52001DC0628

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εξαμηνιαία ενημέρωση του πίνακα αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τη δημιουργία χώρου «ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης» στην Ευρωπαϊκή ένωση - (δεύτερο εξάμηνο 2001) /* COM/2001/0628 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2001)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Η παρούσα έκδοση του «Πίνακα αποτελεσμάτων» είναι ίδια μορφολογικά με τις τρεις προηγούμενες εκδόσεις. Σε αυτήν παρουσιάζονται λεπτομερώς οι πολυάριθμοι στόχοι και οι προθεσμίες που καθορίστηκαν στο Τάμπερε, τα μέσα που χρειάζονται για την επίτευξή τους και οι ευθύνες που ανατέθηκαν στο Τάμπερε για την κίνηση, την πρόοδο και την ολοκλήρωση των διαφόρων σκελών της διαδικασίας. Επίσης προσδιορίζεται ο τρόπος πραγματοποίησης του επόμενου βήματος, ούτως ώστε να διατηρηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε χάρη στο Τάμπερε. Με την ευκαιρία αυτή, έχει προστεθεί απαρίθμηση των κύριων επιτευγμάτων από το Τάμπερε και μετά, ούτως ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να κατανοήσει ευχερέστερα τις πληροφορίες που παρατίθενται στους πίνακες που ακολουθούν.

Πάντως, η παρούσα έκδοση του «Πίνακα Αποτελεσμάτων», η οποία πραγματοποιείται ελάχιστο χρόνο πριν από τη σύνοδο του Λάκεν, δίδει την ευκαιρία για τη διεύρυνση της ανάλυσης σε θέματα που υπερβαίνουν την αμιγώς μηχανιστική επιμέτρηση της προόδου που έχει συντελεσθεί όσον αφορά την υποβολή προτάσεων και τη θέσπιση (ή τη μη θέσπιση) των διαφόρων μηχανισμών που απαιτούνται. Για τον λόγο αυτό, επιχειρείται επιπλέον η παρουσίαση της αξιολόγησης της προόδου από την ίδια την Επιτροπή, ως συμβολή στις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή

1. Συνοπτική παρουσίαση

2. ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

2.1. Εταιρική σχέση με τις χώρες καταγωγής

2.2. Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου

2.3. Δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών

2.4. Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

3. ΕΝΑΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

3.1. Καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη εντός της Ευρώπης

3.2. Αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων

3.3. Μεγαλύτερη σύγκλιση σε θέματα αστικού δικαίου

4. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

4.1. Πρόληψη του εγκλήματος στο επίπεδο της Ένωσης

4.2. Ενίσχυση της συνεργασίας κατά του εγκλήματος

4.3. Καταπολέμηση ορισμένων μορφών εγκλήματος

4.4. Ειδική δράση κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

5. ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 62 ΕΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ

6. ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

7. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

8. ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

9. Άλλες αναληφθείσες πρωτοβουλίες

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΚΕΝ

Στα συμπεράσματα της Προεδρίας που προέκυψαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε της 15ης-16ης Οκτωβρίου 1999 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 της εισαγωγικής σελίδας καταγράφεται με σαφήνεια η επιθυμία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για την επίτευξη των βαρυσήμαντων στόχων που έχουν τεθεί σε σχέση με τη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, σύμφωνα με το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται στη συνθήκη του Άμστερνταμ, όπως αυτό διευκρινίστηκε περαιτέρω στο Τάμπερε. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων διαμήνυσαν επίσης τη βούλησή τους να τηρούνται προσωπικώς ενήμεροι για την έκταση και τον ρυθμό της υλοποίησης του προγράμματος το οποίο έχουν συμφωνήσει. Για τον σκοπό αυτό, αποφάσισαν την εφαρμογή των εξής δύο μεθόδων:

* την κατάρτιση ανά τακτά χρονικά διαστήματα από την Επιτροπή «Πίνακα αποτελεσμάτων», όπου θα καταγράφεται η πρόοδος όσον αφορά τη θέσπιση και εφαρμογή της εντυπωσιακής δέσμης μέτρων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στη συνθήκη και έχουν αποφασισθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

* την πραγματοποίηση συνάντησης τον Δεκέμβριο του 2001, κατά την οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα διεξαγάγουν συζητήσεις σε βάθος προκειμένου να αξιολογήσουν την επιτελεσθείσα πρόοδο.

Ακόμη κι αν υπήρξε οποιαδήποτε αμφιβολία για την προαναφερθείσα δέσμευση στο ανώτερο επίπεδο, αυτή είναι βέβαιο ότι εξαλείφτηκε χάρη στη φρασεολογία των συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Σεπτεμβρίου, που συνεκλήθη για να εξετασθούν τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Με την ευκαιρία αυτή, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων όχι μόνο επεσήμαναν γι' άλλη μια φορά τη σπουδαιότητα του προγράμματος του Τάμπερε και του σχετικού χρονοδιαγράμματος, αλλά επιπλέον δεν δίστασαν να διατυπώσουν «εντολές» για την εις ακέραιο και όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή του. Το μήνυμα προς τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της Ένωσης δεν μπορούσε να είναι σαφέστερο.

Οι δύο μέθοδοι που μνημονεύονται πιο πάνω συνδυάζονται κατά τρόπο χειροπιαστό στις προετοιμασίες για το Λάκεν. Με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λάκεν θα υλοποιηθεί η μία από τις δύο εξαγγελίες του Τάμπερε. Η συνημμένη έκδοση του «Πίνακα αποτελεσμάτων» της Επιτροπής παρέχει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων έναν ενημερωμένο απολογισμό για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος που οι ίδιοι αποφάσισαν προ διετίας.

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το μήνυμα που δίδεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον «Πίνακα αποτελεσμάτων» είναι σε γενικές γραμμές θετικό: υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν και θα αυξηθούν οι προσπάθειες, οι προοπτικές επίτευξης των στόχων του Τάμπερε παραμένουν καλές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει ήδη αποδώσει καρπούς η πρωτοβουλία που ανελήφθη στο Τάμπερε και, παρακάτω στην παρούσα εισαγωγή, παρέχονται παραδείγματα της προόδου που έχει ήδη επιτευχθεί. Αφιερώνοντας πλήρη συνεδρίαση για το θέμα της εφαρμογής των βασικών σχετικών διατάξεων της συνθήκης του Άμστερνταμ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έστειλαν σαφές μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν μια σφαιρική μακροπρόθεσμη στρατηγική με σαφώς καθορισμένους και διαρθρωμένους στόχους. Από το Τάμπερε και μετά, και τα τρία θεσμικά όργανα συνεργάζονται, με πνεύμα ενότητας, έχοντας κατά νου ένα και μοναδικό στόχο: τη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Πράγματι, είναι ευρέως αναγνωρισμένο (από την κοινή γνώμη και από τους πολιτικούς) ότι τα ζητήματα που συνιστούν τις σημαντικότερες προκλήσεις για την κοινωνία μας, όπως η μετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα, μπορούν να διευθετηθούν κατά τρόπο αποτελεσματικό μόνο σε επίπεδο Ένωσης και όχι με αυτοτελείς ενέργειες των κρατών μελών. Εξάλλου, η δημιουργία δικτύων έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας παράδοσης όσον αφορά την ευρωπαϊκή συνεργασία τόσο στο πολιτικό όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο.

