52000PC0256



Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 311 E της 31/10/2000 σ. 0180 - 0186


Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με ένα πολυετές πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό πνεύμα (2001-2005)

(υποβληθείσες από την Επιτροπή)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη:

τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 157, παράγραφος 3,

την πρόταση της Επιτροπής [8],

[8] ΕΕ C ..., ..., σ. ...

τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [9],

[9] ΕΕ C ..., ..., σ. ...

τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής [10],

[10] ΕΕ C ..., ..., σ. ...

τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών [11],

[11] ΕΕ C ..., ..., σ. ...

Εκτιμώντας τα εξής:

(1) Η σημασία των επιχειρήσεων και του επιχειρηματικού πνεύματος για την επίτευξη των στόχων της Κοινότητας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες υπήρξαν αντικείμενο ορισμένων ανακοινώσεων, αποφάσεων και εκθέσεων [12], και πιο πρόσφατα της ανακοίνωσης "Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτική για τις επιχειρήσεις στα πλαίσια της οικονομίας της γνώσης" [13]. Στα έγγραφα αυτά επισημάνθηκαν ορισμένοι βασικοί τομείς για ανάληψη δράσης σε κοινοτικό επίπεδο.

[12] Π.χ., ανακοίνωση σχετικά με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τη βιοτεχνία [COM (1996) 329]. Έκθεση της Task Force για την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (BEST) , τόμοι I και II, 1998. ανακοίνωση για την προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος και της ανταγωνιστικότητας [COM (1998) 550 τελικό]. σύσταση για τη βελτίωση και την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις (ΕΕ L 145, 05.06.1997, σ. 29). ανακοίνωση στο Συμβούλιο για την προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος στην Ευρώπη: προτεραιότητες για το μέλλον [COM (1998) 222 τελικό]. έκθεση σχετικά με το συντονισμό των δραστηριοτήτων υπέρ των ΜΜΕ και της βιοτεχνίας [COM (1997) 610 τελικό]. απόφαση σχετικά με τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης (ΕΕ L 155, 29.05.1998). ανακοίνωση για τη μεταβίβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΕΕ C 93, 28.03.1998, σ. 2). ανακοίνωση σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις [COM (1997) 187]. ανακοίνωση για τα επιχειρηματικά κεφάλαια: βασικός παράγοντας για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση [SEC (1998) 552 τελικό]. έκθεση για τις συντονισμένες δράσεις με τα κράτη μέλη στον τομέα της πολιτικής υπέρ των επιχειρήσεων [COM (1999) 569 τελικό]. ανακοίνωση σχετικά με την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ενόψει της παγκοσμιοποίησης [COM (1998) 718 τελικό]. έκθεση του Συμβουλίου Βιομηχανίας της 9.11.1999 σχετικά με την ένταξη της αειφόρου ανάπτυξης στην πολιτική για τις επιχειρήσεις.

[13] Ανακοίνωση της Επιτροπής της [5ης Απριλίου 2000]

(2) Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) έχουν σημαντική συμβολή στην ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την απασχόληση και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

(3) Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτείται η ανάληψη δράσης. Μια σειρά προγραμμάτων, και ιδίως το 3ο Πολυετές Πρόγραμμα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1997-2000) [14], που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2000, πρόσφεραν ένα πλαίσιο για μια τέτοια δράση.

[14] Απόφαση 97/15/EΚ του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 1996, EE L 006 της 10.01.1997, σ. 25 και επ.

(4) Στις 29 Ιουνίου 1999, η Επιτροπή, με ανακοίνωσή της στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών [15] απάντησε στην εξωτερική αξιολόγηση του Τρίτου Πολυετούς Προγράμματος για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (1997-2000).

[15] COM (1999) 319 τελικό.

(5) Στις 9 Nοεμβρίου 1999, το Συμβούλιο εξέδωσε έκθεση για την ένταξη της αειφόρου ανάπτυξης στην πολιτική επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(6) Είναι απαραίτητο να θεσπιστεί ένα νέο πρόγραμμα για την περίοδο που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2001 και να διασφαλιστεί η διάθεση επαρκών πόρων στην πολιτική επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της. Το νέο πρόγραμμα πρέπει να έχει περιορισμένο αριθμό στόχων.

(7) Η παρούσα απόφαση δεν πρέπει να θίγει τη δυνατότητα της Επιτροπής να αναλαμβάνει δράσεις σε συναφείς τομείς βάσει άλλων μέτρων που συνιστούν νομική βάση.

(8) Η Επιτροπή πρέπει να λαμβάνει μέτρα που προβλέπουν ειδικές δραστηριότητες. Η πραγματοποίηση ερευνών και αναλύσεων για την προπαρασκευή τέτοιων μέτρων και η διάδοση των αποτελεσμάτων των σχετικών δραστηριοτήτων πρέπει να αναλαμβάνονται από την Επιτροπή, με δική της ευθύνη.

(9) Εφόσον τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης είναι μέτρα διαχείρισης, κατά την έννοια του άρθρου 2 της απόφασης 1999/468/EΚ του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 1999 [16] για τον καθορισμό των όρων άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που ανατίθενται στην Επιτροπή, πρέπει να ληφθούν με τη διαδικασία της διαχειριστικής επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 4 της εν λόγω απόφασης.

[16] ΕΕ L 184, 17.7.1999, σ. 23.

(10) Η παρούσα απόφαση συνιστά τη νομική βάση ειδικών συμπληρωματικών μέτρων τα οποία δεν υπάγονται σε άλλες κοινοτικές πολιτικές και δεν μπορούν να υλοποιηθούν καλύτερα στο επίπεδο των κρατών μελών.

(11) Η Επιτροπή ενέκρινε ανακοίνωση με τίτλο "Για έναν ευρωπαϊκό χώρο στον τομέα της έρευνας" [17].

[17] COM (2000) 6 τελικό.

(12) Στα πρόσθετα πρωτόκολλα των συμφωνιών σύνδεσης με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης προβλέπεται η συμμετοχή των χωρών αυτών στα κοινοτικά προγράμματα.

(13) Πρέπει επίσης να προβλεφθεί και η συμμετοχή της Κύπρου, της Μάλτας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο των συμφωνιών σύνδεσης που έχουν συναφθεί με τις εν λόγω χώρες.

(14) Αναγνωρίζεται ότι τα ευρωπαϊκά δίκτυα υποστήριξης των επιχειρήσεων είναι σημαντικά για την εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής και ότι η διαχείριση και οι καθημερινές δραστηριότητές τους απαιτούν όπως οι υπηρεσίες της Επιτροπής υποστηρίζονται από εξωτερικούς επαγγελματίες και ειδικευμένους εμπειρογνώμονες, εγκατεστημένους σε κατάλληλη υποδομή.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:

Άρθρο 1

Από 1ης Ιανουαρίου 2001 και για περίοδο πέντε ετών, θεσπίζεται πρόγραμμα κοινοτικής πολιτικής για τις επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό πνεύμα, και ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Άρθρο 2

1. Το πρόγραμμα έχει τους ακόλουθους στόχους:

α) την προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος ως πολύτιμης και παραγωγικής ικανότητας, με βάση τον προσανατολισμό προς τον πελάτη και μια ισχυρότερη παράδοση παροχής υπηρεσιών.

