον αφορά τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος και τα τρία πρωτόκολλά της, η Κοινότητα έχει ήδη υπογράψει όλα αυτά τα νομικά μέσα μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για τα πυροβόλα όπλα και η Επιτροπή προτίθεται τώρα να υποβάλει πρόταση με σκοπό να επιτρέψει τη σύναψη αυτών των πράξεων από την Κοινότητα για τους τομείς της αρμοδιότητάς της.

H Ευρωπόλ αποτελεί επίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση όργανο διεθνούς συνεργασίας που της επιτρέπει να συμμετέχει και να ενισχύει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την καταπολέμηση του εγκλήματος. Τοιουτοτρόπως το Συμβούλιο θέσπισε τον Δεκέμβριο 2001 απόφαση με την οποία εξουσιοδοτεί το διευθυντή της Ευρωπόλ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τρίτες χώρες και αρχές που δεν συνδέονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τροποποίησε την πράξη του συμβουλίου της 1ης Μαρτίου 1999 για τους κανόνες που αφορούν τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Ευρωπόλ σε τρίτες χώρες και αρχές.

Ιθαγένεια της Ένωσης

Η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής με σκοπό να εξασφαλίσει αυξημένη διαφάνεια και να καταστήσει πιο ευέλικτα ορισμένα θέματα του ισχύοντος συστήματος κυκλοφορίας και διαμονής έτυχε ευνοϊκής υποδοχής στην Επιτροπή Περιφερειών και στην Κοινωνική και οικονομική Επιτροπή. Συζητείται επί του παρόντος στο πλαίσιο του Συμβουλίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζει ενεργά την πρώτη γνώμη του στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.

Η Επιτροπή θα υποβάλει προσεχώς πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση ομοιόμορφων χαρακτηριστικών της κάρτας διαμονής των πολιτών της Ένωσης και των μελών της οικογενείας τους.

Συνεργασία κατά των ναρκωτικών

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ναρκωτικά (2000-2004), η Επιτροπή προβαίνει σε αξιολόγηση της προόδου που υλοποιήθηκε στο επίπεδο της Ένωσης και σε εθνικό επίπεδο.

Όσον αφορά την καταπολέμηση των συνθετικών ναρκωτικών και την εμπορία πρόδρομων χημικών ουσιών, η Επιτροπή πραγματοποιεί επίσης αξιολόγηση των κοινοτικών νομοθεσιών που αφορούν τον διεθνή έλεγχο των πρόδρομων χημικών ουσιών και τον ενδοκοινοτικό έλεγχο αυτών των ουσιών. Ξεκίνησε εξάλλου αξιολόγηση για την εφαρμογή της κοινής δράσης του Συμβουλίου για τον έλεγχο νέων συνθετικών ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα αυτών των διαφόρων αξιολογήσεων αναμένονται μέχρι τα τέλη του έτους. Το Συμβούλιο από την πλευρά του θέσπισε τον Φεβρουάριο 2002, μετά από πρόταση της Επιτροπής, απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει το PMMA ως νέο συνθετικό ναρκωτικό το οποίο πρέπει να υπόκειται σε μέτρα ελέγχου και ποινικές διατάξεις και τον Απρίλιο 2002 μια σύσταση σχετικά με την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφορετικών επιχειρησιακών μονάδων των κρατών μελών που είναι εξειδικευμένες στην καταπολέμηση της εμπορίας πρόδρομων χημικών ουσιών.

Τέλος, η πρόταση απόφασης πλαισίου για τον καθορισμό των ελάχιστων διατάξεων όσον αφορά την αντικειμενική υπόσταση των ποινικών αδικημάτων και των ποινικών κυρώσεων στον τομέα του λαθρεμπορίου ναρκωτικών αποτελεί το αντικείμενο ιδιαίτερης προτεραιότητας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάκεν το οποίο ζήτησε την έγκριση αυτής της πρότασης πριν τα τέλη Μαΐου 2002. Το Κοινοβούλιο διατύπωσε τη γνώμη του στην πρόταση της Επιτροπής τον Απρίλιο 2002.

Ισχυρότερη εξωτερική δράση

Η ενίσχυση στις εξωτερικές ενέργειες της Ένωσης της διάστασης που αφορά την εφαρμογή ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης αποτελεί προτεραιότητα που επιβεβαιώθηκε κατά το Συμβούλιο της Φέιρα και ενισχύθηκε από τη διεθνή συγκυρία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν υπενθύμισε τη σημασία της.

