13.4.2018   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

L 95/14


ΑΠΌΦΑΣΗ (ΚΕΠΠΑ) 2018/568 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ

της 12ης Απριλίου 2018

για την τροποποίηση της απόφασης 2011/235/ΚΕΠΠΑ για περιοριστικά μέτρα κατά ορισμένων προσώπων και οντοτήτων λόγω της κατάστασης στο Ιράν

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως το άρθρο 29,

Έχοντας υπόψη την πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)

Στις 12 Απριλίου 2011, το Συμβούλιο εξέδωσε την απόφαση 2011/235/ΚΕΠΠΑ (1).

(2)

Βάσει επανεξέτασης της απόφασης 2011/235/ΚΕΠΠΑ, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ορίζονται σε αυτήν θα πρέπει να ανανεωθούν μέχρι τις 13 Απριλίου 2019.

(3)

Το Συμβούλιο κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να ενημερωθούν τα στοιχεία που αφορούν 29 πρόσωπα και μια οντοτητα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της απόφασης 2011/235/ΚΕΠΠΑ.

(4)

Η απόφαση 2011/235/ΚΕΠΠΑ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η απόφαση 2011/235/ΚΕΠΠΑ τροποποιείται ως εξής:

1)

Στο άρθρο 6, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2.   Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται έως τις 13 Απριλίου 2019. Η απόφαση τελεί υπό διαρκή επανεξέταση. Ανανεώνεται ή τροποποιείται, κατά περίπτωση, εάν το Συμβούλιο κρίνει ότι οι στόχοι της δεν έχουν επιτευχθεί.»·

2)

το παράρτημα τροποποιείται σύμφωνα με το παράρτημα της παρούσας απόφασης.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημερομηνια της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λουξεμβούργο, 12 Απριλίου 2018.

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

T. DONCHEV


(1)  Απόφαση 2011/235/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 12ης Απριλίου 2011, για περιοριστικά μέτρα κατά ορισμένων προσώπων και οντοτήτων λόγω της κατάστασης στο Ιράν (ΕΕ L 100 της 14.4.2011, σ. 51).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Οι ακόλουθες καταχωρίσεις αντικαθιστούν τις αντίστοιχες καταχωρίσεις στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων όπως ορίζεται στον παράρτημα της απόφασης 2011/235/ΚΕΠΠΑ:

«Πρόσωπα

 

Ονοματεπώνυμο

Αναγνωριστικά στοιχεία

Λόγοι

Ημερομηνία καταχώρισης

1.

AHMADI- MOQADDAM Esmail

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Τεχεράνη (Ιράν)

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1961

Σημερα Επικεφαλής της ιρανικής «Κεντρικής Υπηρεσίας για τη Στήριξη του λαού της Υεμένης». Πρώην ανώτερος σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων. Πρώην αρχηγός της εθνικής αστυνομίας του Ιράν από το 2005 έως τις αρχές του 2015. Δυνάμεις υπό τις εντολές του εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις κατά ειρηνικών διαδηλωτών και μία βίαιη νυκτερινή επίθεση στους κοιτώνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης στις 15 Ιουνίου 2009.

12.4.2011

3.

ARAGHI (ERAGHI) Abdollah

 

Πρώην Υπαρχηγός των χερσαίων δυνάμεων του IRGC. Άμεσα και προσωπικά υπεύθυνος για την καταστολή διαδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2009.

12.4.2011

9.

NAQDI Mohammad-Reza

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Najaf (Ιράκ)

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: γύρω στο 1952

Αναπληρωτής επικεφαλής του IRGC για πολιτιστικές και κοινωνικές υποθέσεις. Πρώην διοικητής της Basij. Ως Διοικητής των Δυνάμεων της Basij του IRGC, ο Naqdi ήταν υπεύθυνος ή συνεργός στις παρανομίες της Basij στα τέλη του 2009, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης καταστολής διαδηλώσεων την Ημέρα της Ασούρα, τον Δεκέμβριο του 2009, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο έως και 15 ατόμων και τη σύλληψη εκατοντάδων διαδηλωτών. Πριν από τον διορισμό του ως Διοικητή της Basij τον Οκτώβριο του 2009, ο Naqdi ήταν επικεφαλής της μονάδας πληροφοριών της Basij, υπεύθυνος για την ανάκριση των συλληφθέντων στη διάρκεια της καταστολής μετά τις εκλογές.

