52000DC0782

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εξαμηνιαία ενημέρωση του πίνακα αποτελεμσμάτων για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τη δημιουργία χώρου «ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης» στην Ευρωπαϊκή Ένωση (δεύτερο εξάμηνο 2000) /* COM/2000/0782 τελικό */


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2000)

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

2. ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

2.1. Σχέση εταιρικότητας με τις χώρες καταγωγής

2.2. Ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου

2.3. Δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών

2.4. Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

3. ΕΝΑΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

3.1. Καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη εντός της Ευρώπης

3.2. Αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων

3.3. Μεγαλύτερη σύγκλιση σε θέματα αστικού δικαίου

4. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

4.1. Πρόληψη του εγκλήματος στο επίπεδο της Ένωσης

4.2. Ενίσχυση της συνεργασίας κατά του εγκλήματος

4.3. Καταπολέμηση ορισμένων μορφών εγκλήματος

4.4. Ειδική δράση κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

5. ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 62 ΕΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ

6. ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

7. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

8. ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Τάμπερε στις 15 και 16 Οκτωβρίου 1999 κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση «για ένα προσήκοντα πίνακα ελέγχου των αποτελεσμάτων» ο οποίος «θα παρακολουθεί συνεχώς την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων και την τήρηση των προθεσμιών» που ορίζουν η συνθήκη του Άμστερνταμ, το Σχέδιο Δράσης της Βιέννης και τα συμπεράσματα του Τάμπερε για τη δημιουργία «χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης». Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα αυτό, η Επιτροπή εξέδωσε τον Μάρτιο του 2000 ανακοίνωση (COM(2000)167 της 24ης Μαρτίου 2000) προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο «Πίνακας αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τη δημιουργία χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στις 29 Μαΐου 2000 δημοσιεύτηκε ενοποιημένη εκδοχή της εν λόγω ανακοίνωσης, η οποία περιελάμβανε μια σειρά από διευκρινίσεις έχουσες ως βάση τις παρατηρήσεις που ορισμένα κράτη μέλη υπέβαλαν είτε κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου στις 27 Μαρτίου 2000 είτε μεταγενέστερα.

Η παρούσα έκδοση αποτελεί την πρώτη εξαμηνιαία ενημέρωση του πίνακα αποτελεσμάτων σύμφωνα με τη δέσμευση της Επιτροπής να προβαίνει σε επανεξέταση του πίνακα άπαξ ανά Προεδρία. Στην παρούσα έκδοση επιχειρείται να υπογραμμισθούν οι πρόοδοι που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της γαλλικής Προεδρίας. Βεβαίως, η μορφή, καθώς επίσης οι στόχοι και το αντικείμενο του πίνακα αποτελεσμάτων δεν έχουν μεταβληθεί. Οι κύριες αλλαγές περιγράφονται στη στήλη «Κατάσταση προόδου», η οποία αποτελεί τον «κινούμενο στόχο» που ετέθη με τα συμπεράσματα του Τάμπερε για το σύνολο των οργάνων και των κρατών μελών και η οποία επιτρέπει την παρακολούθηση της προόδου που επιτελείται όσον αφορά τη συγκρότηση και ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

Οι σημαντικές πρόοδοι που επετεύχθησαν από την υποβολή της πρώτης έκδοσης του πίνακα αποτελεσμάτων μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

Η Επιτροπή έχει υποβάλει ή οριστικοποιήσει προτάσεις για τη θέσπιση νομοθετικών πράξεων ή/και την έκδοση ανακοινώσεων σε διάφορους τομείς που εμπίπτουν στον πίνακα αποτελεσμάτων:

- Δύο προτάσεις και δύο ανακοινώσεις στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης:

- πρόταση οδηγίας περί προσωρινής προστασίας. - πρόταση οδηγίας περί ελάχιστων προϋποθέσεων χορήγησης ασύλου. - ανακοίνωση περί κοινών διαδικασιών χορήγησης ασύλου. - ανακοίνωση περί κοινοτικής μεταναστευτικής πολιτικής.

- Μία πρόταση στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας επί αστικών και εμπορικών υποθέσεων:

- πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου.