β) την ενθάρρυνση της δημιουργίας ενός ευνοϊκού κλίματος που θα λαμβάνει υπόψη την αειφόρο ανάπτυξη και στο οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί η έρευνα, η καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα.

γ) τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος των ΜΜΕ.

δ) την προαγωγή της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ στα πλαίσια της κοινωνίας της γνώσης.

ε) τη διασφάλιση της παροχής και του συντονισμού δικτύων και υπηρεσιών στήριξης των επιχειρήσεων.

2. Για να υποστηριχθεί η επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο άρθρο 2, παράγραφος 1, εφαρμόζονται συντονισμένες δράσεις και μέθοδοι συγκριτικής αξιολόγησης των επιδόσεων.

Άρθρο 3

1. Τα μέτρα για την υλοποίηση, βάσει του παρόντος προγράμματος, των στόχων που αναφέρονται στο άρθρο 2 λαμβάνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4.

2. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, η πραγματοποίηση στατιστικών ερευνών και αναλύσεων για την εφαρμογή του προγράμματος και η διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων αναλαμβάνονται από την Επιτροπή, με δική της ευθύνη.

Άρθρο 4

1. Η Επιτροπή επικουρείται από μια επιτροπή την οποία αποτελούν αντιπρόσωποι των κρατών μελών και της οποίας προεδρεύει ο αντιπρόσωπος της Επιτροπής.

2. Όταν γίνεται αναφορά στην παρούσα παράγραφο, θα εφαρμόζεται η διαδικασία της διαχειριστικής επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 4 της απόφασης 1999/468/ΕΚ, σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 3, της απόφασης αυτής.

3. Η περίοδος την οποία προβλέπει το άρθρο 4, παράγραφος 3, της απόφασης 1999/468/ΕΚ θα έχει διάρκεια τριών μηνών.

4. Στην επιτροπή θα μετέχουν ως παρατηρητές αντιπρόσωποι των υποψήφιων χωρών που συμμετέχουν στο Πολυετές Πρόγραμμα, σύμφωνα με τις συμφωνημένες διαδικασίες.

Άρθρο 5

1. Η Επιτροπή αξιολογεί την εφαρμογή του προγράμματος και υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο πριν από το τέλος του Ιουνίου του 2003.

2. Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το αργότερο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2004, έκθεση αξιολόγησης για την εφαρμογή του προγράμματος. Η έκθεση αυτή θα εκτιμά το κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος και θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και εκτίμηση του βαθμού επίτευξης των στόχων, βάσει δεικτών απόδοσης.

Άρθρο 6

Στο παρόν πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν:

- οι χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ, υπό τους όρους που προβλέπονται στη συμφωνία ΕΟΧ,

- οι συνδεδεμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ), υπό τους όρους που καθορίζονται στις ευρωπαϊκές συμφωνίες, στα συμπληρωματικά τους πρωτόκολλα και στις αποφάσεις των αντίστοιχων Συμβουλίων Σύνδεσης,

- η Κύπρος, με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για τις χώρες ΕΖΕΣ/ΕΟΧ, με βάση πρόσθετες πιστώσεις και σύμφωνα με τις διαδικασίες που θα συμφωνηθούν με την εν λόγω χώρα,

- η Μάλτα και η Τουρκία, με βάση πρόσθετες πιστώσεις και σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης.

Άρθρο 7

Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2001 και καλύπτει την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005.

Οι ετήσιες πιστώσεις εγκρίνονται από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή εντός των ορίων των δημοσιονομικών προοπτικών.

Βρυξέλλες,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ (2001-2005)

Αναγνωρίζεται ότι οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αποτελούν βασικούς συντελεστές των προσπαθειών τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πολυετές πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό πνεύμα (2001-2005) παρέχει το πλαίσιο για μια σειρά δράσεων σκοπός των οποίων είναι να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και να τονωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του πολυετούς προγράμματος για τις επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό πνεύμα (2001-2005) θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις αντίστοιχες πολιτικές που εφαρμόζονται στο επίπεδο των κρατών μελών, τηρουμένης της αρχής της επικουρικότητας. Οι δράσεις διεθνικού επιπέδου εξασφαλίζουν πλεονεκτήματα τα οποία δεν προσφέρουν παρόμοιες δράσεις που εφαρμόζονται σε καθαρά εθνικό επίπεδο.

Διάφορες υφιστάμενες κοινοτικές πρωτοβουλίες αντιμετωπίζουν αρκετά από τα προβλήματα που επισημαίνονται στην ανακοίνωση. Σε αυτές περιλαμβάνεται το πέμπτο πρόγραμμα-πλαίσιο δράσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης [18], το πρόγραμμα για την προώθηση της καινοτομίας και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των ΜΜΕ [19]; η στρατηγική για την εσωτερική αγορά της Ευρώπης [20]; καθώς και δράσεις για τις ΜΜΕ στα πλαίσια των διαρθρωτικών ταμείων. Το πολυετές πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό πνεύμα θα συμπληρώσει τις εν λόγω δραστηριότητες. Η διαδικασία του Κάρντιφ και οι γενικοί προσανατολισμοί των οικονομικών πολιτικών [21] ολοκληρώνουν τις διάφορες πρωτοβουλίες.

[18] Απόφαση αριθ. 182/1999/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 1998, ΕΕ L 26 της 1.2.1999, σ. 1

[19] Απόφαση 1999/172/EΚ του Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου 1999, ΕΕ L 64 της 12.3.1999, σ. 91.

[20] COM (1999) 624 τελικό.

[21] COM (2000) 214 τελικό.

Για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων προβλέπεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων:

1. προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος ως πολύτιμης και παραγωγικής ικανότητας, με βαση τον προσανατολισμο προσ τον πελατη και μια ισχυροτερη παραδοση παροχησ υπηρεσιων

Πολλές εργασίες θα επικεντρωθούν στην επισήμανση των βέλτιστων πρακτικών μέσω της διερευνητικής αναθεώρησης και των συντονισμένων δράσεων, της χρήσης της μεθοδολογίας συγκριτικής αξιολόγησης των επιδόσεων καθώς και της αποτελεσματικής παρακολούθησης της επιτευχθείσας προόδου (νέες διαδικασίες BEST). Εξάλλου, συμπληρωματικά προβλέπεται η χρήση μελετών και στατιστικών αναλύσεων.