Αυτή η δράση αναπτύσσεται στο πλαίσιο διάφορων διαδικασιών.

Κατ´ αρχάς στο πλαίσιο της διεύρυνσης συνεχίζοντας τις προσπάθειες ένταξης των πτυχών της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων στη διαδικασία διερεύνησης και προωθώντας την προσπάθεια των υποψηφίων χωρών στον τομέα της διοικητικής και δικαιοδοτικής ικανότητας. Η εξέταση του κεφαλαίου που αφορά τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές υποθέσεις (κεφάλαιο 24) μπόρεσε ήδη να ολοκληρωθεί με επτά υποψήφιες χώρες, την Ουγγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία, την Κύπρο, την Μάλτα, την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Στη συνέχεια στο πλαίσιο της σταθεροποίησης των Βαλκανίων με την επεξεργασία περιφερειακής και ανά χώρα στρατηγικής στο πλαίσιο του προγράμματος CARDS (Community Assistance for Reconstruction, Development, and Stabilisation) και την προετοιμασία για την διαπραγμάτευση συμφωνιών σταθεροποίησης και σύνδεσης με την Αλβανία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, στο πλαίσιο του διαλόγου Euromed ενισχύοντας τη διάσταση δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις στο πρόγραμμα βοήθειας Meda.

Η συνεργασία με τρίτες χώρες ενισχύθηκε επίσης, κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 20ης Σεπτεμβρίου 2001 (το Συμβούλιο δήλωσε τη συμφωνία του τον Απρίλιο 2002 για εντολή διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις), καθώς και με τη Ρωσία στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας και εταιρικής σχέσης και του σχεδίου κοινής δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος, και την Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου σχεδίου δράσης στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.

1.

2. Κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης της ΕΕ

Προτεραιότητες του Τάμπερε :

Για τους διαφορετικούς αλλά στενά συνδεδεμένους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης, πρέπει να σχεδιαστεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

Σύμφωνα με αυτές τις προτεραιότητες, Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν ανέλαβε τη δέσμευση να θεσπισθεί το ταχύτερο δυνατό κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης.

2.1. Σχέση εταιρικότητας με τις χώρες καταγωγής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια σφαιρική προσέγγιση της μετανάστευσης που να ασχολείται με τα πολιτικά ζητήματα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τα αναπτυξιακά ζητήματα στις χώρες και περιοχές καταγωγής και διέλευσης. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρική σχέση με τις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες θα αποτελέσει επίσης καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία της πολιτικής αυτής, με στόχο την προαγωγή της από κοινού ανάπτυξης.

Στόχος: Αξιολόγηση των χωρών και περιοχών καταγωγής και διέλευσης προκειμένου να διατυπωθεί ειδική ολοκληρωμένη προσέγγιση για κάθε χώρα ή περιοχή

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.2. Ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

Σκοπός είναι η διασφάλιση της πλήρους και συνολικής εφαρμογής της σύμβασης της Γενεύης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κανείς δεν θα αποστέλλεται πίσω εκεί όπου κινδυνεύει να υποστεί εκ νέου διώξεις, δηλαδή η τήρηση της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Τέλος θα πρέπει να θεσπιστούν μια κοινή διαδικασία για το άσυλο και ενιαία νομική κατάσταση για τη χορήγησή του, ισχύουσα σε όλο το έδαφος της Ένωσης.

Οι δευτερογενείς κινήσεις από τους αιτούντες άσυλο μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να περιορισθούν.

Αντικείμενο έντονης επιδίωξης θα αποτελέσει η συμφωνία για ένα καθεστώς προσωρινής προστασίας ακουσίως μετακινηθέντων με βάση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Στόχος: Καθορισμός του κράτους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης ασύλου

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.3. Δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών

Θα υπάρξει προσέγγιση των προϋποθέσεων εισδοχής και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, η οποία θα βασίζεται σε από κοινού αξιολόγηση των οικονομικών και δημογραφικών εξελίξεων στην Ένωση καθώς και της κατάστασης στις χώρες καταγωγής.