Επί πλέον, μετά το Τάμπερε, η Ένωση έχει αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα στη διεθνή σκηνή στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων ως συνιστώσα των εξωτερικών πολιτικών της Ένωσης εν γένει. Η απάντηση της Ένωσης στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στη διεθνή σκηνή, απέδειξαν ότι είναι ικανή να αναλαμβάνει κοινή δράση.

Τέλος, το Τάμπερε αποτέλεσε ορόσημο στην ανάπτυξη του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων με τη δημιουργία των μηχανισμών σύνταξής του. Εξασφαλίζοντας την τήρηση των θεμελιωδών αυτών αρχών, ο Χάρτης, του οποίου η διακήρυξη πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2000 με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Νίκαιας, έχει καταστεί βασικό στοιχείο του τομέα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Δύο χρόνια μετά το Τάμπερε, μπορεί να λεχθεί ότι τα ζητήματα που διατυπώθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν σαφώς τεθεί επί τάπητος σε όλες τους τις πτυχές. Χάρη σε πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν από την Επιτροπή ή/και από τα κράτη μέλη, δεν είναι δυνατό να έχει κανείς περαιτέρω αμφιβολίες για το τι πρέπει να γίνει προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Τάμπερε. Η σύνοδος του Λάκεν θα αποτελέσει την προγραμματισμένη από τους ίδιους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ευκαιρία για να επαναβεβαιωθεί ότι πράγματι εννοούσαν αυτό που υποστήριξαν στο Τάμπερε και το οποίο διατράνωσαν στις Βρυξέλλες στις 21 Σεπτεμβρίου 2001, ούτως ώστε να προσδοθεί η αναγκαία αίσθηση κατεπείγοντος στην εκτέλεση των εντολών τους.

Ένα τέτοιο μήνυμα είναι βέβαιο ότι τυγχάνει της πλήρους υποστήριξης της Επιτροπής. Κανένας δεν θα μπορούσε να το καταλάβει αν το Λάκεν υποβάθμιζε το επίπεδο των φιλοδοξιών που είχαν διατυπωθεί στο Τάμπερε, είτε όσον αφορά το περιεχόμενο είτε το χρονοδιάγραμμά τους, δεδομένου ότι αυτό θα οδηγούσε στην αποδοχή του ότι οι όντως υπαρκτές δυσκολίες της προσαρμογής των εθνικών προσεγγίσεων στα σχετικά ευαίσθητα ζητήματα συνεπάγονται την ανάγκη επιβράδυνσης ή/και αποδυνάμωσης των κοινών στόχων που καθορίζονται στη συνθήκη. Απεναντίας, πρέπει οπωσδήποτε να επιταχυνθεί η υλοποίηση των εξαγγελιών του Τάμπερε, διότι διαφορετικά θα προκληθεί βαθιά απογοήτευση στην κοινή γνώμη, η οποία έχει επανειλημμένως αξιώσει περαιτέρω προόδους στον συγκεκριμένο τομέα.

Κατά σειρά εξέταση των βασικών τομέων:

* Αμοιβαία αναγνώριση

Μία βαρύνουσας σημασίας πρόοδος που επιτελέστηκε μετά το Τάμπερε έγκειται στη γενική αποδοχή της έννοιας της αμοιβαίας αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων ως πρακτικής μεθόδου για την υπερπήδηση των προβλημάτων που απορρέουν από τις ριζικά διαφορετικές δικαστικές παραδόσεις και δομές των κρατών μελών. Μετά την αποδοχή της αρχής αυτής, τόσο για τις αστικές όσο και για τις ποινικές υποθέσεις, απομένει πλέον να επιβεβαιωθεί η βούληση των κρατών μελών να καταβάλουν προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της λεπτομερούς εφαρμογής της.

Στον τομέα του αστικού δικαίου, η συγκεκριμένη αρχή έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί σε δύο ιστορικής σημασίας κοινοτικά νομικά κείμενα: τους καλούμενους κανονισμούς "των Βρυξελλών I" και "των Βρυξελλών II". Οι κανονισμοί αυτοί, μαζί με ορισμένα άλλα νομοθετήματα που έχουν ήδη θεσπισθεί (π.χ. κανονισμοί για την επίδοση εγγράφων και τη συλλογή αποδείξεων), συγκροτούν μια στιβαρή βάση για τη μετάβαση σε πιο προχωρημένους βαθμούς αμοιβαίας αναγνώρισης και για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της πλήρους κατάργησης της κήρυξης εκτελεστότητας ("exequatur").

Στον τομέα του ποινικού δικαίου, καθοριστική μαρτυρία της προθυμίας των κρατών μελών να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη μορφή δικαστικής συνεργασίας θα αποτελέσει ο βαθμός στον οποίο το Συμβούλιο θα μπορέσει να εκτελέσει την εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εντός διμήνου υιοθέτηση των προτάσεων για την καθιέρωση «ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης».

* Ποινική νομοθεσία

Προκειμένου περί της ποινικής νομοθεσίας, έχουν ανακύψει δυσκολίες σε σχέση με την υλοποίηση των επιταγών που διατυπώθηκαν στο Τάμπερε σχετικά με τους κοινούς ορισμούς, την απαγγελία κατηγορίας και την επιβολή κυρώσεων σε περισσότερους τομείς προτεραιότητας. Τα σοβαρότερα προβλήματα σχετίζονται με την αυστηρότητα των κυρώσεων. Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε το Συμβούλιο να καταλήξει σε συμφωνία για τις ποινικές κυρώσεις που θα επισύρει η παραχάραξη του ευρώ ούτε να εκδώσει νομικές πράξεις για την ευθύνη των λαθρεμπόρων. Μία ακόμη ενθαρρυντική πρόσφατη εξέλιξη είναι η συμφωνία που επετεύχθη στις 28 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σχετικά με την απόφαση-πλαίσιο για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Σεπτεμβρίου είχε τονίσει την ανάγκη να εγκριθεί χωρίς χρονοτριβή η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τον κοινό ορισμό των τρομοκρατικών πράξεων. η ανταπόκριση του Συμβουλίου στην επιταγή αυτή θα έχει βαρύνουσα σημασία για την εξαγωγή συμπερασμάτων εν προκειμένω. Εν πάση περιπτώσει, είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι, από τη στιγμή που έχει σταλεί ένα τέτοιο μήνυμα από τα πλέον υψηλά κλιμάκια, όλοι οι τομείς προτεραιότητας που προσδιορίζονται στην παράγραφο 48 των συμπερασμάτων του Τάμπερε (π.χ. στον τομέα της καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και των εγκλημάτων που διαπράττονται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας) αναμένεται να αποκομίσουν οφέλη από τη νέα αυτή δυναμική, που θα ήταν χρήσιμο να επιβεβαιωθεί στο Λάκεν.

