52001DC0136

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών - Βοήθεια προς τις ΜΜΕ για τη «Μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή» /* COM/2001/0136 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ - ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

βοηθεια προς τισ μμε για ΤΗ «μεταβαση στην ψηφιακη εποχη»

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

1. Εισαγωγή

2. Οι πρωτοβουλιες GoDigital

3. Το ηλεκτρονικό εμπόριο για τις ΜΜΕ: ουσιαστικές ευκαιρίες παρά τις επικείμενες προκλήσεισ

4. GoDigital: προτεραιότητες, δρασεις και χρονοδιαγραμμα 9

Γραμμή δράσης 1: Ευνοϊκό περιβάλλον για το ηλεκτρονικό εμπόριο και το επιχειρηματικό πνεύμα

Δράση 1: Συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών υποστήριξης του ηλεκτρονικού εμπορίου

Δράση 2: Μέτρηση της αφομοίωσης των ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου

Δράση 3: Βελτίωση της πρόσβασης στις πληροφορίες και επιστροφή πληροφοριών (ανάδραση) για σκοπούς χάραξης πολιτικών στον τομέα της νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Δράση 4: Διαλειτουργικότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου 13

Γραμμή δράσης 2: Αφομοίωση του ηλεκτρονικού εμπορίου

Δράση 5: Ευαισθητοποίηση στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Δράση 6: Αφομοίωση του ηλεκτρονικού εμπορίου

Δράση 7: Δημιουργία ενός μηχανισμού εγγύησης δανείων υπέρ των ΜΜΕ

Δράση 8: Προώθηση της καλύτερης χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων 16

Γραμμή δράσης 3: Δεξιότητες ΤΠΕ

Δράση 9: Υποστήριξη πρωτοβουλιών της βιομηχανίας για νέα προγράμματα σπουδών με άξονα τις ΤΠΕ

Δράση 10: Δημιουργία μιας ομάδας παρακολούθησης των δεξιοτήτων ΤΠΕ με τα κράτη μέλη

Δράση 11: Δρομολόγηση ενός προγράμματος πρακτικής εξάσκησης στις ΜΜΕ 19

5. Τα επόμενα βήματα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το σχέδιο δράσης eEurope 2002 εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα τον Ιούνιο του 2000. Ο τρίτος στόχος του Σχεδίου Δράσης «Τόνωση της χρήσης του Διαδικτύου» περιλαμβάνει μια δράση ενθάρρυνσης των ΜΜΕ να μεταβούν στην ψηφιακή εποχή («go digital»). Το Σχέδιο [1] θεωρεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) είναι κρίσιμης σημασίας στοιχείο για τις προσπάθειες υλοποίησης του σχεδίου δράσης eEurope και θέτει ειδικούς στόχους για να τις προετοιμάσει για την έλευση αυτή. Επιδιώκεται ο εξής στόχος:

[1] http://europa.eu.int/comm/information_society/eeurope/actionplan/index_en.htm.

«ενθαρρύνει τις ΜΜΕ να υιοθετήσουν την ψηφιακή τεχνολογία μέσω συντονισμένων δραστηριοτήτων δικτύωσης για την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τις υπάρχουσες βέλτιστες πρακτικές, την ετοιμότητα για ηλεκτρονικό εμπόριο και τη συγκριτική αξιολόγηση. "κέντρα αναφοράς" θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ΜΜΕ να εισαγάγουν το ηλεκτρονικό εμπόριο στην επιχειρηματική στρατηγική τους».

Σε ανταπόκριση στο σχέδιο δράσης eEurope 2002, η Επιτροπή θα αναλάβει ειδικές πρωτοβουλίες GoDigital με στόχο:

-τον εντοπισμό των κύριων εμποδίων στα οποία προσκρούουν οι ΜΜΕ όταν αναλαμβάνουν δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου,

-την πρόταση ειδικών δράσεων για να βοηθηθούν οι ΜΜΕ να «μεταβούν στην ψηφιακή εποχή», με βάση κυρίως τις υφιστάμενες πολιτικές και πρωτοβουλίες,

-την εξασφάλιση της συνοχής μεταξύ των διαφόρων πολιτικών και πρωτοβουλιών υποστήριξης της μετάβασης των ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, και

-την απόκτηση γνώσεων από την πρακτική πείρα και τη συγκριτική αξιολόγηση διαφόρων στρατηγικών βοήθειας προς τις ΜΜΕ για τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή.

Στόχος της παρούσας ανακοίνωσης είναι να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες ανάγκες των ΜΜΕ προκειμένου να αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη του ηλεκτρονικού εμπορίου και να παρουσιάσει τις ειδικές πρωτοβουλίες GoDigital που πρόκειται να υλοποιηθούν το 2001 από την Επιτροπή. Θα αναληφθούν περαιτέρω δράσεις από το 2002 και μετά. Η πρωτοβουλία GoDigital μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τη μετάβαση των ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή, αλλά δεν δύναται να αντικαταστήσει το επιχειρηματικό πνεύμα ούτε την ίδια την επιχείρηση στην οποία ανήκει η τελική απόφαση.

2. Οι ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ GoDigital

Ο γενικός στόχος της πρωτοβουλίας GoDigital είναι να συγκεντρώσει και να προσαρμόσει, όπου χρειάζεται, τις δραστηριότητες υποστήριξης για να βοηθηθούν οι ΜΜΕ να χρησιμοποιήσουν τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Προς το σκοπό αυτό, το παρόν σχέδιο υλοποίησης GoDigital θα βασιστεί στα υφιστάμενα κοινοτικά προγράμματα με άξονα τις ειδικές ανάγκες των ΜΜΕ. Στα εν λόγω προγράμματα περιλαμβάνονται το πολυετές πρόγραμμα (MAP) της ΓΔ «Επιχειρήσεις», το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών [2] «Τεχνολογίες της κοινωνίας της πληροφορίας» της ΓΔ «Κοινωνία της πληροφορίας» και τα διαρθρωτικά ταμεία. Το σχέδιο υλοποίησης θα συνδέεται επίσης με εθνικά και περιφερειακά προγράμματα και πρωτοβουλίες που επιδιώκουν παρόμοιους στόχους. Η υλοποίηση θα είναι ευέλικτη και αποκεντρωμένη, θα επιδιώκει κοινούς στόχους και θα αντανακλά την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ διαφόρων μέσων υποστήριξης των ΜΜΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σκοπός είναι να εξασφαλιστεί ότι οι ΜΜΕ αξιοποιούν πλήρως τα υφιστάμενα προγράμματα και πρωτοβουλίες υποστήριξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

[2] Στο πλαίσιο του Προγράμματος-πλαισίου έρευνας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Οι προτεραιότητες της πρωτοβουλίας GoDigital συνίστανται:

-στην προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος και των βασικών συνθηκών για το ηλεκτρονικό εμπόριο και το επιχειρηματικό πνεύμα,

-στη διευκόλυνση της αφομοίωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω της ευρύτερης δυνατής διάδοσης των πορισμάτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης (ΕΤΑ) και της παροχής, στις ΜΜΕ κάθε κλάδου, της δυνατότητας να αξιοποιήσουν τα εν λόγω πορίσματα, και

-στη συμβολή στην παροχή δεξιοτήτων στον τομέα των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ), μέσω της κάλυψης του ελλείμματος δεξιοτήτων ΤΠΕ στις ΜΜΕ καθώς και μέσω της διεύρυνσης και της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών δεξιοτήτων για τη νέα οικονομία.