Η πολιτική ένταξης πρέπει να αποβλέπει στη χορήγηση στους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος (και ιδίως σε αυτούς που διαμένουν επί μακρό χρονικό διάστημα) δικαιωμάτων και υποχρεώσεων παραπλήσιων με τα δικαιώματα των υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη βελτίωση της καταπολέμησης των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4. Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πρέπει να βελτιωθεί σε κάθε στάδιο με στενή συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν υπενθύμισε τη σημασία που έχει η ενσωμάτωση της πολιτικής των μεταναστευτικών ροών στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης πρέπει να ενισχυθεί καταπολεμώντας τα ενεχόμενα εγκληματικά δίκτυα και κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των θυμάτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν ζήτησε να αναπτυχθεί ένα σχέδιο δράσης βάσει της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με την παράνομη μετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

3. Ένας αυθεντικός ευρωπαϊκός χώρος δικαιοσύνης

Προτεραιότητες του Τάμπερε :

Το επιδιωκόμενο είναι να δοθεί στους πολίτες ένα κοινό αίσθημα δικαιοσύνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα πρέπει να διευκολύνει την καθημερινή ζωή των πολιτών και να παρέχει δυνατότητα αντιμετώπισης εκείνων που απειλούν την ελευθερία και την ασφάλεια των ατόμων και της κοινωνίας.

Στη σύνοδο κορυφής του Τάμπερε, ζητήθηκε, κατά πρώτο λόγο, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη στην Ευρώπη και να δημιουργηθούν μηχανισμοί προστασίας των δικαιωμάτων των θυμάτων. Κατά δεύτερο λόγο, ζητήθηκε να θεσπιστούν συστήματα αμοιβαίας αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων.

3.1. Καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη εντός της Ευρώπης

Ένας αυθεντικός χώρος δικαιοσύνης πρέπει να διασφαλίζει ότι τα άτομα και οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια και τις αρχές σε κάθε κράτος μέλος τόσο εύκολα όπως στο δικό τους και δεν εμποδίζονται η αποθαρρύνονται από την άσκηση των δικαιωμάτων τους λόγω της πολυπλοκότητας των νομικών και διοικητικών συστημάτων των κρατών μελών.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

3.2. Αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων

Ένας αυθεντικός χώρος δικαιοσύνης πρέπει να παρέχει νομική βεβαιότητα στα άτομα και στους οικονομικούς παράγοντες. Για το σκοπό αυτό οι αποφάσεις πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται σε όλη την Ένωση.

Η αυξημένη αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων και η αναγκαία προσέγγιση των νομοθεσιών θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των αρχών και τη δικαστική προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και θα επιτρέψει όπως τόνισε τον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν, « την υπέρβαση των δυσκολιών που συνδέονται με τις διαφορές των νομικών συστημάτων ». Για να διασφαλισθούν τα προαναφερόμενα, η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας τόσο σε αστικά όσο και σε ποινικά θέματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις αστικές υποθέσεις :

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

3.3. Μεγαλύτερη σύγκλιση σε θέματα αστικού δικαίου

Για την ομαλή δικαστική συνεργασία και την βελτιωμένη πρόσβαση στη δικαιοσύνη πρέπει να επιτευχθεί καλύτερη συμβατότητα και μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των νομικών συστημάτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4. Καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλη την Ένωση

Προτεραιότητες του Τάμπερε και στρατηγική της ΕΕ κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην αρχή της νέας χιλιετίας :

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε έκανε έκκληση για να επιτευχθεί ισορροπημένη ανάπτυξη σε όλη των Ένωση μέτρων κατά οιασδήποτε μορφής εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού οργανωμένου και διεθνικού εγκλήματος, με ταυτόχρονη προστασία της ελευθερίας και των νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων και των οικονομικών παραγόντων. Στο πλαίσιο αυτό η ειδική προσοχή εστιάζεται ιδιαίτερα στην "Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αρχή της νέας χιλιετίας" σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος. Μερικές συμπληρωματικές δράσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα συμπεράσματα του Tάμπερε και εμφανίζονται αναγκαίες σύμφωνα με τις συστάσεις αυτής της στρατηγικής έχουν εισαχθεί σε αυτό το κεφάλαιο.

4.1. Πρόληψη του εγκλήματος στο επίπεδο της Ένωσης

Κάθε αποτελεσματική πολιτική για την καταπολέμηση οιασδήποτε μορφής εγκλήματος, οργανωμένου ή άλλου είδους, πρέπει να περιλαμβάνει και προληπτικά μέτρα που να καλύπτουν πολλές πτυχές του φαινομένου αυτού.

Ένταξη των πτυχών της πρόληψης του εγκλήματος στις δράσεις και τα προγράμματα κατά του εγκλήματος σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο.