2. ενθάρρυνση της δημιουργίας ενός κανονιστικού και επιχειρηματικού κλίματος που θα λαμβάνει υπόψη την αειφόρο ανάπτυξη και στο οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί η έρευνα, η καινοτομία και το επιχειρηματικο πneyma

Το σύστημα αξιολόγησης του επιχειρηματικού αντικτύπου όσον αφορά την προτεινόμενη κοινοτική νομοθεσία θα αναπτυχθεί περαιτέρω. Δραστηριότητες για τη βελτίωση των κανονιστικών ρυθμίσεων εν γένει θα αναληφθούν σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και την επιχειρηματική κοινότητα. Επίσης, θα επισημανθούν οι βέλτιστες πρακτικές μέσω της διερευνητικής αναθεώρησης και των συντονισμένων δράσεων, της χρήσης της μεθοδολογίας συγκριτικής αξιολόγησης των επιδόσεων καθώς και της αποτελεσματικής παρακολούθησης της επιτευχθείσας προόδου (νέες διαδικασίες BEST). Εξάλλου, συμπληρωματικά προβλέπεται η χρήση μελετών και στατιστικών αναλύσεων.

3. βελτίωση του χρηματοοικονομικού πλαισίου των μμε

Η λήψη εγγυήσεων εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο όσον αφορά την εξεύρεση χρηματοδοτικών μέσων από τις ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβώνας, η μελλοντική πολιτική για τις εγγυήσεις θα εστιάζεται στα επιχειρηματικά κεφάλαια, στα μικροδάνεια και στα δάνεια υπέρ των ΜΜΕ (τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών). Τη διαχείριση των εν λόγω δράσεων αναλαμβάνει το ΕΤΕ, ενώ η εφαρμογή τους θα διασφαλίζεται μέσω των διαφόρων μηχανισμών εγγυήσεων που υπάρχουν σε κάθε χώρα.

Τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου θα αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω της συμμετοχής σε ταμεία κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου (ενισχύσεις εκκίνησης του ΕΜΤ) και της χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών των ταμείων. Τη διαχείριση των εν λόγω δράσεων αναλαμβάνει το ΕΤΕ.

Ο μηχανισμός εγγυήσεων υπέρ των ΜΜΕ και οι ενισχύσεις εκκίνησης του ΕΜΤ αποτελούν δράσεις που αρχικά διεξάγονταν στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση [22] και οι οποίες θα συνεχισθούν κατά το έτος 2001. Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την περαιτέρω συνέχιση θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς τους.

[22] Απόφαση 98/347/EΚ του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 1998, ΕΕ L 155 της 29.5.1998

Θα αναπτυχθούν τα δίκτυα Επιχειρηματικών Επενδυτών.

Οι βέλτιστες πρακτικές θα επισημανθούν μέσω της διερευνητικής αναθεώρησης και των συντονισμένων δράσεων, της χρήσης της μεθοδολογίας συγκριτικής αξιολόγησης των επιδόσεων καθώς και της αποτελεσματικής παρακολούθησης της επιτευχθείσας προόδου (νέες διαδικασίες BEST). Τούτο περιλαμβάνει τη διοργάνωση Στρογγυλών Τραπεζών Τραπεζιτών και ΜΜΕ. Εξάλλου, συμπληρωματικά προβλέπεται η χρήση μελετών και στατιστικών αναλύσεων.

4. προαγωγή της ανταγωνιστικότητας των μμε στα πλαίσια της κοινωνίας της γνώσης.

Οι βέλτιστες πρακτικές θα επισημανθούν μέσω της διερευνητικής αναθεώρησης και των συντονισμένων δράσεων, της χρήσης της μεθοδολογίας συγκριτικής αξιολόγησης των επιδόσεων καθώς και της αποτελεσματικής παρακολούθησης της επιτευχθείσας προόδου (νέες διαδικασίες BEST). Εξάλλου, συμπληρωματικά προβλέπεται η χρήση μελετών και στατιστικών αναλύσεων.

5. διασφάλιση της παροχής και του συντονισμού δικτύων και υπηρεσιών στήριξης των επιχειρήσεων

Το εν λόγω μέτρο αποσκοπεί στη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των ευρωπαϊκών θυρίδων πληροφοριών για τις επιχειρήσεις καθώς και του δικτύου των ευρωπαϊκών κέντρων πληροφοριακής ανταπόκρισης και της διοργάνωσης εκδηλώσεων Europartenariat για τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων. Για τη διεξαγωγή των εν λόγω δραστηριοτήτων, η Επιτροπή μπορεί να αποτείνεται σε οργανισμούς τεχνικής συνδρομής ή σε εμπειρογνώμονες, η χρηματοδότηση των οποίων είναι δυνατόν να προβλεφθεί από το γενικό χρηματοδοτικό πλαίσιο του προγράμματος.

Πληροφορίες για την πολιτική στον τομέα των επιχειρήσεων θα παρέχονται με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

6. λoiπα

Θα αναπτυχθεί το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τις ΜΜΕ, ενώ έχουν προβλεφθεί αξιολογήσεις του Πολυετούς Προγράμματος.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

1. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΤ

1.1. Εισαγωγή

Τη διαχείριση των ενισχύσεων εκκίνησης του ΕΜΤ αναλαμβάνει το ΕΤΕ, σε βάση διαχειριστικής καταπίστευσης (trust). Το ΕΤΕ επενδύει τους κοινοτικούς πόρους που διατίθενται για το μηχανισμό αυτό σε κατάλληλες ειδικευμένες εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών ή/και ενδεχομένως, σε συνεργασία με άλλους μηχανισμούς συμμετοχής που έχουν δημιουργηθεί στα κράτη μέλη, ιδίως σε εταιρείες μικρού μεγέθους ή νεοσυσταθείσες, περιφερειακής εμβέλειας ή ειδικευμένες σε συγκεκριμένες βιομηχανίες ή τεχνολογίες, ή σε εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που χρηματοδοτούν την εκμετάλλευση αποτελεσμάτων έρευνας και ανάπτυξης, όπως εκείνες που συνδέονται με κέντρα ερευνών ή με επιστημονικούς χώρους, οι οποίες με τη σειρά τους παρέχουν επιχειρηματικά κεφάλαια σε ΜΜΕ. Οι ενισχύσεις εκκίνησης του ΕΜΤ θα αυξήσουν την ικανότητα παρέμβασης του ευρωπαϊκού μηχανισμού για τις τεχνολογίες, τον οποίο δημιούργησε η ΕΤΕπ σε συνεργασία με το ΕΤΕ, χάρη στην υιοθέτηση επενδυτικής πολιτικής υψηλότερου κινδύνου, τόσο όσον αφορά τη φύση των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών φορέων όσο και την επενδυτική πολιτική τους.

1.2. Ενδιάμεσοι φορείς

Το ΕΤΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια, σε ολόκληρη την Κοινότητα, να επικεντρώνει τις επενδύσεις ιδιαίτερα σε εταιρείες μικρού μεγέθους ή νεοσυσταθείσες, περιφερειακής εμβέλειας, ενισχυόμενες ή μη, ειδικευμένες σε συγκεκριμένες βιομηχανίες ή τεχνολογίες, ή σε εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που συνδέονται με κέντρα ερευνών και επιστημονικούς χώρους. Οι ενδιάμεσοι φορείς επιλέγονται με τις πλέον αποτελεσματικές πρακτικές που εφαρμόζονται στην αγορά, με δίκαιο και διαφανή τρόπο, ώστε να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, και λαμβάνοντας υπόψη το στόχο για συνεργασία με ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα ειδικευμένων εταιρειών.