Προκειμένου να διευκολύνει την πρωτοβουλία GoDigital, η Επιτροπή θα αναζητήσει την πλήρη υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή των κρατών μελών, των περιφερειακών αρχών και της επιχειρηματικής κοινότητας. Η ενεργός αυτή συμμετοχή θα εξασφαλιστεί μέσω της διοργάνωσης εναρκτήριας διάσκεψης τον Απρίλιο, της σύστασης ομάδων εργασίας με τα κράτη μέλη και της συμμετοχής των περιφερειών και της επιχειρηματικής κοινότητας στα προγράμματα της Επιτροπής. Πράγματι, εάν εξασφαλιστεί ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ επωφελείται από το σχέδιο, θα καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση των συνεργειών μεταξύ του σχεδίου υλοποίησης GoDigital και των υφιστάμενων πρωτοβουλιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία GoDigital θα σχεδιαστεί ως ένα κυλιόμενο σχέδιο, το οποίο θα καλύπτει την επόμενη διετία. Πολλές δραστηριότητες αναμένεται ωστόσο να συνεχιστούν και μετά το 2002. Η Επιτροπή θα εξετάσει την πρόοδο του σχεδίου το 2001, με βάση διάφορα κριτήρια GoDigital και συγκριτικής αξιολόγησης των επιδόσεων, συμπεριλαμβανομένης της αφομοίωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ΤΠΕ από τις ΜΜΕ διαφόρων κρατών μελών και κλάδων δραστηριοτήτων.

Κατά τα προσεχή έτη, η πρωτοβουλία GoDigital θα επεκταθεί σε όλες τις ΜΜΕ που ενδιαφέρονται για την ψηφιακή οικονομία. Με μέλημα τη φιλικότητα προς το χρήστη και τον αμοιβαίο εμπλουτισμό, η Επιτροπή έχει δημιουργήσει έναν ειδικό ιστοχώρο [3] στον οποίο παρουσιάζονται όλες οι ιδέες οι σχετικές με το σχέδιο GoDigital υπό ένα κοινό λογότυπο. Ο ιστοχώρος αυτός, που φιλοξενείται από την Επιτροπή, αποτελεί μια ιδεατή γέφυρα μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην πρωτοβουλία GoDigital και παρέχει ένα φόρουμ για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

[3] http://europa.eu.int/ISPO/ecommerce/godigital και μηχανισμός ανάδρασης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: infso-godigital@cec.eu.int.

3. ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν σήμερα άνω των 19 εκατ. ΜΜΕ στην Ευρώπη. στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, συνιστούν πάνω από το 99 % των επιχειρήσεων. Οι ΜΜΕ καλύπτουν ουσιαστικό μερίδιο του ΑΕγχΠ και αποτελούν βασική πηγή νέων θέσεων απασχόλησης καθώς και γόνιμο έδαφος για το επιχειρηματικό πνεύμα και για νέες επιχειρηματικές ιδέες. Οι ΜΜΕ θα ωφεληθούν επίσης ιδιαίτερα από τη μείωση των εμποδίων στην είσοδο στις αγορές που θα επιφέρει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Γι' αυτό το λόγο, το ηλεκτρονικό εμπόριο περιγράφεται συχνά ως η πύλη πρόσβασης των ΜΜΕ στο παγκόσμιο εμπόριο και στις παγκόσμιες αγορές.

Επομένως, η επιτυχία του σχεδίου δράσης eEurope εξαρτάται απολύτως από την πλήρη συμμετοχή των ΜΜΕ στη διαδικασία αυτή. Η Ευρώπη θα μετατραπεί σε κέντρο ηλεκτρονικού εμπορίου μόνον εάν και εφόσον οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ δεσμευτούν πλήρως να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο ως επιχειρηματικό εργαλείο αιχμής.

Δεδομένου ότι η εσωτερική οργάνωση των ΜΜΕ είναι πιο ευέλικτη από εκείνη των μεγαλύτερων εταιρειών, συχνά είναι ικανές να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Ωστόσο, αν και τα στοιχεία για τη χρήση του Διαδικτύου διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών και των κλάδων, υπάρχει συνήθως θετική συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους μιας επιχείρησης και της χρήσης του Διαδικτύου για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, δηλαδή όσο μικρότερη είναι η εταιρεία, τόσο λιγότερο χρησιμοποιεί τις ΤΠΕ. Κατά συνέπεια, η κυριαρχία των ΜΜΕ στην οικονομία της Ευρώπης δεν αντιστοιχεί στη χρήση τους των εργαλείων ηλεκτρονικού εμπορίου (βλέπε πίνακα 1). Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί επίσης ότι οι περισσότερες νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι ΜΜΕ.

Κατά μέσο όρο, το 42 % μόνο των ΜΜΕ έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο σύνολο της Ευρώπης. Σε ορισμένα κράτη μέλη, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη χαμηλότερο από το ποσοστό διείσδυσης του Διαδικτύου στα νοικοκυριά. Μόνο το 20 % των ΜΜΕ χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τις εμπορικές συναλλαγές του. Η πλειοψηφία των συνδεδεμένων ΜΜΕ χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο μόνο για σκοπούς πληροφόρησης. Ακόμη και στα πλέον προηγμένα κράτη μέλη, μια μειοψηφία μόνο των ΜΜΕ μπορεί να χειριστεί τις συναλλαγές ηλεκτρονικά (π.χ. αγορές, πωλήσεις, ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ηλεκτρονικές πληρωμές). Λαμβανομένης υπόψη της εκρηκτικής ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, και ιδίως στις ΗΠΑ, τα στοιχεία αυτά είναι ανησυχητικά και αποκαλύπτουν ότι οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει πλήρως το Διαδίκτυο. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η αξία των συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου διπλασιάζεται κάθε 12-18 μήνες [4]. Επομένως, οι ευρωπαϊκές ΜΜΕ διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες.

[4] ΟΟΣΑ, Economic Working Papers 252 (Οικονομικά έγγραφα εργασίας), 2000.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Προκειμένου να βοηθηθούν οι παραδοσιακές ΜΜΕ να «μεταβούν στην ψηφιακή εποχή», πρέπει να εξαλειφθούν [5] ορισμένα διαπιστωθέντα και καλώς τεκμηριωμένα «εμπόδια», στα οποία περιλαμβάνονται:

[5] Βλέπε για παράδειγμα την έρευνα ENSR Enterprise Survey 1999, όπως χρησιμοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των ΜΜΕ - Έκτη έκθεση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2000.

-Η τρέχουσα ηλεκτρονική συγκυρία. Η αστάθεια των επιχειρήσεων «dot.com» διαφημίζεται και συζητείται σε σημαντικό βαθμό. Οι ρυθμοί φθοράς των ειδικευμένων στο ηλεκτρονικό εμπόριο επιχειρήσεων «dot.com» είναι πολύ υψηλότεροι από εκείνους των ΜΜΕ που αναπτύσσουν πιο παραδοσιακές δραστηριότητες, πράγμα που ενδέχεται να δράσει ως επιπλέον αντικίνητρο για τις ΜΜΕ. Οι οικονομικές αποτυχίες αποτελούν εγγενές στοιχείο της επιχειρηματικής ζωής, ιδίως σ' ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπως το Διαδίκτυο. Σε πολλά κράτη μέλη, οι αυστηροί νόμοι περί χρεοκοπίας λειτουργούν ως ισχυρό αντικίνητρο για την ανάληψη κινδύνων. Υπάρχουν αποτυχίες, όπως και αξιοσημείωτες επιτυχίες. Αυτό που έχει πράγματι σημασία είναι να υπάρχει το «επιχειρηματικό πνεύμα».