* Νομοθετικό έργο σε άλλους τομείς

Περισσότερο αρνητικό κρίνεται το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατό να τηρηθούν οι προθεσμίες που αποφασίστηκαν στο Τάμπερε για ορισμένους τομείς νομοθετικού έργου. Στα συμπεράσματα του Τάμπερε διατυπώνεται απερίφραστα το αίτημα για κοινές πολιτικές σε μια σειρά τομέων, οι οποίοι προσδιορίζονται επακριβώς. Όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων διατύπωναν αυτό το αίτημα, είναι βέβαιο ότι γνώριζαν ότι η διαμόρφωση κοινών πολιτικών είναι ανέφικτη χωρίς έναν ελάχιστο βαθμό προσαρμογής των εθνικών πολιτικών. Πλην όμως, η ουσία των συζητήσεων στο Συμβούλιο επί μιας σειράς επιμέρους νομοθετικών προτάσεων φανερώνει ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να επιζητούν την ελαχιστοποίηση του βαθμού προσαρμογής της προσέγγισης που το καθένα από αυτά ακολουθεί σήμερα στο πλαίσιο της κατάστρωσης κοινών πολιτικών. Η στάση αυτή είναι εύλογη μέχρι ενός σημείου και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά στην πράξη δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει, ιδιαίτερα αν έχουν αποφασισθεί πιεστικές προθεσμίες. Όσο πιο πολύς χρόνος χρειαστεί για να συμφωνηθεί μία κοινή πολιτική, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να καταρτίσει το ένα ή το άλλο κράτος μέλος τη δική του πολιτική με γνώμονα τα εθνικά του δεδομένα και χωρίς να λάβει υπόψη τις ευρωπαϊκές παραμέτρους εντός των οποίων η πολιτική αυτή θα τεθεί. Στην περίπτωση αυτή, θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα αναρωτηθούν για την προστιθέμενη αξία των πανευρωπαϊκών πολιτικών σε τομείς που συγκαταλέγονται στις πρώτες προτεραιότητες για τις οποίες ενδιαφέρονται οι πολίτες στην καθημερινή τους ζωή.

* Μετανάστευση και άσυλο

Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα του φαινομένου που περιγράφεται πιο πάνω παρέχουν οι τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου. Η απόφαση που ελήφθη στο Άμστερνταμ για την μετακίνηση των συγκεκριμένων θεμάτων από τον τρίτο στον πρώτο «πυλώνα» της συνθήκης αποσκοπούσε εν μέρει στο να δοθεί ώθηση στα θέματα αυτά μέσω της υπαγωγής τους στην πιο δυναμική διαδικασία λήψεως αποφάσεων σε επίπεδο Κοινότητας, περιλαμβανομένης της πλήρους σύμπραξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Δικαστηρίου. Πέραν αυτού, στα συμπεράσματα του Τάμπερε απαριθμούνταν με μεγάλη ευκρίνεια τα μέτρα που κρίνονταν αναγκαία για τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών στους εν λόγω συναφείς τομείς. Οι αναγκαίες προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί από την Επιτροπή ως στοιχεία μιας γενικής προσέγγισης, που περιγράφεται σε δύο ανακοινώσεις προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Μερικές από αυτές αποτελούν επαναδιατύπωση με βάση τους όρους της συνθήκης του Άμστερνταμ στοιχείων που είχαν ήδη συζητηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα με βάση τους κανόνες της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Θα ήταν ικανοποιητικό αν υπήρχε η δυνατότητα να ανακοινωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η μετακίνηση από τον έναν πυλώνα στον άλλο έχει προσδώσει μεγαλύτερη αίσθηση κατεπείγοντος και ευελιξία σε σχέση με την κατάσταση που υπήρχε πριν από τη θέση σε ισχύ της συνθήκης του Άμστερνταμ, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι σαφείς προθεσμίες που ετέθησαν σε ανώτατο επίπεδο. Δυστυχώς, η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει προς το παρόν. Βέβαια, μπορούν να αναφερθούν ορισμένες θετικές εξελίξεις, όπως επί παραδείγματι η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες, η θέσπιση της οδηγίας σχετικά με την προσωρινή προστασία και η δημιουργία του συστήματος Eurodac. Παρόλα αυτά, οι συζητήσεις που διεξάγονται στο Συμβούλιο σχετικά με αρκετά άλλα σχέδια προτάσεων αποκαλύπτουν το εξής γνώριμο φαινόμενο: ένα ή και περισσότερα κράτη μέλη είναι κάτι περισσότερο από απρόθυμα να εξετάσουν τη δυνατότητα προσαρμογής της εθνικής τους πολιτικής προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, στάση που εξακολουθεί να θυμίζει την προ του Άμστερνταμ εποχή. Σε έναν τομέα όπου ακόμη και σήμερα όλες σχεδόν οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία, απουσιάζει η άσκηση ουσιαστικής πίεσης για ουσιώδεις παραχωρήσεις. Αν η αναγκαία πολιτική βούληση δεν γίνει αισθητή στο επίπεδο των λεπτομερειακών διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή θα ζητήσει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εξετάσουν μετά προσοχής τα εξής ζητήματα: Κατά πόσον αξιοποιούνται στο έπακρο οι δυνατότητες που προσφέρουν οι υφιστάμενες συνθήκες; Πώς θα αξιοποιηθούν οι βελτιώσεις που επήλθαν με τη συνθήκη της Νίκαιας; Και ποιες αλλαγές θα χρειαστεί ενδεχομένως να επέλθουν με τη μελλοντική συνθήκη όσον αφορά τους θεσμούς και τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων, περιλαμβανομένων αποκλίσεων από την αρχή της ομοφωνίας σε τομείς όπου τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο;

* Υφιστάμενα και νέα όργανα και μηχανισμοί

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Τάμπερε εξέφρασε την επιθυμία να επέλθουν βελτιώσεις ή να συγκροτηθούν μηχανισμοί συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς που το ίδιο προσδιόρισε ονομαστικά. Η δυναμική την οποία έχει προσλάβει η εκπλήρωση της επιθυμίας αυτής αποτελεί πηγή ικανοποίησης. Μολονότι, από τότε που δημιουργήθηκαν, οι ποικίλοι αυτοί μηχανισμοί διαφέρουν σημαντικά όσον αφορά το στάδιο εξέλιξης στο οποίο έχουν φθάσει, τη νομική τους βάση στο πλαίσιο της συνθήκης και τη σαφήνεια της εντολής που αντιστοιχεί στον καθένα, όλοι τους είτε επιτελούν ήδη τον ρόλο που εξαγγέλθηκε γι' αυτούς στο Τάμπερε ή βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτό το σημείο. Επιβάλλεται να εξακολουθήσει να αποδίδεται σημασία στην ανάπτυξη της δυνατότητας του καθενός εκ των διαφόρων αυτών οργάνων να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με βάση τις διατάξεις της συνθήκης. Πάντως, εξίσου σημαντικό είναι να διασφαλισθεί ο συντονισμός μεταξύ των οργάνων αυτών, ούτως ώστε να είναι σαφής ο ρόλος του καθενός από αυτά, πράγμα που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να αποφύγουν την καταβολή περιττών ή ασυμβίβαστων μεταξύ τους προσπαθειών. Η αντίδρασή τους στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι μερικά από τα όργανα αυτά έχουν συμπληρώσει ελάχιστο χρόνο λειτουργίας, παρέχει ήδη μία πρώτη ένδειξη για τον απαραίτητο μεταξύ τους συντονισμό. Η προηγηθείσα ανάλυση αφορά τα εξής όργανα:

§ EΥΡΩΠΟΛ: Τόσο στο Άμστερνταμ όσο και στο Τάμπερε αποφασίστηκε η αναβάθμιση του ρόλου και των δυνατοτήτων της Eυρωπόλ, η οποία επαναβεβαιώθηκε με επιτακτικότητα κατά την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Σεπτεμβρίου, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε η ανάγκη να παρασχεθούν με ταχύτητα και συστηματικότητα στην Eυρωπόλ οι πληροφορίες που αυτή χρειάζεται σχετικά με την τρομοκρατία, καθώς και η ανάγκη ενίσχυσής της με εμπειρογνώμονες σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

§ EUROJUST: Η δρομολόγηση της λειτουργίας του Eurojust υπήρξε εντυπωσιακά γοργή, αν ληφθεί υπόψη η ταχύτητα με την οποία το όργανο αυτό συγκροτήθηκε στην προσωρινή του μορφή. Η μετάβασή του στη δεύτερη και πιο ολοκληρωμένη φάση λειτουργίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2002.

§ Επιτελείο των αρχηγών αστυνομίας: Το όργανο αυτό έχει μέχρι τώρα συνεδριάσει μία φορά ανά Προεδρία μετά το Τάμπερε. Ο επιχειρησιακός του ρόλος και η σχέση του με την Eυρωπόλ δεν έχουν διευκρινισθεί ακόμη, αλλά έχουν ήδη γίνει οι πρώτες προκαταρκτικές ενέργειες για τον σκοπό αυτό.

§ Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία: Οι αρχικές συζητήσεις επιβεβαίωσαν τον ενθουσιασμό όλων των άμεσα εμπλεκομένων, έστω και αν εξακολουθούν να διαπιστώνονται ορισμένες διαφωνίες (που όμως μπορούν να διευθετηθούν), δημοσιονομικού και θεσμικού χαρακτήρα, όπως είναι το ζήτημα της συγκρότησης της γραμματείας της Ακαδημίας.

Πέραν των ανωτέρω είναι άξια μνείας τα εξής:

§ η δήλωση του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 20ής Σεπτεμβρίου ότι επιβάλλεται η πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων μεταξύ των αρχηγών των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών των κρατών μελών.

§ το πιθανό νέο σύστημα επιτήρησης των συνόρων, με σκοπό ιδίως την παροχή ομοιόμορφης κατάρτισης, τις ανταλλαγές και το συντονισμό των μεθοριακών ελέγχων μεταξύ των οικείων υπηρεσιών των κρατών μελών, ενδεχομένως ενόψει της σύστασης, μακροπρόθεσμα, κοινού οργάνου για τον έλεγχο των συνόρων.

* Eξωτερική διάσταση, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης

Το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε στο Τάμπερε συμπίπτει με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας διεύρυνσης σημαίνει ότι τα δύο χρονοδιαγράμματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Με τη θέσπιση των απαραίτητων νομοθετικών μέτρων και ρυθμίσεων συνεργασίας που αποφασίστηκαν στο Τάμπερε, η Ένωση στην ουσία συγκροτεί ένα νέο και διαρκώς εξελισσόμενο κεκτημένο, που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τις υποψήφιες χώρες, οι οποίες θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να κατανοήσουν και να προετοιμασθούν για τις σχετικές αλλαγές. Καθώς η δράση της Ένωσης επεκτείνεται σε νέους τομείς, αναπόφευκτα θα ανακύψουν νέες προκλήσεις. Ορισμένες καινοφανείς έννοιες, π.χ. η έννοια της αμοιβαίας αναγνώρισης, είναι πιθανό να απαιτήσουν ιδιαίτερη προσοχή στο πλαίσιο της διεύρυνσης.

Οι διεθνείς εξελίξεις από το Τάμπερε και μετά έχουν καταδείξει την ορθότητα της έκκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενίσχυση της εξωτερικής δράσης της Ένωσης στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων. Ιδιαίτερα ενδεικτικά από την άποψη αυτή ήταν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, τα οποία όχι μόνο ενεργοποίησαν τον Διατλαντικό Διάλογο, αλλά επίσης κατέδειξαν με σαφήνεια την αναγκαιότητα της ανάπτυξης των σχέσεων της Ένωσης με μια πλειάδα άλλων τρίτων χωρών.

ΒΑΣΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Η αξιολόγηση που πρόκειται να υποβληθεί από την Επιτροπή στο Λάκεν και αφορά την πρόοδο που έχει συντελεσθεί μετά τη σύνοδο κορυφής του Τάμπερε μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:

* Η διαδικασία που δρομολογήθηκε στο Τάμπερε υπήρξε γενικά θετική και έχει οδηγήσει σε ευρεία κατανόηση και αποδοχή του προγράμματος που εξαγγέλθηκε εκεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

* Το κατά πόσον θα επιτύχει τελικώς το εγχείρημα του Τάμπερε θα εξαρτηθεί από τον βαθμό της σταθερής υποστήριξης που αυτό συγκεντρώνει από πλευράς κοινωνικού συνόλου. για τον σκοπό αυτό πρέπει το σχέδιο να εφαρμοσθεί με τον μέγιστο βαθμό ορατότητας και διαφάνειας, ούτως ώστε οι πολίτες να μπορούν να θεωρήσουν ότι το σχέδιο ανταποκρίνεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

* Σε ορισμένους τομείς είναι δυνατό να επισημανθούν απτές πρόοδοι, όπως είναι η γενική προθυμία που εκδηλώνουν καταρχήν τα κράτη μέλη για την υιοθέτηση μιας προσέγγισης που να βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση, προκειμένου να υπερπηδηθούν οι προφανείς δυσκολίες της πλήρους εναρμόνισης.

* Ωστόσο, η μετακίνηση ορισμένων θεμάτων, ιδίως της μετανάστευσης και του ασύλου, στον κοινοτικό πυλώνα της συνθήκης δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την άποψη του βαθμού ευελιξίας και του κατεπείγοντος χαρακτήρα. Εκτιμάται ότι η απροθυμία αυτή για την πραγματοποίηση προόδου είναι δυνατό να υπερκερασθεί δια της εγχύσεως μιας νέας ισχυρής δόσης πολιτικής βούλησης.