- Πέντε ανακοινώσεις στον τομέα της συνεργασίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος:

- ανακοίνωση για την προστασία των δημοσιονομικών συμφερόντων της Κοινότητας. - ανακοίνωση σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των οριστικών αποφάσεων επί ποινικών υποθέσεων. - ανακοίνωση για τη σύσταση της μονάδας EUROJUST. - ανακοίνωση για την πρόληψη του εγκλήματος. - ανακοίνωση για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

- Ένα τροποποιημένο σχέδιο πρότασης για την έκδοση κανονισμού στον τομέα της πολιτικής χορήγησης θεωρήσεων διαβατηρίου υπεβλήθη στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εξάλλου, το Συμβούλιο και η Επιτροπή ολοκλήρωσαν την κατάρτιση κοινού προγράμματος μέτρων σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση σε αστικές και ποινικές υποθέσεις.

Το Συμβούλιο, με αφετηρία προτάσεις της Επιτροπής ή με βάση πρωτοβουλίες των κρατών μελών, έχει ήδη εκδώσει ή αναμένεται να εκδώσει κατά τη σύνοδό του τον Νοέμβριο μια σειρά από νομοθετικές πράξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξής:

- η απόφαση για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους Πρόσφυγες. - δύο οδηγίες για την ίση μεταχείριση των προσώπων (ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικής καταγωγής καθώς και στην απασχόληση). - η σύμβαση για την αμοιβαία συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις. - η απόφαση πλαίσιο για την προστασία του ευρώ. - η απόφαση για τη συνεργασία μεταξύ των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών. - ο «κανονισμός Eurodac». - η απόφαση σχετικά με την προσωρινή μονάδα της EUROJUST.

Προκειμένου για τα μέτρα μη νομοθετικού χαρακτήρα, το Συμβούλιο έχει επίσης εκδώσει συμπεράσματα σε αρκετούς τομείς που εμπίπτουν στον πίνακα αποτελεσμάτων (καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος, εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών και προϋποθέσεις αποδοχής των προσώπων που ζητούν άσυλο). Ακόμη, το Συμβούλιο έχει θεσπίσει διαπραγματευτικές οδηγίες με τις οποίες η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να διαπραγματευθεί συμφωνίες με τέσσερις τρίτες χώρες για το θέμα της επανεισδοχής.

Δραστηριότητα έχει επίσης αναπτύξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει εκδώσει γνώμες ή εξετάζει ενεργά μια σειρά από προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή, καθώς και αρκετές πρωτοβουλίες που ετέθησαν προς συζήτηση από κράτη μέλη. Ιδού μερικά παραδείγματα:

- η σύμβαση για τη βελτίωση της αμοιβαίας συνδρομής επί ποινικών υποθέσεων. - η σύσταση της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας. - η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπόλ στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. - η απόφαση πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση της κοινής δράσης κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. - ο κανονισμός σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία, την αναγνώριση και την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. - ο κανονισμός για την αμοιβαία εκτέλεση των δικαιωμάτων πρόσβασης σε παιδιά. - η δημιουργία γραμματείας για τις κοινές εποπτικές αρχές προστασίας των δεδομένων. - η καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος. - η ασφάλεια των μέσων πληρωμής πλην των μετρητών.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Φέιρα ενέκρινε τον Ιούνιο ένα σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών, καθώς επίσης έκθεση σχετικά με τις εξωτερικές σχέσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει τη δεύτερη ενημέρωση του πίνακα αποτελεσμάτων κατά τη λήξη της σουηδικής Προεδρίας.

2. ΚΟΙΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Τα διακριτά αλλά στενά συνδεδεμένα θέματα του ασύλου και της μετανάστευσης απαιτούν να αναπτυχθεί κοινή πολιτική της ΕΕ που θα συμπεριλάβει τα ακόλουθα στοιχεία:

2.1. Σχέση εταιρικότητας με τις χώρες καταγωγής

Θα σχεδιασθεί σφαιρική προσέγγιση της μετανάστευσης, εντός του πλαισίου της οποίας θα ρυθμίζονται ζητήματα πολιτικής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάπτυξης στις χώρες και περιοχές καταγωγής και διέλευσης και η οποία θα βασίζεται σε σχέση εταιρικότητας με τις χώρες και περιοχές αυτές με στόχο την προαγωγή της από κοινού ανάπτυξης.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.2. Ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα χορήγησης ασύλου

Σκοπός είναι η διασφάλιση της πλήρους και συμπεριληπτικής εφαρμογής της σύμβασης της Γενεύης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι κανείς δεν θα αποστέλλεται πίσω εκεί όπου θα υποστεί διώξεις, δηλαδή να διατηρηθεί η αρχή της μη επαναπροώθησης.