12.4.2011

10.

RADAN Ahmad-Reza

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Ισπαχάν (Ιράν)

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.:1963

Σημερα Διοικητής του IRGC, υπεύθυνος για την εκπαίδευση ιρακινών «αντιτρομοκρατικών» δυνάμεων. Πρώην υπεύθυνος του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών των ιρανικών δυνάμεων επιβολής του νόμου, οργάνου που συνδέεται με την εθνική αστυνομία. Πρώην επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών της αστυνομίας, πρώην αναπληρωτής Αρχηγός της εθνικής αστυνομίας του Ιράν έως τον Ιούνιο του 2014. Ως αναπληρωτής Αρχηγός της εθνικής αστυνομίας από το 2008, ο Radan ήταν υπεύθυνος για ξυλοδαρμούς, δολοφονίες και αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις διαδηλωτών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

12.4.2011

11.

RAJABZADEH Azizollah

 

Πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Μετριασμού των Καταστροφών της Τεχεράνης (TDMO). Πρώην Αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης (έως τον Ιανουάριο του 2010).

Ως διοικητής των δυνάμεων επιβολής του νόμου στην ευρύτερη περιοχή της Τεχεράνης, ο Azizollah Rajabzadeh είναι ο πλέον υψηλόβαθμος κατηγορούμενος για κακοποιήσεις στο κέντρο κράτησης Κahrizak.

12.4.2011

12.

SAJEDI-NIA Hossein

 

Αναπληρωτής διοικητής αστυνομικών επιχειρήσεων. Πρώην Αρχηγός της Αστυνομίας της Τεχεράνης, πρώην αναπληρωτής Αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας του Ιράν, υπεύθυνος για τις αστυνομικές επιχειρήσεις. Συντονίζει, για το Υπουργείο Εσωτερικών, τις δράσεις καταστολής στην ιρανική πρωτεύουσα.

12.4.2011

13.

TAEB Hossein

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Τεχεράνη

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1963

Επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του IRGC. Πρώην Υποδιοικητής Πληροφοριών του IRGC. Πρώην Διοικητής της Basij (έως τον Οκτώβριο του 2009). Δυνάμεις υπό την εξουσία του συμμετείχαν σε μαζικούς ξυλοδαρμούς, δολοφονίες, κρατήσεις και βασανισμούς ειρηνικών διαδηλωτών.

12.4.2011

16.

HADDAD Hassan (άλλως Hassan ZAREH DEHNAVI)

 

Πρώην αναπληρωτής Αρμόδιος Ασφάλειας του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης. Πρώην δικαστής στο Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης, τμήμα 26. Ήταν υπεύθυνος για τις υποθέσεις κράτησης που σχετίζονταν με τις μετεκλογικές κρίσεις και συχνά απειλούσε τις οικογένειες των κρατουμένων για να εξασφαλίσει τη σιωπή τους. Συνέβαλε καθοριστικά στην έκδοση ενταλμάτων κράτησης στο κέντρο κράτησης Kahrizak. Τον Νοέμβριο του 2014 αναγνωρίσθηκε επισήμως από τις ιρανικές αρχές ο ρόλος του στον θάνατο κρατουμένων.

12.4.2011

21.

MOHSENI-EJEI Gholam-Hossein

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Ejiyeh

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: περίπου 1956

Μέλος του Συμβουλίου Νομοθετικών Ζητημάτων. Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν από τον Σεπτέμβριο του 2009 και αναπληρωτής επικεφαλής και εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών. Πρώην Υπουργός Πληροφοριών κατά τις εκλογές του 2009. Στη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργού Πληροφοριών κατά τις εκλογές, μυστικοί πράκτορες υπό τις εντολές του ήταν υπεύθυνοι για την κράτηση, τον βασανισμό και την απόσπαση ψευδών ομολογιών κατόπιν πιέσεως από εκατοντάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφους, αντιφρονούντες και μεταρρυθμιστές πολιτικούς. Επίσης, πολιτικά πρόσωπα εξαναγκάστηκαν σε ψευδείς ομολογίες, στο πλαίσιο απάνθρωπων ανακρίσεων που περιλάμβαναν βασανισμό, κακοποίηση, εκβιασμό και απειλές κατά μελών της οικογένειάς τους.

12.4.2011

26.