-Οι κανονιστικές ρυθμίσεις. Μολονότι το σημερινό κανονιστικό περιβάλλον φαίνεται να εξυπηρετεί ικανοποιητικά το ηλεκτρονικό εμπόριο σε εθνικό επίπεδο, ενδέχεται να ανακύψουν προβλήματα όταν οι ΜΜΕ αναπτύσσουν δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου σε διασυνοριακό επίπεδο. Ενώ οι προσπάθειες εναρμόνισης της νομοθεσίας στην Ευρώπη πρόκειται να δημιουργήσουν ένα σαφές και προβλέψιμο πλαίσιο, η αναζήτηση γενικότερης συναίνεσης για ορισμένα ζητήματα ουσίας, όπως η προστασία των καταναλωτών, χρήζει περαιτέρω ανάπτυξης. Σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες εταιρείες, που μπορούν να στηριχθούν σε ομάδες δικηγόρων και συμβούλων, οι ΜΜΕ τείνουν να αποφεύγουν τους νομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το διασυνοριακό εμπόριο. Η παροχή άμεσα διαθέσιμων βασικών νομικών πληροφοριών, και ιδίως ημιτυποποιημένων νομικών συμβουλών, έχει συνεπώς ζωτική σημασία για τις ΜΜΕ που, πολύ περισσότερο από κάθε άλλο τύπο επιχειρήσεων, χρειάζονται απλότητα και προβλεψιμότητα. Παρομοίως, η πρόσβαση με χαμηλό κόστος σε αποτελεσματικούς εναλλακτικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών (ADR) θεωρείται γενικά βασική προϋπόθεση για την ανάληψη δραστηριοτήτων διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου.

-Δεξιότητες. Η έλλειψη κατάλληλου τεχνικού και διοικητικού προσωπικού που να διαθέτει επαρκή εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα των ΤΠΕ είναι άλλο ένα μείζον εμπόδιο. Οι ΜΜΕ εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τις «εμπειρικές ικανότητες». Το έλλειμμα σε ειδικευμένους επαγγελματίες στον τομέα των ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη εκτιμάται σήμερα σε περίπου 1,9 εκατ. και ενδέχεται να ανέλθει σε 3,8 εκατ. το 2003 [6]. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα για να προσελκύσουν εμπειρογνώμονες των ΤΠΕ από τρίτες χώρες. Η έξωθεν παροχή εμπειρογνωμοσύνης είναι δαπανηρή και στη σημερινή αγορά των ειδικών σε ΤΠΕ, όπου επικρατεί έντονος ανταγωνισμός, οι μεγάλες εταιρείες και οι δυναμικές νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις ΤΠΕ διαθέτουν ένα πλεονέκτημα έναντι των «παραδοσιακών» ΜΜΕ.

[6] Έκθεση EITO 2001.

-Η τεχνολογία και τα πρότυπα. Πολύ περισσότερο από κάθε άλλον επιχειρηματικό χρήστη, οι ΜΜΕ έχουν έντονο ενδιαφέρον για τυποποιημένες και πλήρως συμβατές λύσεις ΤΠΕ που να παραμένουν σχετικά σταθερές διαχρονικά. Πλήθος ΜΜΕ αποθαρρύνεται σήμερα από την πολυπλοκότητα και την έλλειψη ανθεκτικότητας πολλών λύσεων ΤΠΕ. Όταν τα λογισμικά ή τα συστήματα αποδεικνύονται ασύμβατα με εκείνα των πελατών και των προμηθευτών, υπάρχει υψηλός κίνδυνος να χαθεί η επένδυση σε ΤΠΕ. Οι ΜΜΕ συναλλάσσονται με πολλούς και διαφορετικούς πελάτες. Εντούτοις, συχνά αναγκάζονται να συμμορφωθούν με την τεχνολογία και τα επιχειρηματικά πρότυπα των μεγαλύτερων πελατών τους, διατρέχοντας έτσι τον κίνδυνο να «κλειδωθούν» σε μία συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιείται από ένα συμβαλλόμενο, αλλά όχι από τους άλλους.

-Το κόστος. Το κόστος ανάληψης δραστηριοτήτων ηλεκτρονικού εμπορίου περιλαμβάνει τον προκαταρκτικό σχεδιασμό, την απόκτηση υλισμικού ή/και εργαλείων λογισμικού (εγκατάσταση, κατάρτιση και μεταγενέστερη αναδιοργάνωση), τη συνεχή συντήρηση, το κόστος επισκευής και τα τηλεπικοινωνιακά τέλη. Το κόστος της αρχικής επένδυσης έχει μειωθεί κατά τα τελευταία έτη. Ωστόσο, η απόκτηση του κατάλληλου εξοπλισμού ΤΠΕ αποτελεί ένα μόνο μέρος της εξίσωσης. Το κόστος συντήρησης και επισκευής εξακολουθεί να είναι καθοριστικό για πολλές ΜΜΕ. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη βιωσιμότητα της αρχικής επένδυσης και το αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών συντήρησης μπορεί να μετριάσουν την προθυμία τους να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες επενδύσεις. Επιπλέον, οι ΜΜΕ πρέπει να είναι έτοιμες να αναθέσουν τις υπηρεσίες ΤΠΕ σε εξωτερικούς συνεργάτες, να αποκτήσουν επαγγελματικές δεξιότητες και να προσφύγουν σε συμβούλους που θα τις βοηθήσουν να προετοιμαστούν για τις οργανωτικές αλλαγές που απαιτεί το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αυτός ο κατάλογος δυνητικών προβλημάτων απαιτεί μια συνεκτική πολιτική ανταπόκριση. Οι εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές σε πολυάριθμους τομείς πρέπει να αποσκοπούν στην εξασφάλιση ενός ευνοϊκότερου-- και πιο προβλέψιμου -- επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία από τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου οι ΜΜΕ να παραμείνουν ανταγωνιστικές, να αξιοποιήσουν με επιτυχία τα πλεονεκτήματα του Διαδικτύου και να αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι πρωτοβουλίες GoDigital αντιμετωπίζουν άμεσα τα προβλήματα αυτά, μέσω της ανάληψης ειδικών δράσεων. Η κύρια πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έγκειται ακόμη στη μείωση των εμποδίων για είσοδο στην αγορά και στην ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος.

4. GoDigital: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Το παρόν σχέδιο περιγράφει μια πρώτη σειρά δράσεων που θα αναληφθούν για την υποστήριξη του σχεδίου δράσης eEurope στις ΜΜΕ. Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν το 2001-2002, με βάση το Πολυετές Πρόγραμμα για τις ΜΜΕ και το Πρόγραμμα IST (Πρόγραμμα τεχνολογιών της κοινωνίας της πληροφορίας). Η κύρια εστίαση για το 2001 θα είναι η περαιτέρω προώθηση της αφομοίωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, κυρίως μέσω των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης (EIC), και η συγκριτική αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών υποστήριξης των ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Προκειμένου να βοηθηθούν οι ΜΜΕ να μεταβούν στην ψηφιακή εποχή, το πρώτο βήμα συνίσταται στην άντληση διδαγμάτων από τις εμπειρίες αλλήλων. Στη διάρκεια του 2001, θα καταρτιστούν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ειδικότερη αντιμετώπιση των αναγκών των ΜΜΕ κατά τη μετάβασή τους προς τη νέα οικονομία.