Η συνεργασία μεταξύ των εθνικών οργανώσεων πρόληψης του εγκλήματος πρέπει να ενθαρρυνθεί παράλληλα με τον εντοπισμό ορισμένων προτεραιοτήτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4.2. Ενίσχυση της συνεργασίας κατά του εγκλήματος

Σε ένα αυθεντικό χώρο δικαιοσύνης οι εγκληματίες δεν πρέπει να βρίσκουν τρόπους να εκμεταλλεύονται τις διαφορές στα δικαστικά συστήματα των κρατών μελών. Στο πλαίσιο της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν αναφέρθηκε στη θέσπιση Πράσινης Βίβλου της Επιτροπής για μια ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή και κάλεσε το Συμβούλιο να την εξετάσει τάχιστα.

Η παροχή στους πολίτες υψηλότερου επιπέδου προστασίας συνεπάγεται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρχών που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή του νόμου. Για αυτό το σκοπό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική η συνεργασία μεταξύ των αρχών των κρατών μελών κατά τη διερεύνηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η συνθήκη του Άμστερνταμ, με την παροχή περαιτέρω αρμοδιοτήτων στην Ευρωπόλ, αναγνώρισε τον ουσιώδη και κεντρικό ρόλο της στη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας κατά την πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4.3. Καταπολέμηση ορισμένων μορφών εγκλήματος

Όσον αφορά το εθνικό ποινικό δίκαιο, οι προσπάθειες συμφωνίας όσον αφορά κοινούς ορισμούς, αξιόποινο και κυρώσεις πρέπει να εστιάζονται σε πρώτη φάση σε περιορισμένο αριθμό τομέων με ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει να επιτευχθούν συμφωνίες όσον αφορά κοινούς ορισμούς, αξιόποινο και κυρώσεις ως προς το σοβαρό οργανωμένο και διεθνικό έγκλημα, για την προστασία της ελευθερίας και των νομίμων δικαιωμάτων των ατόμων και των οικονομικών παραγόντων. Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση της 27-28/9/01, το Συμβούλιο ανέλαβε τη δέσμευση να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στη συνολική μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθείται όσον αφορά την εναρμόνιση των ποινών και εξέδωσε στις 25-26 Απριλίου συμπεράσματα για την προσέγγιση που πρέπει να ακολουθηθεί για την εναρμόνιση των ποινών. Η Επιτροπή προβλέπει σχετικά με το θέμα ανακοίνωση για την προσέγγιση του συστήματος κυρώσεων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4.4. Ειδική δράση κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί το θεμελιώδες στοιχείο του οργανωμένου εγκλήματος. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να θεσπιστούν μέτρα για την εκρίζωσή του όπου εμφανίζεται, και κυρίως συγκεκριμένα μέτρα για τον εντοπισμό, δέσμευση, κατάσχεση και δήμευση των προϊόντων του εγκλήματος. Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Σεπτεμβρίου 2001 τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ζήτησε να καταρτιστεί έκθεση σχετικά με το θέμα μέχρι τον Ιούνιο 2002.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

5. θεματα που αφορουν τα εσωτερικα και εξωτερικα συνορα και την πολιτικη για τισ θεωρησεισ, εφαρμογη του αρθρου 62 ΕΚ και μετατροπη του κεκτημενου σενγκεν

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6. ιθαγενεια τησ ενωσησ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7. συνεργασια κατα των ναρκωτικων

Προτεραιότητες της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών :

Το πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο αποτελεί απειλή για την ατομική και συλλογική ασφάλεια, πρέπει να αντιμετωπιστεί με σφαιρικό και ολοκληρωμένο τρόπο. Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά (2000-2004) θα αξιολογηθεί ενδιάμεσα και κατά την ολοκλήρωσή του, με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και της Ευρωπόλ.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ισχυροτερη εξωτερικη δραση

Προτεραιότητες των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Τάμπερε και της Φέιρα:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει ότι όλες οι αρμοδιότητες και τα μέσα που διαθέτει, ιδίως στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο για την οικοδόμηση ενός χώρου ελευθερίας ασφάλειας και δικαιοσύνης. Οι πτυχές που αφορούν τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις θα πρέπει να συνεκτιμώνται στον καθορισμό και την εφαρμογή των άλλων κοινοτικών πολιτικών και δραστηριοτήτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

9. Άλλες αναληφθείσες πρωτοβουλίες

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>