1.3. Ανώτατη επένδυση

Η ανώτατη συνολική επένδυση των ενισχύσεων εκκίνησης του ΕΜΤ σε μια ενδιάμεση εταιρεία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, ανέρχεται στο 25 % των συνολικών επιχειρηματικών κεφαλαίων της εταιρείας, ή σε 35 % σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως στις περιπτώσεις νέων εταιρειών που είναι πιθανό ότι θα έχουν ιδιαίτερα ισχυρό καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των αγορών επιχειρηματικών κεφαλαίων για μια δεδομένη τεχνολογία ή σε δεδομένη περιοχή. Καμία επένδυση σε μία ενιαία εταιρεία κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Οι ενδιάμεσες εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, πρέπει να συμμορφώνονται με τις καθιερωμένες πρακτικές της αγοράς όσον αφορά τη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου.

1.4. Διάρκεια του μηχανισμού

Οι ενισχύσεις εκκίνησης του ΕΜΤ λειτουργούν σε μακροπρόθεσμη βάση με την ανάληψη θέσεων με χρονικό ορίζοντα 5 έως 12 ετών σε εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Το ΕΤΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχει την ανάληψη του συνόλου των πόρων του μηχανισμού το αργότερο εντός του ημερολογιακού έτους που ακολουθεί το έτος της εκταμίευσης των πόρων του προϋπολογισμού. Η διάρκεια των επενδύσεων δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 16 έτη από την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας.

1.5. Πραγματοποίηση των επενδύσεων

Εφόσον οι περισσότερες επενδύσεις στο πλαίσιο των ενισχύσεων εκκίνησης του ΕΜΤ γίνονται σε μη εισηγμένες και χαμηλής ρευστότητας εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, η πραγματοποίηση των επενδύσεων βασίζεται στη διανομή των εσόδων των ενδιάμεσων εταιρειών από την πώληση των επενδύσεών τους σε ΜΜΕ.

1.6. Επανεπένδυση εσόδων από πραγματοποιηθείσες επενδύσεις

Τα έσοδα από πραγματοποιηθείσες επενδύσεις μπορούν να επανεπενδύονται κατά τα τέσσερα πρώτα έτη λειτουργίας του μηχανισμού. Η περίοδος επανεπένδυσης μπορεί να παραταθεί τρία έτη κατ' ανώτατο όριο, με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση της λειτουργίας του μηχανισμού 48 μήνες από τη θέσπισή του θα είναι ικανοποιητική.

1.7. Λογαριασμός διαχείρισης (trust account)

Στο ΕΤΕ ανοίγεται χωριστός λογαριασμός διαχείρισης στον οποίο κατατίθενται οι δημοσιονομικοί πόροι που διατίθενται για το μηχανισμό. Ο λογαριασμός είναι έντοκος και οι τόκοι του προστίθενται στους πόρους του μηχανισμού. Ο λογαριασμός χρεώνεται με τις επενδύσεις που πραγματοποιεί το ΕΤΕ στο πλαίσιο των ενισχύσεων εκκίνησης του ΕΜΤ και με την προμήθεια διαχείρισης του ΕΤΕ και τις άλλες επιλέξιμες δαπάνες, και πιστώνεται με τα έσοδα από πραγματοποιηθείσες επενδύσεις. Στο τέλος του τέταρτου έτους λειτουργίας του μηχανισμού ή, σε περίπτωση παράτασης της περιόδου επανεπένδυσης, μετά το τέλος της παραταθείσας περιόδου, το ενδεχόμενο υπόλοιπο του λογαριασμού διαχείρισης, εξαιρουμένων των ποσών που δεν έχουν ακόμα αναληφθεί/επενδυθεί και των ποσών που είναι κανονικά αναγκαία για να καλυφθούν το επιλέξιμο κόστος και οι δαπάνες, όπως η προμήθεια διαχείρισης του ΕΤΕ επιστρέφονται στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

1.8. Ελεγκτικό Συνέδριο

Θεσπίζονται κατάλληλες ρυθμίσεις για να επιτραπεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να ασκεί την αποστολή του και να ελέγχει την κανονικότητα των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν.

2. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΜΕ

2.1. Εισαγωγή

Τη διαχείριση του μηχανισμού εγγυήσεων υπέρ των ΜΜΕ, αναλαμβάνει το ΕΤΕ, σε βάση διαχειριστικής καταπίστευσης (trust). Το ΕΤΕ χορηγεί αντεγγυήσεις ή, κατά περίπτωση συνεγγυήσεις παράλληλα με τα συστήματα εγγυήσεων των κρατών μελών, καθώς και άμεσες εγγυήσεις στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή κάθε άλλου κατάλληλου ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού φορέα, ενώ οι ζημίες από συναφείς εγγυήσεις καλύπτονται από κοινοτικά κεφάλαια. Με τον τρόπο αυτό, ο μηχανισμός θα μπορεί να επικεντρώνει τις παρεμβάσεις του σε ΜΜΕ με αναπτυξιακό δυναμικό που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσχέρειες στη συγκέντρωση χρηματοδοτικών μέσων λόγω του υψηλού κινδύνου που φαίνεται να ενέχει η δανειοδότησή τους όπως οι μικρές ή νεοσύστατες επιχειρήσεις.

2.2. Ενδιάμεσοι φορείς

Συστήματα εγγυήσεων που λειτουργούν στα κράτη μέλη, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβανομένων των συστημάτων αμοιβαίων εγγυήσεων, της ΕΤΕπ ή άλλων κατάλληλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, στο πλαίσιο οποιουδήποτε μηχανισμού ανάληψης κινδύνων που θέτουν στη διάθεση των ΜΜΕ. Οι ενδιάμεσοι φορείς επιλέγονται με τις πλέον καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται στην αγορά, με δίκαιο και διαφανή τρόπο, λαμβανομένων υπόψη: α) της επίπτωσης σε δανειακά κεφάλαια που χορηγούνται σε ΜΜΕ ή/και β) της επίπτωσης στην πρόσβαση των ΜΜΕ σε δανειακά κεφάλαια ή/και γ) της επίπτωσης στην ανάληψη κινδύνων από το σχετικό φορέα κατά τη δανειοδότηση ΜΜΕ.