Γραμμή δράσης 1: Ευνοϊκό περιβάλλον για το ηλεκτρονικό εμπόριο και το επιχειρηματικό πνεύμα

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτική για τις επιχειρήσεις στα πλαίσια της οικονομίας της γνώσης» [7], η έλλειψη του επιχειρηματικού πνεύματος επισημάνθηκε ως μία από τις κυριότερες προκλήσεις για την Ευρώπη σε σύγκριση με τους εμπορικούς εταίρους της. Πολλές εταιρείες αποφεύγουν κατά παράδοση την ανάληψη κινδύνων και ενδέχεται να αποδώσουν υψηλότερη προτεραιότητα στον περιορισμό του κόστους σε βραχυπρόθεσμη βάση παρά στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και νέων επιχειρηματικών προτύπων. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα του Διαδικτύου και οι περισσότερες επιχειρηματικές καινοτομίες πραγματοποιήθηκαν αλλού.

[7] COM(2000) 256 τελικό της 26.4.2000.

Σήμερα, το ηλεκτρονικό εμπόριο διανοίγει νέες προοπτικές για το επιχειρηματικό πνεύμα. Ενώ, κατά τις αρχικές φάσεις της εμπορικής χρήσης του Διαδικτύου, το ενδιαφέρον εστιαζόταν κυρίως στην επένδυση σε υποδομές ΤΠΕ, η πρόκληση έγκειται σήμερα στη χρήση του Διαδικτύου ως νέου επιχειρηματικού εργαλείου. Τούτο δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι αρκεί να αναπτυχθεί μια υποδομή ευρείας ζώνης. Πρέπει να αναληφθούν επιπλέον πρωτοβουλίες για να ενθαρρυνθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της υποδομής ευρείας ζώνης και του κινητού εμπορίου.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών όσο και επιχειρήσεων μεταξύ τους (τα λεγόμενα B2C και B2B), μεταβάλλει ριζικά τους τρόπους οργάνωσης των εταιρειών και των αγορών. Προκειμένου να ενθαρρύνουν και να συνοδεύσουν τις εν λόγω διαρθρωτικές μεταβολές, τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν δρομολογήσει φιλόδοξες εθνικές πρωτοβουλίες για την τόνωση του επιχειρηματικού πνεύματος γενικότερα και της χρήσης των ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου ειδικότερα. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των σχεδίων έρευνας στην αγορά και να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν πιο ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τους οικονομικούς φορείς, ανεξαρτήτως μεγέθους, η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει ευρύτερες προσπάθειες εξεύρεσης συναίνεσης, τόσο σε κλαδικό επίπεδο όσο και μέσω των ευρωπαϊκών οργανισμών τυποποίησης.

Οι πρωτοβουλίες GoDigital πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία συνεργειών μεταξύ των διαφόρων εθνικών στρατηγικών. Η συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων βάσει του GoDigital και ο συντονισμός των πολιτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να προσφέρουν πραγματική προστιθέμενη αξία, παρέχοντας στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αντλήσουν διδάγματα από τις εμπειρίες και τις πρωτοβουλίες αλλήλων, και τούτο τη στιγμή που η εσωτερική αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου διαμορφώνεται και η Ευρώπη εισέρχεται στη νέα παγκόσμια οικονομία. Για το σκοπό αυτό, οι ακόλουθες δράσεις θα αναληφθούν το 2001-2002:

Δράση 1: Συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών υποστήριξης του ηλεκτρονικού εμπορίου

Στόχος: περιγραφή και συγκριτική αξιολόγηση των εθνικών και περιφερειακών πολιτικών και μέσων που έχουν αναπτυχθεί για την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΜΜΕ. Η δράση αυτή θα βοηθήσει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να αξιολογήσουν τις πολιτικές τους και να εντοπίσουν τις βέλτιστες πρακτικές με βάση τις εθνικές εμπειρίες. Αναμένεται επίσης να συμβάλει στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο τα ευρωπαϊκά ταμεία και διάφορες άλλες κοινοτικές πρωτοβουλίες μπορούν να συμπληρώσουν τις περιφερειακές και εθνικές στρατηγικές.

Υλοποίηση: η συγκριτική αξιολόγηση των εθνικών και περιφερειακών στρατηγικών στον τομέα των ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διενεργηθεί σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο του προγράμματος BEST 2001 [8]. Πολλές πρωτοβουλίες προώθησης των ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου, κυρίως για τις ΜΜΕ, έχουν δρομολογηθεί κατά τα τελευταία έτη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν και οι σχετικές πληροφορίες είναι εύκολα διαθέσιμες, ο ακριβής τρόπος λειτουργίας και ο αντίκτυπος των εν λόγω πρωτοβουλιών συχνά έχουν αξιολογηθεί με ορισμένο βαθμό ανακρίβειας. Είναι επίσης ανάγκη να κατανοηθούν καλύτερα οι διάφορες προσεγγίσεις και να προσδιοριστεί το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν καλύτερα.

[8] Το BEST είναι μια διαδικασία για τη σταδιακή ανάπτυξη πολιτικής για τις επιχειρήσεις. Αποσκοπεί στον εντοπισμό και στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής.

Ευθύνη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Χρονοδιάγραμμα: η πρώτη φάση, το 2001, θα αφιερωθεί στη συλλογή πληροφοριών και στον εντοπισμό δεικτών συγκριτικής αξιολόγησης των επιδόσεων. Η δεύτερη, που πρόκειται να ξεκινήσει το 2002, θα καλύπτει την αξιολόγηση των πληροφοριών με τα κράτη μέλη και τον προσδιορισμό των βέλτιστων πρακτικών με βάση τους επιλεγέντες δείκτες.

Δράση 2: Μέτρηση της αφομοίωσης των ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου

Στόχος: ανάπτυξη ενός περιεκτικού πίνακα επιδόσεων GoDigital για τη μέτρηση της αφομοίωσης των ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου από τις ΜΜΕ στα κράτη μέλη της ΕΕ και ανά κλάδους δραστηριοτήτων.

Υλοποίηση: η ΓΔ «Επιχειρήσεις» θα αναπτύσσει και θα δημοσιεύει τακτικά έναν «πίνακα επιδόσεων» GoDigital, βάσει μιας κοινής μεθοδολογίας. Το έργο αυτό θα εκτελείται παράλληλα με την αξιολόγηση των επιδόσεων των εθνικών στρατηγικών υποστήριξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και θα υποστηρίζεται από σχέδια έρευνας που θα διεξάγονται υπό την αιγίδα του προγράμματος IST [9]. Τα προκύπτοντα αποτελέσματα θα χρησιμεύουν ως βάση για τακτικές συζητήσεις με τα κράτη μέλη. Περιοδικές κλαδικές και διακλαδικές εκθέσεις θα αναλύουν τις διαρθρωτικές μεταβολές και τις τάσεις της αγοράς σε διάφορους κλάδους, που θα προκύπτουν από τη μετάβαση στη «νέα» οικονομία. Θα διοργανωθεί σειρά εργαστηρίων όπου θα εξετάζονται και θα επικυρώνονται τα εμπειρικά πορίσματα και θα επινοούνται κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις.