* Τα νέα όργανα των οποίων η δημιουργία εξαγγέλθηκε στο Τάμπερε με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας (EUROJUST, Επιτελείο των Αρχηγών Αστυνομίας, Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία) βρίσκονται ήδη υπό συγκρότηση, αν και όχι στο ίδιο στάδιο. Μετά τις προαναφερθείσες επιτυχίες είναι απαραίτητο να εξετασθεί η δυνατότητα ίδρυσης ενός ανάλογου νέου οργάνου που θα επιφορτισθεί με την κατάρτιση και τις ανταλλαγές των προσώπων (ακόμη και στις υποψήφιες χώρες) που θα ασχολούνται με τον έλεγχο της εξωτερικής μεθορίου.

Αντιθέτως, μέχρι σήμερα υπήρξε βραδεία η πρόοδος των προσπαθειών που καταβάλλονται προκειμένου να δοθεί στην Ευρωπόλ η δυνατότητα να επιτελέσει τον αναβαθμισμένο ρόλο που αποφασίστηκε γι' αυτήν στο Άμστερνταμ και στο Τάμπερε, αν και προσδοκάται ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου θα επισπεύσουν ενδεχομένως τη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων.

* Δεν πρέπει να παραγνωρισθεί η επίδραση που υπάρχει μεταξύ της υλοποίησης των εξαγγελιών του Τάμπερε και της διεύρυνσης. Αφενός, τα πάντα συνηγορούν υπέρ της όσο το δυνατόν πληρέστερης δημιουργίας ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης μέχρι την πραγματοποίηση της διεύρυνσης. Αφετέρου, το συνεχώς μεταβαλλόμενο κεκτημένο θα εισάγει νέα στοιχεία τα οποία θα δημιουργούν νέες παραμέτρους για τις υποψήφιες χώρες, που θα πρέπει να προσαρμόζονται σε αυτές ταυτόχρονα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση.

* Πρωτίστως όμως, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάκεν θα κληθεί όχι μόνο να διατηρήσει και να επαυξήσει τη δυναμική που δημιουργήθηκε στο Τάμπερε, αλλά και να διερευνήσει τους συσχετισμούς με τις ξεχωριστές του συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, ούτως ώστε να μπορέσει η προσεχής Διακυβερνητική Διάσκεψη να θεσπίσει τις αλλαγές που ενδεχομένως απαιτούνται όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων με σκοπό την ουσιαστική συγκρότηση ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2001)

1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Στο παρόν τμήμα απαριθμούνται συνοπτικά τα κύρια επιτεύγματα μετά το Τάμπερε, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στους πίνακες που ακολουθούν.

Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης

Όσον αφορά το άσυλο, έχουν ήδη υποβληθεί στο Συμβούλιο όλες οι αναγκαίες νομοθετικές προτάσεις για την εφαρμογή της πρώτης φάσης, οι οποίες αναφέρονται αντίστοιχα στη θέσπιση ελάχιστων κανόνων για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και τους όρους υποδοχής των αιτούντων, τον προσδιορισμό του κράτους που είναι αρμόδιο για την εξέταση της αίτησης ασύλου, καθώς και τον ορισμό της έννοιας του πρόσφυγα και την προσέγγιση των μορφών επικουρικής προστασίας.

Εξάλλου, η Επιτροπή εξέδωσε, το Νοέμβριο του 2000, ανακοίνωση στην οποία προτείνει στόχους, επιλογές και μεθοδολογία για τη μετάβαση στη δεύτερη φάση του κοινού ευρωπαϊκού καθεστώτος ασύλου, που χαρακτηρίζεται από τη θέσπιση κοινής διαδικασίας και ενιαίου καθεστώτος.

Οι πρώτες βάσεις για μια κοινοτική διαχείριση της διεθνούς προστασίας τέθηκαν με τη θέσπιση από το Συμβούλιο, κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται για τα οικονομικά έτη 2000 et 2001, του συστήματος EURODAC, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξής του και, τέλος, της οδηγίας για την προσωρινή προστασία, που παρέχει στην Κοινότητα και στα κράτη μέλη της ένα κοινό πλαίσιο σε περίπτωση μαζικής εισροής προσφύγων και εκτοπισμένων ατόμων.

Σχετικά με τη μετανάστευση, η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της του Νοεμβρίου 2000, παρουσίασε τη μέθοδο που πρότεινε για να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας κοινής πολιτικής. Η προσέγγιση αυτή περιλαμβάνει, αφενός, τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου που αποσκοπεί στον καθορισμό των προϋποθέσεων εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών και, αφετέρου, ενός μηχανισμού ανοικτού συντονισμού που μπορεί να διευκολύνει την προοδευτική σύγκλιση των πολιτικών των κρατών μελών. Στο Συμβούλιο έχουν υποβληθεί οι νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με την οικογενειακή επανένωση, το δικαίωμα των υπηκόων τρίτων χωρών με άδεια διαμονής μακράς διαρκείας να γίνονται δεκτοί και για λόγους απασχόλησης. Το Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει μια σειρά μέτρων, που προτάθηκαν από την Επιτροπή, για την καταπολέμηση των διακρίσεων, και εξασφάλισε την εγγραφή της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού στην ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα.

Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί μια άλλη σημαντική διάσταση της κοινής πολιτικής στον τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Έχουν σημειωθεί βήματα προόδου στο επίπεδο της επιχειρησιακής συνεργασίας και έχουν εκδοθεί οι πρώτες νομοθετικές πράξεις, αφενός, για την καταπολέμηση της βοήθειας που παρέχεται με σκοπό την παράνομη είσοδο και διαμονή και, αφετέρου, την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων απομάκρυνσης.

Έχουν αναληφθεί και άλλες πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να σταθεροποιήσουν τις βάσεις της εν λόγω κοινής πολιτικής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των γνώσεων σχετικά με το φαινόμενο της μετανάστευσης, με την προετοιμασία ενός νέου στατιστικού σχεδίου δράσης ή τη δημιουργία ενός (ηλεκτρονικού) παρατηρητηρίου των μεταναστεύσεων και τη διοικητική συνεργασία που πρόκειται να ενισχυθεί στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ARGO.

Τέλος, συνεχίστηκε η συνεργασία με τις τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης, ιδίως μέσω της προοδευτικής ένταξης των ζητημάτων μετανάστευσης και ασύλου στον πολιτικό διάλογο και μέσω της συνεργασίας με τρίτες χώρες όπως οι χώρες ASEM, οι χώρες της Μεσογείου (στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Βαρκελώνης και του προγράμματος MEDA), η Κίνα, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και ορισμένες χώρες για τις οποίες έχουν καταρτιστεί σχέδια από την Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η δημιουργία από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου προβλέπεται να συμβάλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας αυτής, συμπληρωματικά με τις δράσεις των κρατών μελών.

