52000DC0783

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Η πρωτοβουλία eEurope 2002 - Επικαιροποίηση - Καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας,στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2000 /* COM/2000/0783 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - Η πρωτοβουλία eEurope 2002 - Επικαιροποίηση - Καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2000

1. Εισαγωγή

Το Δεκέμβριο του 1999, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε την πρωτοβουλία eEurope με τους ακόλουθους καίριους στόχους:

- Να εισαγάγει όλους τους ευρωπαίους στην ψηφιακή εποχή και να αποκαταστήσει για όλους ηλεκτρονική σύνδεση.

- Να δημιουργήσει την ψηφιακά εγγράμματη Ευρώπη που θα στηρίζεται σε επιχειρηματική παιδεία.

- Να διασφαλίσει ότι η διαδικασία δεν θα δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό και ότι θα συμβάλει στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Τον Ιούνιο του 2000 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Feira ενέκρινε το σχέδιο δράσης eEurope 2002. Στο σχέδιο αυτό απαριθμούνταν οι απαραίτητες δράσεις πολιτικής για την κάλυψη των παραπάνω στόχων έως το 2002. Το Συμβούλιο ζήτησε επίσης να καταρτιστεί έκθεση προόδου, για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα αυτό, η παρούσα έκθεση αποτελεί επικαιροποίηση της πρωτοβουλίας eEurope. Η έκθεση καλύπτει τα πεδία αρμοδιότητας της Ευρωπαοκής Επιτροπής και άλλων οργάνων ευρωπαϊκής κλίμακας (π.χ. Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ΕΤΕπ). Παρουσιάζεται σύντομη επισκόπηση της επιτελεσθείσας προόδου και τονίζονται τα εναπομένοντα προβλήματα. Οι σχετικές λεπτομέρειες αναφορικά με τη πρόοδο σε κάθε γραμμή δράσης περιλαμβάνονται στο υπηρεσιακό έγγραφο 'Πρόοδος στις δράσεις της πρωτοβουλίας eEurope', που διατίθεται στην ιστοθέση eEurope [1]. Η γαλλική προεδρεία επεξεργάζεται παράλληλο έγγραφο σχετικά με την πρόοδο στα κράτη μέλη, το οποίο θα διατίθεται επίσης από την ίδια ιστοθέση.

[1] http://europa.eu.int/comm/information_society/eeurope/

2. Επισκόπηση των κύριων εξελίξεων

2.1. Αντίκτυπος των μέτρων πολιτικής

Η πρωτοβουλία eEurope είχε, από την έναρξή της, ευρύ πολιτικό αντίκτυπο, ενδυναμώνοντας υφιστάμενες πρωτοβουλίες και ενισχύοντας την ανάπτυξη νέων. Έχει καταστεί βασική αρχή για χάραξη πολιτικής, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στα κράτη μέλη, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι διάφορες 'e' (ηλεκτρονικές) - πρωτοβουλίες και τα προγράμματα υποστήριξης έχουν πλέον γενικευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δρομολογούμενα από μεμονωμένα κράτη μέλη και περιφέρειες. Το παράδειγμα της ΕΕ ακολούθησαν και άλλες, ευρωπαϊκές και υποψήφιες χώρες.αναφέρεται π.χ. το πρόγραμμα eNorway, στη Νορβηγία.

Οι εξελίξεις δεν περιορίζονται στο δημόσιο τομέα - πολλές πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα έχουν εμπνευστεί από την eEurope. Η προθυμία ιδιωτικών εταιρειών να δεσμεύσουν πόρους για την υποστήριξη της eEurope σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι δημόσιες υπηρεσίες σε απευθείας σύνδεση (eGovernment) και οι έξυπνες κάρτες αποτελούν πολύ ενθαρρυντικά παραδείγματα. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί τυποποίησης βρίσκονται στην τελική επεξεργασία της ουσιαστικής τους συμβολής στην πρωτοβουλία eEurope [2]. Συμπερασματικά, ο αντίκτυπος της eEurope άρχισε να γίνεται αισθητός και πέρα από το δημόσιο τομέα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[2] Κυλιόμενο σχέδιο δράσης των ευρωπαϊκών οργανισμών τυποποίησης σε στήριξη της πρωτοβουλίας eEurope.