[9] Στο πλαίσιο του προγράμματος IST, μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων για στατιστικά εργαλεία, μεθόδους, δείκτες και εφαρμογές σχετικά με την κοινωνία της πληροφορίας δημοσιεύθηκε το 2000. Τα σχέδια που θα προκύψουν από την πρόσκληση αυτή θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2001. Μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων για «κοινωνικοοικονομική ανάλυση και δείκτες σχετικά με την κοινωνία της πληροφορίας» προβλέπεται για το 2001.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή μπορεί να χορηγήσει οικονομική ενίσχυση για τα εργαστήρια και τις διασκέψεις που διοργανώνονται από τις ομοσπονδίες επιχειρήσεων, τα εμπορικά επιμελητήρια και τα δίκτυα υποστήριξης των επιχειρήσεων, όπως τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης (EIC) και τα Κέντρα Αναδιανομής Καινοτομίας (IRC), υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας GoDigital. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα απευθύνονται κυρίως στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Αμφότερες οι δράσεις- ο στατιστικός πίνακας επιδόσεων και η διοργάνωση εργαστηρίων - θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος εργασιών MAP 2001.

Ευθύνη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, οι βιομηχανικές ενώσεις, τα εμπορικά επιμελητήρια, τα EIC, τα IRC και άλλοι φορείς.

Χρονοδιάγραμμα: αρχές του 2001, παράλληλα με το πολυετές πρόγραμμα 2001-2005. Η κλαδική ανάλυση θα διενεργείται καθόλη τη διάρκεια του πολυετούς προγράμματος.

Δράση 3: Βελτίωση της πρόσβασης στις πληροφορίες και επιστροφή πληροφοριών (ανάδραση) για σκοπούς χάραξης πολιτικών στον τομέα της νομοθεσίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Στόχος: παροχή στις ΜΜΕ κατάλληλων και φιλικών προς το χρήστη πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με τις νομικές και κανονιστικές πτυχές του ηλεκτρονικού εμπορίου, ανάλυση των πρακτικών προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά και λήψη υπόψη των εν λόγω προβλημάτων κατά τις μελλοντικές εξελίξεις της πολιτικής.

Υλοποίηση:

-Βελτιωμένη πληροφόρηση: το ζήτημα της αβεβαιότητας και ανασφάλειας δικαίου που συνδέεται με τις διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου έχει ήδη εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Εντούτοις, η φαινομενική έλλειψη ενημέρωσης των ΜΜΕ σχετικά με τη νομοθεσία για τη δικαιοδοσία και το εφαρμοστέο δίκαιο στις διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου συνιστά εμπόδιο για τις ΜΜΕ που επιθυμούν να αναπτύξουν επιγραμμικές δραστηριότητες. Τούτο επιβάλλει την ενίσχυση της διάδοσης πληροφοριών και της ευαισθητοποίησης. Κατά τα πρόσφατα έτη, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα εξέδωσε σειρά νομικών πράξεων προκειμένου να επιτραπεί στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν καλύτερα από το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως για παράδειγμα η οδηγία (1995/46/ΕΚ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, η οδηγία (1997/7/ΕΚ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των καταναλωτών κατά τις εξ αποστάσεως συμβάσεις και η οδηγία (1999/93/ΕΚ) σχετικά με το κοινοτικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές υπογραφές. Επιπλέον, η πλήρης εφαρμογή της οδηγίας (2000/31/ΕΚ) για το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεισφέρει ασφαλώς στη δημιουργία ενός περισσότερο ευνοϊκού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη.

Επιπροσθέτως, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 44/2001, για τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, αποσκοπεί στη θέσπιση διατάξεων σχετικά με την ενοποίηση των κανόνων σύγκρουσης δικαιοδοσίας στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις καθώς και σχετικά με την απλούστευση των διατυπώσεων για την ταχεία και απλή αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων κρατών μελών, εξετάζοντας μεταξύ άλλων το θέμα του ηλεκτρονικού εμπορίου στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Διάλογος με τις επιχειρήσεις» αναπτύχθηκε ένας ιστοχώρος (http://europa.eu.int/business) στον οποίο παρέχονται στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε 11 γλώσσες. Ο ιστοχώρος αυτός θα αναπτυχθεί περαιτέρω προκειμένου να καλυφθούν οι νομικές πτυχές του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ο ιστοχώρος «Διάλογος με τις επιχειρήσεις» παρέχει επίσης συνδέσμους προς το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης (EIC), το οποίο έχει ήδη αναπτύξει εμπειρογνωμοσύνη στον υπόψη τομέα. Προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή της πρωτοβουλίας Go-Digital, προτείνεται να δημιουργηθεί στον εν λόγω ιστοχώρο ένα νέο κεφάλαιο αφιερωμένο στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

-Επιστροφή πληροφοριών (ανάδραση): οι αιτήσεις πληροφοριών που αποστέλλουν οι ΜΜΕ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όταν δραστηριοποιούνται στην ΕΕ πρέπει να λαμβάνονται διαρκώς υπόψη για τη χάραξη πολιτικών. Επομένως, το ηλεκτρονικό εμπόριο θα ενσωματωθεί στη νέα πρωτοβουλία της Επιτροπής με τίτλο «Διαλογική χάραξη πολιτικών», η οποία αποσκοπεί, μέσω του Διαδικτύου, στη συλλογή αυθόρμητων αντιδράσεων από την αγορά με τη βοήθεια των υφιστάμενων δικτύων (όπως το δίκτυο EIC). Τοιουτοτρόπως θα ενισχυθεί η ικανότητα της Επιτροπής να εκτιμά τον αντίκτυπο των πολιτικών της (ή της απουσίας αυτών) σε επιτόπιο επίπεδο, να αξιολογεί τις προτάσεις για νέες δράσεις, να ανταποκρίνεται ταχέως και με στοχοθετημένο τρόπο στα προβλήματα ή στα ζητήματα που προκύπτουν και να είναι υπεύθυνη για τις δράσεις της.

Ευθύνη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη συμμετοχή του δικτύου EIC.

Χρονοδιάγραμμα: ολοκλήρωση του νέου κεφαλαίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο στον ιστοχώρο «Διάλογος με τις επιχειρήσεις» το 2001. ένα υποστηρικτικό σχέδιο IST σχετικό με μια νομική πύλη ενδέχεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2001.

Δράση 4: Διαλειτουργικότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου

Στόχος: προώθηση διαλειτουργικών λύσεων σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω της τυποποίησης και της αναζήτησης συναίνεσης σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Υλοποίηση: οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης έχουν κληθεί να παράσχουν μια βάση για την αναζήτηση συναίνεσης σε κλαδικό επίπεδο, με την άμεση συμμετοχή της βιομηχανίας. Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση των μελλοντικών αναγκών σε τεχνικά και επιχειρηματικά πρότυπα στις αναδυόμενες ηλεκτρονικές αγορές, ιδίως στον τομέα των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (B2B). Η Επιτροπή θα διοργανώσει ένα εργαστήριο με παράγοντες της ηλεκτρονικής αγοράς, βιομηχανικά φόρα, ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης και ΜΜΕ στις Βρυξέλλες. Θα συνεχιστεί να παρέχεται υποστήριξη για την υλοποίηση του κυλιόμενου σχεδίου δράσης τυποποίησης των οργανισμών τυποποίησης CEN, CENELEC και ETSI.

Ευθύνη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεργασία με τα βιομηχανικά φόρα και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης.

Χρονοδιάγραμμα: διοργάνωση τον Απρίλιο/Μάιο του 2001 του εργαστηρίου σχετικά με τα πρότυπα για τις ηλεκτρονικές αγορές. δημοσίευση τον Ιούνιο του 2001 ενός θέματος επιδότησης σχετικά με πρωτοβουλίες αναζήτησης συναίνεσης για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας GoDigital. χορήγηση επιδοτήσεων από τον Ιούνιο του 2001 στη CEN, στη CENELEC και στο ETSI για τις εργασίες τυποποίησης.