SHARIFI Malek Adjar άλλως SHARIFI Malek Ajdar

 

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, επικεφαλής του 43ου τμήματος. Πρώην προϊστάμενος των δικαστικών αρχών του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν. Ήταν υπεύθυνος για τη δίκη της Sakineh Mohammadi Ashtiani.

12.4.2011

28.

YASAGHI Ali-Akbar

 

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, επικεφαλής του 44ου τμήματος. Αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Setad-e Dieh. Πρώην πρόεδρος δικαστηρίου, Επαναστατικό Δικαστήριο της Mashhad. Υπό τη δικαιοδοσία του διεξήχθησαν δίκες με συνοπτικές διαδικασίες και κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Δεδομένου ότι υπήρξε μαζική έκδοση αποφάσεων εκτέλεσης, εκδόθηκαν αποφάσεις καταδίκης σε θάνατο χωρίς να τηρηθούν οι διαδικασίες της δίκαιης δίκης.

12.4.2011

32.

ZANJIREI Mohammad-Ali

 

Ανώτατος σύμβουλος του διευθυντή και πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Οργάνωσης Φυλακών του Ιράν, υπεύθυνος για κακοποιήσεις και στέρηση δικαιωμάτων σε κέντρα κράτησης. Διέταξε να τεθούν σε απομόνωση πολλοί κρατούμενοι.

12.4.2011

33.

ABBASZADEH- MESHKINI Mahmoud

 

Σύμβουλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Ilam. Πρώην πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών. Ως επικεφαλής της επιτροπής του άρθρου 10 του νόμου για τις δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων και ομάδων, ήταν υπεύθυνος για τη χορήγηση έγκρισης για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων και άλλων δημόσιων εκδηλώσεων και την εγγραφή πολιτικών κομμάτων.

Το 2010 ανέστειλε τις δραστηριότητες του Μετώπου Συμμετοχής του Ισλαμικού Ιράν και της Ισλαμικής Επαναστατικής Οργάνωσης Μουτζαχεντίν, δύο μεταρρυθμιστικών πολιτικών κομμάτων που συνδέονται με τον Mousavi.

Από το 2009 απαγορεύει συνεχώς και συστηματικά όλες τις μη κυβερνητικές συγκεντρώσεις, στερώντας, με τον τρόπο αυτό, το συνταγματικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας και οδηγώντας στις συλλήψεις πολλών ειρηνικών διαδηλωτών, καταπατώντας το δικαίωμα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι.

Επίσης, το 2009, δεν επέτρεψε στην αντιπολίτευση να πραγματοποιήσει εκδήλωση στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών.

10.10.2011

34.

AKBARSHAHI Ali-Reza

 

Σημερα αρχηγός της αστυνομίας σιδηροδρόμων. Πρώην γενικός διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας για τον Έλεγχο Ναρκωτικών του Ιράν (γνωστή και ως Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών). Πρώην διοικητής της αστυνομίας της Τεχεράνης. Υπό την ηγεσία του οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν υπεύθυνες για τη χρήση εξωδικαστικής βίας έναντι υπόπτων κατά τη σύλληψη και την κράτηση πριν από τη δίκη. Επίσης, η αστυνομία της Τεχεράνης συμμετείχε σε επιδρομές στους κοιτώνες του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης τον Ιούνιο του 2009, κατά τις οποίες, σύμφωνα με επιτροπή της ιρανικής βουλής (Majlis), περισσότεροι από 100 φοιτητές τραυματίστηκαν από την αστυνομία και την Basij.

10.10.2011

36.

AVAEE Seyyed Ali-Reza (άλλως: AVAEE Seyyed Alireza)

 

Υπουργός Δικαιοσύνης. Πρώην διευθυντής του ειδικού γραφείου ερευνών. Μέχρι τον Ιούλιο του 2016 ήταν αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και προϊστάμενος του κρατικού μητρώου. Σύμβουλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου Δικαστών από τον Απρίλιο του 2014. Πρώην πρόεδρος των δικαστικών αρχών της Τεχεράνης. Υπό αυτή την ιδιότητα, ήταν υπεύθυνος για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυθαίρετες συλλήψεις, στερήσεις δικαιωμάτων των κρατουμένων και αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων.

10.10.2011

40.