2.2 Ταχύτερη θέσπιση νομοθεσίας

Η νομοθετική διαδικασία υπήρξε ένας από τους τομείς όπου ο αντίκτυπος της eEurope ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Κυβερνήσεις και δημόσιες διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής, αναγνώρισαν ότι η 'νέα οικονομία' και ιδιαίτερα το Internet θέτουν το νομοθετικό πλαίσιο ενώπιον νέων προκλήσεων. Το Internet είναι ένα μέσο που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και όπου αναπτύσσονται νέοι τρόποι επιχειρηματικής δράσης. Χάρη σ' αυτό μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς το πλαίσιο της αγοράς καθώς και οι πραγματικοί 'κανόνες του παιχνιδιού'. προκύπτουν έτσι προβλήματα που αφορούν θέματα όπως η προστασία των δεδομένων, η ασφάλεια των πληροφοριών, η φορολόγηση και η προστασία των καταναλωτών: για τα προβλήματα αυτά απαιτούνται άμεσες λύσεις. Πρέπει να επιταχυνθεί η υφιστάμενη διαδικασία θέσπισης νομοθεσίας. Η πρωτοβουλία eEurope και, ιδιαίτερα, η υποστήριξή της από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της Λισαβόνας και της Feira, συνέβαλαν στην ευρύτερη συνειδητοποίηση του θέματος, ενώ το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέβαλαν μείζονες προσπάθειες για την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Η επιτάχυνση αυτή γίνεται αντιληπτή σε διάφορους τομείς της νομοθετικής δραστηριότητας της ΕΕ, όπου η eEurope λειτούργησε ως γέφυρα μεταξύ της λεπτομερούς αυτής διαδικασίας κατάρτισης και θέσπισης νομοθεσίας και του ευρύτερου πλαισίου πολιτικής:

* Η νέα δέσμη ρυθμίσεων για τις τηλεπικοινωνίες προχωρεί χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το πλέον ορατό αποτέλεσμα στο πλαίσιο αυτό ήταν η πρόσφατη συμφωνία για τον κανονισμό της ΕΕ σχετικά με την αποδεσμοποίηση στον τοπικό βρόχο, ελπίζεται δε ότι και τα υπόλοιπα θέματα της δέσμης θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη ταχύτητα και συνεργασία.

* Η οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο εγκρίθηκε πριν ακόμα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Feira. Η οδηγία εξασφαλίζει το νομικό πλαίσιο για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη. Τα επόμενα βήματα θα είναι η οδηγία για το ηλεκτρονικό χρήμα, που επίσης εγκρίθηκε πρόσφατα, καθώς και η σημαντική πρόοδος που επιτελέστηκε στην οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, της οποίας είναι πολύ πιθανή η ταχεία έγκριση.

* Ο αναθεωρημένος κανονισμός για τα είδη και τεχνολογία διπλής χρήσης τέθηκε σε ισχύ στις 27 Σεπτεμβρίου 2000. Με την πράξη αυτή θα περιοριστούν σημαντικά οι διοικητικές διατυπώσεις για τις άδειες εξαγωγών τεχνολογίας ασφάλειας πληροφοριών για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση, ενώ θα συμβάλει στη δημιουργία εσωτερικής αγοράς για τις τεχνολογίες αυτές.

2.3 Ειδικότερες πρωτοβουλίες

Οι δραστηριότητες της eEurope άρχισαν ήδη να παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα, σε τομεακό επίπεδο. Μείζον στοιχείο της προόδου αυτής απετέλεσε η χρήση της διαθέσιμης εμπειρογνωμοσύνης και χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία, το ερευνητικό πρόγραμμα για τις τεχνολογίες της κοινωνίας των πληροφοριών (IST) και το πρόγραμμα για τα διευρωπαϊκά δίκτυα (TEN-Telecom), για την υποστήριξη ευρύτερων πολιτικών πρωτοβουλιών. Καίρια πεδία όπως τα μέτρα πολιτικής συμβάδισαν με δραστηριότητες σε επίπεδο προγράμματος είναι:

- Έξυπνες κάρτες, όπου καθυστερεί ακόμα η ανάπτυξη του πλήρους δυναμικού των λύσεων εξ αιτίας έλλειψης κοινών προτύπων και εφαρμογών. Η βιομηχανία άρχισε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αναγνωρίστηκαν κατά την σύνοδο κορυφής για τις έξυπνες κάρτες, που έλαβε χώρα στη Λισαβόνα τον Απρίλιο του 2000. Σε επακόλουθη σύνοδο, στην Αθήνα στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2000, ορίστηκαν 12 ομάδες εργασίας, υπό την ηγεσία της βιομηχανίας, για την επίτευξη των διάφορων στόχων στον κλάδο αυτό, καθώς και ομάδα έργου για συντονισμό των εργασιών.