Γραμμή δράσης 2: Αφομοίωση του ηλεκτρονικού εμπορίου

Για πολλές ΜΜΕ, η μετάβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο εξακολουθεί να αποτελεί δύσκολο βήμα. Απαιτεί ουσιαστική επένδυση, σπουδαίες τεχνικές και διαχειριστικές δεξιότητες και συνεπάγεται την ανάληψη κινδύνων. Για να κατανοηθούν οι προκλήσεις αυτές πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με επίκεντρο τις ειδικές, κλαδικές και τοπικές ανάγκες. Οι πρωτοβουλίες που προορίζονται να προωθήσουν την αφομοίωση πρέπει να στοχεύουν σε συγκεκριμένους κλάδους και τύπους ΜΜΕ. Η γενική άγνοια σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φραγμοί όταν έρχεται η στιγμή της πραγματικής «μετάβασης στην ψηφιακή εποχή». Η Επιτροπή θα διοργανώσει μια εκστρατεία GoDigital, η οποία δεν θα αποσκοπεί μόνο στην ενημέρωση των ΜΜΕ όσον αφορά τις υφιστάμενες δυνατότητες χρηματοδότησης, αλλά επίσης στην καλύτερη κατανόηση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ, ιδιαίτερα στις περιοχές και στους κλάδους που είναι λιγότερο ευνοημένοι.

Τα μέτρα αφομοίωσης του προγράμματος IST αποσκοπούν στη μεταφορά γνώσεων «αιχμής» καθώς και παγιωμένων αλλά ανεπαρκώς διαδεδομένων μεθοδολογιών στη βιομηχανία και σε άλλους φορείς με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της ποιότητας και της αποδοτικότητας. Τέλος, θα ληφθούν μέτρα για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ΜΜΕ στα επενδυτικά δάνεια ΤΠΕ και για να τους παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων. Αυτές οι δράσεις αφομοίωσης θα πρέπει να βελτιωθούν λαμβανομένων υπόψη των πορισμάτων των μελετών συγκριτικής αξιολόγησης και των διαβουλεύσεων με τις ΜΜΕ που θα διενεργηθούν το 2001.

Το 2001, θα αναληφθούν οι εξής δράσεις στον τομέα αυτό:

Δράση 5: Ευαισθητοποίηση στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Στόχος: παροχή στις ΜΜΕ επαρκών πληροφοριών όσον αφορά τις ανάγκες και τα εργαλεία που σχετίζονται με την ευρύτερη χρήση των ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου, με βάση τις πρωτοβουλίες των περιφερειών και των επιχειρήσεων.

Υλοποίηση: η Επιτροπή θα διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις GoDigital σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα συγκεντρώσουν ΜΜΕ, πωλητές ΤΠΕ και παράγοντες της ηλεκτρονικής αγοράς. Σκοπός των εν λόγω εκδηλώσεων είναι να βοηθήσουν τις ΜΜΕ να κατανοήσουν καλύτερα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις εφαρμογές που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Επιπλέον, επιδιώκεται η ενθάρρυνση της πλήρους συμμετοχής των ΜΜΕ στις αναδυόμενες ηλεκτρονικές αγορές. Αυτές οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης θα διοργανωθούν από κέντρα αναφοράς σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου και από άλλους φορείς περιφερειακού και εθνικού επιπέδου, υπό την αιγίδα του GoDigital, με την ενδεχόμενη οικονομική ενίσχυση της Επιτροπής.

Σε ένα επόμενο στάδιο, οι βιομηχανικές ενώσεις, τα εμπορικά επιμελητήρια και τα δίκτυα υποστήριξης επιχειρήσεων (κυρίως τα Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης, τα Κέντρα Αναδιανομής της Καινοτομίας και λοιποί φορείς) θα κληθούν να διαδώσουν πρακτικές πληροφορίες σχετικά με αποδοτικές στρατηγικές ηλεκτρονικού εμπορίου, με βάση το υφιστάμενο υλικό και τις πιλοτικές δραστηριότητες. Τα δίκτυα υποστήριξης επιχειρήσεων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την ευαισθητοποίηση των ΜΜΕ επειδή είναι σε θέση να δράσουν σε συνδυασμό με τις εθνικές και τοπικές πρωτοβουλίες και λόγω της εγγύτητάς τους με τις ΜΜΕ. Όλες οι προβλεπόμενες δραστηριότητες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ειδικές ανάγκες των ΜΜΕ όσον αφορά τη συμμετοχή και την ανταγωνιστικότητά τους στη νέα οικονομία (τύποι εξοπλισμού ΤΠΕ, ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων κλπ.). Η Επιτροπή θα υποστηρίξει- μέσω θεμάτων επιδότησης - διάφορα εργαστήρια που θα αποσκοπούν στην παροχή πρακτικής συνδρομής στις ΜΜΕ για να ενισχυθεί η ικανότητά τους αποτελεσματικής συμμετοχής στις ηλεκτρονικές αγορές.

Ευθύνη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη των εμπορικών επιμελητηρίων, των βιομηχανικών ενώσεων και των δικτύων υποστήριξης επιχειρήσεων (EIC, IRC κλπ.).

Χρονοδιάγραμμα: η Επιτροπή θα προσκαλέσει τις ευρωπαϊκές ενώσεις, τα εμπορικά επιμελητήρια, τα δίκτυα υποστήριξης επιχειρήσεων καθώς και άλλους οργανισμούς που μπορούν να δράσουν ως πολλαπλασιαστές σε μια εναρκτήρια συνεδρίαση τον Μάιο του 2001. Η δημοσίευση ενός θέματος επιδότησης για την οικονομική ενίσχυση των περιφερειακών και κλαδικών εκδηλώσεων υποστήριξης της πρωτοβουλίας GoDigital θα πραγματοποιηθεί μετά την προσαρμογή του πολυετούς προγράμματος 2001-2005. Μια «Σύνοδος κορυφής GoDigital» για την ανταλλαγή αποτελεσμάτων και εμπειριών έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2001.

Δράση 6: Αφομοίωση του ηλεκτρονικού εμπορίου

Στόχος: διευκόλυνση της αφομοίωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου από τις ΜΜΕ μέσω πιλοτικών σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος IST.

Υλοποίηση: στα μέτρα αφομοίωσης στο πλαίσιο του προγράμματος IST περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

-δοκιμές (για ΜΜΕ-χρήστες και προμηθευτές) για την προώθηση της προσαρμογής και της εισαγωγής τεχνολογιών αιχμής (που έχουν ελπιδοφόρες προοπτικές αλλά δεν έχουν παγιωθεί πλήρως) σε βιομηχανικές εφαρμογές / εφαρμογές υπηρεσιών καθώς και για την κοινή αξιολόγησή τους από τους προμηθευτές και τους χρήστες.

-δράσεις βέλτιστης πρακτικής (για ΜΜΕ-χρήστες) για την προώθηση της βελτίωσης των πρακτικών, των διαδικασιών και των λειτουργιών στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες, μέσω της εισαγωγής αποδεδειγμένων αλλά ανεπαρκώς διαδεδομένων μεθόδων και τεχνολογιών, με σκοπό την επίτευξη αυξημένης αποτελεσματικότητας, υψηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερης οικονομίας στον οργανισμό-χρήστη, και

-σχέδια επίδειξης που προορίζονται να αποδείξουν τη βιωσιμότητα νέων τεχνολογιών οι οποίες προσφέρουν δυνητικά οικονομικά πλεονεκτήματα, αλλά δεν είναι ακόμη άμεσα εμπορεύσιμες.