HABIBI Mohammad Reza

 

Προϊστάμενος του γραφείου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Yazd. Πρώην αντιεισαγγελέας του Ισπαχάν. Συμμετείχε σε διαδικασίες κατά τις οποίες στερήθηκε από τους κατηγορουμένους το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη — όπως στην περίπτωση του Abdollah Fathi, ο οποίος εκτελέστηκε τον Μάιο του 2011, αφού ο Habibi του στέρησε το δικαίωμα να καταθέσει και αγνόησε ζητήματα ψυχικής υγείας κατά τη δίκη του τον Μάρτιο του 2010. Ως εκ τούτου, ενέχεται σε σοβαρή παραβίαση του δικαιώματος δίκαιης δίκης, συμβάλλοντας στην αυξημένη και υπερβολική χρήση της θανατικής ποινής και στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων από τις αρχές του 2011.

10.10.2011

45.

JOKAR Mohammad Saleh

 

Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων των Φρουρών της Επανάστασης. Από το 2011 ως το 2016, βουλευτής της επαρχίας Yazd και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής. Πρώην διοικητής των Φοιτητικών Δυνάμεων της Basij.

Υπό την ιδιότητά του ως διοικητή των Φοιτητικών Δυνάμεων της Basij, συμμετείχε ενεργά στην καταστολή διαδηλώσεων σε σχολές και πανεπιστήμια και σε κρατήσεις ακτιβιστών και δημοσιογράφων, χωρίς να έχει προηγηθεί δίκη.

10.10.2011

48.

MAHSOULI Sadeq (άλλως: MAHSULI Sadeq)

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Oroumieh (Ιράν)

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1959/60

Σύμβουλος του πρώην Προέδρου Mahmoud Ahmadinejad και πλέον μέλος του Συμβουλίου Νομοθετικών Ζητημάτων, και αναπληρωτής επικεφαλής του «Μετώπου της Επιμονής». Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης μεταξύ 2009 και 2011. Υπουργός Εσωτερικών έως τον Αύγουστο του 2009. Υπό αυτή του την ιδιότητα, είχε εξουσία επί του συνόλου των αστυνομικών δυνάμεων, των πρακτόρων ασφαλείας και των μυστικών αστυνομικών. Δυνάμεις υπό τις διαταγές του εξαπέλυσαν επιθέσεις στους κοιτώνες του πανεπιστημίου της Τεχεράνης στις 14 Ιουνίου 2009 και υπέβαλαν σε βασανιστήρια φοιτητές στο υπόγειο του υπουργείου (διαβόητο επίπεδο 4 του υπογείου). Άλλοι διαδηλωτές έγιναν αντικείμενο βάναυσης μεταχείρισης στο κέντρο κράτησης Kahrizak, το οποίο διεύθυνε η αστυνομία υπό τον έλεγχο του Mahsouli.

10.10.2011

50.

OMIDI Mehrdad άλλως Reza άλλως OMIDI Reza

 

Επικεφαλής του τομέα VI της αστυνομίας, Τμήμα Ερευνών. Πρώην επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών της ιρανικής αστυνομίας. Πρώην επικεφαλής της Μονάδας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ιρανικής αστυνομίας. Υπεύθυνος για χιλιάδες έρευνες και απαγγελίες κατηγοριών σε βάρος μεταρρυθμιστών και πολιτικών αντιπάλων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Υπεύθυνος για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την καταστολή προσώπων που υπερασπίζονται τα νόμιμα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.

10.10.2011

51.

SALARKIA Mahmoud

Πρώην διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τεχεράνης «Persepolis»

Πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Πετρελαίου και Μεταφορών της Τεχεράνης. Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας της Τεχεράνης για θέματα φυλακών στη διάρκεια της καταστολής του 2009.

Ως αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας της Τεχεράνης για θέματα φυλακών ήταν άμεσα υπεύθυνος για πολλά εντάλματα συλλήψεων κατά αθώων, ειρηνικών διαδηλωτών και ακτιβιστών. Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες κρατήθηκαν, κατόπιν εντολής του, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χωρίς πρόσβαση στον συνήγορο ή την οικογένειά τους και χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, για διάφορα χρονικά διαστήματα, συχνά υπό συνθήκες που ισοδυναμούν με βίαιη εξαφάνιση. Οι οικογένειές τους συχνά δεν πληροφορούνται τη σύλληψη.

10.10.2011

53.

TALA Hossein (άλλως: TALA Hosseyn)

 

Δήμαρχος του Eslamshahr. Πρώην Ιρανός βουλευτής. Πρώην Γενικός Κυβερνήτης («Farmandar») της επαρχίας της Τεχεράνης έως τον Σεπτέμβριο του 2010· ήταν υπεύθυνος για την παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και συνεπώς για την καταστολή διαδηλώσεων. Βραβεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2010 για τον ρόλο του στην καταστολή μετά τις εκλογές.