2.3. Επιλέξιμα δάνεια προς τις ΜΜΕ

Τα χρηματοοικονομικά κριτήρια που διέπουν την επιλεξιμότητα των ΜΜΕ για την παροχή εγγυήσεων από το μηχανισμό εγγυήσεων υπέρ των ΜΜΕ, καθορίζονται σε μεμονωμένη βάση για κάθε ενδιάμεσο φορέα στο πλαίσιο των συστημάτων εγγυήσεων που αυτός ήδη χρησιμοποιεί, με στόχο την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων ΜΜΕ. Οι κανόνες αυτοί αντικατοπτρίζουν τους όρους και τις πρακτικές στη σχετική επικράτεια. Οι εγγυήσεις και αντεγγυήσεις προορίζονται ιδίως για την κάλυψη δανείων σε ΜΜΕ με λιγότερους από 100 απασχολούμενους. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα δάνεια για την χρηματοδότηση άυλων πάγιων στοιχείων ενεργητικού.

2.4. Εγγυήσεις του ΕΤΕ

Οι εγγυήσεις που παρέχει το ΕΤΕ αφορούν μεμονωμένα δάνεια σε, ενδεχομένως υφιστάμενο, συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δανείων, όταν αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επέκταση του δανεισμού υπέρ ΜΜΕ, ή σε χαρτοφυλάκιο δανείων που θα δημιουργηθεί σε δεδομένη χρονική περίοδο. Οι εγγυήσεις του ΕΤΕ καλύπτουν μέρος του εγγενούς πιστωτικού κινδύνου του χαρτοφυλακίου δανείων, ο οποίος επιμερίζεται μεταξύ ΕΤΕ και του σχετικού ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού φορέα.

2.5. Ανώτατο σωρευτικό ποσό ζημιών του ΕΤΕ

Το ΕΤΕ υποχρεούται να καταβάλλει στον ενδιάμεσο φορέα το μερίδιό του στις ζημίες από δάνεια, μέχρις ότου το σωρευτικό ποσό των πληρωμών για την κάλυψη των ζημιών συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου δανείων, μείον το σωρευτικό ποσό των ανακτηθεισών ζημιών, ανέλθει σε προκαθορισμένο επίπεδο, πέραν του οποίου η εγγύηση του ΕΤΕ καθίσταται αυτόματα ανενεργός.

2.6. ΕΤΕ και ενδιάμεσοι φορείς στο ίδιο επίπεδο

Οι εγγυήσεις που παρέχει το ΕΤΕ είναι συνήθως της ιδίας τάξεως με τις εγγυήσεις ή, κατά περίπτωση, τα δάνεια που χορηγεί ο ενδιάμεσος φορέας.

2.7. Λογαριασμός διαχείρισης (trust account)

Ανοίγεται λογαριασμός διαχείρισης στο ΕΤΕ στον οποίο κατατίθενται οι δημοσιονομικοί πόροι που διατίθενται για το μηχανισμό. Ο λογαριασμός είναι έντοκος και οι τόκοι του προστίθενται στους πόρους του μηχανισμού.

2.8. Δικαίωμα του ΕΤΕ να προβαίνει σε αναλήψεις από το λογαριασμό διαχείρισης

Το ΕΤΕ έχει δικαίωμα να προβαίνει σε αναλήψεις από το λογαριασμό διαχείρισης για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του μηχανισμού διαχείρισης για να καλύπτει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού διαχείρισης μέχρι του προβλεπόμενου ανώτατου σωρευτικού ποσού ζημιών και, με έγκριση της Επιτροπής, για να καλύπτει κάθε άλλο επιλέξιμο κόστος, όπως τα έξοδα διαχείρισης, τα επιλέξιμα δικαστικά έξοδα και τις δαπάνες προώθησης του μηχανισμού.

2.9. Κατάθεση ανακτηθεισών ζημιών στο λογαριασμό διαχείρισης

Κάθε ανακτηθέν ποσό από ζημίες δανείων για τα οποία έγιναν πληρωμές στο πλαίσιο εγγυήσεων, εγγράφεται σε πίστωση του λογαριασμού διαχείρισης.

2.10. Διάρκεια του μηχανισμού

Οι μεμονωμένες εγγυήσεις υπέρ ΜΜΕ, προτίθεται να έχουν διάρκεια 5 έως 10 ετών. Εφόσον οι πόροι του λογαριασμού διαχείρισης επαρκούν, το ΕΤΕ συνεχίζει να παρέχει εγγυήσεις έως το τέλος του τέταρτου έτους από τη θέσπιση του μηχανισμού. Τυχόν υπόλοιπο του λογαριασμού διαχείρισης, στη λήξη των τρεχουσών εγγυήσεων, επιστρέφεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

2.11. Ελεγκτικό Συνέδριο

Θεσπίζονται κατάλληλες ρυθμίσεις για να επιτραπεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να ασκεί την αποστολή του και να ελέγχει την κανονικότητα των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν.

3. EΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ

Η Δράση κεφαλαίου εκκίνησης έχει ως στόχο:

- την ενίσχυση της παροχής χρηματοδότησης σε μετοχικό κεφάλαιο ή σε οιονεί μετοχικό κεφάλαιο για τη δημιουργία και μεταβίβαση καινοτόμων μικρών επιχειρήσεων με δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, μέσω της στήριξης ταμείων κεφαλαίου εκκίνησης ή παρόμοιων οργανισμών κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας τους.

- τη δημιουργία ενός κοινοτικού δικτύου για τα ταμεία κεφαλαίου εκκίνησης και τους διαχειριστές τους καθώς και την ενθάρρυνση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και της κατάρτισης.

Η νέα δράση θα περιλαμβάνει ειδικότερα συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο για τη μεταβίβαση μικρών επιχειρήσεων και εξειδικευμένων βιοτεχνιών σε νέους ιδιοκτήτες.

Ως εκ τούτου, η δράση κεφαλαίου εκκίνησης θα στηρίξει νέα ή νεοϊδρυθέντα ταμεία κεφαλαίου εκκίνησης μέσω της χορήγησης επιστρεπτέων προκαταβολών, που θα καλύπτουν κατ' ανώτατο όριο το 50 % των λειτουργικών δαπανών του ταμείου.

Οι επιστρεπτέες προκαταβολές, που χορηγούνται για μέγιστη χρονική περίοδο τριών ετών, θα αποπληρώνονται σε τρεις δόσεις: 30% μετά την υπογραφή της σύμβασης και άλλο ένα 30% υπό την προϋπόθεση ότι το 30 % τουλάχιστον του αρχικού κεφαλαίου επενδύθηκε σε 5 τουλάχιστον μικρές επιχειρήσεις. Η τελική δόση, έως 40%, θα καταβάλλεται υπό τον όρο ότι το 60% του αρχικού κεφαλαίου επενδύθηκε σε 15 τουλάχιστον μικρές επιχειρήσεις, από το οποίο το ήμισυ τουλάχιστον σε επενδύσεις κεφαλαίου εκκίνησης. Η δεύτερη και η τρίτη δόση θα καταβάλλονται βάσει ετήσιων εκθέσεων που θα πιστοποιούνται από λογιστικές επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις κεφαλαίου εκκίνησης πρέπει να παραμένουν στην επενδύουσα επιχείρηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (5 έτη ή περισσότερο) ώστε να επικουρούν τις νεοϊδρυθείσες μικρές επιχειρήσεις κατά τη δύσκολη αρχική φάση τους, διευκολύνοντας την επακόλουθη ανάπτυξή τους καθώς και τη δημιουργία μόνιμων θέσεων απασχόλησης. Εξάλλου, τα ταμεία πρέπει να είναι σε θέση να αυξάνουν τις επενδύσεις τους στις επιχειρήσεις και να παρακολουθούν την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, αν ένα ταμείο επιθυμεί να αποσυρθεί από την επένδυσή του νωρίτερα, η Επιτροπή πρέπει να λαμβάνει το 10% του κεφαλαιακού κέρδους που επιτυγχάνεται με κάθε έξοδο. Οι επιστροφές δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν το ύψος των ληφθεισών προκαταβολών.