Ευθύνη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Χρονοδιάγραμμα: το 2000, η ΓΔ «Κοινωνία της πληροφορίας» δρομολόγησε 15 δράσεις βέλτιστης πρακτικής και 20 δοκιμές, οι οποίες βρίσκονται σήμερα εν εξελίξει. Την άνοιξη του 2001, θα δρομολογηθούν νέα σχέδια τα οποία θα περιλαμβάνουν 6 δοκιμές και 9 δράσεις βέλτιστης πρακτικής. Το 2001 θα πραγματοποιηθεί μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για πιλοτικές δράσεις σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο σε περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο. Μια επιπλέον πρόσκληση υποβολής προτάσεων για δράσεις αφομοίωσης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2001.

Δράση 7: Δημιουργία ενός μηχανισμού εγγύησης δανείων υπέρ των ΜΜΕ

Στόχος: παροχή στις ΜΜΕ δανείων για επενδύσεις στις ΤΠΕ και στα άυλα στοιχεία του ενεργητικού (υλισμικό, λογισμικό, κατάρτιση και μύηση στο Διαδίκτυο και στις πρακτικές ηλεκτρονικού εμπορίου).

Υλοποίηση: εφαρμογή ενός μηχανισμού εγγύησης των δανείων προς τις ΜΜΕ μέσω συστημάτων συνεγγύησης/αντεγγύησης στα κράτη μέλη. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) θα επεκτείνει τις εγγυήσεις των δανείων στα εθνικά συστήματα εγγύησης και στις εταιρείες αμοιβαίας εγγύησης. Το ΕΤαΕ έχει υπογράψει συμβάσεις με 19 ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς που καλύπτουν συνολικό χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων ύψους 1,4 δισεκατ. EUR. Στόχος του συστήματος αυτού είναι επίσης να πείσει τα κράτη μέλη ότι οι μηχανισμοί εγγύησης διαδραματίζουν αποτελεσματικό καταλυτικό ρόλο βελτιώνοντας την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση με τη μορφή δανείων.

Ευθύνη: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, σε στενή συνεργασία με ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς στα κράτη μέλη και με τη ΓΔ «Επιχειρήσεις».

Χρονοδιάγραμμα: αρχές του 2001.

Δράση 8: Προώθηση της καλύτερης χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων

Στόχος: βελτίωση της χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων για την προώθηση της αφομοίωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου από τις ΜΜΕ.

Υλοποίηση: η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και στην κοινωνία της πληροφορίας θεωρείται βασική προτεραιότητα για την περίοδο προγραμματισμού 2000-2006 των διαρθρωτικών ταμείων προκειμένου να γεφυρωθεί το «ψηφιακό χάσμα». Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία θα πρέπει, αφενός, να επικεντρωθούν σε μέτρα υποστήριξης των περιφερειών, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τη ζήτηση, π.χ. για την ανάπτυξη των τοπικών περιεχομένων και εφαρμογών, και, αφετέρου, να βοηθήσουν τις ΜΜΕ να υιοθετήσουν και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τις ΤΠΕ.

Μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος προγραμματισμού, η Επιτροπή θα αναλάβει διάφορες δράσεις, οι οποίες θα αποσκοπούν στην εξασφάλιση της αποτελεσματικής χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων που διατίθενται για την κοινωνία της πληροφορίας και την οικονομία της γνώσης, καθώς και στη βελτίωση των συνεργειών μεταξύ του προγράμματος IST και των διαρθρωτικών ταμείων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια της διάσκεψης που διοργανώθηκε στη Λυών τον Δεκέμβριο του 2000 με θέμα «Κοινωνία της πληροφορίας και οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή».

Επιπροσθέτως, 400 εκατ. EUR προερχόμενα από το ΕΤΠΑ έχουν διατεθεί για την περίοδο 2000-2006 για τις νέες καινοτόμες ενέργειες [10] με στόχο τη συμβολή, σε περιφερειακό επίπεδο, στη μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης μέσω της ανάπτυξης και της δοκιμής νέων προσεγγίσεων στο πλαίσιο πιλοτικών δράσεων και δράσεων επίδειξης.

[10] COM(2001) 60 τελικό της 31.1.2001, «Οι περιφέρειες στη νέα οικονομία: κατευθύνσεις για τις καινοτόμες ενέργειες του ΕΤΠΑ για την περίοδο 2000-2006».

Ένα από τα τρία στρατηγικά θέματα των νέων καινοτόμων ενεργειών στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ είναι το «e-EuropeRegio: η κοινωνία της πληροφορίας στην υπηρεσία της περιφερειακής ανάπτυξης». Οι ενδιαφερόμενες περιφερειακές αρχές θα κληθούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου εκάστου έτους μεταξύ του 2001 και του 2005. Θα καλύπτονται διάφοροι στόχοι όπως π.χ. η ενθάρρυνση των ΜΜΕ να εντάξουν το ηλεκτρονικό εμπόριο στις αναπτυξιακές στρατηγικές τους και η κατάλληλη ανταπόκριση στις ανάγκες του προσωπικού τους σε δεξιότητες πληροφορικής, και εφόσον είναι δυνατόν, χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος IST.

Ευθύνη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Χρονοδιάγραμμα: αρχές του 2001.

Γραμμή δράσης 3: Δεξιότητες ΤΠΕ

Η ψηφιακή οικονομία δημιουργεί μια ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ειδικούς στις ΤΠΕ. Η ταχεία αύξηση της ζήτησης αυτής έχει ως συνέπεια το έλλειμμα στους εν λόγω ειδικούς, πράγμα που δυσχεραίνει την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων από τις ΜΜΕ. Οι συνέπειες του ελλείμματος αυτού δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμες. Εάν δεν βρεθεί λύση, η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού ενδέχεται να αποτελέσει εμπόδιο στην περαιτέρω διείσδυση των ΤΠΕ και του ηλεκτρονικού εμπορίου στις επιχειρήσεις. Η προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας στις απαιτήσεις της νέας οικονομίας αντιπροσωπεύει σημαντική πρόκληση για την πολιτική για τις επιχειρήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σημασία του προβλήματος αυτού και οι συνέπειές του για την αγορά εργασίας, όπως επισημαίνονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Αξιοποίηση του δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης: εδραίωση και επέκταση της στρατηγικής της Λισσαβώνας» [11], οδήγησαν στην πρόταση σύστασης μιας ειδικής ομάδας έργου για τις δεξιότητες υψηλού επιπέδου και την κινητικότητα, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την ανάλυση και την εξεύρεση λύσεων στο έλλειμμα δεξιοτήτων ΤΠΕ καθώς και με την ενίσχυση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

[11] Αξιοποίηση του δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης: εδραίωση και επέκταση της στρατηγικής της Λισσαβώνας. COM(2001) 79 τελικό.

Ανάμεσα στους λόγους που οδήγησαν στη δρομολόγηση της πρωτοβουλίας «eLearning: να σκεφτούμε την εκπαίδευση του αύριο» [12] είναι οι ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα δεξιοτήτων ΤΠΕ. Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία επιχειρεί να κινητοποιήσει τις εκπαιδευτικές και τις πολιτιστικές κοινότητες καθώς και τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες στην Ευρώπη, προκειμένου να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια κοινωνία της γνώσης. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να συνεργαστούν για να εναρμονίσουν τις πολιτικές τους στον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους. Η πρωτοβουλία eLearning αποσκοπεί στην υποστήριξη και στο συντονισμό των προσπαθειών τους και στην επιτάχυνση της προσαρμογής των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ευρώπη.