10.10.2011

54.

TAMADDON Morteza (άλλως: TAMADON Morteza)

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Shahr Kord-Isfahan

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1959

Σημερα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Khajeh Nasireddin Tusi. Πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Δημόσιας Ασφάλειας της επαρχίας της Τεχεράνης. Πρώην Γενικός Κυβερνήτης της επαρχίας της Τεχεράνης του IRGC. Υπό την ιδιότητά του ως κυβερνήτη και επικεφαλής του Συμβουλίου Δημόσιας Ασφάλειας της επαρχίας της Τεχεράνης, φέρει τη γενική ευθύνη για όλες τις δράσεις καταστολής του IRGC στην επαρχία της Τεχεράνης, μεταξύ άλλων την καταστολή των πολιτικών διαδηλώσεων από τον Ιούνιο του 2009.

10.10.2011

55.

ZEBHI Hossein

 

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου. Πρώην αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν. Υπεύθυνος για αρκετές υποθέσεις που συνδέονται με τις διαμαρτυρίες μετά τις εκλογές.

10.10.2011

59.

BAKHTIARI Seyyed Morteza

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Mashad (Ιράν)

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1952

Αναπληρωτής επίτροπος του τεμένους του ιμάμη Ρεζά. Πρώην αξιωματούχος του Ειδικού Δικαστηρίου Κληρικών. Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης από το 2009 ως το 2013. Στη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι συνθήκες στις ιρανικές φυλακές επιδεινώθηκαν κατά πολύ σε σχέση με τα κοινώς αποδεκτά διεθνή πρότυπα και η κακομεταχείριση των κρατουμένων ήταν διαδεδομένη. Πέραν αυτού, ο Bakhtiari έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στον εκφοβισμό και την παρενόχληση της ιρανικής διασποράς, ανακοινώνοντας τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου για τους Ιρανούς που ζουν εκτός της χώρας. Επίσης, ήταν υπεύθυνος για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων μυστικών εκτελέσεων που δεν ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και εκτελέσεων για εγκλήματα σχετικά με ναρκωτικά.

10.10.2011

60.

HOSSEINI Δρ. Mohammad (άλλως: HOSSEYNI Δρ. Seyyed Mohammad· Seyed, Sayyed και Sayyid)

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Rafsanjan, Kerman

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1961

Σύμβουλος του πρώην Προέδρου Mahmoud Ahmadinejad και εκπρόσωπος της σκληροπυρηνικής πολιτικής φράξιας ΥΕΚΤΑ. Πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Ισλαμικής Καθοδήγησης (2009-2013). Πρώην μέλος του IRGC, ενέχεται στην καταπίεση δημοσιογράφων.

10.10.2011

69.

MORTAZAVI Seyyed Solat

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Farsan, Tchar Mahal-o-Bakhtiari (Νότος) — (Ιράν)

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: 1967

Πρώην δήμαρχος της Mashad, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράν, όπου λαμβάνουν τακτικά χώρα δημόσιες εκτελέσεις. Πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις. Ήταν υπεύθυνος για την καθοδήγηση της δίωξης ατόμων που υπερασπίζονταν τα νόμιμα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης. Αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Εκλογών για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012 και τις προεδρικές εκλογές του 2013.

23.3.2012

73.

FAHRADI Ali

 

Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Επιθεώρησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Τεχεράνης. Πρώην εισαγγελέας του Karaj. Υπεύθυνος για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή δικών όπου επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Στη διάρκεια της θητείας του ως εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκτελέσεις στην περιοχή του Karaj.

23.3.2012

75.

RAMEZANI Gholamhossein

 

Από το 2011 επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας· από τον Νοέμβριο του 2009 ως τον Μάρτιο του 2011: Διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Pasdaran· από τον Μάρτιο του 2008 ως τον Νοέμβριο του 2009: Αναπληρωτής Διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Pasdaran· από τον Απρίλιο του 2006 ως τον Μάρτιο του 2008: Επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας και Πληροφοριών του Pasdaran. Αναμείχθηκε στην καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης, μεταξύ άλλων συνδεόμενος με τους υπευθύνους για τις συλλήψεις συγγραφέων ιστολογίων και δημοσιογράφων το 2004· σύμφωνα με αναφορές έπαιξε ρόλο στην καταστολή των διαδηλώσεων μετά τις εκλογές του 2009.