Με την πάροδο δεκαετίας μετά την υπογραφή της σύμβασης, η Επιτροπή θα μετατρέπει τις επιστρεπτέες προκαταβολές σε επιχορηγήσεις, αφαιρώντας τις προμήθειες κεφαλαιακού κέρδους από πρώιμες εξόδους που πρέπει να επιστρέφονται στην Επιτροπή. Με τη διάταξη αυτή, η Επιτροπή ευνοεί τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μικρές επιχειρήσεις για την αύξηση της διάρκειας λειτουργίας τους και τη στήριξη της δημιουργίας βιώσιμων και μόνιμων θέσεων απασχόλησης.

Τη διαχείριση της δράσης κεφαλαίου εκκίνησης αναλαμβάνει το ΕΤΕ.

4. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

4.1. Εισαγωγή

Τη διαχείριση του μηχανισμού εγγύησης δανείων για επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών από μικρές επιχειρήσεις αναλαμβάνει το ΕΤΕ, σε βάση διαχειριστικής καταπίστευσης (trust). Το ΕΤΕ χορηγεί αντεγγυήσεις ή, κατά περίπτωση συνεγγυήσεις παράλληλα με τα συστήματα εγγυήσεων των κρατών μελών, καθώς και άμεσες εγγυήσεις στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή κάθε άλλου κατάλληλου ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού φορέα, ενώ οι ζημίες από συναφείς εγγυήσεις καλύπτονται από κοινοτικά κεφάλαια. Με τον τρόπο αυτό, ο μηχανισμός μπορεί να επικεντρώνει τις παρεμβάσεις του σε μικρές επιχειρήσεις με δυναμικό ανάπτυξης που επιθυμούν να εκσυγχρονίσουν τις συναλλαγές τους και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της επένδυσης σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών καθώς και σε κατάρτιση και οι οποίες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσχέρειες στη συγκέντρωση χρηματοδοτικών μέσων λόγω του υψηλού κινδύνου που φαίνεται να ενέχει η δανειοδότησή τους, όπως οι μικρές ή νεοσύστατες επιχειρήσεις.

4.2. Ενδιάμεσοι φορείς

Συστήματα εγγυήσεων που λειτουργούν στα κράτη μέλη, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβανομένων των συστημάτων αμοιβαίων εγγυήσεων, της ΕΤΕπ ή άλλων κατάλληλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, στο πλαίσιο οποιουδήποτε μηχανισμού ανάληψης κινδύνων που θέτουν στη διάθεση των ΜΜΕ. Οι ενδιάμεσοι φορείς επιλέγονται με τις πλέον καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται στην αγορά, με δίκαιο και διαφανή τρόπο, λαμβανομένων υπόψη: α) της επίπτωσης σε δανειακά κεφάλαια που χορηγούνται στις μικρές επιχειρήσεις ή/και β) της επίπτωσης στην πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων σε δανειακά κεφάλαια ή/και γ) της επίπτωσης στην ανάληψη κινδύνων από το σχετικό φορέα κατά τη δανειοδότηση μικρών επιχειρήσεων.

4.3. Επιλέξιμα δάνεια προς τις μικρές επιχειρήσεις

Τα χρηματοοικονομικά κριτήρια που διέπουν την επιλεξιμότητα μικρών επιχειρήσεων για την παροχή εγγυήσεων από το μηχανισμό εγγύησης υπέρ των ΜΜΕ, καθορίζονται σε μεμονωμένη βάση για κάθε ενδιάμεσο φορέα στο πλαίσιο των συστημάτων εγγυήσεων που αυτός ήδη χρησιμοποιεί, με στόχο την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων μικρών επιχειρήσεων. Οι κανόνες αυτοί αντικατοπτρίζουν τους όρους και τις πρακτικές στη σχετική επικράτεια. Οι εγγυήσεις και αντεγγυήσεις προορίζονται ιδίως για την κάλυψη δανείων σε ΜΜΕ με λιγότερους από 50 απασχολούμενους. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα δάνεια για την χρηματοδότηση άυλων πάγιων στοιχείων ενεργητικού.

4.4. Εγγυήσεις του ΕΤΕ

Οι εγγυήσεις που παρέχει το ΕΤΕ αφορούν μεμονωμένα δάνεια σε, ενδεχομένως υφιστάμενο, συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δανείων, όταν αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επέκταση του δανεισμού υπέρ μικρών επιχειρήσεων για επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, ή σε χαρτοφυλάκιο δανείων που θα δημιουργηθεί σε δεδομένη χρονική περίοδο. Οι εγγυήσεις του ΕΤΕ καλύπτουν μέρος του εγγενούς πιστωτικού κινδύνου του χαρτοφυλακίου δανείων, ο οποίος επιμερίζεται μεταξύ ΕΤΕ και του σχετικού ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού φορέα.

4.5. Ανώτατο σωρευτικό ποσό ζημιών του ΕΤΕ

Το ΕΤΕ υποχρεούται να καταβάλλει στον ενδιάμεσο φορέα το μερίδιό του στις ζημίες από δάνεια, μέχρις ότου το σωρευτικό ποσό των πληρωμών για την κάλυψη των ζημιών συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου δανείων, μείον το σωρευτικό ποσό των ανακτηθεισών ζημιών, ανέλθει σε προκαθορισμένο επίπεδο, πέραν του οποίου η εγγύηση του ΕΤΕ καθίσταται αυτόματα ανενεργός.

4.6. ΕΤΕ και ενδιάμεσοι φορείς στο ίδιο επίπεδο

Οι εγγυήσεις που παρέχει το ΕΤΕ είναι συνήθως της ιδίας τάξεως με τις εγγυήσεις ή, κατά περίπτωση, τα δάνεια που χορηγεί ο ενδιάμεσος φορέας.

4.7. Λογαριασμός διαχείρισης (trust account)

Ανοίγεται λογαριασμός διαχείρισης στο ΕΤΕ στον οποίο κατατίθενται οι δημοσιονομικοί πόροι που διατίθενται για το μηχανισμό. Ο λογαριασμός είναι έντοκος και οι τόκοι του προστίθενται στους πόρους του μηχανισμού.