[12] COM(2000) 318 τελικό της 24.5.2000 http://europa.eu.int/comm/education/elearning/index.html.

Η πρωτοβουλία «Go Digital» θα τεθεί σε εφαρμογή σε συμφωνία με το πνεύμα της πρωτοβουλίας eLearning. Θα αναληφθούν οι εξής δράσεις στον τομέα αυτό.

Δράση 9: Υποστήριξη πρωτοβουλιών της βιομηχανίας για νέα προγράμματα σπουδών με άξονα τις ΤΠΕ

Στόχος: υποστήριξη κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης για τον καθορισμό νέων απαιτήσεων στον τομέα των δεξιοτήτων ΤΠΕ και για τη σχετική προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών.

Υλοποίηση: το σχέδιο Career Space δρομολογήθηκε από έντεκα ηγετικές εταιρείες στον τομέα των ΤΠΕ και από την EICTA (European ICT Association - Ευρωπαϊκή ένωση ΤΠΕ) με την υποστήριξη της Επιτροπής. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια που αποσκοπεί, αφενός, στον προσδιορισμό των δεξιοτήτων που απαιτούν οι βιομηχανίες των ΤΠΕ και οι χρήστες από το ειδικευμένο στον τομέα των ΤΠΕ προσωπικό και, αφετέρου, στην ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τα προγράμματα σπουδών. Το σχέδιο βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας, επαγγελματικών φορέων, πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η πρώτη φάση του σχεδίου αφορούσε τον ορισμό του «επαγγελματικού προφίλ και των δεξιοτήτων» όσον αφορά τις βασικές θέσεις απασχόλησης και τους βασικούς επαγγελματικούς τομείς στη βιομηχανία των ΤΠΕ. Η φάση αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η τρέχουσα φάση του σχεδίου επικεντρώνεται στην προετοιμασία, σε συνεργασία με οργανισμούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατευθυντήριων γραμμών για προγράμματα σπουδών που να αντανακλούν τις ανάγκες της βιομηχανίας από πλευράς εκπαίδευσης και κατάρτισης και τις απαιτήσεις σε εργατικό δυναμικό στη νέα οικονομία.

Με δεδομένη τη σημασία της γεφύρωσης του αυξανόμενου χάσματος μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης προσωπικού ειδικευμένου στις ΤΠΕ και λαμβανομένης υπόψη της επείγουσας ανάγκης για συγκεκριμένες λύσεις, η συνεργασία με το σχέδιο Career Space θα ενισχυθεί και θα αναπτυχθεί σε συμφωνία κυρίως με το πνεύμα της πρωτοβουλίας της Επιτροπής «eLearning: να σκεφτούμε την εκπαίδευση του αύριο».

Ευθύνη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η EICTA, εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Χρονοδιάγραμμα: το σχέδιο Career Space βρίσκεται εν εξελίξει.

Δράση 10: Δημιουργία μιας ομάδας παρακολούθησης των δεξιοτήτων ΤΠΕ με τα κράτη μέλη

Στόχος: σύσταση μιας ομάδας εργασίας, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, για την παρακολούθηση τόσο της ζήτησης της αγοράς για δεξιότητες ΤΠΕ και ηλεκτρονικού εμπορίου όσο και της υφιστάμενης προσφοράς συναφούς κατάρτισης και της παροχής ειδικευμένου εργατικού δυναμικού από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Υλοποίηση: τα κράτη μέλη έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες για να προσαρμόσουν τα προγράμματα σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης και για να προσελκύσουν εμπειρογνώμονες ΤΠΕ από τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο του προγράμματος BEST για το 2001, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό των απαιτήσεων της βιομηχανίας και την παρακολούθηση των δράσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της διαθεσιμότητας δεξιοτήτων ΤΠΕ. Εστιάζοντας την προσοχή της ειδικότερα στις ανάγκες των επαγγελματιών των ΤΠΕ και ιδίως των ΜΜΕ, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα μπορούσε να προσφέρει χρήσιμη συμβολή στις εργασίες της προτεινόμενης ειδικής ομάδας έργου για τις δεξιότητες υψηλού επιπέδου και την κινητικότητα.

Ευθύνη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη.

Χρονοδιάγραμμα: δρομολόγηση το 2001 (πρώτο τρίμηνο) εν όψει της έκδοσης μιας πρώτης έκθεσης στο τέλος του 2001.

Δράση 11: Δρομολόγηση ενός προγράμματος πρακτικής εξάσκησης στις ΜΜΕ

Στόχος: βοήθεια προς τους ευρωπαίους φοιτητές για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος μέσω ενός προγράμματος πρακτικής εξάσκησης στις ΜΜΕ. Οι ΜΜΕ θα επωφελούνται από την τεχνογνωσία και τη διαθεσιμότητα των φοιτητών για τη δημιουργία και την υποστήριξη των μελλοντικών τους συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου.

Υλοποίηση: οι όροι εντολής και λειτουργίας ενός τέτοιου προγράμματος θα καθοριστούν σε συνεργασία με τα κέντρα αναφοράς σε θέματα ηλεκτρονικού εμπορίου, τη ΓΔ «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και με άλλους φορείς. Ως προς τούτο καίρια σημασία έχει η επιλογή κατάλληλων υποψηφίων που να διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες ΤΠΕ, όπως βασικές γνώσεις για τη χρήση των συνήθων εφαρμογών μηχανοργάνωσης γραφείου, πείρα σε θέματα σύνδεσης στο Διαδίκτυο και χρήσης των βασικών εφαρμογών του Διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος πρακτικής εξάσκησης σε ΜΜΕ, οι κατάλληλοι υποψήφιοι θα υποστηρίζονται για περίοδο 5-6 μηνών για να παράσχουν επιτόπου συνδρομή στις ΜΜΕ σχετικά με την οργάνωση εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου και με τη χρήση των ΤΠΕ. Επομένως, το πρόγραμμα θα διευκολύνει τη δυναμική ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ΜΜΕ αφενός και των βοηθών ηλεκτρονικού εμπορίου (π.χ. φοιτητές) αφετέρου. Η δράση αυτή απευθύνεται ειδικά στους φοιτητές των τεχνικών σχολών και ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ευθύνη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Χρονοδιάγραμμα: έναρξη των διαβουλεύσεων το 2001. Μελέτη εφικτότητας στο πλαίσιο του προγράμματος IST.

5. ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Στην παρούσα ανακοίνωση επισημαίνεται μια πρώτη δέσμη δράσεων που αποσκοπούν να βοηθήσουν τις ΜΜΕ να υιοθετήσουν την ψηφιακή τεχνολογία. Οι εν λόγω δράσεις θα υλοποιηθούν σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη. Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των δράσεων θα διατίθενται στον ιστοχώρο GoDigital [13].

[13] http://europa.eu.int/ISPO/ecommerce/godigital.

Το σχέδιο υλοποίησης GoDigital θα ενημερώνεται συνεχώς με νέα στοιχεία και θα αναπτύσσεται διαρκώς για την υποστήριξη του σχεδίου δράσης eEurope 2002. Θα εξερευνούνται συστηματικά νέοι τομείς ανάληψης πρωτοβουλιών, π.χ. στον τομέα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης, της προώθησης της αφομοίωσης των ΤΠΕ και της βελτίωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων. Ο περαιτέρω συντονισμός με τα κράτη μέλη θα εξασφαλίζεται κυρίως από την ομάδα «Πολιτική για τις επιχειρήσεις».