- Ηλεκτρονικό περιεχόμενο, όπου η Επιτροπή έχει προτείνει ένα νέο πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. EUR, με στόχο την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και χρήσης ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου στο Internet καθώς και την προώθηση της γλωσσικής ποικιλομορφίας σε ευρωπαϊκές ιστοθέσεις. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην άρση των φραγμών που εμποδίζουν τους ευρωπαίους παραγωγούς περιεχομένου να εκμεταλλευτούν πλήρως το δυναμικό τους στο παγκόσμιο Internet. Αναμένεται έγκριση από το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών, το Δεκέμβριο του 2000.

- Εκπαίδευση, πεδίο όπου η πρωτοβουλία eLearning και η συναφής ενίσχυση δράσεων στο πρόγραμμα IST θα συμβάλει στην προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στη νέα οικονομία. Οι εθνικοί πόροι θα πλαισιωθούν από όλα τα κατάλληλα κοινοτικά μέσα καθώς και από την ανάπτυξη εταιρικής συνεργασίας μεταξύ δημόσιων αρχών και βιομηχανίας. Η Επιτροπή θα υποβάλει στο Συμβούλιο των Υπουργών Παιδείας, στις 15 Νοεμβρίου 2000, λεπτομερή πρόταση για δράσεις υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής.

- Ερευνητικά δίκτυα. Με τη δρομολόγηση του έργου Gιant έγιναν τα πρώτα βήματα ενός περιεκτικού σχεδίου για την ενδυνάμωση της Ευρώπης ως εταίρου παγκόσμιας συνδεσιμότητας. Με το έργο θα διασφαλιστεί η αναβάθμιση των διασυνδέσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών ερευνητικών δικτύων σε επίπεδο έως και 10 Gigabites ως το τέλος του 2001, παρέχοντας έτσι στους ευρωπαίους ερευνητές τα εργαλεία διαλογικής συνεργασίας σε ευρύ φάσμα ερευνητικών πεδίων.

- Περιφερειακά ταμεία, όπου η κοινωνία των πληροφοριών έχει ενταχθεί ως προτεραιότητα για όλα τα κράτη μέλη, για τη νέα περίοδο προγραμματισμού 2000-2006, αντικατοπτρίζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής. Επιπλέον, η πρωτοβουλία eEurope Regio θα είναι ένα από τα τρία θέματα της νέας γενιάς δράσεων καινοτομίας (συνολικού ύψους 400 εκατ. EUR, από το 2000 έως το 2006) στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ (ERDF).

- Δρομολόγηση του κωδικού .eu - Ο οργανισμός ICANN [3] συμφώνησε κατ' αρχήν να αναθέσει τον κωδικό .eu στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πριν από το τέλος του 2000, η Επιτροπή θα υποβάλει επίσημη πρόταση για δημιουργία τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu. Το μητρώο .eu θα συγκροτηθεί μόλις επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

[3] Η εταιρεία του Internet που είναι αρμόδια για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών, με παγκόσμια αρμοδιότητα για τη διαχείριση ονομάτων τομέα.

3. Συγκριτική αξιολόγηση

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας ζήτησε από την Επιτροπή να υλοποιήσει την πρωτοβουλία eEurope χρησιμοποιώντας 'ανοικτή μέθοδο συντονισμού, βασιζόμενη στη συγκριτική αξιολόγηση'. Στη συνέχεια, η Επιτροπή συνεργάστηκε με κράτη μέλη και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για τον ακριβή καθορισμό του χαρακτήρα και του εύρους των δραστηριοτήτων συγκριτικής αξιολόγησης. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας eEurope, θα συντονιστούν πλήρως με τους δείκτες διαρθρωτικών επιδόσεων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων που ακολούθησαν το Συμβούλιο της Λισαβόνας και θα συμβάλει στη διαδικασία επεξεργασίας των δεικτών. Οι στόχοι της συγκριτικής αξιολόγησης eEurope θα είναι:

- να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα σύγκρισης των επιδόσεών τους - να αναγνωριστούν περιπτώσεις βέλτιστης πρακτικής - να εντοπιστούν σημαντικοί παράγοντες για ευρεία διάδοση ψηφιακών τεχνολογιών - να καταστεί δυνατή η ανάληψη επανορθωτικής δράσης.