4.8. Δικαίωμα του ΕΤΕ να προβαίνει σε αναλήψεις από το λογαριασμό διαχείρισης

Το ΕΤΕ έχει δικαίωμα να προβαίνει σε αναλήψεις από το λογαριασμό διαχείρισης για να καλύπτει τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του μηχανισμού διαχείρισης για να καλύπτει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού διαχείρισης μέχρι του προβλεπόμενου ανώτατου σωρευτικού ποσού ζημιών και, με έγκριση της Επιτροπής, για να καλύπτει κάθε άλλο επιλέξιμο κόστος, όπως τα έξοδα διαχείρισης, τα επιλέξιμα δικαστικά έξοδα και τις δαπάνες προώθησης του μηχανισμού.

4.9. Κατάθεση ανακτηθεισών ζημιών στο λογαριασμό διαχείρισης

Κάθε ανακτηθέν ποσό από ζημίες δανείων για τα οποία έγιναν πληρωμές στο πλαίσιο εγγυήσεων, εγγράφεται σε πίστωση του λογαριασμού διαχείρισης.

4.10. Διάρκεια του μηχανισμού

Οι μεμονωμένες εγγυήσεις υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, προτίθεται να έχουν διάρκεια 5 έως 10 ετών. Εφόσον οι πόροι του λογαριασμού διαχείρισης επαρκούν, το ΕΤΕ συνεχίζει να παρέχει εγγυήσεις έως το τέλος του τέταρτου έτους από τη θέσπιση του μηχανισμού. Τυχόν υπόλοιπο του λογαριασμού διαχείρισης, στη λήξη των τρεχουσών εγγυήσεων, επιστρέφεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

4.11. Ελεγκτικό Συνέδριο

Θεσπίζονται κατάλληλες ρυθμίσεις για να επιτραπεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, να ασκεί την αποστολή του και να ελέγχει την κανονικότητα των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1. ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πολυετές Πρόγραμμα για τις Επιχειρήσεις και το Επιχειρηματικό Πνεύμα (2001-2005).

2. ΣΧΕΤΙΚΟ(Α) ΚΟΝΔΥΛΙΟ(Α) ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

B5-512 B5-512A

3. ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

Άρθρο 157, παράγραφος 3, της Συνθήκης ΕΚ

4. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

4.1 Γενικοί στόχοι

1. Προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος ως πολύτιμης και παραγωγικής για το βίο ικανότητας, με βάση τον προσανατολισμό προς τον πελάτη και μια ισχυρότερη παράδοση παροχής υπηρεσιών.

2. ενθάρρυνση της δημιουργίας ενός κανονιστικού και επιχειρηματικού κλίματος που θα λαμβάνει υπόψη την αειφόρο ανάπτυξη και στο οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί η έρευνα, η καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα.

3. βελτίωση του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος των ΜΜΕ.

4. προαγωγή της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ στα πλαίσια της κοινωνίας της γνώσης.

5. διασφάλιση της παροχής και του συντονισμού δικτύων και υπηρεσιών στήριξης των επιχειρήσεων.

4.2 Χρονική διάρκεια της ενέργειας και προβλεπόμενες ρυθμίσεις για την ανανέωσή της

1 Ιανουαρίου 2001 - 31 Δεκεμβρίου 2005

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει την εφαρμογή του προγράμματος και θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο πριν από το τέλος του Ιουνίου του 2003. Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2004 θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση του προγράμματος.

5. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ/ΕΣΟΔΩΝ

5.1 Μη υποχρεωτικές δαπάνες

5.2 Διαχωριζόμενες πιστώσεις

6. ΕΙΔΟΣ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ/ΕΣΟΔΩΝ

- Επιδοτήσεις για συγχρηματοδότηση από κοινού με άλλες χρηματοδοτικές πηγές του δημόσιου ή/και του ιδιωτικού τομέα (πάνω από το 60% των ζητουμένων συνολικών πιστώσεων)

- Μελέτες, σεμινάρια, συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων, εκδηλώσεις συντονισμένων δράσεων, εκπαιδευτικές συνεδριάσεις, τρέχοντα έξοδα λειτουργίας, ενημέρωση, έγγραφα.

7. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

7.1 Τρόπος υπολογισμού του συνολικού κόστους της ενέργειας (σχέση μεταξύ του κόστους ανά μονάδα και του συνολικού κόστους)

Τα ποσά που αναφέρονται στην επιμέρους κατανομή του κόστους της ενέργειας (σημείο 7.2) παρουσιάζουν τις συνολικές δαπάνες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων που αναφέρονται στο άρθρο 2.

Η Επιτροπή θα λάβει μέτρα για τη μετουσίωση των συνολικών στόχων σε συγκεκριμένες δράσεις. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν ακριβείς δημοσιονομικές απαιτήσεις, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στο άρθρο 4.

Οι υποψήφιες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβάλλουν οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της συμμετοχής τους. Το ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε χώρα θα καθοριστεί στις ειδικές νομοθετικές πράξεις με τις οποίες θα αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος.

Ο υπολογισμός των δαπανών έγινε με βάση τις δαπάνες των προηγούμενων ετών.

7.2 Επιμέρους κατανομή του κόστους της ενέργειας

7.2.1 Κατανομή των δαπανών

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.2.2 Κατανομή των δαπανών στήριξης (που περιλαμβάνονται στο σημείο 7.2.1)

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7.3 Χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων/πιστώσεων πληρωμών

B5 - 512 εκατ. ευρώ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

B5-512 A - εκατ. ευρώ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

Πριν από την καταβολή των επιδοτήσεων ή την πληρωμή για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και τις παραγγελθείσες μελέτες διενεργείται έλεγχος από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, λαμβανομένων υπόψη των συμβατικών υποχρεώσεων και των αρχών της οικονομίας και της χρηστής χρηματοοικονομικής και γενικής διαχείρισης. Σε όλες τις συμφωνίες και τις συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής και των δικαιούχων των πληρωμών προβλέπονται μηχανισμοί για την καταπολέμηση της απάτης, όπως η προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων από τα οποία προκύπτει η χρηστή χρηματοοικονομική διαχείριση και η υποβολή εκθέσεων.

9. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΟΣΤΟΥΣ / ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

9.1 Ειδικοί και ποσοτικοί στόχοι. πληθυσμός στον οποίο απευθύνεται η ενέργεια

1. Προώθηση του επιχειρηματικού πνεύματος ως πολύτιμης και παραγωγικής για το βίο ικανότητας, με βάση τον προσανατολισμό προς τον πελάτη και μια ισχυρότερη παράδοση παροχής υπηρεσιών.

2. ενθάρρυνση της δημιουργίας ενός κανονιστικού και επιχειρηματικού κλίματος που θα λαμβάνει υπόψη την αειφόρο ανάπτυξη και στο οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί η έρευνα, η καινοτομία και το επιχειρηματικό πνεύμα.

3. βελτίωση του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος των ΜΜΕ.

4. προαγωγή της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ στα πλαίσια της κοινωνίας της γνώσης.

5. διασφάλιση της παροχής και του συντονισμού δικτύων και υπηρεσιών στήριξης των επιχειρήσεων.