Ένας αυθεντικός ευρωπαϊκός χώρος δικαιοσύνης

Στον τομέα των αστικών και εμπορικών υποθέσεων, δημιουργήθηκε ένα ευρωπαϊκό δικαστικό δίκτυο το οποίο αποσκοπεί στη διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών. Δημιουργήθηκε επίσης και ένα ευρωπαϊκό εξωδικαστικό δίκτυο με προορισμό να παρέχει βοήθεια στους καταναλωτές για την επίλυση των διαφορών. Εξάλλου, όσον αφορά την αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων σε αστικές υποθέσεις, εγκρίθηκε πρόγραμμα που βασίζεται στους κανονισμούς Βρυξέλλες I et II (οι κανονισμοί αυτοί αναφέρονται στην αναγνώριση και την εκτέλεση των αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις καθώς και στο θέμα του οικογενειακού δικαίου). Στόχος του προγράμματος αυτού είναι, τελικά, να καταργήσει το « exequatur » για όλες τις αποφάσεις επί αστικών και εμπορικών υποθέσεων. Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο επικεντρώνεται στις δικαστικές αποφάσεις, θα πρέπει να επεκταθεί και στην αναγνώριση ορισμένων διαδικασιών και διοικητικών εγγράφων που, πέρα από τις δικαστικές διαδικασίες, αποτελούν σήμερα πηγή δυσκολιών για τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Στον ποινικό τομέα, πρέπει να σημειωθεί η δημιουργία ενός ποινικού δικαστικού δικτύου. Εξάλλου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Τάμπερε, το Συμβούλιο και η Επιτροπή ενέκριναν πρόγραμμα μέτρων για την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης στις ποινικές αποφάσεις. Η αμοιβαία αναγνώριση πρέπει να αναζητείται σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας, πριν, κατά και μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης. Στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στα μέτρα προτεραιότητας, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση απόφασης-πλαισίου του Συμβουλίου σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και τις διαδικασίες παράδοσης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Σεπτεμβρίου 2001 διατύπωσε τη σύμφωνη γνώμη του για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, το οποίο θα επιτρέψει την απευθείας παράδοση των ζητούμενων προσώπων από τη μία δικαστική αρχή στην άλλη και θα αντικαταστήσει το σύστημα έκδοσης που ισχύει σήμερα μεταξύ των κρατών μελών.

Όσον αφορά την προστασία των θυμάτων, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση-πλαίσιο. Η Επιτροπή ξεκίνησε επίσης δημόσιες διαβουλεύσεις δημοσιεύοντας Πράσινη Βίβλο στον τομέα της αποζημίωσης των θυμάτων εγκληματικών ενεργειών.

Καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε όλη την Ένωση

Ένα σημαντικό αίτημα που διατυπώθηκε στο Τάμπερε αφορά την ποινική εναρμόνιση σε μια σειρά τομέων προτεραιότητας, για τους οποίους ζητείται να θεσπιστούν κοινοί ορισμοί, ποινικοποιήσεις και κυρώσεις. Το Συμβούλιο ενέκρινε τις πρωτοβουλίες που παρουσίασε η Γαλλία σχετικά με τους μεταφορείς λαθρομεταναστών (οδηγία και απόφαση-πλαίσιο). Επίσης, στο Συμβούλιο της 27ης και 28ης παρελθόντος Σεπτεμβρίου επετεύχθη κατ 'αρχήν συμφωνία επί της πρότασης απόφασης-πλαισίου που υπέβαλε η Επιτροπή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Στο Συμβούλιο, συνεχίζονται οι εργασίες με αντικείμενο την πρόταση απόφασης-πλαισίου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, της παιδικής πορνογραφίας και του εγκλήματος στο Διαδίκτυο. Επί πλέον, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση απόφασης-πλαισίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προτίθεται να υποβάλει πρόταση για το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Εξάλλου, οι αναγκαίες αποφάσεις για την εξασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας του ευρώ, ιδίως έναντι της παραχάραξης, βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσής τους.

Όσον αφορά την ανάπτυξη μέτρων υπέρ της πρόληψης του εγκλήματος, το Συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δίκτυο για την πρόληψη της εγκληματικότητας, το οποίο, στο πρόγραμμα δράσης του, ενέταξε τους τομείς προτεραιότητας που είχαν προσδιοριστεί στο Τάμπερε σχετικά με την εγκληματικότητα των νέων, την εγκληματικότητα στις πόλεις και εκείνη που συνδέεται με τα ναρκωτικά.

Στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, η οριστική απόφαση για την ίδρυση της μονάδας EUROJUST αναμένεται να ληφθεί περί τα τέλη του 2001. Η δημιουργία της μονάδας αυτής θα αποτελέσει βασικό στοιχείο για τη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι επιφορτισμένες με τις ποινικές διώξεις και για την παροχή συνδρομής στις έρευνες που έχουν ως αντικείμενο υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος. Στον τομέα της τελωνειακής συνεργασίας, δεν έχει ακόμη περατωθεί η διαδικασία κύρωσης των συμβάσεων ΤΣΠ και Νάπολη II.

Όσον αφορά την αστυνομική συνεργασία, η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπόλ σε όλες τις μορφές εγκληματικότητας αποτέλεσε αντικείμενο κοινής βελγο-σουηδικής πρότασης. Εξάλλου, το Σεπτέμβριο του 2001, τέσσερα κράτη μέλη παρουσίασαν πρωτοβουλία για τη σύσταση κοινών ερευνητικών ομάδων. Αυτό το είδος συνεργασίας παρουσιάζει ιδιαίτερη οξύτητα μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης Σεπτεμβρίου για την τρομοκρατία. Επί πλέον, η δημιουργία τον Οκτώβριο του 2000 της Task Force αρχηγών της αστυνομίας θα βελτιώσει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL) θα προωθήσει την κατάρτιση των αστυνομικών.

Στον τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες, το Τάμπερε ζητούσε να ενισχυθούν σημαντικά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, λαμβανομένης υπόψη της σημασίας του ζητήματος αυτού για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Το ίδιο ισχύει και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, όπως υπενθυμίζεται στα συμπεράσματα της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 21ης Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά γενικότερα την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, το Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2001 ενέκρινε την οδηγία που τροποποιεί την οδηγία του 1991 σχετικά με τη χρησιμοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό το ξέπλυμα χρημάτων, η οποία προβλέπεται να εκδοθεί επισήμως κατά τα τέλη του έτους. Επί πλέον, τα κράτη μέλη υπέγραψαν το σχέδιο πρωτοκόλλου της σύμβασης του Μαΐου 2001 σχετικά με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις και ανέλαβαν τη δέσμευση να κυρώσουν το εν λόγω πρωτόκολλο το αργότερο έως το τέλος του 2002. Όσον αφορά την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας, τα κράτη μέλη οφείλουν ακόμη να προβούν στις αναγκαίες κυρώσεις των διάφορων νομοθετικών πράξεων του τρίτου πυλώνα. Τον Μάιο του 2001, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας στον τομέα αυτό. Εξάλλου, έως το τέλος του 2001, η Επιτροπή θα υποβάλει Πράσινη Βίβλο για την ποινική προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας και τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελικής αρχής. Τέλος, η έκδοση της απόφασης-πλαισίου για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Σε πολυμερές επίπεδο, πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα με την υπογραφή, από τα κράτη μέλη και την Κοινότητα, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της διασυνοριακής οργανωμένης εγκληματικότητας και των πρόσθετων πρωτοκόλλων της.