Η άσκηση της συγκριτικής αξιολόγησης eEurope θα αποτελεστεί από συνδυασμό δύο κυρίων στοιχείων: ποσοτικών στοιχείων αξιολόγησης, που προέρχονται από ανάλυση δεικτών σε συναφή πεδία και ποιοτικών στοιχείων αξιολόγησης, δεικτών βέλτιστης πρακτικής από επιχειρησιακή άποψη. Οι επιπλέον έρευνες και συλλογή στοιχείων που απαιτούνται για την υποστήριξη της διαδικασίας αυτής θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Promise [4], που αναπροσανατολίστηκε ώστε να εστιαστεί στην υποστήριξη της δραστηριότητας eEurope.

[4] Βλ. http://europa.eu.int/ISPO/promotion/i_promise.htmlfor details.

Η συλλογή στοιχείων και η συγκριτική αξιολόγηση που επικεντρώνονται στην κοινωνία των πληροφοριών συνεχίζονται στα κράτη μέλη και στην Eurostat (στατιστική υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων). Για να εξασφαλιστεί ότι θα ληφθούν πλήρως υπόψη οι υφιστάμενες πρωτοβουλίες, η γαλλική προεδρεία και η Επιτροπή διοργάνωσαν στις Βρυξέλες, στις 27 Οκτωβρίου 2000, συνεδρίαση με εθνικούς εμπειρογνώμονες, από την οποία προέκυψε προσωρινός κατάλογος δεικτών eEurope, των οποίων θα υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία κατά τους επόμενους μήνες.

Στηριζόμενη στην πρόοδο αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα υφιστάμενα δεδομένα και θα φροντίσει να εξασφαλίσει νέα. Τα δεδομένα αυτά θα παρουσιαστούν σε ιστοσελίδα της eEurope σχετικά με τις συγκριτική αξιολόγηση, όπου θα υπάρχει περιεκτική εποπτεία της ευρωπαϊκής θέσης στη νέα οικονομία. Στην πορεία του χρόνου, τα δεδομένα θα επικαιροποιηθούν ώστε να ολοκληρωθεί η κάλυψη, να παρακολουθηθεί η πρόοδος και να τονισθούν ισχυρά σημεία και αδυναμίες.

4. Θέματα προς αντιμετώπιση

Με τη δρομολόγησή του, το σχέδιο δράσης eEurope 2002 κινητοποίησε μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων σε σχέση με τους διάφορους προτεινόμενους στόχους. Παραμένουν, ωστόσο, ορισμένα περαιτέρω θέματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν επειγόντως:

Μια από τις καίριες προκλήσεις θα είναι η σύνδεση συγκριτικής αξιολόγησης και βέλτιστης πρακτικής με την εφαρμογή των μέτρων πολιτικής. Η 'ανοικτή μέθοδος συντονισμού' που συμφωνήθηκε στη Λισαβόνα πρέπει να προσδιοριστεί. Μείζον στοιχείο του εν λόγω συντονισμού θα είναι η ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με τον ακριβή τρόπο υλοποίησης των στόχων της eEurope. Ποιές προσεγγίσεις και ποιά επίπεδα δράσης αποδεικνύονται αποτελεσματικά; Η συγκριτική αξιολόγηση eEurope οφείλει εν τέλει να εφοδιάσει τα κράτη μέλη και λοιπούς συντελεστές με σειρά λύσεων πολιτικής, αποτελεσματικών στην υπερπήδηση των εμποδίων που αντιμετωπίζονται.

Ένα θέμα όπου απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος, ιδίως σε σχέση με τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό, είναι το πεδίο της ασφάλειας συστημάτων πληροφορικής. Για την επίτευξη των στόχων της eEurope απαιτείται εκτεταμένος συντονισμός μεταξύ κρατών μελών. Σε σχέση με αξιόποινες πράξεις στον κυβερνοχώρο, η Επιτροπή, παράλληλα με την παρούσα επικαιροποίησης της eEurope, βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης ανακοίνωσης σχετικά με 'αξιόποινες πράξεις και ασφάλεια στον κυβερνοχώρο' [5]. Θα απαιτηθούν περαιτέρω εργασίες για την εξασφάλιση συνεκτικής και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής προσέγγισης στο σημαντικό αυτό θέμα.

[5] Δημιουργία ασφαλέστερης κοινωνίας των πληροφοριών μέσω βελτίωσης της ασφάλειας των υποδομών πληροφοριών και καταπολέμησης αξιόποινων πράξεων στο χώρο της πληροφορικής.