Η Επιτροπή θα υποβάλλει ετήσια σχέδια προγραμμάτων εργασίας για την εφαρμογή του προγράμματος στην επιτροπή που αναφέρεται στο άρθρο 4. Αυτά τα προγράμματα εργασίας θα μετουσιώνουν τους συνολικούς στόχους σε συγκεκριμένες δράσεις και θα περιλαμβάνουν ακριβείς δημοσιονομικές απαιτήσεις.

Ο πληθυσμός-στόχος αποτελείται από όλες τις επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και των υποψήφιων χωρών, και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), και τους υπάρχοντες και δυνητικούς επιχειρηματίες όλου του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και των υποψήφιων χωρών. Μερικές δράσεις απευθύνονται σε ειδικές ομάδες-στόχους και/ή οικονομικούς τομείς. Πρόσθετες ομάδες-στόχοι είναι οι αντιπροσωπευτικές οργανώσεις και ενώσεις των επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των εμπορικών επιμελητηρίων.

9.2 Αιτιολόγηση της ενέργειας

Αναγνωρίζεται ότι οι επιχειρήσεις, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αποτελούν βασικούς συντελεστές των προσπαθειών τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πολυετές Πρόγραμμα για τις Επιχειρήσεις και το Επιχειρηματικό Πνεύμα (2001-2005) παρέχει το πλαίσιο για μια σειρά δράσεων σκοπός των οποίων είναι να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και να τονωθεί η παραγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στα πλαίσια του πολυετούς προγράμματος για τις επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό πνεύμα (2001-2005) θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις αντίστοιχες πολιτικές που εφαρμόζονται στο επίπεδο των κρατών μελών, τηρουμένης της αρχής της επικουρικότητας. Οι δράσεις διεθνικού επιπέδου εξασφαλίζουν πλεονεκτήματα τα οποία δεν προσφέρουν παρόμοιες δράσεις που εφαρμόζονται σε καθαρά εθνικό επίπεδο.

Διάφορες υφιστάμενες κοινοτικές πρωτοβουλίες αντιμετωπίζουν αρκετά από τα προβλήματα που επισημαίνονται στην ανακοίνωση. Σε αυτές περιλαμβάνεται το πέμπτο πρόγραμμα-πλαίσιο δράσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης [23], το πρόγραμμα για την προώθηση της καινοτομίας και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των ΜΜΕ [24]; η στρατηγική για την εσωτερική αγορά της Ευρώπης [25]; καθώς και δράσεις για τις ΜΜΕ στα πλαίσια των διαρθρωτικών ταμείων. Το πολυετές πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό πνεύμα θα συμπληρώσει τις εν λόγω δραστηριότητες. Η διαδικασία του Κάρντιφ και οι γενικοί προσανατολισμοί των οικονομικών πολιτικών [26] ολοκληρώνουν τις διάφορες πρωτοβουλίες.

[23] Απόφαση αριθ. 182/1999/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 1998, ΕΕ L 26 της 1.2.1999, σ. 1

[24] Απόφαση 1999/172/EΚ του Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου 1999, ΕΕ L 64 της 12.3.1999, σ. 91.

[25] COM (1999) 624 τελικό.

[26] COM (2000) 214 τελικό.

9.3 Παρακολούθηση και αξιολόγηση της ενέργειας

Στα πλαίσια του συγκεκριμένου ειδικού μέτρου θα θεσπισθούν δείκτες και στόχοι, οι οποίοι θα καθορίζονται στην απόφαση για το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας. Όσον αφορά την ανταλλαγή ορθών πρακτικών, η οποία θα αποτελέσει βασικό μέσο για τη βελτίωση της πολιτικής, δεν έχει νόημα να θεσπισθούν εκ των προτέρων δείκτες και στόχοι. Ωστόσο, ένα σχέδιο καλής πρακτικής, π.χ., σχετικά με τις διαδικασίες ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, θα μπορούσε να εστιάζεται στον απαιτούμενο χρόνο και στις αναγκαίες δαπάνες. Όσον αφορά τις δράσεις για τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος των ΜΜΕ, όπως η ανάπτυξη δικτύων Επιχειρηματικών Επενδυτών, στόχο μπορεί να αποτελέσει ο αριθμός των δικτύων καθώς και η συμμετοχή και ο αριθμός των επιχειρήσεων που επικουρούνται άμεσα από δίκτυα. Τέλος, όσον αφορά τις ευρωπαϊκές θυρίδες πληροφοριών για τις επιχειρήσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο αριθμός των διεξαγόμενων ερευνών και η ποιότητα των παρεχόμενων πληροφοριών καθώς και ποιοτικά μέτρα σχετικά με την ικανοποίηση των πελατών.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει την εφαρμογή του προγράμματος και θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο πριν από το τέλος του Ιουνίου του 2003.

Η Επιτροπή θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το αργότερο έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2004, έκθεση αξιολόγησης για την εφαρμογή του προγράμματος. Η έκθεση αυτή θα εκτιμά το κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του προγράμματος και θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και εκτίμηση του βαθμού επίτευξης των στόχων, βάσει δεικτών απόδοσης.

10. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΤΜΗΜΑ ΙΙΙ, ΜΕΡΟΣ Α ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ)

Η κινητοποίηση των αναγκαίων διοικητικών και ανθρώπινων πόρων πρέπει να καλυφθεί από τους υπάρχοντες πόρους της υπηρεσίας διαχείρισης [27].

[27] Έως το τέλος του 2000, η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τη λειτουργία των υφιστάμενων δικτύων στήριξης των επιχειρήσεων, όπως οι ευρωπαϊκές θυρίδες πληροφοριών για τις επιχειρήσεις (EIC), το δίκτυο BC, το BRE, τα κέντρα επιχειρήσεων και καινοτομίας (BIC), και τα κέντρα αναδιανομής της καινοτομίας (IRC), με στόχο την αποτελεσματικότερη ολοκλήρωσή τους και τον εκσυγχρονισμό τους. Στα πλαίσια αυτά, η Επιτροπή θα αναθεωρήσει επίσης τη συνεργασία της με τα γραφεία τεχνικής συνδρομής (TAO) για τη στήριξη των δικτύων. Το αποτέλεσμα της αναθεώρησης ενδέχεται να οδηγήσει σε μια συνολική επανεξέταση των ενδεικτικών ποσών, κυρίως όσον αφορά τις μελέτες, τα οποία περιλαμβάνονται στο πολυετές πρόγραμμα 2001-2005. Εξάλλου, οι ανθρώπινοι πόροι που προβλέπονται για το πολυετές πρόγραμμα θα εξετασθούν επίσης προσεκτικά στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της "ομάδας ομοτίμων".

10.1 Επιπτώσεις στον αριθμό θέσεων

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

10.2 Συνολικές δημοσιονομικές επιπτώσεις του συμπληρωματικού προσωπικού

σε ευρώ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

10.3 Αύξηση άλλων δαπανών λειτουργίας εξ αιτίας της ενέργειας

σε ευρώ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>