Θέματα που αφορούν τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και την πολιτική για τις θεωρήσεις, εφαρμογή του άρθρου 62 ΕΚ και μετατροπή του κεκτημένου του Σένγκεν

Η ενσωμάτωση του κεκτημένου του Σένγκεν είχε σημαντική επίδραση στις εργασίες της Ένωσης. Ορισμένες αναγκαίες νομοθετικές πτυχές, είτε για τη μεταφορά του Σένγκεν στο κλασικό κοινοτικό δίκαιο είτε για την ανάπτυξή του, αποτέλεσαν το αντικείμενο προτάσεων των κρατών μελών και της Επιτροπής. Οι διάφορες αυτές προτάσεις βρίσκονται υπό συζήτηση στο Συμβούλιο. Η ανάπτυξη κοινής πρακτικής, ιδίως όσον αφορά τις θεωρήσεις και τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, θα πρέπει να συνεχιστεί.

Ιθαγένεια της Ένωσης

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την αναμόρφωση του συνόλου των κοινοτικών κειμένων που ισχύουν στον τομέα του δικαιώματος κυκλοφορίας και διαμονής. Οι διατάξεις αυτές έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια και να εξομαλύνουν ορισμένες πλευρές του σημερινού καθεστώτος.

Συνεργασία κατά των ναρκωτικών

Τον Ιούνιο του 2001, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών (2000-2004). Προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των ειδικών στόχων του σχεδίου δράσης κατά των ναρκωτικών, υπέβαλε επίσης πρόταση απόφασης-πλαισίου για τον καθορισμό ελάχιστων κανόνων ως προς τα στοιχεία της αντικειμενικής υπόστασης της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και τις κυρώσεις.

Ισχυρότερη εξωτερική δράση

Με την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα τον Ιούνιο του 2000 της έκθεσης που συνέταξαν το Συμβούλιο και η Επιτροπή σχετικά με τις εξωτερικές σχέσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, δόθηκε η δυνατότητα να τεθεί μια σειρά πολιτικών προτεραιοτήτων και στόχων. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης, διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Εξάλλου, η Κοινότητα στήριξε τις υποψήφιες χώρες μέσω ειδικών σχεδίων που εμπίπτουν στο πλαίσιο του προγραμματισμού PHARE, μέσω συμφωνιών εταιρικής σχέσης και μέσω της συμμετοχής στα προγράμματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Στα Δυτικά Βαλκάνια, οι συμφωνίες σταθεροποίησης και σύνδεσης που έχουν συναφθεί μεταξύ της Ένωσης και των κρατών της περιοχής περιλαμβάνουν μία ευρεία συνιστώσα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων (π.χ. πρόγραμμα CARDS) Στο διεθνές επίπεδο, τα κράτη μέλη και η Κοινότητα υπέγραψαν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το οργανωμένο έγκλημα καθώς και τα πρωτόκολλα για τους μεταφορείς λαθρομεταναστών και για την εμπορία ανθρώπων. Επί του παρόντος, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της κύρωσης των εν λόγω πράξεων. Εξάλλου, πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη μέλη και η Κοινότητα ετοιμάζονται να υπογράψουν το πρωτόκολλο κατά της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων και συμμετέχουν στις προπαρασκευαστικές εργασίες με αντικείμενο τη σύμβαση για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επί πλέον, τα κράτη μέλη και η Κοινότητα συμμετέχουν στην τελική φάση των εργασιών σχετικά με τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση του εγκλήματος στο διαδίκτυο.

2. ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

Προτεραιότητες του Τάμπερε

Για τους διαφορετικούς αλλά στενά συνδεδεμένους τομείς του ασύλου και της μετανάστευσης, πρέπει να σχεδιαστεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.

2.1. Εταιρική σχέση με τις χώρες καταγωγής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια σφαιρική προσέγγιση της μετανάστευσης που να ασχολείται με τα πολιτικά ζητήματα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τα αναπτυξιακά ζητήματα στις χώρες και περιοχές καταγωγής και διέλευσης. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρική σχέση με τις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες θα αποτελέσει επίσης καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία της πολιτικής αυτής, με στόχο την προαγωγή της από κοινού ανάπτυξης.

Στόχος: Αξιολόγηση των χωρών και περιοχών καταγωγής και διέλευσης προκειμένου να διατυπωθεί ειδική ολοκληρωμένη προσέγγιση για κάθε χώρα ή περιοχή

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.2. Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου

Σκοπός είναι η διασφάλιση της πλήρους και συμπεριληπτικής εφαρμογής της σύμβασης της Γενεύης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κανείς δεν θα αποστέλλεται πίσω εκεί όπου θα υποστεί διώξεις, δηλαδή να διατηρηθεί η αρχή της μη επαναπροώθησης.

Τέλος θα πρέπει να θεσπιστεί μια κοινή διαδικασία για το άσυλο και ενιαία νομική κατάσταση για τη χορήγησή του, ισχύουσα σε όλο το έδαφος της Ένωσης.

Οι δευτερογενείς κινήσεις από τους αιτούντες άσυλο μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να περιορισθούν.

Αντικείμενο έντονης επιδίωξης θα αποτελέσει η συμφωνία πάνω σε ένα καθεστώς προσωρινής προστασίας ακουσίως μετακινηθέντων με βάση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Στόχος: Καθορισμός του κράτους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης χορήγησης ασύλου

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.3. Δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών

Θα υπάρξει προσέγγιση των προϋποθέσεων εισδοχής και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, η οποία θα βασίζεται σε από κοινού αξιολόγηση των οικονομικών και δημογραφικών εξελίξεων στην Ένωση καθώς και της κατάστασης στις χώρες καταγωγής.

Η πολιτική ένταξης πρέπει να αποβλέπει στη χορήγηση τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος (και ιδίως σε αυτούς που διαμένουν επί μακρό χρονικό διάστημα) δικαιώματα και υποχρεώσεις παραπλήσιες με τα δικαιώματα των υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη βελτίωση της καταπολέμησης των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4. Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πρέπει να βελτιωθεί σε κάθε στάδιο με στενή συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης.