Το δυναμικό των ψηφιακών τεχνολογιών να δημιουργούν σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η εκπαίδευση και η υγεία, δεν αξιοποιείται πλήρως, για διάφορους λόγους:

- κατακερματισμός των αγορών,

- δυσχέρεια των ιδιωτών επενδυτών στην προσπέλαση δημόσιας υποδομής,

- τα ευρύτερα κοινωνικά οφέλη των επενδύσεων είναι συχνά μεγαλύτερα από τα κίνητρα της αγοράς.

Τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη των στόχων της eEurope στους τομείς αυτούς, ιδίως με αποτελεσματικότερη σύνδεση του ερευνητικού προγράμματος στις ανάγκες και με στρατηγική χρήση δημόσιων πόρων για προσέλκυση και αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

Πρέπει να δημιουργηθεί ευνοϊκό περιβάλλον για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΜΜΕ πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν την ΕΕ ως εγχώρια αγορά τους για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Κατά συνέπεια, πρέπει τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την ταχεία μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών για το ηλεκτρονικό εμπόριο και την ηλεκτρονική υπογραφή, ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία εσωτερικής αγοράς με ίσους όρους για όλες τις επιχειρήσεις.

Τέλος, υφίσταται ισχυρό πολιτικό ενδιαφέρον για εκμετάλλευση του δυναμικού της νέας οικονομίας προς όφελος των χωρών της διεύρυνσης και, ευρύτερα, για την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι υποψήφιες για ένταξη χώρες συμφώνησαν, σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία το Μάιο του 2000, να αναπτύξουν σχέδια σε αναλογία προς το σχέδιο δράσης eEurope. Απαιτούνται περαιτέρω εργασίες ώστε να καταστεί πραγματικότητα η eEurope+ (δηλ. η επέκταση της eEurope στις υποψήφιες χώρες). Κατά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G8 συμφωνήθηκε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του διευρυνόμενου «ψηφιακού χάσματος» μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκε ομάδα εργασίας της G8 για τις ευκαιρίες στον ψηφιακό κόσμο (Digital Opportunities Task Force) που θα παρέχει συστάσεις για την ανάληψη δράσης σε παγκόσμια κλίμακα με σκοπό να γεφυρωθεί το διεθνές χάσμα πληροφοριών και γνώσεων. Οι συστάσεις αυτές θα υποβληθούν προς συζήτηση κατά την επόμενη σύνοδο της ομάδας G8, το 2001 στη Γένοβα. Πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες ώστε να υλοποιηθούν οι ανειλημμένες αυτές δεσμεύσεις και να εξασφαλιστεί συγκεκριμένη πρόοδος.

5. Τα επόμενα βήματα

Συμπερασματικά, για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας eEurope 2002 απαιτείται, κατά την επόμενη διετία, η επίτευξη ορισμένων φιλόδοξων στόχων. Όπως προκύπτει από τις λεπτομέρειες του εγγράφου εργασίας που δημοσιεύτηκε παράλληλα, υπάρχει ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών σε πολλούς τομείς ώστε να εξασφαλιστεί ότι η eEurope θα έχει επιτευχθεί το 2002.

Τα κράτη μέλη έχουν καταβάλει ουσιαστικές προσπάθειες για επίτευξη των στόχων του σχεδίου δράσης - όπως φαίνεται και στην παράλληλη έκθεση της γαλλικής προεδρίας. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνδεθούν αποτελεσματικότερα, τόσο εξασφαλίζοντας διαφάνεια όσο και μέσω συντονισμού και συγκριτικής αξιολόγησης. Καίριο στοιχείο της διαδικασίας αυτής θα αποτελέσει η ιστοθέση eEurope που θα δημιουργηθεί κατά τους επόμενους μήνες και όπου θα περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός συνδέσεων με συναφείς πρωτοβουλίες σε εθνική κλίμακα ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης αντίληψη των εκτελούμενων εργασιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την πρόοδο των εν λόγω δραστηριοτήτων απαιτείται συνεχιζόμενη ανάληψη δέσμευσης σε ανώτατο επίπεδο. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Στοκχόλμης, την επόμενη άνοιξη, θα δοθεί η ευκαιρία αξιολόγησης της προόδου που πραγματοποιήθηκε μετά τη Λισαβόνα και, εάν απαιτηθεί, λήψης μέτρων για την εμβάθυνση της στρατηγικής της eEurope. Επιπλέον, οι προσπάθειες των επόμενων προεδριών - Βέλγιο, Ισπανία και Δανία - θα είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση του σχεδίου δράσης eEurope.