Μακροπρόθεσμα πρέπει να θεσπιστούν μια κοινή διαδικασία για το άσυλο και μια ενιαία νομική κατάσταση για τη χορήγησή του, ισχύουσα σε όλο το έδαφος της Ένωσης.

Οι δευτερογενείς κινήσεις από τους αιτούντες άσυλο μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να περιορισθούν.

Αντικείμενο έντονης επιδίωξης θα αποτελέσει η συμφωνία πάνω σε ένα καθεστώς προσωρινής προστασίας ακουσίως μετακινηθέντων με βάση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.3. Δίκαιη μεταχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών

Θα υπάρξει προσέγγιση των προϋποθέσεων εισδοχής και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών, η οποία θα βασίζεται σε από κοινού αξιολόγηση των οικονομικών και δημογραφικών εξελίξεων στην Ένωση καθώς και της κατάστασης στις χώρες καταγωγής.

Η πολιτική ένταξης πρέπει να αποβλέπει στη χορήγηση τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος (και ιδίως σε αυτούς που διαμένουν επί μακρό χρονικό διάστημα) δικαιώματα και υποχρεώσεις παραπλήσιες με τα δικαιώματα των υπηκόων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη βελτίωση της καταπολέμησης των διακρίσεων, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

2.4. Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πρέπει να βελτιωθεί σε κάθε στάδιο με στενή συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης.

Η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης θα βελτιωθεί με την καταπολέμηση των ενεχόμενων εγκληματικών δικτύων ενώ διασφαλίζονται τα δικαιώματα των θυμάτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

3. ΕΝΑΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η φιλοδοξία έγκειται στο να αποκτήσουν οι πολίτες κοινό περί δικαίου αίσθημα σε όλη την Ένωση. Η δικαιοσύνη πρέπει να μπορεί να διευκολύνει την καθημερινή ζωή των ατόμων και να δικάζει αυτούς που απειλούν την ελευθερία και την ασφάλεια των ατόμων και της κοινωνίας. Περιλαμβάνει τόσο την καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη όσο και την πλήρη δικαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

3.1. Καλύτερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη εντός της Ευρώπης

Ένας αυθεντικός χώρος δικαιοσύνης πρέπει να διασφαλίζει ότι τα άτομα και οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφεύγουν στα δικαστήρια και τις αρχές σε κάθε κράτος μέλος τόσο εύκολα όπως στο δικό τους και δεν εμποδίζονται η αποθαρρύνονται από την άσκηση των δικαιωμάτων τους λόγω της πολυπλοκότητας των νομικών και διοικητικών συστημάτων των κρατών μελών.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

3.2. Αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων

Ένας αυθεντικός χώρος δικαιοσύνης πρέπει να παρέχει νομική βεβαιότητα στα άτομα και στους οικονομικούς παράγοντες. Για το σκοπό αυτό οι αποφάσεις πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται σε όλη την Ένωση.

Η αυξημένη αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων και η αναγκαία προσέγγιση των νομοθεσιών θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των αρχών και τη δικαστική προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Για να διασφαλισθούν τα προαναφερόμενα, η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας τόσο σε αστικά όσο και σε ποινικά θέματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις αστικές υποθέσεις :

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

Όσον αφορά τις ποινικές υποθέσεις :

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

3.3. Μεγαλύτερη σύγκλιση σε θέματα αστικού δικαίου

Για την ομαλή δικαστική συνεργασία και την αυξημένη πρόσβαση στη δικαιοσύνη πρέπει να επιτευχθεί καλύτερη συμβατότητα και περισσότερη σύγκλιση μεταξύ των νομικών συστημάτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ

Θα πρέπει να επιτευχθεί ισορροπημένη ανάπτυξη σε όλη των Ένωση μέτρων κατά οιασδήποτε μορφής εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού οργανωμένου και διεθνικού εγκλήματος, με ταυτόχρονη προστασία της ελευθερίας και των νόμιμων δικαιωμάτων των ατόμων και των οικονομικών παραγόντων.