Η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να ενταθεί με την καταπολέμηση των ενεχόμενων εγκληματικών δικτύων διασφαλιζομένων ταυτόχρονα των δικαιωμάτων των θυμάτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

3. ΕΝΑΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Προτεραιότητες του Τάμπερε

Φιλοδοξία είναι οι πολίτες ολόκληρης της Ένωσης για αποκτήσουν ένα κοινό περί δικαίου αίσθημα. Η δικαιοσύνη πρέπει να διευκολύνει την καθημερινή ζωή των πολιτών και να προβαίνει στην πάταξη όσων απειλούν την ελευθερία και την ασφάλεια των ατόμων και της κοινωνίας. Περιλαμβάνει τόσο την καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη όσο και την πλήρη δικαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Στη σύνοδο κορυφής του Τάμπερε, ζητήθηκε, κατά πρώτο λόγο, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη στην Ευρώπη και να δημιουργηθούν μηχανισμοί προστασίας των δικαιωμάτων των θυμάτων. Κατά δεύτερο λόγο, ζητήθηκε να θεσπιστούν συστήματα αμοιβαίας αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων.

3.1. Καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη εντός της Ευρώπης

Ένας αυθεντικός χώρος δικαιοσύνης πρέπει να διασφαλίζει ότι τα άτομα και οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια και τις αρχές σε κάθε κράτος μέλος τόσο εύκολα όπως στο δικό τους και δεν εμποδίζονται η αποθαρρύνονται από την άσκηση των δικαιωμάτων τους λόγω της πολυπλοκότητας των νομικών και διοικητικών συστημάτων των κρατών μελών.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

3.2. Αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων

Ένας αυθεντικός χώρος δικαιοσύνης πρέπει να παρέχει νομική βεβαιότητα στα άτομα και στους οικονομικούς παράγοντες. Για το σκοπό αυτό οι αποφάσεις πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται σε όλη την Ένωση.

Η αυξημένη αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων και η αναγκαία προσέγγιση των νομοθεσιών θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των αρχών και τη δικαστική προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Για να διασφαλισθούν τα προαναφερόμενα, η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας τόσο σε αστικά όσο και σε ποινικά θέματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις αστικές υποθέσεις :

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

- Όσον αφορά τις ποινικές υποθέσεις :

Στόχος: Διασφάλιση ότι δεν υπάρχουν «ασφαλή καταφύγια» για τους εγκληματίες

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

3.3. Μεγαλύτερη σύγκλιση σε θέματα αστικού δικαίου

Για την ομαλή δικαστική συνεργασία και την αυξημένη πρόσβαση στη δικαιοσύνη πρέπει να επιτευχθεί καλύτερη συμβατότητα και περισσότερη σύγκλιση μεταξύ των νομικών συστημάτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Προτεραιότητες του Τάμπερε και στρατηγική για τη νέα χιλιετία

Θα πρέπει να επιτευχθεί ισορροπημένη ανάπτυξη σε όλη των Ένωση μέτρων κατά οιασδήποτε μορφής εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού οργανωμένου και διεθνικού εγκλήματος, με ταυτόχρονη προστασία της ελευθερίας και των νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων και των οικονομικών παραγόντων. Στο πλαίσιο αυτό η ειδική προσοχή εστιάζεται ιδιαίτερα στην "Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αρχή της νέας χιλιετίας" σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος. Μερικές συμπληρωματικές δράσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα συμπεράσματα του Tάμπερε και εμφανίζονται αναγκαίες σύμφωνα με τις συστάσεις στη στρατηγική αυτή έχουν εισαχθεί σε αυτό το κεφάλαιο.

4.1. Πρόληψη του εγκλήματος στο επίπεδο της Ένωσης

Κάθε αποτελεσματική πολιτική για την καταπολέμηση οιασδήποτε μορφής εγκλήματος, οργανωμένου ή άλλου είδους, πρέπει να περιλαμβάνει και προληπτικά μέτρα που να καλύπτουν πολλές πτυχές του φαινομένου αυτού.

Ένταξη των πτυχών της πρόληψης του εγκλήματος στις δράσεις και τα προγράμματα κατά του εγκλήματος σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο.

Η συνεργασία μεταξύ των εθνικών οργανώσεων πρόληψης του εγκλήματος πρέπει να ενθαρρυνθεί παράλληλα με τον εντοπισμό ορισμένων προτεραιοτήτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4.2. Ενίσχυση της συνεργασίας κατά του εγκλήματος

Σε ένα αυθεντικό χώρο δικαιοσύνης οι εγκληματίες δεν πρέπει να βρίσκουν τρόπους να εκμεταλλεύονται τις διαφορές στα δικαστικά συστήματα των κρατών μελών.

Η παροχή στους πολίτες υψηλότερου επιπέδου προστασίας προϋποθέτει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρχών που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή του νόμου. Για αυτό το σκοπό θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική η συνεργασία μεταξύ των αρχών των κρατών μελών κατά τη διερεύνηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η συνθήκη του Άμστερνταμ, με την παροχή περαιτέρω αρμοδιοτήτων στην Ευρωπόλ, αναγνώρισε τον ουσιώδη και κεντρικό ρόλο της στη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας κατά την πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4.3. Καταπολέμηση ορισμένων μορφών εγκλήματος

Όσον αφορά το εθνικό ποινικό δίκαιο, οι προσπάθειες συμφωνίας όσον αφορά κοινούς ορισμούς, αξιόποινο και κυρώσεις πρέπει να εστιάζονται σε πρώτη φάση σε περιορισμένο αριθμό τομέων με ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει να επιτευχθούν συμφωνίες όσον αφορά κοινούς ορισμούς, αξιόποινο και κυρώσεις ως προς το σοβαρό οργανωμένο και διεθνικό έγκλημα για την προστασία της ελευθερίας και των νομίμων δικαιωμάτων των ατόμων και των οικονομικών παραγόντων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4.4. Ειδική δράση κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί το θεμελιώδες στοιχείο του οργανωμένου εγκλήματος και απαιτείται η εκρίζωσή του όπου εμφανίζεται. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον εντοπισμό, δέσμευση, κατάσχεση και δήμευση των προϊόντων του εγκλήματος.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

5. ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 62 ΕΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6. ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Προτεραιότητες της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών :

Το πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο αποτελεί απειλή για την ατομική και συλλογική ασφάλεια, πρέπει να αντιμετωπισθεί με σφαιρικό, πολυδιάστατο και ολοκληρωμένο τρόπο. Η στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά για την περίοδο 2000-2004 θα αξιολογηθεί στο ενδιάμεσο στάδιο και κατά την ολοκλήρωσή της, με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και της Ευρωπόλ.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Προτεραιότητες των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Τάμπερε και της Φέιρα:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει ότι όλες οι αρμοδιότητες και τα μέσα που διαθέτει η Ένωση, ιδίως στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο για την οικοδόμηση ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Οι πτυχές που αφορούν τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις θα πρέπει να συνεκτιμώνται στον καθορισμό και την εφαρμογή των άλλων κοινοτικών πολιτικών και δραστηριοτήτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

9. Άλλες αναληφθείσες πρωτοβουλίες

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>