23.3.2012

82.

SARAFRAZ Mohammad (Δρ.) (άλλως: Haj-agha Sarafraz)

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝ.: Τεχεράνη

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝ.: περίπου 1963

Τόπος διαμονής: Τεχεράνη Τόπος εργασίας: IRIB και κεντρικά γραφεία της Press TV, Τεχεράνη

Πρώην μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου για τον Κυβερνοχώρο. Πρώην πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIB). Πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του IRIB και της Press TV, υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις σχετικά με τον προγραμματισμό. Στενά συνδεδεμένος με τον κρατικό μηχανισμό ασφαλείας. Υπό τις οδηγίες του η Press TV, μαζί με τον IRIB, συνεργάστηκε με τις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και με εισαγγελείς στη μετάδοση καταναγκαστικών ομολογιών κρατουμένων, μεταξύ άλλων του Ιρανοκαναδού δημοσιογράφου και κινηματογραφιστή Maziar Bahari, στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα «Ιράν Σήμερα». Ο ανεξάρτητος ρυθμιστικός φορέας του τομέα των επικοινωνιών OFCOM επέβαλε πρόστιμο ύψους 100 000 λιρών Αγγλίας στην Press TV στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετάδοση της ομολογίας του Bahari το 2011, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε στη φυλακή ενώ ο Bahari βρισκόταν υπό την απειλή βίας. Συνεπώς, ο Sarafraz εμπλέκεται σε παραβίαση του δικαιώματος τήρησης της νομιμότητας και της δίκαιης δίκης.

12.3.2013

Οντότητες

 

Ονομασία

Στοιχεία ταυτοποίησης

Λόγοι

Ημερομηνία καταχώρισης

1.

Αστυνομία Κυβερνοχώρου

Τοποθεσία: Τεχεράνη, Ιράν

Δικτυακός τόπος: http://www.cyberpolice.ir

Η ιρανική Αστυνομία Κυβερνοχώρου, που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2011, είναι μονάδα της αστυνομίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, επικεφαλής της οποίας ήταν την περίοδο εκείνη και μέχρι τις αρχές του 2015 ο Esmail Ahmadi-Moqaddam (καταχωρισμένος). Ο Ahmadi-Moqaddam τόνισε ότι η Αστυνομία Κυβερνοχώρου θα συγκρουόταν με αντεπαναστατικές και αντιπολιτευτικές ομάδες που χρησιμοποίησαν το 2009 κοινωνικά δίκτυα με βάση το διαδίκτυο για να υποκινήσουν διαδηλώσεις κατά της επανεκλογής του Προέδρου Mahmoud Ahmadinejad. Τον Ιανουάριο του 2012, η Αστυνομία Κυβερνοχώρου εξέδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα ίντερνετ καφέ, απαιτώντας από τους χρήστες να παρέχουν τα προσωπικά τους στοιχεία τα οποία θα διατηρούνταν από τους ιδιοκτήτες του καταστήματος για έξι μήνες, καθώς και ιστορικό με τους ιστότοπους που επισκέφθηκαν. Οι κανόνες επιβάλλουν επίσης στους ιδιοκτήτες ίντερνετ καφέ να εγκαταστήσουν κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης και να διατηρούν το καταγραφέν υλικό για έξι μήνες. Οι νέοι αυτοί κανόνες ενδέχεται να δημιουργήσουν μητρώο το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές για να εντοπίσουν ακτιβιστές ή οποιονδήποτε θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Τον Ιούνιο του 2012 τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Αστυνομία Κυβερνοχώρου θα άρχιζε την πάταξη των εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN). Στις 30 Οκτωβρίου 2012 η Αστυνομία Κυβερνοχώρου συνέλαβε τον συγγραφέα ιστολογίου Sattar Beheshti χωρίς ένταλμα για «πράξεις κατά της εθνικής ασφάλειας σε κοινωνικά δίκτυα και στο Facebook». Ο Beheshti είχε επικρίνει την ιρανική κυβέρνηση στο ιστολόγιό του. Ο Beheshti βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις 3 Νοεμβρίου 2012 και πιστεύεται ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου από μέλη της Αστυνομίας Κυβερνοχώρου.

12.3.2013»