Στο πλαίσιο αυτό η ειδική προσοχή εστιάζεται ιδιαίτερα στην "Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αρχή της νέας χιλιετίας" σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του οργανωμένου εγκλήματος. Μερικές συμπληρωματικές δράσεις οι οποίες υπερβαίνουν τα συμπεράσματα του Tάμπερε και εμφανίζονται αναγκαίες σύμφωνα με τις συστάσεις στη στρατηγική αυτή έχουν εισαχθεί σε αυτό το κεφάλαιο.

4.1. Πρόληψη του εγκλήματος στο επίπεδο της Ένωσης

Κάθε αποτελεσματική πολιτική για την καταπολέμηση οιασδήποτε μορφής εγκλήματος, οργανωμένου ή άλλου είδους, πρέπει να περιλαμβάνει και προληπτικά μέτρα που να καλύπτουν πολλές πτυχές του φαινομένου αυτού.

Ένταξη των πτυχών της πρόληψης του εγκλήματος στις δράσεις και τα προγράμματα κατά του εγκλήματος σε κοινοτικό και εθνικό επίπεδο.

Η συνεργασία μεταξύ των εθνικών οργανώσεων πρόληψης του εγκλήματος πρέπει να ενθαρρυνθεί παράλληλα με τον εντοπισμό ορισμένων προτεραιοτήτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4.2. Ενίσχυση της συνεργασίας κατά του εγκλήματος

Σε ένα αυθεντικό χώρο δικαιοσύνης οι εγκληματίες δεν πρέπει να βρίσκουν τρόπους να εκμεταλλεύονται τις διαφορές στα δικαστικά συστήματα των κρατών μελών.

Η παροχή στους πολίτες υψηλότερου επιπέδου προστασίας συνεπάγεται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρχών που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του νόμου. Για αυτό το σκοπό θα πρέπει να συναχθούν τα μέγιστα οφέλη από τη συνεργασία μεταξύ των αρχών των κρατών μελών κατά τη διερεύνηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η συνθήκη του Άμστερνταμ, με την παροχή περαιτέρω αρμοδιοτήτων στην Ευρωπόλ, αναγνώρισε τον ουσιώδη και κεντρικό ρόλο της στη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας κατά την πρόληψη και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4.3. Καταπολέμηση ορισμένων μορφών εγκλήματος

Όσον αφορά το εθνικό ποινικό δίκαιο, οι προσπάθειες συμφωνίας όσον αφορά κοινούς ορισμούς, αξιόποινο και κυρώσεις πρέπει να εστιάζονται σε πρώτη φάση σε περιορισμένο αριθμό τομέων με ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει να επιτευχθούν συμφωνίες όσον αφορά κοινούς ορισμούς, αξιόποινο και κυρώσεις ως προς το σοβαρό οργανωμένο και διεθνικό έγκλημα για την προστασία της ελευθερίας και των νομίμων δικαιωμάτων των ατόμων και των οικονομικών παραγόντων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

4.4. Ειδική δράση κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί το θεμελιώδες στοιχείο του οργανωμένου εγκλήματος και απαιτείται η εκρίζωσή του όπου εμφανίζεται. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον εντοπισμό, δέσμευση, κατάσχεση και δήμευση των προϊόντων του εγκλήματος.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

5. ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 62 ΕΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΕΝΓΚΕΝ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

6. ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

7. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Το πρόβλημα των ναρκωτικών, το οποίο αποτελεί απειλή για την ατομική και συλλογική ασφάλεια, πρέπει να αντιμετωπισθεί με σφαιρικό και ολοκληρωμένο τρόπο. Η στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά για την περίοδο 2000-2004 θα αξιολογηθεί στο ενδιάμεσο στάδιο και κατά την ολοκλήρωσή της, με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας και της Ευρωπόλ.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>

8. ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει ότι όλες οι αρμοδιότητες και τα μέσα που διαθέτει η Ένωση, ιδίως στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο για την οικοδόμηση ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης. Οι πτυχές που αφορούν τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις θα πρέπει να συνεκτιμώνται στον καθορισμό και την εφαρμογή των άλλων κοινοτικών πολιτικών και δραστηριοτήτων.

>ΘΕΣΗ ΠIΝΑΚΑ>